標題: 【氣槍狂徒】警地氈式搜公園 撿逾10粒痰罐仔子彈 [打印本頁]

作者: dogjumpjump    時間: 19-9-2017 10:13     標題: 【氣槍狂徒】警地氈式搜公園 撿逾10粒痰罐仔子彈

將軍澳明德邨有住戶的單位窗戶疑遭狂徒用氣槍射穿,下午4時許,約30名機動部隊及重案組警員再次到場搜證,其間警員封鎖明覺樓對開公園範圍,並以金屬探測器作地氈式搜索,在多處地磚之間的罅隙中找獲最少10多粒的「痰罐仔」子彈;現場的搜索行動仍然繼續。

証明唔關BB事啦,   又係有聲水果類槍搞串個場

圖片附件: 1505728324_7056.jpg (19-9-2017 10:13, 58.47 KB) / 該附件被下載次數 214

作者: walther    時間: 19-9-2017 10:42

碎嗮變嗮形都睇到係痰罐仔彈 ?
作者: Dave    時間: 19-9-2017 11:01

引用:
原帖由 walther 於 19-9-2017 10:42 發表
睇片可能清楚d ,有個便裝用尖咀鉗夾起粒彈,可見子彈成兜型,尾部中空有圓孔,目測應該是談罐仔。
當然穩健既報導應該加上「疑似」兩隻大字。

身為bb 彈玩家當然樂得置身事外,理得佢9mm 定係談罐仔定係血的子

之前又話立法買賣玩具槍要實名乜乜乜果d 智者又唔見哂了。

作者: queen    時間: 19-9-2017 12:05

引用:
原帖由 Dave 於 19-9-2017 11:01 發表

睇片可能清楚d ,有個便裝用尖咀鉗夾起粒彈,可見子彈成兜型,尾部中空有圓孔,目測應該是談罐仔。
當然穩健既報導應該加上「疑似」兩隻大字。

身為bb 彈玩家當然樂得置身事外,理得佢9mm 定係談罐仔定係血的 ...
置身事外???你就想la.......

對非玩具槍市民而言, 談罐仔, 4.5鋼珠, 6mm, 8mm......etc......全部都是氣槍....沒有不同...
作者: dogjumpjump    時間: 19-9-2017 12:23

引用:
原帖由 walther 於 19-9-2017 10:42 發表
如果你上過南華玩氣手槍, 打完D痰鑵仔鉛彈會變係形, 個樣就係咁
而果D比賽用的氣手槍, 槍口能量達9J..   射中人一定好大鑊

作者: Lolanto    時間: 19-9-2017 12:25

大海撈針
作者: dogjumpjump    時間: 19-9-2017 12:26

引用:
原帖由 queen 於 19-9-2017 12:05 發表

對非玩具槍市民而言, 談罐仔, 4.5鋼珠, 6mm, 8mm......etc......全部都是氣槍....沒有不同...
中文可能係, 但英文就一定唔係一樣叫法

airgun vs airsoft,

而我地玩開D BB彈槍就係叫airsoft, 用途大家都好明白

airgun可以用來打獵, 自衛, 射擊比賽用途等

之前有ching係呢度發過文詳細研究過兩者分別

今次可斷定係airgun所為.. 警察請識路向廣華街賣呢D槍的鋪頭埋手

作者: jn_jona    時間: 19-9-2017 12:50

如果有日真係立法 我諗班尊貴既議員都唔會識分airsoft同airgun
只望早日警方周晒d airgun
作者: xo8816    時間: 19-9-2017 12:54

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 19-9-2017 12:26 發表

而我地玩開D BB彈槍就係叫airsoft, 用途大家都好明白

之前有ching係呢度發過文詳細研究過兩 ...
但如果轉頭又起倒啲bb彈呢?又或者有條友行行o下跌左兩粒玻子響果道呢?斷定邊樣好呀? 執倒乜就可斷定乜咁就好做呀 咁之前小朋友爆缸o個單師兄又認為向邊度埋手好耶?
作者: loveless    時間: 19-9-2017 12:55

槍 ah...
they all look the same to me lah,
they all shoot things yes?
作者: walther    時間: 19-9-2017 12:55

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 19-9-2017 12:26 發表

之前有ching係呢度發過文詳細研究過兩 ...
其實分係冇意義,冇錯,airsoft 既設計原意係愛嚟打驚,火力好低,射到人都冇咩事.但用家唔一定跟"設計原意"用,亦唔一定跟"設計原意"改.結果咪又係變咗 airgun,愛嚟打動物,打人,打玻璃窗.莫講話依家咁多金屬件同鋼件啦,三十幾年前好流行既 SS9000 氣槍大部分係用膠做,D人咪一樣可以改到打穿玻璃,依家D airsoft 其實可以一D都唔 soft.

法例已經等同話低過兩招就係 airsoft, 高過就係 airgun,就係咁簡單,係人都明.駛咩搞咁複雜 ?

作者: xo8816    時間: 19-9-2017 13:02

警察去到人家說 : 我賣的全部兩J內 你想咬邊度?
作者: walther    時間: 19-9-2017 13:04

引用:
原帖由 xo8816 於 19-9-2017 13:02 發表
警察去到人家說 : 我賣的全部兩J內 你想咬邊度?
準確嚟講,係零招,因為根本射唔出.除非D彈係特製,唔會緊貼槍管
作者: dogjumpjump    時間: 19-9-2017 13:24

引用:
原帖由 walther 於 19-9-2017 12:55 發表

其實分係冇意義,冇錯,airsoft 既設計原意係愛嚟打驚,火力好低,射到人都冇咩事.但用家唔一定跟"設計原意"用,亦唔一定跟"設計原意"改.結果咪又係變咗 airgun,愛嚟打動物,打人,打玻璃窗.莫講話依 ...
同意, 就係呢D可惡的槍係咁傷人, 為咗D乜?

