標題: 各位兄弟以後打Wargame 要小心場中障礙物 [打印本頁]

作者: fufu999    時間: 14-10-2017 19:50     標題: 各位兄弟以後打Wargame 要小心場中障礙物

場中障礙物如有易碎物件(如玻璃),如果打爛左會被追討賠償。而且場地不會預先警告。

小弟新手一名,今日真心上了精彩一課。
作者: 新手一隻    時間: 14-10-2017 19:59

作者: olw0978    時間: 14-10-2017 20:01

引用:
原帖由 fufu999 於 14-10-2017 19:50 發表
場中障礙物如有易碎物件(如玻璃),如果打爛左會被追討賠償。而且場地不會預先警告。

唔清唔楚,是什麼障礙物? 室外場? 室內場?

到底打爛左乜野?
作者: sealsman    時間: 14-10-2017 20:05

引用:
原帖由 fufu999 於 14-10-2017 19:50 發表

係事實就講清講楚 邊個場 打爛啲乜 賠幾錢
作者: fufu999    時間: 14-10-2017 20:10

今日W易發,場中有多架廢棄車輛,有其中幾架仲有車窗玻璃,打到中午,場主話我哋打爛左兩架車車尾窗,要求賠償3張大牛。。。。。
仲話朝早佢睇過冇爛,一定係我哋槍過火或重珠打爛云云 。。
今次就話車窗啫,下次佢放個古董入去做cover我哋就大鑊鳥。

而家仲話唔賠就報警
作者: sealsman    時間: 14-10-2017 20:19

引用:
原帖由 fufu999 於 14-10-2017 20:10 發表
今日W易發,場中有多架廢棄車輛,有其中幾架仲有車窗玻璃,打到中午,場主話我哋打爛左兩架車車尾窗,要求賠償3張大牛。。。。。
仲話朝早佢睇過冇爛,一定係我哋槍過火或重珠打爛云云 。。
今次就話車 ...
真係報先算啦 又唔係現場報 無證無據 佢話係就係?
少少錢等佢慢慢民事告 賠佢_ _ 咩
作者: olw0978    時間: 14-10-2017 20:23

靠嚇? 我嚇大,正常合法火是不可能打爛車尾玻璃,報警歡迎,即場檢即場試,怕佢有牙?

除非你的槍。。。
作者: 我當你透明    時間: 14-10-2017 20:24

樓主又真係賠wo😱
感覺有d俾人屈
佢擺得係個場到,就預左俾人"打"
如果行得正,企得正,怕咩呀?
如果事情屬實,真係要好好考慮"w易發"做生意既態度同誠信
作者: fufu999    時間: 14-10-2017 20:27

引用:
原帖由 sealsman 於 14-10-2017 20:19 發表

真係報先算啦 又唔係現場報 無證無據 佢話係就係?
少少錢等佢慢慢民事告 賠佢_ _ 咩
戰區中放有玻璃窗既車做Cover其實都有一定危險。
場地又唔事前提醒玩家

而家話爆左仲要客賠,以後打game真係要好小心。
自問之前就算打Cqb都冇乜點留意個場入面既障礙物會唔會打得爛
作者: tinyau1134    時間: 14-10-2017 20:27

子彈無眼WO.... 你不是突登整的話, 談什麼
作者: fufu999    時間: 14-10-2017 20:29

引用:
原帖由 olw0978 於 14-10-2017 20:23 發表
靠嚇? 我嚇大,正常合法火是不可能打爛車尾玻璃,報警歡迎,即場檢即場試,怕佢有牙?

除非你的槍。。。
朋友圍內打,冇長狙,個個0.2g bb 1.8J樓下
當場已叫場主可以隨便檢查所有槍支。。。
但場主冇做,當下都冇為以,以為冇乜事。
我都覺得冇理由打得爆。
作者: 我當你透明    時間: 14-10-2017 20:31

直情要抵制佢啦,要人賠!
佢傻x左呀
一陣下次屈埋你同我呀
下次擺架靚車係到,咁我咪pk
作者: fufu999    時間: 14-10-2017 20:31

引用:
原帖由 我當你透明 於 14-10-2017 20:24 發表
樓主又真係賠wo😱
感覺有d俾人屈
佢擺得係個場到,就預左俾人"打"
如果行得正,企得正,怕咩呀?
如果事情屬實,真係要好好考慮"w易發"做生意既態度同誠信
未賠,走之前都冇講過幾錢,本來諗過如果幾百蚊,一人夾幾十息事寧人,但而家要3000仲講到唔賠就報警。。。
作者: 我當你透明    時間: 14-10-2017 20:33

佢傻x左呀
一陣下次屈埋你同我呀
作者: 我當你透明    時間: 14-10-2017 20:35

引用:
原帖由 fufu999 於 14-10-2017 20:31 發表

未賠,走之前都冇講過幾錢,本來諗過如果幾百蚊,一人夾幾十息事寧人,但而家要3000仲講到唔賠就報警。。。
你行得正,企得正既,一定5好賠,我相信大把兄弟撐你
免得有下個受害人!
作者: fufu999    時間: 14-10-2017 20:39

