標題: 港聞 涉BB彈射毁對面樓晾衫架 [打印本頁]

作者: Ben_9413    時間: 1-5-2017 19:16     標題: 港聞 涉BB彈射毁對面樓晾衫架

港聞 涉BB彈射毁對面樓晾衫架 19歲青年被捕 警檢兩長氣槍 (18:10)

警方今日下午在深水埗拘捕一名青年,涉嫌與上月底區內有唐樓遭人用氣槍射毁晾衫架案件有關,行動中並檢獲兩支長槍。

可o吾可以生性D
作者: jn_jona    時間: 1-5-2017 20:02

晾衫架都打爆咁勁?
作者: rho837    時間: 1-5-2017 20:57

HOW?
作者: reniless    時間: 1-5-2017 21:28

引用:
原帖由 jn_jona 於 1-5-2017 20:02 發表
晾衫架都打爆咁勁?
用木同竹作比較,我都覺得射爆一碌竹係勁爆過射爆一碌木。
作者: fatking    時間: 1-5-2017 21:28

我估應該係指膠衣架,屋邨晾衫常見
作者: type38    時間: 1-5-2017 23:24

ARES 果支as01 ?
作者: 新手一隻    時間: 2-5-2017 00:33

作者: bennytsang16    時間: 2-5-2017 01:53

「天台的晾衫架損毁、並發現遺下BB彈」>>> 事主個晾衫架紙紮架?呢類氣槍就算有1.99力,都無可能從隔離街射BB彈打爛個晾衫架。我估計係個晾衫架本身已經爛,再加上有人巧合在附近玩氣槍,結果不幸被捕。
作者: laiwangkai    時間: 2-5-2017 03:00     標題: 回覆 8# 的帖子

用氣槍射落街之後比人拉都叫不幸?
作者: bennytsang16    時間: 2-5-2017 03:24

任何人向街外發射氣槍當然是錯。但個晾衫架損毀是否因為被氣槍射擊所導致、疑犯是否曾經向街外發射氣槍、晾衫架是否被疑犯用氣槍射爛,都存有太多疑點。但事主懷疑自己個晾衫架是被住在隔離街的疑犯用ARES氣槍射爛,呢點好難令人信服。疑犯係醒目就唔好錄口供,再請個好大狀,應該有得打。
作者: walther    時間: 2-5-2017 07:58

已經係犯咗擁有仿製槍械罪,俾你打甩條刑事毀壞罪又如何 ?入荔枝角歎兩個禮拜啦。相同案例 : http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130713/18332792
作者: 2slow    時間: 2-5-2017 09:44

點都好, 射出街就一定講唔通ga la,
家下玩狙真係好少地方可以比你set槍試槍
d 20-30m靶場又話難做...唉
作者: queen    時間: 2-5-2017 10:07     標題: 回覆 8# 的帖子

【明報專訊】深水埗一唐樓住戶接連發現掛在天台的晾衫架遭氣槍射擊破壞,遂暗中監視,發現氣槍BB彈是由毗鄰大廈一個單位射出,於是報警。警員經連日守候監視,昨午終等到「槍手」再度犯案,掩至目標單位拘捕涉案青年,檢獲兩支裝有遠距離瞄準器的長氣槍。
讀建造業課程 涉刑毁藏仿製槍
被捕青年姓林,19歲,正就讀建造業訓練課程,涉嫌刑事毁壞及藏有仿製槍械罪名,被帶署扣查,警方正調查其犯案動機。警方在行動中檢獲的兩支長氣槍,將交專家檢驗,以確定是否違法改裝及超出2焦耳法定威力。
據悉於上月底,深水埗海壇街190號唐樓6樓頂層姓林住戶,發現掛在天台的塑膠晾衫架損毁墜地,一度以為遭雀鳥破壞,詎料購置新的晾衫架後不足一日,同樣無故損毁,經檢查發現地上有氣槍用的BB彈,懷疑附近有人玩氣槍,並將其晾衫架當槍靶,心有不甘下連日暗中監視。
天台晾衫架被毁 買新又爛
上月29日(上周六)傍晚6時許,「槍手」再度犯案,姓林住戶發現「冷槍」由一條後巷之隔、約30米外的醫局街173至183號大廈8樓一單位射出,於是報警。消息稱,警員連日到場監視,至昨午約4時,目標單位姓林青年再用氣槍射擊事主的晾衫架,警員隨即掩至目標單位搜查,檢獲兩支長氣槍及一包BB彈,拘捕屋內涉案青年。
根據法例,刑事毁壞罪名最高可判囚10年,而藏有仿製槍械則最高可囚兩年。大律師陸偉雄指出,案中青年涉嫌用氣槍射擊他人的晾衫架,或已構成「攜帶槍械或彈藥或仿製火器意圖犯刑事罪」,最高可判囚終身。
理工大學機械工程學系前工程師盧覺強稱,在相距約30米發射BB彈仍可將塑膠晾衫架擊毁,氣槍威力或超出法定2焦耳,惟需警方進一步檢驗確定。盧相信以涉案氣槍的威力,若擊中人體會造成瘀傷,射中眼睛會有失明危險,如果使用鐵珠,殺傷力會加倍。
作者: laiwangkai    時間: 2-5-2017 10:14

