標題: 我們牌D槍咁出名易爛, 其實係爛邊部分呢 ? [打印本頁]

作者: walther    時間: 30-10-2017 10:26     標題: 我們牌D槍咁出名易爛, 其實係爛邊部分呢 ?

係滑架吖,司牙吖,士拉 lock 吖,定係邊部分呢 ?
作者: 屈濕    時間: 30-10-2017 10:40

我手頭得一支我們ge槍(HK3 GLOCK 17),打左好幾年,淨係爆左外管同埋pat pat痕換hop up + inner barrel,咁當然我錫住用
作者: walther    時間: 30-10-2017 10:44

引用:
原帖由 屈濕 於 30-10-2017 10:40 發表
我手頭得一支我們ge槍(HK3 GLOCK 17),打左好幾年,淨係爆左外管同埋pat pat痕換hop up + inner barrel,咁當然我錫住用
點解外管會爆咁奇既 ? 佢冇咩點受力架喎. 佢既 hop up 同內管有得換 ? 邊間補品廠出既呢 ?
作者: 屈濕    時間: 30-10-2017 10:50

引用:
原帖由 walther 於 2017-10-30 10:44 發表

點解外管會爆咁奇既 ? 佢冇咩點受力架喎. 佢既 hop up 同內管有得換 ? 邊間補品廠出既呢 ?
佢條外管薄皮,我換左條40蚊ARMY管,粗過原裝管
好少GBB冇得換hop up同埋inner barrel
我換左瘋葉管,我本身純粹換膠,跟住見到一包成套過三舊水,最後索性換哂佢
作者: RCOOH    時間: 30-10-2017 10:50

睇鎗種,Glock就係斷鎚斷外管,18C 2000飛到一個鎚。HICAP個trigger ring較易變形,扣雞手感越打就越怪。

豬標標步鎗係司牙唔掂,好快單發消失變連射,煲lock又係極快打柴,而我支SCARL直頭打到成組鎗管歪哂,前後西解體飛走。

WE死人冧樓要超勁後座力,但零件又唔夠硬淨,KJ冇乜後座力但可鋼則鋼,應墊則墊......
作者: walther    時間: 30-10-2017 11:00

引用:
原帖由 RCOOH 於 30-10-2017 10:50 發表
18C 2000飛到一個鎚 ...
鎚係指打落出氣哇佬嗰件嘢 ?
作者: 屈濕    時間: 30-10-2017 11:11

引用:
原帖由 walther 於 2017-10-30 11:00 發表

鎚係指打落出氣哇佬嗰件嘢 ?
鎚係hammmer,打valve個part叫firing pin先岩,真槍打落底火,玩具槍打落valve度
作者: walther    時間: 30-10-2017 11:20

一般槍既鎚都係冇咩特別幼細又受力既位, 如果話係D kick 位磨蝕我都想像到, 但就好難想像點樣會斷, 係咪條轉軸斷呢 ?

圖片附件: Capture.JPG (30-10-2017 11:20, 17.62 KB) / 該附件被下載次數 149

作者: 2slow    時間: 30-10-2017 11:23

小弟認為, 基本上佢d金屬料比較無咁好
受力位, 金屬互相磨擦位通常較易打柴, 單發變連發經常出現等等
作者: killermike    時間: 30-10-2017 11:25

Glock outer barrel 諗住開牙裝silencer adaptor,  開開吓斷Q 埋。 衰過膠。 估佢唔到
作者: 屈濕    時間: 30-10-2017 11:26

引用:
原帖由 walther 於 2017-10-30 11:20 發表
一般槍既鎚都係冇咩特別幼細又受力既位, 如果話係D kick 位磨蝕我都想像到, 但就好難想像點樣會斷, 係咪條轉軸斷呢 ?
如果講返樓上18C爆hammer就唔同,因為GLOCK hammer唔是咁樣的
作者: walther    時間: 30-10-2017 11:40

引用:
原帖由 killermike 於 30-10-2017 11:25 發表
Glock outer barrel 諗住開牙裝silencer adaptor....
佢地有D Glock 已經出到 GEN4, 係呢方面仲冇改善 ?

