標題: [Marui] Marui m4 mws上彈問題 [打印本頁]

作者: Mairon    時間: 3-5-2017 02:15     標題: Marui m4 mws上彈問題

前日打game,頭果一兩場沒事,但係過正午後發覺d夾上彈5順,三隻都係感。
射兩粒後就卡,拉開個bolt發現卡左兩粒係裡面,有時就係上5倒彈。
但係都係射兩粒就卡,連射。入彈只係入30/35,要去到around 25-28/35先5卡有沒師兄有解決方案。
作者: BLSK    時間: 3-5-2017 13:08

係咪有塵/污糟野入左上彈彈弓到?
作者: Mairon    時間: 3-5-2017 13:13

頭先大清洗,發覺推彈嘴爛左,5知關5關事,佢係崩咗唔再係圓形。
連發滿氣30粒彈果時射兩粒就卡,個blot反5倒原位推第三粒彈入去。
單發快扣都沒問題。 好難過
作者: BLSK    時間: 3-5-2017 14:46

咁要整整了
作者: mashymre    時間: 3-5-2017 22:11

有無換第二隻BB彈試下?
買過隻彈係細粒左DD, JAM到仆街
作者: BLSK    時間: 3-5-2017 23:05

又係喎,三隻匣彈嘴都係咁可能係啲彈有問題
作者: Mairon    時間: 3-5-2017 23:27

我應該用緊ksc 0.3,自己都5記得了,
Thanks師兄,聽日試試其他彈。
不過我係打game打到下午先發現有依個問題,最初仲以為入得太滿。
依家似5知撞邊度撞爛左個頭。。T_T
作者: Mairon    時間: 3-5-2017 23:43

雖然過左11點,但係頭先都試左一但個夾,用0.2ksc full曬,
但係我發覺,如果我上左夾拉bolt再慢慢放,條bolt會卡係中間,
可能彈夾太fit頂住,又有機會會個飛機頭塞5倒入個hopup膠。
5知係米粒彈問題加埋個夾,加埋個hopup膠嘅fiction另到條bolt回5倒位上5倒彈。
聽日再試夠幾個夾。
定係有師兄已經知道ksc0.3彈係有問題@@
作者: 48191    時間: 3-5-2017 23:48

又係KSC惹的禍⋯⋯
引用:
原帖由 Mairon 於 3-5-2017 23:27 發表
我應該用緊ksc 0.3,自己都5記得了,
Thanks師兄,聽日試試其他彈。
不過我係打game打到下午先發現有依個問題,最初仲以為入得太滿。
依家似5知撞邊度撞爛左個頭。。T_T

作者: 48191    時間: 3-5-2017 23:51

KSC彈細粒咗,「真圓度」差(西過彈就知),用落電槍問題不太。用落GBB絕對死得快!
作者: 48191    時間: 3-5-2017 23:56

KSC彈本身質素好參差,市面上絕大部份QC好啲㗎BB彈都係5.95正負唔會過0.05。KSC就5.91都見過!你用響本身Moving Parts多嘅GBB上面,同親手摧毀支槍真係冇分別。
引用:
原帖由 Mairon 於 3-5-2017 23:43 發表
雖然過左11點,但係頭先都試左一但個夾,用0.2ksc full曬,
但係我發覺,如果我上左夾拉bolt再慢慢放,條bolt會卡係中間,
可能彈夾太fit頂住,又有機會會個飛機頭塞5倒入個hopup膠。
5知係米粒彈問題加埋個夾,加 ...

作者: gainax    時間: 4-5-2017 00:46

我用過十幾包ksz彈經常full都未見幾時jam過,jam既機會極少
反而我們彈第一包已經jam, 會唔會買左假彈定支槍已經有損耗
作者: 48191    時間: 4-5-2017 00:54

咁就要問佢啲彈響邊度買。
BTW,我以前用KSC 0.3珠Jam到掉槍......
引用:
原帖由 gainax 於 4-5-2017 00:46 發表
我用過十幾包ksz彈經常full都未見幾時jam過,jam既機會極少
反而我們彈第一包已經jam, 會唔會買左假彈定支槍已經有損耗

作者: jn_jona    時間: 4-5-2017 01:58

引用:
原帖由 48191 於 4-5-2017 00:54 發表
咁就要問佢啲彈響邊度買。
BTW,我以前用KSC 0.3珠Jam到掉槍......
ksc細粒左dd
we同ksc都易碎 暫時覺得金球025 50硬度最好 但依家只買到40硬度
作者: gainax    時間: 4-5-2017 10:41     標題: 回覆 13# 的帖子

不過我通常用0.2珠試槍不停full夠平,印象中玩過咁多包只係jam過3兩次原因飛機打得多過萬飛開始走樣同蝕仲咁低機會率jam咁算合格掛
0.3珠落場打過兩包未jam過,但我們第一包落場都jam冇再買

