標題: 長沙灣而家仲有無槍舖? [打印本頁]

作者: bennytsang16    時間: 6-7-2017 00:53     標題: 長沙灣而家仲有無槍舖?

無聊一問,長沙灣而家仲有無槍舖?
(自從「伊荷B」搬走之後,小弟就再無去過長沙灣區)
作者: BLSK    時間: 6-7-2017 01:00

麗新入邊仲有Ares 但好似未開返showroom
作者: bennytsang16    時間: 6-7-2017 02:44

麗新入面之前曾經有間 Ares,但聽講好似已經裝修/結業?(我自己都未入過去)
作者: jn_jona    時間: 6-7-2017 03:23

ares我只記得佢n年前係荃灣西
作者: cyl198911    時間: 6-7-2017 07:28

唐番呢?
作者: Lolanto    時間: 6-7-2017 09:11

商場對面間槍丌堂呢?
作者: Predator    時間: 6-7-2017 09:27

引用:
原帖由 bennytsang16 於 6-7-2017 00:53 發表
無聊一問,長沙灣而家仲有無槍舖?
(自從「伊荷B」搬走之後,小弟就再無去過長沙灣區)
紅狼及鳳凰
作者: 2slow    時間: 6-7-2017 09:45

引用:
原帖由 Lolanto 於 6-7-2017 09:11 發表
商場對面間槍丌堂呢?
已經唔見左了...
作者: pbay    時間: 6-7-2017 09:57

引用:
原帖由 2slow 於 6-7-2017 09:45 發表

已經唔見左了...
e河B一走, 人流散晒, 其他都頂唔住
講真以前長沙灣係幾好行
作者: stevechau    時間: 6-7-2017 10:07

eh一走...做冧晒成個長沙灣幾間槍鋪...連eh自己搬左之後人流都半生不死~
作者: 2slow    時間: 6-7-2017 10:09

考慮搬去官塘啦,  可租上樓工廈, 人流多, 交通方便...
係渣車難搞d, 成日塞車
作者: cks.com    時間: 6-7-2017 10:20

官塘係好方便但貴租,有返咁上下貨仔要大D地方先得,官塘唔係首選
作者: pbay    時間: 6-7-2017 12:20

引用:
原帖由 stevechau 於 6-7-2017 10:07 發表
eh一走...做冧晒成個長沙灣幾間槍鋪...連eh自己搬左之後人流都半生不死~
以前由長沙灣工廈搬落商場係幾好一步, 帶左一堆新鋪去麗新, 旺角之外開多一個點, 成個業界感覺興旺左.
其實商場加租可以上返長沙灣工廈, 行多幾步相信大家都ok,

依家搬去新蒲崗, 長沙灣個聚合就散晒, eh自己亦無乜益處, 好似唔係幾明智....
作者: RCman    時間: 6-7-2017 12:43

eh搬去新蒲崗之後,
第一間係樓上鋪,勁細唔好行,
再搬,二樓叫做好少少,但個倉唔係同一層....羅貨要等等等等......
跟從前長沙灣樓上鋪及之後麗新地庫都差九條街。
以前去EH的興趣至從搬了去新蒲崗後大減。
新蒲崗兩間鋪我去過的次數打開一隻手掌數唔到五隻手指。
加上以前折扣減價真係減,現在新貨又話無得減,就算民用珍品都話無得減,已大大減底了專程去的意欲。

作者: joeyjordisonhin    時間: 6-7-2017 12:51

引用:
原帖由 2slow 於 6-7-2017 10:09 發表
考慮搬去官塘啦,  可租上樓工廈, 人流多, 交通方便...
係渣車難搞d, 成日塞車
考慮搬觀塘 X2
作者: type38    時間: 6-7-2017 13:49

之前E記起長沙灣, 人人都當左果到係新槍街, 搬鋪過去
但E記一搬, 好多都做唔住
作者: kornhill401    時間: 6-7-2017 14:14

睇住..英雄..槍x堂..e何B搬走 ..china九..唔知仲係唔係度呢.
作者: Kwind    時間: 6-7-2017 19:05

引用:
原帖由 RCman 於 6-7-2017 12:43 發表
eh搬去新蒲崗之後,
第一間係樓上鋪,勁細唔好行,
再搬,二樓叫做好少少,但個倉唔係同一層....羅貨要等等等等......
跟從前長沙灣樓上鋪及之後麗新地庫都差九條街。
以前去EH的興趣至從搬了去新蒲崗後大減。
...
師兄講晒D重點出黎...