呢個/呢班人有反社會傾向, 挑戰警察, 亂機犯罪,  不過又識避過追查,
傷咗人, 打穿兩架警車, 打穿埋民居玻璃窗都仲未拉到人

以佢而家火力, 下一次射人一定有機會重傷。呢D亂機恐怖分子最難捉, 又危險
作者: xo8816    時間: 19-9-2017 13:37

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 19-9-2017 13:24 發表

同意, 就係呢D可惡的槍係咁傷人, 為咗D乜?

呢個/呢班人有反社會傾向, 挑戰警察, 亂機犯罪,  不過又識避過追查,
傷咗人, 打穿兩架警車, 打穿埋民居玻璃窗都仲未拉到人

以佢而家火力, 下一次射 ...
成日Focus在某某槍種仲乜,人家都講左就算bb彈都可以改到過晒香港法例呀,同意……你同意啲乜o者
作者: sovietarmy2012    時間: 19-9-2017 14:01

我見過D人就係吾聽勸鍾意做犯法野.無幾耐拉Q左,未識死,又等拉

犯罪的快感吧.挑戰公權力的快感吧.

這些人通常自命聰明.教而不善,坐監好過(前提:舉証成功.法官正常)
作者: jn_jona    時間: 19-9-2017 14:11

早幾年都拗過一大輪
又黎世界大戰了
作者: walther    時間: 19-9-2017 14:16

引用:
原帖由 jn_jona 於 19-9-2017 14:11 發表
早幾年都拗過一大輪
又黎世界大戰了
阿國旗叔好似唔見咗,平靜咗好多囉.
作者: Dave    時間: 19-9-2017 14:32

SKIP

作者: jn_jona    時間: 19-9-2017 14:40

引用:
原帖由 walther 於 19-9-2017 14:16 發表

阿國旗叔好似唔見咗,平靜咗好多囉.
其實無咩好拗 肉在針板上 大眾根本當係同一樣野
如果有日真係要立法 有邊位尊貴既議員會為小眾玩意去發聲
作者: dogjumpjump    時間: 19-9-2017 15:01

引用:
原帖由 xo8816 於 19-9-2017 13:37 發表

成日Focus在某某槍種仲乜,人家都講左就算bb彈都可以改到過晒香港法例呀,同意……你同意啲乜o者
我係話, 同意你講無論邊種槍, 改過咗JJ就係違法.  無話針對乜嘢槍?  唔洗太緊張

作者: jacko    時間: 19-9-2017 15:15

引用:
原帖由 queen 於 19-9-2017 12:05 發表

的確係,對一般民眾,唔會識分
作者: xo8816    時間: 19-9-2017 15:29

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 19-9-2017 15:01 發表

我係話, 同意你講無論邊種槍, 改過咗JJ就係違法.  無話針對乜嘢槍?  唔洗太緊張
哦!係o既係o既…嘻嘻…
作者: xo8816    時間: 19-9-2017 16:20

有人拎把老牛去啄人,豬肉佬怕俾人入就走去周圍藐把刀 ,仲教人分老牛啄人傷好多架…咁…

有感同o個啲乜乜師兄發表偉論話 “我地淨係打紙牌架o乍,唔打人架安全好多” 同埋o個啲 “佳祥槍會藐穿門架,我地修肺果啲巧安全架” 一樣唔知佢諗乜,有事發生就自己搵位企到開開,咩?劃清界線呀?

豬肉佬劏豬時表示 : o係埋同一個豬欄你以為企後啲唔洗劏呀?時間問題o乍傻豬豬,叫大聲啲添丫就劏你先
作者: gainax    時間: 19-9-2017 16:52

引用:
原帖由 jn_jona 於 19-9-2017 12:50 發表
如果有日真係立法 我諗班尊貴既議員都唔會識分airsoft同airgun
只望早日警方周晒d airgun
老實講如果限制(例如登記購買)非圓珠彈頭既鋼彈(例如今次個d)限制市面流通性係讚成的,因呢類係設計打獵打把用,危險性同改造性係高出其他圓珠彈好多,係香港唔比打獵之下冇用武之地,至於一刀切就咪了,大家都知大眾冇呢類知識只會累隔離同比有心人提早禁玩具槍,所以真係無計之下最大限度只可以限制某危險性彈頭出售,有槍難買危險子彈久而久之已有阻嚇性
作者: walther    時間: 19-9-2017 17:09

引用:
原帖由 gainax 於 19-9-2017 16:52 發表

老實講如果限制(例如登記購買)非圓珠彈頭既鋼彈(例如今次個d)限制市面流通性係讚成的,因呢類係設計打獵打把用,危險性同改造性係高出其他圓珠彈好多,係香港唔比打獵之下冇用武之地,至於一刀切就咪了,大家都知大眾冇 ...
師兄知唔知所有 airgun 其實係可以打圓珠既呢 ? 如果政府真係要去到連兩招以下既槍或彈都禁既話,點會同你分咩 airsoft 定 airgun, 圓珠定痰罐彈吖, 我好相信會一律禁嗮.可惜咁簡單既唇亡齒寒道理好似唔係好多人明咁.

