標題: [認真] 終於都告贏咗! [打印本頁]

作者: 48191    時間: 24-8-2017 00:20     標題: 終於都告贏咗!

New Balance 終於都贏番一次,Special 301 Report可能發揮到作用。
http://hkm.appledaily.com/detail ... mp;category=instant

作者: sealsman    時間: 24-8-2017 00:22

竟然新把L輸
作者: blockhead    時間: 24-8-2017 00:52

哩單唔關新把L事
作者: reniless    時間: 24-8-2017 06:08

http://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/news/ ... 0823_05011_001.html

獲美國New Balance授權的新百倫貿易(中國)有限公司(下稱新百倫公司),控告包括深圳市新平衡運動體育用品有限公司(下稱深圳新平衡公司)等5被告,生產或銷售的「New Boom」運動鞋,侵犯New Balance在中國的商標權糾紛案。。。

---
睇東方係話新百倫貿易(中國)有限公司,控告鄭朝忠等以及佢所經營嘅公司等5間公司。

作者: 2slow    時間: 24-8-2017 09:42

贏左又點, 收到賠款先算啦, 否則真係把L
作者: 48191    時間: 24-8-2017 10:35

中國大陸人做生意有L信譽咩?執咗佢再開番間Nu Baron都仲得。
將佢刑事化就唔同喇!
引用:
原帖由 2slow 於 24-8-2017 09:42 發表
贏左又點, 收到賠款先算啦, 否則真係把L

作者: FBC1    時間: 24-8-2017 10:56

引用:
原帖由 48191 於 24-8-2017 10:35 發表
中國大陸人做生意有L信譽咩?執咗佢再開番間Nu Baron都仲得。
將佢刑事化就唔同喇!
有得諗咼。Nu Baron 個名唔錯。
作者: 2slow    時間: 24-8-2017 11:01

引用:
原帖由 FBC1 於 24-8-2017 10:56 發表

有得諗咼。Nu Baron 個名唔錯。
中文釋名 " 你把L"
作者: 暈又暈    時間: 24-8-2017 13:47

個人以為知識產權範疇會出現呢種怪局,當中結合歷史因素,法律因素,行政審查和操作因素(正派的,咪亂諗野)
所以會有咁令人費解既情況,去到其他地方一樣有可能發生,今次事情咁啱係中國發生又上新聞咁解
作者: kornhill401    時間: 24-8-2017 14:41

講到知識產權,呢樣野,(以流行暢銷貨品)又要讚揚下日本人,
好像佢地從不借人品牌名字,來作為自己產品宣傳. Thx for sharing
作者: pbay    時間: 24-8-2017 17:10

新平衡
太空都上到, 好心就咪鬼炒人牌子啦, 醜死怪
作者: sovietarmy2012    時間: 24-8-2017 17:31

引用:
原帖由 kornhill401 於 24-8-2017 14:41 發表
好像佢地從不借人品牌名字,來作為自己產品宣傳. Thx for sharing
日本人最叻係收到料靠搶注,玩專利封人條路.
作者: Hamlet    時間: 24-8-2017 20:53

引用:
原帖由 kornhill401 於 24-8-2017 14:41 發表
幾十年前就唔係咁講,好彩係洗底成功華麗轉身
作者: kornhill401    時間: 25-8-2017 13:46

引用:
原帖由 Hamlet 於 24-8-2017 20:53 發表

幾十年前就唔係咁講,好彩係洗底成功華麗轉身
恕小弟知識淺薄,願聞其詳.Thx for sharing
作者: ++朗++    時間: 25-8-2017 14:13

我認為抄都係一個學習過程
有邊個國家發展係冇抄過人
以前日本韓國一樣係抄返嚟
但係唔可能盲抄冇進步
其實中國都開始有呢啲公司
小米
一、兩年前仲係抄到十足
而家已經開始有原廠設計(或者叫抄得冇咁明顯)
作者: pbay    時間: 25-8-2017 14:59

日本都有啲產品的確係佢原創, 如電飯煲, LCD電子顯示

日本早期都常抄美國野, 但美國野多數大大件, 功能單一,
直接copy的銷路不太好.
於是日本公司就將之改良, size縮細, 幾個功能合一, 整靚包裝, 跑出一條新路.
e.g walkman, 各種家電.