引用:
原帖由 我當你透明 於 14-10-2017 20:35 發表

你行得正,企得正既,一定5好賠,我相信大把兄弟撐你
免得有下個受害人!
各位兄弟真係要小心。。。我再同今日戰友商討下
作者: kornhill401    時間: 14-10-2017 20:51

如果有CCTV影到,就賠.無就口話口賠.
作者: Dave    時間: 14-10-2017 21:37

車場果D 車在下記得大車有不少尚有完整玻璃,在下玩時都是直接射中玻璃,其實沒甚麼可能打得爆。
如果樓主的槍真係爽穿玻璃,我只能說可能打中「秘孔」...一中左隔三秒會爆炸。
暫時以樓主提供的資料來看,只能說各方面都充滿著不合理。總覺得重組整件事需要更多資料...
經驗告訴本人,如果覺得一件事很不合理,最大可能是用不足情報量去演繹整件事...
或者我們需要其他參加者或場地的口供或陳述。

作者: Ben_9413    時間: 14-10-2017 21:52

引用:
原帖由 Dave 於 2017-10-14 21:37 發表
車場果D 車在下記得大車有不少尚有完整玻璃,在下玩時都是直接射中玻璃,其實沒甚麼可能打得爆。
如果樓主的槍真係爽穿玻璃,我只能說可能打中「秘孔」...一中左隔三秒會爆炸。
暫時以樓主提供的資料來看,只能說各 ...
o甘打笠車身揩花油點計

究竟場地設計係掩體定障礙物.....

Game 場會預掩體無穿無爛........
作者: Dave    時間: 14-10-2017 22:09

引用:
原帖由 Ben_9413 於 14-10-2017 21:52 發表

o甘打笠車身揩花油點計

究竟場地設計係掩體定障礙物.....

Game 場會預掩體無穿無爛........
或者咁講... W28 個車場已經相當歷史,日日咁多人射.. 冇一萬都幾千發,又唔見爛...更未聽過叫人賠錢云云,
咁有趣針對樓主,會唔會有其他原因呢?
作者: fufu999    時間: 14-10-2017 22:10

引用:
原帖由 Dave 於 14-10-2017 21:37 發表
暫時以樓主提供的資料來看,只能說各 ...
小弟的槍當然不可能爽穿玻璃 ... 但場主堅持係我地打爛,而我地只有0.2-0.25g b b同最大1.8J 的 AEG
當然塊爛左既玻璃幾時爆,同爆之前係咪完好,會唔會已經有裂痕,我地唔知道, 事前更加唔會去仔細檢查
我都覺得件事完全唔合理,就當我地當黑... 而我更加唔怕場地人員上黎對質

本身上黎出post都只係想大家之後去要小心,場中車窗玻璃如有損毀,需付1500大元/塊
作者: 新手一隻    時間: 14-10-2017 22:13

作者: fufu999    時間: 14-10-2017 22:13

引用:
原帖由 Dave 於 14-10-2017 22:09 發表

或者咁講... W28 個車場已經相當歷史,日日咁多人射.. 冇一萬都幾千發,又唔見爛...更未聽過叫人賠錢云云,
咁有趣針對樓主,會唔會有其他原因呢?
佢場中有歷史的舊車都冇玻璃窗的, 只有佢話今年新買的車先有...
作者: xo8816    時間: 14-10-2017 22:20

如果淨睇樓主講述o既故仔咁真係有點兒那個喎,俾埋槍你check都唔攪乜乜乜...當時有冇認頭話賠先?冇就

等睇有冇其他版本先

作者: Dave    時間: 14-10-2017 22:31

引用:
原帖由 新手一隻 於 14-10-2017 22:13 發表

樓主係講場主聲稱佢地啲槍打爛玻璃,要賠。

以目前的資料嚟講,成件事係充滿疑點的。期待各方俾出更多資料。

不過呢個post又帶出咗個問題,如果game場入面的物品,cover之類本身係有機會損 ...
充滿疑點+1

個人理解為,放得係場地做COVER 的東西是預左你用「BB 槍」擊中的,當然是合法火力,
但如果是「非實戰需要」地被破壞,例如槍托撞擊,用攻擊頭火帽擊穿,或是拳打腳踢掟石鎚仔,個人認為可視為損毀他人財物。
正如壁球場打波,個牆預左比你「打」,但如果你拎個「鐵膽」兜野車落去打崩塊場,之後話「你塊牆預左人打架啦!」,又合唔合理呢?
作者: RCOOH    時間: 14-10-2017 22:36

引用:
原帖由 我當你透明 於 14-10-2017 20:33 發表
佢傻x左呀
一陣下次屈埋你同我呀
萬一擺架布加提威龍 (自稱),揩花D油你賣埋蘿柚都唔夠賠呀......

