標題: HK45C 遲來的拆解&發現 (#60 下身拆解 #131 氚氣SIGHT安裝) [打印本頁]

作者: Kwind    時間: 4-7-2017 05:34     標題: HK45C 遲來的拆解&發現 (#60 下身拆解 #131 氚氣SIGHT安裝)

首先如果有追開隔離POST既師兄可能都見我講過我等左呢支槍好耐

咁當然我咁鐘意呢支槍...唔止會入一支啦...入左兩支返黎諗住一支拎去整沙色下身...一支就粗打落場玩

原本諗住一拎到都出開箱文...但有小意外到今日先到手

開多個POST既原因係因為拆解過程中發現左D野...希望對其他未買OR買左又怕打爆既師兄有多D了解

注 : 兩支都係全新...一槍都未開過情況下拆解

首先第一支圖中所見...隻飛機新槍都刮到花晒...好明顯(應該)計錯數...唔係好0岩入

第2點...拍頭係正圓形...但隻飛機唔係正圓...留意飛機尾右下...同個紅色圓圈痴埋左了

第3點...飛機輕微斜少少(模擬彈匣有彈頂斜隻飛機)...飛機尾直鏟飛機座(好多師兄咁樣鏟爆隻飛機)

好喇...到爆埋第2支...發現條SLIDE造功有D唔同 (左邊係第2支)

到睇埋隻飛機(左邊係第2支)...明顯花得少好多

黎到呢度因開始打字難以表達...所以錄左段片 https://www.youtube.com/watch?v=UcCvM9tyvRs

片中所見...第2支個飛機座跟飛機暢順度同第1支完全兩回事

呢度我諗應該解釋到點解一堆師兄打幾匣就爆...一堆師兄打10幾20匣依然冇乜問題

雖然大家都係叫第一水貨...但明顯第一水貨至少有兩批唔同...所以老土0個句都係睇運氣...睇下抽中邊一批

至於抽中會卡0個批...就各施各法執執佢吧...網上已有POST教人點樣執執佢...

我自己係直接執飛機座+用1500沙紙磨返滑隻飛機(詳細步驟 => https://youtu.be/5G2ZvOLNqZI 執完到7月17號打緊第3支氣完好無缺)

至於另一個問題...見唔少師兄話好快鏟爆LOCK SLIDE位...LOCK唔到SLIDE

我自己研究左一陣...發現應該同個SLIDE STOP 暢順度有關...個SLIDE STOP上得唔順去唔到最頂

下下LOCK一半...所以個位會好快崩...同1911情況差唔多

以下我都錄左段片 https://www.youtube.com/watch?v=Nbsx5XToUVM

用最古老既方法...直接彈匣彈弓加壓...迫個SLIDE STOP上到最高

當然仲有其他方法...由於第一次邊拍邊整...用左最簡單方法展示比其他師兄睇

今次呢支HK45C 既主要問題大概都係呢兩樣

最後以我咁期待呢支槍黎講...真心有D失望

圖片附件: hk45c001.jpg (4-7-2017 05:34, 62.65 KB) / 該附件被下載次數 334

圖片附件: hk45c002.jpg (4-7-2017 05:34, 65.23 KB) / 該附件被下載次數 368

圖片附件: hk45c003.jpg (4-7-2017 05:34, 65.48 KB) / 該附件被下載次數 303

圖片附件: hk45c004.jpg (4-7-2017 05:34, 73.36 KB) / 該附件被下載次數 345

圖片附件: hk45c005.jpg (4-7-2017 05:34, 64.18 KB) / 該附件被下載次數 319

圖片附件: hk45c006.jpg (4-7-2017 05:34, 62.7 KB) / 該附件被下載次數 315

圖片附件: hk45c007.jpg (4-7-2017 05:34, 61.09 KB) / 該附件被下載次數 297

圖片附件: hk45c008.jpg (4-7-2017 05:34, 65.48 KB) / 該附件被下載次數 309

作者: olw0978    時間: 4-7-2017 06:27

感謝師兄詳細分析,明顯看出廠家很不厚度,明明知道先天性設計缺陷,但仍將有問題的產品流出市面,實在非常看不過眼。

另想問師兄會否解拆下身作類似分析?
作者: 怒人甲    時間: 4-7-2017 07:01

可能我係算最早爆飛機嗰批(好彩只是爛小小勉強救得返XD),飛機尾,飛機座我即晚批左小小,還造打磨及小斜角,飛機座都有磨滑,大家解決方法都類似⋯但耐用度就未知了,因未有機會落場試,bolt lock 有D師兄(包括我)lock 得算高及定,其他有部份就唔夠高,真是質素有高低,但我還是喜歡既式,有改善之後考慮再入一支⋯

作者: gainax    時間: 4-7-2017 08:09

其實佢同一批同一個模出尺吋應該分別唔大, 問題似未修正零件尺吋就組裝出貨
樣版同量產尺吋可以係兩回事好難尺吋啱啱好唔多唔少,不過台仔第一水野大家明, QC好就唔會呢個價買到一分錢一分貨DIY吧...