而家EH個政策其實要改...首先佢而家差唔多全年有折

你除非係咁買珍品新貨先儲到分...而佢儲分一年清一次唔比留...咁一年唔方會儲得多分

咁大家係咪會員其實都一樣...以前會因為差少少分換野會去買夠分換下...而家真係得佢有OR佢特別平先會去買

變相人流少左...另外就係師兄講既新貨同珍品冇折呢樣野亦都係減少人流主因

佢D折實在好模糊...有時D野網頁睇都NEW RELEASE完...去到比錢0個下同你講冇折

等貨0個度又係...而家等貨根本預唔到時間...最快都要15分鐘...試過等左40分...結果到左但執漏...再等...結果全程超過1個鐘

有時出開去交易...想順便去買兩件野都唔敢...因唔知佢要執幾耐先到貨...整體時間以前去一轉好快買完走得...而家一直0係入面兜圈等貨到

作者: Ang123456    時間: 6-7-2017 21:12

E屙既減價, 真係新既又無折, 夾又無折, 某某d牌子又無折, 好啦, 找到想買又有折既...........無貨!

作者: dogjumpjump    時間: 7-7-2017 11:13

引用:
原帖由 Kwind 於 6-7-2017 19:05 發表

等貨0個度又係...而家等貨根本預唔到時間...最快都要15分鐘...試過等左40分...結果到左但執漏...再等...結果全程超過1個鐘

有時出開去交易...想順便去買兩件野都唔敢...因唔知佢要執幾耐先到貨...整體時間以前去一轉好快買完走得...而家一直0係入面兜圈等貨到
...
佢耐因為要過隔離大廈個倉攞落來..   街鋪放唔晒咁多貨...

要怪只能怪香港D鋪比人炒貴晒, 業主吸血吸到乾都唔肯收手..
槍街呢, 執下一間又一間, 辛FLIGHT/古代老字號都執..   古代執都係因為加租, 而家租咗比人做食市..

唉.. 槍街好快要改名.. 不再有槍有模型了
好可能新浦崗會成為新的槍街.. 已有三間槍/模型店係果頭了

作者: pbay    時間: 7-7-2017 11:42

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 7-7-2017 11:13 發表
....

旺角有飲有食有戲睇, 買完波鞋去睇槍都得, 槍鋪又多又集中... 係無敵的.
長沙灣明顯配套係差一截, 但就近有批發商有倉, 加上交通算方便, 都算有潛力變新槍街.

依家新浦崗認真吊腳, 附近又無乜好行, 可能想食住附近有game場槍會啦, 但d鋪location比較散, 唔好行....   想幫趁都有心無力.
古代呢d服務又唔係好,又唔係行專業路線, 無左街客唔知佢食乜了....
作者: type38    時間: 7-7-2017 14:52

地點呢樣野 點會咁易滿足
就算開起港島區 都一樣有人唔滿意

當年 柴灣開一次倉咁大把 都有班人吊哂鬼又話遠又山卡啦, 慘過去長洲開倉
開哂起班大帝屋企樓下就perfect
作者: gainax    時間: 7-7-2017 23:29

有人住九龍話新蒲崗方便, 有人住港島開話係港島方便, 有人住離島就話離島方便, 不如開18區分店咁實個個buy
作者: BLSK    時間: 7-7-2017 23:51

係屋企樓下就最好喇 慳返少少車錢儲儲埋埋又一支
作者: dogjumpjump    時間: 8-7-2017 01:10

新浦崗都就, 返去一定會經鑽石山地鐡站, 對我來講,

但係鑽石山行好遠先到鋪頭.. 真係一大考驗
作者: olw0978    時間: 8-7-2017 03:35

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 7-7-2017 11:13 發表

佢耐因為要過隔離大廈個倉落來..   街鋪放唔晒咁多貨...

