標題: model gun 推介 [打印本頁]

作者: walther    時間: 19-10-2017 14:05     標題: model gun 推介

請問 pistol 有冇乜嘢好選擇呢 ? 我到依家都唔係好識分 cap 槍同 model gun. 槍舖好似撈亂嚟用.
作者: kornhill401    時間: 19-10-2017 14:57

我自己係咁分:兩者都不能發射出任何物料.
cap槍..可在提供的假彈,放入?物料,在開槍動作時(pistol),有聲音,有火花,槍會blow back.
model gun..只可作觀賞和把玩用.例如昨天有C Hing在二手區放售的一支'西班牙'製造的長槍.
希望有C Hing提供其他意見.

作者: rho837    時間: 19-10-2017 16:16

1) CAP 槍 - 日本仔居多, 膠身為主, 但都見過有人改用全金鐲身及鋼件! 見過支custom M4 (MK18 MOD 1) 用日本仔CAP槍系统, 井性GBBR M4加工改裝成CAP槍! 好靚! 但好貴!

2) 掩槍 - 要申請許可証! 年年驗槍續牌!

3) BLANK 槍 - 香港係犯法!

4) Model-Gun 操作槍(膠身為主)! 日本仔居多, 但臺灣都有出過支M4(好靚), 日本HOBBYFIX可以買(但天價)!

其實買支VFC M4 GBBR又平又底玩! 同真冇乜分别 ! 重有Blow-back action!

CYBER GUNS 手槍同樣!

作者: bennytsang16    時間: 19-10-2017 16:46

樓主鍾意邊款 model gun 手槍?其實而家好多GBB手槍都係全金屬,俾得起錢仲可以買全鋼。除非樓主好重視個像真彈匣、仿真子彈,否則倒不如買GBB手槍。
作者: walther    時間: 19-10-2017 17:39

如果想玩下二戰槍如 P38, 碌架, 盒子炮等有邊個牌子做得比較好呢 ?
作者: rho837    時間: 19-10-2017 18:26

引用:
原帖由 walther 於 19-10-2017 17:39 發表
如果想玩下二戰槍如 P38, 碌架, 盒子炮等有邊個牌子做得比較好呢 ?
以前有小量係街見過! 好貴! 天價! 但唔好玩得個睇字!
作者: mk23    時間: 19-10-2017 19:09

Model gun: 即係模型,也即所有零件同真槍ㄧ樣, 只係材料及尺寸不同. 因不同,所以不能發射真子彈.
(如hobbyfix, LS, 及香港有人custom).

Cap槍, 基本上同model gun一樣. 但因要用cap來做到發声,blowback
及跳壳效果,所以結構上有所改變.
(如MGC, KSC).
作者: walther    時間: 19-10-2017 20:09

引用:
原帖由 rho837 於 19-10-2017 18:26 發表

以前有小量係街見過! 好貴! 天價! 但唔好玩得個睇字!
咁如果係全金屬 GBB 呢 ?
作者: rho837    時間: 19-10-2017 20:31

引用:
原帖由 walther 於 19-10-2017 20:09 發表

唔清楚!
作者: umhk123    時間: 19-10-2017 21:06

之前都係玩開GBB, 後來入o左把MGC model gun, 雖然全把都係膠, 但可以像真入子彈, 可以玩跳彈殼, 又真係好玩過好多全金屬 GBB, 各有味道
作者: bennytsang16    時間: 19-10-2017 22:05

「盒子炮」除了 WE 的 M712 外,買 MGC 全金屬的 C96 (只有半自動)最有性格。
引用:
原帖由 walther 於 19-10-2017 17:39 發表

作者: bennytsang16    時間: 19-10-2017 22:18

全金屬 GBB 的 P08, P38, 駁殼 M712,WE全部都有出。
引用:
原帖由 walther 於 19-10-2017 20:09 發表

作者: d819995    時間: 20-10-2017 00:13

你提到三枝Cap都有收藏但和今日既造玩具槍工藝比較全部吾多合格

圖片附件: IMG.jpg (20-10-2017 00:13, 110 KB) / 該附件被下載次數 246

作者: PMX    時間: 20-10-2017 09:15

GBB 近年做得好真, 但細部拆解同操作感始終同model gun有距離,即使model gun未必枝枝係金屬. 不過舊mgc 好多model gun 嘅結構其實都唔跟真槍, 所以買之前要做定多啲功課, 對真槍都要有一定程度嘅了解

