標題: 防範「顏色革命」?傳內地演練網絡「一鍵關停」 [打印本頁]

作者: pbay    時間: 4-8-2017 13:40     標題: 防範「顏色革命」?傳內地演練網絡「一鍵關停」

防範「顏色革命」?傳內地演練網絡「一鍵關停」
2017年8月4日 星期五

內地網絡管控曝光絕招。VeryCloud、億恩科技等多家雲服務提供商,接獲公安部通知,昨天(3日)在全國範圍開展「網站一鍵關停」演練,內容是接到當局通知後,立即關停網站。有網民質疑,這是演習國內一旦發生「顏色革命」等突發事件時,快速作出「斷網」安排。

內地「每日經濟新聞」網刊出題為《億恩科技:北京公安局將進行違法網站一鍵關停應急處置演練》的文章,指「北京公安局定於8月3日下午2點-4點將進行違法網站一鍵關停應急處置演練,屆時根據北京公安局的指令可能要隨時關停一些網站,待接到打開通知後再給予打開。」

被選中公司 接指令後要3分鐘斷網

有關報道隨後被刪掉。但多家網媒證實,VeryCloud、億恩科技等網絡供應商確實從公安部門,直接收到這份通知,然後再轉達客戶,要求他們派出專人負責網站維護、執行「一鍵關停」;倘收到通知必須在3分鐘內主動關停網站,否則供應商會自行封殺其IP。

VeryCloud、億恩科技等多家雲服務提供商,接獲公安部通知,昨天(3日)在全國範圍開展「網站一鍵關停」演練。

根據台灣中央社報道,截至下午5時,有內地網友在微博上聲稱阿里雲電子信箱一度受到「一鍵關停」演習影響,也有人提到公司網路受到影響。

報道未有說明「一鍵關停」演習的動機,但此事引發網民議論,有人懷疑這是用來迅速對付散佈謠言的網站,有人更猜測,官方可借此措施,在重大突發事件、例如「顏色革命」發生時,通過網絡供應商配合,立即變相斷網,以有效維穩。

以下是部分網友的評論:

@ThatIsFine:這事兒都幹得出來,服氣,屏蔽得徹底。

@chairuosen:搞演戲居然可以侵犯合法網站的權利,醫院搞演戲要不要上街隨機砍個人拉來搶救......

@CaoMu 路邊社:一網站因傳播「一鍵關停網站」的謠言,被一鍵關停。

@marogatari:「一鍵關停」總感覺是有個人照著服務器(物理)就是一錘子下去。

【延伸閱讀】不止蘋果! 亞馬遜要求中國用戶停用VPN

【延伸閱讀】內地嚴控VPN重創外企 營收勢受損
作者: pbay    時間: 4-8-2017 13:41

買緊A股點算 ?  
作者: 48191    時間: 4-8-2017 14:13

鎖國?
作者: loveless    時間: 4-8-2017 14:53

"VeryCloud、億恩科技等多家雲服務提供商....."
多家即係邊幾家?

阿里雲,  天翼雲,  新浪sae, Viacloud,  百度雲, 盛大雲,  west雲,  騰訊雲,  UCloud,  華為雲,  青雲,  首都在線雲,  知了雲,  Xinnet雲, 全部唔出聲?
微軟雲,  亞馬遜雲都唔出聲?
作者: jn_jona    時間: 4-8-2017 15:12

係航海既時代鎖海岸
係互聯網既時代鎖互聯網
我對中國既未來表示擔心
作者: loveless    時間: 4-8-2017 15:27

OK...睇完真係下唔到結論究竟有冇其事, 一定係我英文退步了.
https://www.reuters.com/article/us-china-internet-idUSKBN1AJ1XL
作者: JBL    時間: 4-8-2017 16:05

作者: sovietarmy2012    時間: 4-8-2017 17:12

最近俄佬禁VPN,美國監察俄佬新聞及消息帳號,仲要求停止引用俄官方新聞,大6一定有類似計劃啦....

