標題: 點解香港啲樓越嚟越貴 [打印本頁]

作者: Tango1997    時間: 28-10-2017 16:00     標題: 點解香港啲樓越嚟越貴

話說尋日同同事吹開水
點解香港啲樓咁貴。。。 其中有個同事講咗一個好重要既
因素

我想聽下大家意見

再開估

作者: kornhill401    時間: 28-10-2017 16:44

市場定律,供求問題.好似炒手機咁.
一成人,買尼住.九成人,買尼炒,就貴.
2003年咁,..沙示..爆發,有人賣樓走人,樓價大跌.
有人在炒價買入的樓,見環境唔對路.跟住放,樓價大跌五成.
作者: Epxaiual    時間: 28-10-2017 17:00

大陸錢搵位走
大陸唔比匯錢走,d人咪搬落來買樓囉
話曬港元都係同美金掛扣,可以將人民幣洗成美金就算蝕幾十%佢地都制啦。
bitcoin都係一樣之麻.
作者: reniless    時間: 28-10-2017 17:12

我係識經濟學早就發咗達。
---
輕小說「建造城鎮能力」有一段幾搞笑,
主角要吸光異世界金幣嚟建城,
異世界國王用鍊金術無限造銀代替金幣。
作者: oliver1997    時間: 28-10-2017 17:15

引用:
原帖由 Epxaiual 於 2017-10-28 17:00 發表
大陸錢搵位走
話曬港元都係同美金掛扣,可以將人民幣洗成美金就算蝕幾十%佢地都制啦。
其實仲有一層意義
經濟殖民
作者: loveless    時間: 28-10-2017 17:23

不要諗,只要按
作者: olw0978    時間: 28-10-2017 17:41

引用:
原帖由 Epxaiual 於 28-10-2017 17:00 發表
大陸錢搵位走
咁又唔止大陸錢,全世界的錢都一齊搵位走
作者: reniless    時間: 28-10-2017 17:45

睇完個故事之後先發覺,錢係應該用黃金造,唔係用棉紙造。

作者: olw0978    時間: 28-10-2017 17:58

但時代已進步了,今天的錢有膠造的,甚至是無形的。。。
作者: oliver1997    時間: 28-10-2017 18:12     標題: 回覆 9# 的帖子

有形無形都好
人始終會為果堆數字而瘋狂
作者: olw0978    時間: 28-10-2017 18:40

何止瘋狂,甚至會死人呀。。。
作者: Tango1997    時間: 28-10-2017 19:48

快退休既同事 講出黑色幽默

樓價貴係因為材料價格上升人工價格上升

幽默地講

佢話以前 D樓平係因為鹹水樓   六七十年代

非法勞工 判頭出糧日就報警拉人 八九十年代

短樁 90至天禧年代

而家乜都跟到足。。。 所以成本超級上漲

作者: rho837    時間: 28-10-2017 21:25

我只係覺得自己有上帝看著!   好彩以前只識得投資物業/車位及買保險!

上述(全球/香港樓價越來越貴之迷)與我以經沒乜關係了!

作者: gtoray    時間: 28-10-2017 23:14

你上左岸就梗係風騷啦
作者: hang2    時間: 28-10-2017 23:29

引用:
原帖由 Tango1997 於 28-10-2017 19:48 發表
快退休既同事 講出黑色幽默

樓價貴係因為材料價格上升人工價格上升

幽默地講

佢話以前 D樓平係因為鹹水樓   六七十年代

非法勞工 判頭出糧日就報警拉人 八九十年代

短樁 90至天禧年代

而家乜 ...
原來圍住自己既鋼筋水泥同磚頭咁值錢 !
作者: rho837    時間: 29-10-2017 01:14

引用:
原帖由 gtoray 於 28-10-2017 23:14 發表
你上左岸就梗係風騷啦
香港人! 只要有份工, 有層樓! 壓力自然小三成!
作者: hang2    時間: 29-10-2017 01:32

引用:
原帖由 rho837 於 29-10-2017 01:14 發表

香港人! 只要有份工, 有層樓! 壓力自然小三成!
如再有一兩層樓或鋪位收下租 壓力只有三成
作者: Gato13108    時間: 29-10-2017 12:28