作者: loveless    時間: 19-9-2017 17:15

引用:
原帖由 gainax 於 19-9-2017 16:52 發表

老實講如果限制(例如登記購買)非圓珠彈頭既鋼彈(例如今次個d)限制市面流通性係讚成的,因呢類係設計打獵打把用,危險性同改造性係高出其他圓珠彈好多,係香港唔比打獵之下冇用武之地,至於一刀切就咪了,大家都知大眾冇 ...
最簡單可能係最好
<2J 苟且偷生
>2J 落閘放狗
改到支Nerf 過2J, 我話之你4歲, 落閘.
作者: sovietarmy2012    時間: 19-9-2017 17:16

禁來復管已可

作者: walther    時間: 19-9-2017 17:17

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-9-2017 17:16 發表
禁來復管已可

airsoft 都有膛線內管架喎,雖然工作原理係唔同同埋唔係好流行.
http://shop.ehobbyasia.com/falco ... m.html#.WcDmOPMjHeM

圖片附件: Capture.JPG (19-9-2017 17:43, 27.45 KB) / 該附件被下載次數 151

作者: Dave    時間: 19-9-2017 18:17

引用:
原帖由 jacko 於 19-9-2017 15:15 發表

的確係,對一般民眾,唔會識分
太曲線要注解:之前出事果排,有d 打開paper target 既玩具槍射手大人物即刻拍片介紹自己幾咁安全,幾咁sport,
又強調射靶唔射人,安全射擊乜乜... 我唔知條片幾時拍... 如果係「出事」之後拍...完全符合上面「豬肉刀論」,
有事...拿拿林明哲保身,拿...射人果班 ( 我當係wargame 玩家啦) 特別危險架... 佢地打6mm 好暴戾,我地打6mm 好技術的...
「果邊d 豬咁肥識劏一定劏佢先」,起碼唔好燒到自己果疊,但事實上係...劏完 隔黎果隻,下一隻就係你...所以先話「好野6mm 可以置身事外」。

自己唔玩鋼豬談罐仔,亦聽過不少有聲水的評語,但自己唔識亦冇研究,所以見我從來唔會係呢d post 度大發偉論...知之為知之,不知為不知,是知也。
作者: Dave    時間: 19-9-2017 18:18

引用:
原帖由 walther 於 19-9-2017 17:17 發表

airsoft 都有膛線內管架喎,雖然工作原理係唔同同埋唔係好流行.
http://shop.ehobbyasia.com/falco ... m.html#.WcDmOPMjHeM
當年wgy 有位師兄分享過,話有一期乜槍都換堂線管,但事後都已經不玩這種東西了。
不過近2 年又「興」番...
作者: sovietarmy2012    時間: 19-9-2017 18:35

引用:
原帖由 walther 於 19-9-2017 17:17 發表

咁都係禁條管姐.原理上同禁止刀上有血槽.晨運習武切生果是不需要刀有血槽的一樣.

題外話.BB槍線膛管十N年前日本玩先,,然後每次都有爭論,然後吾hit消失,循環了幾次.咁多年來槍界都係經驗論多,加上D似是以非的偽科學.尚未見有真正的空氣動力學的理論扶持同嚴謹實驗証實.權威卻一街都係
作者: xo8816    時間: 19-9-2017 18:50

冇人出過聲就o吉個頭出黎說三道四,禁禁禁…走私販毒香港有冇禁呀?醉駕呢?解決問題o既辦法就係禁呢樣禁果樣呀?

就擺到明係人o既問題又愛扯埋一齊講仲要對自己不利o既真係唔明呢啲人諗緊乜
作者: walther    時間: 19-9-2017 19:14

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-9-2017 18:35 發表

咁都係禁條管姐.原理上同禁止刀上有血槽.晨運習武切生果是不需要刀有血槽的一樣.

題外話.BB槍線膛管十N年前日本玩先,,然後每次都有爭論,然後吾hit消失,循環了幾次.咁多年來槍界都係經驗論多,加上D似是以非的 ...
但 airgun 又有 smooth bore, 姐係冇膛線喎,點樣禁呢
https://www.pyramydair.com/blog/tag/smoothbores/
作者: gainax    時間: 19-9-2017 21:19     標題: 回覆 27# 的帖子

咁做實啱, 如是真係越黎越多呢類生事去到民怨收唔到科個陣,要攞上台祭祺,咁正苦要做野無辦法之下肯分清界線到時管制個類仲有得玩已經算好比面, 不過通常去到立法唔止一樣野只要關於玩具槍都收緊大家實冇運行, 大家都係玩airsoft少掂瓜田李下野自然係市面淘汰
大街大行咁賣越黎越多地方有貨, 咁唔知係好定唔好了~
作者: sovietarmy2012    時間: 19-9-2017 21:20

引用:
原帖由 walther 於 19-9-2017 19:14 發表

但 airgun 又有 smooth bore, 姐係冇膛線喎,點樣禁呢
https://www.pyramydair.com/blog/tag/smoothbores/
咁又真係未聽過.雖說坦克都係滑膛炮.不過槍無線膛,力同準確度都會差好多.咁就少好多購買的動機了.

其實2J的法律對所有槍都有效.但係禁止來復管,係阻止店家走法律“啦"的一個方法.要不就禁金屬彈頭了.

我覺得來復管,係所有有潛力過火的airgun的公因數.來復管亦一般只有一個用途.吾通禁氣缸同彈弓咩.
作者: T-800    時間: 19-9-2017 21:54

好煩,又出錯字。。。Delete....

Happy shooting!

