標題: 4議員DQ案明午3時開庭宣判 [打印本頁]

作者: bennytsang16    時間: 13-7-2017 16:18     標題: 4議員DQ案明午3時開庭宣判

四名立法會議員,明天(14/7)就知道命運了。

4議員DQ案明午3時開庭宣判

https://news.mingpao.com/ins/ins ... 00001/1499932036923
作者: kornhill401    時間: 13-7-2017 18:40

樓主,呢D主題POST,好容易引起C Hing們罵戰
作者: rho837    時間: 13-7-2017 20:06

引用:
原帖由 kornhill401 於 13-7-2017 18:40 發表
樓主,呢D主題POST,好容易引起C Hing們罵戰
唔會卦!

我覺得長MO唔會DQ出局!

其他個幾個D硬機會高!
作者: rho837    時間: 14-7-2017 15:49

玩DQ哂!
作者: horenhim    時間: 14-7-2017 15:53

全部DQ!
恭喜發財!
I Love Hong Kong!
作者: m11.man    時間: 14-7-2017 15:57

4個DQ再加之前2個,快d追返6個人d錢,納稅人d錢好辛苦搵嫁
作者: JBL    時間: 14-7-2017 16:33

作者: Willy222    時間: 14-7-2017 16:44

追錢!唔掉番轉同你籌錢就偷笑。
作者: pbay    時間: 14-7-2017 17:08

無法無天
咁多個民選議員只要收買一個法官就DQ到, 市民十幾廿萬票如廢紙.
作者: Willy222    時間: 14-7-2017 17:13

我又唔係咁睇,你試下結婚時宣誓講第二個女人名睇下點?有D野只可以話羅黎。
作者: pbay    時間: 14-7-2017 17:34

如果基本法係婚姻關係咁簡單, 就唔洗咁煩啦.

依家要你打不還手罵不還口, 千依百順, 任勞任怨, 人工全數俾晒佢管,
但又唔俾你離婚, 家暴唔俾報警, 呢啲咩婚約咁惡 ?  
作者: JBL    時間: 14-7-2017 17:47

作者: happypony    時間: 14-7-2017 17:48

呢件嚴重之處不是dq班底能仔既問題,而係隨便釋法令基本法失去義意問題. 其實個人認為直接比深圳管好過la香港一班廢官我都唔知俾税比尼班香港廢官做乜.

作者: Lolanto    時間: 14-7-2017 18:10

報名參加呢個遊戲,一係就跟足個遊戲規則去玩,一係自己做莊
作者: Dave    時間: 14-7-2017 18:20

引用:
原帖由 pbay 於 14-7-2017 17:08 發表
無法無天
咁多個民選議員只要收買一個法官就DQ到, 市民十幾廿萬票如廢紙.
以你理據,其實民選代表應該犯任何事都應不追究
民選麻... 十幾廿萬票,殺個人犯個毒,也是十幾廿萬市民授權的
你覺得唔應該dq 係因為你本身就覺得亂9 咁宣誓,甚至不表示效忠中華人民共和國都係閒事而已,政治取態式的隻眼開隻眼閉。
順帶一題,請尊重法治,不要輸打嬴要,嬴又話正義彰顯,輸就收買法官,軟尺扮鐵尺...任移...

作者: wongmanhong2    時間: 14-7-2017 18:27

已完話係政治打鴨,
作者: JBL    時間: 14-7-2017 18:28

作者: type38    時間: 14-7-2017 18:43

其他人就唔講, 果位小麗老師宣誓時咁樣玩野法
4個之中最應該比人DQ果個
但姚松炎就… 可惜左d

作者: rho837    時間: 14-7-2017 19:13

㭍到盡頭便是形!

呢班友形到盡頭便是㭍 !
作者: 紗夢    時間: 14-7-2017 19:19

支持廢除香港特區,變成中國直轄市
取消 美國 - 香港關係法
作者: Dave    時間: 14-7-2017 19:51

引用:
原帖由 JBL 於 14-7-2017 18:28 發表

嘩,Dave兄,世事都给您看透了。
請叫我死 5 毛
作者: wongmanhong2    時間: 14-7-2017 20:00

基本法有訂明<宣誓及聲明條例>,班已完仲可以咁無賴
作者: JBL    時間: 14-7-2017 20:28

作者: zeta    時間: 14-7-2017 21:11

引用:
原帖由 wongmanhong2 於 14-7-2017 20:00 發表
基本法有訂明,班已完仲可以咁無賴
基本法同香港法例都分唔清楚?
作者: sealsman    時間: 14-7-2017 23:29

引用:
原帖由 zeta 於 14-7-2017 21:11 發表

咁直接話人
作者: kornhill401    時間: 15-7-2017 14:48

各位觀眾,影片未完 .等待下集大結局.上影地點..終審法院..

