標題: [問題] 出售版食字問題 [打印本頁]

作者: uoslim    時間: 8-5-2017 22:55     標題: 出售版食字問題

作者: gtoray    時間: 8-5-2017 23:06

係, 因為好多香港字既字碼都係近年先有, 可以直接打得出
而本壇係用較舊既 big 5 字碼資料庫
所以會食左後面既字
作者: SSPCHAN    時間: 2-12-2018 16:05

引用:
原帖由 gtoray 於 8-5-2017 23:06 發表
係, 因為好多香港字既字碼都係近年先有, 可以直接打得出
而本壇係用較舊既 big 5 字碼資料庫
所以會食左後面既字
請問可以點解決?
作者: jacko    時間: 2-12-2018 18:14     標題: 回覆 3# 的帖子

1. 用iphone, 唔好問我點解,我用iphone無呢個問題
2. 少用香港字,挑戰下自己中文有幾高分
3. 用”0”代替口字邊嘅字,例如”嘅:0既” “喺:0係”
作者: TheOrigina1    時間: 2-12-2018 19:58

既 係 可以代替
作者: kornhill401    時間: 3-12-2018 12:16

[quote]原帖由 jacko 於 2-12-2018 18:14 發表
1. 用iphone, 唔好問我點解,我用iphone無呢個問題
3. 用”0”代替口字邊
作者: kornhill401    時間: 3-12-2018 12:18

[quote]原帖由 jacko 於 2-12-2018 18:14 發表
3. 用”0”代替口字邊o既字,例如”
原來引用C Hing的文章,只要佢地有呢D香港字都唔得,
一樣會食字.好似我咁!

作者: kornhill401    時間: 3-12-2018 12:20

引用:
原帖由 jacko 於 2-12-2018 18:14 發表
3. 用”0”代替口字邊o既字,例如”o既:0既” “o係:0係”
終於明白了, 點解有D C Hing,佢地有口字邊的香港口語化的字會出到.Thx for sharing.
作者: gtoray    時間: 3-12-2018 16:26

引用:
原帖由 kornhill401 於 3-12-2018 12:20 發表

終於明白了, 點解有D C Hing,佢地有口字邊的香港口語化的字會出到.Thx for sharing.
用iphone就出到
唔知點解
作者: SSPCHAN    時間: 9-12-2018 12:19

引用:
原帖由 jacko 於 2-12-2018 18:14 發表
3. 用”0”代替口字邊嘅字,例如”嘅:0既” “喺:0係”
我改用Edge 瀏覽器就冇問題了

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0