標題: [認真] 天宮一號失控 [打印本頁]

作者: 48191    時間: 21-8-2017 14:09     標題: 天宮一號失控

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/china/20170820/57104687
呢舗大檸樂,會唔會誇張到好似「大不列顛作戰」咁直插地球?
作者: tinyau1134    時間: 21-8-2017 14:23

http://www.bbc.com/future/story/ ... e-fall-on-your-head

外國呢, 就有萬分一機會中人
作者: Ben_9413    時間: 21-8-2017 14:33

OMG
作者: queen    時間: 21-8-2017 14:52

好似講第N次la wo....
作者: Tango1997    時間: 21-8-2017 15:02

今年1月美國哈佛大學天文學者麥道威爾(Jonathan McDowell)已經預測,天宮一號將會墬落在北緯43度至南緯43度之間,如引擎等高密度零件不會被大氣層燒毀,將會墜落地表。

火箭引擎是什麼?。。。是燒電油定燒火水?
作者: pixy    時間: 21-8-2017 15:08     標題: 回覆 5# 的帖子

水火箭
作者: loveless    時間: 21-8-2017 15:23

地球軌道上有 17,000+件大型人造物件,
當中包含1,400+件服務中人造衛星,
超過2億件微小殘骸碎片.

天宮一號由2104年開始,
一直巳預計會在2017年第4季重返大氣層.
中國最樂觀評估=實體會在大氣層完全燒毀
美國最悲觀評估= 最大重量為100kg左右的少量碎件會未能完全燒毀而墜落地面.

有時, 我好討厭嘩眾取竉存心誤導既所謂新聞.
作者: Dave    時間: 21-8-2017 15:32

快d 去搶餅干同水啦...拎定野搵個山洞住,就黎世界末日
作者: loveless    時間: 21-8-2017 15:41

引用:
原帖由 Dave 於 21-8-2017 15:32 發表
快d 去搶餅干同水啦...拎定野搵個山洞住,就黎世界末日
唔末得呀我訂0左iPhone八  
作者: reniless    時間: 21-8-2017 15:59

有次同老虎行夜街見到夜空有兩三顆星特別明亮,老虎問我那幾顆星會係咩星座,我話喺光污染情況下仲見到嘅星,唔駛諗九成係人造衛星,之後老虎唔再同我講星星。
作者: 48191    時間: 21-8-2017 16:16

咁即係會冇事?
作者: geoprotex    時間: 21-8-2017 16:16

DEL

作者: geoprotex    時間: 21-8-2017 16:17

引用:
原帖由 reniless 於 21-8-2017 15:59 發表
有次同老虎行夜街見到夜空有兩三顆星特別明亮,老虎問我那幾顆星會係咩星座,我話喺光污染情況下仲見到o既星,唔駛諗九成係人造衛星,之後老虎唔再同我講星星。
男人來自火星女人來自金星,結論:女人總係嫌男人唔夠浪漫
作者: reniless    時間: 21-8-2017 16:30

可能係真星體,反正唔識天文隨口嗡。
作者: Ben_9413    時間: 21-8-2017 17:12

引用:
原帖由 loveless 於 2017-8-21 15:41 發表

唔末得呀我訂0左iPhone八  

乜都無訂

我覺得自己是零

作者: sovietarmy2012    時間: 21-8-2017 17:26

[quote]原帖由 reniless 於 21-8-2017 15:59 發表
有次同老虎行夜街見到夜空有兩三顆星特別明亮,老虎問我那幾顆星會係咩星座,我話喺光污染情況下仲見到
作者: sovietarmy2012    時間: 21-8-2017 17:28

google有個app叫星象圖.可以靠GPS實測你向邊...然後郁部電話跟住個天泥對住你望個天,就對得番你睇住既星星

係一個好浪漫既app!
作者: Dave    時間: 21-8-2017 17:58

引用:
原帖由 reniless 於 21-8-2017 16:30 發表
可能係真星體,反正唔識天文隨口嗡。
同佢講...呢粒叫...瞧!...那星...
作者: reniless    時間: 21-8-2017 18:38

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 21-8-2017 17:28 發表
google有個app叫星象圖.可以靠GPS實測你向邊...然後郁部電話跟住個天泥對住你望個天,就對得番你睇住既星星

