標題: [others] Robocop Auto9 [打印本頁]

作者: gainax    時間: 28-5-2017 06:11     標題: Robocop Auto9

最近睇返鐵甲威龍, 發覺支auto9好似無限彈射極唔完以為電影求期,查返資料原來設定50飛夾,但問題黎,真M93r先20飛夾,咁加長kit支auto9用50飛夾隻夾味好長身?但睇電影又唔覺
唔通資料亂up定其實電影入面支auto9異常大支裝長夾都冇變外型? ksz同MgZ出既又唔覺大支。。 求解密。。
作者: yfw2000    時間: 28-5-2017 07:58

Auto 9, 無真槍, 電影用 M93r改裝。 睇佢彈匣長度, 大約30飛9仔。 mgc 嗰支印咗 Omni Consumer Products (OCP )  )Ksc嗰支唔知有無印。 佢話有50飛  , 我睇裝唔倒咁多。 另外80年代啲戲興射極都仲有, 其實碌嘢可以裝到兩億

作者: gainax    時間: 28-5-2017 08:18

引用:
原帖由 yfw2000 於 28-5-2017 07:58 發表
Auto 9, 無真槍, 電影用 M93r改裝。 睇佢彈匣長度, 大約30飛9仔。 mgc 嗰支印咗 Omni Consumer Products (OCP )  )Ksc嗰支唔知有無印。 佢話有50飛  , 我睇裝唔倒咁多。 另外80年代啲戲興射 ...
因我見片入面個支同人對比好似大碌過玩具好多成支SMG咁

唔知KSZ有幾大碌有D中毒

圖片附件: 457474.jpg (28-5-2017 08:18, 67.57 KB) / 該附件被下載次數 227

作者: Tango1997    時間: 28-5-2017 08:45

鐵甲威龍枝槍…… 係行集成電路……認真
作者: yfw2000    時間: 28-5-2017 09:11     標題: 回覆 3# 的帖子

呢幅截圖, 有啲意淫
作者: Dave    時間: 28-5-2017 10:55

引用:
原帖由 gainax 於 28-5-2017 06:11 發表
最近睇返鐵甲威龍, 發覺支auto9好似無限彈射極唔完以為電影求期,查返資料原來設定50飛夾,但問題黎,真M93r先20飛夾,咁加長kit支auto9用50飛夾隻夾味好長身?但睇電影又唔覺
唔通資料亂up定其實電影入面支auto9異 ...
打9MM M93R 的話,有15 , 20 , 32 ROUND 真鐵匣。

15 發即M92 匣,柄底冇野凸出來

20 發如圖,凸出一舊,比較常見的樣子

另外最多是 32 發匣如圖

作者: gainax    時間: 28-5-2017 11:09

引用:
原帖由 Tango1997 於 28-5-2017 08:45 發表
鐵甲威龍枝槍…… 係行集成電路……認真
第一集未換過夾太神奇
作者: gainax    時間: 28-5-2017 11:11     標題: 回覆 5# 的帖子

又長又黑又粗既手槍邊個鬼妹唔like
作者: gainax    時間: 28-5-2017 11:20     標題: 回覆 6# 的帖子

第2集有換夾似係20飛夾,截圖個支特別大就唔知乜原因
可能係道具整大支D睇落威D
作者: Dave    時間: 28-5-2017 11:21

引用:
原帖由 gainax 於 28-5-2017 11:11 發表
對白:我寧願要我手中這碌也不需要你

話說支AUTO 9 玩具都真是十分大支,本身M93R 已經不是細支,加埋果碌大而無當觀賞用前節,差不多等LAYLAX 果支加長骨DE 咁既SIZE

當年差不多20 年前同朋友去新大陸槍街買玩具,我買左支M11 GBB,朋友買左支 AUTO 9 ,前節十分輕,空心膠,記得是只有全自動沒有3 點發。

作者: FBC1    時間: 28-5-2017 12:34

電影道具何須太認真,佢話二百飛都得,剪接之麻。
作者: 天翔翼    時間: 28-5-2017 13:37

最鐘意就係呢種大大碌既槍

電影射咗幾百飛連匣換都冇換過既人大有人在 簡直就係超次元入彈既黑科技
作者: Dave    時間: 28-5-2017 14:06

引用:
原帖由 FBC1 於 28-5-2017 12:34 發表
電影道具何須太認真,佢話二百飛都得,剪接之麻。
2017 生化危機 CG 電影,偉大既特工LEON 一樣係打廿幾飛手槍唔洗換匣