作者: Willy222    時間: 15-7-2017 17:17

引用:
原帖由 kornhill401 於 15-7-2017 14:48 發表
各位觀眾,影片未完 .等待下集大結局.上影地點..終審法院..
糧油單野,終審都未接 ,呢個下集都唔知拍唔拍得出。
作者: tinyau1134    時間: 15-7-2017 17:51

法律解釋權不在香港人手上,應該一早預咗有呢個結果的吧。
作者: FBC1    時間: 15-7-2017 18:29

引用:
原帖由 Willy222 於 15-7-2017 17:17 發表

糧油單野,終審都未接 ,呢個下集都唔知拍唔拍得出。
糧油玩完了,法援唔批,如要上訴終院要預付八百萬按金。點玩落去?
作者: type38    時間: 15-7-2017 18:51

有梁游單案做案例, 佢地上訴成功機會都幾微下
作者: hang2    時間: 15-7-2017 20:06

你要同老共玩斗爭,正好開正佢果瓣,佢會不惜再同你釋法,領導人既睇法,就係中共最高法律,你冇得同佢玩.
作者: 新手一隻    時間: 15-7-2017 23:17

作者: 暈又暈    時間: 16-7-2017 01:05

引用:
原帖由 zeta 於 14-7-2017 21:11 發表

拿,今次呢一單我未睇新聞同埋其他資料,亦無意係網上引發罵戰
就一名法律外行人對宣誓既理解,就係一個人在無證據情況下以自己名譽篤手指。係一啲某些情況下,會係無其他選擇之下既出路,所以宣誓和監誓雙方都要嚴肅對待。
英國佬留底既普通法對宣誓都有要求,大可以去睇下相關條例。
唔知咩原因而家既港燦可以視宣誓輕率過食生菜,如果有咁易俾你過骨,傻仔應該去宣誓話特區政府已經承諾庫房既錢送晒俾佢,然後收錢食殘廢餐,使鬼去做政棍乞份議員薪金呢啲細米。
作者: hang2    時間: 16-7-2017 02:35

就算吾用宣誓案 , 老共亦有方法DQ尼班打著獨立,自決,及本土派旗號的議員 , 因佢地觸及中共敏感底線 , 有机會動搖共党政杈 , 台灣有自己軍隊 , 又隔個海峽 , 都吾敢輕易講独立 , 雖然港独不成氣候 , 但星星之火可以燎原 , 中共深明尼個道理 , 因佢個江山都係咁打番黎 ,香港人吾好再發夢 , 香港不可能有真普選 ,(普選等同獨立) 尼句話半世紀前 , 周恩來已同英政府講過.
作者: Lolanto    時間: 16-7-2017 08:25

我想話.............劉小麗肥左好多
作者: Willy222    時間: 16-7-2017 21:22

引用:
原帖由 Lolanto 於 16-7-2017 08:25 發表
的確係 C-Hing
作者: gtoray    時間: 16-7-2017 21:26

熱烈歡迎一黨專政年代來臨
投票贊成率 99%
I 笠 Hong Kong~
作者: ++朗++    時間: 17-7-2017 10:26

我覺得而家個玩法係

我嬴

唔算
再嚟過

然後仲要加多句「你吹我漲呀」
作者: Tango1997    時間: 17-7-2017 11:03

引用:
原帖由 Lolanto 於 16-7-2017 08:25 發表
你有咁高收入。。。刀會肥
作者: Tango1997    時間: 17-7-2017 11:07

醒目既就去D纖體公司。。。 簽定合約。。。 遲啲冇啖好食。。。 冇人再會請佢去教書 。。。。起碼撈番筆
作者: happypony    時間: 17-7-2017 11:19

見到有人將呢件事同7警刑事混為一談實屬奇怪, 呢件事係誠信問題而DQ並唔係辱國罪所以原則並無犯法. 當初立法會主席亦冇反對四位既宣誓而一般情況下主席可要求再次宣誓. 梁游係底DQ但其剩四位係有商確地方.
同有ching話撰票唔係大晒如果有幾萬人讚成殺人放火唔通又得啊,事實係可以如果立法會一致通過成為法律就可以實行呢個係立法會既精神. 所以有喲國家會提出毒品合法化,死刑又安樂死是否合法化,甚致戀童合法化等議案作討論.
其實現時香港最大既分歧係未能接受中國係人治而非法治既社會,人治社會既特式係任搬籠門,輸打赢要,有強權無公理. 人治社會令人既生命同財產都得不到保障甚致連權貴都得唔到保障所以造成人同資金都向外跑既現象.
係人治社會辱國罪可以好大件事亦可好小事,如中國國籍係不能容許擁有外國國籍,但有好多人擁有外國國籍,而成為其他國公民必须向其國宣誓效忠以此應可視為叛國罪但並未見中央作出任何行動.
作者: rho837    時間: 17-7-2017 12:15