到後來動漫熱潮, 電子遊戲熱潮, 很多美國原創的概念,
交到日本手上才發揚光大, 風行世界, 不得不佩服.
作者: olw0978    時間: 25-8-2017 17:00

有些情況,原創發明者不是日本人,但原創者卻又不懂將發明發揚光大,結果錯失先機。

舉例 N 久年前所有的按掣都是大大舊的,輕觸式接鈕其實是由香港人發明的,可是當年發明者把他的發明專利只寫應用範圍是電子琴,日本仔卻把此發明應用在電子琴以外的所有場合,(因此沒有侵權),而最早出現是在電梯升降機。此時該發明人才如夢初醒,專利申請時一念之差結果錯失先機了。。。
作者: MG-42    時間: 26-8-2017 01:33

作者: gtoray    時間: 26-8-2017 04:51

引用:
原帖由 MG-42 於 26-8-2017 01:33 發表

真心笑左出來了....  

睇完我真心覺得大陸真係輸比日本仔9條街.... 論老番
日粉: 日本就是好,老番都比別人認真 !

https://read01.com/4Goydd.html#.WaBepT4jGUk
好文共賞~
即係大陸開始趕上4,50年前既日本!值得自豪!
我提供一個,北斗之拳抄 madmax 成就經典
作者: 48191    時間: 26-8-2017 07:27

已經相差四、五十年。
引用:
原帖由 gtoray 於 26-8-2017 04:51 發表

好文共賞~
即係大陸開始趕上4,50年前既日本!值得自豪!
我提供一個,北斗之拳抄 madmax 成就經典

作者: rho837    時間: 26-8-2017 12:52

引用:
原帖由 48191 於 24-8-2017 00:20 發表
New Balance 終於都贏番一次,Special 301 Report可能發揮到作用。
http://hkm.appledaily.com/detail ... mp;category=instant
應該可能有美國總統今次出馬! 打䊨場官司又如何賠得個千二萬港元! 如果賠得三成律師費, 都要倒貼! 雙反如果輸左俾大陸佬, 起碼賠十幾億!
作者: kornhill401    時間: 26-8-2017 13:03

引用:
原帖由 MG-42 於 26-8-2017 01:33 發表

真心笑左出來了....  

睇完我真心覺得大陸真係輸比日本仔9條街.... 論老番
日粉: 日本就是好,老番都比別人認真 !

https://read01.com/4Goydd.html#.WaBepT4jGUk
謝謝C Hing給予小弟,十分有價值的知識性資料,
作者: MG-42    時間: 27-8-2017 03:05

作者: gtoray    時間: 27-8-2017 04:57

引用:
原帖由 MG-42 於 27-8-2017 03:05 發表

今日抄就有問題 , 昨日抄就是沒問題?   日本有冇抄過人得個知字姐... 起碼肯定係侵犯左原創者先囉 , 自豪與否都改變唔到日本都係老番起家 , 點都好起碼日本今日大量電器影音產品智能電話PS4咪又係要搵大陸 ...
梗係有問題啦,日本正仆街
4,5,6,70年前已經係咁抄人!!!
大陸都係近10幾廿年先開始抄咋嘛!

話說尋日睇報紙,內地有間舖叫 yeezy
全間買正版老翻 yeezy 鞋都不知幾多人買
作者: rex12781    時間: 27-8-2017 10:23

引用:
原帖由 MG-42 於 27-8-2017 03:05 發表

今日抄就有問題 , 昨日抄就是沒問題?   日本有冇抄過人得個知字姐... 起碼肯定係侵犯左原創者先囉 , 自豪與否都改變唔到日本都係老番起家 , 點都好起碼日本今日大量電器影音產品智能電話PS4咪又係要搵大陸 ...
日本曾經靠老番起家呢個事實都證據確鑿㗎啦。不過原來其他人做過嘅衰嘢,有人跟住去做就唔係錯,仲唔可以鬧㗎嗱?再講,日本山寨得嚟都仲未無恥到去告番個原創者轉頭。
再再講,我自己覺得,成日開口埋口都話愛國嘅人仕,愛國唔係應該想自己嘅國家好嘅咩?但係我而家見到嘅就係,有人講中國唔好,就邊個邊個都係咁啦。一係就話我哋無做過,你收咗美國錢抹黑我哋。又或者講,你唔係中國人呀?數唔到咁多啦。唔該真係愛自己國家嘅,真心想國家好嘅,唔好有乜嘢都包庇,唔俾人講,解決提出問題嘅人當解決咗問題。用把口贏咗有咩用,精神勝利法?有唔好或者唔啱嘅嘢應該改好佢,咁樣先會進步。
作者: 48191    時間: 27-8-2017 10:51

