標題: 彈弓shotgun 分享區 [打印本頁]

作者: pbay    時間: 23-5-2017 11:00     標題: 彈弓shotgun 分享區

有無ching玩開彈弓shotgun ? 可否分享下 ?

另外想問一問, 彈弓tri-shot會否好易jam 彈 ?
可否單手chok上彈 ?
國狗彈弓shotgun, 內構會否唔耐用 ?

想搵breacher size, 但又想彈弓, 又tri-shot, 係咪暫時市面無呢種產品 ?

作者: pbay    時間: 23-5-2017 11:13

有一類手拉shotgun係入彈匣 (Maruzen CA-870 系統)
但只能每次射一粒彈
好似失左shotgun個特色

GP 果D造型係勁靚,

但一諗到只能出一粒彈, 不了

作者: pbay    時間: 23-5-2017 11:59

另外一種就係Marui Spring tri-shot系統

其實都係用彈匣, 不過個彈匣係shotgun殼咁樣, 裝30粒彈
拉一下射三粒

問題係多數都大大支
司馬, 雙鷹有出saw-off 870款, 但都無breaher咁細支

作者: Ben_9413    時間: 23-5-2017 12:00

我都好有興趣

不過未入坑
作者: pbay    時間: 23-5-2017 12:10

司馬果D其實外觀都唔錯, 退膛時膛片識郁添

最近仲玩埋magpul款

係唔知內構耐唔耐用.

同埋都係無breacher, maddog果d咁細支
作者: pbay    時間: 23-5-2017 12:12

del
作者: pbay    時間: 23-5-2017 12:12

如果GP用返maddog/breacher款出tri-shot就好了
作者: Eddiem249    時間: 23-5-2017 12:14

落場當然係marui呢支
http://www.tokyo-marui.co.jp/products/gas/gasshot_grenade/
作者: pbay    時間: 23-5-2017 12:16

引用:
原帖由 Ben_9413 於 23-5-2017 12:00 發表
我都好有興趣

不過未入坑
shotgun真係別有韻味
作者: 屈濕    時間: 23-5-2017 12:44

引用:
原帖由 pbay 於 2017-5-23 12:16 發表

shotgun真係別有韻味
第一枝Shotgun亦係暫時唯一一支就係繳費靈捌柒靈
作者: jacko    時間: 23-5-2017 13:19

其實大家係咪誤會左樓主"手拉shotgun "嘅意思? 以我理解,係指"彈弓槍"啊?

作者: 屈濕    時間: 23-5-2017 13:27

[quote]原帖由 jacko 於 2017-5-23 13:19 發表
其實大家係咪誤會左樓主"手拉shotgun "
作者: 屈濕    時間: 23-5-2017 13:27

引用:
原帖由 jacko 於 2017-5-23 13:19 發表
其實大家係咪誤會左樓主"手拉shotgun " ge意思? 以我理解,係指"彈弓槍"啊?
其實我知不過亂入,大家都係手拉,不用分那麼細

認真返,彈弓散彈我麻麻
作者: pbay    時間: 23-5-2017 13:48

引用:
原帖由 jacko 於 23-5-2017 13:19 發表
其實大家係咪誤會左樓主"手拉shotgun "既意思? 以我理解,係指"彈弓槍"啊?
sry , 改返先

作者: Eddiem249    時間: 23-5-2017 15:38     標題: 回覆 11# 的帖子

氣動都要手拉,一樣拉一打一

我都想有Double action
作者: gainax    時間: 23-5-2017 16:41

馬記彈弓shot gun拉一打三比較過癮又有彈殼玩
但基於亞鉛同膠內件遲早打爛改力更加冇望間中玩下ok的,我已打爛左支上神檯 ,司媽抄馬記系統如是入面有補品又金身都抵玩
但shot gun玩操作feel都是跳殼最正。。
作者: pbay    時間: 24-5-2017 09:38

引用:
原帖由 gainax 於 23-5-2017 16:41 發表
馬記彈弓shot gun拉一打三比較過癮又有彈殼玩
但基於亞鉛同膠內件遲早打爛改力更加冇望間中玩下ok的,我已打爛左支上神檯 ,司媽抄馬記系統如是入面有補品又金身都抵玩
但shot gun玩操作feel都是跳殼最正。。
就係唔想跌到一地殼嘛, 加個收殼袋又唔靚仔
同埋叉氣殼真係幾煩