坐返幾年,出返黎都唔會再想玩槍啦掛
作者: queen    時間: 2-5-2017 10:16

兩棟建築之間的距離.....

根據報導,被射爛野的林先主住深水埗天台屋,估計有錢極有限,而佢所講的晾衫架極有可能係日本城十幾二十蚊個的膠制衫夾晾衫架,二三十米唔好話過JJ,合法力要射爛都唔難.....

Btw....呢篇新聞幫枝槍做左個好好的廣告.....

圖片附件: test.jpg (2-5-2017 10:16, 67.38 KB) / 該附件被下載次數 121

作者: 2slow    時間: 2-5-2017 10:20

30M可爆塑膠晾衫架都算勁喎....
或是塑膠晾衫架質數差呢...
作者: 來自星星的猩猩    時間: 2-5-2017 10:21

作者: type38    時間: 2-5-2017 10:31

引用:
原帖由 bennytsang16 於 2-5-2017 03:24 發表
任何人向街外發射氣槍當然是錯。但個晾衫架損毀是否因為被氣槍射擊所導致、疑犯是否曾經向街外發射氣槍、晾衫架是否被疑犯用氣槍射爛,都存有太多疑點。但事主懷疑自己個晾衫架是被住在隔離街的疑犯用ARES氣槍射爛, ...
打實有得打
拎氣槍上山射馬騮都甩到身
前題係請大狀要錢
作者: queen    時間: 2-5-2017 10:34

引用:
原帖由 2slow 於 2-5-2017 10:20 發表
段舊估系列

老實住得深水埗天台屋99%都係窮人,買得的晾衫架相信亦係最平種類,D膠質素真係可以好差...
作者: queen    時間: 2-5-2017 10:37

引用:
原帖由 type38 於 2-5-2017 10:31 發表

打實有得打
拎氣槍上山射馬騮都甩到身
前題係請大狀要錢
唔止有得打,仲好易打,因為根本証明唔到天台搵到D BB彈係由邊枝槍打....
所以咪告多條藏有仿制槍械,應該易入D
作者: BLSK    時間: 2-5-2017 10:57

就咁聽,仿制槍械未個個玩槍都告得
作者: 屈濕    時間: 2-5-2017 11:04

引用:
原帖由 BLSK 於 2017-5-2 10:57 發表
其實只要你唔玩野,我地打wargame ge唔會有事
個傻仔佢唔對外開槍ge,只算警察知道佢有氣槍都唔會理
除非知道佢有犯罪意圖
作者: walther    時間: 2-5-2017 11:11

引用:
原帖由 來自星星的猩猩 於 2-5-2017 10:21 發表
.... 其實香港啲法例真係好那得啖笑
睇唔到個笑位係邊度
作者: walther    時間: 2-5-2017 11:13

引用:
原帖由 BLSK 於 2-5-2017 10:57 發表
非也,要影響公眾安寧或有犯罪意圖先有罪. 譬如警察有理由相信你用枝氣槍黎打劫,就算枝槍完全冇發射能力都可以入罪.