作者: olw0978    時間: 4-7-2017 08:14

也可能是同一個模,但不同一個腔(cavity)呢。。。
作者: no-name    時間: 4-7-2017 09:43

請問從個盒 or 槍身外表分唔分到邊支係第一水? 照睇有一批真係正正常常冇乜暗病?
作者: Dave    時間: 4-7-2017 10:26

引用:
原帖由 olw0978 於 4-7-2017 06:27 發表
感謝師兄詳細分析,明顯看出廠家很不厚度,明明知道先天性設計缺陷,但仍將有問題的產品流出市面,實在非常看不過眼。

認同,從佢秒速補獲的情況來看,根本是知道有一批係出事,但又唔回收,照去貨,
呢種營商手法真心唔識評
作者: eda    時間: 4-7-2017 10:26

Vfc出品永遠都有小問題,整極都有
作者: 2slow    時間: 4-7-2017 10:47

感謝師兄出post詳解
睇黎真係有幾批貨係市面流通,
師兄就咁睇slide可否分辦出邊支係後期改版呢?
作者: jn_jona    時間: 4-7-2017 11:08

或者可唔可以係serial no.到睇得出邊水呢?
作者: olw0978    時間: 4-7-2017 11:54

個冧把好像不流水的。。。
作者: toto0321    時間: 4-7-2017 11:54

條Slide都有分別....
作者: goodsmile    時間: 4-7-2017 11:56

六七,我仲訂左兩支豬28,,兩支「斷」既m4
作者: 2slow    時間: 4-7-2017 11:58

引用:
原帖由 olw0978 於 4-7-2017 11:54 發表
個冧把好像不流水的。。。
slide 的冧把一樣, 但下身係流水的
作者: dogjumpjump    時間: 4-7-2017 11:59

等鋼SLIDE加改版飛機.. 唯有係咁, 佢都預備要賺多你一筆..
作者: olw0978    時間: 4-7-2017 12:36

引用:
原帖由 2slow 於 4-7-2017 11:58 發表

slide 的冧把一樣, 但下身係流水的
尚有蹟可尋,咁都好啲
作者: jn_jona    時間: 4-7-2017 12:41

引用:
原帖由 olw0978 於 4-7-2017 12:36 發表

尚有蹟可尋,咁都好啲
比你嚇一嚇
我果枝尾數845 lock slide算lock得高 但未check飛機
作者: ranger101    時間: 4-7-2017 12:55

vXc已經係玩家心中留下華而不實印象,做玩具的態度
作者: BLSK    時間: 4-7-2017 12:57

V記點先生性呀
作者: Kwind    時間: 4-7-2017 14:12

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-7-2017 11:08 發表
呢個方法其實未必百分百OK

我最終兩組飛機&飛機座互換過...發現係個飛機座問題最大

咁佢D飛機坐可能兩批貨放埋一齊砌都有可能

另外我兩支NO.差一倍...最慘係我下身冇記低邊支打邊支 ...我集中攪個上身...下身兩支求其放埋一邊
作者: 2slow    時間: 4-7-2017 14:16

另外HK45C都幾擇食
昨晚諗住玩下燈, 點知手頭上無一件裝得到...

暫時只知得Viridian 及TLR-3/4用到
作者: geese-f-howard    時間: 4-7-2017 14:42

其實V記係咪幫U記做先咁多甩漏?
見FNX45同FNS9都冇咁多問題,什至正平較多
作者: dogjumpjump    時間: 4-7-2017 15:02

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-7-2017 11:08 發表
其實係槍街買槍, 邊有得比你逐支揀流水號.

支槍花咗.. 叫佢換過支都黑面.. 仲話逐支開盒比你揀no.?
除非你係熟客, 否則D店員一定黑面趕你走
作者: Kwind    時間: 4-7-2017 15:37

兩批貨既造功其實都幾大差別...剩係睇退匣制

一支完全唔刮手...一支起晒毛邊...GRIP槍時會刮手

圖片附件: hk45c013.jpg (4-7-2017 15:37, 66.34 KB) / 該附件被下載次數 228

圖片附件: hk45c014.jpg (4-7-2017 15:37, 63.79 KB) / 該附件被下載次數 206

圖片附件: hk45c015.jpg (4-7-2017 15:37, 66.72 KB) / 該附件被下載次數 211

作者: 2slow    時間: 4-7-2017 15:40     標題: 回覆 24# 的帖子

即係點? 流水號越大係早期??
作者: Kwind    時間: 4-7-2017 15:43

引用:
原帖由 olw0978 於 4-7-2017 06:27 發表

先感謝O兄睇我呢個POST

但下身拆解分析應該唔會做...因為下身細件多...我屋企連卡尺都冇...好難分析到D咩

另外好多師兄應該比較想睇V記呢支HK45C 對比 KWA支HK45 ...但我屋企冇KWA HK45...所以下身呢PART睇下有冇其他師兄做了
作者: Kwind    時間: 4-7-2017 15:45

引用:
原帖由 2slow 於 4-7-2017 15:40 發表
即係點? 流水號越大係早期??
其實真係唔知邊支係先...邊支係後

我諗要睇下有冇其他師兄報下料有多D數據先堆測到

有機會細NO. 但參差件都唔定...因唔知佢係咪兩批唔同件媾埋一齊組裝

作者: Thanato.S    時間: 4-7-2017 17:13

引用:

女火金既野預左啦
SR25 417 g36 mp5 有邊支係冇伏?
ppq vp9 有邊支係得?

