標題: 神戶製鋼做假,自衛隊中招! [打印本頁]

作者: JBL    時間: 12-10-2017 09:29     標題: 神戶製鋼做假,自衛隊中招!

作者: wongmanhong2    時間: 12-10-2017 12:17

揸緊鈴木電單車...
作者: kornhill401    時間: 12-10-2017 12:41

利字當頭,連以前最信得過的..德國,日本製造..都不可靠了. Thx for sharing
作者: Lolanto    時間: 12-10-2017 12:52

日本仔造假不足為奇,不過人地假得黎都安全
作者: FBC1    時間: 12-10-2017 13:09

架仔做假仲有譜,不會太誇張。
作者: 48191    時間: 12-10-2017 18:31

引用:
原帖由 Lolanto 於 12-10-2017 12:52 發表

作者: oliver1997    時間: 12-10-2017 18:42     標題: 回覆 6# 的帖子

唔洗咁既反應,日本比人既信心同近年來歐洲car safety test結果,
的確支持到"做假仲有譜"既論述。
作者: Lolanto    時間: 12-10-2017 19:54

引用:
原帖由 48191 於 12-10-2017 18:31 發表
日本仔做假係事實,你就唔好咁傷心啦

作者: Dave    時間: 12-10-2017 22:07

偶有一單可以接受既...
接二連三就另計了。
作者: 48191    時間: 13-10-2017 00:51

你誤會我喇,我嘅意思係覺得你呢句好正:
某國出品就算真都唔安全,相比之下....又係成地玻璃碎。
引用:
原帖由 Lolanto 於 12-10-2017 19:54 發表

日本仔做假係事實,你就唔好咁傷心啦
作者: MG-42    時間: 13-10-2017 03:12

作者: 48191    時間: 13-10-2017 07:12

首先,我和這間公司毫無關係,何來「沾沾自喜」?你是否有讀寫障礙?
二,你說「樓上話做假都安全」的似乎是Lo兄,我只覺得他的觀點很新奇。
引用:
原帖由 MG-42 於 13-10-2017 03:12 發表
樓上話做假都安全?   做假都"沾沾自喜" , 冇得救了...  果然厚顏

做假都安全咁唔洗定標準啦... 又要話跟標準又做假..即係扼人啦 , 重要做假左10年...

作者: rho837    時間: 13-10-2017 09:04

! 我作天笑鳩GA仔! 喂! 嘜原來日本成日拍過啲勵志工業劇集講造假係真呀!

GA仔苦笑! 說句! 你放心喎, 你們啲系統係2010年出產! 反而冇事喎!

好在我沒放現有架跑車! 傞啲想換架2017版本! 換左就DUP春!

出左單咁既嘢! 今補買新機有價講!

其實造假事件! 唔咪GA仔全部責任, 係WTO悪果! ........

注: GA今次係底死!

但是! 我對GA仔產品及售後服務品質保証都是一樣冇變! 100% Support! 大6系統! 有排未追上GA仔一半標準!

作者: pbay    時間: 13-10-2017 10:54

引用:
原帖由 rho837 於 13-10-2017 09:04 發表
其實造假事件! 唔咪GA仔全部責任, 係WTO悪果! ........
全球化下, 各國割喉式競爭, 為搶低成本, 加大產量, 不惜放棄質素,
德國日本呢啲傳統優質出品國, 最受傷害.
其次係人權標準高, 環保要求高的先進國家, 反而競爭力大跌, 因為種種規限令成本無可能敵得過對世界不負責任的國家

依家買玩具, 即用即丟消費品, 廉價時裝, 當然好似多左選擇又平左,
但耐用品, 救命工具, 甚至建築材料, 都將貨就價, 面臨普遍質素下降.
可以話直接影響整體人類生活質素同人命安全.
作者: Dave    時間: 13-10-2017 11:08