以下係小小model gun廠商嘅個人意見

Marushin , 材料較差,易爛, 組裝kit 公差大,但有唔少經典, 如Luger , MP40 , M712 (trigger group)少許失真) ,PPK , M1910

Tanaka , 左輪 , m9 (係mgc 舊模), 98k (係Cmc 舊模) 等槍還原度好高, 正常玩算cum

HWS , 南部series , HSC ,古式統, 解放者等, 結構還原度高, 但細部多刻意改動, 重量較輕

CAW , 1911 series (mgc 舊模), woodsman , 南部series ,除咗六研, 1911 出得最好算係佢, 好多mgc 舊模槍

今晚再打....
作者: walther    時間: 20-10-2017 11:02

引用:
原帖由 PMX 於 20-10-2017 09:15 發表
GBB 近年做得好真, 但細部拆解同操作感始終同model gun有距離,即使model gun未必枝枝係金屬. 不過舊mgc 好多model gun ...
多謝師兄, 好多牌子都未聽過. 童工擺咗一D寫著不能發射既槍出嚟,但我唔係好識得分佢係魔刀根定係喼根.下面係其中兩枝

圖片附件: M9.JPG (20-10-2017 11:02, 91.61 KB) / 該附件被下載次數 242

圖片附件: DE.JPG (20-10-2017 11:02, 89.93 KB) / 該附件被下載次數 225

作者: RCman    時間: 20-10-2017 11:32

其實樓主點解要細分Model Gun/ Cap Gun?
兩者都有操作性的。
只是Gap Gun鏜室不能放入有彈頭的dummy彈
但一般Cap Gun只要把barrel 內支金屬頂針拆走
一般都能夠入dummy 彈
作者: walther    時間: 20-10-2017 11:40

引用:
原帖由 RCman 於 20-10-2017 11:32 發表
其實樓主點解要細分Model Gun/ Cap Gun?
兩者都有操作性的。
只是Gap Gun鏜室不能放入有彈頭的dummy彈
但一般Cap Gun只要把barrel 內支金屬頂針拆走
一般都能夠入dummy 彈
cap gun 會否係重現真槍結構上因為受某些限制而做得冇咁好 ?
作者: Ben_9413    時間: 20-10-2017 11:41

小弟不才

玩具槍界的 Cap gun 難道不就簡單是設計上可用 Cap 的玩具嗎?

而 Model gun 便簡單來說是 不含發射元件的模型 (閹槍另計)?

圖片附件: 41tk4o5OB6L.jpg (20-10-2017 11:41, 30.64 KB) / 該附件被下載次數 242

作者: kornhill401    時間: 20-10-2017 11:42

引用:
原帖由 walther 於 20-10-2017 11:02 發表

多謝師兄, 好多牌子都未聽過. 童工擺咗一D寫著不能發射既槍出嚟,但我唔係好識得分佢係魔刀根定係喼根.下面係其中兩枝
這兩支都是cap槍.
作者: walther    時間: 20-10-2017 12:06

引用:
原帖由 Ben_9413 於 20-10-2017 11:41 發表
小弟不才

玩具槍界的 Cap gun 難道不就簡單是設計上可用 Cap 的玩具嗎?

而 Model gun 便簡單來說是 不含發射元件的模型 (閹槍另計)?
其實小弟靚仔嗰陣都反過 cap gun 同 model gun. Cap gun 包括零食檔賣既啪啪紙(火藥係一卷紙上面)槍同後期既 cap 槍(火藥係個膠殼入面). Model gun 就只有砌過 LS 既 kit,結構重現性極高,但不能發射.依家世界已經唔同嗮,已經唔識點分鳥.

圖片附件: [零食檔賣既啪啪紙槍,只有聲] 1.jpg (20-10-2017 12:06, 17.25 KB) / 該附件被下載次數 178

圖片附件: [都係啪啪紙槍,但只可以入一粒火藥, 可以發射蠟粒] 2.jpg (20-10-2017 12:06, 23.67 KB) / 該附件被下載次數 182

圖片附件: [cap 槍] 3.JPG (20-10-2017 12:06, 62.46 KB) / 該附件被下載次數 183

圖片附件: [LS model gun kit] 4.jpg (20-10-2017 12:06, 33.78 KB) / 該附件被下載次數 204

圖片附件: [LS model gun kit] 5.jpg (20-10-2017 12:06, 40.4 KB) / 該附件被下載次數 180

作者: kornhill401    時間: 20-10-2017 12:24

引用:
原帖由 walther 於 20-10-2017 12:06 發表

其實小弟靚仔嗰陣都反過 cap gun 同 model gun. Cap gun 包括零食檔賣既啪啪紙(火藥係一卷紙上面)槍同後期既 cap 槍(火藥係個膠殼入面). Model gun 就只有砌過 LS 既 kit,結構重現性極高,但不能發射.依家世界 ...
見到樓主的分享圖片,引發起我的舊日情懷. Thx for sharing.
作者: RCman    時間: 20-10-2017 12:48