我發覺應該是粒彈大左少少先易jam? 因入彈器入去夾到我們D彈係難入D,用力壓入去粒bb彈易變型就易jam了,馬記隻夾唔用原裝入彈器好難入彈, 可能因為夾硬入整到變型就易jam了
作者: Mairon    時間: 4-5-2017 12:32

係Ming gun定同工買@@T.T個飛機原本個嘴係圖形,
依家就k形0.2g full曬沒事,係0.3有問題。
感爛法有沒咩負面影響。個人感覺出氣5穩定,
一槍高一槍低。
T.T好難過。屋企除左ksc得反madpull彈~~
作者: Mairon    時間: 4-5-2017 12:34

5通真係要買norvish d sniper彈嚟打~~
作者: 48191    時間: 4-5-2017 12:36

紅犬出嗰隻喇!
引用:
原帖由 Mairon 於 4-5-2017 12:34 發表
5通真係要買norvish d sniper彈嚟打~~

作者: Mairon    時間: 4-5-2017 12:46

好貴。。。130港紙555rd
都係俾人掃曬。。

好,試下madpull0.2睇下full 5full倒
作者: Mairon    時間: 4-5-2017 12:49

報告,full曬
差左爛左會5會沒咁凖
作者: 48191    時間: 4-5-2017 12:58

瘋牛症、「金牌金珠」同紅狗可以話係非常用得過。至於K乜屍,攞嚟用響電槍通派OK。
其實你可以做個實驗:
攞個前面開癃㗎長匣兩隻,一隻入K乜屍,一隻入瘋牛症。細心觀察一下啲彈點排列,再拉開支槍份Bolt睇點上弾。咁你大概就知點解Jam/ 推彈桿點解會崩。
準度方面,你首先需要Check個哭泣膠有冇事先,最起碼要睇有冇彈碎同污糟先,如果冇,影響應該不大。
引用:
原帖由 Mairon 於 4-5-2017 12:49 發表
報告,full曬
差左爛左會5會沒咁凖
作者: Mairon    時間: 4-5-2017 16:00

謝師兄
Hopup膠冇爛到不過勁污糟
跟住即刻清潔過一次
只不過知道爛咗之後心理上過唔去~~T.T
只好用madpool了。。
其實我剩反嘅係tracer bb $$$$$
作者: Mairon    時間: 14-5-2017 19:54

報告。。madpool 馬佬二彈照卡。。。。T_T
5通真係要拎去整。。
作者: Opica    時間: 14-5-2017 20:10

以前VFC M4用ksc 0.2 0.3 jam到飛起
之後轉用BLS 0.3以上就好好多
作者: 48191    時間: 14-5-2017 21:51

咁應該係哭泣膠漲咗,攞落去整先喇!
引用:
原帖由 Mairon 於 14-5-2017 19:54 發表
5通真係要拎去整。。

作者: gainax    時間: 14-5-2017 23:20

引用:
原帖由 Mairon 於 14-5-2017 19:54 發表
5通真係要拎去整。。
之前唔係話推彈嘴爛左咩? 爛左咁用乜彈都卡好正常喎 。。
Post張相上黎對比下有冇爛先?

圖片附件: w9bK0in.jpg (14-5-2017 23:20, 53.56 KB) / 該附件被下載次數 213

作者: 48191    時間: 14-5-2017 23:50

係喎,都係你細心,我堅係唔記得咗佢話過飛機底條推彈桿崩咗。
都係攞去整吧喇,試嚟都係哂氣,最後試嚟試去又唔係攞出去整。
費事浪費無謂㗎時間同金錢,係咪?
引用:
原帖由 gainax 於 14-5-2017 23:20 發表

之前唔係話推彈嘴爛左咩? 爛左咁用乜彈都卡好正常喎 。。
Post張相上黎對比下有冇爛先?

作者: 48191    時間: 14-5-2017 23:55

我當年用GHK M4A1,之前仲係打電槍,留低咗兩包K記0.3珠,打兩匣已經Jam咗兩次。頂唔順就買BLS 0.3,發現都幾好用。而家用紅犬直情係Good!
引用:
原帖由 Opica 於 14-5-2017 20:10 發表
以前VFC M4用ksc 0.2 0.3 jam到飛起
之後轉用BLS 0.3以上就好好多
作者: Mairon    時間: 15-5-2017 02:31

Sor~5係條桿,係圓形個嘴,至於相。。。up5倒。。。我得100Kb -.-
Hop up係新換嘅maple leaf
作者: gainax    時間: 15-5-2017 07:20     標題: 回覆 27# 的帖子

唔好話爛,變左型都易jam 真是爛左粗粗地買隻副廠頂住先襯有85折

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0