搞來搞去
gbb 最可靠都係馬記/ksc/KJ 囉

作者: jn_jona    時間: 4-7-2017 17:17

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 4-7-2017 15:02 發表

支槍花咗.. 叫佢換過支都黑面.. 仲話逐支開盒比你揀no.?
我去某army 佢d貨就咁放晒出黎
但我唔知原來個盒有number
我返去睇清楚我個枝算唔算好果水先
作者: horenhim    時間: 4-7-2017 17:52

引用:
原帖由 ranger101 於 4-7-2017 12:55 發表
vXc已經係玩家心中留下華而不實印象,做玩具的態度
從來都是玩具呀
作者: Thanato.S    時間: 4-7-2017 17:59

引用:
原帖由 BLSK 於 4-7-2017 12:57 發表
V記點先生性呀
唔會生性
因為佢好明白買佢地槍既人只係要樣
所以只要 金身 齊 marking
是是但但打得響 lock到slide
足矣
唔需要考慮好唔好
因為佢之後會再買版權再出其他款
再唔係就好似g36 出v2版
好快會有mp5 v2 mp7v2
大把人搶住買第一水full marking
吹咩?
作者: Dave    時間: 4-7-2017 18:00

引用:
原帖由 Thanato.S 於 4-7-2017 17:13 發表

女火金既野預左啦
SR25 417 g36 mp5 有邊支係冇伏?
ppq vp9 有邊支係得?

搞來搞去
gbb 最可靠都係馬記/ksc/KJ 囉
v 記自己倒自己米,個朵叫做愈做愈好,而家sr25 爆bolt -> vp9 空對地-> 45ct 自爆機,
又將自己個名推番去 g36 第一水果個年代乎?
作者: Thanato.S    時間: 4-7-2017 18:23

引用:
原帖由 Dave 於 4-7-2017 18:00 發表

v 記自己倒自己米,個朵叫做愈做愈好,而家sr25 爆bolt -> vp9 空對地-> 45ct 自爆機,
又將自己個名推番去 g36 第一水果個年代乎?
V記有好過咩?
而家吹得最好咪又係得支M4gbb
而家夏天就梗係"神奇"啦
去到一月 二月 個時咪知個神奇彈匣係咪真係咁神奇囉
作者: gainax    時間: 4-7-2017 18:54

引用:
原帖由 Thanato.S 於 4-7-2017 18:23 發表

V記有好過咩?
而家佢gbb入面M4系一定做得最好啦,因出左N個版本15之前既14,13121110吳巧提
作者: sealsman    時間: 4-7-2017 19:00

引用:
原帖由 Thanato.S 於 4-7-2017 18:23 發表

V記有好過咩?
神奇彈匣 15年已經有啦 未見過一月 二月咩
作者: jn_jona    時間: 4-7-2017 19:03

引用:
原帖由 gainax 於 4-7-2017 18:54 發表

而家佢gbb入面M4系一定做得最好啦,因出左N個版本15之前既14,13121110吳巧提
改咁多版仲有鑊氣應該拉去打
只能說v記賣既係半成品 玩家比錢佢幫佢做測試
但佢迫人買第一水既技巧愈來愈高 至少我領野了

佢枝fns9我都有興趣 好彩係鑊氣比較少系列
作者: Thanato.S    時間: 4-7-2017 19:40

引用:
原帖由 sealsman 於 4-7-2017 19:00 發表

神奇彈匣 15年已經有啦 未見過一月 二月咩
一到春夏就有人吹奏神奇彈匣
到冬天冇晒影
個個推KSC馬記
發生咩事咪自己估
作者: JBL    時間: 4-7-2017 19:59

作者: gainax    時間: 4-7-2017 21:16     標題: 回覆 36# 的帖子

15版之前未有神奇夾打唔爽,13版未有鋼內件同尾通自家數見過會打斷無解, 12版爆上身耳仔, 初版爆下身撞針座位
我由初版等足幾年到15版見無鍋氣先敢入手, 其實以前版本各種鍋氣唔知點解仲咁多人玩賣到年年再版...
MP5同G36第一水都係一樣... 唔通外表質感同像真魔力真係咁大?(我認我都係因為呢個原因先入手... )
手槍用返馬記系統鍋氣D野比起GBBR好好多啦
作者: gainax    時間: 4-7-2017 21:25

