標題: [Marui] hi capa/ 1911 補品飛機長短問題 [打印本頁]

作者: ~~方~~    時間: 23-7-2017 21:39     標題: hi capa/ 1911 補品飛機長短問題

最緊支hi capa 打爆左隻原裝飛機, 諗住買d補品飛機試下啦

點知就發現左一個奇怪既現象

上圖飛機由左至由: marui, sd, 吉打

我發現大家既長度都同marui 有少少出入,

sd 係做短左既, 所以條slide 裝番果陣會凸左出出面小小(因為我full dust cover 所以好礙眼)

至於吉打, 因為佢做長左小小...

用原裝果隻飛機, 滑套同中身就岩岩齊頭既

所以想問下各位師兄, 知唔知市面既補品飛機入面, 有邊隻係耐用度高, 兼且最接近marui 數

你地可能會問, 點解唔搵番marui...我果隻10匣都冇就爆左

謝謝

作者: olw0978    時間: 23-7-2017 21:51

Element 元素平靚正,已打過萬飛未爆!

原裝飛機還有一缺點是它底部是平腳的,有機會卡飛機,元素是斜腳的不會卡飛機。(用元素配套一起的拍頭一齊換密氣最好)
作者: oliver1997    時間: 23-7-2017 22:06

吉打
打左最少5年
飛機始終係消耗品 係有少少講運氣既
作者: ~~方~~    時間: 23-7-2017 22:24

先感激2位師兄既答覆

其實小弟想搵一隻耐用既飛機之餘, 亦都想果隻飛機既長度/數同marui 再接近d

因為只要長左/短左, 都會影響上身同中身既位置
作者: oliver1997    時間: 23-7-2017 22:29     標題: 回覆 4# 的帖子

長左 可以搵野磨短
Hi下Hi下咁慢慢磨
但短左就冇野做到
咁諗會比較簡單
作者: ~~方~~    時間: 23-7-2017 22:53

引用:
原帖由 oliver1997 於 23-7-2017 22:29 發表
長左 可以搵野磨短
Hi下Hi下咁慢慢磨
但短左就冇野做到
咁諗會比較簡單
聽完師兄一番說話諗到d土炮野

所以就搵左做長左既吉打開刀

圍住飛機尾cut 左咁多到

終於都齊番頭
作者: oliver1997    時間: 23-7-2017 22:55     標題: 回覆 6# 的帖子

幾好吖
試一試冇損失
作者: ~~方~~    時間: 23-7-2017 22:59

引用:
原帖由 oliver1997 於 23-7-2017 22:55 發表
幾好吖
試一試冇損失
冇錯, 遲d打爛左先再算
作者: ~~方~~    時間: 23-7-2017 23:06

另外想分享另一樣土炮既hammer protector

話說hi capa 一開槍果陣, 通常hammer 會撞到滑架先, 之後再比飛機座壓落去, 所以滑架會出現傷痕

有見及此, 市面上都出左d補品去防止e個情況

就係搵e舊野去保護滑架個尾....不過好可惜, 好多都冇得買啦

所以我搵左個肥肥地既o ring 放落去, 用滑架果2邊去夾實佢, 令佢blow back 果陣唔會彈走

而粒 oring 同擊鎚中間亦留番小小空位, 以免影響擊鎚既力度

就算不幸粒o ring 係 blow back 果陣移左位, 每次擊鎚都會將佢打番正
作者: oliver1997    時間: 23-7-2017 23:10

Hammer protector我有全新唔要既
你要既可以PM我
同埋正常情況下其實佢唔係protect緊滑架個尾
而係中身 拆走上身你就明
作者: horenhim    時間: 24-7-2017 00:38

Hammer protector要飛薄少少先用到
原品一般都過厚, 會做成light strike之類的問題
作者: horenhim    時間: 24-7-2017 00:42

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 23-7-2017 21:39 發表
最緊支hi capa 打爆左隻原裝飛機, 諗住買d補品飛機試下啦

點知就發現左一個奇怪既現象

上圖飛機由左至由: marui, sd, 吉打

我發現大家既長度都同marui 有少少出入,

s ...
貴:
Airsoft sergeon, 性能平均

平:
WE Marui數黑飛機總成內徑較緊,大力D, 賤過地底泥.
最平30-40蚊有一set連內件(buy from TW), 三軍都好似有唔知幾錢.
作者: olw0978    時間: 24-7-2017 08:28

我們牌飛機在海陸空軍要價 8 草~~
作者: horenhim    時間: 24-7-2017 09:58

引用:
原帖由 olw0978 於 24-7-2017 08:28 發表
我們牌飛機在海陸空軍要價 8 草~~
wa貴成倍, 但依然好L平
好抵玩, 買定4-5set旁身又不需再比錢買入面D parts
作者: joeyjordisonhin    時間: 24-7-2017 11:24     標題: 回覆 2# 的帖子

我用返原裝飛機,正正就係有你講呢個問題。我每次拉頭一下士拉,個飛機就會卡住。要拉多一至兩下個飛機先識彈後。我已經磨圓左飛機底會接觸彈個個置,都係冇太大改善。可能都要換過隻飛機試。
作者: Ang123456    時間: 24-7-2017 18:44

SD 既,之前玩過幾隻,原來入面係橢圓形的,吹Q漲!
現在全部已用KJ紅飛機!
作者: 1392    時間: 24-7-2017 19:59

我D hi-capa Cut 齊口

圖片附件: hQtFwSil.jpg (24-7-2017 19:59, 39.97 KB) / 該附件被下載次數 129

作者: horenhim    時間: 25-7-2017 12:25

引用:
原帖由 Ang123456 於 24-7-2017 18:44 發表
KJ飛機用落Marui要改短拍頭....
作者: kornhill401    時間: 25-7-2017 12:53

原來一隻飛機都有咁多學問.Thx for sharing
作者: Ang123456    時間: 25-7-2017 13:33

Yes, 但我全部都未得閒執,紅飛機配PDI拍頭最密氣!
引用:
原帖由 horenhim 於 25-7-2017 12:25 發表

KJ飛機用落Marui要改短拍頭....

作者: ~~方~~    時間: 25-7-2017 15:38

引用:
原帖由 horenhim 於 24-7-2017 09:58 發表

wa貴成倍, 但依然好L平
好抵玩, 買定4-5set旁身又不需再比錢買入面D parts
過幾日都買隻試下先, 買左隻gunsmithbro 出既, 60 蚊到

果隻條數同marui 好近, 不過耐唔耐用就未知
作者: ~~方~~    時間: 25-7-2017 15:41

引用:
原帖由 Ang123456 於 24-7-2017 18:44 發表
sd 果隻最煩係做細左, 我用full dust cover 既槍真係好樣衰

如果要整番長佢既, 可以買pdi 冬天拍頭黎用, 因為佢本身做厚左
作者: ~~方~~    時間: 25-7-2017 15:42

引用:
原帖由 1392 於 24-7-2017 19:59 發表
我D hi-capa Cut 齊口
有時真係唔明點解抄都可以搞成咁

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0