標題: [反省] 小心購買真品裝備 [打印本頁]

作者: Epxaiual    時間: 12-10-2017 19:29     標題: [反省] 小心購買真品裝備

(Update) 鋪頭回應請睇尼度

(先指聲明, 故事可能係真,亦可能係假,信不信由你,如有雷同,實屬不幸, 我絕對唔係因為比人呃左超級唔憤氣先出post架)

是咁的.
事源係上兩個星期
我c忽痕又想砌下裝, 就諗住買個G-CODE RTI Hanger 啦
我之前d G-CODE野都係 觀塘某間A同C之間個字開頭既鋪頭買.

咁我習慣性先上佢網頁睇啦, 冇貨, 咁我又唔死心打電話比佢,佢職員又話有貨,仲話會whatsapp我.
咁我等左一日冇收到whatsapp, 就去FB 比message 佢啦, 對話同比錢過程請睇下面.

好啦, 咁星期六我上到去, 佢比舊野我,
我一睇, 有少少唔對路 , 圖片請參考下方(我之後係屋企影的).

G-CODE野不嬲獨立包裝, 但係佢兩舊夾埋一個包裝比我?
我即場打開望一望,
同我本身有Hanger 一比, 表面冇左G-CODE雷射marking, 造工配件亦有唔同.
咁我即時打開G-CODE網頁指住G-CODE 既圖片問職員 "真係正貨 ? 同佢個樣唔同樣既 ?"
咁阿職員就話 "我地近排收到果d係咁既款wo, 你唔要我可以退番錢比你 . "

鑑於我之前都係係尼間鋪頭買G-CODE野, 一路相安無事, 咁就諗住 "應該信得過既" 就冇退到.

同一日,
我去左槍街某TMC 鋪, 望左一望 " 咁q似樣既? "
仲麻煩左阿靚女姐姐仔拎左TMC 版Hanger 出來360度比對一下, 心諗 "金翅仆x鳥"

不過, 基於有萬分之一既可能性, G-CODE可能真係轉左包裝,
我就先email G-CODE 問下, 圖片請參考下面.

結果就係 : 這是假貨.

尼個故事教訓左我: 要信自己, 唔好太過信鋪頭, 就算佢之前賣既係真貨,唔代表佢而家係賣緊真貨呀.
仲有, 當面問你退唔退, 記得要退 .

(再講一次, 故事可能係真,亦可能係假,信不信由你,如有雷同,實屬不幸, 我絕對唔係因為比人呃左超級唔憤氣[s]要開佢名[/s]花兩個禮拜又寫信又剩為左出post架)

圖片附件: fbm1-1.jpg (12-10-2017 19:29, 79.35 KB) / 該附件被下載次數 176

圖片附件: fbm2-1.jpg (12-10-2017 19:29, 56.92 KB) / 該附件被下載次數 212

圖片附件: Op.jpg (12-10-2017 19:29, 113.88 KB) / 該附件被下載次數 196

圖片附件: op2.jpg (12-10-2017 19:29, 112.97 KB) / 該附件被下載次數 199

圖片附件: ip1.jpg (12-10-2017 19:29, 100.59 KB) / 該附件被下載次數 190

圖片附件: ip2.jpg (12-10-2017 19:29, 96.5 KB) / 該附件被下載次數 194

圖片附件: c1.jpg (12-10-2017 19:29, 104.66 KB) / 該附件被下載次數 166

圖片附件: mail1.jpg (12-10-2017 19:29, 121.97 KB) / 該附件被下載次數 175

作者: kornhill401    時間: 12-10-2017 19:38

有單有據,要去消費者委員會,攪攪佢.
作者: gtoray    時間: 12-10-2017 19:49

以正視聽!
作者: loveless    時間: 12-10-2017 19:50

近年老翻包裝串錯字既情況減少左好多,令判斷困難左。
但始終唔係自己語言,有D野依然會响起少少警號:
例如Made in the USA 正路唔會拆開二句...
作者: Lolanto    時間: 12-10-2017 19:50

小事一樁,可能間舖都入錯貨
作者: Epxaiual    時間: 12-10-2017 19:57

引用:
原帖由 loveless 於 12-10-2017 19:50 發表
近年老翻包裝串錯字既情況減少左好多,令判斷困難左。
但始終唔係自己語言,有D野依然會响起少少警號:
例如Made in the USA 正路唔會拆開二句...
咁又唔係.
G-CODE正貨包裝都係上下分開的 MADE IN USA ,
佢個包裝袋有大機會係正貨,入面唔係姐.
引用:
原帖由 Lolanto 於 12-10-2017 19:50 發表
小事一樁,可能間舖都入錯貨
所以我發既係自我反省post , 唔係開名插佢post

作者: 新手一隻    時間: 12-10-2017 19:58

作者: gainax    時間: 12-10-2017 20:01

拆左包裝仲有冇得退? 有既話都算有售後好過冇
作者: loveless    時間: 12-10-2017 20:07

引用:
原帖由 Epxaiual 於 12-10-2017 19:57 發表

咁又唔係.
G-CODE正貨包裝都係上下分開的 MADE IN USA ,
佢個包裝袋有大機會係正貨,入面唔係姐.