要怪只能怪香港D鋪比人炒貴晒, 業主吸血吸到乾都唔肯收手..
槍街呢, 執下一間又一間, 辛FLIGHT/古代老字號都執..   古代執都係因為加租, 而家租咗比人做食市..

新的槍街? 也難說,長沙灣有前車可鑑。。。

作者: 天翔翼    時間: 9-7-2017 00:54

新蒲崗啲店唔睇官網唔問人唔會知,又唔係街鋪可以即時見到有間槍店系果到
應該就算變成新槍街都做唔得長,吸唔到路人入去睇只會變成塘水滾塘魚既少數玩意
作者: lppl    時間: 9-7-2017 09:32

香港個市場好難養得起大鋪~
唯有毒到D有錢老細,有自已鋪唔志在搵錢, 開間鋪為交流吹水
好似D模型鋪咁, 不過到時D服務態度唔慌會好

而家賣淘寶貨O既都有唔少生存到, 好似深水埗咁.
作者: gainax    時間: 11-7-2017 00:14

一直有個疑問,以現今旺角高價位鋪租, 其實咁多年係味真有咁多人買槍買件令鋪頭有銀賺頂到  好似暗搶咁,鋪細有幾條友睇鋪人工都幾皮
作者: RCman    時間: 11-7-2017 09:00

其實賣玩具真係好難頂到旺角天價租金,
就好似窩打老道間環球模型,幾十年歷史我小學時已經去買模型。
自己物業做到今個月15日都唔做,租出去每個月差不多三十二萬
環球呢間鋪每個月賣模型都搵唔到三十二萬不如比人做
作者: gainax    時間: 11-7-2017 22:03

引用:
原帖由 RCman 於 11-7-2017 09:00 發表
其實賣玩具真係好難頂到旺角天價租金,
環球呢間鋪每個月賣模型都搵唔到三十二萬不如比 ...
32萬...
唔怪得古代都要搬, 似乎旺既地點未來繼漸得返名牌/百貨公司先頂得順
作者: type38    時間: 11-7-2017 22:29

其實古代個鋪位家陣做緊咩
經過兩次都唔係好明果間鋪想sell咩
作者: Kwind    時間: 11-7-2017 22:30

引用:
原帖由 gainax 於 11-7-2017 22:03 發表

32萬...
唔怪得古代都要搬, 似乎旺既地點未來繼漸得返名牌/百貨公司先頂得順
今日落過去...古代個位應該會變左賣衫...其實再行過去D鋪都有兩檔變左賣衫

我唔覺得賣衫會好搵過賣玩具好多...一盒MG模型幾舊...一件衫又係幾舊...差唔幾

作者: gainax    時間: 11-7-2017 22:41     標題: 回覆 33# 的帖子

普通牌子賣衫舖?係個個位特登開舖賣衫格格不入
作者: Kwind    時間: 12-7-2017 01:07

引用:
原帖由 gainax 於 11-7-2017 22:41 發表
普通牌子賣衫舖?係個個位特登開舖賣衫格格不入
未知...但個格局似超市隔離0個間賣衫

其實冇話格格不入...痴住古代隔離個位都已經係賣緊衫...另一邊隔離TMC都可以算埋係賣衫

聽日都會落多轉槍街...到時再睇清楚D先...今日趕時間經過望左一望而已

作者: 48191    時間: 12-7-2017 01:17

要怪就怪地產佬/ 業主食水太深。
連銅鑼灣、灣仔都多咗好多吉舗,一個咁㗎廣華街入場舖值32萬租?如果個舖本身係西洋菜街地舖,呢個價叫平咗。但今時今日,唔係大財團、熟食舖去頂租?咁堅係揾鬼租。真係除非利錢好豐厚,否則燈油火蠟、人工、保險都蝕埋。咁就真係同業主打工。
引用:
原帖由 gainax 於 11-7-2017 22:03 發表

32萬...
作者: m11.man    時間: 12-7-2017 02:05

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 8-7-2017 01:10 發表
新浦崗都就, 返去一定會經鑽石山地鐡站, 對我來講,

但係鑽石山行好遠先到鋪頭.. 真係一大考驗
其實鑽石山站行去鋪頭既路程同旺角站行去槍街無咩分別,只係途中無野睇
作者: pbay    時間: 12-7-2017 10:56

