標題: [VFC] vfc mp7 gbb 有咩缺點? [打印本頁]

作者: qqq96591859    時間: 17-10-2017 19:16     標題: vfc mp7 gbb 有咩缺點?

有沒師兄知道要改咩可以令支槍性能穩定地??

作者: Kwind    時間: 17-10-2017 19:29

引用:
原帖由 qqq96591859 於 17-10-2017 19:16 發表
有沒師兄知道要改咩??
DAVE兄有出過POST ==> http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 0919&highlight=
作者: oliver1997    時間: 17-10-2017 20:01

你問緊邊間廠出既?
問野可以問得有重點同關鍵字嗎?
想幫都幫唔到

作者: BLSK    時間: 17-10-2017 20:31

幾隻牌子邊支先 做多啲資料搜集先啦
作者: Dave    時間: 17-10-2017 22:37

引用:
原帖由 qqq96591859 於 17-10-2017 19:16 發表
有沒師兄知道要改咩??
首先改改你個POST 寫左牌子名先,謝謝。
作者: qqq96591859    時間: 17-10-2017 23:19     標題: 多謝各位提醒

最近想入 vfc mp\7但想問下再入..求解 thx🙏
作者: killermike    時間: 17-10-2017 23:41

幾個牌子裡面 最像真, recoil 最爽, 力度唔大, 改hopup 膠, barrel 已好夠玩
作者: oliver1997    時間: 18-10-2017 00:08     標題: 回覆 6# 的帖子

基本你跟Dave兄個post執完就掂晒
枝槍個recoil係一開槍你會微笑果種
作者: Dave    時間: 18-10-2017 00:54

VFC MP7 最致命既係佢個飛機坐不是正圓桶,而是慢慢收窄... 低能的設計 ( 現在不知是否改了 ),
原裝氣密ORING 唔岩用,一定要換個鬆少少大少少的,等佢吹啖氣時可以「迫」開個圈,從而氣密,類似AEG 單向拍頭的概念。
新ORING尺寸是11*2 (忘了內徑定外徑11...可以度度VFC 原裝) ,鬆鬆的反而比原裝提供的更好,

支槍整體來說是FULL SIZE 有型表面處理好,後助力威過MARUI 一大截,性能如果執執佢唔差的。

作者: crcrp    時間: 7-11-2017 10:56

話時話知唔知邊到重有VFC MP7匣賣
作者: Dave    時間: 7-11-2017 18:33     標題: 回覆 10# 的帖子

fyi

https://shop.ehobbyasia.com/maga ... mg-vfc-version.html
作者: no-name    時間: 2-3-2018 18:42

原來出左 V2 版改鋼內架 WO, 但未見有人討論,有冇師兄知仲有冇其他分別?

"VFC have reworked their MP7 GBB SMG and now the internals, the majority of which are made of steel, are very similar to their new line of M4s so you can expect this version to be incredibly robust. Steel internals means that it'll last much longer than any other MP7 out there."
作者: horenhim    時間: 2-3-2018 18:58

精美的外管
作者: Thanato.S    時間: 2-3-2018 23:23

引用:
原帖由 no-name 於 2-3-2018 18:42 發表
原來出左 V2 版改鋼內架 WO, 但未見有人討論,有冇師兄知仲有冇其他分別?

"VFC have reworked their MP7 GBB SMG and now the internals, the majority of which are made of steel, are very similar to their  ...
我敢打賭
出完又會有d小問題
唔係邊有ver 3賣 ?
作者: kornhill401    時間: 3-3-2018 12:08

引用:
原帖由 Kwind 於 17-10-2017 19:29 發表

DAVE兄有出過POST ==> http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 0919&highlight=
原來當年我都睇漏左Dave C Hing呢個POST, 要加入..我的最愛..先. Thx for sharing.
作者: Dave    時間: 3-3-2018 12:30

引用:
原帖由 kornhill401 於 3-3-2018 12:08 發表

原來當年我都睇漏左Dave C Hing呢個POST, 要加入..我的最愛..先. Thx for sharing.
言重了...執完其實都不滿意,不過已盡力

係咁E 望兩下當參考好了。

一句到尾MP7 幾個問題,一係飛機/ BOLT 吻合度頗差,二係匣VALVE 好易扭曲( 開太大洞又用銅料),
三係原裝HOP 膠會走位因為冇定位凸旬,四係原裝回膛彈弓非常硬+ 唔FIT 位會摑BOLT,基上上冇咩問題了...
反而膠內架係感覺差多於實際影響,加埋SILENCER 更加係百力滋級數一拍即斷...用一般火帽影響不大。
然而膠內架裝拆得多,螺絲洞又係非常易滑牙...一滑一鬆...個內架虛位多,就下刪一萬字了。

BTW 在下其實幾喜歡VFC MP7,無他...全SIZE 係得佢同WE...價格又唔係貴兩千銀,可以將就一下既...