真係有冇搞錯?呢個係game場唔係博物館,子彈無眼,game場"戰鬥區域"中既任何野,落場既人身上既任何野都會被打穿打爛打花,不可避免,除非果樣人或野唔處於交戰區,同時/或者有清晰告示表明不得射擊,而又可以證明有人蓄意啡過去,先至要賠,唔賠就可以報警叉佢傷人或刑毀。

如果真鎗IPSC開鎗打MISS,唔中靶但打斷左個靶架係咪要賠?如果打game射花師兄隻parker philip,係咪要賠?如果唔小心打爆人地隻真品EO (0.8J近射可以爆物鏡)物鏡,係咪要即磅先?

如果你冇過J,怕乜野驗,佢唔驗就死人都唔好賠,搞大佢叫警察黎睇住佢驗,搞臭左個名睇佢點死?

除非有人過J啦.....

作者: Ben_9413    時間: 14-10-2017 22:36

引用:
原帖由 Dave 於 2017-10-14 22:31 發表

充滿疑點+1

個人理解為,放得係場地做COVER 的東西是預左你用「BB 槍」擊中的,當然是合法火力,
但如果是「非實戰需要」地被破壞,例如槍托撞擊,用攻擊頭火帽擊穿,或是拳打腳踢掟石鎚仔,個人認為可視為損 ...
但暫時資料係場懷疑過J, pin point 射擊...

作者: Dave    時間: 14-10-2017 22:39

引用:
原帖由 fufu999 於 14-10-2017 22:13 發表

佢場中有歷史的舊車都冇玻璃窗的, 只有佢話今年新買的車先有...
NO,今年年初我HOST 2 場W28 GAME,車場舊車肯定有玻璃,自己睇:
https://www.youtube.com/watch?v=xocHLeGVjgw

我唔識數幾多隻窗有玻璃幾多隻冇了,數到話我知,THANKS
作者: gtoray    時間: 14-10-2017 22:40

係咪另有內情?成件事古古怪怪..
作者: xo8816    時間: 14-10-2017 22:43

不過除蓄意破壞外正常都幾難整爆,仲要同時間唔係爆一塊
作者: 新手一隻    時間: 14-10-2017 22:53

作者: RCOOH    時間: 14-10-2017 22:56

引用:
原帖由 fufu999 於 14-10-2017 20:39 發表

各位兄弟真係要小心。。。我再同今日戰友商討下
開波前有冇chk鎗並且做好紀錄?

0.2 1.8J其實幾危,天氣開始轉涼,電鎗會好火左少少,而且0.2都有1.8時,用0.25或0.28甚至0.3驗好容易就JJ,而且你係咪肯定全隊落場時都係0.2彈,包括果幾個大J C兄 ,唔會摻左一D重彈係裡面?

作者: loveless    時間: 14-10-2017 22:59

引用:
原帖由 新手一隻 於 14-10-2017 22:53 發表

我講緊合理使用場地,當然唔包括過火,拳打腳踢之類的狀況。

問題係如果件物件係場地內,有潛在的損毀可能性,又無清晰提示話唔打得,又咁啱好打爛咗,game場可否要求顧客賠錢? 具體條例係點?
比 ...
A. 投資X數目去運作一盤生意
B. 亂屈客Y數目Z次直到口碑破產冇生意

如果B數值唔能夠長期大過A,搞黎托乎。
作者: 新手一隻    時間: 14-10-2017 23:05

作者: loveless    時間: 14-10-2017 23:07

引用:
原帖由 新手一隻 於 14-10-2017 23:05 發表

唔討論背後動機,淨係討論如果發生,咁會點?
鬥法律,鬥常識,鬥人際關係,鬥解決問題能力
作者: gainax    時間: 14-10-2017 23:12

如果照樓主講大家守規則下野戰場地設施布景損壞要玩家賠,咁呢個場絕對口碑唔想撈落去, 另外無證據要你地賠仲算唔算屈?
作者: 我當你透明    時間: 14-10-2017 23:19

咁打佢果個"光明頂"如果無行"路",自己開山劈石上落,咁又會5會告我?
作者: gainax    時間: 14-10-2017 23:22

引用:
原帖由 新手一隻 於 14-10-2017 22:53 發表

我講緊合理使用場地,當然唔包括過火,拳打腳踢之類的狀況。

問題係如果件物件係場地內,有潛在的損毀可能性,又無清晰提示話唔打得,又咁啱好打爛咗,game場可否要求顧客賠錢? 具體條例係點?
比 ...
如果個老細拍幾架靚車係場入面,只班友射中一粒彈hi花左要人賠返原廠返修車價,咁樣係唔係有得賠?
作者: andyngo    時間: 14-10-2017 23:23

