標題: [認真] 一帶一路又中伏 [打印本頁]

作者: 48191    時間: 6-10-2017 17:39     標題: 一帶一路又中伏

一個引狼入室,一個反囗覆舌搞經濟侵略。
在各懷異心的情形下,好難睇好。
http://hk.apple.nextmedia.com/international/art/20171006/20174190
作者: oliver1997    時間: 6-10-2017 17:48

後殖民主義國家,會怕另類殖民主義係好正常
而且反囗覆舌搞經濟侵略呢句評論有欠妥當,因為唔存在所謂反囗覆舌
根本一開始一帶一路就係一種擺明車馬既經濟侵略,另類殖民主義同帝國主義
作者: Dave    時間: 6-10-2017 18:30

花了十餘分鐘看斯里爛卡一帶一路的幾段新聞。
只可當作正常商業上的討價還價,斯國要錢,要工作,但不願失去話事權...人民情感想不喜歡被侵占,
但斯國政府卻一味接受中國的條件,為的當然是想要錢要生意國家增益。
話說斯國還有十憶usd 港口建造費借了中國未還,擺擺姿態還可以,真的反面卻沒有本事,合約簽了,總是要還錢的,要不破產,要不妥協。
其實這些新聞真的看了算,中國數不清的智囊懂得處理這些事,不用擔心也擔心不了,國與國的對奕離平民的世界很遠。

作者: LCH925    時間: 6-10-2017 18:34

從來經濟發展都係大國吃肉,只睇給不給小國喝湯,一向如是
中國以往在非洲的「無償資助」,往往都帶備資源開發的優先權
佼佼者當然是坦桑尼亞的鐵路工程,中國給予的是最優等的鋼材,換來中國最缺的銅
國家利益從來都是食物鏈,只是看吃相好不好看。

斯里蘭卡抵抗影響不大,因為要用近水救火的國家有的是
只是斯里蘭卡現在不玩,將來要不是面對中國更苛刻的條件,或是歐美更難看的吃相罷了
對中國而言,斯國存不存在是錦上添花;對斯國而言是否同樣,倒也難說。

無論如何,買賣不成仁義在大家好聚好散
反正我們從不是一個當別人不向自己購買毒物便出兵攻打別人的國家

作者: JBL    時間: 6-10-2017 19:17

作者: Epxaiual    時間: 6-10-2017 19:30

都係果句
尼類所謂 合作 既結果可以參考巴拿馬運河。
作者: Lolanto    時間: 6-10-2017 20:50

引用:
原帖由 Epxaiual 於 6-10-2017 19:30 發表
都係果句
尼類所謂 合作 既結果可以參考巴拿馬運河。
巴拿馬運河有咩結果
作者: loveless    時間: 6-10-2017 20:53

若有五毛要唱好,
其實好易,
中國用左百四億由Sri Lanka自己唔爭氣做成既債務,
就換取左斯里蘭卡幾十平方公里海港控制權99年。
不過我又唔係五毛,
都係等其他收錢既去大鑼大鼓
作者: 48191    時間: 6-10-2017 21:07

似乎以斯里蘭卡的「經驗」,東、中亞國家都可能對中國有所警惕。
斯里蘭卡政府是歡迎「一帶一路」的,但其經濟收益似乎無法惠及普羅大眾,而只見將一些重要建設以近乎「割讓」式的給中國予取予攜,不論在長遠經濟發展,到自國防務也將會斷送。
作者: loveless    時間: 6-10-2017 22:44

欠債原來要還錢真係要警惕
作者: LCH925    時間: 7-10-2017 00:00

引用:
原帖由 loveless 於 6-10-2017 22:44 發表
欠債原來要還錢真係要警惕
借錢梗要還,咪比錢中介
作者: 美味炸雞脾    時間: 7-10-2017 01:46

作者: LCH925    時間: 7-10-2017 04:15

引用:
原帖由 美味炸雞脾 於 7-10-2017 01:46 發表
經濟侵略?