引用:
原帖由 Kwind 於 11-7-2017 22:30 發表

今日落過去...古代個位應該會變左賣衫...其實再行過去D鋪都有兩檔變左賣衫

我唔覺得賣衫會好搵過賣玩具好多...一盒MG模型幾舊...一件衫又係幾舊...差唔幾
用女人角度諗 : 衫可以日日換, 模型唔會日日砌
結論 : 賣衫好賺D
作者: 48191    時間: 12-7-2017 11:11

老闆會諗,賺女人錢易過毒男錢。成街化妝品、藥房,出貨快過倒水;模型?一個鐘都唔知賣唔賣到4盒。
引用:
原帖由 pbay 於 12-7-2017 10:56 發表

用女人角度諗 : 衫可以日日換, 模型唔會日日砌
結論 : 賣衫好賺D

作者: geoprotex    時間: 12-7-2017 11:48

引用:
原帖由 48191 於 12-7-2017 01:17 發表
要怪就怪地產佬/ 業主食水太深。
連銅鑼灣、灣仔都多咗好多吉舗,一個咁㗎廣華街入場舖值32萬租?如果個舖本身係西洋菜街地舖,呢個價叫平咗。但今時今日,唔係大財團、熟食舖去頂租?咁堅 ...
32萬租係講緊窩打老道間環球模型, 印象中果個鋪位都幾大, 廣華街入場舖應該唔洗咁多
引用:
#30 RCman : 其實賣玩具真係好難頂到旺角天價租金,
環球呢間鋪每個月賣模型都搵唔到三十二萬不如比人做
作者: kornhill401    時間: 12-7-2017 14:27

以前玩1比6模型軍警公仔,自從玩了玩具槍之後,都無去窩打老道間環球模型20多年了
作者: 48191    時間: 12-7-2017 14:32

以前未有咁多選擇時,Dragon出㗎Action Figure 係OK嘅。之但係之後其他坊間公司又超像真頭雕,又堅仿照SF出任務時㗎setting 照Copy之後,Dragon就真係乏人問津⋯⋯
引用:
原帖由 kornhill401 於 12-7-2017 14:27 發表
以前玩1比6模型軍警公仔,自從玩了玩具槍之後,都無去窩打老道間環球模型20多年了

作者: schuetze    時間: 1-8-2017 11:16

嘩咁中環那家玩具鋪咪唔頂得幾耐?
作者: kornhill401    時間: 4-8-2017 13:54

引用:
原帖由 schuetze 於 1-8-2017 11:16 發表
我估都係睇佢地D客人質素而定. 好似我D cheap精, 就不會去幫襯.

作者: sovietarmy2012    時間: 4-8-2017 17:04

引用:
原帖由 kornhill401 於 12-7-2017 14:27 發表
當年見到初出二戰蘇軍公仔,諗住買一兩隻返屋企辟下邪,最後諗諗下無買.......好彩避開巨坑

一念天堂,一念地獄呀!
作者: Opica    時間: 4-8-2017 17:57

引用:
原帖由 schuetze 於 1-8-2017 11:16 發表
個間是紅狗門市。。。
作者: jn_jona    時間: 4-8-2017 19:45

引用:
原帖由 Opica 於 4-8-2017 17:57 發表
個間是紅狗門市。。。
又好似係紅狗d review係bambam拍
作者: gtoray    時間: 4-8-2017 20:04

引用:
原帖由 48191 於 12-7-2017 14:32 發表
以前未有咁多選擇時,Dragon出㗎Action Figure 係OK。之但係之後其他坊間公司又超像真頭雕,又堅仿照SF出任務時㗎setting 照Copy之後,Dragon就真係乏人問津⋯⋯
加上不進則退
人地越出越精細
佢就墨守成規
無法唔響1/6 figure 界沒落
作者: Opica    時間: 4-8-2017 21:55

引用:
原帖由 jn_jona 於 4-8-2017 19:45 發表

又好似係紅狗d review係bambam拍
紅狗D員工會係bang bang度做店員
作者: hang2    時間: 4-8-2017 23:57

引用:

32萬...
32萬租賣花 ,  我諗都係D濶太租黎玩下手藝.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0