所以我發既係自我反省post , 唔係開名插佢post
返去睇下先,好似都有個包裝未丢
作者: tinyau1134    時間: 12-10-2017 20:14

嘩... 咁大間鋪...
作者: walther    時間: 12-10-2017 20:54

呢排香港經濟好,請人難,有可能係個店員新嚟唔識。今日去生根睇下 WE 枝 1911, 問個店員係咪新款,佢九唔答八咁話嗰枝係 display, 再問,佢問返我咩係新款,我話飛機口徑大D,一年前至出, 佢跟著四圍望,個口就 er....er....er.....

作者: JFCP    時間: 12-10-2017 20:56

小兔都有假貨?!?!
作者: Epxaiual    時間: 12-10-2017 21:03     標題: 回覆 12# 的帖子

拿, 我冇話係尼間鋪架, 你估架咋
作者: gtoray    時間: 12-10-2017 21:05

引用:
原帖由 walther 於 12-10-2017 20:54 發表
呢排香港經濟好,請人難,有可能係個店員新嚟唔識。今日去生根睇下 WE 枝 1911, 問個店員係咪新款,佢九唔答八咁話嗰枝係 display, 再問,佢問返我咩係新款,我話飛機口徑大D,一年前至出, 佢跟著四圍 ...
你真係說服到自己有呢個可能性?

作者: BLSK    時間: 12-10-2017 21:18

買過豬曲,一定會有logo同made in usa
Copy 一定無呢兩樣野

咁包裝法我覺得有點怪

作者: eelxilef    時間: 12-10-2017 21:22

淨係知小兔0的野貴的
貴得黎仲要係假就好激氣
作者: fai84    時間: 12-10-2017 21:41

G code 通常有刻字, 同埋呢隻product number 都錯, 33係 g code 自己右手槍套, 沙記用既係39
不過tmc 個mount 係1/4 g code 價錢, 好難話出錯貨

作者: Ben_9413    時間: 12-10-2017 21:46

好離譜 ...
作者: Epxaiual    時間: 12-10-2017 21:58

引用:
原帖由 fai84 於 12-10-2017 21:41 發表
G code 通常有刻字, 同埋呢隻product number 都錯, 33係 g code 自己右手槍套, 沙記用既係39
不過tmc 個mount 係1/4 g code 價錢, 好難話出錯貨
咪係囉
所以我要反省,咁都可以收貨,抵打
作者: BLSK    時間: 12-10-2017 22:00

事已至此,以後投身T記啦
作者: Epxaiual    時間: 12-10-2017 22:10

引用:
原帖由 BLSK 於 12-10-2017 22:00 發表
事已至此,以後投身T記啦
當我每日訓醒, 見到原本有marking 既地方冇marking ,心中就有一把火
作者: 二伍仔    時間: 12-10-2017 22:11

師兄,交比海關吧
不過我諗佢地睇到post應該會收埋哂d蟹貨
作者: killermike    時間: 12-10-2017 22:24

T 記  早排見過有真假一齊賣
作者: Epxaiual    時間: 12-10-2017 22:26

引用:
原帖由 二伍仔 於 12-10-2017 22:11 發表
師兄,交比海關吧
不過我諗佢地睇到post應該會收埋哂d蟹貨
冇單據,冇白紙黑字証明我手頭上既 "產品" 係佢地賣既.
海關應該唔會受理.
所以我先要出post "反省自己" 呀
作者: oliver1997    時間: 12-10-2017 22:28     標題: 回覆 24# 的帖子

對話紀錄有機會受理
試左先算啦 試交比海關冇成本可言
作者: Epxaiual    時間: 12-10-2017 22:38

引用:
原帖由 oliver1997 於 12-10-2017 22:28 發表
對話紀錄有機會受理
試左先算啦 試交比海關冇成本可言
聽朝訓醒再諗下先
作者: selvaria    時間: 12-10-2017 23:45

轉會用SAFARILAND
作者: Epxaiual    時間: 12-10-2017 23:47

引用:
原帖由 selvaria 於 12-10-2017 23:45 發表
轉會用SAFARILAND
safariland 既快拆組件太厚,容易"kick"到野
RTI 薄好多冇咁阻訂
作者: dogjumpjump    時間: 13-10-2017 00:13

