標題: 有無師兄試過楓葉楓力管? [打印本頁]

作者: 新手一隻    時間: 21-6-2017 22:43     標題: 有無師兄試過楓葉楓力管?

作者: 新手一隻    時間: 22-6-2017 16:03

作者: pbay    時間: 22-6-2017 16:31

用過Crazy Jet 手槍內管, 射程明顯遠左1/4-1/3. 集彈性似乎無明顯下降(目測)
佢個出口氣筒設計應該起到D作用
作者: 新手一隻    時間: 22-6-2017 17:16

作者: pbay    時間: 23-6-2017 09:41

引用:
原帖由 新手一隻 於 22-6-2017 17:16 發表

師兄請問個氣筒難唔難清洗?有無得拆落嚟?
支槍無落過場, 無乜污垢, 唔敢講易唔易洗,
但始終管頭有幼細"暗格"設計, 相信沾左泥塵應該都比較難搞

氣筒雖然顏色同管身有分別, 但應該係焊死無得拆
作者: Mairon    時間: 30-6-2017 17:43

早兩日打game,用過佢枝360mm係馬記m4 gbb, 距離上感覺有50m(打5中),30米到40米左右,都打倒人。用緊楓葉膠。
依家諗緊入5入枝640放入srs,但一定要用佢果粒adapter 膠。。。5知果粒膠表現點。。。一死就成枝廢orzz~~
邊有槍有640內管@@有沒好建議
作者: 48191    時間: 30-6-2017 21:05

如果撇開用料唔講,用咗楓力管係射遠咗...其實都幾誇張。對比起原裝管同6.01管,用咗楓力管㗎VP9明顯射4、50米都依然冇下墜(0.25 瘋牛症、或紅犬0.25),真係唔知乜原理。
但係佢本身係銅管鍍鉻,用開PDI SUS 303㗎師兄可能一時未接受,但用過就知好嘢!
引用:
原帖由 新手一隻 於 21-6-2017 22:43 發表
楓葉楓力管出咗都有一段時間,但係好似未見有任何review。
唔知有無用過的師兄可以講兩句? 同其他傳統設計內管,比如話laylax,action army相比如何?
作者: 新手一隻    時間: 1-7-2017 01:26

作者: blockhead    時間: 1-7-2017 02:30

其實我比較想知power有無升到,照計咁樣有度氣簾開路應該係會加速,而唔係上旋穩定或者準左哩D效果
作者: 新手一隻    時間: 1-7-2017 03:10

作者: 48191    時間: 1-7-2017 10:56

即係鋁管?
引用:
原帖由 新手一隻 於 1-7-2017 01:26 發表

楓力管應該係氣筒鋁管身銅,楓葉普通精密管先好似係鍍嘢

作者: 新手一隻    時間: 1-7-2017 11:36

作者: 48191    時間: 1-7-2017 12:19

Oh......但是楓力管是銀色的,怎麼會不是鍍鉻?
引用:
原帖由 新手一隻 於 1-7-2017 11:36 發表

銅管
作者: 新手一隻    時間: 1-7-2017 12:59

作者: 48191    時間: 1-7-2017 23:34

其實,我都係一買槍就叫師傅換埋....我未見過原本係點....
響槍頭望入去見銀色,就好自然以為成條都係銀色。
引用:
原帖由 新手一隻 於 1-7-2017 12:59 發表

楓力管係呢條,成條銀色的係楓葉的普通精密管

作者: blockhead    時間: 2-7-2017 04:04

引用:
原帖由 新手一隻 於 1-7-2017 03:10 發表

我反而覺得楓力管係加深斜口位同開孔提早洩壓的變種
我覺得係類似斜口或者一段直身來福線,同提早洩壓有唔同,因為越過bb彈既空氣依然同bb彈向同一方向流動
作者: rYaN    時間: 2-7-2017 17:02

琴日打GAME試左,EMG SAI 5.1 HI-CAP, 楓力管加楓樹博派60度膠,
0.3G BB 直飛50幾米
作者: secure12    時間: 2-7-2017 17:10

跟據qrf口述指設計理念係令一團氣包圍住bb射岀槍管
作者: secure12    時間: 2-7-2017 17:10

Kwa mp7用緊,效果幾好
作者: jn_jona    時間: 2-7-2017 22:47

楓力管洗唔洗配合楓葉膠呢?
作者: selvaria    時間: 2-7-2017 23:01

引用:
原帖由 rYaN 於 2-7-2017 17:02 發表
琴日打GAME試左,EMG SAI 5.1 HI-CAP, 楓力管加楓樹博派60度膠,
0.3G BB 直飛50幾米
想請教好耐
HOP UP膠既度數有咩特別/用途?
作者: rYaN    時間: 3-7-2017 00:44

引用:
原帖由 selvaria 於 2-7-2017 11:01 PM 發表

想請教好耐
HOP UP膠既度數有咩特別/用途?
同你打幾大力有關 力度越大度數要越高
作者: kongchak    時間: 3-7-2017 00:53

個管頭有特別設計 類似三叉戟管既作用
https://www.youtube.com/watch?v=Gdusiv8uyCk

可以話係將流體由原本梯形散射出去變成水平出去.
因為楓力管除左有射BB彈出去果條6.03既通路  仲有外面再包一層通路比流體行.
作者: 新手一隻    時間: 3-7-2017 02:49