要求唔多要25 度單發清既話原裝都應該得,但一打全自動就見真章。雖然GBB 唔一定全自動,
但全自動都是要順,因為全自動打得好,半自動一定掂,相反卻未必了。

作者: 2slow    時間: 11-4-2018 16:00

話時話把MP7 v2都出左一排了, 呢度有無師兄入左呢?
好想知新version改左d咩野...
因為一直都想人返把full size mp7看下門口....
作者: gabriel_wong    時間: 11-4-2018 16:06

引用:
原帖由 2slow 於 11-4-2018 16:00 發表
因為一直都想人返把full size mp7看下門口....
同求
作者: jn_jona    時間: 11-4-2018 17:45

mp7呢款氣槍係幾可惜 打得既就做細左個碼
做岩size就唔多打得 我有枝we但搞左一大輪都係覺得麻麻地
charging handle敲鼻 後pin成日走出黎(有爆身危機)
如果vfc v2做得好都諗諗轉會
作者: Dave    時間: 11-4-2018 18:06

引用:
原帖由 2slow 於 11-4-2018 16:00 發表
https://www.vegaforce.com/web/20 ... V2%20GBB%20ASIA.pdf

暫時只見到兩個不同,一是hop up 座由左右夾式變成3 件,
另外係內膠架的barrel 位改成獨立件,估計新管應該是金屬,但兩面膠架應該仍然是膠 ( 估,未實證 )。

作者: gabriel_wong    時間: 17-4-2018 13:09

官方公布了

HK MP7A1 GBBR(2018)
外管更換為金屬材質,並在槍膛座增加塑料上彈坡道,減少BB彈在上彈過程中的損耗且更加穩定。

作者: 新手一隻    時間: 17-4-2018 15:32

作者: 2slow    時間: 17-4-2018 16:34

引用:
原帖由 新手一隻 於 17-4-2018 15:32 發表

Adjustment rob.
otter barrel
作者: cccarlos    時間: 17-4-2018 16:37

引用:
原帖由 2slow 於 17-4-2018 16:34 發表

作者: ~~方~~    時間: 17-4-2018 17:08

引用:
原帖由 2slow 於 17-4-2018 16:34 發表

引用:
原帖由 cccarlos 於 17-4-2018 16:37 發表

以前crusader 聯乘avalon 支mp5, 都有Still hammer

作者: Dave    時間: 17-4-2018 17:53

引用:

叫佢地用少D 乳音輸入
作者: 新手一隻    時間: 17-4-2018 17:58

作者: 2slow    時間: 18-4-2018 01:36

引用:
原帖由 新手一隻 於 17-4-2018 17:58 發表

feed ramps
哈! 呢個堅有喎

作者: 新手一隻    時間: 18-4-2018 01:40

作者: gabriel_wong    時間: 21-6-2018 16:26

岩岩買左MP7v2
想問下用P牌既飛鏢應該買邊款先岩?
同埋可唔可以減埋力
作者: JBL    時間: 21-6-2018 16:28

作者: gabriel_wong    時間: 21-6-2018 16:43

引用:
原帖由 JBL 於 21-6-2018 16:28 發表

請問師兄MP7邊間買?小弟揾緊。
我想買個陣都係咁岩無貨,琴日見E柯B返左貨, 就即刻衝左去了
俾CASH埋單 !((% 但行到出晒汗
作者: JBL    時間: 21-6-2018 16:44

作者: gabriel_wong    時間: 21-6-2018 17:09

引用:
原帖由 JBL 於 21-6-2018 16:44 發表

謝謝師兄告之。
客咩氣, 多個人買可以多D交流
但琴日試槍一下成1.7~1.8J
煩緊點降火
作者: JBL    時間: 21-6-2018 17:12

作者: gabriel_wong    時間: 21-6-2018 18:06

引用:
原帖由 JBL 於 21-6-2018 17:12 發表

我本身以有1代,嫌佢小咗行字,但2代又齊番,所以破財再入支V2
咁等你分享下2枝用落分別
作者: Kwind    時間: 21-6-2018 18:55

引用:
原帖由 JBL 於 21-6-2018 17:12 發表

我本身以有1代,嫌佢小咗行字,但2代又齊番,所以破財再入支V2
1代少左行字??請問係邊個位呢??支1代買左咁耐都唔多覺....睇黎可能要入多支V2
作者: JBL    時間: 21-6-2018 18:57

