標題: 港台氣槍業內爭執文章分享,又亞洲總代理又殺手又保鏢WTF??? [打印本頁]

作者: 新手一隻    時間: 17-9-2017 02:21     標題: 港台氣槍業內爭執文章分享,又亞洲總代理又殺手又保鏢WTF???

作者: LCH925    時間: 17-9-2017 02:35

聽就冇聽聞過
不過此文章語氣輕佻,用字粗鄙,便是字字屬實,也先落下風了
作者: sealsman    時間: 17-9-2017 03:07

尼d牌子一出 人物大家心照啦
作者: 新手一隻    時間: 17-9-2017 05:04     標題: 回覆 3# 的帖子

作者: gainax    時間: 17-9-2017 06:37

近年咁多同業糾紛其實今單乜料?
作者: Ben_9413    時間: 17-9-2017 08:11

"第八:你當過醫生還會開飛機,自己又是香港某上市公司的董事!又曾在英國加入特種部隊深入伊拉克作戰!現在又買下台灣兩家氣槍公司!又投資在台灣氣槍業者快1億港幣!幹你要不要加上你當過港督呀?好好笑喔你⋯讓我真的相信香港有神棍了∼"

做埋律師就完人一個
作者: Lolanto    時間: 17-9-2017 08:46

又黎港燦柒到台灣
作者: tinyau1134    時間: 17-9-2017 10:41

Airsoft gun ??
作者: sovietarmy2012    時間: 17-9-2017 14:06

引用:
原帖由 Ben_9413 於 17-9-2017 08:11 發表
"第八:你當過醫生還會開飛機,自己又是香港某上市公司的董事!又曾在英國加入特種部隊深入伊拉克作戰!現在又買下台灣兩家氣槍公司!又投資在台灣氣槍業者快1億港幣!幹你要不要加上你當過港督呀?好好笑喔你⋯ ...
吹水達暴風及烈風程度,是先知嗎
作者: rho837    時間: 17-9-2017 16:59

玩具槍界真係好多神人!

食左草就當真!
作者: FBC1    時間: 17-9-2017 17:03

邊位神人投資咁多錢呢?
作者: sovietarmy2012    時間: 17-9-2017 18:28

有一億做乜鬼汽槍
作者: Ben_9413    時間: 17-9-2017 19:00

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 2017-9-17 14:06 發表

吹水達暴風及烈風程度,是先知嗎
先知不是吹美佬嗎? o依家變o左SAS?
作者: sovietarmy2012    時間: 17-9-2017 19:01

Daystate .crosman . hatsan.
air-arms. kalibr .spa. vulcan .fx .jsb

呢D似係air根多D播
作者: jn_jona    時間: 17-9-2017 19:54

唔通係講緊有聲水?
作者: walther    時間: 18-9-2017 09:27

引用:
原帖由 jn_jona 於 17-9-2017 19:54 發表
唔通係講緊有聲水?
咁就緊係啦,地獄老細係台灣人,唔會講佢呱 ?
作者: jacko    時間: 18-9-2017 10:22

應該係"有聲水"老闆啦∼早排武哈比人打咪右係佢,早前海關掃"天糖",又係佢地舉報,話"天糖"某啲槍係佢地代理唔比賣,海關掃完之後,怕人地再賣,日日喺"天糖"門口影相,影人地出貨入貨⋯⋯⋯⋯⋯
作者: queen    時間: 18-9-2017 10:58

引用:
原帖由 jacko 於 18-9-2017 10:22 發表
應該係"有聲水"老闆啦∼早排武哈比人打咪右係佢,早前海關掃"天糖",又係佢地舉報,話"天糖"某啲槍係佢地代理唔比賣,海關掃完之後,怕人地再賣,日日喺"天糖"門口影相,影人地出貨入貨⋯⋯&# ...
"某啲槍係佢地代理唔比賣"<---好似係cyber根舉報地獄賣迷版full marking Glock wo......
作者: jacko    時間: 18-9-2017 11:08

引用:
原帖由 queen 於 18-9-2017 10:58 發表

"某啲槍係佢地代理唔比賣"
咁有另一單我就唔知啦,但我講嗰單係"無聲水"啲人親自帶海關入去"天糖"嘅
作者: walther    時間: 18-9-2017 11:15

引用:
原帖由 jacko 於 18-9-2017 11:08 發表

咁有另一單我就唔知啦,但我講嗰單係"無聲水"啲人親自帶海關入去"天糖"
就算真係侵犯代理權都唔係刑事罪,點會關海關事 ?
作者: jacko    時間: 18-9-2017 11:23

引用:
原帖由 walther 於 18-9-2017 11:15 發表

我點知?可能仲有其他問題掛,總之當日我親眼見嘅,海關入到"天糖"之後拉閘,入面有無其他問題我聽唔到喎

作者: jacko    時間: 18-9-2017 11:38

至於代理問題,係之後有行家話比我知嘅
作者: eda    時間: 18-9-2017 11:42

先唔講腦細為人問題
間野永遠都人煙稀少,但又屹立不倒仲搬大鋪
賣既槍又過火又危險,但次次調查完都無事
上新聞多數都係依類鋪頭既槍,搞臭晒玩具槍個朵,簡直氣槍界小強
作者: walther    時間: 18-9-2017 11:54

引用:
原帖由 eda 於 18-9-2017 11:42 發表
先唔講腦細為人問題
間野永遠都人煙稀少,但又屹立不倒仲搬大鋪
賣既槍又過火又危險,但次次調查完都無事
上新聞多數都係依類鋪頭既槍,搞臭晒玩具槍個朵,簡直氣槍界小強
其實一放蛇同佢買槍就入硬,唔明點解佢可以咁明目張膽玩咁耐 .