思想單純得過份...
觀點與角度問題罷了
有些人搞殖民主義,就以己度人,覺得其他人也會搞殖民主義
有些人在殖民地住久了,竟然也覺得自己是殖民者,然後再用殖民者的角度去思考問題
作者: MG-42    時間: 7-10-2017 05:13

作者: 48191    時間: 7-10-2017 07:37

當初只說用於出口,但突然轉口風要轉為在斯里蘭卡內銷,打擊本國經濟。咁都唔算有問題?
這不是騙局算什麼?
作者: 暈又暈    時間: 7-10-2017 11:36

老麥,雞記,牛野家,馬老二,康打,BMdup
此等公司擺明車馬係外國搵食,賺左錢拎走,乎合了經濟侵略的定義?
以上都冇,除非佢係吉利/byd
作者: loveless    時間: 7-10-2017 12:20

我英文唔好

>蘋果版:
斯里蘭卡政府發言人表示,中方提出煉油廠生產的所有油品都在本地市場銷售,但之前卻說是用於出口。「我們沒有給他們許可。如果他們想在本地銷售,就要參與本地供應商競標。」

> 原文路透社版:
“The Chinese companies had asked for the permission for the refinery but we denied them. Although we advised them that they can participate in the tenders of local suppliers if they want to sell the refined products locally,” said Rajitha Senaratne, government spokesperson of Sri Lanka.

>印度 新德里時報局版 :
“The Chinese companies asked permission (to supply local markets), but we did not give them permission. We asked them to participate in tenders of local suppliers, if they want to sell locally,” he told Reuters.

>斯里蘭卡 泰米爾衛報版:
“The Chinese companies asked permission (to supply local markets), but we did not give them permission. We asked them to participate in tenders of local suppliers, if they want to sell locally,” government spokesperson Rajitha Senaratne told Reuters.

>蘋果版:
另有不願透露姓名的官員表示,斯里蘭卡不想把當地石油市場控制權交給中方,「我們要保護本國企業利益」。

>原文路透社版:
Another government official, who didn’t want to be named as he is not authorized to speak to the media, said Sri Lanka did not want to cede control of the local fuel market to Chinese firms.
“We have asked the Chinese firms to go for partnership with existing players if they want to sell their products in the local market,” the official was quoted by Reuters as saying. “We don’t want both our companies to suffer by letting another player in.”
作者: loveless    時間: 7-10-2017 12:35

蘋果貫徹展示出言論及翻譯自由的實現性, 在哲學意義層面上成就首屈一指, 誠為香港人的驕傲
作者: reniless    時間: 7-10-2017 12:42

有冇優質翻譯網推薦,要成版英翻中。
太多翻譯菌神隱失蹤,伸手黨表示藍瘦,香菇
---
月が導く異世界道中,停咗成半年冇更新
(覺得月が導く異世界道中,好睇過デスマーチからはじまる異世界狂想曲)
作者: reniless    時間: 7-10-2017 12:51

引用:
原帖由 loveless 於 7-10-2017 12:35 發表
蘋果貫徹展示出言論及翻譯自由的實現性, 在哲學意義層面上成就首屈一指, 誠為香港人的驕傲
哲♂學很深奧,到依刻我都未想得通。

作者: JBL    時間: 7-10-2017 13:20

作者: 新手一隻    時間: 7-10-2017 15:21

作者: loveless    時間: 7-10-2017 18:00

話說有位不相識既師兄, 琴日PM我,
一共留o左4行字,
以細佬有限既理解能力,
有2行字係細訴佢如何傾慕我娘親,
1行字係建議我全家做些有益身心既鏟泥活動,
仲有一行字我唔係太睇得明,
大意好似係投訴小弟言語間對五毛不敬.