香港有好多扮廢柴或根本就係廢柴今願做假刷鞋仔去討好别人.......但呢班蠢人連别人用什麼鞋油都未知就亂咁刷.......
作者: Dave    時間: 17-7-2017 12:18

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... abd01533be6c28c06c1

再黎...又有熱心市民報案。
作者: ++朗++    時間: 17-7-2017 12:38

引用:
原帖由 Dave 於 17-7-2017 12:18 發表
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... abd01533be6c28c06c1

再黎...又有熱心市民報案。
無知一問
有冇話失去幾多議員會令到應屆議會解散?
作者: geoprotex    時間: 17-7-2017 12:40

一個有中國特色o既議會唔玩排除異己先至唔正常
作者: jn_jona    時間: 17-7-2017 12:43

今天犯明天的法...
咁疑似假學歷果d獻世派議員呢?
作者: loveless    時間: 17-7-2017 12:50

究竟依家D人開聲同傳媒講野之前, 有冇至少同 think tank商量一下?
作者: pbay    時間: 17-7-2017 14:18

引用:
原帖由 Dave 於 14-7-2017 18:20 發表

以你理據,其實民選代表應該犯任何事都應不追究
民選麻... 十幾廿萬票,殺個人犯個毒,也是十幾廿萬市民授權的
你覺得唔應該dq 係因為你本身就覺得亂9 咁宣誓,甚至不表示效忠中華人民共和國都係閒事 ...
搞清楚咩為之法治先
1. 香港行一國兩制, 的確無要求"效忠中華人民共和國"呢回事, 只要求擁護香港基本法(包括擁護內含的言論自由及修憲權), 同效忠香港特別行政區(不是特區政府)
2. 法治既意思係"政府受憲法及法律約束,人民遵守合憲法律" -- 只要求人民守法(包括守惡法), 而不要求政府守法守憲, 不符法治精神.
3. 多年前的判例已說明, 立法會議員按字面宣讀完誓詞, 即告完成儀式. 法官之DQ判決並無參考判例,  不合普通法原則, 亦無考慮今次4人已得立會主席確認宣誓完成, 不合三權分立原則(下面詳講).
4. 今次人大釋法非由本地法院主動提出, 屬違憲, 本地法院大可不理; 若要跟從, 亦不能有追朔力, 只能對下屆會期宣誓儀式有效.
5. 人大釋法有追朔力係極之危險既事, 假若人大某天釋法指在港玩氣槍乃係犯法, 追朔期由1997.7.1開始, 咁呢度全部人都要坐監了.

三權分立原則
1. 立法會議員有憲政地位監督政府施政, 政見與政府不同乃係必然; 議員有權修改法律(包括提出修憲修惡法), 言論對現行法律有衝突亦係正常, 因此憲法亦保護議員議會內言論自由及免責權, 不能以言入罪.
2. 選民運用憲法權利選出民意代表, 每一票都係神聖, 因此遞奪議員資格係非常嚴格方能進行, 而只有兩個合法途徑, 1.因刑事罪被法院判處入獄多於三個月, 2.在議會中被超過2/3議員動議讉責
    議員有責任代市民發聲(包括反政府聲音, 及修改法律的建議), 因此絕不能由司法或行政單方面決定. 此案上訴未完, 司法及行政立即決定遞奪議員資格, 也是違反三權分立
3. 外國見到不少民主國家議會不時會打交, 並無保安及警員干涉, 正正因為三權分立, 行政權力無權直接干涉民選議員在議會內之言行(甚至打鬥也不能管), 全世界民主議會都係咁運作.
   因為矛盾若不在議會內解決, 就會燒到街頭上; 歷史告訴大家, 議會內打得越狠, 社會越安寧.
作者: pbay    時間: 17-7-2017 14:32

引用:
原帖由 tinyau1134 於 15-7-2017 17:51 發表
法律解釋權不在香港人手上,應該一早預咗有呢個結果的吧。
不對.
憲法解釋權在人大手上.
法律解釋權仍在香港法院,

人大對憲法有新解釋, 應該先由本地立法, 修法, 再推行. 而且不能有追溯力
若然人大講乜, 香港都直接執行, 23條一早已經推行緊, 唔洗等立法啦.
作者: Dave    時間: 17-7-2017 14:35