作者: walther    時間: 2-5-2017 11:19

第238章 《火器及彈藥條例》
仿製火器的管有
(1)除第(2)及(3)款另有規定外,任何人管有仿製火器,即屬犯罪,可處監禁2年。
(2)任何人在被裁定犯附表所指明的罪行或犯本條例所訂的罪行的10年內犯第(1)款所訂的罪行,可處監禁7年。
(3)任何人如能令裁判官信納以下事項,即不算犯第(1)款所訂的罪行 ——
  (a)在有關時間他的年齡在15歲以下;或
  (b)他是以生意或業務的方式經營仿製火器的人並以此身分管有仿製火器,或他是以該經營人的受僱人的身分而在執行該人的真誠及合法的指示時管有仿製火器;或
  (c)他管有仿製火器的目的並不會危害公眾安寧而他管有仿製火器亦非以犯罪為目的,或他管有仿製火器的情況並非相當可能令致其本人或他人 ——
(i)犯罪;或
(ii)管有仿製火器的目的會危害公眾安寧。
(4)未徵得律政司司長同意,不得就第(1)款所訂的罪行提出檢控,但本款並不阻止就任何該等罪行而逮捕或發出手令逮捕任何人。  (由1997年第362號法律公告修訂)
作者: loveless    時間: 2-5-2017 11:24

願賭服輸.
經常都有人開快車, 跟住"超速及危險駕駛"罪名被拘捕.
唔覺社會上有人覺得有陰謀要禁車....
作者: walther    時間: 2-5-2017 11:25

引用:
原帖由 2slow 於 2-5-2017 10:20 發表
真係兩招樓下既話距離 30 米打中人都痛極有限,會射爆晾衫架 ? 我就唔會信. 呢單野好難唔入荔枝角,但最後應該都唔駛判監.社會服務令難免, 但有案底,會影響一生.
作者: Dave    時間: 2-5-2017 11:44

引用:
原帖由 walther 於 2-5-2017 11:25 發表

真係兩招樓下既話距離 30 米打中人都痛極有限,會射爆晾衫架 ? 我就唔會信. 呢單野好難唔入荔枝角,但最後應該都唔駛判監.社會服務令難免, 但有案底,會影響一生.
老實,便宜晾衫架是用又薄又脆的膠料整, 大力少少都渣爛, 常見於雜貨店家品鋪$10-$15。
靚的是用abs 製, 不易爛裂, 有延展性可強行屈曲白化而不裂。動軋 $30 以上。
至於 30 米,如是 1.99 j,  用0.2 豆大概尚有 0.5 j, 用 0.3 豆約有 0.7 j
( 資料來自某airsoft 測試,約飛行 15 米衰退 50% ,重豆衰退40%, 飛愈慢衰減率愈低 )
以 0.7 j 來說,其實要擊裂便宜那一款不難。

作者: BLSK    時間: 2-5-2017 11:47

多謝兩位高人解答!

如果三十米都射爆塑膠應該過JJ啦呀嘛
當然有咁多bb可能射左好多槍又槍槍中同一個位
作者: Nova_Dust    時間: 2-5-2017 12:16

其實此類新聞層出不窮,玩具槍發燒友真的要自律啊
作者: sovietarmy2012    時間: 2-5-2017 12:23

最近天台既大廈防水光管底坐,因日曬雨淋老化,成個跌左落泥,防水光管都尚且如此,,,何況

仲有,發現有人射屋企去報警,有乜野都入埋佢數,好多人都會咁做

問題未必在是否破壞衫架,而在於佢開槍亂射。
作者: kornhill401    時間: 2-5-2017 13:11

呢D玩具槍,始終都係敏感性玩具,我在家射報紙,都要拉埋窗簾.
始終都係果句..不要向人和動物射擊,更加不可向街外任何物件射擊..善哉,善哉.
作者: m11.man    時間: 2-5-2017 17:28