引用:
原帖由 hang2 於 29-10-2017 01:32 發表

那三成壓力來自不知何花錢還是找不到目標?
作者: kornhill401    時間: 29-10-2017 14:11

引用:
原帖由 hang2 於 29-10-2017 01:32 發表

C Hing,你講中我的夢想. Thx for sharing.
作者: jn_jona    時間: 29-10-2017 14:21

引用:
原帖由 Gato13108 於 29-10-2017 12:28 發表

那三成壓力來自不知何花錢還是找不到目標?
我係到諗如果有日唔洗煩錢 我應該去做的士佬
唔鍾意做就拒載
作者: kornhill401    時間: 29-10-2017 18:55

引用:
原帖由 jn_jona 於 29-10-2017 14:21 發表

唔鍾意做就拒載
樣衰,可以唔停車.但拒載,就犯法.唔好制.
我知C Hing都係講下笑.
作者: jn_jona    時間: 29-10-2017 19:07

引用:
原帖由 kornhill401 於 29-10-2017 18:55 發表

樣衰,可以唔停車.但拒載,就犯法.唔好制.
我知C Hing都係講下笑.
過海唔車、短程唔車、交更唔車
相信香港都冇工可以大牌得過的士佬
作者: rho837    時間: 29-10-2017 21:32

引用:
原帖由 jn_jona 於 29-10-2017 14:21 發表

唔鍾意做就拒載
的士牌炒到貴哂! 買GoGoVan或揓頭貨櫃車!

我有個親戚佢個仔犯左事出來冇工作做! 我買左架Hiace俾佢去做GoGoVan! 叫做每年還三萬給我(還十年)!

而家佢一個月有五萬生意額! 自己養到自己夠啦! 還唔還錢算啦! 唔好再有下次!
作者: olw0978    時間: 29-10-2017 22:00

引用:
原帖由 jn_jona 於 29-10-2017 19:07 發表

過海唔車、短程唔車、交更唔車
相信香港都冇工可以大牌得過的士佬
重有樣衰唔車,醉酒唔車,麻甩佬唔車,拖大喼都唔車~~
作者: jn_jona    時間: 29-10-2017 22:24

引用:
原帖由 rho837 於 29-10-2017 21:32 發表

的士牌炒到貴哂! 買GoGoVan或揓頭貨櫃車!

我有個親戚佢個仔犯左事出來冇工作做! 我買左架Hiace俾佢去做GoGoVan! 叫做每年還三萬給我(還十年)!

而家佢一個月有五萬生意額! 自己養到自己夠啦! 還唔 ...
租車未得囉
作者: rho837    時間: 30-10-2017 01:30

引用:
原帖由 jn_jona 於 29-10-2017 22:24 發表

租車未得囉
都得!
作者: 美味炸雞脾    時間: 30-10-2017 04:05

作者: Epxaiual    時間: 30-10-2017 07:43     標題: 回覆 27# 的帖子

係囉
按你咁既邏輯,應該所有野都越來越貴先岩嘛
奇怪點解人工冇越來越貴呢?
點解對比廿年前既人工,扣完多年來的通漲之後好似仲倒跌呢?

作者: rho837    時間: 30-10-2017 09:10

全球化資產主道之下, 再加上內地人越來越有錢要資金轉移, 香港地小人多加上政治地理環境特殊, 政府主要收入來源由地來(高地價政策)! 所以物業只會越來越高昂,去到有價冇市! 香港地搵工做算比較起其他國家地方容易得多! 可以利用呢個優勢去外國投資物業! 平時當興趣學日文/國語/泰文.......可能到老多個地方去下!
作者: 美味炸雞脾    時間: 30-10-2017 14:22

作者: Dave    時間: 30-10-2017 14:35

其實有最低工資之後已經升左好多人工.. 不過都係糖水糖魚...
我記得我岩岩出黎做野3, 4 年之後,拎9000~11000 蚊有個跟單仔做下算唔差 ( 果陣文員 6500 ~ 7500 )
而家...請個打雜都叫價一萬...
果陣食個早餐19 蚊,今日35 蚊。一Q 樣...我覺得只是將以前底層同中底層炒埋一碟...

