標題: [others] 大家既GBB有幾重呢? [打印本頁]

作者: cheeseXtea    時間: 18-4-2017 00:28     標題: 大家既GBB有幾重呢?

我嗰支KWA masada就差唔多4KG
作者: gainax    時間: 18-4-2017 04:42

一槍5夾已經3.5KG, 全鋼件M4+鏡+配件=>4KG,夏天試過全裝備上陣一次都怕怕
所以輕量化好重要,印象中揸過上手長槍最輕係豬P青蛙WOK, 夾就我們GI夾

睇返資料,原來豬P WOK 10.5吋+1夾先2680g應該係GBB M4入面最輕,我們GI夾 350g

作者: laiwangkai    時間: 18-4-2017 06:35

WE M14 EBR裝齊野 7.3kg (打game會另帶多7隻total 8隻匣係身)
VFC SR25 Custom 裝齊野 6kg (另多6隻係身)
剩低既AR15 由2.5kg到4不等
重量只係個數字,操fit d自然唔覺重

作者: horenhim    時間: 18-4-2017 09:58

3.5kg loaded with mag
作者: stevechau    時間: 19-4-2017 09:28

以前支G5換長左上埋匣+1-4X SCOPE好似都係2.5-2.8KG左右...
而家換左支VFC MK18上MRO連匣...應該3-3.2KG左右...
玩過隊友支GHK M4 14.5"連ACOG+RMR...約莫3.5KG上落...
作者: loveless    時間: 19-4-2017 10:07

重量只係一組數字, 重量分佈/重心至係關鍵?
作者: jn_jona    時間: 19-4-2017 10:30

我枝we m4輕到冇人信
原裝we m4 裝左copy as,peq,aimpoint m4
個fd幫我拎一拎話咁輕既

岩岩買左時都覺得有d重 習慣左就好輕
得閒去做下gym 枝槍就唔覺重了
作者: Dave    時間: 19-4-2017 10:42

基本上所有AEG  / GBB 突擊步槍都唔太接受 4KG 以上
( 利申 :左右手各抱一隻B  總重 12+16 KG+ 可維持步行20 ~ 30 分鐘左右 )
突擊步槍重量以 3.X KG係比較易入口的設定。
拎得起是一回事,機動性是一回事,
同一個BODY 拎3KG 槍點都走得快過 拎 7 KG 槍,鐵律來的,除非唔郁齋射另計。
仲未講有時要單手拎槍潛行移動之類。
輕幾時都好過重,不然軍佬玩真鐵唔洗下下都話輕量化物料。

「數值」上來計,落場設定其實即係裝左棍仔鏡之類。
TM M4  3.4 KG ,
UMP  2.9 KG
417 4.7 KG
作者: gainax    時間: 19-4-2017 11:49

引用:
原帖由 jn_jona 於 19-4-2017 10:30 發表
我枝we m4輕到冇人信
原裝we m4 裝左copy as,peq,aimpoint m4
個fd幫我拎一拎話咁輕既

岩岩買左時都覺得有d重 習慣左就好輕
得閒去做下gym 枝槍就唔覺重了
做開GYM雙手拎幾KG其實好少兒科,不過落場輕身就舒服好多,做GYM有得簡都係冷氣房好過戶外
打GAME去玩輕輕鬆鬆又一日
作者: kornhill401    時間: 19-4-2017 13:22

暫時最重係..we M14..原廠無改,5kg
平時玩2..3匣,手都軟埋
作者: queen    時間: 19-4-2017 13:56

SA80 --- 4030g
Susat --- 417g
rail --- 615g
Mag --- 365g x 9

total 8347g........
作者: jacko    時間: 19-4-2017 15:09

引用:
原帖由 gainax 於 19-4-2017 11:49 發表

做開GYM雙手拎幾KG其實好少兒科,不過落場輕身就舒服好多,做GYM有得簡都係冷氣房好過戶外
計漏一樣啦,做gym舉鐵唔會hold住幾分鐘,又唔會拎住個啞鈴跑嘅
作者: gainax    時間: 19-4-2017 16:34     標題: 回覆 12# 的帖子

所以會扣住槍帶借力打game係瞄個一陣先要全力托住
不過夾重就麻煩,夏天一排gbb夾好重壓住心口再帶fullmask又焗好難頂
始終落場有咁輕得咁輕爽好多, 戶外場有埋冷氣更好
作者: rho837    時間: 19-4-2017 16:42

我支VFC MP5 改哂加到聖旦樹成支有七磅.

其實有八磅左右!