引用:
原帖由 pbay 於 17-7-2017 14:18 發表

搞清楚咩為之法治先
1. 香港行一國兩制, 的確無要求"效忠中華人民共和國"呢回事, 只要求擁護香港基本法(包括擁護內含的言論自由及修憲權), 同效忠香港特別行政區(不是特區政府)
2. 法治既意思係"政府受憲法及法律 ...
第一句已經錯,基本法第一章:香港特別行政區是中華人民共和國不可分離的部分。

議員誓詞。
本人(姓名),謹以至誠,據實聲明及確認,本人就任中華人民共和國香港特別行政區立法會議員,定當擁護《中華人民共和國香港特別行政區基本法》,效忠中華人民共和國香港特別行政區,盡忠職守,遵守法律,廉潔奉公,為香港特別行政區服務。

原來「效忠中華人民共和國香港特別行政區」不代表「效忠中華人民共和國」?
要達成「中華人民共和國」同「香港」是兩個獨立個體,首先就要違反基本法第一條先?否則不能達成師兄你句理論,
即係強姦女性下體但不代表強姦此女性?請將女性同下體作獨立處理?師兄你講野有BUG wo?

之後甚麼「議會愈亂社會愈好」又是主觀幻想,除了拍手讚好唱歌跳舞讚師兄見一葉而知秋至之外都唔知比咩反應。
https://www.youtube.com/watch?v=QGTUUOdkHKw

打得咁勁... 世界和平啦喂

作者: dogjumpjump    時間: 17-7-2017 14:39

Anyway , 下星期到票王朱凱迪, 同埋鄭松泰..  

本來林鄭個頭都開得幾好..
但咁搞法, 立法會無日安寧..  
作者: Dave    時間: 17-7-2017 14:44

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 17-7-2017 14:39 發表
Anyway , 下星期到票王朱凱迪, 同埋鄭松泰..  

本來林鄭個頭都開得幾好..
但咁搞法, 立法會無日安寧..  
個人觀點,遊涼dq 就正路,之後4 寶dq 有點差不多了...再黎多2 件dq 有少少倒米成份,
雖然二人宣誓時又叫口號又盛,呃like 呃出禍係柒,但如jump 師兄所言,矯枉過正不是好事。要殺雞都殺夠了。
有時又在想是不是又有鬼,例如d 飯民自己搵市民入稟告,一來引來白色恐怖,打擊下新任特首,二來重選又有機會執雞,何樂而不為?
作者: pbay    時間: 17-7-2017 14:46

引用:
原帖由 暈又暈 於 16-7-2017 01:05 發表

拿,今次呢一單我未睇新聞同埋其他資料,亦無意係網上引發罵戰
就一名法律外行人對宣誓既理解,就係一個人在無證據情況下以自己名譽篤手指。係一啲某些情況下,會係無其他選擇之下既出路,所以宣誓和監誓雙 ...
議員宣誓夠膽咁玩, 而且持續多年成為傳統,
係因為長毛十幾年前有單宣誓案, 法院判決係只要讀完誓詞每一個字, 即告宣誓完成.

無案例班販民點敢玩野玩咁多年?

販民地按住案例去玩, 人大就釋法繞過案例, 係違反普通法原則, 明顯錯在人大.
作者: pbay    時間: 17-7-2017 14:54

引用:
原帖由 Dave 於 17-7-2017 14:35 發表

第一句已經錯,基本法第一章:香港特別行政區是中華人民共和國不可分離的部分。

議員誓詞。
本人(姓名),謹以至誠,據實聲明及確認,本人就任中華人民共和國香港特別行政區立法會議員,定當擁護《中華人民 ...
你冷靜睇一睇, "不可分離"係主權概念, "效忠香港特區"係治權概念.
治權在港人手中, 這就是"港人治港", 就係不要求港人效忠中共, 只求效忠香港, 希望求同存異.
若80年代基本法一早寫住效忠中共, 只會引起大力反抗, 爭取獨立, 一拍兩散, 唔會留得到今日.
作者: Dave    時間: 17-7-2017 15:10

引用:
原帖由 pbay 於 17-7-2017 14:54 發表

你冷靜睇一睇, "不可分離"係主權概念, "效忠香港特區"係治權概念.
治權在港人手中, 這就是"港人治港", 就係不要求港人效忠中共, 只求效忠香港, 希望求同存異.
若80年代基本法一早寫住效忠中共, 只會引起大力反抗 ...
師兄你仍然離不開致力將中華人民共用國同香港特別行政區分離獨立既思想圈子...
你又是否記得「港人治港」下一句是甚麼?上一句又是甚麼?
全句是「一國兩制、港人治港、高度自治」,師兄你只取其中一句而無視前文後理,正是許多香港反共者的最大毛病。
師兄還好意思大言炎炎「這就是"港人治港", 就係不要求港人效忠中共」而面不紅耳不赤,師兄是真不知定假不知「港人治港」這句話的來源?