引用:
原帖由 walther 於 20-10-2017 11:40 發表

cap gun 會否係重現真槍結構上因為受某些限制而做得冇咁好 ?
大多日本出的Cap Gun都重現原有大部份實鎗結構
除了Fire pin部份
小弟部份N年前的Cap鎗

圖片附件: DSC_4627.jpg (20-10-2017 12:56, 100.12 KB) / 該附件被下載次數 151

圖片附件: DSC_4592.jpg (20-10-2017 12:56, 160.44 KB) / 該附件被下載次數 159

作者: walther    時間: 20-10-2017 14:57

引用:
原帖由 RCman 於 20-10-2017 11:32 發表
....一般都能夠入dummy 彈
頭先食飯去童工睇過下佢D cap 槍, 我問佢可唔可以玩入 dummy 彈玩跳殼,佢話全部都唔得,佢話"入都入唔到,點跳姐".佢既意思係咪枝 firing pin 頂著,所以入唔到呢 ? 拆咗就可以玩跳殼 ?
另外我見好多左輪 cap / model gun 既彈瓜前方既入面都有一塊圓形既金屬片,檔著細半粒彈頭,嗰塊片係咩嚟既呢 ?
作者: Ben_9413    時間: 20-10-2017 15:00

引用:
原帖由 walther 於 2017-10-20 14:57 發表

頭先食飯去童工睇過下佢D cap 槍, 我問佢可唔可以玩入 dummy 彈玩跳殼,佢話全部都唔得,佢話"入都入唔到,點跳姐".佢既意思係咪枝 firing pin 頂著,所以入唔到呢 ? 拆咗就可以玩跳殼 ?
另外我見好多左輪 cap  ...
鐵片以區分真假及防止入到 full size 彈...
作者: walther    時間: 20-10-2017 15:02

引用:
原帖由 Ben_9413 於 20-10-2017 15:00 發表

鐵片以區分真假及防止入到 full size 彈...
係咪拆得走既呢 ? 打 BB 彈D左輪冇果塊片架喎.

作者: 阿堅    時間: 20-10-2017 15:11

引用:
原帖由 walther 於 20-10-2017 15:02 發表

係咪拆得走既呢 ? 打 BB 彈D左輪冇果塊片架喎.
唔拆得,佢係啤膠個時啤入去。除非你自己鑽卅磨走佢
作者: 阿堅    時間: 20-10-2017 15:17

引用:
原帖由 walther 於 20-10-2017 14:57 發表

另外我見好多左輪 cap  ...
Cap 槍係日本可以玩到個粒火藥cap 所以槍管內有一條cap既firing pin
而有部分寫住dummy ver 既就係原廠用另一條無個條firing pin 設計既槍管同跟dummy彈而唔係cap彈
但要留意有部分廠既cap/dummy 彈其實係短過真彈size or 唔同數
所以你買真數size 既dummy彈未必一定拋到出黎
作者: d819995    時間: 20-10-2017 15:51

引用:
原帖由 walther 於 20-10-2017 11:40 發表

其實玩Cap槍只係追求感覺,大部份玩具槍都有吾同情度結構上簡化
作者: walther    時間: 20-10-2017 16:08

引用:
原帖由 阿堅 於 20-10-2017 15:17 發表

Cap 槍係日本可以玩到個粒火藥cap 所以槍管內有一條cap既firing pin
而有部分寫住dummy ver 既就係原廠用另一條無個條firing pin 設計既槍管同跟dummy彈而唔係cap彈
但要留意有部分廠既cap/dummy 彈其實係短過真 ...
嘩 .... 原來咁複雜
咁跟槍如果有 dummy 彈係咪就一定入到呢 ? 好似下面呢枝咁 :

圖片附件: Capture.JPG (20-10-2017 16:08, 119.21 KB) / 該附件被下載次數 177

作者: 阿堅    時間: 20-10-2017 20:50

引用:
原帖由 walther 於 20-10-2017 16:08 發表

嘩 .... 原來咁複雜
咁跟槍如果有 dummy 彈係咪就一定入到呢 ? 好似下面呢枝咁 :
跟得比你通常都用到
作者: rho837    時間: 20-10-2017 22:05

