標題: 蠍式 彈匣快拔套 簡介 [打印本頁]

作者: Dave    時間: 25-6-2017 23:30     標題: 蠍式 彈匣快拔套 簡介

話說在下比較喜歡買一些大而無當的槍款,如DE 手槍,AA-12 等,撇除手槍外,步槍只愛用彈弓匣,動輒三數個掛身,
因此彈匣套總是在下落場玩時需要考慮的部份,如417 , SVD , AA-12 等,彈匣袋不易找,也算是一個小煩惱。
某日見友人買了一款快拔匣套,是橡皮筋可調式的,看其外觀良好,概念又不錯,二話不說買了幾個來玩玩。

牌子是TMC 牌,產品號是 2777 / 2779 ,學名叫蠍式軟殼彈匣套,各看官有興趣可以自行找找。

這是廣告照片,分別有沙色,黑色,灰色,灰色近來蠻紅的。

手槍套跟步槍套各買三只

對應不同彈匣,調節橡筋再固定,簡單得很。而夾上身的方式可以是BELT 或是MOLLE,而手槍匣套更附送腰帶夾。

RIFLE 匣套可以連攜,手槍匣套則不可

RIFLE 匣套包裝內多送一條像筋,比原本的長上5~6 寸左右,個人比較喜歡長的,但拆掉再穿鞋帶咁穿是有點麻煩。

拆掉橡筋,結構也很簡單,幼的是硬膠,前面兩片是仿皮革 ( 還是橡膠? ),總之就是很啜但不會磨花彈匣的物料。

過一下磅,單一隻硬式FAST MAG 是 43.2 克

單一隻蠍式匣套  88.8 克,是前者的DOUBLE 重量。( 連腰帶夾 )

兩隻RIFLE 匣套FAST MAG 是 175.4

兩隻蠍子RIFLE 匣套是 262.5,這個重量比較溫和,比前者只重 50% ,但對應的匣比前者多。

最關心的彈匣,MARUI DESERT EAGLE 匣,爽入,由於匣套本身用假皮革製作,十分啜,因此不需調節太實已足

DE 跟HICAPA ( MARUI 那磚頭銀匣 ),倒轉也沒問題,大力CHOK 下去就會跌匣,當然實戰不大可能做到這個動能,
另外1911 匣也很好插,用FAST MAG 插1911 匣其實太鬆,這個蠍式套剛好,其他GLOCK / CZ/ FNS 等當然隨便自由抽插。

調鬆一點,榴彈砲也OK

之後試插RIFLE 匣套,M4 就不試了反正一定得,試AK,自然沒問題,FAST MAG 硬套也是輕鬆出入AK匣的。

比較麻煩的G36 匣套,沒問題,順暢出入。

SCAR H ,順暢

AA-12 ,本身應該是順的,也不算窄,但AA-12 匣上的狗牙紋十分啜,比較難出入,但試過上BELT 後,單手抽出插入也OK,
難得有匣套岩AA-12 ,滿足了。黎緊MARUI 出另一支電散彈,新款彈弓匣是有假彈的,那款應該比較不啜。

PPS 跳殼XM26 也是沒問題,出入時不會甩子彈

VFC 417 GBB,勉勉強強,主要是匣身太多橫條了,卡卡的,但同上,上BELT 後單手抽插OK

SVD 匣 ( KING ARM,4X 發彈弓匣),勉勉強強,會把匣套上半迫得很開,但由於假皮革的磨插力,倒轉也是不跌匣的,可以將就著用。

SILICON,喜歡噴油的朋友可用,其實手槍匣套插電筒等也是頗有用。

RIFLE 匣套可插小手槍,用來作救命槍也是不錯,其實頗為牢固的,但注意插入時,皮革的磨擦力可能比較會推開滑架,插槍時注意。

後記:
個人感覺,如單論便利性,其實FAST MAG 因硬式關係,沒太大的磨擦力,抽插比較順。
而落場者,十居其九都是用M4 匣,要不然就是AK,蠍式RIFLE 套的多槍款對應其實必要性有限,
但蠍式套比較啜,也許對GBB 友來說是比較安全,起碼不用怕掉匣。
而如果手上特別多槍款,尤其是7.62 大匣的,這種槍套其實頗為便利。