引用:
原帖由 Thanato.S 於 4-7-2017 19:40 發表

一到春夏就有人吹奏神奇彈匣
到冬天冇晒影
個個推KSC馬記
發生咩事咪自己估
神奇夾只係大氣缸設計無乜特別, 係以前舊版氣缸細唔夠氣比硬彈弓耗氣設計味打唔響
作者: alexmgjai    時間: 4-7-2017 21:27

好彩自己枝hk45ct洗水號係過1000,打起來無爆飛機,估計係第1水改良版
作者: Thanato.S    時間: 4-7-2017 21:31

引用:
原帖由 gainax 於 4-7-2017 21:25 發表

神奇夾只係大氣缸設計無乜特別, 係以前舊版氣缸細唔夠氣比硬彈弓耗氣設計味打唔響
根本係將一個失敗既設計改番做正常設計就話係神奇彈匣
一堆打手仲好意思吹奏
我反而想問下位仁兄冬天試打過 ksc 同 馬記 未
作者: JBL    時間: 4-7-2017 21:36

作者: tf141    時間: 4-7-2017 21:42

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 4-7-2017 15:02 發表

天堂有路你不走,西口西面你又去幫襯,咁都冇辦法....
作者: gainax    時間: 4-7-2017 21:53     標題: 回覆 42# 的帖子

https://www.youtube.com/watch?v=sGrKptpdfBs
大氣缸設計09年KSZ M4一出己經係, 對比舊版夾神奇夾性能叫神奇都係既...
貼埋KSZ對比下

圖片附件: 13.jpg (4-7-2017 22:00, 84.38 KB) / 該附件被下載次數 210

作者: eda    時間: 4-7-2017 21:56

有d人鍾意買d槍唔係開盒就落場打狀態
要執幾執換鋼換珍品先落場打
然後就話人唔識玩就唔好買
難道幾千銀買玩具槍要預左執返劑先得?
買部車都唔會預左要自己駁電線,焊隻門呢d野掛

作者: toto0321    時間: 4-7-2017 22:10     標題: 回覆 42# 的帖子

冬天馬記都未必得啦…唔好過份吹捧馬記
作者: Dave    時間: 4-7-2017 22:15

引用:
原帖由 toto0321 於 4-7-2017 22:10 發表
其實我係食緊花生.. 不過呢度要糾正一下...
想當年室外2 度.. 微雨.. 香港落冰薄果日... 我去左三軍... 拎住一支m4 mws gbb,一支marui mp7 gbb..
兩支都係一雞清匣...所有入彈入氣動作都是室外試槍區做,冇話渣暖隻匣先做假,隻m4 mws匣打完,個面直情係有冰塊 。
講完
作者: toto0321    時間: 4-7-2017 22:19     標題: 回覆 48# 的帖子

我mp7冬天永遠打唔到第二夾啊
作者: rYaN    時間: 4-7-2017 22:25

個post冇啦啦怨氣好重
作者: Dave    時間: 4-7-2017 22:27

引用:
原帖由 toto0321 於 4-7-2017 22:19 發表
我mp7冬天永遠打唔到第二夾啊
呢d 極限測試... 「做到」都唔代表嘜,可見打到尾都係軟皮,叫做打得完咁解.. 10度以下d gbb 打到都還神...

marui m4 gbb 2 度室外測試 ( 全原裝 )
https://www.youtube.com/watch?v=UuXT3aBRzzw

marui mp7 gbb 2 度室外測試 ( 全原裝 )
https://www.youtube.com/watch?v=o1hYzp-hauM

作者: Dave    時間: 4-7-2017 22:30

引用:
原帖由 rYaN 於 4-7-2017 22:25 發表
個post冇啦啦怨氣好重
係wo....

其實...買嘜都好... 無話最好... 洗得開心... 或者自己解決到又可接受,咪算。
馬記打topgas 有時都後定唔到,彈匣follower 亦試過跳出小彈弓.. 都係要攪。
雖然我覺得vfc都真係幾求其...但有d 槍款佢先肯出... 都係要買,好似我屋企支417... 鬧還鬧,虧還虧,
我又唔係好捨得賣。如果佢肯出psg-1 ...理得佢爆嘜.. 照買。
作者: toto0321    時間: 4-7-2017 22:35     標題: 回覆 51# 的帖子

m4好過mp7
作者: Dave    時間: 4-7-2017 22:35

引用:
原帖由 toto0321 於 4-7-2017 22:35 發表
m4好過mp7
以主觀角度來說,當時mp7 係爽過m4,仲要打多幾粒

作者: toto0321    時間: 4-7-2017 22:39     標題: 回覆 52# 的帖子

同意呀,槍款鐘意邊理得咁多!
作者: toto0321    時間: 4-7-2017 22:41     標題: 回覆 54# 的帖子

第二夾就腳軟嘛不過始終夾細啲係要時間cool down
作者: Ben_9413    時間: 4-7-2017 23:03

引用:
原帖由 eda 於 2017-7-4 21:56 發表
完全同意

我標準o吾高, 部車至少出廠行到直線同D車門o吾好關兩關o的門榫撻牙得㗎
作者: sam524    時間: 4-7-2017 23:06

引用:
原帖由 toto0321 於 4-7-2017 22:10 發表
早幾年某日西貢得1度
朋友2支TM M4都仲打到人 lock到bolt
我拎住支GHK AK 睇到打唔到 粒彈兩米落地
跟手我就買左支
作者: jn_jona    時間: 5-7-2017 00:33

