標題: 二手槍應該如何交收? [打印本頁]

作者: terry_wai    時間: 2-11-2017 15:37     標題: 二手槍應該如何交收?

喺香港當街拎支槍出嚟會畀人拉,咁多位師兄會點樣交收,如果喺港鐵站交收冇得檢查, 起旺角d槍店交收好似好奇怪, 各位師兄買賣二手槍既時候會選擇咩地方同咩方法檢查?

作者: walther    時間: 2-11-2017 16:03

我最近放咗兩枝,一枝係槍街,一枝係地鐵站,一個係菲律賓人,一個係香港人,兩個買家都冇檢查就傍水走人

我建議係室內冇咩人既地方譬如停車場.槍街有兩個.
作者: bennytsang16    時間: 2-11-2017 16:23

約去槍街交收會比較安全,始終廣華街、煙廠街一帶約定俗成都係買賣氣槍的地方,警察見到都見怪不怪。
(不過我都試過約公園、地鐵站、屋邨公園交收。)

作者: tf141    時間: 2-11-2017 17:20

其實一般唔太多人既地方,企埋角落低調並盡快地完成check鎗及交收,係唔會有人投訴你
最大可能會報警既,反而係自己都有玩鎗果d所謂同道中人,懶係大義滅親咁既款,係到做埋晒d多餘野
作者: Ben_9413    時間: 2-11-2017 17:37

Mtr交收常有的事

找個低調不張揚位置, 袋內檢查 除非手拉雞不要試槍o羅

如要驗屍另計
作者: terry_wai    時間: 2-11-2017 18:12

謝師兄
作者: loveless    時間: 2-11-2017 20:14

Off topic....
氣槍交收百態可以寫唔止一本書
作者: walther    時間: 2-11-2017 20:20

引用:
原帖由 loveless 於 2-11-2017 20:14 發表
有花生剝?
作者: LCH925    時間: 2-11-2017 20:21

你可以問佢拎片之後交收
一日之內應該未至於將枝槍玩到殘再放比你
作者: walther    時間: 2-11-2017 20:23

引用:
原帖由 LCH925 於 2-11-2017 20:21 發表
你可以問佢拎片之後交收
賣遙控飛機我就試過拍片,賣槍都要?唔係下話?
作者: cyl198911    時間: 2-11-2017 20:28

引用:
原帖由 walther 於 2-11-2017 20:23 發表

賣遙控飛機我就試過拍片,賣槍都要?唔係下話?
我都試過拍比人,有好處既,起碼唔洗當街試
作者: Ben_9413    時間: 2-11-2017 22:57

引用:
原帖由 LCH925 於 2017-11-2 20:21 發表
你可以問佢拎片之後交收
o尼個我都試過, 好work
作者: Ben_9413    時間: 2-11-2017 22:57

引用:
原帖由 loveless 於 2017-11-2 20:14 發表
有洋蔥
作者: kornhill401    時間: 3-11-2017 10:17

我都係多數在MTR交收,如果咁啱會出槍街行,
才會在槍街做交收.試唔試槍,都係講個信字.
作者: pbay    時間: 3-11-2017 10:56

引用:
原帖由 cyl198911 於 2-11-2017 20:28 發表

我都試過拍比人,有好處既,起碼唔洗當街試
呢個方法唔錯
作者: Opica    時間: 3-11-2017 11:30

我次次都拍片。。。

而且個係呢度個註冊日期同埋post數量都俾到人信心
作者: 2slow    時間: 3-11-2017 11:43

小弟寧願比你驗C, 最唔喜歡係賣左出去d野有手尾跟
作者: walther    時間: 3-11-2017 11:43

引用:
原帖由 Opica 於 3-11-2017 11:30 發表
....係呢度個註冊日期同埋post數量都俾到人信心
到有日唔反果陣可以考慮賣個 account 俾二手佬
作者: bennytsang16    時間: 3-11-2017 11:56

如果要試槍就槍街公園仔交收,BB彈可以射入垃圾桶裡。
作者: walther    時間: 3-11-2017 12:31

引用:
原帖由 bennytsang16 於 3-11-2017 11:56 發表
...BB彈可以射入垃圾桶裡。
我諗唔可以駕下話 ?  係公眾地方露械開槍有可能觸犯藏有仿製武器罪, 射穿垃圾袋,射裂垃圾桶有可能觸犯毀壞器物罪.
作者: selvaria    時間: 3-11-2017 12:59

有次係某mtr見到有人交收大搖大擺拎枝m4出黎,忍唔住話左佢幾句
作者: Dave    時間: 3-11-2017 13:56

引用:
原帖由 bennytsang16 於 3-11-2017 11:56 發表
如果要試槍就槍街公園仔交收,BB彈可以射入垃圾桶裡。
不建議,需知道周邊市民都沒有護目
無論射子彈向邊個方向都唔好,有危險性,你不會知垃圾桶內有嘜,如果是金屬可以跳彈,如果是玻璃樽可以粉碎濺開...
除非私人地方,或者車內交收,那射爛野都是自己事。
自己通常是去人煙稀少地方交收,或是渣車,在7 人車車尾箱度打開看,頂多槍頭塞入背包OR 槍袋開2 槍空槍以示可動,
一定不會裝彈射擊。
雖然不是犯法野,但需知道平民百姓見到槍都會覺得驚的。

作者: walther    時間: 3-11-2017 13:59

引用:
原帖由 Dave 於 3-11-2017 13:56 發表

雖然不是犯法野,但需知道平民百姓見到槍都會覺得驚的。 ...
其實一有人驚, 報警, 就可以入非法藏有仿製槍械罪, 枝槍就算不能發射都犯法.

