標題: [KSC/KWA] KTR-03的新尾托 [打印本頁]

作者: jacko    時間: 8-7-2017 18:36     標題: KTR-03的新尾托

某日行過鴨寮街,喺地攤見到個好似真品(好似)嘅Archangel AK 尾托,見平平地連車馬費唔洗五舊,即買. 我最鍾意KSC AK,勁執之下裝上KTR-03度,成支靚仔曬

圖片附件: IMG_6694.JPG (8-7-2017 18:36, 88.11 KB) / 該附件被下載次數 194

圖片附件: IMG_6695.JPG (8-7-2017 18:36, 90.84 KB) / 該附件被下載次數 234

圖片附件: IMG_6696.JPG (8-7-2017 18:36, 58.53 KB) / 該附件被下載次數 214

圖片附件: IMG_6697.JPG (8-7-2017 18:36, 57.75 KB) / 該附件被下載次數 243

圖片附件: IMG_6698.JPG (8-7-2017 18:36, 65.54 KB) / 該附件被下載次數 231

作者: loveless    時間: 8-7-2017 20:12

鴨寮街真係多好野
作者: sealsman    時間: 8-7-2017 20:31

鴨寮街邊檔
作者: jacko    時間: 8-7-2017 20:34

引用:
原帖由 sealsman 於 8-7-2017 20:31 發表
鴨寮街邊檔
講英文嗰檔
作者: apeforce1    時間: 8-7-2017 20:40

師兄街頭定街尾?
作者: olw0978    時間: 8-7-2017 21:03

AK 還是鐵木真才有味道。。。
作者: m11.man    時間: 8-7-2017 21:12

引用:
原帖由 olw0978 於 8-7-2017 21:03 發表
師兄d AK又係點既樣
作者: m11.man    時間: 8-7-2017 21:14

J大點解唔換塊片,可以lock煲
作者: Dave    時間: 8-7-2017 21:18

引用:
原帖由 olw0978 於 8-7-2017 21:03 發表
以前我都以為淨係得真木鋼身先叫靚,但見識多左D 潮款AK ,又發覺有幾支岩口味。
正如以前都覺得M4 必須要有三角準星先似樣,但後來又開始接受摺西,口味既野...好個人既... 以前同而家都可以唔同觀感吧。

以結果論,潮款AK 成行成市,似乎同師兄抱住不同價值觀的AK 玩家不為少數
作者: 051039    時間: 8-7-2017 21:25

引用:
原帖由 Dave 於 8-7-2017 21:18 發表

以前我都以為淨係得真木鋼身先叫靚,但見識多左D 潮款AK ,又發覺有幾支岩口味。
正如以前都覺得M4 必須要有三角準星先似樣,但後來又開始接受摺西,口味既野...好個人既... 以前同而家都可以唔同觀感吧。

以 ...
口味可輕可重機制
口味可潮可舊機制
玩槍可輕可重機制
評槍可彈可踩機制
賣點可有可無機制

作者: FBC1    時間: 8-7-2017 21:28

J大支AK好型。尾托型到爆。

作者: FBC1    時間: 8-7-2017 21:32

引用:
原帖由 051039 於 8-7-2017 21:25 發表

口味可輕可重機制
口味可潮可舊機制
玩槍可輕可重機制
評槍可彈可踩機制
賣點可有可無機制
可抽可唔抽機制
作者: 051039    時間: 8-7-2017 21:44

引用:
原帖由 FBC1 於 8-7-2017 21:32 發表

可抽可唔抽機制
可買可唔買機制
可回可不回機制
作者: jacko    時間: 8-7-2017 21:50

引用:
原帖由 m11.man 於 8-7-2017 21:14 發表
J大點解唔換塊片,可以lock煲
唔識改
作者: olw0978    時間: 8-7-2017 23:48

引用:
原帖由 m11.man 於 8-7-2017 21:12 發表

師兄d AK又係點既樣
我只是普通的 AK
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... p;page=1#pid1245517
作者: olw0978    時間: 8-7-2017 23:53

引用:
原帖由 Dave 於 8-7-2017 21:18 發表

以 ...
以往我都交待過,其實我並不介意 AK 落骨(我自己曾經都有用骨的 AK),但我就是接受不了 AK 用美佬伸縮尾托。。。
作者: loveless    時間: 9-7-2017 01:25