作者: Kwind    時間: 21-6-2018 19:04

引用:
原帖由 JBL 於 21-6-2018 18:57 發表

咪小咗右邊德國制做個行雞腸囉。
我支有喎....唔通當年都已經係第一水FULL MARKING政策?? 我一出第2日即刻同個FD飛去E興趣買的

圖片附件: 20180621_190220.jpg (21-6-2018 19:04, 193.17 KB) / 該附件被下載次數 164

作者: JBL    時間: 21-6-2018 19:07

作者: Kwind    時間: 21-6-2018 19:09

引用:
原帖由 JBL 於 21-6-2018 19:07 發表

比vfc吹脹
原來VFZ咁早已經係玩第一水FULL MARKING   唔講真係唔知
作者: Kwind    時間: 21-6-2018 19:14

另外想問下BELL兄....支V2 你買咩版??想知佢支前摺棍有冇改善...仲係咪咁搖
作者: JBL    時間: 21-6-2018 19:21

作者: ~~方~~    時間: 22-6-2018 01:21

引用:
原帖由 JBL 於 21-6-2018 19:07 發表

比vfc吹脹
我第一水果支序號牌冇美國果邊....
作者: JBL    時間: 22-6-2018 07:55

作者: gabriel_wong    時間: 22-6-2018 10:28

想問下用P牌既飛鏢應該買邊款先岩?
同埋可唔可以減埋力   

我見佢有幾隻顏色
作者: samsonco    時間: 22-6-2018 20:54

我 ver 1 用開紫色,如果份 bolt 有改善,可唔可以成份新bolt 換落去?
作者: PMX    時間: 23-6-2018 00:17

咁耐都無短匣
作者: Kwind    時間: 23-6-2018 00:52

引用:
原帖由 samsonco 於 22-6-2018 20:54 發表
我 ver 1 用開紫色,如果份 bolt 有改善,可唔可以成份新bolt 換落去?
我都等緊有冇師兄分享0下V2心得...如果效能大增的話

諗緊買多支V2定係訂件升級支V1

作者: samsonco    時間: 25-6-2018 13:31

我估會訂件升份bolt, 唔知wgz 幾時有得訂呢?
作者: no-name    時間: 25-6-2018 13:46

小弟手氣差... 第 N 水既 V1 navy 中晒 Dave 兄個 post 既所有症狀...
廿幾度都噴晒氣腳軟軟咁...
有時真係惗買 V 記野係要咁靠運...
作者: Dave    時間: 25-6-2018 17:19

引用:
原帖由 no-name 於 25-6-2018 13:46 發表
小弟手氣差... 第 N 水既 V1 navy 中晒 Dave 兄個 post 既所有症狀...
廿幾度都噴晒氣腳軟軟咁...
有時真係惗買 V 記野係要咁靠運...
師兄可以考慮入手V2 ,如果VFC 佛心肯攪定佢果個奇怪BOLT CARRIER ...真是一天都光哂

PS. 在下等開箱
作者: oliver1997    時間: 25-6-2018 17:53

講咗咁耐 最想知V1 V2有乜係通用
作者: no-name    時間: 25-6-2018 17:55

引用:
原帖由 Dave 於 25-6-2018 17:19 發表

師兄可以考慮入手V2 ,如果VFC 佛心肯攪定佢果個奇怪BOLT CARRIER ...真是一天都光哂

PS. 在下等開箱
果陣少不更事,一野買左 1 槍 4 匣連 silencer 返黎...
我知係我人品衰運氣差唔關 V 記事... 肯定係...
其實而加惗返,如果果陣識等佢第 2 批 parts 博佢個 Bolt 做返啱可能有救...

在下都係等開箱算,場都未落過就蝕幾舊水放返出去,而加再入返又中過伏既話我會接受唔到打擊的。。。
作者: JBL    時間: 25-6-2018 19:48

作者: oliver1997    時間: 25-6-2018 19:50     標題: 回覆 55# 的帖子

我都係V1 但唔覺有你講既問題
真係好睇手神
作者: Dave    時間: 25-6-2018 20:22

引用:
原帖由 JBL 於 25-6-2018 19:48 發表

我今日入佐,但好失望,唔想寫開箱文同影相,
支野打連發頭幾下會卡卡下,跟住會震到個連發選澤擎向上跳從而令到支搶會停打....
呢個問題第1代以經有,如果唔想一路扣雞一路用姆指噤住個選澤擎唔比佢向上跳既話就要成 ...
咁VERSION 2 版本有咩明顯改善左?除左半條金屬BARREL...
作者: JBL    時間: 25-6-2018 20:43

