標題: [突發] SAI 申請破產?? [打印本頁]

作者: Ben_9413    時間: 13-9-2017 10:15     標題: [突發] SAI 申請破產??

只剩少於五萬資產但有十至五十萬負債  
莫非John Wick 都救佢唔到

http://www.thefirearmblog.com/bl ... apter-7-bankruptcy/

https://www.inforuptcy.com/filin ... curity-services-inc

但係睇佢呢條Link又唔同公司名?

圖片附件: SAI_Glock_Tier_One_Right_II_800x.jpg (13-9-2017 10:15, 58.48 KB) / 該附件被下載次數 196

作者: gtoray    時間: 13-9-2017 10:18

個數咁細既....?
作者: Dave    時間: 13-9-2017 10:20

正字特警下先:佢係寫 1,000,000 ~ 500,000,即係50 ~ 100 萬美元。
但圍番hkd 只係390 萬 hkd ~ 780 萬 hkd ...
岩岩夠係香港買層樓。
對一間國際公司來說算個屁...
等睇金蟬脫殼

作者: loveless    時間: 13-9-2017 10:24

High profile公關要燒錢的.
作者: Ben_9413    時間: 13-9-2017 10:27

引用:
原帖由 gtoray 於 2017-9-13 10:18 發表
個數咁細既....?
Yes, in USD
引用:
原帖由 Dave 於 2017-9-13 10:20 發表
正字特警下先:佢係寫 1,000,000 ~ 500,000,即係50 ~ 100 萬美元。
但圍番hkd 只係390 萬 hkd ~ 780 萬 hkd ...
岩岩夠係香港買層樓。
對一間國際公司來說算個屁...
等睇金蟬脫殼
真係唔知
希望唔係真
作者: Dave    時間: 13-9-2017 10:28

引用:
原帖由 loveless 於 13-9-2017 10:24 發表
拎哂黎開紅酒
作者: Ben_9413    時間: 13-9-2017 10:47

睇佢兩間公司又同一個地址喎

Salient Security Services

SAI

圖片附件: IMG-20170913-WA0008_resized_1.jpeg (13-9-2017 10:48, 101.87 KB) / 該附件被下載次數 160

圖片附件: IMG-20170913-WA0006_resized.jpeg (13-9-2017 10:48, 95.38 KB) / 該附件被下載次數 178

作者: Opica    時間: 13-9-2017 10:52

好似係保安個面唔得,而家係重整架構
作者: 2slow    時間: 13-9-2017 11:00

引用:
原帖由 Ben_9413 於 13-9-2017 10:47 發表
睇佢兩間公司又同一個地址喎

Salient Security Services

SAI
佢本身係間保安公司
作者: Ben_9413    時間: 13-9-2017 11:03

引用:
原帖由 2slow 於 2017-9-13 11:00 發表

佢本身係間保安公司
依家唔做保安專改紅酒?
作者: 2slow    時間: 13-9-2017 11:22

引用:
原帖由 Ben_9413 於 13-9-2017 11:03 發表

依家唔做保安專改紅酒?
靜觀奇變...
http://www.breachbangclear.com/salient-arms-declaring-bankruptcy-nope/
作者: Ben_9413    時間: 13-9-2017 11:32

引用:
原帖由 2slow 於 2017-9-13 11:22 發表

靜觀奇變...
http://www.breachbangclear.com/s ... ng-bankruptcy-nope/

信住先
作者: geoprotex    時間: 13-9-2017 11:46

我唔信咁大間公司只剩USD50000資產, 條生產線咁多部CNC, 扣埋折舊都唔止呢個數啦 (用財技玩資產轉移另計)
作者: queen    時間: 13-9-2017 12:23

老老實實.....我唔覺SAI係一間大公司........
作者: olw0978    時間: 13-9-2017 12:30

引用:
原帖由 Ben_9413 於 13-9-2017 10:15 發表

只剩少於五萬資產但有十至五十萬負債  
莫非John Wick 都救佢唔到

http://www.thefirearmblog.com/bl ... apter-7-bankruptcy/

27142 ...
救唔到,SAI 已 out, TTI is in.
作者: kornhill401    時間: 13-9-2017 13:50

在我的感覺中,佢好似出左無耐, 咁快就....可惜 Thx for sharing
作者: 怒人甲    時間: 13-9-2017 14:28

呢幾年好多金管, 睇到厭...
作者: ++朗++    時間: 13-9-2017 15:03

引用:
原帖由 queen 於 13-9-2017 12:23 發表
老老實實.....我唔覺SAI係一間大公司........
我同意
以公司嚟講佢唔算大啦
作者: happypony    時間: 13-9-2017 16:31