引用:
原帖由 walther 於 2-5-2017 07:58 發表
已經係犯咗擁有仿製槍械罪,俾你打甩條刑事毀壞罪又如何 ?入荔枝角歎兩個禮拜啦。相同案例 : http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130713/18332792
咁咪唔可以買玩具槍
作者: FBC1    時間: 2-5-2017 20:21

百九厭.
作者: 閒雜人等    時間: 2-5-2017 20:49

呢D人斷正抵死....
作者: bennytsang16    時間: 2-5-2017 23:27

疑點好多,事主話枝ARES AS01可以隔一座大廈都夠力射爛個晾衫架,真係難以致信;黑X亦要舉證去證明個o靚仔曾經向外射擊。
如果肯俾錢請個大狀,應該有得打。但19歲o靚仔,被差佬「塔」返去,兇兩兇、摑兩摑,隨時錄埋口供再認埋,再加上而家d低級法院,d官成日亂Q咁判,咁就一世。
作者: jacko    時間: 3-5-2017 00:25

引用:
原帖由 bennytsang16 於 2-5-2017 23:27 發表
疑點好多,事主話枝ARES AS01可以隔一座大廈都夠力射爛個晾衫架,真係難以致信;黑X亦要舉證去證明個o靚仔曾經向外射擊。
如果肯俾錢請個大狀,應該有得打。但19歲o靚仔,被差佬「塔」返去,兇兩兇、摑兩摑,隨時錄 ...
無疑點,重點係:射.出.街..........完
作者: walther    時間: 3-5-2017 07:44

引用:
原帖由 bennytsang16 於 2-5-2017 23:27 發表
如果肯俾錢請個大狀,應該有得打。但19歲o靚仔,被差佬「塔」返去,兇兩兇、摑兩摑,隨時錄 ...
D警察特等係度僕佢都冇證據 ?
黑警 ?警察返差館會兇佢摑佢 ? 咪反啦。
作者: tonyecl    時間: 3-5-2017 10:55

係咪得我一個好奇同一支as 01 唔同色點解要買兩支
作者: Ben_9413    時間: 3-5-2017 11:05

引用:
原帖由 bennytsang16 於 2017-5-2 23:27 發表
黑X是什麼?
作者: FBC1    時間: 3-5-2017 11:24

引用:
原帖由 jacko 於 3-5-2017 00:25 發表

無疑點,重點係:射.出.街..........完
X2 正確.
作者: FBC1    時間: 3-5-2017 11:28

引用:
原帖由 tonyecl 於 3-5-2017 10:55 發表
大把人同一款買幾支, 我從前買PPK一買二支.
我去卡拉0k叫女都叫二件架.

作者: FBC1    時間: 3-5-2017 11:31

引用:
原帖由 閒雜人等 於 2-5-2017 20:49 發表
呢D人斷正抵死....
X2 影嚮埋其他人.
作者: loveless    時間: 3-5-2017 11:58

引用:
原帖由 tonyecl 於 3-5-2017 10:55 發表
唔少人原來同一款槍會買多支,或買幾支,甚至幾十支
作者: FBC1    時間: 3-5-2017 12:07

Dr笠.
作者: jn_jona    時間: 3-5-2017 12:21

引用:
原帖由 loveless 於 3-5-2017 11:58 發表

唔少人原來同一款槍會買多支,或買幾支,甚至幾十支
好襯衫嘛
作者: FBC1    時間: 3-5-2017 12:51

引用:
原帖由 jn_jona 於 3-5-2017 12:21 發表

好襯衫嘛
我慣起雙飛...... 雙槍.
作者: pang0001    時間: 3-5-2017 19:42

引用:
原帖由 walther 於 3-5-2017 07:44 發表
D警察特等係度僕佢都冇證據 ?
黑警 ?警察返差館會兇佢摑佢 ? 咪反啦。
D黑x會引導佢,話好小事ja,認左佢最多罰錢。之後上庭就大O樂了
作者: loveless    時間: 3-5-2017 20:26

好奇一問,
如果有朝一日有乜需要到警察既協助,
大家會唔會有原則有堅持,
兜口兜面叫到場既警員做黑X?
作者: pang0001    時間: 3-5-2017 21:38