作者: Dardoman    時間: 25-6-2018 20:56

作者: joeyjordisonhin    時間: 26-6-2018 09:17     標題: 回覆 55# 的帖子

下!咁大鑊....?
作者: 2slow    時間: 26-6-2018 09:33

買得VFC就一切隨緣啦....
作者: joeyjordisonhin    時間: 26-6-2018 10:14     標題: 回覆 61# 的帖子

我算好彩, 買過咁多支SO FAR都未試過出事.
作者: gabriel_wong    時間: 26-6-2018 10:19

V2用家
我頭痛緊枝槍就算單發既初速都落得好快, 1.8J落到1J樓下都有
依家依家
作者: gabriel_wong    時間: 26-6-2018 10:20

食字...
依家拿左去QXF都搞
已經唔渴望連發有驚喜
作者: Dave    時間: 26-6-2018 10:25

引用:
原帖由 2slow 於 26-6-2018 09:33 發表
買得VFC就一切隨緣啦....
唔好亂講!V 記單發同CQB 係OK 的!本來和善的討論區,請勿唱衰
作者: gabriel_wong    時間: 26-6-2018 10:31

引用:
原帖由 Dave 於 26-6-2018 10:25 發表

唔好亂講!V 記單發同CQB 係OK 的!本來和善的討論區,請勿唱衰
但我單發都跌J跌得好勁
DAVE兄幾時再出山打救蒼生
作者: Dave    時間: 26-6-2018 10:35

引用:
原帖由 gabriel_wong 於 26-6-2018 10:31 發表

但我單發都跌J跌得好勁
DAVE兄幾時再出山打救蒼生
唔好玩啦...仲比人吊唔夠咩,唔想再做孝子

V 記既野... 信則有不信則無... V 記槍我偶然買... 開箱拆解... 則有緣相見

口多講句:V 記 V1 個氣密認真麻麻,主要係BOLT CARRIER 個圓井位做得衰,前寬後窄,先鬆後緊,九淺一深,
用乜ORING 都死,當時測試過,應該要用原裝大一點點的ORING 但需要幼身的,
可以提升性能。至於果D AMG 無彈弓VALVE 只係幫你推高出氣量,天氣唔凍時係「勁」左既... 但非必要。
作者: no-name    時間: 26-6-2018 10:54

引用:
原帖由 Dave 於 26-6-2018 10:35 發表

唔好玩啦...仲比人吊唔夠咩,唔想再做孝子

V 記既野... 信則有不信則無... V 記槍我偶然買... 開箱拆解... 則有緣相見

口多講句:V 記 V1 個氣密認真麻麻,主要係BOLT CARRIER 個圓井位做得衰, ...
師兄我留意左你好耐,你好似一手都係 V 記槍,分分鐘我覺得你仲多多過部份 fans

利申,小弟只係放淨一支 45CT
作者: Dave    時間: 26-6-2018 10:59

引用:
原帖由 no-name 於 26-6-2018 10:54 發表

師兄我留意左你好耐,你好似一手都係 V 記槍,分分鐘我覺得你仲多多過部份 fans

利申,小弟只係放淨一支 45CT
已放:
MP7 連四匣( 已放 ) , G36k 第一水 ( 已放 )

KEEP:
FNS 9 ,UMP 45 鋁BOLT DX 版 連四匣,HK45CT ,HK 417 第一水連三匣,HK 416D 2015 版跟兩神奇匣,電槍有 第一水軍版MARKING SCAR H SSR + 4 匣 ( 電槍匣都成180 蚊隻好鬼貴 )。

only

咁事實上當初玩G36K GBB 時係有感動過既,又靚又爽打 ( 之後不舉HANDLE 爆匣身爛BOLT 頭果D 唔好講 ),而且當時準度唔差,8 米打到 4.5 CM CTC ,
之後SSR 得佢有又靚仔入手價 3350 好貴但好靚,AEG 內部無咩好講,仿真快拆下身也是好玩的。
UMP DX 記得特價時買的 好似 2300 左右,UMP 素來都是好喜歡的 ( RAINBOX 6 的情意結 ) ,上一次爽打是甚麼時候?然後...沒有然後...淨係知係咁漏...
之後MARUI 417 次世代 VS  VFC 417 ,心想反正大家都唔方便落場,買支GBB 玩好了,但原裝性能真是好流下,算吧好看就OK。
FNS9 當時我唱好過一排的,但落場實戰非常出事,TRIGGER BAR 根本唔夠長,落場救命手槍響不了的結果...唉...整不好,又沒零件,長眠在櫃。
416D 2015 版好簡單...便宜2 手新淨...沒特別原因。
HK45CT,好簡單...特價9XX WGC 搬屋清貨,買下來,打了幾匣,暫時健在。