作者: FBC1    時間: 18-9-2017 12:27

引用:
原帖由 walther 於 18-9-2017 11:15 發表

海關有版權條例要執行,但要相關牌子在本港登記了版權才會受到法例保障。假若某名牌無在本港登記就得不到版權保護啦。
作者: FBC1    時間: 18-9-2017 12:33

有聲水如果真係代理,佢會在本港登記版權,所以佢哋會找海關執法係正常。

作者: queen    時間: 18-9-2017 12:36

引用:
原帖由 FBC1 於 18-9-2017 12:27 發表

海關有版權條例要執行,但要相關牌子在本港登記了版權才會受到法例保障。假若某名牌無在本港登記就得不到版權保護啦。
香港都要先登記先告得??唔係有D乜鬼國際認證機構,而香港又係參與地區,所以唔洗獨立登記的嗎?
作者: FBC1    時間: 18-9-2017 12:40

引用:
原帖由 queen 於 18-9-2017 12:36 發表

香港都要先登記先告得??唔係有D乜鬼國際認證機構,而香港又係參與地區,所以唔洗獨立登記的嗎?
二年前仲係要登記。現在?等我求證下。

作者: walther    時間: 18-9-2017 12:51

引用:

版權同代理權係兩樣野嚟喎. 呢兩間野賣既槍都係正廠貨.但有聲水就真係部分牌子既香港官方代理,譬如 FX 同 Daystate 就係.
作者: sealsman    時間: 18-9-2017 13:10

引用:

版權? 代理? 水貨定假貨?
作者: kornhill401    時間: 18-9-2017 13:12

商場如戰場,照計兩間主打的路線不同.一個airsof,一個airgun.
雖然X天堂都有小量airgun出售. Thx for sharing
作者: walther    時間: 18-9-2017 13:18

引用:
原帖由 kornhill401 於 18-9-2017 13:12 發表
商場如戰場,照計兩間主打的路線不同.一個airsof,一個airgun.
雖然X天堂都有小量airgun出售. Thx for sharing
地獄有一半既櫃係勁嘢,唔算少量喎,但佢既價錢平過另外一間好多下,所以咪俾人針對囉.
作者: FBC1    時間: 18-9-2017 15:26

引用:
原帖由 queen 於 18-9-2017 12:36 發表

任何牌子都要在港登記才會受版權條例保護外,仲要本港代理商須要駐有一位Examiner,當海關拉人封艇時,代理商須要派Examiner到場確定懷疑商品是否侵權。因為舉證須由代理商或版權持有人負責。
至於師兄提及認證似未有施行。

作者: loveless    時間: 18-9-2017 15:57

等等..真心唔明.
究竟講緊:

A. 侵犯版權(老翻)

B. 侵犯代理權益(水貨)
作者: walther    時間: 18-9-2017 16:02

本來講緊 B 但轉咗去講 A. 但以我所知 A 係唔存在於市面上既哎呀根
作者: queen    時間: 18-9-2017 16:10

引用:
原帖由 FBC1 於 18-9-2017 15:26 發表

任何牌子都要在港登記才會受版權條例保護外,仲要本港代理商須要駐有一位Examiner,當海關拉人封艇時,代理商須要派Examiner到場確定懷疑商品是否侵權。因為舉證須由代理商或版權持有人負責。
至於師兄提及認證似 ...
明白, thx 師兄
作者: loveless    時間: 18-9-2017 16:16

引用:
原帖由 walther 於 18-9-2017 16:02 發表
本來講緊 B 但轉咗去講 A. 但以我所知 A 係唔存在於市面上既哎呀根
o甘會否係砌佢 OEM AirForce之類侵犯o左版權?
我唔明D恩恩怨怨, 又冇掂PCP o個類.
講真合法既airgun我覺得異常冇癮,
過J 個人又唔會為玩具自尋煩惱,
所以冇乜留意..
作者: FBC1    時間: 18-9-2017 17:06

有聲水向海關舉報有其他店鋪懷疑賣侵權物品,仲要帶埋關人入地獄搜証。
1.Examiner 指証物品係翻版,海關拉人封艇。(版權)
2.Examiner 指証物品係正版,但非代理輸入而係水貨,海關放人收隊。(代理)
以上純屬個人猜測,如有類同實屬巧合。不喜,歡迎力插。
作者: walther    時間: 18-9-2017 18:13