作者: jn_jona    時間: 19-4-2017 16:55

引用:
原帖由 gainax 於 19-4-2017 11:49 發表

重唔係最大鑊 熱先最辛苦
d汗流落隻眼到又唔可以除mask

其實assault rifle唔會太重 覺得重或許同用槍習慣
岩岩玩果時會長期舉槍 依家長期垂槍 見人先舉
作者: jn_jona    時間: 19-4-2017 16:58

引用:
原帖由 jacko 於 19-4-2017 15:09 發表

計漏一樣啦,做gym舉鐵唔會hold住幾分鐘,又唔會拎住個啞鈴跑嘅
做gym通常都會拎比較重 做到冇力都仲要掙扎下
我覺得做多d帶氧運動對打game更好 通常唔係唔夠力 係唔夠氣多
作者: AK-74    時間: 19-4-2017 17:24

作者: gainax    時間: 19-4-2017 17:51     標題: 回覆 15# 的帖子

可以係屋企單手揸槍飛前膊咁款練HOLD住既, 但返工同平時有運動的話都夠哂皮,
得一兩日放假打GAME偷懶下輕鬆D算
之前試過將支馬記MWS拆哂配件裝返栗米筒配鈻前節,拎上手個feel對比支全鋼M4連配件爽n倍, 舉槍好似唔洗用乜力咁反應快ROF又快落場既話FIT到漏點衝都得.正
作者: jn_jona    時間: 19-4-2017 17:56

引用:
原帖由 gainax 於 19-4-2017 17:51 發表
可以係屋企單手揸槍飛前膊咁款練HOLD住既, 但返工同平時有運動的話都夠哂皮,
得一兩日放假打GAME偷懶下輕鬆D算
之前試過將支馬記MWS拆哂配件裝返栗米筒配鈻前節,拎上手個feel對比支全鋼M4連配件爽 ...
之前玩開m4
有掛轉左mp7玩 可以好似當手槍咁用
full size都唔算太大枝
作者: gainax    時間: 19-4-2017 18:02     標題: 回覆 19# 的帖子

用MP7打GBB GAME有少少唔公平, 彈又多又輕又細支仲要大大力 ,
我最怕見到對面一班人用KSZ MP7同MP9
作者: jn_jona    時間: 19-4-2017 18:12

引用:
原帖由 gainax 於 19-4-2017 18:02 發表
用MP7打GBB GAME有少少唔公平, 彈又多又輕又細支仲要大大力 ,
我最怕見到對面一班人用KSZ MP7同MP9
我玩小米7
細細枝好過癮 ksc mp9仲細枝d
作者: Mairon    時間: 19-4-2017 23:55

SKU        WE-GBB-M14-WD-MARK
UPC        N/A
Item Weight (gram)     4950

SKU        WE-MG-17
Item Weight (gram)        510

一槍3夾落一次場就上櫥窗了。。
作者: Mairon    時間: 19-4-2017 23:57     標題: 回覆 21# 的帖子

玩note7仲5公平
入氣入彈嘅錢都省埋
又輕又薄
作者: gainax    時間: 20-4-2017 00:03     標題: 回覆 21# 的帖子

咁多gbb入面Mp9除左短管射程短D落場都冇咩可以輸,又快又細仲最多彈
20米以內都係佢地佔優勢,見到mp7同mp9自己又有長管最好都係拉開到3~40米係草叢伏擊,咁見到都打唔準
小米7真是平得很其實O唔Ok
作者: landy    時間: 20-4-2017 08:44

其實打得GBB就唔會派彈,打室外帶6隻,落場會用4隻其餘後備用唔袋住落場。
如果仲要用6,7隻匣又重又多蛋蛋不如打電槍了。
自己心態在有限的蛋量中去玩仲緊張刺激好多!
作者: stevechau    時間: 20-4-2017 09:22

引用:
原帖由 gainax 於 19-4-2017 16:34 發表
所以會扣住槍帶借力打game係瞄個一陣先要全力托住
不過夾重就麻煩,夏天一排gbb夾好重壓住心口再帶fullmask又焗好難頂
始終落場有咁輕得咁輕爽好多, 戶外場有埋冷氣更好
對上呢個星期日...30度左右...打OUTDOOR已經熱到放棄用支GBBR...
拎住支1911衝全場算數...VFC M4匣已經夠輕...但袋多幾隻都唔講得笑...
有時真係諗唔明以前用G5一場袋4-5隻落場係點捱過黎~
作者: stevechau    時間: 20-4-2017 09:24

引用:
原帖由 gainax 於 20-4-2017 00:03 發表
咁多gbb入面Mp9除左短管射程短D落場都冇咩可以輸,又快又細仲最多彈
20米以內都係佢地佔優勢,見到mp7同mp9自己又有長管最好都係拉開到3~40米係草叢伏擊,咁見到都打唔準
20米...咁MP9即係一支快頻多彈既手槍JE~
咁又唔太驚BOR...MP7煩在有人改返佢去到長管打...其實個距離同支CQBR差不多~
搞到我心思思想買返支MP9玩下TIM~
作者: stevechau    時間: 20-4-2017 09:27