引用:
原帖由 gainax 於 4-7-2017 21:16 發表
15版之前未有神奇夾打唔爽,13版未有鋼內件同尾通自家數見過會打斷無解, 12版爆上身耳仔, 初版爆下身撞針座位
我由初版等足幾年到15版見無鍋氣先敢入手, 其實以前版本各種鍋氣唔知點解仲咁多人玩賣到年年再版... ;sw ...
但手槍跟馬記系統都錯d唔應該錯既野果下慘
內管向下都夠膽死
作者: Kwind    時間: 5-7-2017 00:49

由於要拆個下身去做沙色

所以都順手影一影...至於師兄們想知道兩批貨下身有冇分別

我拆完只發現紅圈位置呢件有唔同...但研究過唔影響操作之類

之後到其他下身零件...紅圈既都係鋼件...值得注意係撞針只係一半係鋼...所以圈左一半

另外下身另一敗筆係個SAFTY...之前已見有師兄話刮SLIDE...原因係左右唔對稱側埋一邊

研究過空位好多...上面夾左塊膠片比各師兄度度位

最後在雜物盒搵到隻介子試試位...超FIT...墊完隻介子兩邊平衡返

圖片附件: hk45c016.jpg (5-7-2017 00:49, 79.72 KB) / 該附件被下載次數 218

圖片附件: hk45c017.jpg (5-7-2017 00:49, 86.93 KB) / 該附件被下載次數 221

圖片附件: hk45c018.jpg (5-7-2017 00:49, 78.58 KB) / 該附件被下載次數 206

圖片附件: hk45c019.jpg (5-7-2017 00:49, 64.94 KB) / 該附件被下載次數 243

圖片附件: hk45c020.jpg (5-7-2017 00:49, 74.88 KB) / 該附件被下載次數 208

圖片附件: hk45c021.jpg (5-7-2017 00:49, 70.25 KB) / 該附件被下載次數 202

作者: gainax    時間: 5-7-2017 01:03     標題: 回覆 59# 的帖子

呢d問題就真是大意左d,不過只係射唔準未有爛野,一千幾百蚊件貨唔好咁多要求啦 又要外表靚又全金身fullmarking又打得爽,執正先出貨售價X2又制唔制先
作者: olw0978    時間: 5-7-2017 04:39

引用:
原帖由 Kwind 於 5-7-2017 00:49 發表
由於要拆個下身去做沙色

之後到其他下身零件...紅圈既都係鋼件...值得注意係撞 ...
再次感謝 Kwind 兄詳細分析
作者: rYaN    時間: 5-7-2017 08:02

引用:
原帖由 Kwind 於 5-7-2017 12:49 AM 發表
由於要拆個下身去做沙色

之後到其他下身零件...紅圈既都係鋼件...值得注意係撞 ...
做屎沙色呀?
作者: 怒人甲    時間: 5-7-2017 08:51

引用:
原帖由 eda 於 4-7-2017 21:56 發表
明白你意思,並不是識唔識執,而係做乜要執,唔識唔好買等於唔識整車唔好揸車既反智心態
作者: Dave    時間: 5-7-2017 09:23

引用:
原帖由 gainax 於 5-7-2017 01:03 發表
呢d問題就真是大意左d,不過只係射唔準未有爛野,一千幾百蚊件貨唔好咁多要求啦 又要外表靚又全金身fullmarking又打得爽,執正先出貨售價X2又制唔制先
Kj p09 六舊幾水金身marking 爽順直襟點計
大家都台廠, 點解人地咁正常。。。vfc 無藉口的
作者: Ben_9413    時間: 5-7-2017 11:29

引用:
原帖由 gainax 於 2017-7-5 01:03 發表
一千幾百, metal alloy only, 其實唔算平o羅
作者: no-name    時間: 5-7-2017 11:29     標題: 回覆 61# 的帖子

其實汁正先出貨唔駛 x2 吧... 同埋又係果個謬誤,千零蚊有乜乜乜爆係應該,正常操作到應該係任何價位內都應該包,唔包先係有問題,由其咁大間廠。買部小米都係千幾二千,平過 iphone s8 一半再一半,都唔會預佢用幾日要自費入廠搞吧,係玩具槍先咁奇怪。

V 記而加都賣緊都千一,唔係要佢識飛,只係唔好做 D 人冇佢有既低級錯誤同埋次貨都推出黎啫... 講真我上逃保買其他野既老翻都冇咁多鑊氣。

就當佢真係汁正要貴多 2,3 舊,Full marking 打得爽直冇鑊氣,我相信唔少人 (起碼我)會 buy 先,未爆就話汁到啫,爆果果 D 師兄咪又係要比多幾舊水換件... 仲貴左...