哇好彩我係以色列伸縮尾托
作者: gainax    時間: 9-7-2017 02:27

呢種托又點睇

圖片附件: 2017-07-09-02-23-52--222722991.jpeg (9-7-2017 02:27, 17.53 KB) / 該附件被下載次數 163

作者: olw0978    時間: 9-7-2017 05:41

引用:
原帖由 gainax 於 9-7-2017 02:27 發表
呢種托又點睇
使用中

師兄未睇小弟 15 樓條 link
作者: gainax    時間: 9-7-2017 06:48     標題: 回覆 19# 的帖子

失覺走漏眼, 估唔到有師兄做到出黎
作者: 051039    時間: 9-7-2017 08:36

引用:
原帖由 olw0978 於 8-7-2017 23:53 發表

以往我都交待過,其實我並不介意 AK 落骨(我自己曾經都有用骨的 AK),但我就是接受不了 AK 用美佬伸縮尾托。。。
我都接受唔到口味唔同就踩人o既發言風格
作者: Dave    時間: 9-7-2017 10:35

引用:
原帖由 gainax 於 9-7-2017 02:27 發表
呢種托又點睇
十分騎呢... 是惡攪定係真是有人咁裝?
作者: olw0978    時間: 9-7-2017 10:49

引用:
原帖由 051039 於 9-7-2017 08:36 發表

我都接受唔到口味唔同就踩人o既發言風格
師兄在哪裡見到小弟有口味唔同就踩人的發言?
作者: 051039    時間: 9-7-2017 11:19

引用:
原帖由 olw0978 於 9-7-2017 10:49 發表

師兄在哪裡見到小弟有口味唔同就踩人的發言?
人地玩戰術款你就一句我都係鐘意鐵木真
有需要咩?
作者: olw0978    時間: 9-7-2017 11:57

引用:
原帖由 051039 於 9-7-2017 11:19 發表

人地玩戰術款你就一句我都係鐘意鐵木真
有需要咩?
原來是呢句話可以被解作"口味唔同就踩人的發言",令到師兄看得不爽,今天小弟也終於明白為何論壇天天有架吵。。。   

我想澄清:
1. 首先,"鐵木真"一詞乃 Jacko 兄多年前首創用作形容帶木的鐵製火器,因此小弟從也此借他此詞用。
2. Jacko 兄經常分享各種各樣的收藏,尤以"鐵木真"為多,小弟就這樣多口一句"鐵木真"有味道,原來此話是可被視作踩人   
3. 小弟認識 Jacko 兄,而且 Jacko 兄曾有恩於弟,我可發誓絕對不會在任何情況下踩 Jacko 兄。
4. 以往為免捲入無止境的爭論,我是不會參與別人口舌之爭,更不會踩別人!

Hope this clear!
作者: Dave    時間: 9-7-2017 12:09

引用:
原帖由 olw0978 於 9-7-2017 11:57 發表

原來是呢句話可以被解作"口味唔同就踩人的發言",令到師兄看得不爽,今天小弟也終於明白為何論壇天天有架吵。。。   

我想澄清:
1. 首先,"鐵木真"一詞乃 Jacko 兄多年前首創用作形容帶木的鐵製火器,因 ...
唔洗咁認真麻

論壇各人都有表達意見的權利,O 兄那句對白是 「鐵木真才有味道」,而不是「鐵木真有味道」,「才」字本身就有「非XX 不是」的意思,言下之意係其他款式都沒有味道,當然這是個人意見,有何不可?

周中兄看到這個「才」字而理解O 兄踩低其他款式也是解讀正確,並無挑骨頭聊交嗌之意,就算真係明聊交嗌,亦是個人意見,有何不可?

今日星期天很得閒,在下無聊打這幾隻字,也是個人意見,有何不可?

作者: olw0978    時間: 9-7-2017 12:17

我不希望在此騎劫別人之帖,用作口舌之爭。

話已說完,在此作罷。
作者: FBC1    時間: 9-7-2017 12:21

引用:
原帖由 olw0978 於 9-7-2017 11:57 發表

我想澄清:
1. 首先,"鐵木真"一詞乃 Jacko 兄多年前首創用作形容帶木的鐵製火器,因 ...
大家槍友,小小誤會不必太認真。
作者: jacko    時間: 9-7-2017 12:34