作者: Dave    時間: 19-9-2017 21:58

引用:
原帖由 T-800 於 19-9-2017 21:54 發表

唔關事,睇玻璃窗的係傷口,用橡皮彈叉射工業鋼珠已經可以做成,唔一定要Air Gun,更枉論萊福線管。。。試想想,橡皮彈叉同工業鋼珠是否仲更加容易買到過AIR GUN?
所以要禁止
之前睇條片,丫叉射鋼豬.. 反彈.. 條鬼佬個頭鑲豬...D 血多到呢...應該好猛火力
所以話禁不勝禁,一條水喉通,一支高壓氣(3M 都有 ),一粒鋼豬...玩嘜都夠。之前都有一單話係長金屬棒+玻子定係鋼彈...都已經好好火力...
但水喉通... BEARING 珠呢D 根本係五金常見用品... 冇得話禁...但加埋起黎又可以做到好多奇怪野...

作者: T-800    時間: 19-9-2017 22:02

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-9-2017 21:20 發表

咁又真係未聽過.雖說坦克都係滑膛炮.不過槍無線膛,力同準確度都會差好多.咁就少好多購買的動機了.

其實2J的法律對所有槍都有效.但係禁止來復管,係阻止店家走法律“啦"的一個方法.要不就禁金屬彈頭了.

我覺 ...
唔關事,這只是玩玩具槍的人一廂情願的“儍想法“完全不合乎法律原則。。因為睇玻璃窗的傷口,用強力的橡皮彈叉射工業鋼珠已經可以輕易做成,唔一定要什麼Air Gun,更枉論什麼萊福線管、什麼彈頭,(因大家所有所謂的"彈頭"都只是“玩鎗人”自己定義及玩具生產商的定性,而在並非”火器”的大前提下,在法律面前我們所謂的”什麼彈”也只是一粒“投射物”,亦完全跟“彈药”扯不上任何關係,而绝大部份的Airgun萊福線管因為根本不能用在“火器上”發射真子彈,故在法律面前只是金属管一枝,所以根本亦不可能禁止。。。!),試想想,橡皮彈叉同工業鋼珠是否仲更加容易買到過AIR GUN?就算好似大陸咁禁曬所有槍型物體,要手痕及挑戰法律的人一樣有辦法!
所以要禁止的是一切的違法行為,而非甚麽工具、什麼鎗(超過2J火力例外。。)

作者: T-800    時間: 19-9-2017 22:31

再者:香港政府一向不會大力提倡市民玩氣鎗(不論你AIRGUN還是AIRSOFT),又點會在這方面專登立法去分野呢?
總之:過2J就犯法、用火器就犯法、刑事毁壞就犯法、傷人十七、傷人十九、恐嚇、引起恐慌、公共地方行為不檢又犯法,理得你什麼鎗、什麼彈。。。(甚至不是鎗型物体也好)刑事毁壞就一樣照拉,其他的因素完全不關事,法律精神就是這樣。。That's all.....

Happy Shooting!

作者: oliver1997    時間: 19-9-2017 23:07

講經咩
Guns don't shoot people, people shoot people.
教育做唔好,或者有害群之馬就大家玩完。
作者: sovietarmy2012    時間: 19-9-2017 23:25

引用:
原帖由 T-800 於 19-9-2017 22:31 發表
再者:香港政府一向不會大力提倡市民玩氣鎗(不論你AIRGUN還是AIRSOFT),又點會在這方面專登立法去分野呢?
總之:過2J就犯法、用火器就犯法、刑事毁壞就犯法、傷人十七,十九、恐嚇、引起恐慌、公共地方行為不 ...
過2J就犯法咁係簡單,只有執法同罰則輕重的問題

而來福管,可以在附件中列明受管制.

--------
在下都係吹水搵野講,因為講乜都無實際作用
作者: T-800    時間: 20-9-2017 01:12

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-9-2017 23:25 發表

過2J就犯法咁係簡單,只有執法同罰則輕重的問題

而來福管,可以在附件中列明受管制.

--------
在下都係吹水搵野講,因為講乜都無實際作用
只是軍醫一向唔覺得香港政府會立D咁既例,一刀切禁玩鎗或者有D可能....

HAPPY SHOOTING!

作者: sovietarmy2012    時間: 20-9-2017 08:00

最好係正當店家自組商會發聲,而非玩家們搞乜講乜.

我吾反對airgun,不過古惑商家太多了.
作者: queen    時間: 20-9-2017 10:29

refer to 第238章 《火器及彈藥條例》, there are no different between airgun and airsoft gun........
“手槍型氣槍” (air pistol)包括使用一種或多於一種壓縮氣體為推動劑的手槍
“長槍型氣槍” (air rifle)包括使用一種或多於一種壓縮氣體為推動劑的長槍
“氣槍” (air gun)包括使用一種或多於一種壓縮氣體為推動劑的槍
作者: ohnavi    時間: 20-9-2017 11:42

玩家吾自律其實最後都係攬炒,
法律又吾會同你逐樣氣槍再細分慢慢拗,
現有法例用>2J介定已經最簡單最自由。
再講BB槍一樣可改過2J,
呢單野射警車你想警察吾大做都幾難,
到尾都係果句大家愛槍者要自律吾係大家無得玩到時講咩都用
作者: queen    時間: 20-9-2017 11:46

其實以香港法例部,根本無得分,因為兩蕉呢一關實在太易過啦....

當有人提出Airgun易改到超蕉,用呢點做管制理由,根本唔成立,原因係現時airsoft要改過兩蕉實在易如反掌,隨時比airgun更易,而且某程度上,可以連發同3000彈鼓的超蕉airsoft比只能單發裝彈十多二十的airgun更危險.....

