標題: [GHK] GHK M4 GBB ver2.0即將推出 [打印本頁]

作者: JBL    時間: 5-6-2017 16:16     標題: GHK M4 GBB ver2.0即將推出

作者: Opica    時間: 5-6-2017 16:37

Its happening!! Need to consider getting this or Marui...
作者: gainax    時間: 5-6-2017 16:38

改咁多野價錢唔加?
仲有下身個凸版位。。。
作者: gainax    時間: 5-6-2017 16:44

引用:
原帖由 Opica 於 5-6-2017 16:37 發表
Its happening!! Need to consider getting this or Marui...
論性能同Qc唔需要講,講材質咁呢支全鋼一定好過亞鉛
作者: b9296    時間: 5-6-2017 16:46

引用:
原帖由 JBL 於 5-6-2017 16:16 發表
GHK M4 GBB ver2.0
更新項目:
1.全新CNC製程鋼製槍機
    作動更順暢,材質更堅硬。
⋯⋯
2.後定  新材料 新設計(採用磁吸式設計),後定更堅固 確實。

3.新版輕量化彈匣:效能不減,重量更輕。 ...
真係有馬既話即刻去馬
作者: 2slow    時間: 5-6-2017 17:04

引用:
原帖由 gainax 於 5-6-2017 16:44 發表

全鋼係指火控?
作者: 阿堅    時間: 5-6-2017 17:09

引用:
原帖由 gainax 於 5-6-2017 16:44 發表

但佢現時條鋼bolt真係好一般,D料太冧,好快就打蝕個lock位
作者: horenhim    時間: 5-6-2017 17:47

引用:
原帖由 阿堅 於 5-6-2017 17:09 發表

但佢現時條鋼bolt真係好一般,D料太冧,好快就打蝕個lock位
冇做熱處理, ver 2補獲
作者: kongchak    時間: 5-6-2017 18:01     標題: 回覆 7# 的帖子

V1  果條好似係粉末冶金
作者: gainax    時間: 5-6-2017 18:36     標題: 回覆 7# 的帖子

二百幾蚊支鋼煲同幾十蚊鋼鎚係咁上下料
表面處理仲十分"鞋",但呢個價位自己執返正佢抵玩度算高
我另一支7075身唔再買WA系統轉方仗就係為左支鋼煲同飛機夠平仲有85折慳好多
作者: gainax    時間: 5-6-2017 18:49

引用:
原帖由 horenhim 於 5-6-2017 17:47 發表

冇做熱處理, ver 2補獲
v2直頭改左cnc?應該似kszV2cnc個隻物料6舊水成支造價唔太貴,
如是唔貴有興趣裝去而家支方仗到,cnc個質感靚好多,煲Lock就要熱處理先夠硬或佢改V記個種替換L角設計咁個L角可以直接做高硬鋼就唔易蝕了,如是冇鍋氣唔加價呢次改埋煲包埋馬仔都值得入既,但最好多返一個選擇配Gi夾,軍版都係Gi夾先襯
作者: 老兵    時間: 5-6-2017 22:59

咁新,舊款零件,彈閘可互通,共用嗎?
作者: ahkaiyah123    時間: 5-6-2017 23:35

馬仔mark最吸引。
作者: gainax    時間: 6-6-2017 00:02

引用:
原帖由 老兵 於 5-6-2017 22:59 發表
咁新,舊款零件,彈閘可互通,共用嗎?
上面up除左boltlock有新設計之相關零件,其他野斷估可以用返畢竟要顧舊玩家同非必要又做新零件=$$$$
作者: gainax    時間: 6-6-2017 08:14     標題: 回覆 6# 的帖子

是的師兄, 方仗M4料=平價版井記除左HOPUP坐同飛機是膠其它同井記一樣是鋼料
需然好多件唔是CNC鋼料亦唔是鍛造,但相對後備零件價錢亦平好多,當初我就係為性價比同隻Gi夾先轉投佢冇再玩#記,
今次有埋馬仔有CNC鋼煲仲有輕夾唔加價其實睇規格都值得入, 有興趣等E記下次9折再睇定D先就係最適合出手時候
作者: 2slow    時間: 6-6-2017 08:59

引用:
原帖由 gainax 於 6-6-2017 08:14 發表
是的師兄, 方仗M4料=平價版井記除左HOPUP坐同飛機是膠其它同井記一樣是鋼料
需然好多件唔是CNC鋼料亦唔是鍛造,但相對後備零件價錢亦平好多,當初我就係為性價比同隻Gi夾先轉投佢冇再玩#記,
今次有埋馬仔有CNC鋼煲仲 ...
有馬仔版權marking係個賣點, 另希望佢個色做返靚d啦 ...
作者: stevechau    時間: 6-6-2017 09:10