潮槍舊槍異型槍,GBB AEG Co2 彈弓槍,我全部有玩,槍界大同,咩都玩下,試下先知邊樣啱自己玩,大家槍友,無謂咁小事爭拗

作者: FBC1    時間: 9-7-2017 12:52

引用:
原帖由 jacko 於 9-7-2017 12:34 發表
潮槍舊槍異型槍,GBB AEG Co2 彈弓槍,我全部有玩,槍界大同,咩都玩下,試下先知邊樣啱自己玩,大家槍友,無謂咁小事爭拗
版主
作者: kornhill401    時間: 9-7-2017 13:43

恭喜J大執到寶, 支槍配搭到..恰到好處..超正Thx for sharing
作者: 051039    時間: 9-7-2017 13:56

引用:
原帖由 jacko 於 9-7-2017 12:34 發表
J版大
作者: gainax    時間: 9-7-2017 21:16     標題: 回覆 22# 的帖子

張相是實物了 ,戰場無奇不有土炮改法唔出奇掛
作者: gainax    時間: 9-7-2017 21:33

大家都係放鬆D~ 得閒上黎為興趣吹水先遇到, 有講有笑又一日少少野咁睇重做乜
你地都唔想本土最後樂土又變岩C咕咁掛... 上開都見黎黎去去得舊會員傾野多, 再係咁就去哂FB WHATAPPS..
少眾玩意玩得呢尾都算同志,有講有笑傾下D趣味/新鮮事味幾好
作者: BLSK    時間: 9-7-2017 23:37

口味真係隨時間同潮流改變
最好支支都有得玩
作者: type38    時間: 10-7-2017 01:04

引用:
原帖由 olw0978 於 8-7-2017 23:48 發表

我只是普通的 AK
http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... p;page=1#pid1245517
我同師兄一樣都喜歡鐵木真,
但就完全接受唔到方仗牌照門表尺座外型都做錯,
板機護弓彎折曲線都錯,單連發定位沿用電槍的位置又錯,最錯係沿用電槍的尺寸,長左11mm.
作者: HkTurTle    時間: 10-7-2017 03:37

請問師兄內管改左咩牌子?小弟有意買佢支Ak74mn , 但怕內管好難搞
作者: olw0978    時間: 10-7-2017 03:48

引用:
原帖由 HkTurTle 於 10-7-2017 03:37 發表
請問師兄內管改左咩牌子?小弟有意買佢支Ak74mn , 但怕內管好難搞
你想問哪位? 哪個牌子的 AK74mn?
作者: 新手一隻    時間: 10-7-2017 05:53

作者: Dave    時間: 10-7-2017 10:02

引用:
原帖由 type38 於 10-7-2017 01:04 發表

我同師兄一樣都喜歡鐵木真,
但就完全接受唔到方仗牌照門表尺座外型都做錯,
板機護弓彎折曲線都錯,單連發定位沿用電槍的位置又錯,最錯係沿用電槍的尺寸,長左11mm.
師兄講得咁直白,叫d 日日話「真真真」果d 玩家如何自處呢?
作者: happypony    時間: 10-7-2017 10:46

其實所為美帝ak係多餘,自越戰後Ak都開始美化啦連子弹都做到接近5.56就知啦,現時俄羅斯特種部隊d AK都裝有類似AR buffer tube stock 甚致用magpul件啦.所以 鐵木都唔一定真.
作者: jacko    時間: 10-7-2017 12:44

時代在變,新嘅始終有佢嘅必要,舊嘅亦有佢值得懐念嘅味道,各取所需
作者: HkTurTle    時間: 10-7-2017 12:51

引用:
原帖由 olw0978 於 10-7-2017 03:48 發表

你想問哪位? 哪個牌子的 AK74mn?
有用ksc ak系既師兄 近排見佢有特價加上對74mn有個情意結所以打算買支玩
作者: olw0978    時間: 10-7-2017 13:00     標題: 回覆 43# 的帖子

咁你要問樓主 Jacko 兄,我的全是 GHK, 幫不到你,sorry!
作者: jacko    時間: 10-7-2017 13:03

引用:
原帖由 HkTurTle 於 10-7-2017 12:51 發表

有用ksc ak系既師兄 近排見佢有特價加上對74mn有個情意結所以打算買支玩
我無換內管,因為原裝夠用,我反而唔明白,支槍都未買又未玩過,點解會諗換內管?
作者: happypony    時間: 10-7-2017 14:24

我有兩支ksc ak以我既經歷要換hop up 膠因原裝易爛,但而家d hop up 膠好難搵通常要連管一齊買, 推彈咀要拋走d尖角,同出彈咀開大d就冇咁易碎彈. 但ksc ak比較大力要降火. 重有kwa/ksc 身油一向容易剥落. 個人覺得落場係好打過ghk ak(我都有).

