標題: [WE] WE P90 買唔買得過 ? 有冇咩暗病? [打印本頁]

作者: HKDT3005    時間: 5-10-2017 17:55     標題: WE P90 買唔買得過 ? 有冇咩暗病?

想買來CQB , 有冇師兄用開? 因為聽聞隻TRIGGER好實
作者: jn_jona    時間: 5-10-2017 17:57

trigger真係有d幾實下 可以執既 但都係比較實
作者: 48191    時間: 5-10-2017 18:25

同AUG比,算係冇咁實㗎喇。
引用:
原帖由 jn_jona 於 5-10-2017 17:57 發表
trigger真係有d幾實下 可以執既 但都係比較實

作者: jn_jona    時間: 5-10-2017 18:32

引用:
原帖由 48191 於 5-10-2017 18:25 發表
bullpup槍係咁上下啦
或者可以換wii tech套野 好似會輕雞d around 300-400
作者: HKDT3005    時間: 5-10-2017 20:09

引用:
原帖由 48191 於 5-10-2017 18:25 發表
AUG 係指? GHK 個支?
作者: Dave    時間: 5-10-2017 20:16

引用:
原帖由 HKDT3005 於 5-10-2017 17:55 發表
想買來CQB , 有冇師兄用開? 因為聽聞隻TRIGGER好實
改三個位,一是內管hop up 開口, 二是火控圓盤 , 三是上彈位前方墊片膠片扶正上彈接口。改好後支槍值 90 分
作者: jn_jona    時間: 5-10-2017 20:58

引用:
原帖由 Dave 於 5-10-2017 20:16 發表

改三個位,一是內管hop up 開口, 二是火控圓盤 , 三是上彈位前方墊片膠片扶正上彈接口。改好後支槍值 90 分
火控圓盤影響雞的重量?
上彈位果個有冇圖可以參考下?
作者: Dave    時間: 5-10-2017 21:07

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-10-2017 20:58 發表

火控圓盤影響雞的重量?
上彈位果個有冇圖可以參考下?
圖已死,睇住片先

https://www.youtube.com/watch?v=xgR9NjyDhU0

P90 原裝單發硬到P ,連發正常,100% 是因為個圓盤個單發位開得唔夠深,頂住隻雞。
上彈位貼一片膠係槍身頂住匣前方個位就得,可以兜野拍匣上彈。

沒多久前寫過一次文的,都係果句.. 死哂圖.. 比D 時間..

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 4991&highlight=
作者: jn_jona    時間: 5-10-2017 21:54

引用:
原帖由 Dave 於 5-10-2017 21:07 發表

圖已死,睇住片先

https://www.youtube.com/watch?v=xgR9NjyDhU0

P90 原裝單發硬到P ,連發正常,100% 是因為個圓盤個單發位開得唔夠深,頂住隻雞。
上彈位貼一片膠係槍身頂住匣前方個位就得,可以兜野拍 ...
我明了
但如果圓盤開得太深會full auto
我手頭上有兩枝 一枝個trigger box搞過下 我試下搞trigger上面枝連動鐵枝 如果屈得太多
扣盡有機會brust,而且未必夠位回雞 我還原返 今次岩岩好 輕雞得黎又無問題
另外上彈位果到我用海綿膠
作者: HKDT3005    時間: 5-10-2017 21:56

引用:
原帖由 Dave 於 5-10-2017 20:16 發表

師兄,想問第1,2個問題易唔易搞? 或者有冇片?
作者: 48191    時間: 5-10-2017 21:58

不論Marui AEG到GHK,都比AR係GBB重雞。
引用:
原帖由 HKDT3005 於 5-10-2017 20:09 發表

AUG 係指? GHK 個支?