至於手槍匣,存在感則比RIFLE 高得多,始終手槍彈匣五花八門,硬式FAST MAG 主要對應GLOCK 模樣的彈匣,
其實插HICAPA 匣已是有少少OVERSIZE,反而插1911 夾則鬆了一點沒太大的咬合力,這種蠍式槍套反倒是個解決方法。尤其DE, FN57 這些真鐵子彈比較長的,
連帶彈匣也十分肥大,實在頗難找到完全岩用的彈匣套,在下也正是為了DE 匣才買這東西的。
而1911 匣本身十分薄,這種夾匣調緊了之後卻可緊緊咬實,比較穩陣。

作者: BLSK    時間: 26-6-2017 02:18

仲諗住做個開箱加真仿品對比添,俾Dave兄快了一步

香港咁快有得賣嗱 我睇佢fb仲以為快極都八月,即刻入番幾隻先
我手上有一大一小,小的係tall (G-code出小既有分tall 同 short)

我覺得soft shell好啜,成隻入到盡拔出黎超辛苦,不過穩陣倒是真的
係vest到抽出黎直頭可以抽陏件vest (可能vest size唔岩),反而倒轉裝係下面抽出黎仲好
掛belt就還好,不過556 762都係覺得半入最好拔

btw背面裝扣個位粒羅絲唔見左可以點? 去過五金鋪配,直徑岩但長度無原裝咁短都係有少少陏下陏下
作者: Dave    時間: 26-6-2017 10:29

引用:
原帖由 BLSK 於 26-6-2017 02:18 發表
仲諗住做個開箱加真仿品對比添,俾Dave兄快了一步

香港咁快有得賣嗱 我睇佢fb仲以為快極都八月,即刻入番幾隻先
我手上有一大一小,小的係tall (G-code出小既有分tall 同 short)

我覺得sof ...
無玩過真品,今次都係馬(雲)牌,唔知是翻定是翻上翻... 反正用落不錯。

如果手上沒有fast mag 又沒有其他快拔匣套,這種產品算是第一選擇。

至於太啜,其實可以調鬆一點橡橡筋帶,真的一點不用緊,稍微有阻力地插下去,已經很牢。
作者: BLSK    時間: 26-6-2017 11:42

噢,我以為是TMC既添,可能都係一樣
的確係用落不錯,乜匣都岩插非常好
我個隻調極都咁緊,大個隻條線太短無得再調鬆,小的調鬆了就好好多了

而家國貨好快手,一年到就出到仿品
舊年年尾我買完兩隻,搭車返屋企途中見到佢公佈會出呢款
遲買平幾舊是真的
作者: Dave    時間: 26-6-2017 11:45

引用:
原帖由 BLSK 於 26-6-2017 11:42 發表
噢,我以為是TMC既添,可能都係一樣
的確係用落不錯,乜匣都岩插非常好
我個隻調極都咁緊,大個隻條線太短無得再調鬆,小的調鬆了就好好多了

而家國貨好快手,一年到就出到仿品
舊年年尾我買完兩隻,搭車返 ...
其實馬牌都是寫住TMC.. 可能一樣的。

佢RIFLE 匣送多條橡筋是特別長,可能有人反映原裝太短吧。不過要自己穿上去。
作者: BLSK    時間: 26-6-2017 13:03

咁等我快快入手玩下對比下先
順便殺肉拎粒羅絲俾而家個隻
作者: kornhill401    時間: 26-6-2017 13:54

呢個設計,做福我呢D慳家(慳錢又慳位) Thx for sharing
作者: kenny90hk    時間: 26-6-2017 17:10

用落會唔會太啜, 難 MUNG 匣出黎?
作者: Dave    時間: 26-6-2017 17:42

引用:
原帖由 kenny90hk 於 26-6-2017 17:10 發表
用落會唔會太啜, 難 MUNG 匣出黎?
要看匣的材質和你調多緊,
金屬匣皮比較不啜,膠身PMAG 啜些。
如用「長橡筋」調至最最最鬆,插M4 匣,是比FAST MAG 更鬆,GBB 匣的話,反轉輕搖2 下已掉下,
但如調到最緊,則是啜得難分難解,如何調節是個人喜好。
作者: loveless    時間: 26-6-2017 18:03

蠍式第一代硬殼, 見過有老番,..