當時這句話是鄧小平提出的,他亦有補充這一部份。

「港人治港有個界線和標準,就是必須由以愛國者為主體的港人來治理香港。未來香港特區政府的主要成分是愛國者,當然也要容納別的人,還可以聘請外國人當顧問。什麼叫愛國者?愛國者的標準是,尊重自己民族,誠心誠意擁護祖國恢復行使對香港的主權,不損害香港的繁榮和穩定。只要具備這些條件,不管他們相信資本主義,還是相信封建主義,甚至相信奴隸主義,都是愛國者。我們不要求他們都贊成中國的社會主義制度,只要求他們愛祖國,愛香港。」
鄧小平-1984 年

師兄只知港人治港,卻不知一國兩制,其實當然不會,不是不知,是扮無知而已。好吃的就吃,不愛吃的就吐,再評頭品足,這種取捨法得出的結論有何意義?

至於文字遊戲,效忠呢句說話本身就是從屬的意思,師兄又偷換成「治權」概念,如果香港的治權可以分離於中國主權,那就是香港自治區了。
港人治港素來是高度自治,而不是完全自治,即你仍然有個boss 即係中國。
只是部份香港人偷換高度自治為完全自治,拒絕所由來自中國的干涉,
本身都相安無事,要怪就怪有些人玩野玩出火,高舉香港自治/ 獨立,做到這一步還要求中央不干涉是太天真了。

作者: 55727    時間: 17-7-2017 15:14

油糧DQ係佢地白痴不解釋
4個DQ我會話佢地傻 宜家主場係建制派球證又係佢地既人仲同佢地硬碰btw一係就完全重選 喱4條友重新入閘跑過先叫合理
但係宜家連朱鄭都話要DQ的話 不如成個議會剔走哂非建制既人吖笨
作者: JBL    時間: 17-7-2017 15:16

作者: pbay    時間: 17-7-2017 15:26

引用:
原帖由 Dave 於 17-7-2017 15:10 發表

師兄你仍然離不開致力將中華人民共用國同香港特別行政區分離獨立既思想圈子...
你又是否記得「港人治港」下一句是甚麼?上一句又是甚麼?
全句是「一國兩制、港人治港、高度自治」,師兄你只取其中一句而無視 ...
港人治港概念係97前主要用來安定人心既主張. 唔少香港人因為呢句而留港建港.

當初鄧小平講呢一句, 因為當年香港人主體意識已非常強,
雖身處英國殖民地, 但無須向英國效忠(無人逼你唱英國國歌, 無人逼你宣誓效忠英國)
97前立法局宣誓詞只有兩點 : "維護香港法律, 為香港市民效力" 係咁多

呢啲歷史脈絡唔提的話, 就唔會明點解基本法要咁寫,
點解香港人宣誓唔洗效忠宗主國.
作者: Dave    時間: 17-7-2017 15:29

引用:
原帖由 55727 於 17-7-2017 15:14 發表
4個DQ我會話佢地傻 宜家主場係建制派球證又係佢地既人仲同佢地硬碰btw一係就完全重選 喱4條友重新入閘跑過先叫合理
但係宜家連朱鄭都話要DQ的話 不如成個議會剔走哂非建制既人吖笨
值得留意既係...之前油糧、長毛等都是政府提出控告。
呢次係由市民提出,而豬海滴仇家咁多... 會唔會又有咩鄉親父老要彰顯正義...不得而知了...
作者: pbay    時間: 17-7-2017 15:31

引用:
原帖由 55727 於 17-7-2017 15:14 發表
要議員效忠政府同宗主國, 基本上同委任無分別啦.

唔准反政府, 乜都say yes,
又點監督政府? 點爭取法律改革 ?

無人監督政府, 佢只會一路腐敗落去.
作者: Dave    時間: 17-7-2017 15:33

引用:
原帖由 pbay 於 17-7-2017 15:26 發表

港人治港概念係97前主要用來安定人心既主張. 唔少香港人因為呢句而留港建港.