引用:
原帖由 loveless 於 18-9-2017 16:16 發表

o甘會否係砌佢 OEM AirForce之類侵犯o左版權?
我唔明D恩恩怨怨, 又冇掂PCP o個類.
講真合法既airgun我覺得異常冇癮,
過J 個人又唔會為玩具自尋煩惱,
所以冇乜留意..
一言驚醒夢中人,一時忘記咗美國禿鷹 PCP 真係有台灣冒牌。地獄以前又真係賣過台禿,師兄冇掂呢味嘢都知道,勁!
作者: 新手一隻    時間: 18-9-2017 21:36

作者: sovietarmy2012    時間: 18-9-2017 21:46

奉公守法?!
作者: loveless    時間: 18-9-2017 23:03

引用:
原帖由 walther 於 18-9-2017 18:13 發表

一言驚醒夢中人,一時忘記咗美國禿鷹 PCP 真係有台灣冒牌。地獄以前又真係賣過台禿,師兄冇掂呢味嘢都知道,勁!
我一向八掛兼好奇,
天堂長年
作者: loveless    時間: 18-9-2017 23:03

引用:
原帖由 walther 於 18-9-2017 18:13 發表

我一向八掛兼好奇,
天堂長年擺到成櫃都係,
好難無視.

太多airgun設計原意唔係打<2j o甘細火力,
要合法實在有點浪費左佢地,
要犯法至過癮我又唔覺得值得去做.
基本上我收集爛銅爛鐵有個原則,
玩具只係嗜好,
有麻煩或手尾既存在風險就咪搞了.
作者: 48191    時間: 18-9-2017 23:06

地獄響台灣零售以至改裝VFC MP5 Avalon版都出哂名,嚟到香港係咁俾人搞就真係佛都有火...
唔知有聲水老細響台灣「冇蝦米」俾人執關唔關呢單嘢事。
作者: jn_jona    時間: 18-9-2017 23:08

引用:
原帖由 48191 於 18-9-2017 23:06 發表
地獄響台灣零售以至改裝VFC MP5 Avalon版都出哂名,嚟到香港係咁俾人搞就真係佛都有火...
我一開始估有聲水 都係聯想到「冇蝦米」
作者: 暈又暈    時間: 18-9-2017 23:49

引用:
原帖由 FBC1 於 18-9-2017 12:33 發表
有聲水如果真係代理,佢會在本港登記版權,所以佢哋會找海關執法係正常。
o下?
www.ipd.gov.hk/chi/pub_press/publications/hk.htm

節錄:
版權是一項自動賦予的權利。......版權與專利、商標及工業外觀設計等其他類別的知識產權不同之處,就是版權毋須在香港註冊,也可受香港法律保護。事實上,香港不設有官方註冊處為版權作品註冊。

疑問:邊個老點師兄?

作者: sealsman    時間: 19-9-2017 00:09

引用:
原帖由 48191 於 18-9-2017 23:06 發表
地獄老細台灣有背景 有人食得禾米多

作者: jn_jona    時間: 19-9-2017 00:53

引用:
原帖由 sealsman 於 19-9-2017 00:09 發表

/revision/latest?cb=20140525084837
睇到你個'食得禾米'多忍唔住笑左出黎
作者: sovietarmy2012    時間: 19-9-2017 08:00

台灣火力都係7焦到,其實係台灣都應該犯法.岩士菇D人從來吾提.
作者: 48191    時間: 19-9-2017 08:05

有冇背景並不是重點,重點在於如果地獄賣老翻,仲要明目張膽響代理附近賣,就更加有挑機的意味;
但係「引清兵入關」去搞人哋間舖又係魯蘭討.....
真係各打五十大板。
引用:
原帖由 sealsman 於 19-9-2017 00:09 發表

/revision/latest?cb=20140525084837

作者: walther    時間: 29-9-2017 22:52

咩料 ?
http://taiwan-airgun.com/news_detail.php?NNo=93
作者: 新手一隻    時間: 29-9-2017 23:24

作者: carl    時間: 30-9-2017 12:34

facebook 果邊 cam870 單野都有花生食
作者: kornhill401    時間: 30-9-2017 13:18

引用:
原帖由 carl 於 30-9-2017 12:34 發表
facebook 果邊 cam870 單野都有花生食
我以為單野已經完了 詳情係點呢. Thx for sharing
作者: carl    時間: 30-9-2017 14:04     標題: 回覆 54# 的帖子

大概係台灣方面認為廠商應該補償無辜的消費者, 廠商認為台灣問題應該由進口商自己解決.
然後廠商收到信息有人叫佢唔好去台灣, 廠商覺得該信息有恐嚇成份....
作者: kornhill401    時間: 30-9-2017 14:18

引用:
原帖由 carl 於 30-9-2017 14:04 發表
大概係台灣方面認為廠商應該補償無辜的消費者, 廠商認為台灣問題應該由進口商自己解決.
然後廠商收到信息有人叫佢唔好去台灣, 廠商覺得該信息有恐嚇成份....
謝謝分享有關資訊 我認為無辜的是廠商才真.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0