我買過唯一真係用唔到既係 Blue Force Ten Speed,
GBB 夾捅到穿都未塞得入..
作者: Ben_9413    時間: 26-6-2017 19:26

非常好推介, 除o左槍/閘重可以塞好多其他用具

o岩使!
作者: BLSK    時間: 26-6-2017 20:44

的確係好多野都岩

圖片附件: 19489644_1423656971014587_472088096_n.jpg (26-6-2017 20:44, 76.18 KB) / 該附件被下載次數 208

作者: Ben_9413    時間: 26-6-2017 20:51

引用:
原帖由 BLSK 於 2017-6-26 20:44 發表
的確係好多野都岩
我諗住做手機力加尿袋套
作者: 新手一隻    時間: 26-6-2017 21:06

作者: BLSK    時間: 26-6-2017 21:42

尿袋試過真係得 試過放塗改帶係小套到,又得

小心注意背部裝扣啲螺絲易甩,上緊啲 可能得我係咁
作者: Ben_9413    時間: 26-6-2017 23:30

引用:
原帖由 BLSK 於 2017-6-26 21:42 發表
尿袋試過真係得 試過放塗改帶係小套到,又得

小心注意背部裝扣啲螺絲易甩,上緊啲 可能得我係咁
落羅絲膠死馬當活馬得o吾得?
作者: BLSK    時間: 27-6-2017 00:44

我個隻已經甩左一粒,配過又太長搞到唔係完全鎖實
又無得淨買幾粒螺絲 五金鋪話呢粒係特規無得配呢隻長度

佢本身設計好似俾你轉個螺欺位而轉快拔角度,落左番唔到轉頭無得轉角度

圖片附件: IMG_1288.PNG (27-6-2017 00:47, 86.01 KB) / 該附件被下載次數 143

作者: channet    時間: 27-6-2017 00:54

希望會出Mp7 kriss p90 個種長身又幼類型, kriss 匣重又長, 搵左好耐都搵唔到岩心水
作者: BLSK    時間: 27-6-2017 13:27

小的有分tall 同short
我個tall放馬記glock長匣都無問題,印象中tmc 小既好似出一隻size應該係tall
作者: Opica    時間: 27-6-2017 21:06

有冇師兄試過用GHK AK74 類的匣?
作者: Dave    時間: 27-6-2017 21:48

引用:
原帖由 Opica 於 27-6-2017 21:06 發表
有冇師兄試過用GHK AK74 類的匣?
well 的 ak74 co2 匣,重量 690 克,用「長橡筋」,單手可插到底和在腰帶拔出的鬆緊,倒轉不會掉 ( 當然連chok 5, 6 下是會掉的 )

作者: caerus017    時間: 27-6-2017 22:40

唔知同HSGI比又有咩優劣呢?

作者: Opica    時間: 10-7-2017 19:57

買左5.56*5, 9mm*4

V記G36 GBB可用
作者: BLSK    時間: 10-7-2017 21:43     標題: 回覆 23# 的帖子

好大手筆 係咪砌左兩套唔同色
作者: Opica    時間: 10-7-2017 21:53

本來都諗緊好唔好一次過買五個。但係心諗反正G36用的夾套都唔係好多選擇
買貴少少都兩三百蚊一個(兩夾)
而家大陸淘寶九件貨品都係300蚊有找
所以咪試一試囉
點知又ok喎
作者: BLSK    時間: 10-7-2017 22:10

原本諗住買少少,俾你講一講.....
作者: Dave    時間: 10-7-2017 22:12

已修復死圖
作者: ranger101    時間: 12-7-2017 15:16

有冇師兄關注呢個pouch,好企設計都極方便,one for all, 簡約style,底部旋鈕調節真係好方便咁,
仲未上市宜家預定緊,48usd
作者: Opica    時間: 12-7-2017 17:06

FS 野好貴。。。
作者: Opica    時間: 16-7-2017 19:11

手槍匣套可以放到FN57, USP45

KC02長匣也可以

圖片附件: DSC_8468-600x1067.JPG (16-7-2017 19:11, 111.53 KB) / 該附件被下載次數 87

圖片附件: DSC_8469-600x1067.JPG (16-7-2017 19:11, 157.54 KB) / 該附件被下載次數 87

作者: Epxaiual    時間: 16-7-2017 21:17     標題: 回覆 28# 的帖子

我都有留意尼款
佢最新catalog 有比較詳細的介紹
不過真係貴, 48.95係剩袋 , insert +$10 , pull tab kit 又要另加
作者: oliver1997    時間: 16-9-2017 16:48     標題: 回覆 1# 的帖子

推舊post好唔好意思
但好想問Dave兄 VFC MP7匣用唔用到呢種手槍匣套?     
作者: Dave    時間: 16-9-2017 17:08

引用:
原帖由 oliver1997 於 16-9-2017 16:48 發表
推舊post好唔好意思
但好想問Dave兄 VFC MP7匣用唔用到呢種手槍匣套?     
SORRY 在下之前的VFC MP7 已賣了,手上沒匣可插。
相類似SIZE 的匣是 MAC 10 AEG 匣,是插得下。但VFC 匣重,我估要索緊少少。
在下用 MAC10 匣上面再圈多隻手槍匣 ( 總重500 克+ ),插在槍套中,上BELT 上腰,都算是十分實淨不搖晃。

