標題: 「馬雲牌」 COPY 558 + G33 三倍鏡套裝評測 [打印本頁]

作者: Dave    時間: 22-6-2017 15:27     標題: 「馬雲牌」 COPY 558 + G33 三倍鏡套裝評測

話說在下落場用的瞄具通常只用兩款,一是倍鏡 3 倍以上十字線的,
用來狙擊槍用,唯一一支千元以上亦是3~9X L 牌,QRX 搬鋪前的便宜貨。
另外則是紅點,一律老翻,M2 也有T1 也有,用來作自動步槍用的,便宜的二百蚊,貴的也不過500。
友人問起咩鏡好用,在下都是說紅點吧,玩具槍打得幾遠...但友人總愛倍數,如ACOG 跟 1~4X 等步槍鏡,
在下很少用,也沒甚麼心得,然而幫人找鏡時,卻見馬雲網有些3 倍菠蘿鏡+ 紅點,索價人仔 68X ,( 事後在另一家看到一支66X 的應該一樣 )
市面上這樣一支G33 COPY ,質素好的 600 HKD 以上走不甩,未計 558 鏡。現在算是打了個六~ 七折,便宜 ( 如果不是垃圾級數的話 )。
圍起上來連集運 ( 順瘋不會直送這些 ),不過800 多一點點,抵玩,買了一套,也好給心得予朋友。

馬云網處尋找 「   558+G33 全息望远镜 3倍放大   」,店家是 「  悠X户外   」,本人跟此店無利益關係,也有其他店在賣這產品,只供參考。
警告:此帖只供個人感受分享,不代表看官能買到相同產品批次或質量,一切中伏踩雷不滿恕不負責,謝謝。

這是老翻~這是老翻~這是老翻。

包裝頗為精美,計有一件G33 ,一件558,一粒可能爆炸的123A 電,一支六角匙,長短螺絲各兩粒,RASIER,G33 的快拆坐,兩張說明書都是沒牌子名的。

G33 的SPEC

先說一點加分處,G33 的MOUNT 是有一片RASIER 的,用558 時要裝上,不用的話則可以跟M2 鏡同水平,一鏡兩用十分抵。

紅點+ 彈/ 拗MOUNT 裝在突擊步槍是素來是很好看的。這個G33 MOUNT 甚是實淨,橫向直向都沒有鬆動。
在下打開COD ,總覺得一按即彈的菠蘿鏡最是有趣,但事實上,老翻彈MOUNT 通常都每次彈唔同位,全沒準度可言... 中看不中用。

G33 有對蕉環,戴眼鏡的話會特別有用

穩固方便的調節扭,可歸零,歸零後鎖實上面的六角螺絲可LOCK 死

以數百元來說已經是十分之清的程度,論清度來說跟老翻1~4 倍30MM 鏡有得揮

兩者外觀都是不反光霧面黑,頗高級感,MARKING 也很多 ( 我不知岩不岩 ),印字也很清晰。

558 的紅點,也是跟市面上的老翻大同少異,紅/ 綠色環,調光調暗,論優點則是這鏡調至最亮都不見鬼影,紅圈也銳利,
三數年前在下買過一隻558 COPY,索價550 ,但一調至最亮,是一個很光的紅圈送多個暗暗的紅圈...應該是鏡片間的反射...室外大太陽時暗圈可以無視,
低光度環境則要故意調一半亮度了。

全重,558+G33 = 578 克,算是高MOUNT 的,裝在平頂M4 上不需RASIER。

向量光學 M2 + 3 倍鏡, 553 克,矮MOUNT ,如用在M4 上會太低,需加RASIER ,但本身質素是高的。

整體而言8舊水是超值的質素,友人得知後也很身痕,但他是純GBB 友,很重要的是頂不頂到震,那我也試試好了。

https://www.youtube.com/watch?v=FfcASaeafnU&feature=youtu.be

片段是MARUI M4 GBB 用TOPGAS 射擊,似乎還好沒熄燈沒走位,事後我再叉了兩三匣打個200 發左右全自動,仍舊健康,
由此可見打200 發或以下是沒有問題的,之後不知道了