與其發售前係咁吹噓原裝打到 50m 能人所不能,不如做好 D 基本野唔好爆人所不爆先好過 la
作者: horenhim    時間: 5-7-2017 11:30

引用:
原帖由 Dave 於 5-7-2017 09:23 發表

Kj p09 六舊幾水金身marking 爽順直襟點計
大家都台廠, 點解人地咁正常。。。vfc 無藉口的
HK45CT鋼parts多過P-09, 構做複雜D
佢賣貴D我ok, 但上述小毛病是可以避免D
作者: Dave    時間: 5-7-2017 11:46

引用:
原帖由 horenhim 於 5-7-2017 11:30 發表

HK45CT鋼parts多過P-09, 構做複雜D
佢賣貴D我ok, 但上述小毛病是可以避免D
如果佢操作正常唔會自爆,賣1100 十分合理。( X 2 賣2200 一支?冇話唔得,有人買就得,正如WE D 豆腐料全部轉哂靚料賣2500 蚊都得,執得。)
都話VFC D 工程師唔知攪咩... 感覺好似一個人起模做模測試出貨.. 所有低B 問題都沒人RECHECK..
FNS 9 其實都有小問題,留意下唔拉SLIDE 時插匣係頂到PK,原因係佢HAMMER 底做錯位,圓位變起角,
結果HAMMER DOWN 時插匣會連動左個鎚,直接頂住HAMMER SPRING 道力..正常來說撞針 ( 開哇佬個長條 ) 係可自動活動。
有得執.. 我都執好左.. 但鋼料要角挫番員又係吃力。
MP7 份BOLT CARRIER 個放飛機個洞,我又係唔明點係是錐形而唔係正圓柱...市面上真是未諗到有邊份BOLT CARRIER 係錐型的...
結果初段啜,尾段漏... 背後設計理念諗唔明。

作者: jn_jona    時間: 5-7-2017 13:45

引用:
原帖由 Dave 於 5-7-2017 11:46 發表

如果佢操作正常唔會自爆,賣1100 十分合理。( X 2 賣2200 一支?冇話唔得,有人買就得,正如WE D 豆腐料全部轉哂靚料賣2500 蚊都得,執得。)
都話VFC D 工程師唔知攪咩... 感覺好似一個人起模做模測試出貨.. 所 ...
fns9果個問題未有機會插匣入去果下噴氣
作者: Dave    時間: 5-7-2017 14:36

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-7-2017 13:45 發表

fns9果個問題未有機會插匣入去果下噴氣
咁又唔會,彈匣valve 邊會頂起撞針,不會噴,但要十分用力「拍」入去先鎖定到隻匣。

要修整是圖中紅線位,圖中是已處理,原裝呢個位係一隻角... 攪到插匣時頂起支撞針時推起埋隻鎚...設計理念既野我真係唔識...

作者: gainax    時間: 5-7-2017 15:19     標題: 回覆 65# 的帖子

KxJd野個樣唔掂又冇marking又冇新槍型局限, 做返靚仔外皮拎埋版權就貴過v記一大節, 手槍只有迷M9個類抵玩
作者: Kwind    時間: 5-7-2017 15:33

引用:
原帖由 rYaN 於 5-7-2017 08:02 發表

做屎沙色呀?
正想問問師兄你

我PM你
作者: Dave    時間: 5-7-2017 15:39

引用:
原帖由 gainax 於 5-7-2017 15:19 發表
KxJd野個樣唔掂又冇marking又冇新槍型局限, 做返靚仔外皮拎埋版權就貴過v記一大節, 手槍只有迷M9個類抵玩
我諗拎去做埋laser 都平過你v 記,最緊要係咩? 唔會自爆不舉先

我支kj p09 一直做副槍用左年幾開開心心有擊殺紀錄。我拎某某v 記手槍買左2 個月落場好開心點知拎狙時轉手槍埋牙打唔響... 都岩既死番去安全區咪可以睇佢靚靚外觀同full marking 囉

作者: Kwind    時間: 5-7-2017 15:44

引用:
原帖由 Dave 於 5-7-2017 14:36 發表

咁又唔會,彈匣valve 邊會頂起撞針,不會噴,但要十分用力「拍」入去先鎖定到隻匣。

要修整是圖中紅線位,圖中是已處理,原裝呢個位係一隻角... 攪到插匣時頂起支撞針時推起埋隻鎚...設計理念既野我真係唔識. ...
其實唔止FNS...我FNX撞針都出過問題...最大問題係唔知搵邊度買後備件