當然如果有師兄有VFC MP7 匣+ 呢個套,實物測最準確

作者: oliver1997    時間: 16-9-2017 17:30     標題: 回覆 33# 的帖子

好的明白 唔該晒Dave兄
心動不如行動
宜家就去實物測

作者: Dave    時間: 16-9-2017 17:39

引用:
原帖由 oliver1997 於 16-9-2017 17:30 發表
好的明白 唔該晒Dave兄
心動不如行動
宜家就去實物測
多口一句,我說的是「手槍匣」款式的快拔,不是M4 匣的
作者: oliver1997    時間: 16-9-2017 17:41     標題: 回覆 35# 的帖子

啱晒 我就係想用手槍匣套放MP7匣
作者: driver33a    時間: 16-9-2017 17:53

我冇vfc mp7,但我有馬記mp7 gbb匣,用哩隻手槍匣袋係用倒,仲飛常fit.
作者: oliver1997    時間: 16-9-2017 18:08     標題: 回覆 37# 的帖子

啱啱五分鐘前試左
VFC MP7匣配 手槍匣套
Fit 倒轉都唔跌 用手拎快
作者: Dave    時間: 16-9-2017 19:18

引用:
原帖由 oliver1997 於 16-9-2017 18:08 發表
啱啱五分鐘前試左
VFC MP7匣配 手槍匣套
Fit 倒轉都唔跌 用手拎快
恭喜恭喜
作者: BLSK    時間: 16-9-2017 19:45

恭喜恭喜,搞左兩個幾月到今日先到手

左邊Tmc右邊珍野,價格大概爭十倍到

返到屋企再黎個詳盡對比先

圖片附件: IMG_2132.PNG (16-9-2017 19:45, 81.26 KB) / 該附件被下載次數 128

作者: oliver1997    時間: 16-9-2017 20:48     標題: 回覆 40# 的帖子

等你報告
我會入手TMC手槍匣套
但唔係香港鋪買了 店員好似唔知頭唔知路咁樣
寧願淘 反正淘字頭都有官方店
作者: BLSK    時間: 16-9-2017 22:15

引用:
原帖由 oliver1997 於 16-9-2017 20:48 發表
等你報告
我會入手TMC手槍匣套
淘實計埋運費仲平過係香港地鋪買
作者: channet    時間: 16-9-2017 22:16

引用:
原帖由 oliver1997 於 16-9-2017 20:48 發表
等你報告
我會入手TMC手槍匣套
請問淘寶應該search咩關鍵字呢?
作者: oliver1997    時間: 16-9-2017 22:22     標題: 回覆 43# 的帖子

TMC2779 或 2777
作者: oliver1997    時間: 16-9-2017 22:25     標題: 回覆 42# 的帖子

宜家個世紀難題係買咩色
黑 灰 沙
作者: sealsman    時間: 16-9-2017 22:42

引用:
等你報告
我會入手TMC手槍匣套
唔係請咗個新人咩 阿姐真係唔知頭唔知路
作者: BLSK    時間: 16-9-2017 22:56

繼續左tmc 右珍
唔知點解,上面個格對上個個位同珍既唔同唔係頂住條邊
(留意下圖close up 珍豬曲logo上面個位)
影唔影響耐用度就唔知,不過我就覺得唔會啦

另一個分別係個車線唔同,珍野粗啲同突啲,另外Tmc針線位埋口都無咁靚
驚爆線就落啲膠水啦

再一個位係入左匣箭咀位會漲左,不過又係唔影響使用

手槍版我個隻係tall , tmc個款亦係tall 款,長手槍匣短匣都岩用
羅絲亦都岩用 岩曬我之前唔見左粒可以替補,珍野直上tmc出既腰帶手槍快拔扣亦得

內膽摸左幾次分別真係好微,大套入匣反轉都係chok唔甩,小的我珍個隻入glock長匣反而chok多十下甩左
因為我兩隻珍條橡筋太短
鬆緊耐用度未比較到,因為未落場試唔到
除非你好鐘意個marking,如果唔係Tmc個價買夠八個九個先等於你一個珍