作者: 屈濕    時間: 30-10-2017 11:49

引用:
原帖由 walther 於 2017-10-30 11:40 發表

佢地有D Glock 已經出到 GEN4, 係呢方面仲冇改善 ?
「GEN 3 & GEN 4唔同都係個殼唔同」
睇錯左以為你講緊內件,outer barrel唔知有冇唔同
作者: kornhill401    時間: 30-10-2017 11:55

食字

作者: kornhill401    時間: 30-10-2017 12:00

回10#
有無可能佢係用..亞铅..來造.

作者: jn_jona    時間: 30-10-2017 12:08

引用:
原帖由 屈濕 於 30-10-2017 10:40 發表
我果枝都係3hk g17 打得好少都斷外管
另外佢隻trigger cock左同未cock都係同一個位
依家應該trigger bar變型 扣到好深先打到
作者: 屈濕    時間: 30-10-2017 12:22

引用:
原帖由 jn_jona 於 2017-10-30 12:08 發表

我果枝都係3hk g17 打得好少都斷外管
另外佢隻trigger cock左同未cock都係同一個位
依家應該trigger bar變型 扣到好深先打到
我咁多年都係用佢,早幾個月打打下CQB斷左,條管臨死前都殺到一個,叻仔
Trigger bar仲好正常
作者: safety_tim2003    時間: 30-10-2017 12:38

我們牌的個人理解:爛左唔好整,買個支新的
作者: RCOOH    時間: 30-10-2017 12:52

引用:
原帖由 屈濕 於 30-10-2017 12:22 發表 [url=http://www.wargamehk.com/cgf/redirect.php?goto=findpost&pid=1284356&ptid=171682][/ur]

我咁多年都係用佢,早幾個月打打下CQB斷左,條管臨死前都殺到一個,叻仔
Trigger bar仲好正常
成條飛出黎打低左一個? 咁堅?

作者: 屈濕    時間: 30-10-2017 12:54

引用:
原帖由 RCOOH 於 2017-10-30 12:52 發表

成條飛出黎打低左一個? 咁堅?

係條管斷氣之前都射到粒彈出泥,跟住就一命嗚呼
作者: jn_jona    時間: 30-10-2017 12:59

斷管果下聲好靚
作者: 屈濕    時間: 30-10-2017 13:10

引用:
原帖由 jn_jona 於 2017-10-30 12:59 發表
斷管果下聲好靚
首先係一下好清脆ge斷管聲,跟住一下好清脆ge落地聲,跟住一下好清脆ge F word
作者: walther    時間: 30-10-2017 13:13

都係唔係好明條管點會斷,佢承受既力只係個滑架既摩檫力,冇任何拗力, 點解會斷呢
作者: Dave    時間: 30-10-2017 14:10

引用:
原帖由 屈濕 於 30-10-2017 12:54 發表

係條管斷氣之前都射到粒彈出泥,跟住就一命嗚呼
好壯烈
作者: Dave    時間: 30-10-2017 14:13

引用:
原帖由 walther 於 30-10-2017 13:13 發表
都係唔係好明條管點會斷,佢承受既力只係個滑架既摩檫力,冇任何拗力, 點解會斷呢
最經典應該呢條片

https://www.youtube.com/watch?v=hAgtFCVkg5E
作者: Dave    時間: 30-10-2017 14:14

都係果句...有錢願花做主力既不妨用馬記BASE 改
唔想洗得多又想全金身又打得既 - KJ
個款得佢有迫住買 - WE

不過奴隸格都講番句:WE 料係衰,但起碼你好易買到零件換,幾草野
作者: 新手一隻    時間: 30-10-2017 15:08

作者: walther    時間: 30-10-2017 15:10

引用:
原帖由 Dave 於 30-10-2017 14:14 發表
WE 料係衰,但起碼你好易買到零件換,幾草野
佢咁多款都好易買到替換零件 ? 係咪要訂呢 ?
作者: Dave    時間: 30-10-2017 16:10