引用:
原帖由 landy 於 20-4-2017 08:44 發表
其實打得GBB就唔會派彈,打室外帶6隻,落場會用4隻其餘後備用唔袋住落場。
如果仲要用6,7隻匣又重又多蛋蛋不如打電槍了。
自己心態在有限的蛋量中去玩仲緊張刺激好多!
咁又唔係WOR...如果齋GBB GAME都仲有可能只打單發...
出到戶外, 對面又有AEG打連發GAME...咁又真係唔會慳...
開個AUTO讓BLOWBACK爽下自己仲好...要打單發技術唔一定要玩GBB, 買支AEG用返30飛彈弓匣咪得囉~
反正打GBB對AEG就算你袋4-5匣係身, 彈數點都係劣勢, 袋多D只係無咁劣JE...
一樣係有你果種有限彈量既心態~
作者: gainax    時間: 20-4-2017 10:01     標題: 回覆 26# 的帖子

舒服過咁緊係唔想再咁辛苦 , 夏天淨係戶外長時間曝曬都幾惡頂,
仲要一身裝備焗住同負重再加上運動量即刻樂趣大減 ,減少負擔先係上策
最舒服都係秋冬打GAME
作者: gainax    時間: 20-4-2017 10:16     標題: 回覆 27# 的帖子

20米內遇到快頻55飛夾又一身輕舉槍反應快,跑得又快仲可以係屋或草入面無阻礙穿插走位既MP9, 用緊長火大大支既M4AK會即時佔下風
GBB GAME SMG特別係MP9 MP7 SIZE打近距離戰鬥力好強所以經常都多人用,
其實一支AR 14.5~16吋配多一支SMG打GAME就通殺本地場
作者: Dave    時間: 20-4-2017 10:22

引用:
原帖由 stevechau 於 20-4-2017 09:27 發表

咁又唔係WOR...如果齋GBB GAME都仲有可能只打單發...
出到戶外, 對面又有AEG打連發GAME...咁又真係唔會慳...
開個AUTO讓BLOWBACK爽下自己仲好...要打單發技術唔一定要玩GBB, 買支AEG用返30飛彈弓匣咪得囉~
...
aeg 落場用彈弓匣,一場從來打唔哂2 隻匣 ( 80 @ ),
gbb 落場會袋4 隻匣,大概 140 粒,又一定打唔哂4 隻,用短點射3 發左右。
其實都係手勢問題,舉槍,紅點瞄準,扣雞,射擊,中就中唔中就唔中,不會長扣雞雷射劍咁拉埋去。
自己唔用純單發的 ( 如果無限semi/ full ),因為覺得 bb 彈始終唔係太可靠既野,
而target 又唔係成日走出黎比你射,一次機會如果粒彈發傻就係失左,
同埋覺得如果semi 連扣幾雞 vs 扣一雞短點射,似乎扣實連射支槍會穩定d。
作者: jn_jona    時間: 20-4-2017 12:15

引用:
原帖由 gainax 於 20-4-2017 00:03 發表
小米7其實搞搞trigger已經打得
Hop up下壓果到我仲未得閒研究
Hop up較盡都抄唔起025彈
佢個hop up下壓design係迫緊一條膠bar
壓到條bar彎左就會壓住hop up膠

另外我打到斷左切氣片 去軍軍軍可以即場配到
講真玩性能就ksc marui
Full size先諗小米
Vfc果枝我覺得呢個價冇金屬內架 又冇金屬外管
性能又唔係特別好 都係算啦
作者: jn_jona    時間: 20-4-2017 12:22

引用:
原帖由 gainax 於 20-4-2017 10:01 發表
舒服過咁緊係唔想再咁辛苦 , 夏天淨係戶外長時間曝曬都幾惡頂,
仲要一身裝備焗住同負重再加上運動量即刻樂趣大減 ,減少負擔先係上策
最舒服都係秋冬打GAME
20度以上打室外已經辛苦
早兩個禮拜打室外 中午有30度
我照full gear 頭盔、pc再加carrier 5匣
真係熱到想死
作者: loveless    時間: 20-4-2017 13:25

引用:
小米7未打爛件之前係非常好玩的.
呢支原裝blowback沉實度, 同UMP或FNS-9呢類奇葩可以相提並論..
作者: gainax    時間: 20-4-2017 13:45     標題: 回覆 32# 的帖子

本身一直都想入支MP7, Full size得小米同V記,小米個價真係幾吸引,
印象中睇拍拍高話小米後坐力最大其次先到馬記,之後V記, 如冇乜重大缺點都諗得過喎反正V記定小米都係要執
馬記有期暗搶特價1580最衰又是錯size ,唔係就買左鳥
作者: gainax    時間: 20-4-2017 13:47     標題: 回覆 34# 的帖子

