標題: 玩樂性最高既 GBB 手槍 [打印本頁]

作者: walther    時間: 29-9-2017 14:32     標題: 玩樂性最高既 GBB 手槍

最近心痕想入番枝, 但冇玩幾年有咩 model 出咗又唔知, 請問有冇好介紹呢 ?
作者: pmcoperator    時間: 29-9-2017 14:44

Marushin cz75 shell ejecting gbb
氣動,又有跳殼,不過唔知仲有冇出
https://youtu.be/IgltmZ44XVQ
作者: T-800    時間: 29-9-2017 14:45

Gbb手鎗實太多款式,不知您“玩樂性”的要求為何。。。?
Gas。。。
Co2。。。
6mm bb。。。
4.5mm steel bb。。。
.177鉛彈。。。
CQB用。。。
Ipsc用。。。
打靶用。。。
純收藏把玩。。。
全金屬還是塑膠。。。
要高像真還是要過了引。。。

不同用途有不同的答案。。。
Happy shootings!
作者: walther    時間: 29-9-2017 15:08     標題: 回覆 3# 的帖子

Gas 係
Co2 都 OK
6mm bb 係
4.5mm steel bb NO
.177鉛彈 NO, 已經有枝 Gamo Compact ( 合法火力 ), 但最近班死仔連警車都敢射,玩吋嗮, 我依家連彈都唔敢買
CQB用 NO, 只係係屋企把玩, 最好"後座力" 強D
Ipsc用 NO
打靶用 都會射下靶
純收藏把玩 唔係收藏, 只係把玩
全金屬還是塑膠, 最好金屬,但膠都唔會抗拒
要高像真還是要過了引, 只求過癮.
作者: walther    時間: 29-9-2017 15:10

引用:
原帖由 pmcoperator 於 29-9-2017 14:44 發表
Marushin cz75 shell ejecting gbb
氣動,又有跳殼,不過唔知仲有冇出
https://youtu.be/IgltmZ44XVQ
以前反過, 有冇新槍款都可以玩跳殼呢 ?
作者: pmcoperator    時間: 29-9-2017 15:28

引用:
原帖由 walther 於 29-9-2017 15:10 發表

以前反過, 有冇新槍款都可以玩跳殼呢 ?
新跳殼手槍就唔見有
跳殼步槍有rare arms嘅sr25
跳殼散彈有pps,aps,dominator, m870

如果要玩後座力大手槍但無跳殼
最近we出左全行程desert eagle,不過暫時應該周街都無貨
Co2 可以玩cybergun嘅1911,後座力相當過癮
作者: pmcoperator    時間: 29-9-2017 15:29

仲有呢把嘅性趣都好大
Kwc co2 mini uzi
作者: FBC1    時間: 29-9-2017 15:32

引用:
原帖由 pmcoperator 於 29-9-2017 15:29 發表
仲有呢把嘅性趣都好大
Kwc co2 mini uzi
呢支玩樂性好,强退堂。
作者: 2slow    時間: 29-9-2017 15:38

Hi-capa, 最多野玩, 用途種類多完化
可玩外型,顏色,主題
物料有鋁,鋼,什至3D print等等
作者: walther    時間: 29-9-2017 15:42

引用:
原帖由 pmcoperator 於 29-9-2017 15:28 發表
...最近we出左全行程desert eagle ...
沙鷹反過, 用 creation  金屬 kit.  全行程係咩意思呢 ?
作者: kimberCDP    時間: 29-9-2017 16:00

以玩全鋼6mm手槍樂計,我覺得以下:
打Top gas: FPR Browning HP mark 3
Handling一流,像真,打氣都唔慢,15發slide lock無難度。
https://youtu.be/HUoGo5xm6No
打CO2:HI capa,因為改得隻鋼滑架重量都有返咁上下重量,要打得快又二十幾發slide lock,就真係要咁大隻匣先得

以上係小弟觀點,全鋼沙鷹係又重又大blowback,但我覺得無Co2匣打得好慢唔太掂。
作者: walther    時間: 29-9-2017 16:05     標題: 回覆 11# 的帖子