當初鄧小平講呢一句, 因為當年香港人主體意識已非常強,
雖身處英國殖民地, 但無須向英國效忠(無人逼你唱英國國歌, 無人逼你宣誓效 ...
港人治港概念係97前主要用來安定人心既主張. 唔少香港人因為呢句而留港建港.<-- 錯

一國兩制本身就是用來跟英佬談判的條件,一人讓一步以便簽成中英聯合聲明。

香港人走不走who f care,衰d 講句,就算香港變成一陀屎,中國還是要收番的。
作者: ++朗++    時間: 17-7-2017 15:34

引用:
原帖由 JBL 於 17-7-2017 15:16 發表
泛黃的法治邏輯=輸打贏要,
香港的法庭在判決合他們的意向,他們就話香港司法獨立,應予尊重,
香港的法庭在判決不合他們的意向,他們就話香港司法被政治打壓,要號召組建另外一個政府。
政府又何嘗唔係輸打贏要呢?

建制選到
個議員乜問題都係冇問題
泛民選到
就DQ
作者: loveless    時間: 17-7-2017 15:39

不如快D去革命.
快快趣趣見真章,
唔好再誤導下一代.
作者: JBL    時間: 17-7-2017 15:40

作者: pbay    時間: 17-7-2017 15:44

引用:
原帖由 Dave 於 17-7-2017 15:29 發表

值得留意既係...之前油糧、長毛等都是政府提出控告。
呢次係由市民提出,而豬海滴仇家咁多... 會唔會又有咩鄉親父老要彰顯正義...不得而知了...
"市民"
依家西環某辦官員都有HKID架(違反基本法), 可以用港人首置炒樓
呢D破壞法治又唔出聲喎
作者: JBL    時間: 17-7-2017 15:46

作者: pbay    時間: 17-7-2017 15:51

引用:
原帖由 JBL 於 17-7-2017 15:40 發表

至小人地無收黑金,犯民班友如果係尾國議員收左外國黑金,等坐聯邦監肉...
又公平啲講, 親共果班收西環果啲唔係黑金.... 係紅金
其實班親共友咁都唔知足, 仲要搞圍標呃香港人錢, ICAC又唔査先好野.
作者: pbay    時間: 17-7-2017 15:52

引用:
原帖由 JBL 於 17-7-2017 15:46 發表

哦.......怪唔知美國同英國咁腐敗
係o羅, 腐敗到習總全部家屬移民英美, 個女都仲未返
作者: pbay    時間: 17-7-2017 15:54

引用:
原帖由 loveless 於 17-7-2017 15:39 發表
不如快D去革命.
快快趣趣見真章,
唔好再誤導下一代.
我就支持快D一國一制喇, 等你玩氣槍玩得咁開心
作者: JBL    時間: 17-7-2017 15:56

作者: ++朗++    時間: 17-7-2017 16:01

引用:
原帖由 JBL 於 17-7-2017 15:40 發表

至小人地無收黑金,犯民班友如果係尾國議員收左外國黑金,等坐聯邦監肉...
你到講到咁
我都冇必要同你爭論落去
道不同不相為謀
作者: pbay    時間: 17-7-2017 16:04

引用:
原帖由 Dave 於 17-7-2017 15:33 發表

港人治港概念係97前主要用來安定人心既主張. 唔少香港人因為呢句而留港建港./// 錯

一國兩制本身就是用來跟英佬談判的條件,一人讓一步以便簽成中英聯合聲明。

香港人走不走who f care,衰d 講句,就算香港變成一陀屎,中國還是要收番的。
若香港當年係咁愛中國根本不用談, 直接一國一制,
若香港係咁愛英國更加不用談, 直接軍事佔領,
傾咁多條件, 在於香港人甚麼都不愛, 只愛香港.

衰d 講句,若香港變一國一制, 你出書就要交俾黨審查,
搵到你書中情節有問題, 小則刪稿, 變禁書, 大則文字獄,
先排某個姓劉既傻仔只係將某國憲法summarize一次, 就搞到死無葬身之地, 幾爽皮
作者: pbay    時間: 17-7-2017 16:05

引用:
原帖由 JBL 於 17-7-2017 15:56 發表

收自已國又點同,全世界都無問題,仲有無實質証據,唔係下下大隻講無意思喎.....
收自己港添啦, 你都識講
作者: queen    時間: 17-7-2017 16:06

引用:
原帖由 JBL 於 17-7-2017 15:56 發表

收自已國又點同,全世界都無問題,仲有無實質証據,唔係下下大隻講無意思喎.....
堅忍唔住笑
「收自已國又點同,全世界都無問題」正正係宜家中國上樑不正下樑歪的原因同寫照!!有咁思想.......真係国家強大了