香港地本身係貧富懸殊,但其實所有發達城市都係...因為信息資金同運輸都走得非常快,跟唔到頭水 ( 香港可以話係炒地炒樓炒鋪 ),
就一律掃落去三等倉...想人人有飯食人人安居樂業?唔係唔得,正苦要做野,
但做任何民生野之前,加稅先,如果大家唔介意比三、四成收入做稅金去濟貧,10 年之內香港人人有屋住不是夢。
不過無論收稅定係濟貧,係而家既香港黎講,傾番十年先啦。
作者: hang2    時間: 30-10-2017 19:14

而家D物價同租金  萬零真係..........
作者: Dave    時間: 30-10-2017 19:37

引用:
原帖由 hang2 於 30-10-2017 19:14 發表
而家D物價同租金  萬零真係..........
以前有句調侃話:「中五學歷無需經驗月入過萬」,是笑人信那些旬工陷阱。
但今時今日...呢句野已經係「最低要求」
作者: loveless    時間: 30-10-2017 19:58

引用:
原帖由 Dave 於 30-10-2017 19:37 發表

以前有句調侃話:「中五學歷無需經驗月入過萬」,是笑人信那些旬工陷阱。
但今時今日...呢句野已經係「最低要求」
洗碗萬六,
HKU畢業/五年工作經驗萬八,
情何以堪
作者: hang2    時間: 30-10-2017 20:30

洗碗吾易做  戴套都冇用 真係洗到手都爛 D錢抵人賺
有裝修師父搵吾到學師幫手  都有成千蚊日 而家D後生吾願捱
大學生更吾會諗  辛苦兼成身水泥  但出面工種又少
作者: Epxaiual    時間: 30-10-2017 20:31

引用:
原帖由 美味炸雞脾 於 30-10-2017 14:22 發表

人工倒跌?我係你一定無地自容...

不如檢討一下自己,有咩能耐值得加人工?
我話人工倒跌唔係指我,
小弟出來做左野唔係好耐,幸運地仲算跑嬴通脹.

數字顯示,
2017年個人入息中位數 對比97 係升左61.46%
政府統計數字話97 - 2016年物價通脹加埋只有差唔多25%
但係政府話你聽綜合通脹其實係計左好多升幅少既"非日常用品"入去
單就 "食品" 一項
由1997 - 2016年的已經有 55%.
數字係咁講,但係實際既通脹我諗大家都心中有數.
記得2006年左右, 食個飯都仲係20幾30頭.
而家食番同樣既野, 冇40-50落唔到樓.
冇升足100% 都6-70%.

樓價升幅已經唔需要提.
有一部份人人工加左但跑唔嬴通脹,有幾奇?

不如你檢討下自己副格,點解一出口就係對人不對事 ?

作者: jn_jona    時間: 30-10-2017 21:07

引用:
原帖由 hang2 於 30-10-2017 20:30 發表
3行堅辛苦 冇人入行係正常
有氣有力既可以一試 但千奇唔好做判頭
作者: reniless    時間: 30-10-2017 21:07

紅磡體育館同東區海底隧道,我有份起㗎,威呢。
一出嚟就有大把人請,人工仲……哈哈哈。
作者: loveless    時間: 30-10-2017 21:08

咦我人工真係倒跌o左,去無地自容o下先
作者: loveless    時間: 30-10-2017 21:14

引用:
原帖由 hang2 於 30-10-2017 20:30 發表
即係肯做就冇窮人,
加倍情何以堪
作者: reniless    時間: 30-10-2017 21:21

老虎話,我畀佢返多兩三年工,份人工應該會多過我。
到時候我留家湊倆個小孩,老虎就繼續返工搵錢,
問我得唔得?我話有軟飯食梗係得,恨咗都唔知幾多年。
有得揀梗係做獅子王,唔通走去做皇帝企鵝咩。
作者: jn_jona    時間: 30-10-2017 21:32