係一個好浪漫既app!
我啲科技盲唔識玩,部電話得微信、WhatsApp 、美圖秀秀,就無下載過其他嘢
美圖仲係阿囡要玩,唔係我要用到,不過美圖可拼圖唔錯都啱用。
---
我部蘋果好多功能都畀我關掉唔用,主要有打出打入,上吓網影吓相就足夠。

圖片附件: AE90A5E9-45A5-4143-8446-5A8F7E03338D-6828-00000A8961D85415_tmp.jpg (21-8-2017 18:41, 127.5 KB) / 該附件被下載次數 97

作者: Ben_9413    時間: 21-8-2017 18:57

我都係

用用o下跟本用o黎用去三幾個app
作者: reniless    時間: 21-8-2017 19:13

我係想玩thenewgate,不過老虎唔畀。
問原因,我又講唔出口,優妮默默守候咗五百年,等緊我。

老虎睇得出我一打機就無譜,氪金又死唔氪金又死。
畀我氪金肯定會買聖劍去新手村威,唔畀氪金就走遊戲廢人模式煲機。

作者: loveless    時間: 21-8-2017 21:16

引用:
原帖由 48191 於 21-8-2017 16:16 發表
咁即係會冇事?
歷史上應該大把人問過同樣問題..

上世紀前蘇聯核動力衛星Cosmos 954  
不受控重返大氣層, 最後連同核反應碎件墜落加拿大境內...

同屬前蘇聯的Salute 7 太空站,
不受控重返大氣層, 墜落亞根廷境內..

美國太空站Skylab不受控重返大氣層,
墜落澳洲境內, 撞死了一隻牛..

至於報導內 "太空站上有含劇毒、高腐蝕性物質,將對墜毀地點造成生態大災難。"
那物質是hydrazine/聯氨, 衛星使用的推進劑.
地球每年平均大概生產120,000噸這東西, 因為聚合物工業亦會用上.

2008年美國衛星不受控準備重返大氣層,
機體上就尚剩有1,000磅這東西.
美國公佈後, 乘機發射飛彈在250km高度熱氣層炸毀衛星...

o甘究竟有冇事?
相信有同冇都同樣係合理答案..
作者: Hamlet    時間: 21-8-2017 21:55

引用:
原帖由 48191 於 21-8-2017 16:16 發表
咁即係會冇事?
炒舊聞
作者: Hamlet    時間: 21-8-2017 22:05

對上一次係俄佬和平號墜落,大件咁多都無話乜
作者: JBL    時間: 21-8-2017 22:10

作者: Hamlet    時間: 21-8-2017 22:19

下一個到壽既如無意外係ISS⋯⋯
作者: 48191    時間: 21-8-2017 22:21

Cosmo 945衞星既然內有核反應爐之類的東西,冇理由會冇核污染啩?
如果在這個東西在進入中氣層時進行攔截,理論上是不是可以把目標擊得更碎而加速燒毀?
引用:
原帖由 loveless 於 21-8-2017 21:16 發表

歷史上應該大把人問過同樣問題..

上世紀前蘇聯核動力衛星Cosmos 954  
不受控重返大氣層, 最後連同核反應碎件墜落加拿大境內...

同屬前蘇聯的Salute 7 太空站,
不受控重返大氣層, 墜落亞根廷境內..

美 ...
作者: Hamlet    時間: 21-8-2017 22:30     標題: 回覆 27# 的帖子

核電池,當時衛星技術限制,要長時間運作,又要體積足夠俾當時運載火箭送上佢,唯有用核電池。
作者: Hamlet    時間: 21-8-2017 22:36     標題: 回覆 27# 的帖子

當時既技術條件要捕捉到佢需要既條件都好難,例如當時墜落加拿大個核電池衛星,中國大陸開佐佢建立喺河北省個巨型戰略預警雷達,佔地一整個山坡,開嗰陣要專門電廠供電,而家要做同樣效能雷達可以細好多同節電得多⋯⋯攔截彈唔使講,當美蘇都係玩核攔截彈打核彈的時代
作者: 48191    時間: 21-8-2017 22:39

