標題: [認真] 菲律賓退貨? [打印本頁]

作者: 48191    時間: 14-9-2017 21:18     標題: 菲律賓退貨?

據馬尼拉時報報導,中國產列車將會做完第三方檢測後有機會退貨。唔知會唔會攞得番錢?
http://www.manilatimes.net/govt-return-mrt-trains-china/350519/
作者: Epxaiual    時間: 14-9-2017 22:39

退番 "現金卷" 比你, 下次購物時買滿100萬可作50萬使用?
作者: 48191    時間: 15-9-2017 00:27

咁就LoliGin喇!
作者: walther    時間: 15-9-2017 03:18

“...Poe said it was very clear that the previous administration bought trains that were not compatible with the MRT facility....”
也 previous admininstration 唔係唔妥大陸既咩 ? 點解會同大陸買
作者: 48191    時間: 15-9-2017 07:35

好明顯呢啲買賣唔係呢兩三年㗎事。
引用:
原帖由 walther 於 15-9-2017 03:18 發表
“...Poe said it was very clear that the previous administration bought trains that were not compatible with the MRT facility....”
也 previous admininstration 唔係唔妥大陸既咩 ? 點解會同大陸買

作者: pbay    時間: 15-9-2017 09:55

財到光棍手
作者: Hamlet    時間: 15-9-2017 13:18

引用:
原帖由 48191 於 15-9-2017 07:35 發表
好明顯呢啲買賣唔係呢兩三年㗎事。
係2014年……不過班賓佬買車嗰陣竟然唔知訊號系統唔兼容同路軌載重限制既問題,買佐批車返去鋪塵
作者: JBL    時間: 15-9-2017 13:32

作者: kornhill401    時間: 15-9-2017 13:52

唔知..五折或以下..收回.可唔可以呢?一帶一路同得著. Thx for sharing
作者: 48191    時間: 15-9-2017 21:42

新加坡又退貨(地鐵),賓賓又退貨,香港就係唔退。一月幾壞就仲LoliGin。
平買貴用兼要罰款,做得港鐵股東就仲Gin上加Gin......
作者: Hamlet    時間: 15-9-2017 22:31

引用:
原帖由 48191 於 15-9-2017 21:42 發表
新加坡又退貨(地鐵),賓賓又退貨,香港就係唔退。一月幾壞就仲LoliGin。
平買貴用兼要罰款,做得港鐵股東就仲Gin上加Gin......
星洲o個批係要返廠換返之前發現裂紋既轉向架,分批運返青島中車四方Kawasaki(中日合資)換轉向架,佢全部無一次過運返去係因爲轉向架一定時間内係用得,而且尼單o野唔單單係四方車廠一個咩鑊,Kawasaki自己都有鑊要咩,份約係Kawasaki接,再轉包俾合資廠,轉向架同車身物料係星洲佬指定要日本貨,所以點解唔係整車退貨而係返廠換,佢星洲佬地鐵公司同Kawasaki星洲分公司自己要求指定零件出問題

作者: hang2    時間: 15-9-2017 22:55

引用:
原帖由 kornhill401 於 15-9-2017 13:52 發表
唔知..五折或以下..收回.可唔可以呢?一帶一路同得著. Thx for sharing
中國D好野 , 包括文化  , 會藉著一帶一路輸出去
作者: 48191    時間: 15-9-2017 23:04

咁都得?
川岐係咪整電單車嗰間?
引用:
原帖由 Hamlet 於 15-9-2017 22:31 發表

星洲o個批係要返廠換返之前發現裂紋既轉向架,分批運返青島中車四方Kawasaki(中日合資)換轉向架,佢全部無一次過運返去係因爲轉向架一定時間内係用得,而且尼單o野唔單單係四方車廠一個咩鑊,Kawasa ...

作者: Hamlet    時間: 15-9-2017 23:31     標題: 回覆 13# 的帖子

川崎重工
作者: loveless    時間: 16-9-2017 11:50

引用:
原帖由 48191 於 15-9-2017 21:42 發表
師兄覺得用中國野就一定係
作者: loveless    時間: 16-9-2017 11:53

食字...抱歉...再黎..

師兄覺得用中國野就一定係(Lor)黎賤.
有時D野可以多角度睇.
菲律賓原本條線日預35萬人次, 依家行緊170%+ loading, 損耗極快.
中國新造既係要負荷今日與未來既客量.
在成本與質量之間, 總會有取捨.

60年前, 大把人話買日本造係(Lor)黎賤
50年前, 大把人話買香港造係(Lor)黎賤
40年前, 大把人話買台灣造係(Lor)黎賤
世事永遠在重複..