咁當初V 記係比過感動我,但時移勢易...愈來愈見到半完成品照出貨的V 記...真心覺得不是當初認識的V 記。
最近期都有HK45CT 第一水個飛機有問題打幾匣爆炸,但遲一點點買的師兄又冇問題... 難道V 記真的不知嗎?不見得。

作者: JBL    時間: 26-6-2018 11:04

作者: Dave    時間: 26-6-2018 11:20

引用:
原帖由 JBL 於 26-6-2018 11:04 發表

我拆出黎睇過,V1同V2份煲係一樣野黎。
謝謝資料。

可能V 記覺得前寬後窄BOLT 係「巧思」唔需要改
作者: gabriel_wong    時間: 26-6-2018 11:41

引用:

仲水左你買
作者: no-name    時間: 26-6-2018 11:41

引用:
原帖由 Dave 於 26-6-2018 10:59 發表

已放:
MP7 連四匣( 已放 ) , G36k 第一水 ( 已放 )

KEEP:
FNS 9 ,UMP 45 鋁BOLT DX 版 連四匣,HK45CT ,HK 417 第一水連三匣,HK 416D 2015 版跟兩神奇匣,電槍有 第一水軍版MARKING SCAR H SSR + 4 匣 ...
其實講到口臭,唔係想黑 V 記,只係想佢做返正正常常啫
第一水唔得咪等第二水修正 lor, 或者好似方仗咁直頭送返 parts 換咁都非常好
但而加出埋 V2 版都仲係有一堆問題, 真係解唔通 bor

上前有位師兄 post 過 2 段 youtube,當年其中一個參考因素就係其中一段片
結果我就好似買左完全另一樣野 la,呢個先係 V 記最大問題
拍片位師兄近來都似係想為 V 講返 2 句好話,但真係不敢荀同
作者: 2slow    時間: 26-6-2018 11:44

引用:
原帖由 Dave 於 26-6-2018 10:25 發表

小弟都唔想再做孝子, 我收返...
作者: Kwind    時間: 26-6-2018 12:41

引用:

感謝BELL兄報告...即係支V2得個內架同半條金屬外管係新...咁支V2可以慳返了

原本都期待份BOLT有改善
作者: samsonco    時間: 26-6-2018 12:59

咁我都慳返啦,一來我冇裝滅聲,金唔金屬外管對我冇分別,hop up 我又已經換咗精密管同楓葉膠,算吧
作者: JBL    時間: 26-6-2018 13:32

作者: Kwind    時間: 26-6-2018 14:11

引用:
原帖由 JBL 於 26-6-2018 13:32 發表

唔止,我V2份煲後定左唔夠十次就失效lock唔到,拆隻煲出黎睇下,成個後定位崩晒,激到我暈.....
咁快崩?? 條BOLT冇種鋼PIN??記得最早期好似話有D BOLT有鋼PIN...有D冇...後黎係有PIN定冇PIN已經冇留意了
作者: 2slow    時間: 26-6-2018 14:59

好在UMP 條bolt頭有縲絲可以換

MP7無咩??
作者: Dardoman    時間: 26-6-2018 16:57

作者: JBL    時間: 26-6-2018 23:06

作者: gabriel_wong    時間: 27-6-2018 11:04

引用:
原帖由 JBL 於 26-6-2018 23:06 發表
整番好支V2了,真係貼錢買難受,希望唔好再有下次.....
借問聲CHING點整法
作者: JBL    時間: 27-6-2018 11:17

作者: gabriel_wong    時間: 27-6-2018 11:45

[quote]原帖由 JBL 於 27-6-2018 11:17 發表

作者: gabriel_wong    時間: 27-6-2018 11:46

[quote]原帖由 JBL 於 27-6-2018 11:17 發表

射就射得出,但唔係好順,同射果陣跌J跌得好勁
作者: JBL    時間: 27-6-2018 11:54

作者: gabriel_wong    時間: 27-6-2018 12:51

引用:
原帖由 JBL 於 27-6-2018 11:54 發表

如果係連發射得唔順有機係連發選擇擎係後座力下被向上震起,咁連發時會卡住卡住咁,要爆個內框出黎剪短一半選擇擎底部頂住佢條桿向上升起既彈弓仔,咁就掂晒,師兄你識拆個內框出來嗎?
我拿左去朗哥到搞,見到太多小問題都心機搞了

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0