咁真係唯有希望佢今次真係燒得盡,又或者可以儘早計算到佢正確嘅墜落地點喇!
剛睇完「你的名字」,就睇到啲咁嘅新聞,其實都應哂景。
引用:
原帖由 Hamlet 於 21-8-2017 22:36 發表
當時既技術條件要捕捉到佢需要既條件都好難,例如當時墜落加拿大個核電池衛星,中國大陸開佐佢建立喺河北省個巨型戰略預警雷達,佔地一整個山坡,開嗰陣要專門電廠供電,而家要做同樣效能雷達可以細好多 ...
作者: Hamlet    時間: 21-8-2017 22:44     標題: 回覆 30# 的帖子

天宮無尼個問題,佢係用太陽能帆板的 ⋯⋯核電池衛星已經無人玩好耐了
作者: walther    時間: 21-8-2017 23:01

引用:
原帖由 48191 於 21-8-2017 22:39 發表
...
剛睇完「你的名字」...
「你的名字」嗰D係隕石,唔係衛星喎 !隕石大好多重好多。
作者: 48191    時間: 21-8-2017 23:19

哈,都係睇「馬沙之反擊」累事。
核子物料+大型物體+墜落地球=核之冬。呢個方程式不停在腦海中浮現。
引用:
原帖由 walther 於 21-8-2017 23:01 發表

「你的名字」嗰D係隕石,唔係衛星喎 !隕石大好多重好多。

作者: Hamlet    時間: 22-8-2017 13:09     標題: 回覆 33# 的帖子

除佐深空探測器之外基本上地球軌道上都係太陽能的了(外太空探測飛船無法用太陽能充電)⋯⋯再講天宮一號個size未有去到你所想咁, 就算ISS落黎都冇有怕啦何況佢
作者: 48191    時間: 22-8-2017 13:21

亞古捷斯
引用:
原帖由 Hamlet 於 22-8-2017 13:09 發表
除佐深空探測器之外基本上地球軌道上都係太陽能的了(外太空探測飛船無法用太陽能充電)⋯⋯再講天宮一號個size未有去到你所想咁, 就算ISS落黎都冇有怕啦何況佢

作者: kornhill401    時間: 22-8-2017 13:32

香港係福地 ,唔使驚  Thx for sharing
作者: pbay    時間: 22-8-2017 13:37

會唔會好似上次咁,自己射支洲際導彈上去打爆佢,順手當演習 ?
作者: rho837    時間: 22-8-2017 17:04

引用:
原帖由 pbay 於 22-8-2017 13:37 發表
會唔會好似上次咁,自己射支洲際導彈上去打爆佢,順手當演習 ?
美國以前試過用戰機飛到近大氣層再用一挍打衞星道彈擊落一個廢衛星! 成功! 但花費大! 其實由得佢.....重好!
作者: sovietarmy2012    時間: 22-8-2017 17:48

蘇美都做過戰機射導彈的研究.而美國用F15射過.近年用標準6射過,中國也射過.俄佬好似都有.

要追蹤一個軌跡呆板的衛星並非難事,今天要射一個近地軌道的衛星亦非難事.美佬上次話衛星有毒物危險而突然打落,世界反應不是他多負責任,而是他揾藉口測試標準6的能力.

正常衛星在大氣層已經燒得7788.用武器打衛星反而會導致太空中多左一大堆碎片雲,反而對太空衛星/空間站做成潛在危害.

蘇聯的海洋監視衛星用上核電池.因為太陽能不足以提供電力給星上的雷達.這個衛星是專門尋找美航母的.蘇聯人最初設計衛星報廢時.係自動變軌至幾萬公里遠,重回地球時約一萬年後.到時核輻射已衰減(或者人類早已不在).點知衛星失控.

至於隕石科幻卡通核冬天同人造衛星並無關係,但十足童趣.
作者: sovietarmy2012    時間: 22-8-2017 22:17

故事的由來:

http://3g.china.com/act/military/11132797/20170822/31155954.html
作者: zeta    時間: 22-8-2017 22:54

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 22-8-2017 22:17 發表
故事的由來:

http://3g.china.com/act/military/11132797/20170822/31155954.html
難道你以為官媒會承認呢種中國負面消息?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0