全鋼 ? 係咪全金屬 (亞鉛) 既意思呢 ?
作者: Dave    時間: 29-9-2017 16:06

引用:
原帖由 walther 於 29-9-2017 15:42 發表

沙鷹反過, 用 creation  金屬 kit.  全行程係咩意思呢 ?
marui 支沙鷹後定是唔到位的,wa果支膠身先到位,因為de 彈十分長,marui 個後定位置其實只有真鐵的7 成左右,單獨看沒甚麼,
同支全行程wa 拍埋一齊就好似被縮了一截行程,怪。
作者: Dave    時間: 29-9-2017 16:12

近年出過又好玩的手槍

we m715 盒子炮 ( 全自動爽 )
fns9 ( 後坐力大輕身有型 )
de ( 不解釋 )
we makarov ( 槍仔細細後坐力不差 )
kj p-09 ( 台仔槍入面性能top class 有型有螺牙有下骨裝燈玩戰術野 )
cyber gun 1911 ( co2 後坐力大外觀處理漂亮價格幾百蚊 )

輪 - 無後助,co2 :
dw 715 ( 平靚正鏡面處理一流 )
umarex saa ( 經典 但hammer 槍柄同 safty 失真 ,sa 樂趣多)
作者: walther    時間: 29-9-2017 16:19

我們牌D嘢既質量仲係咪好似以前咁廢 ?
作者: pmcoperator    時間: 29-9-2017 16:31

引用:
原帖由 walther 於 29-9-2017 16:19 發表
佢d Glock、p226我覺得操打唔錯
其他款就有保留,之前買過佢枝p08漏氣漏到隔離屋都聽到
作者: T-800    時間: 29-9-2017 16:32

引用:
原帖由 walther 於 29-9-2017 16:19 發表
軍醫個人仍未敢買。。。。

Happy shooting!
作者: T-800    時間: 29-9-2017 16:39

[quote]原帖由 FBC1 於 29-9-2017 15:32 發表

呢支玩樂性好,
作者: T-800    時間: 29-9-2017 16:39

Delete...

作者: T-800    時間: 29-9-2017 16:41

Delete...

作者: T-800    時間: 29-9-2017 16:42

Delete...

作者: pbay    時間: 29-9-2017 17:07

Px4  by HK衫(我們 full mark版)  

有明鎚, 有decocker, 旋轉式外管 跟足真槍,
好有趣,
結構實淨, 是拉又重手, 後座力強, 賞玩打下靶的話值得一試.

新貨就無了 (軍軍軍得返我們核突版),
可去二手版徵下 (我都係呢度同C Hing買)  
作者: jn_jona    時間: 29-9-2017 17:10

引用:
原帖由 pbay 於 29-9-2017 17:07 發表

好有趣,
結構實淨, 是拉又重手, 後座力強, 賞玩打下靶的話值得一試.

可去二手版徵 ...
.可惜beretta個logo都係錯了
作者: horenhim    時間: 29-9-2017 17:20

玩model gun 呀
作者: walther    時間: 29-9-2017 17:23

引用:
原帖由 horenhim 於 29-9-2017 17:20 發表
玩model gun 呀
未反過, 有冇好介紹呢 ?
作者: loveless    時間: 29-9-2017 17:27

華山 T/C Contender,
華山 Mad Max

不過有G冇BB
作者: Ben_9413    時間: 29-9-2017 17:58

引用:
原帖由 pbay 於 2017-9-29 17:07 發表

好有趣,

可去二手版徵 ...
I have HK3 SV version

My suggestions -

Pistol:  FNS9, PX4
Rifle: KC02
作者: jn_jona    時間: 29-9-2017 18:05

只講玩樂
手槍:gh webley,國際左輪
長火:xm26
作者: pbay    時間: 29-9-2017 18:23

引用:
原帖由 jn_jona 於 29-9-2017 17:10 發表

.可惜beretta個logo都係錯了
小問題姐,瑕不掩瑜 (可能特登)
Px4唔錯架
作者: walther    時間: 29-9-2017 18:23

嘥爸根既 FNS9 同 FNX 45 點比呢 ?