我一直都話,「臭蟲論」響中國人之間好有市場。
而且,日本人靠抄起家是事實,沒有可能反駁。但是「臭蟲論專家」又跳出嚟話,做乜日本得而中國唔得。
日本Copy,Copy得嚟都仲會跟手改良,邊賣邊造邊改良,一出事就全球回收,不論Toyota、Sony之類㗎大公司,話之賣幾十萬至幾百萬部,統統一律回收,都係為咗個「Brand Name」;中國!?就只係一味Copy,甚至只係用劣質零件、電池去節省成本,是劣化原裝產品來趕快搶巿場。一有事就執7咗佢,走佬去第二度「東山再起」。在態度上只是搵快錢,而無心做R&D。
所以而家日本、韓國家電獨步全球,大家都係靠抄起家,但現在有聲有色,R&D絕對功不可沒;大陸?賺完呢一水錢先再諗啦!
結果,中國大陸產品永遠都是中、低端貨的代名詞。只有靠幫外國品牌OEM的工廠,QC/ QA係由原廠做番,個「成品良率」先至叫做達標。
啲所謂「愛國玻璃心人士」成日話乜都係Made in China,唔鍾意唔好用云云,IPhone都係Made in China啲咁白痴嘅說話。如果IPhone嘅QC/ QA唔係Apple自己做番,你估仲有冇人俾八千、一萬咁買?因為Apple最強除咗創新,仲代表咗質素、售後服務有水準先會用,你估華為、小米呢啲可以有咁嘅水準,又有資格賣到呢個價錢?唔爆炸、俾人Hack都偷笑喇吓嘩!(註:三星碌柒舊電池咪係大陸工廠製造,中國人做QA/ QC嘅最好例證,各位愛國人士應該與有榮焉。)
最好笑嘅係,之前大陸人話抵制韓國貨。Oh sorry ,原來國產手機係用三星Mon同芯片,跟住一衆天朝Fans就噤聲了。現實就是那麼充滿黑色幽默。
引用:
原帖由 rex12781 於 27-8-2017 10:23 發表

日本曾經靠老番起家呢個事實都證據確鑿㗎啦。不過原來其他人做過嘅衰嘢,有人跟住去做就唔係錯,仲唔可以鬧㗎嗱?再講,日本山寨得嚟都仲未無恥到去告番個原創者轉頭。
再再 ...
作者: 48191    時間: 27-8-2017 11:29

小心又有人跳出嚟砌你,佢哋都只係活響自己嘅世界。你提出呢啲咁清醒嘅言論去嚇醒人哋,佢哋就會攻擊你。
引用:
原帖由 rex12781 於 27-8-2017 10:23 發表

再再 ...

作者: 48191    時間: 27-8-2017 12:16

講開又講,Honda㗎「American Classic」同Harley Davidson幾乎一模一樣,如果真係買都唔知買邊架,知唔知邊架響香港有保養?
可惜香港揸電單車一定要戴硬式頭盔,而且一定要包耳,唔可以好似美國啲Biker咁型。
皮䄛、皮褲、紋身、長髮、留長鬍鬚,絕對係我杯茶。
引用:
原帖由 pbay 於 25-8-2017 14:59 發表
日本都有啲產品的確係佢原創, 如電飯煲, LCD電子顯示

日本早期都常抄美國野, 但美國野多數大大件, 功能單一,
直接copy的銷路不太好.
於是日本公司就將之改良, size縮細, 幾個功能合一, 整靚包裝, 跑出一 ...

作者: rho837    時間: 27-8-2017 12:28

日本仔都認戰後係抄襲起家! 唔浄係產品, 就連成條街都照抄! 但日本張搛翻來既錢大大投放入國家敎育及科技發展! 事過幾十年! 今天日本唔洗再以抄襲為生!

大家可以放長雙眼望張來大陸有什麼偉大專利可以影響或益全世界!

可能 Independent Day 2 蒙牛奶! 將來可以威盡美國!

作者: 48191    時間: 27-8-2017 13:45

長路漫漫,遙遙無期。
引用:
原帖由 rho837 於 27-8-2017 12:28 發表
日本仔都認戰後係抄襲起家! 唔浄係產品, 就連成條街都照抄! 但日本張搛翻來既錢大大投放入國家敎育及科技發展! 事過幾十年! 今天日本唔洗再以抄襲為生!

大家可以放長雙眼望張來大陸有什麼偉大專利可 ...