題外話..
剛剛IT部門有人叫我睇左個業內報告.
香港人在亞洲先進城市中明白及使用科技既排名, 係排第尾二.
即係有時我地點去睇一件事情,
同現實都可能存在一定距離..
作者: Ben_9413    時間: 16-9-2017 12:08

引用:
原帖由 loveless 於 2017-9-16 11:53 發表
食字...抱歉...再黎..

師兄覺得用中國野就一定係(Lor)黎賤.
有時D野可以多角度睇.
菲律賓原本條線日預35萬人次, 依家行緊170%+ loading, 損耗極快.
中國新造既係要負荷今日與未來既客量.
在成本與質量之間, 總 ...
已經接近宗教問題

慳番o炎氣玩o下玩具好過
作者: sovietarmy2012    時間: 16-9-2017 12:13

引用:
原帖由 Ben_9413 於 16-9-2017 12:08 發表

已經接近宗教問題

慳番o炎氣玩o下玩具好過
咪係,谷埋到氣都夠壓力入彈匣
作者: JBL    時間: 16-9-2017 12:17

作者: loveless    時間: 16-9-2017 12:52

好多人想MTR用番英國野, 50年不變.
但現實中, 可以嗎?

英國 Metro Cammell Carriage and Wagon Company,
1989年已賣左俾法國 Alsthom, 英國本土工廠十幾年前已關閉.
世上再沒有這公司.

而法國 Alsthom,  千禧時因瑞士子公司AAB渦輪設計出錯導至財困,
要出售資產給印度能源企業以換取政府協助,
公司無數次重組後, 能源部門14年再被被GE收購,
同年爆出公司向多國運輸及能源部門行賄, 以贏取工程合約.

放眼世界,
每個國家, 每家企業,
都可以找出污點.
而呢D企業, 全部都係跨國的.
每一環都扣住下一環,
中國, 只係條鏈既其中一環,
中國當然冇特別乾淨, 亦唔輪到佢去特別污糟.

作者: 48191    時間: 16-9-2017 17:25

有色眼鏡就梗㗎啦,中國嘢?收咗錢咪你死你事囉!飲多啲鉛水吧喇!
引用:
原帖由 JBL 於 16-9-2017 12:17 發表

有D人淨係識用仇中有色眼鏡看事物係咁上下質素,post親帖都係中國衰大6賤呢D主題,仲要最惨佢知D又唔知D,連背景前因後果都未了解清楚就猛咁鬧你賤,真係費事教精佢,鬧佢都晒氣!

作者: 48191    時間: 16-9-2017 17:29

講起GE,我又唔係好明。GE本身咁多業務。軍用、民用皆有。邊個Dept唔得咪賣囉!何苦去做呢啲嘢?
引用:
原帖由 loveless 於 16-9-2017 12:52 發表
好多人想MTR用番英國野, 50年不變.
但現實中, 可以嗎?

英國 Metro Cammell Carriage and Wagon Company,
1989年已賣左俾法國 Alsthom, 英國本土工廠十幾年前已關閉.
世上再沒有這公司.

而法國 Alsthom,  千 ...

作者: yuen95    時間: 16-9-2017 18:05

成件事就系自己寫ge Spec原來唔岩用就瀨人地di貨唔得 ,樓主好心做下功課先抽水啦
作者: loveless    時間: 16-9-2017 18:07

引用:
原帖由 48191 於 16-9-2017 17:29 發表
講起GE,我又唔係好明。GE本身咁多業務。軍用、民用皆有。邊個Dept唔得咪賣囉!何苦去做呢啲嘢?
o下?何苦?
只係美國司法部歷年來已對GE有過百次起訴,包括各種操價/貪污/詐騙.
大家都有遊戲規則,美國係for the greater good, 所以最終GE都係屹立不倒的。
以我個人既理解,一去到利益,天下烏鴉都係一Q樣的,
但就絕對存在手段高與低/公關好或差既分別.
中國在公關方面,普遍仲係幼稚園級,仲未充份明白歐美既玩法。
作者: JBL    時間: 16-9-2017 18:14

作者: wongmanhong2    時間: 16-9-2017 19:16

仇恨到一個點
作者: sovietarmy2012    時間: 16-9-2017 20:24

引用:
原帖由 JBL 於 16-9-2017 18:14 發表

咪鬼啋佢喇!人地仲响井底處,都未爬到井囗呀陰公。
吾想俾人搞你D槍分享就小出聲啦.
作者: JBL    時間: 16-9-2017 20:32

作者: MG-42    時間: 20-9-2017 00:42

作者: 48191    時間: 20-9-2017 08:05

你講得啱,應該就地連死者掩埋,停止調查與追究。同時宣布死亡人數不過36人。

引用:
原帖由 MG-42 於 20-9-2017 00:42 發表

以前九廣鐵路電氣化1984炒都咁...都冇搵英國佬退,全套系統及車英國貨冇得賴人.... 依家果D間唔中壞下同以前呢D炒埋一舊,蚊比同牛比啦....  學人貨比貨都希望溫下書先,否則...又比人
https://c2.staticflickr ...