作者: Dave    時間: 5-10-2017 22:05

引用:
原帖由 HKDT3005 於 5-10-2017 21:56 發表

師兄,想問第1,2個問題易唔易搞? 或者有冇片?
1 很易,磨大D HOP UP 位內管開口即可,要怪就怪WE 成日用埋果隻方型壓點唔知攪咩...
2 就難D ,要用挑刻刀同針挫慢慢刨
作者: Dave    時間: 5-10-2017 22:07

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-10-2017 21:54 發表

我明了
但如果圓盤開得太深會full auto
我手頭上有兩枝 一枝個trigger box搞過下 我試下搞trigger上面枝連動鐵枝 如果屈得太多
扣盡有機會brust,而且未必夠位回雞 我還原返 今次岩岩好 輕雞得黎又無問題
另外上 ...
我反而覺得用挑刻刀削個圓盤易D
冇咩秘訣,慢慢刨,多裝幾次試位就可,OVER 左都唔緊要,貼番片薄膠片 ( 模型用,BANDAI 薄至0.2MM 都有 ),再磨過。
因為真鐵都係靠深度去決定單定連,而單連個差距大概只有5mm,真係扣雞距離主宰一切的,無捷徑。

作者: jn_jona    時間: 5-10-2017 22:10

引用:
原帖由 Dave 於 5-10-2017 22:07 發表

我反而覺得用挑刻刀削個圓盤易D
冇咩秘訣,慢慢刨,多裝幾次試位就可,OVER 左都唔緊要,貼番片薄膠片 ( 模型用,BANDAI 薄至0.2MM 都有 ),再磨過。
我果個係食屎食著豆 另一枝咩都未搞 好重雞
另外想問下有冇試過插左隻無漏既匣落槍 先聽到漏氣聲 會唔會開枝槍個氣咀事?
thx
作者: Dave    時間: 5-10-2017 22:18

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-10-2017 22:10 發表

另外想問下有冇試過插左隻無漏既匣落槍 先聽到漏氣聲 會唔會開枝槍個氣咀事?
thx
槍身入面個缸比較少漏,多數係匣同身中間個接口漏。

然而槍身入面個氣缸一體成型的,應該幾難漏,真是漏的話攪攪出氣位置d oring 上下油應該解決。

ps. 晚點補回死圖再貼。
作者: Kwind    時間: 5-10-2017 22:21

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-10-2017 22:10 發表

thx
槍身個氣缸/氣咀都有機會會漏氣
作者: gainax    時間: 5-10-2017 22:43

P90得我們有出鐘意呢個款無得簡,我們呢支氣化做得唔錯又唔算貴玩外型算值得入, 我諗做埋紅點鏡版就更多人玩
作者: jn_jona    時間: 5-10-2017 23:05

引用:
原帖由 Kwind 於 5-10-2017 22:21 發表

槍身個氣缸/氣咀都有機會會漏氣
另外除匣有冇咩技巧 有時一除好似滅火筒咁
作者: jn_jona    時間: 5-10-2017 23:06

引用:
原帖由 gainax 於 5-10-2017 22:43 發表
P90得我們有出鐘意呢個款無得簡,我們呢支氣化做得唔錯又唔算貴玩外型算值得入, 我諗做埋紅點鏡版就更多人玩
我們咁懶 算把啦
ra本身話想出鋁上身都冇左回事...
作者: gainax    時間: 5-10-2017 23:19     標題: 回覆 19# 的帖子

魚骨上身實用d成本又低d ,我們唔投資咁多係冷們市場出紅點鏡版都估到既,但啱出新槍個期熱潮未過r@到而家都冇量產紅點上身就奇怪,
唔知係味p90同aug一樣冷門到好似好少見人拎落場
作者: jn_jona    時間: 5-10-2017 23:44

引用:
原帖由 gainax 於 5-10-2017 23:19 發表
魚骨上身實用d成本又低d ,我們唔投資咁多係冷們市場出紅點鏡版都估到既,但啱出新槍個期熱潮未過r@到而家都冇量產紅點上身就奇怪,
唔知係味p90同aug一樣冷門到好似好少見人拎落場
講真馬記mws未出之前 p90 debug完真係好用到
中、近距離接戰 黎個full auto brust真係好有壓力
作者: Dave    時間: 5-10-2017 23:56

引用:
原帖由 jn_jona 於 5-10-2017 23:05 發表

另外除匣有冇咩技巧 有時一除好似滅火筒咁
冇...甩匣時靠彈匣入面粒valve 彈番出黎截氣,佢彈唔哂或彈歪左就噴水了。
有人可能自作趣明曰:加硬d條彈弓頂粒valve 出黎咪得囉... 結果係拍匣入槍時連gas 都灌唔到入槍
其實簡簡單單,係匣個出氣口噴多d 夕油,等佢易d 彈番出黎已經ok。
作者: jn_jona    時間: 6-10-2017 00:45