引用:
原帖由 loveless 於 30-10-2017 21:14 發表

即係肯做就冇窮人,
加倍情何以堪
個個肯做 洗碗工就唔值錢了
作者: Dave    時間: 30-10-2017 21:54

引用:
洗碗都就黎冇得做,而家興包攬洗碗,放一批碗比你乾淨的,
之後車走你果批污糟碗,中央處理。對於鋪頭或者花費差不多,但起碼煩少樣請人難同埋後巷洗野比食環踢

其實有時唔好話d 後生唔願捱,而家機會比起以前少,
不論是電腦化減人手或外判或外勞或者輸入專材...
有時睇番,而家中六畢業冇經驗新仔做咩好?一時之間真係諗唔到...
當年我白紙一張果陣就做過小型補習社/中電派信/TA...
作者: jn_jona    時間: 30-10-2017 21:56

引用:
原帖由 Dave 於 30-10-2017 21:54 發表

之後車走你果批污糟碗,中央處理。對於鋪頭或者花費差不多,但起碼煩少樣請人難同埋後巷洗野比食環踢

其實有時唔好話d 後生唔願捱,而家機會比起以 ...
讀個毅進 加入慈母
作者: Dave    時間: 30-10-2017 21:58

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-10-2017 21:56 發表

讀個毅進 加入慈母
所以丟還丟,申請警察人數有升冇減...大佬.. 搵食姐..
作者: jn_jona    時間: 30-10-2017 22:41

引用:
原帖由 Dave 於 30-10-2017 21:58 發表

所以丟還丟,申請警察人數有升冇減...大佬.. 搵食姐..
學歷低 人工高 好過做黑社會啦
作者: hang2    時間: 30-10-2017 22:47

引用:
原帖由 Dave 於 30-10-2017 21:54 發表

其實有時唔好話d 後生唔願捱,而家機會比起以 ...
係  早前有姐姐仔辭左分厚職  投資接碗碟洗   希望飲到頭啖湯
作者: hang2    時間: 30-10-2017 22:49

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-10-2017 22:41 發表

學歷低 人工高 好過做黑社會啦
而家D黑社會學歷高架
作者: 美味炸雞脾    時間: 30-10-2017 23:45

作者: Epxaiual    時間: 31-10-2017 00:16

del
作者: Epxaiual    時間: 31-10-2017 00:16     標題: 回覆 50# 的帖子

我比較好奇點解你的回應字裡行間咁激動,心虛?
香港樓價同貧富懸殊問題已經係公認,係得d既得利益者唔覺得係問題.
不過我都明白既,尼d既得利益者係要靠尼個扭曲既制度先生存得到落去.
反正消耗既只係香港尼個地方的未來,搵夠錢隨時走得嘛.
作者: 美味炸雞脾    時間: 31-10-2017 02:44

作者: 美味炸雞脾    時間: 31-10-2017 02:56

作者: MG-42    時間: 31-10-2017 04:36

作者: Epxaiual    時間: 31-10-2017 07:24

引用:
原帖由 美味炸雞脾 於 31-10-2017 02:56 發表
既然咁了解時事看透世界,2008年第一季,股市急挫下,由地產股帶領回升幾千點,原因就係美國進入零息,香港買樓成本風險大大降低,今日升浪未完結,都係由該日開始,香港又有幾多人把握黃金機會?
言下之意
你認為08年打後先開始工作既人就必須捱貴樓, 連呻一句 "d樓比你地尼班友炒貴曬" 既資格都冇?