作者: hykenny    時間: 29-9-2017 18:30

Mafioso Kimber Ultra Carry II
作者: 新手一隻    時間: 29-9-2017 18:31

作者: walther    時間: 29-9-2017 19:46

引用:
原帖由 hykenny 於 29-9-2017 18:30 發表
Mafioso Kimber Ultra Carry II
我都好鍾意呢D精品, 但價錢 .......
作者: jn_jona    時間: 29-9-2017 19:49

引用:
原帖由 walther 於 29-9-2017 18:23 發表
嘥爸根既 FNS9 同 FNX 45 點比呢 ?
個人覺得fnx好玩d 但fns抵玩d
作者: walther    時間: 29-9-2017 20:19

如果買 fnx, 邊隻 copy RMR red dot 比較好呢 (唔會咁容易走位) ?
作者: jn_jona    時間: 29-9-2017 20:36

引用:
原帖由 walther 於 29-9-2017 20:19 發表
如果買 fnx, 邊隻 copy RMR red dot 比較好呢 (唔會咁容易走位) ?
一定係ace 1 arms
作者: walther    時間: 29-9-2017 20:49

引用:
原帖由 jn_jona 於 29-9-2017 20:36 發表

一定係ace 1 arms
咁 mount 應該揀邊隻呢 ?
作者: jn_jona    時間: 29-9-2017 21:35

引用:
原帖由 walther 於 29-9-2017 20:49 發表

咁 mount 應該揀邊隻呢 ?
都係a1a啦 但要注意 由於飛機座攞位太盡 mount果兩粒螺絲會穿左入飛機座入面 會阻住隻飛機既行程
唔建議改短螺絲 我既做法係係飛機兩邊既肋條銼隻直角 比位兩條螺絲 咁就ok了
作者: walther    時間: 29-9-2017 22:50

引用:
原帖由 jn_jona 於 29-9-2017 18:05 發表
只講玩樂
手槍:gh webley,國際左輪
長火:xm26
枝 webley 舊化版都幾吸引,但好似周圍都冇貨,唔知依家邊度可以買到呢 ?
作者: secure12    時間: 29-9-2017 23:24

最想要係鏡面de
作者: walther    時間: 29-9-2017 23:30

井記咪曾經話過出枝全鋼沙鷹既 ? 係咪冇咗件事。
作者: jn_jona    時間: 30-9-2017 00:00

引用:
原帖由 walther 於 29-9-2017 23:30 發表
井記咪曾經話過出枝全鋼沙鷹既 ? 係咪冇咗件事。
fp_都有 但17k...
或者有日會有人出kit比we既
作者: gainax    時間: 30-9-2017 01:24

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-9-2017 00:00 發表

fp_都有 但17k...
或者有日會有人出kit比we既
fpX個支唔係要2萬以上? In0 支沙鷹當年預售先1200usd,
夠買兩支f記有找 唔知乜原因冇生產可能接唔到大量訂單
作者: jn_jona    時間: 30-9-2017 01:36

引用:
原帖由 gainax 於 30-9-2017 01:24 發表

fpX個支唔係要2萬以上? In0 支沙鷹當年預售先1200usd,
夠買兩支f記有找 唔知乜原因冇生產可能接唔到大量訂單
唔係17k咋咩
今次we系統已經係到 造kit比造槍易
但要睇返多唔多人會買 廠先會諗造唔造
我既話鏡面鋁kit已經夠
作者: gainax    時間: 30-9-2017 02:06     標題: 回覆 44# 的帖子

全新睇crvv片up好似2萬以上,二手見人放1萬7~8
同埋如果#記真係出應該唔洗1200usd咁貴, 佢支M4定價一樣1200但本地買當年09至11年版只係5k左右, 而家支鋼1911 由7,8千插水四千幾都有,
我估真係出鋼沙鷹最多只會好似當年支量產版1911咁上下價因佢只係鑄鋼製程大量做唔貴得去邊, 但佢鍍得靚正好遮左鑄鋼粗糙面如果照跟返當年相咁出幾千實大把人買了

Cnc鋼身就算,出既話食水一定深唔值個價,珍既鍛鋼真材實料先一萬咁上下,買套玩具kit上萬只係用普通鋼料發黑表面處理。。

圖片附件: Inokatsu-Desert-Eagle-01-1.jpg (30-9-2017 02:06, 99.83 KB) / 該附件被下載次數 130

作者: jn_jona    時間: 30-9-2017 02:52

引用:
原帖由 gainax 於 30-9-2017 02:06 發表
全新睇crvv片up好似2萬以上,二手見人放1萬7~8
同埋如果#記真係出應該唔洗1200usd咁貴, 佢支M4定價一樣1200但本地買當年09至11年版只係5k左右, 而家支鋼1911 由7,8千插水四千幾都有,
我估真係出鋼沙鷹最多只會好 ...
佢把1911鑄到咁多沙坑...slide既線條又斜左...
但聽過當年真鐵都係咁上下
作者: gainax    時間: 30-9-2017 08:29     標題: 回覆 46# 的帖子