對身在五毛業或有意投身五毛業既朋友,
若睇完我既帖會覺得情緒不安,
小弟溫馨建議落街買D幽默感

作者: Lolanto    時間: 7-10-2017 18:06

引用:
原帖由 JBL 於 7-10-2017 13:20 發表
咁究竟邊個中伏呀大佬?好Q亂呀.......!
蠢人中伏
作者: 紗夢    時間: 7-10-2017 18:18

引用:
原帖由 暈又暈 於 7-10-2017 11:36 發表
老麥,雞記,牛野家,馬老二,康打,BMdup
此等公司擺明車馬係外國搵食,賺左錢拎走,乎合了經濟侵略的定義?
以上都冇,除非佢係吉利/byd
依d外國勢力唔走得GA,一走中國人就會暴動

https://www.youtube.com/watch?v=-cjRBiM3Cks
作者: reniless    時間: 7-10-2017 18:45

引用:
原帖由 loveless 於 7-10-2017 18:00 發表
一共留o左4行字,
以細佬有限既理解能力,
大意好似係投訴小弟言語間 ...
此人肯定係惡意伸手黨。

作者: Tango1997    時間: 7-10-2017 18:46

引用:
原帖由 loveless 於 7-10-2017 18:00 發表
一共留o左4行字,
以細佬有限既理解能力,
橄欖On9?
作者: 48191    時間: 7-10-2017 19:47

玩到咁?
何不公開原文?
引用:
一共留o左4行字,
以細佬有限既理解能力,

作者: 48191    時間: 7-10-2017 19:51

外國撤資好,免得技術「被轉移」。
門外的那些人,愛日本多於愛中國⋯⋯
引用:
原帖由 紗夢 於 7-10-2017 18:18 發表

https://www.youtube.com/watch?v=-cjRBiM3Cks

作者: loveless    時間: 7-10-2017 20:44

引用:
原帖由 48191 於 7-10-2017 19:47 發表
玩到咁?
何不公開原文?
我鐘意玩,
但唔鐘意結仇,
何必公開
作者: 48191    時間: 7-10-2017 21:41

又啱,何必同冇乜家教嘅五毛/ 義工計較?
作者: MG-42    時間: 8-10-2017 03:03

作者: loveless    時間: 8-10-2017 09:07

引用:
原帖由 MG-42 於 8-10-2017 03:03 發表

又學陳水扁搵人射自己?   我話我日頭上來CGF留言, 夜晚落街買野食比人打左一身叫我唔好上CGF亂講野都得啦...

建議直接向版主投訴隊佢出來以示清白冇吹水 , 否則都係當笑話一則
MG兄意思係在下講大話?
作者: rho837    時間: 8-10-2017 09:44

引用:
原帖由 JBL 於 6-10-2017 19:17 發表

但有d人卻很腦熱,一聽到平果喊中國觸礁,即時有性高潮.......
當呢班人拿到緣卡時就180'轉軚!

一波一露! 好野!
作者: Ben_9413    時間: 8-10-2017 09:57

引用:
原帖由 loveless 於 2017-10-7 20:44 發表

我鐘意玩,
但唔鐘意結仇,
何必公開
大方 :good
作者: loveless    時間: 8-10-2017 10:50

引用:
原帖由 Ben_9413 於 8-10-2017 09:57 發表

大方 :good
我點睇人自己可以選擇,
人地要點睇我就輪唔到我控制。

講返碼頭野。
過去廿年,中國已建立左一個幾完善既航運網,
呢刻中國响15個國家擁有30多個港口營運租約,13個國家擁有47個貨運碼頭。
全球都接受中國投資,但同時又不完全接受中國企業總會有中央政府背景,
呢個某程度上就係環球氣氛。

斯里蘭卡..只係數不清投資項目既其中一項。
傾唔掂生意,其實好小事。
作者: hang2    時間: 8-10-2017 12:19

引用:
原帖由 rho837 於 8-10-2017 09:44 發表

當呢班人拿到緣卡時就180'轉軚!