佢一早肯搞個馬仔花, 再肯用輕匣...我就唔使賣G5轉會走LA~
唔好同我講呢間廠無出輕匣既技術, 係佢唔通搞JE~
不過就算而家我肯轉會返黎買M4再買多支G5...佢個馬仔花我估起碼等多一年先賣到街~
作者: rYaN    時間: 6-6-2017 11:21

隻P MAG有D睇頭, 我枝G香港掛左上牆成件.....因為匣太重所以冇帶過佢去打GAME
作者: proproprofessor    時間: 6-6-2017 11:23

請問有預訂嗎?
作者: gainax    時間: 6-6-2017 16:33     標題: 回覆 16# 的帖子

佢個色是仿#記半光澤黑色應該唔變, 真鐵後期都係咁上下色水
始終只是厚身焗油, 想靚仔又想玩colt個灰黑色就只有拎去做陽極噴砂或施啦曲了,咁整又變左馬記抵d

圖片附件: 94SDt9k.jpg (6-6-2017 16:37, 115.15 KB) / 該附件被下載次數 171

圖片附件: rollmarkskc7.jpg (6-6-2017 16:37, 59.68 KB) / 該附件被下載次數 175

作者: gainax    時間: 6-6-2017 16:44

引用:
原帖由 stevechau 於 6-6-2017 09:10 發表
佢一早肯搞個馬仔花, 再肯用輕匣...我就唔使賣G5轉會走LA~
唔好同我講呢間廠無出輕匣既技術, 係佢唔通搞JE~
不過就算而家我肯轉會返黎買M4再買多支G5...佢個馬仔花我估起碼等多一年先賣到街~
佢以前肯做好d好多野都唔會發生,不過總算做返有興趣可以入支玩下既,我手上仲有支打散左v1拆左件落cnc身又買唔齊料砌返成支, 而家唔知入支新定收二手劏件好,橫掂未出等下二手先
作者: 2slow    時間: 6-6-2017 16:47     標題: 回覆 20# 的帖子

睇埋V記鍛系列幾錢先作決定... 近期V記咁進取
呢兩間客路差不多, 但V記的話加多些少有鍛身喎..
作者: gainax    時間: 6-6-2017 16:56

引用:
原帖由 rYaN 於 6-6-2017 11:21 發表
隻P MAG有D睇頭, 我枝G香港掛左上牆成件.....因為匣太重所以冇帶過佢去打GAME
鐵夾都是玩質感唔拎落場無所謂最緊要keep到氣化,
落場輕便就舒服好多有膠用膠夾啦
作者: JBL    時間: 6-6-2017 17:32

作者: gainax    時間: 6-6-2017 19:32     標題: 回覆 22# 的帖子

我覺得V記偏向像真大於氣化得睇你重唔重視氣化同煲back爽度,
一般以佢系統唔成日狂扣auto係夠落場玩~
佢5千幾靚鍛有12吋獨家DD靚骨又送槍箱靚仔PMAG又改咁多野
論規格係抵玩大約比方仗多2k零,如是呢支v2換R@鍛身改dd骨就唔係2k零搞到了仲要大執佢個身聽說未必塞得入原裝煲

方仗就氣化大於像真, 落場同射擊爽度>v記, 如是像真優先氣化其次=V記,氣化優先像真其次=方仗,   不過V記如是改到fit方仗夾就 。。
我都諗緊繼續方仗定草錢試下V記鍛
作者: gainax    時間: 6-6-2017 19:39

引用:
原帖由 JBL 於 6-6-2017 17:32 發表

V記呢支真係堅野,仲要全真數,無得輸嫁。
味就是難選擇
作者: Opica    時間: 6-6-2017 22:01

新增問與答:
Q:與舊版零件共用性?
A:Ver1.0更換槍機與後定組即可完成升級

Q:彈匣是否共用?
A:不管是
舊的M4匣插新的M4
新的M4匣插舊的M4
舊的G5匣插新的M4
新的GMAG匣插舊的M4
新的GMAG匣插G5

From armshot
作者: stevechau    時間: 7-6-2017 10:46

引用:
原帖由 gainax 於 6-6-2017 19:32 發表
我覺得V記偏向像真大於氣化得睇你重唔重視氣化同煲back爽度,
一般以佢系統唔成日狂扣auto係夠落場玩~
佢5千幾靚鍛有12吋獨家DD靚骨又送槍箱靚仔PMAG又改咁多野
論規格係抵玩大約比方仗多2k零,如是呢支v2換R@鍛身 ...
落場繼續用方仗...
V記鍛太靚...買黎都唔會落場, 但照買返黎掛牆~
即係一支拎黎做老婆咁錫, 一支做二奶任操LOR~
作者: horenhim    時間: 7-6-2017 14:26

