標題: 高仿抗震俄佬老番鏡 [打印本頁]

作者: JBL    時間: 25-9-2017 15:02     標題: 高仿抗震俄佬老番鏡

作者: walther    時間: 25-9-2017 15:13

我會首先換咗個D十字頭螺絲
http://www.dragunov.net/optic_pso1.html

作者: JBL    時間: 25-9-2017 15:17

作者: loveless    時間: 25-9-2017 15:18

上年買o左3-9X版,
外觀上除左螺絲同印字比較容易睇出係老翻,
真係冇乜得批評, 光學上佢交足功課.

其實我寧願佢係無印良品唔好格硬加logo...
作者: 阿堅    時間: 25-9-2017 15:32

其實千二蚊比多幾百已經可以 係ebay 買到白俄二手鏡
比多千零可以有俄製
所以你問我一定比多幾百買支真
作者: gavin2008hihi    時間: 25-9-2017 15:33

其實如果你唔係俄系高手,呢支鏡既表面處理係唔錯

圖片附件: IMG_0830.JPG (25-9-2017 15:39, 19.18 KB) / 該附件被下載次數 161

作者: jacko    時間: 25-9-2017 15:37

引用:
原帖由 阿堅 於 25-9-2017 15:32 發表
其實千二蚊比多幾百已經可以 係ebay 買到白俄二手鏡
比多千零可以有俄製
所以你問我一定比多幾百買支真
因為唔係個個有ebay, 又唔係個個識分真假, 怕買返嚟壞嘅, 退又麻煩, 而家咁都幾好吖, 差不多嘅質素, 又可以拎上手睇清睇楚, 試清試楚, 唔洗煩
作者: jacko    時間: 25-9-2017 15:42

引用:
原帖由 JBL 於 25-9-2017 15:02 發表
俄佬槍福音,高仿真防震,Vector Optics 出,有兩款,4x24及3-9x24,會發光,入一粒2A電,$1220超抵,槍街買...

?oh ...
http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=156493&page=2

我都有買
作者: loveless    時間: 25-9-2017 15:56

好彩未丟部舊手機, 剛買時同6X一齊影, 十字螺絲就加倍礙眼
整體上個價係OK的,
畢竟到真係科水時, 以3-9X計, 千二老翻同四千幾民版, 在銀兩上既分別的確有少少影響力...

圖片附件: IMG_20170202_225615_scope.jpg (25-9-2017 15:56, 174.93 KB) / 該附件被下載次數 190

作者: kornhill401    時間: 25-9-2017 16:41

之前在槍街,見有$1020.無買到,現在後悔 Thx for sharing
作者: JBL    時間: 25-9-2017 16:53

作者: JBL    時間: 25-9-2017 16:55

作者: loveless    時間: 25-9-2017 17:29

引用:
原帖由 JBL 於 25-9-2017 16:55 發表

原來用一字,但有大有細,點換都唔似過喎.......
望入支鏡都唔似o架,
老翻一望入去好明顯係最近代光學生產模式, reticle 雖然跟足1.7m軍規,
但唔係磨砂, 老翻鏡片響光學, 即係變形紫邊之類, 表現甚至好過正版...
作者: JBL    時間: 25-9-2017 18:22

作者: 520df10    時間: 25-9-2017 19:41

嘩,玩呢D
作者: 紗夢    時間: 26-9-2017 02:46

引用:
原帖由 loveless 於 25-9-2017 17:29 發表

望入支鏡都唔似o架,
老翻一望入去好明顯係最近代光學生產模式, reticle 雖然跟足1.7m軍規,
但唔係磨砂, 老翻鏡片響光學, 即係變形紫邊之類, 表現甚至好過正版...
話說當年請教笠大你,認為我枝係真嘢但俾人重新用黑油翻新過 唔記得報告翻個後續。。
原本肉肉marking果塊面版仔,我聽你講用洗油水抹甩左層翻新油後,下面真係有正廠個靚靚marking
作者: loveless    時間: 26-9-2017 09:01

引用:
原帖由 紗夢 於 26-9-2017 02:46 發表

話說當年請教笠大你,認為我枝係真嘢但俾人重新用黑油翻新過 唔記得報告翻個後續。。
原本肉肉marking果塊面版仔,我聽你講用洗油水抹甩左層翻新油後,下面真係有正廠個靚靚marking
我都有錯, 正確應該乜都唔講, 兩舊平收
作者: bennytsang16    時間: 26-9-2017 10:06

螺絲換番一字螺絲,你可以擰甩鏡上面既十字螺絲,去廣東道、新填地街五金舖配番同size既一字螺絲。
引用:
原帖由 JBL 於 25-9-2017 15:17 發表

師兄會換乜螺絲呢?俄佬野我唔識,請指教一下.......

作者: bennytsang16    時間: 26-9-2017 10:10

如果單論外觀像真程度,要似蘇聯PSO-1的話,我會買中國北方工業鐵盒版4x24鏡。
作者: JBL    時間: 26-9-2017 11:43

作者: JBL    時間: 26-9-2017 11:44

作者: bennytsang16    時間: 26-9-2017 12:13

有簡單的白色數目字,歸零擰掣係英文(left, right; up, down);刻度燈掣開關有"ON"同"OFF"字樣。
引用:
原帖由 JBL 於 26-9-2017 11:44 發表

鐵盒版好似無刻字

作者: jacko    時間: 26-9-2017 12:14

引用:
原帖由 bennytsang16 於 26-9-2017 10:06 發表
螺絲換番一字螺絲,你可以擰甩鏡上面既十字螺絲,去廣東道、新填地街五金舖配番同size既一字螺絲。
而家好多鋪都唔賣一字螺絲,早兩年,去"善昌"及"現代"呢啲大間嘅螺絲專門店搵一字螺絲,都已經唔賣
作者: bennytsang16    時間: 26-9-2017 12:20

蘇聯製PSO-1鏡,小弟都有兩枝;而家反而好想買枝中國製85式狙擊瞄準鏡來收藏(軍版有IR功能)中國製而家仲難搵過蘇製PSO-1!
作者: jn_jona    時間: 26-9-2017 13:20

引用:
原帖由 jacko 於 26-9-2017 12:14 發表

而家好多鋪都唔賣一字螺絲,早兩年,去"善昌"及"現代"呢啲大間嘅螺絲專門店搵一字螺絲,都已經唔賣
淘寶幫到你
作者: jacko    時間: 26-9-2017 13:32

引用:
原帖由 jn_jona 於 26-9-2017 13:20 發表

淘寶幫到你
我見到,但買得少唔抵,買得多又用唔曬
作者: jn_jona    時間: 26-9-2017 15:29

引用:
原帖由 jacko 於 26-9-2017 13:32 發表

我見到,但買得少唔抵,買得多又用唔曬
我都係淘寶買過補牙 本身要4粒
橫掂都比錢 要左10粒
再用集運 $10

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0