引用:
原帖由 Dave 於 5-10-2017 23:56 發表

冇...甩匣時靠彈匣入面粒valve 彈番出黎截氣,佢彈唔哂或彈歪左就噴水了。
有人可能自作趣明曰:加硬d條彈弓頂粒valve 出黎咪得囉... 結果係拍匣入槍時連gas 都灌唔到入槍
其實簡簡單單,係匣個出氣口噴多d 夕 ...
明白了 應該#41同#51斜左 聽日搞搞佢先
另外入左匣漏氣都應該關果part事
作者: gainax    時間: 6-10-2017 01:39     標題: 回覆 21# 的帖子

我們支p90算係佢gbb入面氣化最好,人體工學真野做得好唯獨換夾唔太方便同夾長左d, 對比馬記氣化其實有得揮又多彈
不過呢d款始終未有好多人鐘意, 落場仍然7成m4 2成mp7 1成其它型號
其實大家咁多年玩得太多m4都有諗過轉其他gbb落場體驗下,但諗諗下始終m4家族百撘離唔開, 如係有fd一齊玩可以借夾咁無所謂而家玩gbb同一個系統最好可以借夾唔洗買咁多
作者: jn_jona    時間: 6-10-2017 01:52

引用:
原帖由 gainax 於 6-10-2017 01:39 發表
我們支p90算係佢gbb入面氣化最好,人體工學真野做得好唯獨換夾唔太方便同夾長左d, 對比馬記氣化其實有得揮又多彈
不過呢d款始終未有好多人鐘意, 落場仍然7成m4 2成mp7 1成其它型號
其實大家咁多年玩得太多m ...
佢有50飛 差不多人地換多次匣你先換一次 但的確換匣係慢好多 另外匣袋都好難搵
咁長既匣好難插vest 唔知mp7匣袋入唔入到p90匣
同埋枝槍真係好compact 但準方面我期望不高 佢上下身結合個方式個上身係少少虛位前後走
我諗玩得p90都會走位靈活d 準繩問題不大既
作者: Dave    時間: 6-10-2017 01:56

引用:
原帖由 gainax 於 6-10-2017 01:39 發表
P90 順主要原因係BOLT 輕行程短,唔關氣唔氣化事,氣化室係槍身入面果個7 字型結構,所有氣體釋放係入面處理,彈匣只係液態TOPGAS 既載體,直接流入去槍身氣室先做野,
所以支槍表現同個彈匣SIZE 冇關係。
而且個槍身氣室亦不見得十分大,論個氣室SIZE 同隻M4 匣相差無幾。
至於人體工學.. 只能說正常,P90 原生設定就係為左比非一線人員用,輕便細支高火力為主,如果要好瞄好渣大把槍嬴佢。
P90 少人用好大原因係只此一家,MP7 都四家,MARUI KSC WE 同 VFC,M4 更加數唔清,好難話少人用係因為冷門或「少人鐘意」云云,本身根本冇太多選擇,少人用也不奇。
作者: Dave    時間: 6-10-2017 01:57

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-10-2017 01:52 發表

佢有50飛 差不多人地換多次匣你先換一次 但的確換匣係慢好多 另外匣袋都好難搵
咁長既匣好難插vest 唔知mp7匣袋入唔入到p90匣
同埋枝槍真係好compact 但準方面我期望不高 佢上下身結合個方式個上身係少少虛 ...
已修正死圖

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... p;page=3#pid1280852

請慢用
作者: 48191    時間: 6-10-2017 06:58

換匣麻煩先係少人玩嘅原因。
想像一下,駁火中途冇子彈,要拔匣換匣嗰種手忙腳亂法......
引用:

作者: gainax    時間: 6-10-2017 07:28     標題: 回覆 25# 的帖子

玩得p90預左夾有小阻礙問題 相近載彈量始終有mp9但細支好多更加啱cqb打法, 我覺得佢定位係長火與短火之間,mp9 mp7呢d短內管打室外假設大家一樣執好係冇長內管射程咁好要搏長內管, 不過而家流行m4改416c尾短前節pdw樣玩埋cqb個飯, 始終ar玩法百撘長久主流無走雞,想獨特唔俗套玩p90等等其他小見型號都係個唔錯選擇
作者: gainax    時間: 6-10-2017 08:01     標題: 回覆 28# 的帖子

真槍都有換匣麻煩,同犢牛式步槍一樣無普通彈夾係前下方咁方便熟練先上場易上手D
呢兩種最大優點係相同體積下槍管比較長射程較好,玩具都有痴到呢方面小小優勢既
主要玩得呢d都係有愛
作者: jn_jona    時間: 6-10-2017 08:22

引用:
原帖由 gainax 於 6-10-2017 08:01 發表
真槍都有換匣麻煩,同犢牛式步槍一樣無普通彈夾係前下方咁方便熟練先上場易上手D
呢兩種最大優點係相同體積下槍管比較長射程較好,玩具都有痴到呢方面小小優勢既
主要玩得呢d都係有愛
We p90 有個好過癮既地方
你除匣既時候 正常會有細細啖氣噴起隻匣 咁你向後一拉隻匣就出左黎

但當然做唔到ar果d speed reload tactical reload啦
全盛時期我試過玩ar 面對面冇cover tactical reload埋
同對家一鑊熟  依家耐冇打game 變左matrix入彈
作者: gainax    時間: 6-10-2017 16:46     標題: 回覆 31# 的帖子

佢克服到氣夾放係上面,做出黎氣化叉一次氣full 50+50都無問題超過一往我們做槍功力其實估唔到 p90呢d難做gbb都比佢搞到如佢正正經經走返正軌唔亂加創意做gbb係有前景   
speed reload 最快實係ar系列, 只係怕唔怕跌夾落地以gbb夾重量好易。。  成四舊水一隻氣夾我次次都慢動作, 二來我以前用方仗系統做唔到甩夾因彈夾井太緊要人手揪插快唔到 ,見好多人落場大大力快快手揪插夾,如拎馬記mws落場咁玩撞花槍身既話唔捨得
作者: jn_jona    時間: 6-10-2017 17:53

引用:
原帖由 gainax 於 6-10-2017 16:46 發表
佢克服到氣夾放係上面,做出黎氣化叉一次氣full 50+50都無問題超過一往我們做槍功力其實估唔到 p90呢d難做gbb都比佢搞到如佢正正經經走返正軌唔亂加創意做gbb係有前景   
speed reload 最快實係ar系列, 只係怕 ...
練下tactical reload都ok
gbb好難會玩speed reload

ak果d 都冇得玩tactical reload
作者: gainax    時間: 6-10-2017 20:09     標題: 回覆 33# 的帖子

M4gbb唔敢禁網球拍唔夠speed ,ak右手揸要拉右面bolt,夾又長又係成個流程唔順手會慢, 玩手速手槍冇得輸
作者: jn_jona    時間: 6-10-2017 21:47

引用:
原帖由 gainax 於 6-10-2017 20:09 發表
M4gbb唔敢禁網球拍唔夠speed ,ak右手揸要拉右面bolt,夾又長又係成個流程唔順手會慢, 玩手速手槍冇得輸
馬記可以大大力拍落去
一般都會未打晒就換 咁樣快好多
P90返死人區除匣都唔係好願 少左啖氣
作者: Kai    時間: 6-10-2017 22:27

Wii Tech at Wan Chai has lots of steel parts for P90.
they have a light weight trigger set.  You may need it.
作者: HKDT3005    時間: 6-10-2017 23:26

引用:
原帖由 Kai 於 6-10-2017 22:27 發表
Wii Tech at Wan Chai has lots of steel parts for P90.
they have a light weight trigger set.  You may need it.
OIc , have detail address ? Shop Or office?
作者: jn_jona    時間: 7-10-2017 01:36

我既方法 海綿膠

圖片附件: 22290691_10203689295428244_2011640971_o.jpg (7-10-2017 01:36, 117.6 KB) / 該附件被下載次數 119

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0