作者: secure12    時間: 3-7-2017 23:15     標題: 回覆 22# 的帖子

其實度數同力度未必係正比例,度數係膠質硬度,越硬磨擦越少,hopup越少,但耐磨度up....
一般用65/70度可以應用大部分槍
作者: no-name    時間: 4-7-2017 10:24

http://www.啱箍.net/forum/thread-171078-1-2.html

隔離既 Test,有埋另一支聲稱神準既 AP_ 管既比較
參考而己,但睇佢呢個火力先打到咁既 grouping,唔見有咩神奇效用存在,可能射手問題卦

期待有師兄可以做到 50m 室內無風 CTC 測試,造福萬民
作者: 新手一隻    時間: 4-7-2017 10:39

作者: no-name    時間: 4-7-2017 11:05

引用:
原帖由 新手一隻 於 4-7-2017 10:39 發表

火力同ctc無絕對關係,而且個test用的係楓葉普通精密管,唔係楓力管。
火力同 ctc 絕對有關,力道唔夠,粒彈本身 carry 既能量唔夠抵抗空氣阻力,有效射程就會降低,到中後段就就會而影響 CTC
除非你打 5m 咁就冇乜關,因為 1j 都夠穿越 5m
最簡單睇下日本仔用 1j 都冇原裝槍打 30m 個 group 就知個分別
一直有所謂換 6.01 + 長管準好多既傳聞,說串了就是提升火力,1j 變 2j 當然準左遠左

不過小弟唔知精密管 != 楓力管,所以呢個 Testing 原來只係講 AP_ 同一碌通普 "精密管" 分別不大... 說好的飛躍性設計呢
作者: Dave    時間: 4-7-2017 11:16

引用:
原帖由 新手一隻 於 4-7-2017 10:39 發表

火力同ctc無絕對關係,而且個test用的係楓葉普通精密管,唔係楓力管。
初速高 ( 大火 ) 係會準d ,原因係佢用更短時間行完目標距離,受周邊環境影響既時間自然減少。
當然如果宇宙真空狀態就粒粒彈都一樣飛一萬光年,但大氣環境下,始終做不到完全零干擾的環境,就算室內都總有空氣流動,除非不開任何冷氣風扇的密室。
作者: 新手一隻    時間: 4-7-2017 11:39

作者: no-name    時間: 4-7-2017 21:31

聽就聽得多,實際上有冇d科學少少既測驗試到個分別... 台灣d補品換乜都打8-90 米... 咁多年ctc比賽都唔見有咁準...
作者: blockhead    時間: 5-7-2017 02:20

引用:
原帖由 no-name 於 4-7-2017 11:05 發表

火力同 ctc 絕對有關,力道唔夠,粒彈本身 carry 既能量唔夠抵抗空氣阻力,有效射程就會降低,到中後段就就會而影響 CTC
除非你打 5m 咁就冇乜關,因為 1j 都夠穿越 5m
最簡單睇下日本仔用 1j 都冇原裝槍打 30 ...
所以我會想知楓葉管有無提升火力,咁樣會比較清楚準既原因
作者: horenhim    時間: 5-7-2017 09:59

增強左自信心咪準D囉
作者: no-name    時間: 5-7-2017 11:11

引用:
原帖由 blockhead 於 5-7-2017 02:20 發表

所以我會想知楓葉管有無提升火力,咁樣會比較清楚準既原因
睇E何B寫內徑係 6.04mm,理論上係細力過傳統 6.01mm 管,真實數據就唔知 lu
作者: Dave    時間: 5-7-2017 11:13

其實玩具槍既野從來都有得check.,可量化性能。
回堂順唔順輕唔輕 ( gbbr or 手槍也可 ) ,可以靠計算磅數去測量。愈輕當然愈好。
氣化好唔好可以測連續射擊時的火力升降,槍槍都同一個初速想唔準都難。
精準又可以用ctc 來測,有場地就得。
耐用性可以做耐力測試打番一千幾千槍再睇槍身損耗。
對廠家來說,水清魚難養,下下都要有出廠數據,到時先知市面9 成補品都係垃圾,無增益甚至有折損,唔通叫廠家執哂佢? 搵啖食姐...
但對玩家來說,了解自己買左嘜用緊嘜實際係益是害,先算係一個精明玩家 ( 當然老子有錢你管我? 又係另一種玩法 )
廠家既責任就係洗你腦等你比錢,
玩家既責任就係消費得精明。

問題在於,不少玩家係將商家既口號直接殖入腦,人家話好就係好,或者深信權威,
d 嘜野大大嘜野總話好就係好... 不過去到呢個step 我都只係會講一句:商業社會,係咁架啦... 條笨多拿成抽五金咁款賣三千蚊,你咪又走去五金店買一抽自己穿... 唔比人飛話你好野...

不過講到尾都係玩玩具姐...真真假假好閒,大不了打唔中,不影響身家性命。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0