引用:
原帖由 阿堅 於 20-10-2017 20:50 發表

跟得比你通常都用到
我支膠92FS係入唔到真狗仔! 真係同真鐡尺寸有分別!
作者: Ben_9413    時間: 20-10-2017 22:20

引用:
原帖由 rho837 於 2017-10-20 22:05 發表

我支膠92FS係入唔到真狗仔! 真係同真鐡尺寸有分別!
無分別就出事了
作者: 紗夢    時間: 20-10-2017 22:29

年頭係大阪帶左枝marushin hi power要砌既,
用tanaka件同珍grip改僅做mk3
不過完全唔fit位 唔知搞唔搞得成
作者: rho837    時間: 20-10-2017 22:35

引用:
原帖由 Ben_9413 於 20-10-2017 22:20 發表

無分別就出事了
唔關入到真子彈是! 有些model係冇問題入到真尺寸dummy(真子彈)! 有啲係同尺寸! 係睇生產人對每支槍防真特點!
作者: hykenny    時間: 21-10-2017 23:10

Tanaka Cap Glock 17
基本同真鐵差不多,但係用重膠做。

圖片附件: DSC_0202-800x450.JPG (21-10-2017 23:11, 91.8 KB) / 該附件被下載次數 183

圖片附件: _20171021_224849-800x450.JPG (21-10-2017 23:11, 112.86 KB) / 該附件被下載次數 203

圖片附件: _20171021_225050-800x450.JPG (21-10-2017 23:11, 69.65 KB) / 該附件被下載次數 197

圖片附件: _20171021_230632-800x450.JPG (21-10-2017 23:11, 118.17 KB) / 該附件被下載次數 197

圖片附件: _20171021_223935-800x450.JPG (21-10-2017 23:11, 103.81 KB) / 該附件被下載次數 200

圖片附件: DSC_0202-800x450.JPG (21-10-2017 23:11, 125.18 KB) / 該附件被下載次數 181

圖片附件: PhotoPictureResizer_171021_224108811-800x450.jpg (21-10-2017 23:11, 85.93 KB) / 該附件被下載次數 172

作者: walther    時間: 21-10-2017 23:59

引用:
原帖由 hykenny 於 21-10-2017 23:10 發表
嗰D 係 dummy 彈定係 cap 彈呢 ?
作者: hykenny    時間: 22-10-2017 00:45

引用:
原帖由 walther 於 21-10-2017 23:59 發表

嗰D 係 dummy 彈定係 cap 彈呢 ?
Cap彈,中間有窿入火藥cap
作者: kornhill401    時間: 22-10-2017 13:21

引用:
原帖由 hykenny 於 21-10-2017 23:10 發表
請教C Hing,我都有這支的Tanake Cap Glock 17,
(我已把滑架鎖制按下)但不能成功地,好像C Hing一樣,把滑架拆下.
請多多指教,怎樣才可以拆下呢?
作者: hykenny    時間: 22-10-2017 13:38

引用:
原帖由 kornhill401 於 22-10-2017 13:21 發表

請教C Hing,我都有這支的Tanake Cap Glock 17,
(我已把滑架鎖制按下)但不能成功地,好像C Hing一樣,把滑架拆下.
請多多指教,怎樣才可以拆下呢?
上鏜後狀態不能拆滑架。如圖

圖片附件: [這樣不能拆滑架] _20171022_133238-800x450.JPG (22-10-2017 13:38, 125.52 KB) / 該附件被下載次數 170

圖片附件: [這樣才能拆滑架] DSC_0202-800x450.JPG (22-10-2017 13:38, 127.18 KB) / 該附件被下載次數 164

作者: kornhill401    時間: 22-10-2017 14:12

回39# hykenny C Hing.
謝謝給予指引, 但仍然未能成功拆下,
從槍身的隙縫中,看到有粒物件,頂住滑架.
可能是這物件,引至滑架不能推前.
作者: Ben_9413    時間: 22-10-2017 14:26

引用:
原帖由 kornhill401 於 2017-10-22 14:12 發表
匣已退出?
作者: hykenny    時間: 22-10-2017 14:32

引用:
原帖由 kornhill401 於 22-10-2017 14:12 發表
或者係回鏜杆移位,頂住咗
作者: Ben_9413    時間: 22-10-2017 14:37

引用:
原帖由 rho837 於 2017-10-20 22:35 發表

唔關入到真子彈是! 有些model係冇問題入到真尺寸dummy(真子彈)! 有啲係同尺寸! 係睇生產人對每支槍防真特點!
O甘好玩
作者: kornhill401    時間: 22-10-2017 17:06