作者: JBL    時間: 17-7-2017 16:08

作者: JBL    時間: 17-7-2017 16:14

作者: pbay    時間: 17-7-2017 16:18

引用:
原帖由 JBL 於 17-7-2017 16:14 發表

英國美國日本又上樑好正?又無呢d問題?你又唔講下?一提到中國就放大黎講,我都忍唔住笑喎...
我就笑唔出,
英國美國日本D毒奶粉好鬼毒, 毒到個個大陸同胞係咁買
中國啲空氣太新鮮, 新鮮到大陸同胞要去外國吸下人地啲廢氣.
作者: pbay    時間: 17-7-2017 16:23

引用:
原帖由 JBL 於 17-7-2017 16:08 發表

咁又點?有乜問題?告佢叛國?奧巴馬個細佬夠長住深圳,入埋中國籍,你又唔講下既...?
仲有,全世界主權國家既議員甚至法官就任都要宣誓效忠主權國,你竟然話香港議員咁做有問題,我o咀.......
美國咁腐敗, 佢個腐敗總統有貪污兄弟走去敵國又真係唔奇既.

香港基本法就正正係無寫到效忠中國, 原因前面已經講左.
呢個真係漏洞黎, 快D修改做一國一制啦.

作者: loveless    時間: 17-7-2017 16:27

又世界大戰
不如快D去革命,
快快趣趣見真章,
唔好再誤導下一代....
作者: pbay    時間: 17-7-2017 16:30

引用:
原帖由 loveless 於 17-7-2017 16:27 發表
又世界大戰
不如快D去革命,
快快趣趣見真章,
唔好再誤導下一代....
支持快D一國一制,
快快趣趣見真章
作者: JBL    時間: 17-7-2017 16:32

作者: JBL    時間: 17-7-2017 16:36

作者: pbay    時間: 17-7-2017 16:42

引用:
原帖由 JBL 於 17-7-2017 16:32 發表

咦....我地講緊政制同議員QO問題喎師兄?
點解你會上網上線扯左去毒奶粉同空氣度既?
咁日本移福射食品同核廢水為害世界喇,你唔講?
美國夠有槍擊案喇,你唔講?
唔夠人講就轉移視線轉講大陸d衰野發曵,全世界 ...
日本美國一直都貪污腐敗架啦, 我認同喎
不過人地唔似某強國咁強大, 國情唔同麻, 美日呢啲弱國貪污當然要慢慢處理,
香港經濟唔好, 鉛水, 東江水污染果D少事唔好理住啦,
正如日本果D福射食品同核廢水都唔係呢一代可以搞得掂, 你要俾多啲時間呢啲腐敗落後國家

作者: JBL    時間: 17-7-2017 16:42

作者: pbay    時間: 17-7-2017 16:44

引用:
原帖由 JBL 於 17-7-2017 16:36 發表

人地個兄弟貪污?
小弟見識小,未聽過此說,
求師兄拿出証據,謝謝......
我批評美國, 同你同一陣線又唔啱?
美國D罪證好似你認識多D bor.

作者: JBL    時間: 17-7-2017 16:44

作者: pbay    時間: 17-7-2017 16:46

引用:
原帖由 JBL 於 17-7-2017 16:42 發表

但係你老哥比Dave兄駁到詞窮理屈喎!
叫我點信你既論點...?
佢老哥都無出聲啦, 貼多次你睇

圖片附件: [97前立法局誓詞] Legco_OATH_1985.jpg (17-7-2017 16:50, 42.94 KB) / 該附件被下載次數 150

作者: geoprotex    時間: 17-7-2017 16:50

並唔係話外國月亮特別圓, 只想講一點...
西方國家總統係由人民一人一票選出, 好唔好都叫做自己揀自己受
若果總統貪污濫權, 仲可以罷免重選
點似得香港, 人民無票要硬食貪官 ...
作者: loveless    時間: 17-7-2017 16:51

我屋企由1880s巳移居香港,
自己亦響英屬香港出世,
響外國住左十幾年,
始終冇選擇其他國籍,
至今只持有香港護照.
所以,
小弟應該勉強夠資格話自己係o個香港人.

而作為一個香港人,
我想有番D寧靜既空間.
日嘈夜嘈又無建設性,
越嘈, 越失去自由, 越被人漁肉.
為反而反都唔知做乜Q.