引用:
原帖由 JBL 於 6-6-2017 17:32 發表

V記呢支真係堅野,仲要全真數,無得輸嫁。
magazine
作者: gainax    時間: 7-6-2017 16:56     標題: 回覆 28# 的帖子

但唔換A+份hopup內管原裝又唔係話準,最少都要再科水買條靚少少內管(first 603同膠都4百了
同埋換低初速飛機+0.3珠夏天亦未必落到1.5J場,或改用短內管減到1.4內但集彈性又。。
始終馬記一買即玩又唔大力最適合落場,但施啦曲咁靚又唔係好捨得同埋日後改哂堆鋼內件仲貴 , V記鍛版做得咁靚錫住玩好,比著我唔會捨得拎落場留來自hi好
諗諗下不如等後備件砌返支v1用gmag輕夾落場粗玩就算了馬記都慳返 ,
重夾夏天打過兩場重身要成日咩住成日舉槍既話加上佢新槍抽插夾下下用力真係有d累,佢全鋼14.5吋都重身仲未計落配件,而家有得簡輕都係輕夾舒服
作者: JBL    時間: 7-6-2017 17:22

作者: gainax    時間: 7-6-2017 20:01

引用:
原帖由 JBL 於 7-6-2017 17:22 發表

彈匣其實性能非常好,死症係出氣膠同飛機唔密氣,但就好多人唔知呢點,當咗係隻匣唔掂,只要大家改善咗密氣,改完之後一雞到尾唔腳軟仲要增加埋射速加有氣剩,絕對唔差過方仗,所以我幾乎支支都用V記仲 ...
v記氣化設計同KsZ類似,硬彈弓夾用大氣缸出氣量谷行blowback,
但ksz火控比較流暢設計所以只要叉夠氣冬天仍暢順運作,
v記火控外型同hammer pin位最貼近真數阻力係比較大(馬記將成個hammer移後好多加上45度短身鎚唔頂死煲底所以最暢順,
我們都係將hammer移後亦短鎚,但90度鎚+硬彈弓所以氣化係唔會突出),v記像真火控加上硬hammer彈弓就再增加支煲向後運動時阻力就令煲back衝撞力度減弱,
呢個設計平時無問題只係温度低d就煲得唔爽,只要唔係太凍叉夠氣仍清到夾唔同以前直頭打唔郁,方仗夾只要執好支槍幾度仲可以一雞清除左馬記同kSZ做到,其它系統就唔得了,
佢都係90度近似像真鎚,除左hammer pin有移後順D,最大秘密就係沿自佢彈夾嘩佬可以用低阻力軟身hammer彈弓扑得響。。
咁V記都一樣可以做到只係佢未做姐
作者: stevechau    時間: 8-6-2017 09:23

引用:
原帖由 gainax 於 7-6-2017 16:56 發表
但唔換A+份hopup內管原裝又唔係話準,最少都要再科水買條靚少少內管(first 603同膠都4百了
同埋換低初速飛機+0.3珠夏天亦未必落到1.5J場,或改用短內管減到1.4內但集彈性又。。
始終馬記一買即玩又唔大力最適 ...
er...我諗除非係對彈道、精準好有要求, 如果唔係方仗一般原裝管係足夠下場有餘既~
係粒膠同HOPUP下壓點要搞JE~
低初速飛機配6.01 340MM左右既管, 隊友果支打0.3珠未過1.5~
而果陣我支G5 6.03 300MM管...戶外打30米FULL AUTO都係A5-A4既集彈度...