引用:
原帖由 Ben_9413 於 22-10-2017 14:26 發表

匣已退出?
這是所有拆槍的指定動作,都已經做了. Thx for sharing.
作者: schuetze    時間: 24-10-2017 13:57

引用:
原帖由 rho837 於 19-10-2017 16:16 發表
1) CAP 槍 - 日本仔居多, 膠身為主, 但都見過有人改用全金鐲身及鋼件! 見過支custom M4 (MK18 MOD 1) 用日本仔CAP槍系统, 井性GBBR M4加工改裝成CAP槍! 好靚! 但好貴!

2) 掩槍 - 要申請許可証! 年年驗槍續 ...
容我補充師兄的資料
痷槍 - 要申請許可証! 三年續許可証。
以前在古代買過一支blank槍,但係槍管全塞的”天痷blank槍”,也可算一類吧
作者: rho837    時間: 24-10-2017 16:21

引用:
原帖由 schuetze 於 24-10-2017 13:57 發表

容我補充師兄的資料
痷槍 - 要申請許可証! 三年續許可証。
以前在古代買過一支blank槍,但係槍管全塞的”天痷blank槍”,也可算一類吧
哦! 明白3年續次牌!

我97前行上環見有地灘買賣雜物! 見到一支疑似好舊生鏽大陸NORICO M1A開價3仟! 一拿上手望望覺得疑似係一支真無牌痷槍! 覺得疑似痷得好小野! 槍管有粒疑似子彈殻熔錫焊就算, 個疑似BOLT物體斜cut一刀就算, 但個疑似trigger就點焊燒死, 幻想到如果係真槍的話就可能有機會好容易翻生! 當時唔敢買但都冇錢買就放底走了! 半日內轉頭經過以經不見了!

可能97前有好多來港工作西方人移居時從外國屋企載呢類疑似痷槍來香港當家居擺設!
作者: walther    時間: 17-11-2017 10:51

marushin 有幾枝全金屬既金色 model gun , 盒子炮, 碌架 同 Baby 南部. 真槍係咪都有金色版出過既呢 ?
作者: vgrdragon1    時間: 17-11-2017 11:50

大家玩時玩,要注意「火器及彈藥條例」當中「槍械」的釋義。
http://www.hklii.hk/chi/hk/legis/ord/238/s2.html
(4A)本屬於 ——
(a)第(1)款“槍械”定義範圍內的物品,不得純因其經修改及改裝至下述狀態 ——
(i)可以鳴響但不能發射任何射彈、子彈、投射物或其他彈藥;或
(ii)將其操作性能恢復並非切實可行,
而致其不在該定義範圍內;

換言之,只要該物品「曾經」係真槍,在香港法例都屬「槍械」,所以「閹槍」要領牌。
Model Gun或操作槍只要並非真鐵改造,射唔出,使用方式不影響他人,都無問題。
咁就玩得開心又放心。
作者: PMX    時間: 18-11-2017 15:53

引用:
原帖由 walther 於 17-11-2017 10:51 發表
marushin 有幾枝全金屬既金色 model gun , 盒子炮, 碌架 同 Baby 南部. 真槍係咪都有金色版出過既呢 ?
真槍Luger 有金色,會比較安慰倒自己 ....

作者: walther    時間: 18-11-2017 16:24

引用:
原帖由 PMX 於 18-11-2017 15:53 發表

真槍Luger 有金色,會比較安慰倒自己 ....
咁嗰枝禦賜南部都冇真槍 ?
作者: PMX    時間: 20-11-2017 15:23

引用:
原帖由 walther 於 18-11-2017 16:24 發表

咁嗰枝禦賜南部都冇真槍 ?
其實三枝都有真槍,結構上三枝都好彷真,只係真槍甚少係金色
作者: mikesham    時間: 11-6-2019 00:16

引用:
原帖由 kornhill401 於 22-10-2017 14:12 發表

https://youtu.be/bZWxNzV0Cc8

拆tanaka glock 17 slide, 可參考上面條片。
唔似得gbb咁,撳低兩粒仔後要先向後拉才向前推, 呢支嘢撳低兩粒掣後直接向前推就得。

作者: kornhill401    時間: 11-6-2019 13:21     標題: 回52#

謝謝C Hing的關注, 小弟已成功地把滑架拆下了.
我係用物件輔助,把滑架用力推前.就把它拆下來了.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0