反正睇中國乜都唔順眼,
o甘不如快D去革命,
快快趣趣見真章.
作者: pbay    時間: 17-7-2017 16:57

其實大陸都唔錯呀, 仲有水彈槍玩,
一國一制之後, 就可以嚴格按照國家法規, 擁護水彈槍了.
作者: JBL    時間: 17-7-2017 17:01

作者: loveless    時間: 17-7-2017 17:09

引用:
原帖由 pbay 於 17-7-2017 16:57 發表
其實大陸都唔錯呀, 仲有水彈槍玩,
一國一制之後, 就可以嚴格按照國家法規, 擁護水彈槍了.
o甘即係點?
打算永遠君君子子用把口想當年多美好,
用把口抽水當反共?
用把口怨天怨地呻完再呻埋當造福社會?
作者: rho837    時間: 17-7-2017 17:12

冇計啦! 香港個場以經俾大陸進注玩哂啦! 如有任何再改重的話, 睇來要等第三次世界大戰粒...

呢班人! 知霜底! 底DQ!
作者: horenhim    時間: 17-7-2017 17:15

引用:
原帖由 loveless 於 17-7-2017 15:39 發表
不如快D去革命.
快快趣趣見真章,
唔好再誤導下一代.
香港人多是貪生怕死之輩,
何來革命? 去麵檔夾麵就得!
大人物在桌上用餐, 有錢人吃掉在碟邊的餅碎,
攀附權勢的小人物是桌下期待分到一塊肉的狗,
而市民只是待宰的羊, 早晚變成盤中餐.
A complete circle, that is
作者: pbay    時間: 17-7-2017 17:20

引用:
原帖由 JBL 於 17-7-2017 17:01 發表

大哥,依家係2017,回歸左喇!
你貼張97年前既誓詞黎托咩.......?
過晒氣囉港英餘葉.......

依家香港立法會誓詞係咁
我謹此宣誓:本人就任中華人民共和國香港特別行政區立法會議員,定當擁護《中華人民 ...
就係俾你比較返 :
97前打正牌英國殖民地, 香港人尚且不用效忠英國;
97後聲稱港人治港, 但要逼香港效忠中國(基本法無寫)

50年不變, 牙齒當金洗
作者: geoprotex    時間: 17-7-2017 17:27

引用:
原帖由 pbay 於 17-7-2017 17:20 發表

就係俾你比較返 :
97前打正牌英國殖民地, 香港人尚且不用效忠英國;
97後聲稱港人治港, 但要逼香港效忠中國(基本法無寫)

50年不變, 牙齒當金洗
算吧啦,中英聯合聲明都已經唔存在,師兄不如留返啖氣暖肚
BTW,有種邏輯叫做中國式邏輯,同commom sence是不能並存的
作者: ++朗++    時間: 17-7-2017 17:36

引用:
原帖由 loveless 於 17-7-2017 16:51 發表
我屋企由1880s巳移居香港,
自己亦響英屬香港出世,
響外國住左十幾年,
始終冇選擇其他國籍,
至今只持有香港護照.
所以,
小弟應該勉強夠資格話自己係o個香港人.

而作為一個香港人,
我想有番D寧靜既空間.
...
你呢個諗法真係不敢苟同

一路唔發聲只會比人食住上
到有朝一日冇哂自由ge時候已經太遲啦

你可以選擇唔發聲
但係如果認同而家已經愈來愈冇自由
又唔比人抗爭發聲
咁就真係祝你好運啦
作者: reniless    時間: 17-7-2017 17:39

支持嘅,喺街見到啲DQ議員咪捐錢畀佢囉。
唔支持嘅,喺街見到啲DQ已完咪叫佢還錢囉。
自由社會。
---
我對自由要求好簡單,有得做漫畫伸手黨就得。
日日有漢化更新漫畫睇就得,晚晚有得追漢化輕小說就滿足。

作者: hang2    時間: 17-7-2017 17:39

尼几年香港人自己不知不覺墮入政治纷爭中,甚麼泛黄,泛藍,已經很累,大家停止討論,上黎吹吹大家嗜好,免傷和氣。
作者: pbay    時間: 17-7-2017 17:43

引用:
原帖由 loveless 於 17-7-2017 17:09 發表

o甘即係點?
打算永遠君君子子用把口想當年多美好,
用把口抽水當反共?
用把口怨天怨地呻完再呻埋當造福社會?
無, 只係提返你, 做香港人有D制度要堅守. 香港有香港自己既路線, 無得跟人.
有D北方行事方式, 反對佢, 頂住佢入侵, 係為左你自己日後好.
正如大家都係受惠兩制先至有氣槍玩.

所以我唔明玩開氣槍既人, 點解諗唔通呢點.

個個依家都唔理, 唔呻,
到時一國一制你改玩水彈槍個陣, 希望你唔好呻,
人大釋法追溯返去1997.7.1香港人玩氣槍等於犯法, 你都唔好呻.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0