一波一露! 好野!
打著愛國旗號  為自己左金錢同政治撈取利益
作者: JBL    時間: 8-10-2017 13:30

作者: loveless    時間: 8-10-2017 17:12

有歷史,就有得對比。
有師兄提過巴拿馬運河,不如就講佢。
自16世紀起,所有貿易帝國,都想打通穿越中美洲,令航運成本降低。
最終到1881年,由法國首先展開巴拿馬運河工程。
當時巴拿馬仲係哥倫比亞屬土。
在法國無效率兼貪污式管理下,9年間耗盡了法國80萬個投資者相等共2億8000多萬美元的投資。缺乏現今的醫學常高識,熱帶雨林疾病及工業意外令超過二萬勞工死亡。
法國政府一直隱瞞真相,直到1889年工程破産,開始有人被起訴,才披露法國國會超過500會員曾受賄,被起訴既人中,包括作身為工程師的巴黎鐵塔同自由神像設計者Effiel。

以上只係歷史既部份,美國介入又係另一個故事。
19世紀末法國再無財力發展巴拿馬運河工程,項目一直放售,而美國開始介入。
1903年,美國國會單方面通過以每年1000萬美元的年費,向哥倫比亞政府換取接手工程後的航道權,哥倫比亞不批准。
法國不想失去買家,於是建議美國資助哥倫比亞叛軍,用武力令巴拿馬脱離哥倫比亞獨立。當時Roosevelt總統隨即説服國會,出兵支持巴拿馬獨立。
巴拿馬獨立,法國人隨即以巴拿馬國節使身份與美國簽署條約,全面給予美國巴拿馬運河區主權,並令巴拿馬成為受美國保護國。
變天完成後,美國找數比巴拿馬共和國既運河航道權費用,由原本願意俾哥倫比亞但被拒絕既每年1000萬美金,變為每年25萬美金。
法國人投資了2億8000萬,為減輕損失出賣了哥倫比亞再出賣巴拿馬,換來是美國只肯用4000萬完成頂手。

今日,大家彷彿都文明左,包裝唔同左,但其實太陽底下實在無新事。
作者: JBL    時間: 8-10-2017 17:20

作者: loveless    時間: 8-10-2017 17:32

我又唔覺得好黑暗,世界一向如此。
部份國家識發財立品,知道要投資造好公關同形像,睇落自然順眼D.
反正都係大話,靚既大話,同肉鬼酸既大話,俾我都寧願睇靚野
作者: FBC1    時間: 8-10-2017 18:16

引用:
原帖由 loveless 於 8-10-2017 17:12 發表
有歷史,就有得對比。
自16世紀起,所有貿易帝國,都想打通穿越中美洲,令航運成本降低。
在 ...
多謝Dr 笠資訊分析。
作者: Dave    時間: 8-10-2017 19:20

笠兄百科, 佩服
作者: loveless    時間: 8-10-2017 20:20

抄書咋

世界永遠都在改變。
由第一日起,巴拿巴人民就不斷反對美國擁有運河區主權。
前後經歷接近百年,1999年美國才正式交還運河區予巴拿馬。
巴拿馬政府自知無管理運河能力,在競投下把兩邊主要港口25年營運權交給了李嘉誠的和記黃浦。
那是十幾年前的事,今日中國擁有很多國家的基建項目,事實是西方已無法或無力改變。
但那又不一定等同超英趕美,因為现今文明太多智識産權及資訊,是在西方政府或企業手上。
作者: kornhill401    時間: 8-10-2017 21:27

回39#
謝謝..loveless..C Hing給予歷史知識,使我得益良多.
作者: pbay    時間: 9-10-2017 10:39

引用:
原帖由 紗夢 於 7-10-2017 18:18 發表

好愛國, 不要讓小日本走了
作者: pbay    時間: 9-10-2017 10:55

引用:
原帖由 loveless 於 8-10-2017 20:20 發表
抄書咋

世界永遠都在改變。
由第一日起,巴拿巴人民就不斷反對美國擁有運河區主權。
前後經歷接近百年,1999年美國才正式交還運河區予巴拿馬。
巴拿馬政府自知無管理運河能力,在競投下把兩邊主要港口2 ...
西方早已唔玩實體殖民, 去海外霸地投放資源人力多, 除非軍事用途或運輸要道, 否則回報是不成比例
加上若本國文化無吸引力, 政治手腕不夠, 更容易引起當地人反彈.

如今中國又玩殖民, 唔知有乜為, 中國人去非洲開礦虐待工人, 挖到人家山空河盡, 被當地人仇殺不少, 只是新聞不報,
可能恃住人口多, 出外死緊D ? 或引人攻擊本土大打一場, 減少人口反而有利發展 ?