美國槍械濟銷好多槍廠都唔掂Remington都好似裁員,而且你估個個都肯俾幾千蚊去買支Glock咩. 一支glock 19賣550美金加兩舊換trigger已經夠用啦. AR15平到死500美金都買到支smith & wesson m&P AR 啦.
作者: rho837    時間: 13-9-2017 17:17

引用:
原帖由 loveless 於 13-9-2017 10:24 發表
識玩槍但唔識做生意! 其實大部分人唔咪好中意SAI啲浮夸style! 執笠係正常!
作者: Ben_9413    時間: 13-9-2017 17:30

引用:
原帖由 怒人甲 於 2017-9-13 14:28 發表
呢幾年好多金管, 睇到厭...
x2

但多D新意都好o既
作者: vgrdragon1    時間: 13-9-2017 18:52

引用:
原帖由 rho837 於 13-9-2017 17:17 發表

識玩槍但唔識做生意! 其實大部分人唔咪好中意SAI啲浮夸style! 執笠係正常!
完全同意。
作者: gainax    時間: 14-9-2017 00:22

Sai金管只係一時熱潮, oldschool同軍版愛好玩家唔多會中意呢d設計,
呢d潮野貴又貴過人到興另一種風格好似tt咁味漸漸少人玩
作者: sealsman    時間: 14-9-2017 00:48

引用:
原帖由 happypony 於 13-9-2017 16:31 發表
美國槍械濟銷好多槍廠都唔掂Remington都好似裁員,而且你估個個都肯俾幾千蚊去買支Glock咩. 一支glock 19賣550美金加兩舊換trigger已經夠用啦. AR15平到死500美金都買到支smith & wesson m&P AR 啦.
加上二手大把好野執 conceal carry平過glock仲有大把選擇 賣幾十支 sai都未必賣到一支
作者: mouselkm    時間: 14-9-2017 00:50

個人對SAI真鐵不熟悉,請問是物有所值定潮流玩意
作者: 屈濕    時間: 14-9-2017 10:02

引用:
原帖由 gainax 於 2017-9-14 00:22 發表
Sai金管只係一時熱潮, oldschool同軍版愛好玩家唔多會中意呢d設計,
呢d潮野貴又貴過人到興另一種風格好似tt咁味漸漸少人玩
Old school,軍/警版愛好者+1
其實唔只金管,凡係SAI,TTI件我都唔會用,我唔否認有D件係青見仔
不過只要軍/警唔用我都唔會點考慮
(加上我廢時俾多舊錢搞外觀)
作者: tf141    時間: 14-9-2017 10:55

引用:
原帖由 mouselkm 於 14-9-2017 00:50 發表
個人對SAI真鐵不熟悉,請問是物有所值定潮流玩意

圖片附件: IMG_0051.JPG (14-9-2017 10:55, 226.29 KB) / 該附件被下載次數 123

作者: gainax    時間: 14-9-2017 11:12     標題: 回覆 26# 的帖子

潮流野係熱門個期大賺之後續漸平淡, 多數得小部分民用玩家肯大花金錢購入, 一般民用大眾買返軍用風格實用優惠, 5千一支手槍/ar15/3~4千m870,
有幾多肯比多一兩倍買花巧卻功能冇明顯提升既防身/射把火器?
d人有淨d錢寧願買真鏡同電筒仲實際  有錢人更加追潮流過左熱潮都唔追個款Lu~
作者: sovietarmy2012    時間: 14-9-2017 11:14

SAI原來係真廠.估吾到名氣咁大間廠咁細.