https://www.facebook.com/akibayadx/videos/1445662438825649/
作者: FBC1    時間: 28-5-2017 14:15

引用:
原帖由 天翔翼 於 28-5-2017 13:37 發表
最鐘意就係呢種大大碌既槍

電影射咗幾百飛連匣換都冇換過既人大有人在 簡直就係超次元入彈既黑科技
咁你果二支沙英咪岩你咯。咪賣啦。
作者: 暈又暈    時間: 28-5-2017 14:25

ksc果支冇OCP印
而家呢支都係神台多,全膠灰色身玩具級重量手感,1st version孤兒內構,無3連發(3連發可以買零件攪到)
當年入手後評價,真係要好有愛或者好有情意結先會入
作者: cyl198911    時間: 28-5-2017 17:18

引用:
原帖由 Dave 於 28-5-2017 14:06 發表

2017 生化危機 CG 電影,偉大既特工LEON 一樣係打廿幾飛手槍唔洗換匣

https://www.facebook.com/akibayadx/videos/1445662438825649/
原來除左我之外都有人留意到,預告重有支黑科技左輪
作者: 48191    時間: 28-5-2017 21:58

根本就是John Wick。
引用:
原帖由 Dave 於 28-5-2017 14:06 發表

作者: gainax    時間: 28-5-2017 22:23     標題: 回覆 10# 的帖子

手槍大大碌自hi一流 , AUTO9 同沙鷹我LIKE, 一支三連發一支後座力
可惜AUTO9冇台版金身,唔是一早入左
作者: gainax    時間: 28-5-2017 22:26

引用:
原帖由 暈又暈 於 28-5-2017 14:25 發表
ksc果支冇OCP印
而家呢支都係神台多,全膠灰色身玩具級重量手感,1st version孤兒內構,無3連發(3連發可以買零件攪到)
當年入手後評價,真係要好有愛或者好有情意結先會入
KSZ應該有三連發
而家有CNC金身算解決左質感問題, 但孤兒內構就....
作者: Dave    時間: 28-5-2017 22:26

引用:
原帖由 gainax 於 28-5-2017 22:23 發表
手槍大大碌自hi一流 , AUTO9 同沙鷹我LIKE, 一支三連發一支後座力
可惜AUTO9冇台版金身,唔是一早入左
要金身ok!課金

http://shop.ehobbyasia.com/creat ... 1.html#.WSrdi-t96po
作者: gainax    時間: 28-5-2017 22:47     標題: 回覆 20# 的帖子

呢個價唔包下身冇衝動力
作者: gainax    時間: 28-5-2017 22:51

But 話説份kit係比s7 m93r唔係比auto9? 咁有得考慮望下本身m93r有台版金身, 唔知e記折左幾銀
作者: loveless    時間: 28-5-2017 22:54

有留意的話,Robocop奸角Clarence用過一支沙鷹。
道具部原本設定支沙鷹係Robo用槍,
但到套甲造好試鏡時,才發覺鏡頭下支沙鷹太細兼冇動感,
套戲的軍火師Randy Moore要急急重新提供另一個概念。
最終製作人覺得1983年才第一次在電影史中出現的三連發93R最適合,
(套戲係是占士邦外傳Never say never again)
但到入口支93R時,撞正新例,經過多重波拆支槍才能入境。
在設定構思中,Robocop手臂設有彈倉,可直接導入槍柄內reload.