作者: horenhim    時間: 20-9-2017 09:31

冇事的, 天下烏鴉一樣黑, 幾黑都冇問題, 冇事的
有愛萬事ok
作者: Lolanto    時間: 20-9-2017 09:44

引用:
原帖由 MG-42 於 20-9-2017 00:42 發表

以前九廣鐵路電氣化1984炒都咁...都冇搵英國佬退,全套系統及車英國貨冇得賴人.... 依家果D間唔中壞下同以前呢D炒埋一舊,蚊比同牛比啦....  學人貨比貨都希望溫下書先,否則...又比人
https://c2.staticflickr ...
香港黎架?未聽聞過
作者: lppl    時間: 20-9-2017 10:12

又唔駛咁大反應O既~
外國都有好多鍵盤戰士, 都成日批評自己國家~
有則改之,無則加勉~  而家有人咁緊張批評,有部份原因係因為自己未夠強大.

可惜作為一個發展中國家, 如果多D建設性批評會比較有幫助.
有幸成功發大咗先, 之後你點鬧佢都唔驚你~
好似美國咁, 打仗話打就打, 唔駛聯合國授權, 其他國家都唔敢出聲~

到時一句"係呀,吹咩" 咁就夠
作者: gtoray    時間: 20-9-2017 10:23

好熱鬧
作者: pbay    時間: 20-9-2017 13:20

真係唔明點解一講邊度啲嘢出品唔好, 檢測有事, 往往唔係去針對問題討論, 而一堆臭虫論, "外國也有"
仿佛證明到只要天下烏鴉一樣黑, 某國烏鴉就唔黑....

起碼外國烏鴉出咗事會檢討, 會賠償,
唔會你死你事, 唔會要你三不五時對佢感恩.

所謂一朝被蛇咬, 三年怕草繩,
某國D貨, 領得佢野多, 戴下有色眼鏡都係自然自保機制, 人之常情也.
作者: loveless    時間: 20-9-2017 14:06

引用:
原帖由 pbay 於 20-9-2017 13:20 發表
真係唔明點解一講邊度啲嘢出品唔好, 檢測有事, 往往唔係去針對問題討論, 而一堆臭虫論, "外國也有"

起碼外國烏鴉出咗事會檢討, 會賠償,
唔會你死你事, 唔會要你三不五時對佢感恩.

所謂一朝被蛇咬, 三年怕草繩,
某國D貨, 領得佢野多, 戴下有色眼鏡都係自然自保機制, 人之常情也.
全球高速鐵路年來經歷4次嚴重車禍.

1999德國 Eschede 出軌鐵路公司賠償金額: 死難者每人約等同2萬美金
2011溫州撞車事故鐵路公司賠償金額: 死難者每人約等同13萬美金
2013西班牙Galicia撞車事故鐵路公司賠償金額: 死難者每人約等同3萬美金
2015法國Eckwersheim TGV 試車出軌事故鐵路公司賠償金額: 尚未公開
作者: horenhim    時間: 20-9-2017 14:12

引用:
原帖由 pbay 於 20-9-2017 13:20 發表

起碼外國烏鴉出咗事會檢討, 會賠償 ...
其實我唔信CGF有50 cents, 應該是volunteers
作者: cccarlos    時間: 20-9-2017 14:19

嘈什麽,打多幾場game好過啦
作者: loveless    時間: 20-9-2017 14:25

引用:
原帖由 horenhim 於 20-9-2017 14:12 發表

其實我唔信CGF有50 cents, 應該是volunteers
若話我只值50 cents 都好難令人信服
作者: horenhim    時間: 20-9-2017 14:34

引用:
原帖由 loveless 於 20-9-2017 14:25 發表

比多蚊lor
作者: loveless    時間: 20-9-2017 14:35

引用:
原帖由 horenhim 於 20-9-2017 14:34 發表

比多蚊lor
順晒
作者: 48191    時間: 20-9-2017 14:37

引用:
原帖由 loveless 於 20-9-2017 14:25 發表

作者: loveless    時間: 20-9-2017 14:51     標題: 回覆 42# 的帖子

真愛無價
作者: reniless    時間: 20-9-2017 15:17

係有五毛話就唔怕做,正所謂持續就是力量,打三百年史莱姆都可以滿級。
作者: horenhim    時間: 20-9-2017 15:42

引用:
原帖由 reniless 於 20-9-2017 15:17 發表
係有五毛話就唔怕做,正所謂持續就是力量,打三百年史莱姆都可以滿級。
講心唔講金
作者: loveless    時間: 20-9-2017 16:09

持續就是力量..
中國同TVB 班編劇好似都係o甘諗
作者: pbay    時間: 20-9-2017 16:54

引用:
原帖由 loveless 於 20-9-2017 14:06 發表

全球高速鐵路年來經歷4次嚴重車禍.