圖片附件: IMG_2140.PNG (16-9-2017 22:56, 135.41 KB) / 該附件被下載次數 206

圖片附件: IMG_2141.PNG (16-9-2017 22:56, 75.86 KB) / 該附件被下載次數 187

圖片附件: IMG_2142.PNG (16-9-2017 22:56, 80.06 KB) / 該附件被下載次數 187

圖片附件: IMG_2143.PNG (16-9-2017 23:08, 60.29 KB) / 該附件被下載次數 194

圖片附件: IMG_2139.PNG (16-9-2017 23:08, 70.47 KB) / 該附件被下載次數 181

作者: oliver1997    時間: 17-9-2017 00:18     標題: 回覆 47# 的帖子

珍既車工反而唔夠TMC精細
作者: BLSK    時間: 17-9-2017 13:21

更正一下,係tmc埋口位無咁靚
不過我諗都有排你用,又唔係日日操
爛左未買過個囉一餐飯錢
作者: keln    時間: 17-9-2017 13:43

同班同事買左幾個翻工插電筒用,幾扺玩同好用
作者: EF66-1192    時間: 24-9-2017 21:50

有冇師兄試過手槍Pouch 插 we mp5 gbb匣?
得唔得?
Thx
作者: BLSK    時間: 24-9-2017 22:48     標題: 回覆 51# 的帖子

一定得嫁,呢隻pouch係軟身一定放到
手槍pouch其實係放任何9mm之類既手槍SMG匣都得
作者: Dave    時間: 24-9-2017 22:49

引用:
原帖由 EF66-1192 於 24-9-2017 21:50 發表
有冇師兄試過手槍Pouch 插 we mp5 gbb匣?
得唔得?
Thx
可以,輕鬆插入
作者: EF66-1192    時間: 24-9-2017 23:49

引用:
原帖由 Dave 於 2017-9-24 10:49 PM 發表

可以,輕鬆插入
師兄有冇圖?
我fd 想睇下插mp5之後會幾長幾大
thx
引用:
原帖由 BLSK 於 2017-9-24 10:48 PM 發表
一定得嫁,呢隻pouch係軟身一定放到
手槍pouch其實係放任何9mm之類既手槍SMG匣都得
thx
作者: Dave    時間: 25-9-2017 00:09

引用:
原帖由 EF66-1192 於 24-9-2017 23:49 發表

師兄有冇圖?
我fd 想睇下插mp5之後會幾長幾大
thx

thx
FYI

圖片附件: 20170925_000654.jpg (25-9-2017 00:09, 183.54 KB) / 該附件被下載次數 198

作者: EF66-1192    時間: 25-9-2017 01:01

引用:
原帖由 Dave 於 2017-9-25 12:09 AM 發表

FYI

好似OK 喎,夠唔夠緊呀師兄?
作者: Dave    時間: 25-9-2017 13:28

引用:
原帖由 EF66-1192 於 25-9-2017 01:01 發表

好似OK 喎,夠唔夠緊呀師兄?
如果你重口味D 索到最緊...緊到呢...直情有初戀既感覺...

..
.
.
.

I MEAN 學生哥唔夠錢洗手緊
作者: BLSK    時間: 25-9-2017 13:52     標題: 回覆 57# 的帖子

要鬆要緊,任君選擇
作者: lppl    時間: 25-9-2017 17:38

我之前好多匣套都唔可以個開口向下....
LEE 個唔知得唔得呢? 起碼原地跳10下都唔跌~
作者: oliver1997    時間: 25-9-2017 17:51     標題: 回覆 59# 的帖子

要睇用咩匣
但老實講開口向下唔會快左
作者: Dave    時間: 25-9-2017 17:53

引用:
原帖由 lppl 於 25-9-2017 17:38 發表
我之前好多匣套都唔可以個開口向下....
LEE 個唔知得唔得呢? 起碼原地跳10下都唔跌~
可以,自調鬆緊。
MARUI HI CAPA 銀匣重到飛起一樣可倒轉CHOK 幾野唔跌。
但當然索得太緊對拔出不是好事。我的做法是上腰時可單手拔出,也可單手插入,倒轉BELT 搖數下不跌出來為好。
作者: mkmonkey    時間: 25-9-2017 19:56

用黎裝彈匣就無乜興趣,不過想用佢黎裝電話 ...
作者: sealsman    時間: 1-10-2017 15:45

引用:
原帖由 mkmonkey 於 25-9-2017 19:56 發表
用黎裝彈匣就無乜興趣,不過想用佢黎裝電話 ...
同老翻taco比 邊隻好d

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0