最近十年中國國策似乎走向軍國主義, 好像時時想挑起戰爭大打一場. 實在令人感到疑惑
作者: ++朗++    時間: 9-10-2017 11:04     標題: 回覆 47# 的帖子

我又唔覺係軍國主義喎
得把口
作者: loveless    時間: 9-10-2017 13:55

引用:
原帖由 pbay 於 9-10-2017 10:55 發表

西方早已唔玩實體殖民, 去海外霸地投放資源人力多, 除非軍事用途或運輸要道, 否則回報是不成比例
加上若本國文化無吸引力, 政治手腕不夠, 更容易引起當地人反彈.

如今中國又玩殖民, 唔知有乜為, 中國人去非洲 ...
可能因為我冇o甘多假設,所以冇o甘多疑惑
作者: Dave    時間: 9-10-2017 16:02

引用:
原帖由 loveless 於 9-10-2017 13:55 發表

可能因為我冇o甘多假設,所以冇o甘多疑惑
假設 -> [s]求證[/s] -------> 結論
作者: pbay    時間: 9-10-2017 16:35

引用:
原帖由 ++朗++ 於 9-10-2017 11:04 發表
我又唔覺係軍國主義喎
得把口
軍國主義特徵 :
-政府以軍事侵略掠奪外國後的利益於人民,激發人民對戰爭的熱情,以確保民意對戰爭的支持;
-外交多以軍事優勢欺凌鄰近地區,以謀求實利擴張和國際霸權;
-經濟以軍事擴張為主要目標,由政府補貼軍需,構建強大的軍工複合體、帶動工業全面發展迅速;並以戰爭實利再擴軍;
-人民被要求向國家無私奉獻,私權、人權、言論自由受到壓抑;
-政治上,議會及司法等各個政府機構積極配合行政部門的軍事擴張的行動;
-內閣要職由軍情相關背景的人擔任;
-教育以軍事訓練、仇外主義、自我民族優越作為自幼養成的教材;
-人民日常生活常受軍事上的動員與誘導,建築與公共設施廣泛地要塞化,搞全民皆兵,或則普及使用槍支軍械技能;
-大規模實行徵兵制,軍人享有優厚待遇、役期長或乾脆職業化,軍籍不分男女一概登錄,必要時會徵收未達役齡的少年進入軍中作戰或任勤務;
-歌頌軍人貢獻,尊崇軍人的社會地位,甚至在歷史、考古、宗教、文學、藝術等層面美化軍人和戰爭。

好多項都中左
作者: JBL    時間: 9-10-2017 16:52

作者: Dave    時間: 9-10-2017 17:17

引用:
原帖由 pbay 於 9-10-2017 16:35 發表

軍國主義特徵 :
-政府以軍事侵略掠奪外國後的利益於人民,激發人民對戰爭的熱情,以確保民意對戰爭的支持;
-外交多以軍事優勢欺凌鄰近地區,以謀求實利擴張和國際霸權;
-經濟以軍事擴張為主要目標,由政府補貼 ...
拿我唔準你咁話米國
作者: Lolanto    時間: 9-10-2017 18:13

引用:
原帖由 JBL 於 9-10-2017 16:52 發表
係喎!尾國好多項都中左喎.......
拿,你咁講又臭蟲論啦
作者: JBL    時間: 9-10-2017 18:45

作者: rho837    時間: 9-10-2017 19:58

一載一路! 有好處有唔好處!

中國一定係完全為"自己"利益行先!

同樣地其他有份參與一戴一路小國家都一視同仁! 完全為自己"國家" "地方" "人民" 及 "文化"保護主意為惜口行先!

一隻帶著金甲猛虎都永遠不及一條'O西'地頭蟲.......何况而家班地頭蟲識用手機上網睇咁多資信, 唔咪以前班傻仔鄉下佬俾班外國財團呃到清光都未知發生嘜野事! 家陣班土老識得以毒攻毒去處理.......