所以如果政府真係立例,根本唔會分開兩樣嚟睇.....
作者: walther    時間: 20-9-2017 12:11

同意,就好似醉駕咁,已經有例話犯法,無需禁埋賣酒.
作者: ++朗++    時間: 20-9-2017 12:24

講開法例
其實我覺得香港對氣槍ge例都係未夠清楚

實際D咁舉例
情景1: 我存放枝0.9J ge槍同時亦有條有能力令枝槍過火ge彈弓
咁算唔算違法呢

情景2: 我存放枝用0.20豆打1.9J ge槍, 但係市面上係有0.40豆賣
咁算唔算違法呢
作者: xo8816    時間: 20-9-2017 12:24

引用:
原帖由 walther 於 20-9-2017 12:11 發表
同意,就好似醉駕咁,已經有例話犯法,無需禁埋賣酒.
喂喂喂…紅酒易醉啲架o麻 真係要禁就佢啦,唔好攪我我飲開啤酒耶
作者: ohnavi    時間: 20-9-2017 12:52

引用:
原帖由 ++朗++ 於 20-9-2017 12:24 發表
講開法例

實際D咁舉例
情景1: 我存放枝0.9J ge槍同時亦有條有能力令枝槍過火ge彈弓
咁算唔算違法呢

情景2: 我存放枝用0.20豆打1.9J ge槍, 但係市面上係有0.40豆賣
咁 ...
情景1:無辦法證明你會裝過火彈弓落支槍度,彈弓周街有賣亦有相似產品,
你亦可以話係作其他用途,佢要入你走法律程序好嘥時間金錢;

情景2: 你如果無0.40豆系屋企佢不能假設你會買番黎用。

聽人講過舊港英政府以往用法治精神治人吾係以法治人,小弟吾識法律亂吹而已,無心挑戰純討論
作者: loveless    時間: 20-9-2017 12:56

引用:
原帖由 ++朗++ 於 20-9-2017 12:24 發表
講開法例

實際D咁舉例
咁算唔算違法呢

咁 ...
睇你人品..
人地明明只想收工返屋企食冰皮月餅...
你要清清楚楚,
人地唯有陪你玩, 大家鬥長命...
作者: walther    時間: 20-9-2017 13:02

引用:
講開法例

實際D咁舉例
咁算唔算違法呢

咁 ...
情景1:法例寫明無牌藏有 > 2J 既氣槍零件(發射部分)係犯法,所以原則上係違法,但舉證是否有技術難度係另外一回事.
情景2:除非枝槍既說明書話只可以射 0.2 豆,否則係犯法. 有師兄話警察只會用搜到既豆嚟試,我有D懷疑,如果搜唔到彈,係咪唔會試 ? 我覺得唔會囉.

作者: loveless    時間: 20-9-2017 13:06

o虛..

"Justice is the law.
And the law is man's feeble attempt to lay down the principles of decency. "

~The Bonfire of Vanities

關鍵字: feeble
作者: walther    時間: 20-9-2017 13:12

其實法例已經限制極大, 玩過火會否賴嘢只係睇警察落幾多力做野. 所以提倡額外禁呢禁路又去教政府細分 airsoft 同 airgun 係畫蛇添足, 多 Q 餘
作者: ++朗++    時間: 20-9-2017 13:55

引用:
原帖由 walther 於 20-9-2017 13:02 發表

情景1:法例寫明無牌藏有 > 2J 既氣槍零件(發射部分)係犯法,所以原則上係違法,但舉證是否有技術難度係另外一回事.
情景2:除非枝槍既說明書話只可以射 0.2 豆,否則係犯法. 有師兄話警察只會用搜到既豆嚟試,我 ...
我只可以話法例太概括咁提及
作為小市民
我只係想安全咁玩槍
唔想誤入圈套

事實上有太多例子都有爭議空間
我唔熟法例
唔知係唔係條條都係咁
作者: loveless    時間: 20-9-2017 14:22

引用:
原帖由 ++朗++ 於 20-9-2017 13:55 發表

我只可以話法例太概括咁提及
作為小市民
我只係想安全咁玩槍
唔想誤入圈套

事實上有太多例子都有爭議空間
我唔熟法例
唔知係唔係條條都係咁
若要擔心,
買槍時當然可以要求店舖確認支槍合符本地法例要求.
之後若要自行改槍,
那是個人自由, 同時亦有相對個人責任.
改槍小市民大可以選擇去買個測速機.
明明很簡單的事講到o甘複雜,
自已若不做,
那出事時唯有靠政府同你做.
作者: walther    時間: 20-9-2017 14:39

真係從未聽過有師兄點樣 "誤入圈套", 心存僥倖就大把
作者: T-800    時間: 20-9-2017 14:48

也有所謂“誤入圈套”的,深資如軍醫也試過中伏,以前試過買枝講到明香港火力AIR GUN,點知返到去試有2.2!要浪費時間自己去降火!其實軍醫一向強烈認為買鎗比錢後鎗店應即場提供測焦耳服務,現場確定唔過焦簽番張紙才成交。。。這尤其對麼於(香港版AIR GUN),更加需要!
返到屋企個客自己改火係一件事。。
但因咁多年來,香港D鎗店被玩家縱壞了!驚死冇鎗買咁滯。。。!以致好難要求呢D服務!

Happy shootings!