作者: horenhim    時間: 31-10-2017 09:48

[quote]原帖由 美味炸雞脾 於 31-10-2017 02:44 發表

反思一下,你
作者: horenhim    時間: 31-10-2017 09:48

[quote]原帖由 美味炸雞脾 於 31-10-2017 02:44 發表

反思一下,你
作者: Dave    時間: 31-10-2017 10:17

上左車同行緊路既無得拗...亦冇可以和而不同的餘地...
上左車既永遠覺得上車唔係難事,
未上車既永遠覺得遙不可及。
如果要講到「尊重」兩隻字其實亦屬多餘,要故意提呢2 隻字本身已經充滿住歧視。

作者: 美味炸雞脾    時間: 31-10-2017 11:38

作者: horenhim    時間: 31-10-2017 11:55

引用:
原帖由 Dave 於 31-10-2017 10:17 發表
上左車同行緊路既無得拗...亦冇可以和而不同的餘地...
上左車既永遠覺得上車唔係難事,
未上車既永遠覺得遙不可及。
如果要講到「尊重」兩隻字其實亦屬多餘,要故意提呢2 隻字本身已經充滿住歧視。
「離地」
作者: jn_jona    時間: 31-10-2017 11:58

依家仲有人覺得返成世工先買到豆膶咁細間屋係正常
定好似乜乜青年主席話齋每月儲3000係多話儲500
最理想既買樓方法緊係每月儲一萬 儲夠一年
加埋老豆果788萬買層800萬既樓
係咪好勵志
作者: jn_jona    時間: 31-10-2017 12:10

https://youtu.be/TOHwBcyKgm4
幾有趣 得閒可以聽下
作者: queen    時間: 31-10-2017 12:24

真係要睇下個人本身肯唔肯去準備....
我識個朋友,今年三十做左七至八年野,學歷唔算高無大學學位,人工呢兩年先over 20k,但已經有七十萬儲金,佢唔大洗,每一兩年都有去旅行.....

無錯以今時今日樓價佢同樣買唔到樓,但當個市有乜波動,佢隨時夠比首期入市......但無準備剩係識有新iphone要即換,每年要去三次台灣兩次日本o既人,到時只可以怨點解自己無錢入平貨,到再升返又再怨無錢買.....

機會永遠係比有準備的人.....
作者: Dave    時間: 31-10-2017 12:33

引用:
原帖由 queen 於 31-10-2017 12:24 發表
真係要睇下個人本身肯唔肯去準備....
我識個朋友,今年三十做左七至八年野,學歷唔算高無大學學位,人工呢兩年先over 20k,但已經有七十萬儲金,佢唔大洗,每一兩年都有去旅行.....

無錯以今時今日樓價佢同樣買唔 ...
我岩岩先想打「10年大計」,一個月save 3~4k,計埋d 年尾花紅( 如有 ) ,儲50 萬唔係夢。
之後等跌市...幾時跌... 冇人知.. 跌幾深.. 冇人知.. 唔跌就繼續儲吧。
不過好似太離地。

雖然我識個女仔未夠30 歲已經袋住50 萬係袋 ( 月入從來未試過2 萬up )... 原因好簡單... 佢個個月都有儲錢... 買下d 收息股幾年都唔放果隻...,冇咩秘缺,係得咁多。

queen 兄個例子亦是一個佐證。

作者: jn_jona    時間: 31-10-2017 13:06

合理既 儲住等下一次沙士/金融風暴
跌果時就應該買到/比到首期
作者: queen    時間: 31-10-2017 13:46

唔離地,正如97∼98相信無人會估到2001年樓市會冧,更估唔到2003年幾十萬會買到樓......

世事話唔埋,大陸經濟不穩,美國未復甦,英國脫歐,歐洲經濟問題,肥仔金問題等,隨時都可能爆多次金融風暴/海嘯......
作者: Epxaiual    時間: 31-10-2017 14:46     標題: 回覆 59# 的帖子

我真係好好奇點解你字裡行間d怨氣咁重 ?
樓明明係用來住人的,你班友講到炒賣先係樓的首要用途咁,真係炒賣炒上腦.
我好贊成習總講既: 樓係用來住唔係用來炒賣.
唔知你認唔認同?