引用:
原帖由 pbay 於 13-10-2017 10:54 發表

全球化下, 各國割喉式競爭, 為搶低成本, 加大產量, 不惜放棄質素,
德國日本呢啲傳統優質出品國, 最受傷害.
其次係人權標準高, 環保要求高的先進國家, 反而競爭力大跌, 因為種種規限令成本無可能敵得過 ...
還有從前將產品發售至全世界不是易事,但今日... 一個速遞員或者集運已經完事,從前一家公司一家船公司再加幾件跟單先做得完的事,
今天一條蛋散上網督幾下已經做到。
世上所有產品排哂同一個貨架上,高價錢高質素這市場很易被窮人賤貨吃掉一塊。

作者: pbay    時間: 13-10-2017 11:42

引用:
原帖由 Dave 於 13-10-2017 11:08 發表

世上所有產品排哂同一個貨架上,高價錢高質素這市場很易被窮人賤貨吃掉一塊。
問題唔單止窮人賤貨充斥, 而係去到連高價錢高質素, 都唔擔保耐用.
我細個既年代, 一件電器雖然貴, 但設計一般都易洗易拆, 壞左可以修, 可以換件, 修到整無可整先丟
用十幾年係閒事.  (以前屋企真係有個樂聲牌焗爐用左20幾年先打柴, 厚料, 內籠靚coating, 發熱線可拆出清潔, 依家搵晒通行都無呢種設計)

依家好多野兩三年已經打柴, 就算名牌貴野, 搵原廠整, 一係就話全部零件焊死響塊底版, 一換等於買新咁貴,
一係直頭話呢部機已經停support無零件.... 結果又係成部丟

除左超級唔環保, 更逼人養成不珍惜資源既習慣, 我覺得其實係一種倒退.
作者: geoprotex    時間: 13-10-2017 11:49

日本十套AV九套做假大家咪又係睇得咁高興, 搵食啫
作者: Dave    時間: 13-10-2017 11:49

引用:
原帖由 pbay 於 13-10-2017 11:42 發表

問題唔單止窮人賤貨充斥, 而係去到連高價錢高質素, 都唔擔保耐用.
我細個既年代, 一件電器雖然貴, 但設計一般都易洗易拆, 壞左可以修, 可以換件, 修到整無可整先丟
用十幾年係閒事.  (以前屋企真係有個樂聲牌焗爐 ...
早排TVB 有套野講呢D 「預期報銷」時間,
話D 電器很多時設定使用時間/次數,自動打柴。
識破解RESET 者可以用多3 倍時間。

BTW 是否買得快丟得快就是壞事,其實又兩睇,人人買野番來都用十幾廿年,D 廠商可以吃土了。
如果自己賣野,當然都想人地用幾用就爛就番轉頭買新...從前呢招會比人丟,但當全世界既野都係用三年收工,大家就習以為常了。
作者: Dave    時間: 13-10-2017 11:50

引用:
原帖由 geoprotex 於 13-10-2017 11:49 發表
做假唔緊要!封面同內容唔好差太多!低於30% 誤差可以接受的!但好多都係30% 相似...
作者: FBC1    時間: 13-10-2017 13:18

引用:
原帖由 geoprotex 於 13-10-2017 11:49 發表
咪係。
作者: Ben_9413    時間: 13-10-2017 13:36

引用:
原帖由 geoprotex 於 2017-10-13 11:49 發表

Bullseye
作者: Lolanto    時間: 13-10-2017 14:02

引用:
原帖由 Dave 於 13-10-2017 11:49 發表

早排TVB 有套野講呢D 「預期報銷」時間,
話D 電器很多時設定使用時間/次數,自動打柴。
識破解RESET 者可以用多3 倍時間。

BTW 是否買得快丟得快就是壞事,其實又兩睇,人人買野番來都用十幾廿年,D 廠商可 ...
市場心態唔同左,商家情願你成日轉成日買,咁先可以賺大錢。
作者: Epxaiual    時間: 13-10-2017 17:29

我引用番我自已上個月講既野先 :

(果個post係 中**隊海軍爆醜聞「南京艦」 政委酗酒窒息身亡)
每次尼d post一出, 就會有5毛出來散佈臭蟲論"外國也有" .
但係當有人po 一d 外國政府/軍隊出問題既post , 又唔見佢地出來話 "我國都有尼個問題, 今次外國出事,我地都要引以為戎"