作者: ++朗++    時間: 20-9-2017 15:06

引用:
原帖由 loveless 於 20-9-2017 14:22 發表

若要擔心,
買槍時當然可以要求店舖確認支槍合符本地法例要求.
之後若要自行改槍,
那是個人自由, 同時亦有相對個人責任.
改槍小市民大可以選擇去買個測速機.
明明很簡單的事講到o甘複雜,
自已若不做,
那出 ...
似乎你誤解咗我意思

首先
如果我提出ge情景呢度冇人答到
我唔認為店舖有能力準確咁答到我ge問題
唔通到時佢話呢枝唔過火嫁
然後買家因為有過火槍而比人拉
又話間舖講咩
我唔認為店舖會同佢負呢個責任

第二
我提出ge問題根本唔係測唔測速ge問題
好啦
我用0.2豆測到1.9J
然後警察話用0.4測到係2.2J喎
咁真係口同鼻拗啦喎

據我所知(我都係聽人講, 未有親身證實)
日本就係清楚講明係用0.20g之下測唔可以過1J
咁咪清楚哂囉
作者: ++朗++    時間: 20-9-2017 15:17

引用:
原帖由 walther 於 20-9-2017 14:39 發表
真係從未聽過有師兄點樣 "誤入圈套", 心存僥倖就大把
就以APS 870為例
台灣就定義為真槍
咁我持有咪即係無牌管有槍械?
我相信出事之前冇人諗過呢枝有問題掛
呢啲咪我講
作者: loveless    時間: 20-9-2017 15:26

引用:
原帖由 ++朗++ 於 20-9-2017 15:06 發表

日本就係清楚講明係用0.20g之下測唔可以過1J
咁咪清楚哂囉
好大程度上值得lobby 呀
作者: T-800    時間: 20-9-2017 15:28

引用:
原帖由 ++朗++ 於 20-9-2017 15:06 發表

似乎你誤解咗我意思

首先
如果我提出ge情景呢度冇人答到
我唔認為店舖有能力準確咁答到我ge問題
唔通到時佢話呢枝唔過火嫁
然後買家因為有過火槍而比人拉
又話間舖講咩
我唔認為店舖會同佢負呢個責 ...
朗兄弟。。軍醫叔叔試下答您好嗎?
有關部門通常會先了解咗支鎗,再搜集資料,再看看支鎗內入了什麼“珠”,如有懷疑或者支鎗上根本沒有“珠”的話,就可能會將市面上"適用”於該鎗的所有"珠",即0.12g-0.43g膠珠於"常溫空間"內試曬佢(這是97年前的方法,現在不知有沒有變。。。),留意“適用”兩個字!
所以玩鎗、改鎗如要玩大火力的,強烈建議自己買部測速器,一般經驗:如果用0.2g珠打到1.8J或以下,那麼可以放心,用什麼重量的珠也不用擔心過J,所以改鎗唔好改太盡。。。答到您問題了嗎。。?

作者: T-800    時間: 20-9-2017 15:33

引用:
原帖由 ++朗++ 於 20-9-2017 15:17 發表

就以APS 870為例
台灣就定義為真槍
呢啲咪我講
台灣測鎗相對於香港是較為兒嬉,在香港不會發生這樣的事(97年前。。。)

Happy SHOOTING!
作者: loveless    時間: 20-9-2017 16:05

引用:
原帖由 ++朗++ 於 20-9-2017 15:17 發表

就以APS 870為例
台灣就定義為真槍
呢啲咪我講
香港係香港
台灣係台灣
我有CAM870 第一代
在香港, 佢合法賣, 我合法買.

年前Tanaka Cyeasoria 左輪響日本被禁,
Yoshimoto Tanaka先生被封舖扣查,
唔通香港合法入口又有事乎.
如此類推,
保加利亞24J以下氣槍自由合法
瑞士買獵槍牌都唔洗
洪都拉斯黑市槍同合法槍一齊賣,
唔通我又應用在香港...
作者: queen    時間: 20-9-2017 16:06

引用:
講開法例

實際D咁舉例
咁算唔算違法呢

咁 ...
呢個問題好似已經研究過好多次....又黎??
首先我唔知呢度有無法津界人士,我就唔係啦,所以當吹水好啦,如果師兄真係咁擔心我提意你都係找個律師傾傾好....

以我自細由法內情、一號皇庭到踩過界所得到的法律知識,我估:
Case 1:首先控方要舉証你曾經裝過條彈弓入枝槍度,又或者指証你藏有條彈弓係為左改枝勁槍,否則應該無事。重點就係出事上庭時,個官or陪審團信控方舉証定你的辯護
Case 2:理論上如果你枝槍存放的地方無會令枝槍超焦的氣或彈,控方係唔可以話你有用的。例如屋企只有0.2同134A,係無得話你枝槍係打鋼珠同紅氣的,但如果你屋企有齊0 12到鋼珠,134A到紅氣,咁就唔同講法啦,因為相信好難今人信你無用過以上東西黎射你枝槍....當然又係要睇出一事時個官信邊個啦.....

而你所講個盒寫明只可以用0.2珠就無事呢點相信就唔太可行啦,因為如果寫明只可用134a,理論上用其他高壓氣會壞槍所以可行,但枝槍唔會因為打0.43珠而壞槍,所以未必得。
作者: ++朗++    時間: 20-9-2017 16:08

引用:
原帖由 T-800 於 20-9-2017 15:28 發表

朗兄弟。。軍醫叔叔試下答您好嗎?
有關部門通常會先了解咗支鎗,再搜集資料,再看看支鎗內入了什麼“珠”,如有懷疑或者支鎗上沒有“珠”的話,就可能會將市面上適用於該鎗的所有"珠",即0.12g-0.43g膠珠於 ...
或者我太打爛砂盤問到督
我冇改槍習慣
只係個人鍾意清清楚楚
唔好有事先嚟拗
作者: jn_jona    時間: 20-9-2017 16:10

引用:
原帖由 queen 於 20-9-2017 16:06 發表

呢個問題好似已經研究過好多次....又黎??
首先我唔知呢度有無法津界人士,我就唔係啦,所以當吹水好啦,如果師兄真係咁擔心我提意你都係找個律師傾傾好....