作者: rex12781    時間: 27-8-2017 21:26

引用:
原帖由 48191 於 27-8-2017 11:29 發表
小心又有人跳出嚟砌你,佢哋都只係活響自己嘅世界。你提出呢啲咁清醒嘅言論去嚇醒人哋,佢哋就會攻擊你。
我都係講道理姐,如果唔認同我嘅睇法,可以用理據去反駁我㗎,不過如果係啲無理取鬧嘅人,我就唔識得同佢哋溝通啦。
作者: 48191    時間: 27-8-2017 21:33

不得不佩服閣下。
引用:
原帖由 rex12781 於 27-8-2017 21:26 發表

我都係講道理姐,如果唔認同我嘅睇法,可以用理據去反駁我㗎,不過如果係啲無理取鬧嘅人,我就唔識得同佢哋溝通啦。

作者: gtoray    時間: 27-8-2017 21:45

原來正版老翻yeezy旁邊就係 new把L

圖片附件: 1503587555_0141.jpg (27-8-2017 21:46, 78.3 KB) / 該附件被下載次數 99

作者: tinyau1134    時間: 27-8-2017 22:10

引用:
原帖由 48191 於 27-8-2017 21:33 發表
不得不佩服閣下。
一個字,型。
作者: 48191    時間: 28-8-2017 00:57

大陸將教育投資,放響好次要嘅位置;反而軍事、內部維穩同金錢買外交反而興緻勃勃。日本響明治維新之後,大力推行普及教育,將培養國家人材放在很首要的位置。反觀中國大陸,推行教育不算積極,起碼在科研人員的培養和真正有國際視野的政、經人材為數不算多。
引用:
原帖由 rho837 於 27-8-2017 12:28 發表

大家可以放長雙眼望張來大陸有什麼偉大專利可 ...

作者: 48191    時間: 28-8-2017 01:08     標題: 回覆 31# 的帖子

有啲人係好得意嗰喎!
當你用真憑實據、數據、資料來源攤開哂出嚟任人睇,「某啲人」就話你生安白造,又將一啲「大陸」嘅不實報導嚟回應你,答非所問;到佢哋無法反駁你就轉移話題去攻擊第二樣嘢;好嘞,到理屈詞窮又話你假裝理性,甚至翻譯外文都用Google翻譯到一舊舊,唔知Up乜7都話自己啱,咁你仲有乜可以講?
咪又係一句「人類總是....jpg」嚟回應吓囉。
作者: rex12781    時間: 28-8-2017 09:28

引用:
原帖由 48191 於 28-8-2017 01:08 發表
有啲人係好得意嗰喎!
當你用真憑實據、數據、資料來源攤開哂出嚟任人睇,「某啲人」就話你生安白造,又將一啲「大陸」嘅不實報導嚟回應你,答非所問;到佢哋無法 ...
其實我公司都有呢類人,我會盡量當聽唔到就算,因為呢類人無論你嘅理據有幾充分,佢哋都可以用一啲歪理去回應你,而且就算拗贏咗佢哋,佢哋又會用第二啲嘢嚟攻擊你,同佢哋講嘢真係好嘥精神,所以可以忍到都唔會出聲,反正你無可能改變到佢哋嘅諗法。
作者: ++朗++    時間: 28-8-2017 09:50

大陸體制唔容許太多叻人
有能力受過教育ge都移民走佬
因為大家都知個問題係乜
作者: 48191    時間: 28-8-2017 10:53

我會直接打去HR囉!
話之佢官幾大,有幾大粒,做嘢衰咗認咗佢就冇事,仲有得拆;唔認仲要掩飾,我就要佢出事。
所以我份人事報告嘅評語都幾大鑊,但係我預咗。
引用:
原帖由 rex12781 於 28-8-2017 09:28 發表

其實我公司都有呢類人,我會盡量當聽唔到就算,因為呢類人無論你嘅理據有幾充分,佢哋都可以用一啲歪理去回應你,而且就算拗贏咗佢哋,佢哋又會用第二啲嘢ࢩ ...
作者: rex12781    時間: 28-8-2017 14:45

引用:
原帖由 48191 於 28-8-2017 10:53 發表
我會直接打去HR囉!
話之佢官幾大,有幾大粒,做嘢衰咗認咗佢就冇事,仲有得拆;唔認仲要掩飾,我就要佢出事。
所以我份人事報告嘅評語都幾大鑊,但係我預咗。
喺工作上如果我無錯我係唔會妥協嘅,通常都係嘈其他嘢姐。所以我到而家都升唔到職。
作者: 48191    時間: 28-8-2017 15:22