作者: gainax    時間: 10-7-2017 16:10

講實用現代化換裝係趨勢我相信無人議義, 講有幾多味道以盡量保持槍械設計者當作設計原意既外型,相信大家都略有認同?
舉例M16A1/A2改DD骨加PEQ&肯定火,裝E0TCH同CTR托咁味道係點就睇個人喜好...  外型D野偏向主觀都冇需要爭論落去了~~
作者: happypony    時間: 10-7-2017 16:57

槍械設計都係著重於功能而唔係外型,AK 係代表一個武器系統而唔係靠木托木grip去確定佢係一支原汁原味既Ak. 如果木身先係原汁原味咁Ak74係咩,又可以爭論Stamp 身定mill 身先原计原味. 其實唔止AK 有好多木身槍都靚因為木跟本靚過膠麻而Fortis都出左套木身比AR.

https://www.youtube.com/watch?v=ZxhTNZ1wAsc

作者: gainax    時間: 10-7-2017 18:13

玩具只係玩具主要玩FEED姐 , ak舊代木頭鋼身為主最有舊代味道合理掛? 潮代ak最有潮味道又是合理
拗邊樣比較忠於"舊代原味"我相信大家都偏向木頭鋼身.正如m16a1用三角托手揪三角準星, 定成支ak偏離"舊代ak"物料/色水
甚至外觀已經唔似原來舊代ak, 稱叫"原味"是合適?  
其實舊代ak定潮味ak都冇分高低,實用射中人既就係好槍,討論邊樣"好味d"只係個人喜好無結論
作者: Dave    時間: 10-7-2017 21:11

引用:
原帖由 gainax 於 10-7-2017 18:13 發表
玩具只係玩具主要玩FEED姐 , ak舊代木頭鋼身為主最有舊代味道合理掛? 潮代ak最有潮味道又是合理
拗邊樣比較忠於"舊代原味"我相信大家都偏向木頭鋼身.正如m16a1用三角托手揪三角準星, 定成支ak偏離"舊代ak"物料 ...
G 兄係咁話無結論但又樂此不疲提供意見
作者: gainax    時間: 10-7-2017 22:36     標題: 回覆 50# 的帖子

其實望真D我留言是指"舊代原味"呢詞表達個人觀點,唔是討論邊樣"好味d"要分出高低
上個留言己經UP清楚,唔是咁都有人誤會掛..
作者: Dave    時間: 10-7-2017 22:49

引用:
原帖由 gainax 於 10-7-2017 22:36 發表
其實望真D我留言是指"舊代原味"呢詞表達個人觀點,唔是討論邊樣"好味d"要分出高低
上個留言己經UP清楚,唔是咁都有人誤會掛..
其實我又咁睇,一定要鋼木classic 的大有人在,只喜潮的也大有人在,兩者皆接受如我的也不在少數,大體上當然可以話咸魚白菜乜乜,
這三類人當中可以零交流,和平交流,或不和平交流,或互丟一餐對方的ak 睇唔上眼核核凸凸,
其實除了「零交流」是會令到論壇死氣沈沈外,其他交流方式也是好事
自己比較喜歡的交流方式是帶有資訊或佐證的主觀意見,例如講舊式的AK,可以談其經典性,
談潮款AK 可談其實用性,或現今軍事上的使用度,至於「我就是看的不爽吹咩」這種主觀情感也無不可,沒甚說服力跟認同感就是了。

作者: gainax    時間: 11-7-2017 00:47     標題: 回覆 52# 的帖子

己經UP左"舊代ak定潮味ak都冇分高低"  其實大家只係閒聊一兩句,各有各觀點與角度唔係以認真批判態度
應該唔需要在意吧?
下下認真睇回覆過於猜測,好容易激死自己先 ,說者無意聽者有心經常有,我睇化鳥
唔是認真鐳台POST都係正經吹水唔好咁認真啦
作者: jacko    時間: 11-7-2017 01:25

本來#43已經開始講返支玩具,新舊AK問題已經討論完,係都要"了"啲嘢出嚟嗌 ,係都要騎刧我個post

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0