作者: 美味炸雞脾    時間: 31-10-2017 15:24

作者: 美味炸雞脾    時間: 31-10-2017 15:51

作者: rho837    時間: 31-10-2017 18:10

1991年打工! 第一份工4仟月薪做了三個月! 第二份工7仟翻六天半工做了兩年! 第三份工至有萬五底薪再加埋OT至有三萬左右(每個月80粒鐘OT)! 當年港島區一層SHK 900呎單位連車位380萬左右! 一加CIVIC改下輪都要25萬! 買套ICEBURG皮Jacket要8仟! 我連買野都冇錢就翻工放工食飯撘車飲杯啤酒撳兩次鐘仔俾家用供份保險交租俾雜費都冇哂啲錢就月月清! 當年想唔到有今天是什麼! 當年想買樓邊度有可能.......!

在任何时候! 一句! 繼續打工都重有些機會, 冇工開就冇機會

作者: Epxaiual    時間: 31-10-2017 20:02     標題: 回覆 68# 的帖子

我放棄
係我傻,同你討論尼樣野根本就係錯誤.

你根本就唔覺得尼個係問題.
就算香港樓價指數全世界最高,堅尼系數年年新高,通脹年年5%.
只要你戶口入面數字keep 住升, 你都覺得冇問題.
諗深一層都係既,
如果你覺得有問題咪即係否定左你而家擁有既一切?

同一個根本唔覺得尼個係問題既人討論問題.
我真係好傻好天真
作者: hang2    時間: 31-10-2017 20:10

引用:
原帖由 rho837 於 31-10-2017 18:10 發表
1991年打工! 第一份工4仟月薪做了三個月! 第二份工7仟翻六天半工做了兩年! 第三份工至有萬五底薪再加埋OT至有三萬左右(每個月80粒鐘OT)! 當年港島區一層SHK 900呎單位連車位380萬左右! 一加CIVIC改下輪都要25萬! 買套 ...
撳兩次鐘仔
作者: reniless    時間: 31-10-2017 20:44

各位看官,最近我們的世界變得有救了,各種車任君選擇,上了車請繫好安全帶,我們要飆車了。
---
摘自漫畫人。
作者: hang2    時間: 31-10-2017 21:22

飆得太快 會車毀人亡
作者: secure12    時間: 31-10-2017 21:39

因為有人買。。。。。如果中國內戰,你估下個市會點。。。
作者: hang2    時間: 31-10-2017 22:45

引用:
原帖由 secure12 於 31-10-2017 21:39 發表
如果第三次大戰  個市又點......
作者: Dave    時間: 31-10-2017 23:05

引用:
原帖由 secure12 於 31-10-2017 21:39 發表
中國內戰.. 世界大亂...仲講個市...睇下有冇命可能貼身D
作者: hang2    時間: 31-10-2017 23:49

沒有比生命 、親人更重要。
作者: rho837    時間: 1-11-2017 02:00

而家人類(尢其是中國人)係痴9條缐! 爆核電廠!銀行關門! 爆內戰...! 彩你...但樓照買,輪照賭!

日本福島啲海產農產品進口大陸,班同包未驚過都唔知食得幾咁和味!

食地溝油同衫緣奶粉咪重毒過福射魚! 內戰打仗佢地唔怕呀!

香港人都冇得驚! 如果打到來大家都唔會有槍去保護自己及香港!

作者: 紗夢    時間: 1-11-2017 02:04

引用:
原帖由 Epxaiual 於 31-10-2017 20:02 發表
我放棄
係我傻,同你討論尼樣野根本就係錯誤.

你根本就唔覺得尼個係問題.
就算香港樓價指數全世界最高,堅尼系數年年新高,通脹年年5%.
只要你戶口入面數字keep 住升, 你都覺得冇問題.
諗深一層都係既,
如果 ...
都好合理吖,我覺得有自己有物業已經係人生勝利組,贏左大半伽啦。。點都好過我屋企人,一無所有,住係英國人房屋政策下批既公屋,貼地既時事民生一概不理。日日都話自己船堅炮利,晚晚補住新聞想睇幾時會出兵攻打其他國家。。見到美國日本有天災人禍就拍手叫好話抵X死。。相比咁樣。。我寧願佢地都係啲既得利益者,維護僅自己認為既核心價值既嘢,好過咁樣去盲撐
作者: MG-42    時間: 1-11-2017 03:14

作者: 美味炸雞脾    時間: 1-11-2017 05:29

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0