比海關佢死梗, 你問佢要錢定想上庭, 佢實比返錢你

樓主請勿就咁放過佢地, 難為自己, 佢可能係度笑緊你都唔定, 唔好放過佢地!!
作者: rho837    時間: 13-10-2017 08:52

以後都係入舖頭買實物!
作者: Nova_Dust    時間: 13-10-2017 09:19

個人覺得拿人錢財與人消災。如果打著正貨的旗號但出售翻版,那就可能有欺騙行為(也許前檯工作人員真的不知情,他不是下單那位)。

樓主如果甘願了事,深信已經明白下次如何應對同類事件,花錢買教訓滋味並不好受。但是否要站出來以正視聽,那就要看當事​​人了。
作者: horenhim    時間: 13-10-2017 09:32

如要賭上商德賺一百幾十是不值
要看看對方怎麼回應了
作者: Mea10lh    時間: 13-10-2017 09:38

之前朋友搵觀塘專砌AK 果間店, 買左A+ 套hop up set + 內管
朋友交低支槍比佢地砌埋, 打game 果陣發覺好唔準, 所以朋友搵我睇睇支槍
發現條管係黑管黎, 內管身寫住工匠牌
果次之後就blacklist 左間野
作者: tinyau1134    時間: 13-10-2017 09:39     標題: 回覆 30# 的帖子

實體店不代表沒有假貨
精明消費者都要有精明消費眼
利申:沒有
作者: 2slow    時間: 13-10-2017 09:54

睇完之後小弟覺得應該即場交收check貨有懷疑的時候就唔收貨了,
又或者向店員表示如確認不是正貨他日可退貨等等...
作者: pbay    時間: 13-10-2017 10:38

原來間野做生意咁唔老實
作者: geoprotex    時間: 13-10-2017 12:14

請問樓主收到G-Code個鑑證email後有無聯絡間鋪要求退貨?
作者: ranger101    時間: 13-10-2017 12:41

Gcode嘢T記都有賣開,不過真假難分,好似真真假假一齊賣
要買Gcode真嘢最好去官網啦,紅狼好似都有,不過某些brand的本地貨品真假難分
作者: walther    時間: 13-10-2017 13:49

引用:
原帖由 ranger101 於 13-10-2017 12:41 發表
Gcode嘢T記都有賣開,不過真假難分,好似真真假假一齊賣
要買Gcode真嘢最好去官網啦,紅狼好似都有,不過某些brand的本地貨品真假難分
本土貨美心月餅就話有假姐,氣槍都有 ?
作者: rYaN    時間: 13-10-2017 14:04

嘩……咁都得?賣假野真係當D客係傻仔咩……
作者: jacko    時間: 13-10-2017 14:10

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 13-10-2017 00:13 發表
比海關佢死梗, 你問佢要錢定想上庭, 佢實比返錢你

樓主請勿就咁放過佢地, 難為自己, 佢可能係度笑緊你都唔定, 唔好放過佢地!!
平心論,人地開頭有話覺得有問題可以退錢
作者: BLSK    時間: 13-10-2017 14:20     標題: 回覆 39# 的帖子

T記同豬曲個價爭七八倍到啦
反而T記老實喎真假唔會撈亂
作者: near104    時間: 13-10-2017 14:32

之前係同鋪買左AK A+ HOP UP set發現set hopup 果粒基米係打斜收入去成個下壓點斜左得1/4邊有HOP UP 拎返上去佢地話幫我換返 眼見枝槍又拆散左 咪放低埋枝槍叫佢地換返個hop up左收人工幫手裝返落去 過左3星期後拎返枝槍....佢直接裝左有問題果個上去一樣得1/4邊有HOP UP 之後都BLACK LIST左佢地
作者: BLSK    時間: 13-10-2017 15:37

不過有次拎支電槍hop up 座俾人裝歪左,拎俾佢幫我執返個hop up (小學雞唔識搞)
佢都整左大概半個鐘但無收我錢

可能呢啲野簡單
作者: Epxaiual    時間: 13-10-2017 15:51

鋪頭回應 :

我冇特別check戶口 唔知係咪真係有入錢.
係有少少夾硬質比我既感覺, 叫做處理左 ?