掂喎, 咁可以計畫下
作者: loveless    時間: 20-4-2017 14:02

引用:
原帖由 gainax 於 20-4-2017 13:47 發表
掂喎, 咁可以計畫下
唔覺得小米柒輕o咼, 要輕揀MP9, 或M11A1打孖
作者: gainax    時間: 20-4-2017 14:07     標題: 回覆 33# 的帖子

上年暑假啱啱打返game用方仗打左兩場全配件又重,天氣又熱裝備又焗都想死 ,
經過幾次換裝而家已經多左一堆背心同裝備出黎 , 底衫+面罩+土兜夾袋再砌支輕身火器爽,
有時都見有cosplay玩家, 成身特警黑色咁吸熱都頂到3,40度真的勁
作者: 2slow    時間: 20-4-2017 14:13

MP9打CQB十分輕便, 仲有就係音爆超響, 好震撼

要輕便又多彈我們P90都唔錯
作者: loveless    時間: 20-4-2017 14:33

引用:
原帖由 2slow 於 20-4-2017 14:13 發表
MP9打CQB十分輕便, 仲有就係音爆超響, 好震撼

要輕便又多彈我們P90都唔錯
P90匣彈咀好易斷
作者: 2slow    時間: 20-4-2017 15:24

引用:
原帖由 loveless 於 20-4-2017 14:33 發表

P90匣彈咀好易斷
點斷法??
關唔關lock bolt制事呢

anyway, P90一匣50飛只係400g左右重, 入一次氣可打最少百幾飛, 呢個數CQB數一數二了...
作者: RCman    時間: 20-4-2017 15:40

引用:
原帖由 gainax 於 20-4-2017 14:07 發表
上年暑假啱啱打返game用方仗打左兩場全配件又重,天氣又熱裝備又焗都想死 ,
經過幾次換裝而家已經多左一堆背心同裝備出黎 , 底衫+面罩+土兜夾袋再砌支輕身火器爽,
有時都見有cosplay玩家, 成身特 ...
“哥士披”玩家.....最好都係一件背心加吊帶魚網絲襪。輕裝得來不失消暑恩物。
作者: jn_jona    時間: 20-4-2017 15:50

引用:
原帖由 gainax 於 20-4-2017 14:07 發表
有時都見有cosplay玩家, 成身特 ...
上次打game見個玩特警既全黑裝
包到好似seals潛水裝咁見到都熱

我覺得最熱唔係背心 係軍服上衣 好焗的
但唔著隻手應該打一兩場就花晒 我唯一一次唔著就係34度打室外
Vest黎講依家cp新果d有內架vest應該比較透風
例如avs,cpc果d
作者: loveless    時間: 20-4-2017 15:51

引用:
原帖由 2slow 於 20-4-2017 15:24 發表

點斷法??
關唔關lock bolt制事呢

anyway, P90一匣50飛只係400g左右重, 入一次氣可打最少百幾飛, 呢個數CQB數一數二了...
P90我有2槍4匣, 都只係自high用, 年尾抹槍發覺2隻已斷一隻崩o左..但又load到射得..
真係 "XX已爛但不影響操作"
作者: 2slow    時間: 20-4-2017 15:55

引用:
原帖由 loveless 於 20-4-2017 15:51 發表

P90我有2槍4匣, 都只係自high用, 年尾抹槍發覺2隻已斷一隻崩o左..但又load到射得..
真係 "XX已爛但不影響操作"
"XX已爛但不影響開工"

話說我們的匣永久保養喎...
作者: jn_jona    時間: 20-4-2017 15:57

引用:
原帖由 loveless 於 20-4-2017 13:25 發表

小米7未打爛件之前係非常好玩的.
呢支原裝blowback沉實度, 同UMP或FNS-9呢類奇葩可以相提並論..
我枝小米7同個fd枝Kwa mp7比較
小米7個blow back好浮 唔係好識形容
Kwa就實d
但小米係大d既

同埋打小米一定要戴mask 個charging handle會打到個鼻
真鐵睇片都好似會彈出黎
作者: CC_Mario    時間: 24-4-2017 15:26

very heavy ~

圖片附件: my417.jpg (24-4-2017 15:26, 17.19 KB) / 該附件被下載次數 92

作者: alvin155    時間: 27-4-2017 12:52

支槍重極十磅八磅啫,至緊要重量平衡,好攬,我支EBR同MML大家一樣重,但支EBR三尖八角超難抱住跑。
作者: FBC1    時間: 27-4-2017 17:06

我個人就要輕便,太重....怕怕.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0