充滿疑點+1  

不信樓主
作者: FBC1    時間: 14-10-2017 23:24

引用:
原帖由 loveless 於 14-10-2017 22:59 發表

A. 投資X數目去運作一盤生意
B. 亂屈客Y數目Z次直到口碑破產冇生意

如果B數值唔能夠長期大過A,搞黎托乎。
Dr講句說話都咁有學問。
作者: type38    時間: 15-10-2017 00:05

引用:
原帖由 gainax 於 14-10-2017 23:22 發表

如果個老細拍幾架靚車係場入面,只班友射中一粒彈hi花左要人賠返原廠返修車價,咁樣係唔係有得賠?
起game場入面戰鬥區入邊就實預左

但好奇一問 如果架車泊起對住休息區隔離個parking到, 好似三x咁
比人打花左又有冇得賠
你知喇 愈來愈多人鍾意起休息區到扣雞
作者: Ben_9413    時間: 15-10-2017 00:08

問題有兩個:

1/ 過J打爆 與 不過J打爆

2/ 其他物件 意外打爆 與 蓄意打爆

求上述處理方法s

作者: gunlock34    時間: 15-10-2017 00:16

新ac....又冇片,都係留名先

*依家香港人有咩事都拍片先,冇片又好難信
作者: gainax    時間: 15-10-2017 00:19     標題: 回覆 41# 的帖子

休息區講明唔可以開火仲週位射領野自己攞黎,到最尾洗唔洗賠都好首先可以肯定會煩自己一大輪。。
作者: gainax    時間: 15-10-2017 00:59

引用:
原帖由 Ben_9413 於 15-10-2017 00:08 發表
問題有兩個:

1/ 過J打爆 與 不過J打爆

2/ 其他物件 意外打爆 與 蓄意打爆

求上述處理方法s
過J基本上已經衰左火器條例check到只會入罪已經唔關打爆性質事,而家應該關於係意外打爆洗唔洗賠(有得拗睇有冇證據)同蓄意打爆(如果有哂片同動機證明真係蓄意損壞他人財產,人地有錢惡上黎可以告另一條,不過無證明單方面相信是任你up告空氣 )
呢d搞大左都係官司之拗,通常搞到出面冇著數私下拆掂,照樓主up有d似同係街一班人行過人地就跌爛左部電話要你賠一樣,咁你地真係冇撞到人仲會唔會賠唔賠?
作者: kongchak    時間: 15-10-2017 01:22

過唔過J關打爆玻璃咩事?
佢自然損耗既話關客人咩事,做生意緊係有風險嫁啦 有咩可能輸打嬴要先
就算有CCTV 我都唔係幾信佢可以影得清D BB彈彈道
如果搵差人想告你刑事,你死話唔關你事冇證咩據起訴都起唔到啦
佢要告你民事咁你咪比佢告lor 可能搞幾個月佢就會放棄
作者: walther    時間: 15-10-2017 01:23

樓主應該冇講曬成個故事吧 ?
作者: Dave    時間: 15-10-2017 01:30

引用:
原帖由 kongchak 於 15-10-2017 01:22 發表
過唔過J關打爆玻璃咩事?
佢自然損耗既話關客人咩事,做生意緊係有風險嫁啦 有咩可能輸打嬴要先
就算有CCTV 我都唔係幾信佢可以影得清D BB彈彈道
如果搵差人想告你刑事,你死話唔關你事冇證咩據起訴都起唔到啦
佢 ...
如果真係告到上庭,過唔過火我相信關事,
因為w2x 的場地設計合理情況下應該要頂到合法火力的正常交戰損害,
如果玩家在正常交戰都打得爛,其實w2x 未必索償到。
但如果玩家支槍係超過香港火力上限而射爆d 野,w2x 其實可以解釋話玩家用既工具已經超過正常情況 ( 非法力 ),w2x 冇做相關對應措施其實情理之內,
又或者玩家係「非交戰」情況下,故意對cover 物作持續及非必要之射擊,其實入唔入到刑事毀壞罪亦是未知之數。因為呢個「試槍」行為其實w2x 已經設立左試槍區專門負責,
玩家在戰區對某目標物試槍其實很難推諉為意外或必要行為...
至於「超火槍」控告乜乜火器條例又應該再立一case 控告。

以上推論全屬個人觀感並無指引意圖或法律參考價值,謝謝。

作者: wai1009    時間: 15-10-2017 01:51

9月擺車入場做cover,雖然平車,但諗住唔會爛??場主係唔係發緊夢
作者: kongchak    時間: 15-10-2017 01:55     標題: 回覆 48# 的帖子

Dave 如果你係個法官   w2x 話玩家用既工具已經超過正常情況 ( 非法力 )假設 3j 咁所以先會打爆玻璃咁你信唔信.
問題係如果真係用過J 呢個point 會唔會太弱 我覺得難令人信服 佢地又唔係物理學家 點知幾j打爆玻璃
所以我第一句先會排除 反而成件事自然損耗比較合理
作者: wai1009    時間: 15-10-2017 02:03