引用:
原帖由 walther 於 30-10-2017 15:10 發表

佢咁多款都好易買到替換零件 ? 係咪要訂呢 ?
去三軍多數有現成零件。

但最好打個電話確認一下。

之前買xmd trigger 連杆同c96 盒子炮退殼勾都係即有
作者: Dave    時間: 30-10-2017 16:10

引用:
原帖由 新手一隻 於 30-10-2017 15:08 發表

夠曬戲劇性
果兩下烏鴉叫真係好應景
作者: T-800    時間: 30-10-2017 17:11

平靚正台灣氣動只玩K J。。kp05,06果D打咗幾年無鑊氣(係C O2匣有機會漏氣。。。)
We款靚極都冇用,玩到怕
But 鐘意自己得閒無事執
作者: terry_wai    時間: 30-10-2017 19:02

We手槍打算只用一年係冇問題,一年後各種小問題,加換件
作者: loveless    時間: 30-10-2017 19:10

繼續爛
繼續F
繼續買
一個異常成功既business model
作者: T-800    時間: 30-10-2017 21:50

引用:
原帖由 loveless 於 30-10-2017 19:10 發表
繼續爛
繼續F
繼續買
好在唔關軍医事。。要賺小弟錢。。難少少喎。。

Happy shooting!

作者: Dave    時間: 30-10-2017 21:56

引用:
原帖由 terry_wai 於 30-10-2017 19:02 發表
We手槍打算只用一年係冇問題,一年後各種小問題,加換件
所以WE 一年出幾支,溝淡佢
作者: walther    時間: 30-10-2017 22:44

其實有樣嘢唔知有幾多人知,估計係全世界最貴既全鋼氣槍品牌 FPR, 佢地有幾枝槍既內件(即飛機座, hop up 座,司牙,fire pin 等)係全部用 WE 同款槍既亞鉛件。
作者: Ben_9413    時間: 30-10-2017 23:15

引用:
原帖由 loveless 於 2017-10-30 19:10 發表
繼續爛
繼續F
繼續買
O吾爭氣笑o左
作者: horenhim    時間: 31-10-2017 09:45

引用:
原帖由 walther 於 30-10-2017 22:44 發表
其實有樣嘢唔知有幾多人知,估計係全世界最貴既全鋼氣槍品牌 FPR, 佢地有幾枝槍既內件(即飛機座, hop up 座,司牙,fire pin 等)係全部用 WE 同款槍既亞鉛件。
一個鋼字俘虜萬千人心
買左返去冇得upgrade少左份樂趣ma

不過我認為有某D款係做得好好的
作者: walther    時間: 31-10-2017 09:58

引用:
原帖由 horenhim 於 31-10-2017 09:45 發表

一個鋼字俘虜萬千人心
買左返去冇得upgrade少左份樂趣ma

不過我認為有某D款係做得好好的
我有佢枝 1911 V12, 以小弟既標準,佢D鋼槍既做工可以話係完美, 但佢都要控制成本, 1911 有現成既內部鋼件,佢都用嗮. 但其他槍好似 P226 咁就用咗 WE 既亞鉛內件. 我問佢點解唔用馬記,坊間補品較多,佢話因為 WE 系統既 blowback 勁好多.

鋼槍如果做得唔好,係冇咩意義,譬如井記枝 1911 就真係頂唔順 ,成身沙坑,grip safety 同下身之間既罅大到呢 .....