1999德國 Eschede 出軌鐵路公司賠償金額: 死難者每人約等同2萬美金
2011溫州撞車事故鐵路公司賠償金額: 死難者每人約等同13萬美金
2013西班牙Galicia撞車事故鐵路公司賠償 ...
極速埋車埋屍, 呢頭公佈完死傷數字, 執執下殘骸又跌條屍出黎,
根本死咗幾多人都未知, 又無調查報告, 家屬去追討又拉又鎖,
佢話賠幾多,邊個證實到? 口講口賠既野"不管你信不信, 反正我是信了"
作者: loveless    時間: 20-9-2017 17:05

引用:
原帖由 pbay 於 20-9-2017 16:54 發表

極速埋車埋屍, 呢頭公佈完死傷數字, 執執下殘骸又跌條屍出黎,
根本死咗幾多人都未知, 又無調查報告, 家屬去追討又拉又鎖,
佢話賠幾多,邊個證實到? 口講口賠既野"不管你信不信, 反正我是信了"
地球上有23億人相信耶穌復活
作者: 48191    時間: 20-9-2017 17:26

我只相信呢個係二千幾年嘅騙局。
當你再鑽研次經、旁經、偽經和死海古卷,再加上知道迦太基會議的事,你就會離棄神,
引用:
原帖由 loveless 於 20-9-2017 17:05 發表

地球上有23億人相信耶穌復活
作者: loveless    時間: 20-9-2017 18:06

[quote]原帖由 48191 於 20-9-2017 17:26 發表
我只相信呢個係二千幾年
作者: loveless    時間: 20-9-2017 18:07

引用:
原帖由 48191 於 20-9-2017 17:26 發表
我只相信呢個係二千幾年(既)騙局。
當你再鑽研次經、旁經、偽經和死海古卷,再加上知道迦太基會議的事,你就會離棄神,
人都會按唔同觀點, 受唔同影響, 用唔同見解, 各自去"相信"
作者: reniless    時間: 20-9-2017 18:28

引用:
原帖由 loveless 於 20-9-2017 16:09 發表
持續就是力量..
中國同TVB 班編劇好似都係o甘諗
唔知,我淨係知近期好多百合漫畫推出,追都追唔切。

---
去咗個無得睇腐漫地方。

附件: 8AB28529-77B6-4800-91C9-F27E31BE95D6-802-0000016826F5E4D9_tmp.jpg (20-9-2017 18:34, 165.63 KB) / 該附件被下載次數 0
作者: loveless    時間: 20-9-2017 18:37     標題: 回覆 52# 的帖子

又下放邊疆? 幾時回調中央
作者: reniless    時間: 20-9-2017 18:46

返咗嚟啦。
---
我好多嘅想講,但時間觀又好似已隔千年。
好似阿瓦斯/AVARTH(漫畫)咁,
同地球通訊一人一句都相隔千年。
---
主角個基友死法一流,打機打足一萬年。
作者: MG-42    時間: 20-9-2017 22:07

作者: MG-42    時間: 20-9-2017 22:09

作者: JBL    時間: 20-9-2017 22:23

作者: pbay    時間: 21-9-2017 13:57

引用:
原帖由 MG-42 於 20-9-2017 22:09 發表

你果頭話人賠錢冇証據 , 你吹 "執執下殘骸又跌條屍出黎"   
星島報導, 親中報紙都睇唔過眼啦
http://news.singtao.ca/vancouver ... 588819d3323796.html
.....
鐵道部24日晚舉行新聞發布會,稱事故造成35人死亡,受傷人數195人。有不少記者質疑,當天中午官方已公布35人死亡,傍晚又挖掘出8具屍體,為何死亡人數沒有變化?王勇平堅稱,掌握的死亡數字仍然是35人。他還強調,「我們仍然說中國高鐵的技術是先進的,對高鐵我們仍然有信心」。
但溫州市政府25日表示,在現場再發現3具遇難者遺體,令死亡人數增至38人,相信這並不是最終遇難者數字。
....
作者: loveless    時間: 21-9-2017 16:05

我自己...成日覺得...
要打低中國, 要砌低共匪, 要踩死五毛
實事求是既精神就要比佢地更高,
而唔係更低.....
作者: 48191    時間: 21-9-2017 22:34

係,笠兄講得啱。
但有時抽兩吓水都不為過啫⋯⋯
引用:
原帖由 loveless 於 21-9-2017 16:05 發表
我自己...成日覺得...
要打低中國, 要砌低共匪, 要踩死五毛
實事求是既精神就要比佢地更高,
而唔係更低.....

作者: MG-42    時間: 1-10-2017 00:47

作者: MG-42    時間: 1-10-2017 00:57

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0