引用:
原帖由 Dave 於 14-10-2017 22:39 發表

NO,今年年初我HOST 2 場W28 GAME,車場舊車肯定有玻璃,自己睇:
https://www.youtube.com/watch?v=xocHLeGVjgw

我唔識數幾多隻窗有玻璃幾多隻冇了,數到話我知,THANKS
9月先擺新車囉,段片3月....fb page有講
作者: 新手一隻    時間: 15-10-2017 02:14

作者: gtoray    時間: 15-10-2017 02:43

引用:
原帖由 新手一隻 於 15-10-2017 02:14 發表
有無法律專家可以分析下?
網上個個都係法律專家架啦~
作者: T-800    時間: 15-10-2017 03:30

AIR SOFT GUN射膠珠B B打得爆汽車件(大銀幕)。。?
軍醫玩鎗超過三十年仍難以致信,亦未有所聞!
至少軍醫自己測試無數次仍未能做得到!

信相3J加0.3BB(膠珠)亦不能做到(粒弹自已碎晒就有!)。。。(咁啱打正玻璃擊碎點就唔知,不過幾會亦很微)

膠珠BB彈加1J以上力度是可以打爆紅酒杯、薄水杯之類D玻璃是很容易的事,但要打爆汽車(大銀幕)? 廿幾三十年前在老友錦田個廢車場用支大改9000、MGC黑豹打膠珠都做唔到,除非用鋁珠、用鉛珠、玻璃珠、steel BB又唔同講法。。。
用steel B B的話,1J已經可以輕易打爆汽車(大銀幕)了!,而據經驗(not in HONG KONG)~用6mm鋁珠、鉛珠(單發)更要3J左右才可能做得到!(打全自動唔知,未試過。。)

段估樓主都唔會用Steel BB打Game咁顛掛。。?!

Happy Shooting!

作者: T-800    時間: 15-10-2017 04:06

2.泊車在戰做cover怕比人射中。。。?好似街頭“古董黨”騙案!
一般Air soft係射唔爆汽車玻璃的!但射凹架車車身就绝對得,咁要唔要賠呢?!
下次遇到呢D事一定要報警!警方大把專家幫您試。。。怕什麼?

Happy shooting!
作者: FBC1    時間: 15-10-2017 04:43

樓主既故事並不完整。
作者: fufu999    時間: 15-10-2017 07:02

引用:
原帖由 T-800 於 15-10-2017 03:30 發表
AIR SOFT GUN射膠珠B B打得爆汽車件(大銀幕)。。?
軍醫玩鎗超過三十年仍難以致信,亦未有所聞!
至少軍醫自己測試無數次仍未能做得到!

信相3J加0.3BB(膠珠)亦不能做到(粒弹自已碎晒就有!)。。。(咁ࢋ ...
唔係大銀幕。。。係車尾玻璃
我哋全部有Check 槍,事後都講左全部槍任check
一定合法火力,我哋全部新手。。。
作者: fufu999    時間: 15-10-2017 07:08

多謝各位討論,我哋問過一個玻璃行業人士,佢話正常完美既玻璃應該打唔爆,但車窗玻璃(唔係大銀幕)係日常使用下,可能已經有肉眼睇唔見既裂痕,只要打中裂痕,要成塊醉裂唔係冇可能,相信佢個場之後其他車都唔會頂到好耐,而家就等時間證明我哋有冇錯啦。。。
作者: shiroawong    時間: 15-10-2017 11:40

但如果係一段短時間內爆2塊,仲要係全爆(唔係裂左,係成塊爆),咁睇法又唔會唔同?

正當使用定惡意破壞,我覺得呢個係重點

作者: jacko    時間: 15-10-2017 11:50

咁實情係賠左未?如果樓主覺得自己無問題的話,咩都唔洗做,等佢報警最好

作者: happypony    時間: 15-10-2017 12:14

點解一定係要槍射爆姐?撞爆機會米重大,其實車玻璃好易亨爆除風檔外,有畤身上裝備或槍身玩得慶起大力一d亨落去就爆,重有唔使直接撞去塊玻璃只要大力撞度門由於門框迫得太緊一有碰撞就爆

作者: loki    時間: 15-10-2017 12:25

我想知成個故仔🤤 我玩左唔係好耐 大約得10年左右 打得爆玻璃既槍我見過 但唔係合法既玩具槍囉😂 同埋有人係上車面? 點解會打車尾玻璃既? 打一槍就爛定不停咁打先打得爛? 仲有 我想要現場相😀
作者: loki    時間: 15-10-2017 12:27

查查下 可能依單都破埋案
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 0817_00822_001.html
作者: jacko    時間: 15-10-2017 12:36