(16/10/2017 update)
鋪頭show 左入數紙

圖片附件: cgf.jpg (13-10-2017 15:51, 53.5 KB) / 該附件被下載次數 153

作者: Epxaiual    時間: 13-10-2017 16:03

引用:
原帖由 geoprotex 於 13-10-2017 12:14 發表
請問樓主收到G-Code個鑑證email後有無聯絡間鋪要求退貨?
冇,如果有我會一齊寫埋出來.
諗番層其實應該打電話去同佢講一次, 比次機會先再出post.  
自我反省

不過請你明白,
一向買開冇問題 + 特登走上去拎 + 當住面問佢佢話係正貨 + 同一日行去T記睇到一模一樣 + 望到T記係咩價錢
加加埋埋個怨念有幾大
作者: geoprotex    時間: 13-10-2017 16:28

引用:
原帖由 Epxaiual 於 13-10-2017 16:03 發表

冇,如果有我會一齊寫埋出來.
諗番層其實應該打電話去同佢講一次, 比次機會先再出post.  
自我反省

不過請你明白,
一向買開冇問題 + 特登走上去拎 + 當住面問佢佢話係正貨 + 同一日行去T記睇到 ...
小弟當然明白師兄果種失望心情, 不過鋪頭肯主動跟進總算完滿解決啦
作者: pmcoperator    時間: 13-10-2017 16:56

咁你叫佢入你錢之後留入數紙
同埋俾佢户口前check定自己account有幾錢
作者: BLSK    時間: 13-10-2017 17:05     標題: 回覆 48# 的帖子

師兄之前過左數應該退返去個個戶口?
不過俾返入數紙師兄都得既
作者: gtoray    時間: 13-10-2017 19:27

引用:
原帖由 Epxaiual 於 13-10-2017 15:51 發表
鋪頭回應 :

我覺得佢解釋同處理方法都合理
作者: queen    時間: 13-10-2017 20:10

純邏輯問題...

GCODE本身無包裝袋咁去邊度搵舊包裝袋入新貨???
作者: jacko    時間: 13-10-2017 20:12

引用:
原帖由 Epxaiual 於 13-10-2017 15:51 發表
鋪頭回應 :

嗰句"仿品係自用"及"用剩下嘅G-code袋包裝, 方便陳列"有啲予盾, 自用又做咩陳列?咁如果今次無發現呢個問題, 咁咪變左呃人? 當然, 現時主動補鑊, 都算係咁啦
作者: walther    時間: 13-10-2017 20:59

呢個論壇應記一功,真係有D影響力
作者: Ben_9413    時間: 14-10-2017 00:44

o甘"pro"間舖會傻傻分不清真品贋品

Message 來往好清楚當時是sell緊珍品

來貨無包裝袋又做乜"安"個包裝袋俾佢

令我諗起高價收酒樽.....

反正我信了

作者: jn_jona    時間: 14-10-2017 01:28

引用:
原帖由 Ben_9413 於 14-10-2017 00:44 發表
o甘"pro"間舖會傻傻分不清真品贋品

Message 來往好清楚當時是sell緊珍品

來貨無包裝袋又做乜"安"個包裝袋俾佢

令我諗起高價收酒樽.....

反正我信了
依家去藥房買藥都會問你要唔要盒 唔要平d
買真品最過癮係先做research再去買 同舖頭買都仲好d
同鬼佬買出左事都唔知點算 我真係奶過野
作者: tf141    時間: 14-10-2017 17:55

引用:
鋪頭回應 :

係佢而家既形勢嚟講,做得既都算做咗架啦
如果你仲有其他自覺合理既要求,咪PM同佢提出囉

呢件事明顯係佢地唔啱架啦,但係作為客人都要知自己想點
最忌人地做咗野又唔滿意,但係又唔知自己想點,一味條氣唔順
作者: toto0321    時間: 16-10-2017 11:49

估隻兔仔唔到喎!
作者: zipp    時間: 16-10-2017 14:43     標題: 回覆 52# 的帖子

可解作Dummy 或 sample
作者: Epxaiual    時間: 16-10-2017 19:04

(Update)
鋪頭show左入數紙
應該算解決了吧
作者: toto0321    時間: 17-10-2017 15:38     標題: 回覆 59# 的帖子

入返數係解決咗你的問題
但今次發生呢件事,誠信有好大問題啦!
作者: Kwind    時間: 17-10-2017 15:59

引用:
原帖由 jacko 於 13-10-2017 20:12 發表

個句"仿品係自用"及"用剩下既G-code袋包裝, 方便陳列"有啲予盾, 自用又做咩陳列?咁如果今次無發現呢個問題, 咁咪變左呃人 當然, 現時主動補鑊, 都算係咁啦
其實我覺得D鋪頭都係搏

因為其實唔少買家中左招後多數選擇唔出聲...最多唔再幫襯...但呢類應該屬少數

多數既人中左招都唔知

以我10幾年前做電腦SALES時...賣到部機...老闆會問...你覺得個客識唔識野

個客部機可能要2條128RAM...識野就兩條128...唔識野就4條64

作者: toto0321    時間: 17-10-2017 23:02     標題: 回覆 61# 的帖子

不能同意更多!blacklist bunny...
作者: hoishing    時間: 21-10-2017 14:26

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0