引用:
原帖由 loveless 於 3-5-2017 20:26 發表
好奇一問,
如果有朝一日有乜需要到警察既協助,
大家會唔會有原則有堅持,
兜口兜面叫到場既警員做黑X?
叫油太人或慈母都可以

作者: loveless    時間: 3-5-2017 21:45

引用:
原帖由 pang0001 於 3-5-2017 21:38 發表
叫油太人或慈母都可以
師兄會兜口兜面叫警員做慈母、油太人?
作者: Ben_9413    時間: 3-5-2017 23:11

引用:
原帖由 pang0001 於 2017-5-3 19:42 發表

D黑x會引導佢,話好小事ja,認左佢最多罰錢。之後上庭就大O樂了
你親身經歷過?
作者: bennytsang16    時間: 3-5-2017 23:14     標題: 回覆 51# 的帖子

黑警又好,慈母又好,都係一個稱呼啫。警察協助民眾,是他們的責任,They are well paid for it!小弟只係有感而發,由上任一哥領導開始,真係好難對差佬再有信心,莫說牽涉政治事件的警民衝突,近幾年差佬犯罪數字急升、執法其間的濫用暴力、老屈妨礙司法公正、因政治立場而行事偏頗甚至拒絕執法,真係多到已經成為常態。近幾年的差佬形象低落,民間對之評分連年包尾,一切都係咎由自取。(Sorry,本來留言都想扣緊主題唔想扯到咁遠,只係講開又講,最多講埋今次唔講)
作者: loveless    時間: 4-5-2017 00:27

Peelian Principals應該係現代警察管理學既基石,
主張的是policing by consent,強調的是警民關係。
但當中亦有呢段字,可能值得諗一下:
To recognise always that the test of police efficiency is the absence of crime and disorder, and not the visible evidence of police action in dealing with them.
作者: wing383    時間: 4-5-2017 00:54

引用:
原帖由 bennytsang16 於 3-5-2017 23:14 發表
黑警又好,慈母又好,都係一個稱呼啫。警察協助民眾,是他們的責任,They are well paid for it!小弟只係有感而發,由上任一哥領導開始,真係好難對差佬再有信心,莫說牽涉政治事件的警民衝突,近幾年差佬犯罪 ...
唔怪之得D大陸人去到邊度消費都可以大支野打横行啦,佢有比錢,最重要被X個D人都係well paid for it! 果然同一Logic
作者: 48191    時間: 4-5-2017 01:13

講事實啫!佢有冇講過「顧客就是上帝」之類㗎說話。
我們是納稅人,自然對能夠運用公權力的警察有期望。但是近年來的表現是令人失望。
你試試在Google打「休班警」三隻字,你估你會看到什麼?
溫馨提示:大家無謂去騎刼這個Post去討論「香港警察」表現如何,如有興趣討論下去,可以開Post討論。
引用:
原帖由 wing383 於 4-5-2017 00:54 發表

唔怪之得D大陸人去到邊度消費都可以大支野打横行啦,佢有比錢,最重要被X個D人都係well paid for it! 果然同一Logic

作者: wing383    時間: 4-5-2017 01:19

引用:
原帖由 48191 於 4-5-2017 01:13 發表
你試試在Google打「休班警」三隻字,你估你會看到什麼?
溫馨提 ...
因為報紙係唔會見到休班清潔工人,休班文員,休班地盤佬等等其他休班職業嘛,都冇noise寫黎做乜喎
作者: 48191    時間: 4-5-2017 07:24

錯,首先我會懷疑你有沒有看報紙。幾乎所有報紙報導所有案件,一定會提到涉案之人之背景,最基本是職業。
而你所答的答案,刻意去淡化執法人員「知法犯法」的嚴重性。
清潔工人、文員、地盤工人,收不收工也好,因為其本身職業及教育程度未必明白法律條文,所以法庭及社會未必會對這些人有「公眾期望」。但警察、海關、人民入境事務處等執法部門,尤其是警察,每日的工作就是依據法律去執行公務,休班與否並不是重點,最重要是標準不會變。而你試圖去用其他工種作比喻去混淆視聽。
引用:
原帖由 wing383 於 4-5-2017 01:19 發表