如果要講騎呢,
電影Deep Rising中,
有支現實不存在既"中國M1-L1 Triple-Pulse Rifle"
道具部用Calico改裝,
按戲中對白,彈匣有一千飛...
[img]http://www.imfdb.org/wiki/FileR-Calico-9.jpg[/img]

作者: gainax    時間: 28-5-2017 23:21

引用:
原帖由 loveless 於 28-5-2017 22:54 發表
有留意的話,Robocop奸角Clarence用過一支沙鷹。
道具部原本設定支沙鷹係Robo用槍,
但到套甲造好試鏡時,才發覺鏡頭下支沙鷹太細兼冇動感,
套戲的軍火師Randy Moore要急急重新提供另一個概念。
最終製作人覺得 ...
Love大百科
支auto9 Robocop揸上手其實都唔大支,用沙鷹可能等於普通人用G17咁比例唔夠"威" 個設計師就真係有功力整到支咁型棍深入觀眾既科幻槍
極度深寒支minigun入bb彈就有一千飛
一千飛=5個m249彈箱點隱藏到吹大左
作者: loveless    時間: 29-5-2017 13:45

一千飛中國M1-L1 Triple-Pulse Rifle 其實投胎過好多次...
銀色o個支係響美劇Euraka出現,
係頭集槍痴女副警長Jo Lupo的其中一碌炮...

圖片附件: Deep-Rising-M1-L1-Triple-pulse-rifle-1.jpg (29-5-2017 13:45, 50.36 KB) / 該附件被下載次數 133

圖片附件: 1237280-jo01.jpg (29-5-2017 13:45, 66.35 KB) / 該附件被下載次數 158

作者: 天翔翼    時間: 29-5-2017 16:32

嘩正呀,望落去個質量真係冇得彈
作者: kornhill401    時間: 29-5-2017 18:30

當年此影片一出,支槍..驚為神槍.. Thx for sharing
作者: gainax    時間: 29-5-2017 18:46

睇樣仲勁過oicw
作者: T-800    時間: 3-6-2017 14:45

Auto9...?
當年一出軍醫即賣,係當年「力皇」MGC  AUTO 9,只有半自動、冇blow back...係當年可以輕易地改到地球上最大火力的半自動6mm AIR SOFT PISTOL!亦見證了香港war game/汽鎗最輝火煌的全盛時期!

Happy shooting!

作者: Amber    時間: 24-9-2017 12:04

引用:
原帖由 T-800 於 3-6-2017 14:45 發表
Auto9...?
當年一出軍醫即賣,係當年「力皇」MGC  AUTO 9,只有半自動、冇blow back...係當年可以輕易地改到地球上最大火力的半自動6mm AIR SOFT PISTOL!亦見證了香港war game/汽鎗最輝火煌的全盛時期!

Happy sho ...
想當年 ...
好景有一間槍店,d零件好齊,可以砌成枝槍
作者: hang2    時間: 24-9-2017 15:07

引用:
原帖由 gainax 於 28-5-2017 11:11 發表
x2 ps. 個鬼妹都幾正
作者: hang2    時間: 24-9-2017 15:08

引用:
原帖由 Amber 於 24-9-2017 12:04 發表

想當年 ...
好景有一間槍店,d零件好齊,可以砌成枝槍
mgc 93R   wings 三寶一定要買
作者: Amber    時間: 24-9-2017 16:21

引用:
原帖由 hang2 於 24-9-2017 15:08 發表

mgc 93R   wings 三寶一定要買
個時細路仔,冇$買呢d補品

平平地換絛精密管,鎚仔彈弓,金手指
已經好好力
作者: hang2    時間: 24-9-2017 16:55

引用:
原帖由 Amber 於 24-9-2017 16:21 發表

個時細路仔,冇$買呢d補品

平平地換絛精密管,鎚仔彈弓,金手指
已經好好力
對 mgc93r 確經典  適合自由創作
作者: pbay    時間: 25-9-2017 12:10

引用:
原帖由 loveless 於 28-5-2017 22:54 發表
在設定構思中,Robocop手臂設有彈倉,可直接導入槍柄內reload.
有無圖睇下

細個係幻想手掌有條彈管輸送BB彈

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0