引用:
原帖由 loki 於 15-10-2017 12:25 發表
我想知成個故仔🤤 我玩左唔係好耐 大約得10年左右 打得爆玻璃既槍我見過 但唔係合法既玩具槍囉😂 同埋有人係上車面? 點解會打車尾玻璃既? 打一槍就爛定不停咁打先打得爛? 仲有 我想要現場相社 ...
唔一定有人喺車入面先打到車嘅
作者: loki    時間: 15-10-2017 13:02     標題: 回覆 64# 的帖子

其實係想知道個情況係點 係打緊時射呀 定係無開Game 監粗打爛佢 我都好想知點樣先打得爆玻璃😂
作者: jn_jona    時間: 15-10-2017 15:15

其實放得落場都應該係廢車
打game始終都係跑黎跑去 唔係射穿都有機會撞穿
再者好似未見過有車既場d車玻璃係完整
如果怕打爆...不如拆晒佢
作者: 2slow    時間: 15-10-2017 15:28

here's a very good reference, 合法火力應該冇法打爆windshield
https://www.youtube.com/watch?v=mPNkNuX_Z6A
作者: Masgrey    時間: 15-10-2017 15:29

因為28新買左堆行得既2手車放車場,希望之後可以每月郁車改變個場比新鮮感大家。所以都會提醒玩家唔好再亂破壞汽車。用BB彈射爆就一定無可能架喇,但反而見過有唔少玩家會用MUZZLE或者其他野去吉玻璃。樓主講到一舊舊,我覺得就唔可以信晒一個人既,最好就有28既人上來回應下。
作者: jn_jona    時間: 15-10-2017 15:30

引用:
原帖由 2slow 於 15-10-2017 15:28 發表
here's a very good reference, 合法火力應該冇法打爆windshield
https://www.youtube.com/watch?v=mPNkNuX_Z6A
樓主果單好似唔係大銀幕 係車尾
前面果塊應該唔係超少少 應該都超好多先爆
作者: Dave    時間: 15-10-2017 17:05

引用:
原帖由 jn_jona 於 15-10-2017 15:30 發表

樓主果單好似唔係大銀幕 係車尾
前面果塊應該唔係超少少 應該都超好多先爆
咁易用BB 彈打爆車窗 ( 左右後 ) 的話... 我覺得BB 槍應該納入安全標準,架架車都配備一支,
被困時拎起轟幾槍即時粉碎車窗,快快樂樂逃出車,安安全全回家去。 
作者: 我當你透明    時間: 15-10-2017 17:07

引用:
原帖由 jn_jona 於 15-10-2017 15:15 發表
其實放得落場都應該係廢車
打game始終都係跑黎跑去 唔係射穿都有機會撞穿
再者好似未見過有車既場d車玻璃係完整
如果怕打爆...不如拆晒佢
又驚呢樣,又要驚果樣
不如直情5好擺啦
又不如直情"摺埋"啦
作者: jn_jona    時間: 15-10-2017 17:17

引用:
原帖由 Dave 於 15-10-2017 17:05 發表

咁易用BB 彈打爆車窗 ( 左右後 ) 的話... 我覺得BB 槍應該納入安全標準,架架車都配備一支,
被困時拎起轟幾槍即時粉碎車窗,快快樂樂逃出車,安安全全回家去。 
其實玻璃有冇老化呢樣野
見過一次強化玻璃突然爆裂 成塊散晒
但一日爆兩塊都好唔偶然
報驚處理最實際
作者: jacko    時間: 15-10-2017 17:27

引用:
原帖由 Masgrey 於 15-10-2017 15:29 發表
因為28新買左堆行得既2手車放車場,希望之後可以每月郁車改變個場比新鮮感大家。所以都會提醒玩家唔好再亂破壞汽車。用BB彈射爆就一定無可能架喇,但反而見過有唔少玩家會用MUZZLE或者其他野去吉玻璃。樓主講到一舊舊 ...
先不論今次事件誰對誰錯,但作為埸主,理應明白放任何物件入埸區,都會有爛嘅機會,唔好話BB彈打中,假如有人跑嗰陣唔小心踢起粒石,又咁啱打爆牌玻璃,咁點計? 其實架車如果有玻璃,為安全計,應先全部拆除,反正架車只係Cover,有無玻璃都唔影響佢嘅功能,一樣郁到車嫁

作者: Dave    時間: 15-10-2017 17:32

引用:
原帖由 我當你透明 於 15-10-2017 17:07 發表

又驚呢樣,又要驚果樣
不如直情5好擺啦
又不如直情"摺埋"啦
其實一般場地租用 ( 打GAME 算是租用場地設施 ) ,通常都有條款係話「如有任何人為損壞需要作出賠償」,
又或者「保留追究權利」,客氣D就可能加一句「正常損耗除外」。

香港康文署亦有此條款:
「使用設施期間,如設施遭到任何損壞,租用人須負責支付修理費用;如有任何設備、器具、裝置或其他財物遭到損壞或損毀(正常損耗除外)、偷竊或被移走,租用人亦須支付修理、修復或重新購置有關物品的費用。」

在下相信運動場租用同WARGAME 場租用或者屬性雷同,好像籃球場,個網其實很多時都會損壞的,尤其是3 分穿針,擦網而過果下拉力其實頗大,
但相信如果真係射波而扯爛網,應該沒需要賠償。但如果係玩「掹籃框」又爭2 寸唔夠高抓到網,扯爛...又是否屬於正常使用呢?