作者: 2slow    時間: 31-10-2017 10:04

引用:
原帖由 Dave 於 30-10-2017 14:13 發表

最經典應該呢條片

https://www.youtube.com/watch?v=hAgtFCVkg5E
經典
其實好危險, 如果剛剛你錨緊又無帶保護鏡的話, 對眼唔洗要
作者: 2slow    時間: 31-10-2017 10:07     標題: 回覆 39# 的帖子

可能佢地唔係咁諗, 好多鋼槍友都係買返去儲... 唔打唔會壞
作者: horenhim    時間: 31-10-2017 10:18

引用:
原帖由 2slow 於 31-10-2017 10:07 發表
可能佢地唔係咁諗, 好多鋼槍友都係買返去儲... 唔打唔會壞
鋼鋼好 震到我手腕受傷 耳鳴 哇奧!
作者: Dave    時間: 31-10-2017 10:21

引用:
原帖由 horenhim 於 31-10-2017 10:18 發表

鋼鋼好 震到我手腕受傷 耳鳴 哇奧!
好危險架...手痛耳鳴已經少事,有d 人聲稱會打到骨頭勞損,亦有poster 貼出打gxb 會肩膀紅腫滲血,仲勁過真鐵
作者: marco91919    時間: 31-10-2017 11:11

早幾年去軍軍軍試槍 唔記得咩槍款 淨係知二戰槍
試一箱10枝 5枝單發變連發
有一枝一插匣就直接自動開槍連發 打到周圍都係

個陣之前無買WE 之後唔會買WE
((雖則聽閒MP5 G36都好掂 遲下G3又係佢獨家))

都係個句 臭又要那
作者: 來自星星的猩猩    時間: 31-10-2017 11:28

作者: horenhim    時間: 31-10-2017 11:51

引用:
原帖由 Dave 於 31-10-2017 10:21 發表

好危險架...手痛耳鳴已經少事,有d 人聲稱會打到骨頭勞損,亦有poster 貼出打gxb 會肩膀紅腫滲血,仲勁過真鐵
真鐵garand冇癡實膀頭打都冇咁傷
作者: horenhim    時間: 31-10-2017 11:52

引用:
原帖由 marco91919 於 31-10-2017 11:11 發表

都係個 ...
我都想乃.....G3
作者: horenhim    時間: 31-10-2017 11:56

引用:
原帖由 walther 於 31-10-2017 09:58 發表

我有佢枝 1911 V12, 以小弟既標準,佢D鋼槍既做工可以話係完美, 但佢都要控制成本, 1911 有現成既內部鋼件,佢都用嗮. 但其他槍好似 P226 咁就用咗 WE 既亞鉛內件. 我問佢點解唔用馬記,坊間補品較多,佢話 ...
話說井1911臺灣跳樓中, any news?
作者: queen    時間: 31-10-2017 11:58

引用:
原帖由 marco91919 於 31-10-2017 11:11 發表

都係個 ...
WE 二戰槍GBB?????
M712 or P08????
作者: jn_jona    時間: 31-10-2017 12:04

引用:
原帖由 horenhim 於 31-10-2017 11:56 發表

話說井1911臺灣跳樓中, any news?
冇人買係咁上下啦 香港都3.5k左右
但有人話真鐵戰時都係咁上下樣
作者: walther    時間: 31-10-2017 12:41

井記枝嘢做到咁,只適宜做舊化, 仲係重手果隻, 嗰條罅就當係用得多搞出嚟  
作者: RCOOH    時間: 31-10-2017 12:41

引用:
原帖由 Dave 於 31-10-2017 10:21 發表

豬香港支豬5之前夠有人話打到膊頭腫左,仲要係大大隻隻既友仔。

我瘦到見骨,打起黎莫講話紅腫,feel都冇,膊頭完全冇任何衝擊感,剩係覺得個鎗托係度上下chok......

鎗托頂得firm根本冇事。如果鎗托係咁e揩住下膊頭、漏哂嗱果d就出梗事啦。豬5單手離膊打果陣後衝幅度都幾大幾行,膊頭有嗱比佢衝埋黎就變揼豬肉,唔腫就假。
作者: walther    時間: 31-10-2017 12:54

引用:
原帖由 RCOOH 於 31-10-2017 12:41 發表

豬香港支豬5之前夠有人話打到膊頭腫左,仲要係大大隻隻既友仔。

我瘦到見骨,打起黎莫講話紅腫,feel都冇,膊頭完全冇任何衝擊感,剩係覺得個鎗托係度上下chok......