所以去到最後我先話...V記鍛留返係屋企自HIGH吧....
方仗出左新既呢堆野, 足夠下場有餘~
作者: Opica    時間: 8-6-2017 09:27

睇埋v記新bolt同hopup效果先
作者: stevechau    時間: 8-6-2017 13:57     標題: 回覆 34# 的帖子

我比較睇個BOLT同匣既氣化會點...事關個HOPUP我估無乜大變
作者: Opica    時間: 8-6-2017 14:04

引用:
原帖由 stevechau 於 8-6-2017 13:57 發表
我比較睇個BOLT同匣既氣化會點...事關個HOPUP我估無乜大變
vfc隻新匣咪就係vmag...
作者: stevechau    時間: 9-6-2017 09:06     標題: 回覆 36# 的帖子

sorry...我講緊GHK...
不過基本上買GBBR我都係睇呢兩點~
V記我都仲係用緊HK匣...
作者: horenhim    時間: 9-6-2017 10:18

引用:
原帖由 JBL 於 7-6-2017 17:22 發表

彈匣其實性能非常好,死症係出氣膠同飛機唔密氣,但就好多人唔知呢點,當咗係隻匣唔掂,只要大家改善咗密氣,改完之後一雞到尾唔腳軟仲要增加埋射速加有氣剩,絕對唔差過方仗,所以我幾乎支支都用V記仲 ...
結論:有愛萬事ok
作者: 怒人甲    時間: 9-6-2017 10:36

V記新匣好,但長左,做返正常長度更好
作者: gainax    時間: 9-6-2017 17:07     標題: 回覆 33# 的帖子

方仗aeg系統同V記15,16版套hopup半斤8兩, 追求集彈性都係要比多七舊成組連管換走佢~  
未射過豬5系統唔知準唔準,我拎過M4落場半日整集彈性,一買唔調只換精密管之下是20m以上升龍拳第一日game打遠少少就射唔中人  

第二次game換支first管同膠射得遠集彈性Ok無炒上去,但始終未夠準呢set膠同管係aeg到係準同遠,我覺得係aeghopup用係gbb極限係咁上下, 始終gbb有gbb hopup系統設計,而家有馬記mws參考佢份hopup就有保障了唔洗做分體式

v記同方仗改到最盡性能最大分別只係夾身上, 需然v記現時都可以改到方仗夾,但改完就用唔返自己系統既夾,或只改夾但就用唔返係方仗槍到,
現時都係安安份份分開兩系統玩較實際,  鐘意邊個系統就玩邊個而家唔同以前又唔係話唔打 , 兩個系統分別一個blow得爽但唔係咁像真,一個像真好多但blow得冇前者咁爽分別, 得落場味又是單發多少扣連發,本地大半年20度以上咩系統都分別唔大啦
作者: stevenyu2000    時間: 6-7-2017 11:04

引用:
原帖由 gainax 於 7-6-2017 16:56 發表
始終馬記一買即玩又唔大力最適 ...
点解馬記要換鋼內件 ? 有災情打爆過 ?
作者: gainax    時間: 6-7-2017 13:51     標題: 回覆 41# 的帖子

火控/內構係消耗品終有日要換,馬記亞鉛件只是低強度金屬唔係真是以為唔會爛唔會損耗掛? 爛左冇即時買到後備件味就需要補品救命。。除非有錢到即時買支新劏件。。
同埋操槍不停射唔同落場間中打下消耗少可以年計好似好耐用, 所以比賽同長久使用者好多都會選擇改裝補品長久唔洗煩,亦慳左不停買原裝件既錢同麻煩,呢d做法玩開馬記既一直好多人咁做唔係新鮮事
至於原件幾時爛睇彩數同點用,可以倒轉諗如是一支熱們槍唔爛件,
相信冇咁多廠不停出補品比佢  
我個支收藏未爛但見過聽過係會爛的,咁當然信不信由自己睇法到時自由選擇等訂原件定落補品
作者: stevenyu2000    時間: 7-7-2017 11:49

引用:
原帖由 gainax 於 6-7-2017 13:51 發表
火控/內構係消耗品終有日要換,馬記亞鉛件只是低強度金屬唔係真是以為唔會爛唔會損耗掛? 爛左冇即時買到後備件味就需要補品救命。。除非有錢到即時買支新劏件。。
同埋操槍不停射唔同落場間中打下消耗少 ...
OIC
作者: Los_r    時間: 11-7-2017 00:05

我以為V2未上生產線
買左V1

輕匣又幾時有呢
作者: Opica    時間: 8-8-2017 18:52

Ghk gmag已開賣。。。%%USD
作者: JBL    時間: 10-8-2017 20:54

作者: Wopa1969    時間: 11-8-2017 12:06

引用:
原帖由 JBL 於 10-8-2017 20:54 發表
GHK輕量化彈匣!GMAG GBB瓦斯彈匣 For M4/G5 GBB
GHK 於2017年春季武哈祭所展出的輕量化彈匣GMAG正式上市! 主打輕量化設計, ...
CHing 請問可否用落VFC M4度? Thanks
作者: JBL    時間: 11-8-2017 13:56