Old school,軍/警版愛好者+2,吾知點解心裡一涼.
作者: Ben_9413    時間: 14-9-2017 11:39

引用:
原帖由 tf141 於 2017-9-14 10:55 發表

SAI fb 仲有好多一星級顧客, 個個一肚火

軍/警控 x3, race gun 都接受唔到
作者: 2slow    時間: 14-9-2017 11:46

小弟只當佢係一間offer customization service既shop,
比左咁多錢明星去做推廣, 亦不難理解佢收得特別貴去維持business

情況同三星對小米差不多, 點解差不多spec的東西另一間要賣貴咁多 (講緊SAI對Agency)

致於外觀, 小弟認為鹹魚青菜各有所愛了,
申利: 小弟同時收集了軍/警版及SAI/AA等等的槍
作者: Ben_9413    時間: 14-9-2017 13:06

引用:
原帖由 2slow 於 2017-9-14 11:46 發表
小弟只當佢係一間offer customization service既shop,
比左咁多錢明星去做推廣, 亦不難理解佢收得特別貴去維持business

情況同三星對小米差不多, 點解差不多spec的東西另一間要賣貴咁多 (講緊SAI對Agency)

致 ...
咁有D改得唔太嘩眾取寵o既都ok

支管金色有咩作用真係睇唔透
作者: queen    時間: 14-9-2017 13:53     標題: 回覆 32# 的帖子

層金色係電鍍(?)氮化鈦,有極高抗磨性,所以SAI産品只會於槍機部份鍍上氮化鈦保護這些時常活動的部件,由於市面上大部份手槍的槍機同槍管係一體成形,所以連槍管都變埋金色

作者: kornhill401    時間: 14-9-2017 13:59

引用:
原帖由 queen 於 14-9-2017 13:53 發表
層金色係電鍍(?)氧化鈦,有極高抗磨性,所以SAI産品只會於槍機部份鍍上氧化鈦保護這些時常活動的部件,由於市面上大部份手槍的槍機同槍管係一體成形,所以連槍管都變埋金色
原來是這樣的用途,謝謝分享有關知識.
作者: jn_jona    時間: 14-9-2017 14:12     標題: 回覆 33# 的帖子

氮化鈦 一般鏍刀上都有
作者: Ben_9413    時間: 14-9-2017 14:12

引用:
原帖由 queen 於 2017-9-14 13:53 發表
層金色係電鍍(?)氧化鈦,有極高抗磨性,所以SAI産品只會於槍機部份鍍上氧化鈦保護這些時常活動的部件,由於市面上大部份手槍的槍機同槍管係一體成形,所以連槍管都變埋金色
我就覺得marketing gimmick 為做而做

機槍咁高射頻,零件都未使做層咁既鍍層

Anyway to 新知識
作者: Ben_9413    時間: 14-9-2017 14:17

Oh...confirm 流料

http://www.thefirearmblog.com/bl ... t-filing-chapter-7/

TFB and other publications incorrectly reported that Salient Arms International (SAI) had filed for Chapter 7 Bankruptcy. This is was incorrect.

The company that filed for Bankruptcy was “Salient Security Services, Inc.” of California which Did Business As “Salient Arms International”. This company was affiliated with the Salient Arms International Inc. (Nevada) but has not been for some time.

TFB apologizes for this mistake.
作者: queen    時間: 14-9-2017 14:18

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-9-2017 14:12 發表
氮化鈦 一般鏍刀上都有
原來係氮化鈦唔係氧化鈦,又記錯
作者: Dave    時間: 14-9-2017 15:30

同嘜普一樣,有D 件/槍出得靚,有D 出得肉,
SAI 金金黑黑我覺得太浮誇,但自己都有支SAI M870 ,淨係金BOLT 同上彈片算低調,易入口些。
比較反感的不是SAI 個品牌,而係總之貼上SAI 牌頭,無論好睇或醜樣都話正正正的玩家...
作者: tf141    時間: 14-9-2017 15:35

引用:
原帖由 Dave 於 14-9-2017 15:30 發表
同嘜普一樣,有D 件/槍出得靚,有D 出得肉,
SAI 金金黑黑我覺得太浮誇,但自己都有支SAI M870 ,淨係金BOLT 同上彈片算低調,易入口些。
比較反感的不是SAI 個品牌,而係總之貼上SAI 牌頭,無論好睇或醜樣都話正正正的玩家... ...
不能同意更多

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0