FNX個撞針位有條小彈弓...有日我發現插匣...正常操作但扑唔到嘩佬

拆槍發現條小彈弓斷左...所以撞針比匣推左上去落唔返黎...攪左幾耐搵雜物盒搵條彈弓自己屈...只可以講幾難攪下

建議好似M4類先COCK槍等撞針縮後先上匣...咁應該耐用D
作者: Dave    時間: 5-7-2017 15:50

引用:
原帖由 Kwind 於 5-7-2017 15:44 發表

其實唔止FNS...我FNX撞針都出過問題...最大問題係唔知搵邊度買後備件

FNX個撞針位有條小彈弓...有日我發現插匣...正常操作但扑唔到嘩佬

拆槍發現條小彈弓斷左...所以撞針比匣推左上去落唔返黎...攪左幾耐搵 ...
fns 都是一樣,拉左slide先插匣就嘜事都冇,但你知呢支野冇安全制...上膛直接插hoslter 上身落場打game 係有少少唔安心。
所以我比較喜歡有外露hammer 的sa/da 槍,上一粒bb彈入hop up 之後甩匣扣雞放番隻hammer,實戰時快拔後一扣就有彈出。
作者: no-name    時間: 5-7-2017 16:14

搭單借問一聲,佢 FNX FNS VP9 呢 D,出左咁耐己經第 N 水,其實有冇汁返正 D 白痴位?起碼 VP9 唔好跌匣同陽痿先
作者: jn_jona    時間: 5-7-2017 18:55

引用:
原帖由 Dave 於 5-7-2017 15:50 發表

fns 都是一樣,拉左slide先插匣就嘜事都冇,但你知呢支野冇安全制...上膛直接插hoslter 上身落場打game 係有少少唔安心。
所以我比較喜歡有外露hammer 的sa/da 槍,上一粒bb彈入hop up 之後甩匣扣雞放番隻hamme ...
FNX有decocker同safety其實幾好 decock左枝槍 又安全 拔槍射擊又快
如果m9類decocker 好多時拔左槍都唔記得關safety

作者: Ang123456    時間: 5-7-2017 22:17

請問有沒相片可看FNS9執方邊個位? 謝謝!
引用:
原帖由 Dave 於 5-7-2017 11:46 發表

都話VFC D 工程師唔知攪咩... 感覺好似一個人起模做模測試出貨.. 所 ...

作者: Dave    時間: 5-7-2017 22:23

引用:
原帖由 Ang123456 於 5-7-2017 22:17 發表
請問有沒相片可看FNS9執方邊個位? 謝謝!

引用:
原帖由 Dave 於 5-7-2017 14:36 發表

要修整是圖中紅線位,圖中是已處理,原裝呢個位係一隻角... 攪到插匣時頂起支撞針時推起埋隻鎚...設計理念既野我真係唔識. ...
請查 71 樓
作者: JKNA    時間: 6-7-2017 20:06

首先感謝樓主詳細的開箱文,各師兄的意見,我對氣槍的知識祇停留在外觀上,有如HK45CT的熱朝,記得當時就為了VP9茶飯不思,等了好幾個月到手後落場一玩,也不算粗用,第一次使用打了幾匣,滑架就摔死在上彈狀態不能推動,結果揾師父搞好就放了,因此對V記的產品存有陰影,不過都希望未來有多些廠家出些補品來打救,重拾信心!謝謝!
作者: ~~方~~    時間: 6-7-2017 23:45

引用:
原帖由 JKNA 於 6-7-2017 20:06 發表
首先感謝樓主詳細的開箱文,各師兄的意見,我對氣槍的知識祇停留在外觀上,有如HK45CT的熱朝,記得當時就為了VP9茶飯不思,等了好幾個月到手後落場一玩,也不算粗用,第一次使用打了幾匣,滑架就摔死在上彈狀態不能推 ...
vfc 的槍唔差的, 係唔可以衝頭水

一定出事
作者: gainax    時間: 7-7-2017 01:59

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 6-7-2017 23:45 發表

vfc 的槍唔差的, 係唔可以衝頭水

一定出事
v記d手槍做耐用d,少d甩漏本來就十分吸引,我支迷17死因係冇補品又原裝無鋼料爆飛機爆亞鉛鎚, 但6百多外皮靚又打得爽怪唔哂佢既,真係不如賣貴d做好佢咁就個個dog衝啦~~
作者: jn_jona    時間: 7-7-2017 04:19

引用:
原帖由 gainax 於 7-7-2017 01:59 發表

v記d手槍做耐用d,少d甩漏本來就十分吸引,我支迷17死因係冇補品又原裝無鋼料爆飛機爆亞鉛鎚, 但6百多外皮靚又打得爽怪唔哂佢既,真係不如賣貴d做好佢咁就個個dog衝啦~~
外觀一流 入面就...
g17佢幾有heart 外觀好似真數的 可惜係d件唔通馬記
作者: gainax    時間: 7-7-2017 06:39     標題: 回覆 84# 的帖子