相信沒有哪家租場地方會寫明「任打任踢放得出黎任用爛左亦屬本場責任」,這是道理上的層面。

至於人情世故的層面上說,場地放這些東西出來應該沒打算用來屈客錢 ( 那十幾架車加起來最少十萬吧 ),放得出黎亦預左比人射,但預算應該相當時間先打得殘,
但如果有人對著車尾狂抽猛送,射爆方休,一架不夠尚要爆多一架,事後再大條道理「放得出黎預左人射」,是否合理真是值得思考。

有時權利跟責任是相對的,有權用到盡,他日個個場地只SET 木版膠桶出來真是不要問點解。
作者: Dave    時間: 15-10-2017 17:35

引用:
原帖由 jn_jona 於 15-10-2017 17:17 發表

其實玻璃有冇老化呢樣野
見過一次強化玻璃突然爆裂 成塊散晒
但一日爆兩塊都好唔偶然
報驚處理最實際
如果果D 車本身是行得走得路面上的車,每年都會有驗車的,如果玻璃本身又裂又殘係過不到車檢。

至於會否「老化」,其實或者不應叫作老化,應該是本身已有損壞,例如本身已有內部裂痕,再食一野應棍的即時爆開也不奇。

因為一架車耐極都係行十年、十五年,要老化到自然爆破應該難一些。
作者: rho837    時間: 15-10-2017 18:39

在場內打WAR GAME係事實! 一定有買保險! 遇左! 賠條L俾佢!
作者: Ben_9413    時間: 15-10-2017 19:06

引用:
原帖由 Dave 於 2017-10-15 17:32 發表

其實一般場地租用 ( 打GAME 算是租用場地設施 ) ,通常都有條款係話「如有任何人為損壞需要作出賠償」,
又或者「保留追究權利」,客氣D就可能加一句「正常損耗除外」。

香港康文署亦有此條款:
「使用設施 ...
劏車邊使十萬

另一邊箱

其實玩o野D, 玻璃爆了整傷客, 果時客賠幾千, 而場...可以摺埋了

Ps.  現在單方發言, 我決定保持兩秒花生距離
作者: jn_jona    時間: 15-10-2017 19:19

引用:
原帖由 Ben_9413 於 15-10-2017 19:06 發表

劏車邊使十萬

另一邊箱

其實玩o野D, 玻璃爆了整傷客, 果時客賠幾千, 而場...可以摺埋了

早幾年隔離台就有單割傷左個客
星期日冇骨科醫生 要醫院急call個醫生返去
我都幾記得單野
作者: kongchak    時間: 15-10-2017 19:20

咁佢放得係度,我諗佢都遇左有可能被打爆。只不過係時間問題
既然佢都遇左有可以被打爆。
轉個角度諗壁球場用泥打壁球 藍球場用泥打藍球
場中間有條傻佬行入泥食波餅,又關用家咩事?  都係自己傻,走入泥食波餅。
但係車玻璃唔係專門用泥比BB彈打,咁又關玩家咩事,又唔係佢地放入去既。

以上只係換個角度諗,理性討論 thx
作者: 我當你透明    時間: 15-10-2017 19:26

我踢波,射波射穿網,又係咪要賠俾政府?!
作者: Ben_9413    時間: 15-10-2017 19:28

引用:
原帖由 我當你透明 於 2017-10-15 19:26 發表
我踢波,射波射穿網,又係咪要賠俾政府?!
首先大家研究o下閣下果對是否鬼腳
作者: tf141    時間: 15-10-2017 19:30

咁攪笑 ?
當場報警最好,叫晒警察到場,攪到佢即時做唔到生意
而家人都番晒屋企,報警 ?
佢鍾意報警咪由佢報....
作者: rho837    時間: 15-10-2017 19:31

引用:
原帖由 Dave 於 14-10-2017 22:31 發表

充滿疑點+1

但如果是「非實戰需要」地被破壞,例如槍托撞擊,用攻擊頭火帽擊穿,或是拳打腳踢掟石鎚仔,個人認為可視為損 ...
認同! Reasonable cause! 在合理情況下使用! 如果我特燈用腳踢爆個對車尾燈! 咁就有問題! 否則我用支槍對準對燈狂FULL都唔咪我錯!
作者: Dave    時間: 15-10-2017 21:10

引用:
原帖由 Ben_9413 於 15-10-2017 19:06 發表

劏車邊使十萬

另一邊箱

果幾架唔係劏車,係2 手車,行得走得之前仲係公路行緊的。我果句說話是「那十幾架車加起來最少十萬吧 」。

就算我當你唔賣就劏的車,我當你一萬蚊一架好未?W28 買入起碼了十架,在FB 有圖可見。

是否師兄理解錯我的對白?