作者: Wopa1969    時間: 14-8-2017 13:33     標題: 回覆 48# 的帖子

唔該晒CHing!
作者: Opica    時間: 16-9-2017 01:10

M4鐵匣都出了輕版
作者: pmcoperator    時間: 29-9-2017 12:02

有冇人知二代出左未?
作者: Opica    時間: 29-9-2017 13:50

TW就快出,約3800左右
作者: pmcoperator    時間: 29-9-2017 14:51

引用:
原帖由 Opica 於 29-9-2017 13:50 發表
TW就快出,約3800左右
照你咁講,十二月香港都差唔多有貨,聖誕節之前送禮佳品
作者: Opica    時間: 5-10-2017 15:12

https://m.ruten.com.tw/goods/show.php?g=21740191229862

TW出啦
作者: unkf22    時間: 5-10-2017 19:17

10月10號前開始出貨囉
作者: JBL    時間: 5-10-2017 21:13

作者: 我當你透明    時間: 5-10-2017 21:33

之前講馬仔刻印既可能,應該告吹lu!
作者: gainax    時間: 5-10-2017 22:34

前排14F no marking v1插水先2千5, 而家3千8無馬仔。。
作者: Opica    時間: 5-10-2017 23:05

Colt版據說要11月
作者: 我當你透明    時間: 5-10-2017 23:31

無馬仔仲要3千8,真係差d wo!
作者: gainax    時間: 5-10-2017 23:35

引用:
原帖由 Opica 於 5-10-2017 23:05 發表
Colt版據說要11月
同價有colt咁飛鷹花點算  定到時馬仔版仲貴?
呢個年代3k買到靚仔高性能馬記,方仗定價比以前仲加左咁貴亦未有馬仔有冇吸引力見仁見智,m4系統面到馬記只有價格戰出路仲未睇到市場走勢?
作者: unkf22    時間: 6-10-2017 07:11

Colt 10月底出貨
作者: Opica    時間: 23-11-2017 13:32

其實有冇師兄入左?
作者: JBL    時間: 15-12-2017 21:52

作者: tinyau1134    時間: 15-12-2017 21:53

個身finishing 同以前無分別?
作者: Ben_9413    時間: 15-12-2017 22:00

(錯重點)

D 盒風格制式化o左...幾好睇
作者: geralt    時間: 17-12-2017 11:37

有冇人知馬仔刻印版幾錢?
作者: waierty    時間: 19-12-2017 23:33     標題: 回覆 67# 的帖子

~$42xx
作者: NCP013    時間: 20-12-2017 11:06

引用:
原帖由 waierty 於 19-12-2017 23:33 發表
~$42xx
0甘紅狼85折後, 大約3800  0米好抵~~~
作者: Opica    時間: 20-12-2017 12:09

引用:
原帖由 NCP013 於 20-12-2017 11:06 發表

0甘紅狼85折後, 大約3800  0米好抵~~~
係。因為wgx都成5000
作者: kornhill401    時間: 20-12-2017 13:18

如果彈匣底片有埋marking就更加完美. Thx for sharing.
作者: pmcoperator    時間: 20-12-2017 14:33

引用:
原帖由 kornhill401 於 20-12-2017 13:18 發表
如果彈匣底片有埋marking就更加完美. Thx for sharing.
有marking底片送埋俾你換
作者: 2slow    時間: 20-12-2017 15:06

v2 跟輕版M4匣
作者: 我當你透明    時間: 22-12-2017 12:33

買左一支,個人感覺今水做工俾第一代差
個身又崩又花
水口又5靚
睇過有幾支上下身中間條gap闊到透光,果幾支真心買落
每支槍 marking又有d深d,有d淺d
以上既野5知真鐵係咪都係咁,所以又跟住學呢
性能就未試......過完性誕節先試,到時再報告
作者: Thanato.S    時間: 22-12-2017 15:42

引用:
原帖由 我當你透明 於 22-12-2017 12:33 發表
買左一支,個人感覺今水做工俾第一代差
個身又崩又花
水口又5靚
睇過有幾支上下身中間條gap闊到透光,果幾支真心買落
每支槍 marking又有d深d,有d淺d
以上既野5知真鐵係咪都係咁,所以又跟住學呢
性能就未試. ...
一定係用家問題!
係你地要求高!

自從有馬記之後基本上已放棄其他牌子

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0