鎗托頂得firm根本冇事。如果鎗托係咁e ...
我以前都有枝豬皮 M4,試過個飛鏢塞咗,導致所有力都去嗮 blow back, 嗰下係幾勁的
作者: jn_jona    時間: 31-10-2017 13:18

引用:
原帖由 RCOOH 於 31-10-2017 12:41 發表

講話打到膊頭痛 最有可能都係we ak74u
個托又硬又幼 之槍blow back都算大 但我試過都講唔上係痛
作者: 來自星星的猩猩    時間: 31-10-2017 14:27

作者: dnc1872333    時間: 31-10-2017 15:51

引用:
原帖由 queen 於 31-10-2017 11:58 發表

WE 二戰槍GBB?????
M712 or P08????
P08... 我果支都變連射... 算吧啦... 買反 TANAKA...
作者: gainax    時間: 31-10-2017 16:33

引用:
原帖由 來自星星的猩猩 於 31-10-2017 14:27 發表
好奇一問 bolt back依家野唔係支槍愈輕 條bolt愈重就愈大咩?
利申 4.6磅槍 dry cock槍已經chok到hihi
https://photos.app.goo.gl/cyrvp1qfVp3DqpK93
本體越輕,Gas壓力越大,煲重加上阻力越低,飛機內徑加大再配延長出氣
咁理論上係最大後座力設定,但谷到咁狠打auto好快軟腳
作者: gainax    時間: 31-10-2017 16:41

引用:
原帖由 jn_jona 於 31-10-2017 13:18 發表

講話打到膊頭痛 最有可能都係we ak74u
個托又硬又幼 之槍blow back都算大 但我試過都講唔上係痛
用冇降壓既co2高流量谷大blow back應該先可以打到膊頭痛
到時鋼飛機同夾都有可能爆
作者: Ben_9413    時間: 31-10-2017 16:44

引用:
原帖由 來自星星的猩猩 於 2017-10-31 14:27 發表
好奇一問 bolt back依家野唔係支槍愈輕 條bolt愈重就愈大咩?
利申 4.6磅槍 dry cock槍已經chok到hihi
https://photos.app.goo.gl/cyrvp1qfVp3DqpK93
都好睇結構o架o番...

例如煲o既行程?

作者: 來自星星的猩猩    時間: 31-10-2017 18:58

作者: loveless    時間: 31-10-2017 19:37

引用:
原帖由 walther 於 31-10-2017 09:58 發表

我有佢枝 1911 V12, 以小弟既標準,佢D鋼槍既做工可以話係完美, 但佢都要控制成本, 1911 有現成既內部鋼件,佢都用嗮. 但其他槍好似 P226 咁就用咗 WE 既亞鉛內件. 我問佢點解唔用馬記,坊間補品較多,佢話 ...
井同派米S70相差過萬蚊,我呢D cheap人收貨架啦
作者: Kwind    時間: 31-10-2017 19:50

引用:
原帖由 loveless 於 31-10-2017 19:37 發表

井同派米S70相差過萬蚊,我呢D cheap人收貨架啦
一萬夠買好多支槍

難為我支1911仲係吉打身咋
作者: EF66-1192    時間: 31-10-2017 20:04

引用:
原帖由 RCOOH 於 2017-10-31 12:41 PM 發表

打Gbb最傷應該係耳仔

自己打EBR, mp9, L85打到右耳聽野無咁清晰
作者: 來自星星的猩猩    時間: 31-10-2017 20:49

作者: RCOOH    時間: 31-10-2017 21:54

引用:
原帖由 來自星星的猩猩 於 31-10-2017 20:49 發表

我都覺得好似係....右耳成日撞聾聽唔到人講野....
我左手用鎗,食得仲應,左耳又的確係差D,聽唔到高頻而對低頻敏感......

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0