因為報紙係唔會見到休班清潔工人,休班文員,休班地盤佬等等其他休班職業嘛,都冇noise寫黎做乜喎
作者: walther    時間: 4-5-2017 07:37

引用:
原帖由 Ben_9413 於 3-5-2017 23:11 發表

你親身經歷過?
我就有識既人經歷過啦,D 警察既慣常手法就係扮好人,氹你講曬出嚟,絕對唔會惡,因為甘樣做野係最容易。係警誡下你講既野就可以作為呈堂證據,佢地可以慳番好多功夫。發惡只會令你起介心,也都唔講, 甘會搞到佢地做多好多野。警察都係打工,你話佢地會點揀 ?

話D警察會兇人摑人果位師兄一定睇戲睇得太多。

所以最好就係馬上揾律師,律師到前也都唔講。呢個係你既權利。

作者: 48191    時間: 4-5-2017 07:55

而家口供房(Interview room)是有CCTV,而和疑犯落口供,著CCTV係一個Must,因為錄口供時的片段有機會呈堂。如果疑犯向法庭投訴在被扣查期間受「不合理對待」而引起法官懷疑,法官會要求落口供的片段呈堂,除非......
引用:
原帖由 walther 於 4-5-2017 07:37 發表

我就有識既人經歷過啦,D 警察既慣常手法就係扮好人,氹你講曬出嚟,絕對唔會惡,因為甘樣做野係最容易。係警誡下你講既野就可以作為呈堂證據,佢地可以慳番好多功夫。發惡只會令你起介心,也都唔講, ...
作者: wing383    時間: 4-5-2017 08:35

引用:
原帖由 48191 於 4-5-2017 07:24 發表
錯,首先我會懷疑你有沒有看報紙。幾乎所有報紙報導所有案件,一定會提到涉案之人之背景,最基本是職業。
而你所答的答案,刻意去淡化執法人員「知法犯法」的嚴重性。
清潔工人、文員、地盤工人,收不收工也好,因 ...
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20160830/55573953

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20170425/56609026

同一份報紙,同樣係交通意外,邊個刻意強化淡化某些重點,大家懂的....
可能我眼矇,有無人睇到Audi司機既職業?
相反,另一則新聞淨係睇標題...一睇就已經知道係慈母做既好事

作者: 48191    時間: 4-5-2017 09:29

咁就要睇正式新聞出街。
引用:
原帖由 wing383 於 4-5-2017 08:35 發表

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20160830/55573953

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/breaking/20170425/56609026

同一份報紙,同樣係交通意外,邊個刻意強化淡化某些重點,大家 ...

作者: walther    時間: 4-5-2017 09:39

引用:
原帖由 48191 於 4-5-2017 07:55 發表
而家口供房(Interview room)是有CCTV,而和疑犯落口供,著CCTV係一個Must,因為錄口供時的片段有機會呈堂。如果疑犯向法庭投訴在被扣查期間受「不合理對待」而引起法官懷疑,法官會要求落口供的片段呈堂,除非..... ...
不一定有攝錄機. 攝錄機既主要作用係代替警察筆記口供. 我知道果單 case 就係第一次落口供係響警署既一個普通房間,警察負責筆錄口供,記錄完後會俾個人睇,個人可以改,最後無問題至簽名,警察會俾份口供既 copy 俾個人. 第二次就係響間有錄影設備既房,整條片會燒落隻CD然後俾個人做記錄.
作者: 48191    時間: 4-5-2017 11:02

睇大唔大單囉。
引用:
原帖由 walther 於 4-5-2017 09:39 發表

不一定有攝錄機. 攝錄機既主要作用係代替警察筆記口供. 我知道果單 case 就係第一次落口供係響警署既一個普通房間,警察負責筆錄口供,記錄完後會俾個人睇,個人可以改,最後無問題至簽名,警察會俾份口供既 copy 俾個人 ...

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0