利申:我是一條蟲
作者: horenhim    時間: 4-8-2017 17:35

引用:
原帖由 JBL 於 4-8-2017 16:05 發表
嘩,我試過唔小心POST錯假新閒結果比某君啄住唔放插到出血喎,唔知呢次某君仲會否咁見義勇為,走出黎主持公道,發揚佢既普世價值觀,益或仲一係雙重標準,外國假新聞就插到出血,中國假新聞就包庇支持呢呵。
你下次出條愛國新聞我送返5毫子比你補數囉好冇
作者: JBL    時間: 4-8-2017 18:21

作者: Lolanto    時間: 4-8-2017 18:50

引用:
原帖由 loveless 於 4-8-2017 15:27 發表
OK...睇完真係下唔到結論究竟有冇其事, 一定係我英文退步了.
https://www.reuters.com/article/us-china-internet-idUSKBN1AJ1XL
我直頭唔識英文
作者: gtoray    時間: 4-8-2017 20:08

唔出奇啦
稍有理智既人都會認為中共做得出
作者: rho837    時間: 4-8-2017 22:24

成十幾二十億人口要管! 但真正上等人得個一萬都唔夠! 維持繼續上等就要出盡百寳保護正義! 嘜都做得出!
作者: 48191    時間: 4-8-2017 22:31

中國有真嘢㗎咩?傻豬嚟嘅!
引用:
嘩,我試過唔小心POST錯假新閒結果比某君啄住唔放插到出血喎,唔知呢次某君仲會否咁見義勇為,走出黎主持公道,發揚佢既普世價值觀,益或仲一係雙重標準,外國假新聞就插到出血,中國假新聞就包庇支持呢呵。

作者: hang2    時間: 4-8-2017 22:45

網上既野真真假假 , 吾理中文或英文 , 用自己智慧篩選.
作者: 48191    時間: 4-8-2017 23:00

這就是正確的態度,唯有看多幾份報紙求證。
引用:
原帖由 hang2 於 4-8-2017 22:45 發表
網上既野真真假假 , 吾理中文或英文 , 用自己智慧篩選.

作者: 48191    時間: 4-8-2017 23:03

又到求證真相的時間。
請問我當日用乜嘢插到你出血?邊個部位出血?影張相出嚟睇睇好喎!
引用:

作者: 48191    時間: 4-8-2017 23:04

而家好似減咗價喇。
引用:
原帖由 horenhim 於 4-8-2017 17:35 發表

你下次出條愛國新聞我送返5毫子比你補數囉好冇

作者: loveless    時間: 4-8-2017 23:14

引用:
原帖由 48191 於 4-8-2017 23:00 發表
這就是正確的態度,唯有看多幾份報紙求證。
有冇結論? 係真定假?
作者: 48191    時間: 5-8-2017 00:14

還未有時間去看。但是要知道真相,現在似乎還太早。
引用:
原帖由 loveless 於 4-8-2017 23:14 發表

有冇結論? 係真定假?

作者: loveless    時間: 5-8-2017 13:31

引用:
原帖由 48191 於 5-8-2017 00:14 發表
有冇質疑過,
點解響自由言論既世界內,
又係一段正正經經由路透社發出既新聞,
到頭來我地一樣係冇簡簡單單既"真相"?

其實,
以個人理解,
中國既網絡方針,
從來唔係要鎖國,
更加唔係什麼「一鍵關停」.
技術層次上, 一鍵關停係最低級既動作,
太睇少中國政府了.

我用簡單比喻:
百度輸入同一組搜尋字眼, 5個不同地域的用戶可以產生出5種不同的版面資訊.
如果有人真係覺得中國控制唔到VPN既使用,
保衛自由者計畫 / The Guardian Project  創辦人曾經對中國下過結論:
“VPNs exist at the pleasure of the Chinese Communist Party.”

作者: pbay    時間: 8-8-2017 12:21

引用:
原帖由 48191 於 5-8-2017 00:14 發表
其實鎖VPN, 鏟外國影視片源等, 的確已經發生左. 下一步係乜, 大家都係推測.
段新聞都只係話"傳", 已經有人衝出黎話假新聞. 洗唔洗咁大反應呢 ?

到佢真係鎖網果陣, 咪知傳得啱唔啱囉.
佢一路唔鎖, 反而放寬限制, 到時至話假新聞都未遲啦.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0