其實一載一路咪好似當年大陸開放時叫哂班有錢有資金有技術港商北上發展一樣! 今時今日重有幾多港商因北上自己挣大錢呀! 連超仁都去左英國同生渣波落地生根!

結局冇人知! 我只知冇我份唔關我事!

作者: 48191    時間: 9-10-2017 20:44

如果只是為賺錢,李超人醒到極點。大部分大陸資產都賣哂,套現離場。
如果以純投資角度嚟講,似乎大陸營商環境只會越來越惡劣。現在東莞、常平一帶都不復往時之熱鬧,死剩的只有國企....
似乎現在只是樓市有利可圖,但大部分人都係借錢買幾間...一旦加息就一定見鬼。
引用:
原帖由 rho837 於 9-10-2017 19:58 發表
一載一路! 有好處有唔好處!

中國一定係完全為"自己"利益行先!

同樣地其他有份參與一戴一路小國家都一視同仁! 完全為自己"國家" "地方" "人民" 及 "文化"保護主意為惜口行先!

一隻帶著金甲猛虎都永遠不及一 ...

作者: loveless    時間: 9-10-2017 22:06

我覺得要改變一下政策略。
大大話話我聽o左十幾廿年中國就死就死就死就死就死,
真係聽出耳油,但佢就係唔死。
由亢奮變到無奈,由無奈變到想嗌回水,佢都硬係唔死。
如果越大鑼大鼓吹奏中國就死啦冇啦唔得啦爆啦唔掂啦冧啦,
佢就反而越唔死得,甘就真係恨你變成愛你,蝕晒呀喂
作者: FBC1    時間: 9-10-2017 22:15

Dr講野甚有味道,聽出耳油。
作者: Ben_9413    時間: 9-10-2017 22:48

引用:
原帖由 loveless 於 2017-10-9 22:06 發表
我覺得要改變一下政策略。
大大話話我聽o左十幾廿年中國就死就死就死就死就死,
真係聽出耳油,但佢就係唔死。
由亢奮變到無奈,由無奈變到想嗌回水,佢都硬係唔死。
如果越大鑼大鼓吹奏中國就死啦冇啦唔得啦爆啦 ...
令我諗起當年兩彈一星, 踩多兩o野icbm都攪埋, 即時啞火當大家無講過, 快D握握手做番個好朋友
作者: rho837    時間: 9-10-2017 23:42

引用:
原帖由 FBC1 於 9-10-2017 22:15 發表
Dr講野甚有味道,聽出耳油。
認同呀! 如果當年佢去HKRADIO打工! 今天冇逃杰光明頂!
作者: oliver1997    時間: 9-10-2017 23:43     標題: 回覆 55# 的帖子

唔洗怕,大家都係搞帝國主義既朋友,打和Super!!
軍國主義以軍事擴張為主要目標,現時明顯唔係,
而係集中經濟同文化侵略,米國就唔洗講啦。
作者: FBC1    時間: 10-10-2017 07:59

引用:
原帖由 rho837 於 9-10-2017 23:42 發表

認同呀! 如果當年佢去HKRADIO打工! 今天冇逃杰光明頂!
係。
作者: loveless    時間: 10-10-2017 09:54

引用:
原帖由 FBC1 於 10-10-2017 07:59 發表

係。
有心唔怕遲呀, 細佬今晚就去榕樹頭開小喇叭講古, 一於由高做起
作者: FBC1    時間: 10-10-2017 11:26

引用:
原帖由 loveless 於 10-10-2017 09:54 發表

有心唔怕遲呀, 細佬今晚就去榕樹頭開小喇叭講古, 一於由高做起
比你激死。
你去電台做主持,勞杰可能要收皮。
作者: 48191    時間: 10-10-2017 11:38

同我搞掂蘇絲黃個八婆先喇!
引用:
原帖由 loveless 於 10-10-2017 09:54 發表

作者: Lolanto    時間: 10-10-2017 12:19

笠兄講故創造了和諧
作者: Lolanto    時間: 10-10-2017 12:20

del
手快快回多左個post

作者: rho837    時間: 10-10-2017 13:07

引用:
原帖由 loveless 於 8-10-2017 17:12 發表
有歷史,就有得對比。
在 ...
當年讀大學時寫過篇五千字report關於呢單野! 就係PROJECT MANAGEMENT CONCEPT的開始.......當然個位美國人原用聖經內一句! something like要計算好先去馬......! 终于赢了!
作者: loveless    時間: 10-10-2017 16:02