作者: JBL    時間: 22-6-2017 15:48

作者: Dave    時間: 22-6-2017 15:49

引用:
原帖由 JBL 於 22-6-2017 15:48 發表
一早用緊係支VFC MK18度。
JBL 師兄竟然用D 咁平民既野
作者: jn_jona    時間: 22-6-2017 15:56

呢隻野幾好的
我都推介過人用
但我之前買果隻個g33 zero唔到 可能係我手臭唔識搞
作者: 2slow    時間: 22-6-2017 15:58

呢套槍街無得賣嗎??
作者: RCman    時間: 22-6-2017 16:00

引用:
原帖由 2slow 於 22-6-2017 15:58 發表
呢套槍街無得賣嗎??
跟巷入面肥佬的有無唔同?
作者: Opica    時間: 22-6-2017 16:15

巷仔個套一樣?
作者: JBL    時間: 22-6-2017 16:34

作者: JBL    時間: 22-6-2017 16:37

作者: Kwind    時間: 22-6-2017 17:03

引用:
原帖由 JBL 於 22-6-2017 16:34 發表

齊刻字,質素又高,唔好錯過。
呢套真係造得幾好...我FD之前想買套

我上網直接去官網對(當時未轉新MARKING)

基本上呢套有80%像真

唯一係個電蓋同防跌電蓋條鐵線唔同真野
作者: 新手一隻    時間: 22-6-2017 17:07

作者: 2slow    時間: 22-6-2017 17:26

好怕呢d軟膠會變質...搞到癡立立...
作者: ++朗++    時間: 22-6-2017 17:32

我都有同款
用喺GHK M4上面
暫時未有咩問題
上星期落大雨打都冇問題
係濕到熄唔到機
不過乾咗又一條好漢

我最唔滿意係佢個coating太暗
除非出猛太陽
如果唔係好難睇到個target
作者: jn_jona    時間: 22-6-2017 17:36

引用:
原帖由 ++朗++ 於 22-6-2017 17:32 發表
我都有同款
用喺GHK M4上面
暫時未有咩問題
上星期落大雨打都冇問題
係濕到熄唔到機
不過乾咗又一條好漢

我最唔滿意係佢個coating太暗
除非出猛太陽
如果唔係好難睇到個target
用red dot可以開雙眼
aimpoint果d裝左kill flash都係好暗
聽說以前有d師兄怕爆鏡 會唔開前蓋
作者: Dave    時間: 22-6-2017 17:58

引用:
原帖由 2slow 於 22-6-2017 15:58 發表
呢套槍街無得賣嗎??
應該是有的,不過冇套裝,兩件買的話1200 +
作者: Dave    時間: 22-6-2017 18:04

引用:
原帖由 jn_jona 於 22-6-2017 15:56 發表
呢隻野幾好的
我都推介過人用
但我之前買果隻個g33 zero唔到 可能係我手臭唔識搞
我買呢隻反而好靈敏,3X+紅點時慢慢調置中,見到粒紅點平滑地移動 。
不過COPY 既野... 唔同批次可以唔同質素,真是唔敢寫包單。
作者: JBL    時間: 22-6-2017 18:11

作者: gainax    時間: 22-6-2017 18:16

呢支Xps前排買左試過 ,夠光又平外型ok玩款又實用都值得入,
但tan隻色太金唔like放左~~
作者: jn_jona    時間: 22-6-2017 18:22

引用:
原帖由 Dave 於 22-6-2017 18:04 發表

我買呢隻反而好靈敏,3X+紅點時慢慢調置中,見到粒紅點平滑地移動 。
不過COPY 既野... 唔同批次可以唔同質素,真是唔敢寫包單。
唔知係咪我手臭摟死左 點摟都係右上角
可能我果時唔知個6角匙用黎鎖死 冇鬆開就摟
但個558係好得的