作者: 暈又暈    時間: 15-10-2017 21:15

小弟冇思考得好深入
爆玻璃既聲音,響唔響大唔大聲?
如果係的話,爆玻璃一刻,樓主一行n人加睇場n人總數真係唔知幾多人,竟然冇人有即時反應甚至好似冇人知道?
又或者樓主有冇返事發現場睇過?
從"爆玻璃竟然冇人知"呢個角度睇件事不合理得詭異,作為花生友都係入定些少等睇戲
作者: secure12    時間: 15-10-2017 21:20

其實冇事前事後影相唔會入到,差佬到場都冇用,加上你可以保證之前玻璃完全冇任何裂痕或碰撞?無可能要求到賠
作者: secure12    時間: 15-10-2017 21:25

同埋作為barrier 放係場入面被bb打中係理所當然,只要場內所有槍係合法,根本玩家冇責任賠
作者: secure12    時間: 15-10-2017 21:28

滴水都可以穿石,1.5jbb 爆玻璃其實唔奇,加埋日曬雨淋。。。。
作者: FBC1    時間: 15-10-2017 21:52

引用:
原帖由 rho837 於 15-10-2017 18:39 發表
在場內打WAR GAME係事實! 一定有買保險! 遇左! 賠條L俾佢!
你好大方,賠條L比佢。
我比較節儉,賠條毛啦。
作者: Ben_9413    時間: 15-10-2017 22:03

引用:
原帖由 Dave 於 2017-10-15 21:10 發表

果幾架唔係劏車,係2 手車,行得走得之前仲係公路行緊的。我果句說話是「那十幾架車加起來最少十萬吧 」。

就算我當你唔賣就劏的車,我當你一萬蚊一架好未?W28 買入起碼了十架,在FB 有圖可見。 ...
無牌費無牌簿行得走得待劏車

仲一次過買o甘多

可能幾千一部都o吾奇

利申: o吾知米貴的腳車愛好者一名

Ps.  一皮o野買車賠三千玻璃....... 加埋燈油火水電煤燕梳雜費人工支出稅務款項行政費用之後o黎講, 都算合理

作者: olw0978    時間: 16-10-2017 00:16

引用:
原帖由 jn_jona 於 15-10-2017 19:19 發表

我都幾記得單野
嗰個場已遭天遣,摺 L 左了~~
作者: jn_jona    時間: 16-10-2017 01:18

引用:
原帖由 olw0978 於 16-10-2017 00:16 發表

嗰個場已遭天遣,摺 L 左了~~
我都唔記得咩場了 只記得果位師兄好慘
作者: sealsman    時間: 16-10-2017 02:26

引用:
原帖由 jn_jona 於 16-10-2017 01:18 發表

雷ting?
作者: jacko    時間: 16-10-2017 02:35

引用:
原帖由 jn_jona 於 16-10-2017 01:18 發表

咪就係#91嗰位師兄囉
作者: 新手一隻    時間: 16-10-2017 04:10

作者: Tango1997    時間: 16-10-2017 08:20

引用:
原帖由 jn_jona 於 15-10-2017 19:19 發表

我都幾記得單野
咁能屎? 。。。 點收科?
作者: Dave    時間: 16-10-2017 10:21

引用:
原帖由 jacko 於 16-10-2017 02:35 發表

咪就係#91嗰位師兄囉
咁提一提又記得當年見過友台的確有一篇入廠直擊...不過睇左幾張包手包腳就無睇了...
作者: jacko    時間: 16-10-2017 10:35

引用:
原帖由 新手一隻 於 16-10-2017 04:10 發表

求故仔
緊係問當事人啦
作者: happypony    時間: 16-10-2017 11:21

破壞都要有分故意或無意,war game 係一種有破壞性遊戲追趕跑跳碰是但一樣都會損害車身,如果架車唔比人掂得既最好貼出告示或唔好放係度. 去過所有有車既場大部分都有碎玻璃唔知有冇要人賠錢,不過應該係經常發生既事.
鋼化玻璃係比較唔穩定既玻璃,係绝對有機會受好小影響而爆,有時大力栅門都會爆唔係經常發生但绝對有機會在下見過兩三次.
不過實情係點唔知,個人對二八既感覺會有一定既影響.咁當然下次去都唔敢行近d車度.
作者: kornhill401    時間: 16-10-2017 14:53

引用:[quote]原帖由 Ben_9413 於 15-10-2017 19:06 發表
實玩o野D, 玻璃爆了整傷客, 果時客賠幾千, 而場...可以摺埋了

如果我係攪war game場,一定做..免責任條款..比個客簽.
否則三代都唔夠賠. Thx for sharing

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0