其實司媽內構有無補品出左 ?
作者: kornhill401    時間: 25-5-2017 13:15

..馬老仙..有支M500,拉一岀5粒BB彈,但要入氣.
作者: geoprotex    時間: 25-5-2017 16:28

引用:
原帖由 kornhill401 於 25-5-2017 13:15 發表
..馬老仙..有支M500,拉一岀5粒BB彈,但要入氣.
馬老仙M500有gas版同spring版
作者: gainax    時間: 25-5-2017 16:41     標題: 回覆 17# 的帖子

馬記手拉一打三個系統其實幾好比gas仲穩定又彈道直
只是無補品拉得多入面膠拉橋同亞鉛板機會爛, 力方面原裝打cqb夠玩
司馬如是內件有落金屬件都好好多鳥
作者: mouselkm    時間: 27-5-2017 20:50

sorry 遲了大到,小弟的GP手拉拉一打一,行彈匣reload時很煩,大力點下面的銀色貼上之膠片手把一甩就要用手指挖mag出來,原裝沒有任何SIGHT.我的是用APS光纖底座+meprolight SIGHT改,尾托Recoil Pad是真品,質地接近硬身海綿,可惜gp和真鐵size差很遠只好用萬能膠....個人觀點1支裝了電筒但沒有倍數scope的單發手拉狙擊槍,所以純自higt收藏,16年中曾想過買aps 870 marine + DSF870因此買上述真品,可惜計劃無限期延後,只好裝在GP身上

作者: sovietarmy2012    時間: 28-5-2017 00:22

Set得靚!
作者: Ang123456    時間: 29-5-2017 21:04     標題: 回覆 21# 的帖子

G&P 呢支870源於Maruzen CA870, 長管單飛其實當長狙用好好玩!
作者: theloggoo    時間: 29-5-2017 21:14

引用:
原帖由 pbay 於 23-5-2017 12:12 發表
如果GP用返maddog/breacher款出tri-shot就好了
G&P 就冇機喇, A&K 就有出 拉一打三, but 超快賣晒 ~

http://shop.ehobbyasia.com/other ... n.html#.WSwggtKqqko
作者: mouselkm    時間: 30-5-2017 01:15     標題: 回覆 23# 的帖子

的確,遠距離看很型,嚇壞D無槍械常識的人,但拿上手細看我想不到除在家打靶外有甚麼用途,講像真只是shotgun外型和手拉reload其他欠缺,落場22發無鏡手拉單發長槍,論射速和火力持續性壓倒地低,只有前sight真鐵用鹿彈只要大約位置就ko,tm 3粒或6粒加上純reload應該實用,這玩意一面瞄一面用手力load才打1粒.....>_<   做主力就達人向,做side就太長太重,一句食之無味,棄之可惜...
作者: pbay    時間: 31-5-2017 14:23

引用:
原帖由 theloggoo 於 29-5-2017 21:14 發表

G&P 就冇機喇, A&K 就有出 拉一打三, but 超快賣晒 ~

http://shop.ehobbyasia.com/other ... n.html#.WSwggtKqqko
竟然真係有maddog款手拉tri-shot
多謝ching

唔知仲會唔會出? 好想入返支
作者: pbay    時間: 31-5-2017 15:41

引用:
原帖由 mouselkm 於 30-5-2017 01:15 發表
的確,遠距離看很型,嚇壞D無槍械常識的人,但拿上手細看我想不到除在家打靶外有甚麼用途,講像真只是shotgun外型和手拉reload其他欠缺,落場22發無鏡手拉單發長槍,論射速和火力持續性壓倒地低,只有前sight真鐵用鹿彈只要 ...
maruzen CA870系統的確比較雞肋....
無彈殼玩又single shot.