作者: oliver1997    時間: 13-10-2017 17:36     標題: 回覆 23# 的帖子

嚴人寬己
人就係咁
當你兩邊都開炮 又會有人話你太Harsh
作者: MG-42    時間: 13-10-2017 22:40

作者: MG-42    時間: 13-10-2017 22:51

作者: MG-42    時間: 13-10-2017 23:05

作者: 48191    時間: 13-10-2017 23:06

最西其實係Tesla.....
至於點西,歡迎PM詢問。
引用:
原帖由 pbay 於 13-10-2017 11:42 發表

用十幾年係閒事.  (以前屋企真係有個樂聲牌焗爐 ...

作者: rho837    時間: 14-10-2017 01:57

Texla! 100% 垃圾!

個啲嘜嘜世界衛生/環保/淫權組織團體! 通通當年定下啲例要全球跟......今天班工業家咪知㭍哂上哂當!

點解會搞到偷工減料! 因為就正正有班'人'睇準其他國家制度上弱點挍WTO定下啲例來打(搶生意)! 結果搞到因競爭激烈下迫到盡! 咪出事......

作者: MG-42    時間: 14-10-2017 03:26

作者: JBL    時間: 14-10-2017 08:44

作者: Epxaiual    時間: 14-10-2017 09:11

引用:
原帖由 JBL 於 14-10-2017 08:44 發表

咪鬼理佢喇!我至從見到佢連玩槍都要踩低人地黎抬畗自已支槍咁人格鄙劣,當堂連對佢最後一分既專重同興趣都失去,直頭無晒性趣小佢,真正彩佢都有味!
你真係屈得就屈.
我從來都冇踩低任何人枝槍,更冇 "抬富" 過自己果支,你係平行時空返來 ?

仲有,係尼度睇開野既人.
大師你係咩料同專出咩post係人都知啦.
你既專重同興趣?
都係留番比第二個吧,小弟承受唔起.

作者: JBL    時間: 14-10-2017 09:25

作者: Epxaiual    時間: 14-10-2017 09:32

引用:
原帖由 JBL 於 14-10-2017 09:25 發表

唉....我都唔係話你,你自作多情黎做乜呢?主角都未嬲你就認咗頭,真吹漲!
你要睇清楚呀
MG 大師引用我, 你又引用MG 大師, 然後第一個字就係 "佢"
J大師你咁樣出post 容易比人誤會呀.

(原來上面唔係講緊我, 我仲以為平行時空人出現左tim.)

作者: JBL    時間: 14-10-2017 09:41

作者: Epxaiual    時間: 14-10-2017 09:59

引用:
原帖由 JBL 於 14-10-2017 09:41 發表

後面仲有组數字嘛,須然打錯咗孛,但確實唔係話師兄,誤會黎!
明白明白
作者: loveless    時間: 14-10-2017 10:05

不如搞個2017聖誕版聚, 和而不同, 青口熝麵
作者: JBL    時間: 14-10-2017 10:10

作者: 48191    時間: 14-10-2017 10:38

我贊成
引用:
原帖由 loveless 於 14-10-2017 10:05 發表

作者: queen    時間: 14-10-2017 11:02

CGF 版聚, must be wargame la
作者: Lolanto    時間: 14-10-2017 11:14

BB彈互贈
作者: rho837    時間: 14-10-2017 12:45

引用:
原帖由 loveless 於 14-10-2017 10:05 發表
周年大會! 班獎! 大家同枱打邊爐! 嘩! 正呀!
作者: loveless    時間: 14-10-2017 16:01

引用:
原帖由 JBL 於 14-10-2017 10:10 發表

會開拖嫁,到時你又食花生......
到時我係賣花生
作者: gtoray    時間: 14-10-2017 17:28

搏擊會?
作者: pbay    時間: 16-10-2017 18:36

引用:
原帖由 Lolanto 於 14-10-2017 11:14 發表
BB彈互贈
每人買支minigun一見面互相full應

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0