以我自細由法內情、一號皇庭到踩過界所得到的法律 ...
如果枝槍裝naps都夠死
你有條匙 摟兩圈
作者: ++朗++    時間: 20-9-2017 16:38

我知道呢個問題已經討論過好多次
為各位前輩帶來困擾
小弟深表抱歉
作者: T-800    時間: 20-9-2017 16:50

其實枝鎗射過什麼珠好易測,條管有無打過鋼珠一驗就知道,大家當政府D專家流的嗎。。。?
不過除非真係有十分之充分的理由的極端情況下才會用工業鋼珠來試!
因為“工業鋼珠”並非一般“AIRSOFT GUN"的 “適用子彈”,所以絕對唔會夾硬亂來!

作者: walther    時間: 20-9-2017 17:00

引用:
原帖由 T-800 於 20-9-2017 16:50 發表
... 條管有無打過鋼珠一驗就知道... ...
咁勁 ? 係用咩方法呢
作者: T-800    時間: 20-9-2017 17:05

引用:
原帖由 walther 於 20-9-2017 17:00 發表

咁勁 ? 係用咩方法呢
有幾勁啊。。。?!
一條銅“鎗管”射膠B B同射“工業鋼珠”所造成的痕迹及所遗留下的微粒完全唔同,一般人當然分唔出,但政府D專家如果真係要测,用儀器一测就分得到。。。一D都唔勁。。

Happy Shooting!

作者: ohnavi    時間: 20-9-2017 17:11

引用:
原帖由 ++朗++ 於 20-9-2017 16:08 發表

或者我太打爛砂盤問到督
我冇改槍習慣
只係個人鍾意清清楚楚
唔好有事先嚟拗
問題係法例無可能做到你所講既清清楚楚,
否則一百年都訂吾到一條例,或好多人會訓街卅坐監,
所以先有"案例"呢個字眼
作者: derp    時間: 21-9-2017 02:31

咦, 睇黎大家又係講返槍王裡面個問題 -- 如果執法部門夾硬要用一D 重D 既珠黎去測, 過J 點算呢個問題. 我又GUT 出黎睇下能唔能夠解答到呢個問題先:

其實大家如果睇返關於第238 章"槍械"釋義既案例, 真係唔多, 而亦都未曾有過任何案例係關於執法部門係如何測得兩焦耳, 又或者有辯方陳詞指出執法部門測試係有大家所指出呢個擔心. 有就案件審訊, 到底涉案氣槍是否超過兩焦耳亦都有時會以控辯雙方承認事實方式證明 (即係控辯雙方不爭議支槍係超過兩焦耳: 例如香港特別行政區訴林光偉及林嘉文 [2006] 3 HKLRD 808). 而只就非常非常有限既案例睇, 呢個兩焦耳既限制立法動機係旨在阻止對人命傷害. (參見 The Queen v Leung Shiu-lun, CACC 609/1996, unrep. 12 March 1997 第14 段. 但留意該案係關乎就管有超過兩焦耳氣槍既量刑, 而非到底涉案槍支是否超過兩焦耳)

但係問到底如何得知 -- 又或者用乜野標準測試 -- 支氣槍係超過兩焦耳, 當執法部門認為有可能要檢控, 而案件涉及技術性既問題, 例如指模, DNA, 工地安全系統 (勞工處工業意外傳票), 又或者係武器之類之類, 就一定一定會有專家報告. 至於238 亦都有同樣既條文 (第26 條). 其中一個原因係控方要話到俾人聽證物鏈沒有問題. 如果有任何"玩野"既地方, 係個專家報告其實有機會會被發現. 而講真, 不講政治, 只講氣槍, 警察又有無任何原因要特登做手腳去整一個人, 而隨時要負上惡意檢控既民事責任, 以及有可能係妨礙司法公正既刑責? 另一個原因就係如果辯方要挑戰呢個專家報告, 由於係政府部門標準做法 (而政府通常係跟其他國家標準. 大家可以睇下例如政府化驗所有講佢地係參考邊度邊度), 辯方好難可以搵到有乜野問題. 通常辯方會從報告沒有提及既野著手, 而唔會走去話政府個方法 -- 好多時即係國際標準 -- 係錯. 有D 乜野"沒有提及"呢, 例如案件關鍵之一係事主係幾時受傷, 而個醫療報告無提到佢既傷口癒合情況 (現實中無可能), 咁就可以執住呢樣野去咬. 同樣道理, 如果氣槍個專家報告無提佢點樣得到"超過兩焦耳"既結論, 辯方可能要考慮聘請專家證人去講講例如係用乜野彈弓, 乜野氣, 乜野珠, 乜野內管, 係點樣影響支槍既出槍動能, 同埋可能唔可以就咁65B 或者65C 入, 即係要個專家出黎作供並盤問佢之類之類, 呢樣野要辯方大律師睇送食飯.

至於執法部門具體係如何測試, 坦白講我無處理過關於氣槍既案件, 唔清楚. 但係同時唔好忘記, 如果有大家提出個個問題 -- 可能用0.3 珠打緊1.9, 但係0.4 過左, 控方係有權選擇以不提證供起訴, 自簽守行為方式處理. 即係睇到個人真係玩槍, 而佢用開0.3 珠. 咁告黎係咪合乎公眾利益? 用政府錢請個外判大律師/律師, 加埋要搵當值律師服務, 重要一個唔覺意俾你上訴, 用黎起多條大白象橋唔好?