我堅係揼老細都有職升。
引用:
原帖由 rex12781 於 28-8-2017 14:45 發表

喺工作上如果我無錯我係唔會妥協嘅,通常都係嘈其他嘢姐。所以我到而家都升唔到職。

作者: pbay    時間: 28-8-2017 16:46

引用:
原帖由 48191 於 28-8-2017 00:57 發表
大陸將教育投資,放響好次要既位置;反而軍事、內部維穩同金錢買外交反而興緻勃勃。日本響明治維新之後,大力推行普及教育,將培養國家人材放在很首要的位置。反觀中國大陸,推行教育不算積極,起碼在科研人員 ...
明治維新真係好勁, 大量引入外國新概念, 新知識,
並且翻譯成大眾可以理解既漢字詞語, 大興科教, 令整體國力提升.
社會制度亦大幅改革, 治國理念大變, 漸漸步向平等公民社會, 可謂開東亞之先.
(其實當時日本好多制度同譯名, 都係借鑑香港 )

若非日本人(同香港)先行一步, 清末至民初中國發展都未必有咁快.

一個國家想有進步, 無可能一直靠封鎖消息, 禁制知識, 愚民政策. 希望大陸呢條歪路唔洗走太耐.
作者: hang2    時間: 28-8-2017 18:37

引用:
原帖由 pbay 於 28-8-2017 16:46 發表

明治維新真係好勁, 大量引入外國新概念, 新知識,
並且翻譯成大眾可以理解既漢字詞語, 大興科教, 令整體國力提升.
社會制度亦大幅改革, 治國理念大變, 漸漸步向平等公民社會, 可謂開東亞之先.
(其實當時日本好 ...
日本提早脫亞入歐,成為亞洲一哥,可惜黎個軍國主義.......
作者: rho837    時間: 28-8-2017 22:57

中國有十幾億人口! 天生有財華既人多的是只係要去到美國至發揮到出來!

日本人在日本至出名!

中國人在美國至出名!
作者: hang2    時間: 28-8-2017 23:21

引用:
原帖由 rho837 於 28-8-2017 22:57 發表
中國有十幾億人口! 天生有財華既人多的是只係要去到美國至發揮到出來!

日本人在日本至出名!

中國人在美國至出名!
中國的環境及對意譏形態控制,窒礙個人的發揮,
否則不會被怎麼東洋風,韓風所佔據,聲線及表演
更好,只不過唱別人的歌,沒有自己創造的風格,
中國一定吾會出到一個梅艷芳,因佢吾可以稱自己為: 妖女,壞女孩.
作者: 48191    時間: 28-8-2017 23:59

中國人的思想箝制得太厲害,並不鼓勵自由思考,令到柏楊所講的「醬缸文化」依然深植人心。
引用:
原帖由 rho837 於 28-8-2017 22:57 發表

日本人在日本至出名!

中國人在美國至出名!

作者: pbay    時間: 29-8-2017 17:59

引用:
原帖由 hang2 於 28-8-2017 23:21 發表

中國的環境及對意譏形態控制,窒礙個人的發揮,
否則不會被怎麼東洋風,韓風所佔據,聲線及表演
更好,只不過唱別人的歌,沒有自己創造的風格,
中國一定吾會出到一個梅艷芳,因佢吾可以稱自己為: 妖女,壞女孩.
唯物主義, 唔準講鬼,
中國唔會有如花, 倩女幽魂, 殭屍道長, 各種警世故事都唔準拍.
現實社會反而充斥各式妖魔鬼怪, 率獸食人.

中國電影中警察唔可以係壞人, 黑社會一定唔可以有好下場.
點知現實中一大堆公安做壞人, 黑社會就肚滿腸肥, 合家安康....
多諷刺.
作者: whitecat    時間: 31-8-2017 22:43

(sorry that my Chinese typing is very slow...) Years before i was in a China factory. This was a common phenomenon that when some new concepts / new products coming out (whether it's from foreign or China domestic), many factories rushed to copy it.  I would say this is just a normal business practice, no big deal.  

The crucial point is: The first lot copy was usually great, very similar to the real one. However, when the copying factory received new repeat orders,  they would try to 'modify' (meaning taking out something) in order to cut cost down so as getting higher profit.  Then at the end, that 'new concept' finally became crap...

This keeps on happen....

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0