搞到我心思思想買返隻
作者: ++朗++    時間: 22-6-2017 18:46

引用:
原帖由 jn_jona 於 22-6-2017 17:36 發表

用red dot可以開雙眼
aimpoint果d裝左kill flash都係好暗
聽說以前有d師兄怕爆鏡 會唔開前蓋
如果用菠蘿就唔可以啦

溫馨提示
通常呢啲件淘寶會好快要求下架
如果知道間舖有賣
可以直接聯絡佢地問下

作者: sovietarmy2012    時間: 22-6-2017 19:05

通常我直接睇微信相册更新

脷伸:未買過
作者: Dave    時間: 22-6-2017 19:10

引用:
原帖由 ++朗++ 於 22-6-2017 18:46 發表

如果用菠蘿就唔可以啦

溫馨提示
通常呢啲件淘寶會好快要求下架
如果知道間舖有賣
可以直接聯絡佢地問下
而家其實逃佬網好多呢D 野賣...
有三個MAGIC WORD:
1 - NERF
2 - 水彈
3 - 1/6 模型
作者: ++朗++    時間: 22-6-2017 19:37

引用:
原帖由 Dave 於 22-6-2017 19:10 發表

1 - NERF
2 - 水彈
3 - 1/6 模型
係好多
不過都好快被下架
尤其係鏡
基本上rifle scope好難搵到
要問佢先有link比你
作者: loveless    時間: 22-6-2017 19:54

引用:
原帖由 Dave 於 22-6-2017 19:10 發表

1 - NERF
2 - 水彈
3 - 1/6 模型
1/6 o的P圖通常都好好笑
作者: 新手一隻    時間: 22-6-2017 21:07

作者: swat328    時間: 23-6-2017 02:46

先謝謝大大分享,
無聊一問, 喺打war game嘅層面, 有幾多人真係會開住紅點瞄準?
如果真係開住, 又會用幾多秒去瞄準?

先講講我自己,  1X年前買落EoTech 551,
由打AEG到呢幾年轉打GBB一直用到而家,
我自己覺得喺適當距離一舉起槍就應該打到target,
所以裝上槍都係唔會開住裝飾居多 (依家支嘢都唔知仲着唔着 )

因為耐唔耐都見到有人問啲紅點頂唔頂得住GBB,
所以真心想討論下呢個問題,
以上都係小弟嘅愚見, 不喜勿插

作者: Dave    時間: 23-6-2017 02:57

引用:
原帖由 swat328 於 23-6-2017 02:46 發表
先謝謝大大分享,
無聊一問, 係打war game既層面, 有幾多人真係會開住紅點瞄準?
如果真係開住, 又會用幾多秒去瞄準?

先講講我自己,  1X年前買落EoTech 551,
由打AEG到呢幾年轉打GBB一直用到 ...
在下是入行落場至今都是一定是瞄準才扣的,哪怕拿的是m249 都是這樣瞄。
但不太會用iron 西,都是用紅點,
哪怕距離只有10 米,都是先瞄後打,所以紅點對在下來說是必須品。
用了這許多年,在下舉槍瞄準-> 紅點疊在敵方身上 -> 扣雞。整個動作應該不用1 秒,已不算是特別快,只是慣性,
一看到敵人時,雙手已在動了,只要先抵肩,再舉槍頭,支槍一直,紅點基本上已入眼了。
不過一舉就射也不是問題,都是看距離,十米之內其實來個大概瞄準已經夠了。
但在下90% 時間都是打室外,30 米前後的交火距離,不瞄準其實不太可能一扣就中。

作者: kornhill401    時間: 23-6-2017 13:22

呢套組合鏡,無論裝在那一款步槍上,都咁有型 Thx for sharing

作者: 年少無資    時間: 27-6-2017 18:38

巷仔果套3倍無logo的。。
作者: JBL    時間: 27-6-2017 18:43

作者: 來自星星的猩猩    時間: 27-6-2017 21:19

作者: 年少無資    時間: 27-6-2017 21:49

好像下架了,早兩天還在,今天只得返一間
作者: stevechau    時間: 30-6-2017 15:54

我連間鋪都搵唔到....反而要搵套558+G33唔算好難~
其實黎黎去去差不多都可確定係同一間廠出咁滯...正路買到既質素都唔會差好遠
作者: Dave    時間: 30-6-2017 22:14

套裝G33+558 估計都是同一間野出,但單丁出558 就五花八門廠都有。

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0