作者: T-800    時間: 21-9-2017 03:49

引用:
原帖由 derp 於 21-9-2017 02:31 發表
咦, 睇黎大家又係講返槍王裡面個問題 -- 如果執法部門夾硬要用一D 重D 既珠黎去測, 過J 點算呢個問題. 我又GUT 出黎睇下能唔能夠解答到呢個問題先:

其實大家如果睇返關於第238 章"槍械"釋義既案例, 真係唔多, 而亦 ...
十分認同!

作者: ++朗++    時間: 21-9-2017 09:51

引用:

其實大家如果睇返關於第238 章"槍械"釋義既案例, 真係唔多, 而亦 ...
明白哂
受教了
作者: Dave    時間: 21-9-2017 10:53

引用:

專業
作者: loveless    時間: 21-9-2017 13:49

引用:

回到起點loop
作者: derp    時間: 21-9-2017 15:09

引用:
原帖由 loveless 於 21-9-2017 13:49 發表

回到起點loop
的確係. 如果要非常非常悲觀咁睇, 執法部門要玩某人真係有個可能係玩到, 只不過係咪有需要咁做, 又係咪值得. 英國最近一D 關於70, 80 年代既案件重審就係一例. 只不過, 呢個已經唔係法律可以解決或者討論既範圍.

當然, 另外要考慮既就係只因為法庭接納份報告不等如要將佢放好大比重. 即係個官都可以話 (未有任何案例. 亦都留意可能裁判法院有做過, 不過唔會有判決書), 係呀, 支槍係過機個陣係過兩J, 但係執法部門咁咁咁過機, 對當時被告持有既槍是否過兩J 無乜關係之類.

又諗多一樣野, "支槍過兩J" 本身唔係一條罪. 而適用條文 (例如第18 條) 講既係"帶有" (CARRIES, 現在式)槍械. 照"一般意義"解讀 (參見<<釋義及通則條例>> (第1章)第19 條, 以及 BENNION ON STATUTORY INTERPRETATION (第5版)第304 段, 成文法除非有其他特別原因 (例如係一般意義解讀得出一D 荒謬結果時), 否則係照正常字義解讀). 現在式"帶有" 明顯係指緊支槍被起出時既情況, 而非執法部門搞完一輪D GAS, 豆, 之類之後既情況. 好似PTW 既情況: 我支槍行銀筒, 但係用6.1 管打0.28, 唔過J (俾個例子. 可能真實係過左. 唔知). 點知俾警察拎左返去同我換條6.01, 打0.43. 專家出黎話佢過機係3J 咁先算, 但係都唔關到底我是否"帶有" 槍械事. 因為支槍被起出時根本就唔係"槍械".

但係目前既槍械法例對新氣槍唔能夠非常令人滿意咁處理 (238 係跟1968 年既英國成文法): 如果支槍係GBB 又或者任何用氣體推既槍, 本身無氣, 又無豆係個夾. 問題就係到底點樣可以公平地測試. 呢個我諗要做下功課, 有無國際標準? 有的話, 執法部門是否以呢個標準黎試? 又如果係, 到底呢個國際標準係咪有問題? 就好似UBER, 又或者係無人機, 總要有個測試案例先可以答到. 只不過就我所知, 以238 18 條黎告只係單玩家真係未見過. 18 通常係同打劫, 襲擊導致他人身體傷害之類黎告. 未有定案, 就算我拋幾多法律典據出黎, 都只可以話"唔知". 我只可以見到如果有個咁樣既案件可以點樣去拗.
作者: loveless    時間: 21-9-2017 15:57

所以悲觀既大可繼續悲觀,
平常心既又可以繼續平常活下去,
天生太樂觀既亦可以繼續嘻嘻....

近期的確見到一種有計劃既lobbying,
不過呢D野...開天殺價落地還錢,
個人好似見唔到禁乜禁物既agenda 或sheer will,
但從big data大趨勢, 隱約見到實名登記...
作者: walther    時間: 21-9-2017 15:59

引用:
原帖由 derp 於 21-9-2017 15:09 發表

以238 18 條黎告只係單玩家真係未見過. ...
如果冇傷人冇剩, 一般都係單用 238 13 條 "無牌管有槍械或彈藥" 嚟告而唔係 18 條. 至於警察點試槍就真係唔知. 問過佢地相關問題佢地只係重複復述法律條文,最後仲叫我最好自己問律師,姐係唔答.
但我都相信警察試槍係傾向保守.上次有單案有條靚仔用氣槍射傷人案,警察搜到幾枝 airgun,其中一枝冇彈匣,警察都因為咁決定唔試嗰枝, 其實佢大可以人手塞粒彈入條槍管度,但佢咁都唔做.

作者: derp    時間: 21-9-2017 16:07

引用:
原帖由 walther 於 21-9-2017 15:59 發表

如果冇傷人冇剩, 一般都係單用 238 13 條 "無牌管有槍械或彈藥" 嚟告而唔係 18 條. 至於警察點試槍就真係唔知. 問過佢地相關問題佢地只係重複復述法律條文,最後仲叫我最好自己問律師,姐係唔答.
睇返13 條, 佢用既係NO PERSON SHALL "HAVE IN HIS POSSESSION", 一樣係現在式. 因此睇落我對18 條既分析同樣可以應用係13 條.

警察係公務員. 要明白講錯野佢要揹飛, 佢當然唔會同你講咁多... 去警署見得太多了.
作者: ohnavi    時間: 22-9-2017 11:08

引用:

詳細,感謝師兄解說
長知識了
作者: type38    時間: 1-10-2017 20:39

http://s.nextmedia.com/realtime/ ... 9391&a=57279445
深水埗氣槍狂出沒? 過路女額頭疑遭BB彈射傷

睇尼真係永無止境

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0