引用:
原帖由 Lolanto 於 10-10-2017 12:19 發表
笠兄講故創造了和諧
和諧好o丫

圖片附件: index_01.jpg (10-10-2017 16:02, 34.86 KB) / 該附件被下載次數 124

作者: pbay    時間: 10-10-2017 16:28

引用:
原帖由 oliver1997 於 9-10-2017 23:43 發表
唔洗怕,大家都係搞帝國主義既朋友,打和Super!!
軍國主義以軍事擴張為主要目標,現時明顯唔係,
而係集中經濟同文化侵略,米國就唔洗講啦。
我一早話左, 帝國主義無好野, 中帝美帝都要批評.
有人批評美帝我都好高興, 但可唔可開第個post ?
美國有乜衰野, 其實大家都知, 因為可以任講, 甚至可以出書鬧.

講中國就唔同, 現實世界已經又拉又鎖, 難得有個網上空間交流下, 一講又有好多美國專家衝出來, 講好多大家一早知既美國野.
好似講左美國10樣唔好, 中國果5樣問題就會消失, 呢D小朋友心態幾時先肯改 ?
作者: horenhim    時間: 10-10-2017 17:35

引用:
原帖由 pbay 於 10-10-2017 16:28 發表

我一早話左, 帝國主義無好野, 中帝美帝都要批評.
有人批評美帝我都好高興, 但可唔可開第個post ?
美國有乜衰野, 其實大家都知, 因為可以任講, 甚至可以出書鬧.

講中國就唔同, 現實世界已經又拉又鎖, 難得有個 ...
泡在化糞池話對面街的公廁臭, 我就是不懂!
作者: Dave    時間: 10-10-2017 17:52

總之我講乜都得, 但你必須跟我話題講否則請另開一post

作者: horenhim    時間: 10-10-2017 18:08

引用:
原帖由 Dave 於 10-10-2017 17:52 發表

總之我講乜都得, 但你必須跟我話題講否則請另開一post
從沒甚麼營養的拋書包中我深深體會到pointing fingers 同 扯扯扯開話題係討論的最大兵器
至於其他的, 艾冬機付阿忽!
作者: Dave    時間: 10-10-2017 18:13

引用:
原帖由 horenhim 於 10-10-2017 18:08 發表

從沒甚麼營養的拋書包中我深深體會到pointing fingers 同 扯扯扯開話題係討論的最大兵器
其實好問心一句...認真野從來都係要當面討論...forum ...冇成本的討論其實隨時可以潛水或互丟一輪完事,想談認真話題從來都不是這些見不到面的媒體可達成...
那還討論甚麼? just for fun
作者: loveless    時間: 10-10-2017 18:52

引用:
原帖由 horenhim 於 10-10-2017 18:08 發表

番橋騷乜廚, 艾輪芬冧魚
作者: JBL    時間: 10-10-2017 19:13

作者: oliver1997    時間: 10-10-2017 20:48

引用:
原帖由 Dave 於 2017-10-10 18:13 發表

其實好問心一句...認真野從來都係要當面討論...forum ...冇成本的討論其實隨時可以潛水或互丟一輪完事,想談認真話題從來都不是這些見不到面的媒體可達成...
那還討論甚麼? just for fun
認同吖其實都冇咩討論價值,帝國主義根本個個都同一目的,
手法又大同小異,唔知嘈黎為乜
作者: rho837    時間: 10-10-2017 21:11

嘈好! 靜英英我們邊有得食花生!
作者: cccarlos    時間: 10-10-2017 21:16     標題: 回覆 79# 的帖子

作者: Dave    時間: 11-10-2017 10:17

引用:
原帖由 cccarlos 於 10-10-2017 21:16 發表
完美表現花生心態的麻雀

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0