其實發覺有d廠抄馬記又唔跟足數改自家數用意何在
自家數原件冇落鋼料,又冇得用通用數補品,原件又唔易買到情況下
長久玩打壞左好易上神台, 呢點玩乜槍都係一樣唔是新鮮事,
最奇怪係v記冇乜內件有副廠出補品比佢。。。賣平價一千幾百做好外表有補品支持原件就算易爛無所為當買殼, 無就頭痕
作者: XLxY    時間: 12-7-2017 18:21

小弟個枝瀨咗嘢 個飛機 畀個座批起左小小 唔知有冇兄師知道有冇得攪呢?喊出來[local]1[/local]

圖片附件: IMG_3195.JPG (12-7-2017 18:30, 130.11 KB) / 該附件被下載次數 198

作者: Kwind    時間: 12-7-2017 20:50

引用:
原帖由 XLxY 於 12-7-2017 18:21 發表
小弟個枝瀨咗嘢 個飛機 畀個座批起左小小 唔知有冇兄師知道有冇得攪呢?喊出來[local]1[/local]
你個情況同呢個POST 3樓怒人甲師兄爛法相似

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... age%3D1&page=11 <==怒人甲師兄隔離POST 162樓有出過圖
作者: ~~方~~    時間: 13-7-2017 02:03

引用:
原帖由 XLxY 於 12-7-2017 18:21 發表
拆飛機出黎, 將爛左既位cut 左佢就得

作者: 怒人甲    時間: 13-7-2017 08:38

我當晚即時cut,之後正常運作 ,萬估不到,新開盒,想先玩幾匣過手癮再執,點知3匣每匣10發剛好收工
作者: XLxY    時間: 13-7-2017 12:46     標題: 回覆 88# 的帖子

感謝方兄師∼!  係呢 兄師咁cut 係咪特登架?
作者: XLxY    時間: 13-7-2017 12:49     標題: 回覆 89# 的帖子

我打完game 先出事,應該打左20匣左右
作者: yesandy    時間: 18-7-2017 14:56

我都係打完CQB回家清鎗,發覺飛機支推彈桿已裂開,再掂一掂即斷!
現在頭痕中 ...

作者: Kwind    時間: 18-7-2017 18:42

引用:
原帖由 yesandy 於 18-7-2017 14:56 發表
我都係打完CQB回家清鎗,發覺飛機支推彈桿已裂開,再掂一掂即斷!
現在頭痕中 ...
師兄隻匣下下入彈入爆21粒??
作者: yesandy    時間: 18-7-2017 19:36

係呀,因為隻HK45C短匣得21粒,所以我每次都入滿。我用慣馬記P226都係咁。原來VFC匣唔可以咁?師兄請賜教。
作者: yesandy    時間: 18-7-2017 19:37     標題: 回覆 93# 的帖子

係呀,因為隻HK45C短匣得21粒,所以我每次都入滿。我用慣馬記P226都係咁。原來VFC匣唔可以咁?師兄請賜教。
作者: Kwind    時間: 18-7-2017 19:55

引用:
原帖由 yesandy 於 18-7-2017 19:37 發表
多數咁斷都係入彈太滿...唔係剩係VFZ

最好既習慣係入滿數減一粒...咁隻飛機會耐用好多

如果係要入足21粒...可以先LOCK左SLIDE先入匣...放SLIDE時會順便推一粒上膛

想知原因可以拆槍研究下...飛機底應該同匣出氣膠貼實

咁飛機堆彈桿自然係會壓左入去彈槽...而唔係間間廠D彈都計好晒有少少位比你壓落去

你入爆咪變相冇位比佢下壓...入多幾次匣撞隻飛機...點會唔斷

作者: yesandy    時間: 18-7-2017 20:25     標題: 回覆 96# 的帖子

如來係咁,非常多謝師兄的教導。感謝!
這45CT 有時會卡彈會唔會都係因為支捍已些小彎咗所至?
作者: rYaN    時間: 19-7-2017 09:50

引用:
原帖由 yesandy 於 18-7-2017 08:25 PM 發表
如來係咁,非常多謝師兄的教導。感謝!
這45CT 有時會卡彈會唔會都係因為支捍已些小彎咗所至?
其實佢原廠都係話入20粒,如果你入21粒會太實頂死左......
你可能條推彈干變左少少型卡左係彈唇先JAM
作者: Dave    時間: 19-7-2017 10:03

引用:
原帖由 Kwind 於 18-7-2017 19:55 發表

如果係要入足21粒...可以先LOCK左SLIDE先入匣...放SLIDE時會順便推一粒上膛

想知原因可以拆槍研究下...飛機底應該 ...
馬記都係咁,柄de 就係入太滿彈又「拍」一聲入匣,入多幾次推裂...
而家嘜野gbb 都係入滿再剔走一粒
作者: Ben_9413    時間: 19-7-2017 10:17

引用:
原帖由 Kwind 於 2017-7-18 19:55 發表

想知原因可以拆槍研究下...飛機底應該 ...
Very good sharing

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0