新版睇相好似做靚左又平左,睇返原來紅狗499美幣only即4千唔洗港紙
當年都話左賣得貴第一版工差大外表又唔靚完全唔值,而家插水先買抵過砌支馬記用CNC鈻身同換埋堆小零件,
如果#記用呢種方式做沙鷹or其它鋼CO2&GAS手槍長做長有
作者: loveless    時間: 30-9-2017 10:02

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-9-2017 02:52 發表

佢把1911鑄到咁多沙坑...slide既線條又斜左...
但聽過當年真鐵都係咁上下
一頸血至係斜
後期應該都係直的..
我成日有個疑惑,
特登拋斜其實成本仲高..
除非唔係特登..
唔係特登就真係TMD了

PS.
手上冇1911書, 不過揾過好多拍賣相,
響PS修正後拉線度佢,
又好似真係有一定比率係斜到9彩的..
作者: walther    時間: 30-9-2017 11:40

請問知唔知井記枝舊化版全鋼 1911 仲邊度有 ?
作者: jn_jona    時間: 30-9-2017 12:46

引用:
原帖由 loveless 於 30-9-2017 10:02 發表

一頸血至係斜
後期應該都係直的..
我成日有個疑惑,
除非唔係特登..
唔係特登就真係TMD了

PS.
響PS修正後拉線度佢,
又好 ...
即係真鐵戰時出產都有斜既?
唔係好肯定真鐵1911係咪就咁鑄完就車
但我諗近現代既鑄造都唔會咁多沙坑掛?
作者: FBC1    時間: 30-9-2017 13:12

引用:
原帖由 loveless 於 30-9-2017 10:02 發表

一頸血至係斜
後期應該都係直的..
我成日有個疑惑,
除非唔係特登..
唔係特登就真係TMD了

PS.
響PS修正後拉線度佢,
又好 ...
Dr 你funny。
作者: loveless    時間: 30-9-2017 13:44

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-9-2017 12:46 發表

道理上Colt 只用鍛胎,
但網上我又見過有人確定手上Colt中身係鑄的,
戰時生產既軍器一般都光怪陸離真係幾靚幾醜幾奇怪都有,
等如最最最最最有收藏價值既1911A1,
係1940年勝家衣車為政府評估生產速度而造的500支1911..
作者: loveless    時間: 30-9-2017 13:51

引用:
原帖由 FBC1 於 30-9-2017 13:12 發表

Dr 你funny。
我好認真o架
作者: jn_jona    時間: 30-9-2017 14:17

引用:
原帖由 loveless 於 30-9-2017 13:44 發表

道理上Colt 只用鍛胎,
但網上我又見過有人確定手上Colt中身係鑄的,
戰時生產既軍器一般都光怪陸離真係幾靚幾醜幾奇怪都有,
等如最最最最最有收藏價值既1911A1,
係1940年勝家衣車為政府評估生產速度而造的5 ...
睇過有段片 係細廠造1911 下身同零件
係用lost wax黎做
同cz75做造法差唔多所以我先諗佢係咪鑄出黎
作者: gainax    時間: 30-9-2017 23:18

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-9-2017 12:46 發表

真鐵手槍滑架無咩可能用鑄造工藝,當年鑄造技術低更加唔可靠唔會長久捱到.45口徑強大後座力,以1911耐操見稱鍛造冇走雞了,其實鍛造再nc(冇c)好早年機械加工都有。。
作者: pbay    時間: 3-10-2017 10:18

引用:
原帖由 新手一隻 於 29-9-2017 18:31 發表

請問我們 px4匣有無推彈桿會卡的問題?我手上的幾隻馬記px4匣都會卡,要磨先勉強順。
暫時唔覺有問題, 操作良好,
不過我果支唔算玩得好多, 同埋只有一匣, 無乜代表性

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0