不過一堆做工幾好既廠都跟左呢個系統, S&T, GP... 係幾可惜
作者: 新手一隻    時間: 31-5-2017 16:52

作者: pbay    時間: 31-5-2017 17:28

引用:
原帖由 新手一隻 於 31-5-2017 16:52 發表

請問邊度有magpul款賣?
暫時只見歐洲同日本有售
英國有人2月已經開箱玩緊, 似乎幾靚仔
http://arniesairsoft.co.uk/forum ... -tri-shot-shotguns/
https://www.youtube.com/watch?v=hQFoJA_Vcm0

四月日本都有人入手了
https://www.youtube.com/watch?v=eEIkfjvJgwM

e荷B, 國九果D都仲未見有入.
作者: mouselkm    時間: 1-6-2017 20:34     標題: 回覆 27# 的帖子

在今天CA870系統的確很差,但這是我7,8年前買的,在沒有APS,PPS,Tanaka時代,TM只有膠身手拉,國狗質量不穩定的情況下gp是最佳選擇,無記錯當年!@))左右連燈又金屬身算ok
作者: pbay    時間: 2-6-2017 18:29

引用:
原帖由 mouselkm 於 1-6-2017 20:34 發表
在今天CA870系統的確很差,但這是我7,8年前買的,在沒有APS,PPS,Tanaka時代,TM只有膠身手拉,國狗質量不穩定的情況下gp是最佳選擇,無記錯當年!@))左右連燈又金屬身算ok
對呀, 7,8年前彈弓shot gun選擇不多,
香港廠出金身版其實幾靚幾吸引的.

但現今各個新sytem湧現, 香港廠真係應該進取D,
考慮回收呢批貨返去改裝做tri-shot.

見到GP, S&T果D外觀咁鬼靚但行舊system, 真係有少少心痛
作者: 暈又暈    時間: 2-6-2017 21:46

而家馬記gas系可唔可以塞入去手拉槍身?
作者: mouselkm    時間: 3-6-2017 03:30     標題: 回覆 31# 的帖子

如果有香港廠出馬記gas系的870 marine行真數surefire直上就好
作者: gainax    時間: 3-6-2017 06:53

手拉shot gun馬記系統無金身摺托版saps12就一大可惜
全部shotgun又跳殼又氣拉又手拉都係m870 司媽出埋就dog衝
作者: gainax    時間: 3-6-2017 07:08

引用:
原帖由 pbay 於 2-6-2017 18:29 發表

對呀, 7,8年前彈弓shot gun選擇不多,
香港廠出金身版其實幾靚幾吸引的.

但現今各個新sytem湧現, 香港廠真係應該進取D,
考慮回收呢批貨返去改裝做tri-shot.

見到GP, S&T果D外觀咁鬼靚但行舊system, 真係有 ...
豬P個殼做得幾靚又唔算貴當初都心動想入但最尾比田中870毒到
佢手拉shotgun印象中唔知有冇記錯可改個身落馬老仙跳殼到,
玩厭左拉彈弓時仲可以轉系統算值
作者: 怒人甲    時間: 3-6-2017 10:00

呢支係80年代彈弓手拉870,像珍入彈倉操作,系統非常好玩,可惜再難搵彈殻,而且比例小一點,如果有廠重新佢系統再玩一比一就好了

圖片附件: image.jpeg (3-6-2017 10:00, 17.16 KB) / 該附件被下載次數 135

圖片附件: image.jpeg (3-6-2017 10:00, 17.76 KB) / 該附件被下載次數 147

圖片附件: image.jpeg (3-6-2017 10:00, 19.56 KB) / 該附件被下載次數 146

圖片附件: image.jpeg (3-6-2017 10:00, 18.54 KB) / 該附件被下載次數 144

圖片附件: image.jpeg (3-6-2017 10:00, 16.53 KB) / 該附件被下載次數 124

作者: BLSK    時間: 3-6-2017 13:45     標題: 回覆 36# 的帖子

好靚 個彈倉咁樣幾好
係咪拉一打一?
作者: sovietarmy2012    時間: 3-6-2017 16:12

什麽牌子?
作者: 怒人甲    時間: 3-6-2017 17:17

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 3-6-2017 16:12 發表
什麽牌子?
回覆樓上兩位C兄,

是馬路仙80年代產品,彈倉4+1粒,彈殻可入1粒bb,有人改到入6粒,不過把野冇乜力度但好玩
作者: pbay    時間: 6-6-2017 10:53

引用:
原帖由 怒人甲 於 3-6-2017 17:17 發表

回覆樓上兩位C兄,

是馬路仙80年代產品,彈倉4+1粒,彈殻可入1粒bb,有人改到入6粒,不過把野冇乜力度但好玩
舊產物反而仲好玩
馬路仙出返呢隻就好了

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0