作者: 侯生    時間: 3-11-2017 14:19

試過最極端, VFC SR25
拍哂開槍片, ok冇問題約交收, MTR 交收先話要拆開條bolt 望一望......
(事因有gamer 條bolt 爆過)
作者: Dave    時間: 3-11-2017 14:29

引用:
原帖由 walther 於 3-11-2017 13:59 發表

其實一有人驚, 報警, 就可以入非法藏有仿製槍械罪, 枝槍就算不能發射都犯法.
應該要連埋「意圖犯法」先拉得。

(ii) 攜帶槍械或彈藥或仿製火器意圖犯刑事罪─ 第11)條

任何人攜有槍械或彈藥或仿製火器意圖犯可逮捕的罪行,或抗拒逮捕或阻止將另一人逮捕,則不論屬上述二者中何種情況,他當時是攜有該等槍械或彈藥或仿製火器的,即屬犯罪。
作者: walther    時間: 3-11-2017 15:06

引用:
原帖由 Dave 於 3-11-2017 14:29 發表

應該要連埋「意圖犯法」先拉得。

(ii) 攜帶槍械或彈藥或仿製火器意圖犯刑事罪─ 第11)條

任何人攜有槍械或彈藥或仿製火器意圖犯可逮捕的罪行,或抗拒逮捕或阻止將另一人逮捕,則不論屬上述二者中何種情況 ...
我係講呢條 : http://www.blis.gov.hk/blis_ind. ... 065CE1?OpenDocument

(1)        除第(2)及(3)款另有規定外,任何人管有仿製火器,即屬犯罪,可處監禁2年。
(2)        任何人在被裁定犯附表所指明的罪行或犯本條例所訂的罪行的10年內犯第(1)款所訂的罪行,可處監禁7年。
(3)        任何人如能令裁判官信納以下事項,即不算犯第(1)款所訂的罪行

(a)        在有關時間他的年齡在15歲以下;或
(b)        他是以生意或業務的方式經營仿製火器的人並以此身分管有仿製火器,或他是以該經營人的受僱人的身分而在執行該人的真誠及合法的指示時管有仿製火器;或
(c)        他管有仿製火器的目的並不會危害公眾安寧而他管有仿製火器亦非以犯罪為目的,或他管有仿製火器的情況並非相當可能令致其本人或他人─
(i)        犯罪;或
(ii)        管有仿製火器的目的會危害公眾安寧。

令人受驚,報警, 應該算係危害公眾安寧, 所以最少表面上已經可以入罪.
作者: walther    時間: 3-11-2017 15:09

呢單嘢入面個人意外露械都被警察以涉嫌藏有仿製槍械拘捕,枝槍應該係不能發射 : http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 1005_00822_001.html
作者: loveless    時間: 3-11-2017 18:07

作為買家就算公園仔我都唔鐘意開槍試,
反而遇過好多有責任心賣家想我試清楚至收交。
作者: jn_jona    時間: 3-11-2017 23:27

引用:
原帖由 loveless 於 3-11-2017 18:07 發表
作為買家就算公園仔我都唔鐘意開槍試,
反而遇過好多有責任心賣家想我試清楚至收交。
最怕對方返到去話有事
我自己既話一般dry fire下就收貨
公園仔到d阿叔都見慣 有時會r水吹
作者: gainax    時間: 4-11-2017 00:41

去冇人後樓梯or殘廁帶個大膠袋同一本唔要既書or雜誌墊係膠袋入面
Full一夾都冇問題射完執返紙碎同流彈就Ok, 地鐵同見街既地方就唔好了
作者: tinyau1134    時間: 4-11-2017 00:44

可避則避, 講個信字。
作者: gainax    時間: 4-11-2017 00:57

引用:
原帖由 jn_jona 於 3-11-2017 23:27 發表

最怕對方返到去話有事
我自己既話一般dry fire下就收貨
公園仔到d阿叔都見慣 有時會r水吹
老實講個人做法一定係試完最好打一夾睇啱外觀先交易完畢,
好怕返手尾約黎約去好麻煩,本身都怕約交收事宜麻煩已經好少放野
作者: Nova_Dust    時間: 9-11-2017 10:17

信用很重要,故在交收前我都會儘量解決買家疑問。大多數都是在地鐵交收,選擇在角落或是人少的位置。槍本身亦儘量不外露。能不開槍是最好。
作者: selvaria    時間: 9-11-2017 11:40

有次交收手槍,試槍無問題,買家番到去話爆飛機
作者: Kwind    時間: 9-11-2017 12:26

引用:
原帖由 gainax 於 4-11-2017 00:57 發表

好怕返手尾約黎約去好麻煩,本身都怕約交收事宜麻煩已經好少放野
引用:
原帖由 selvaria 於 9-11-2017 11:40 發表
我都怕有手尾...所以我通常出去交收前都會再CHECK一次件貨先拎出去交易

咁耐試過幾次...出門前一CHECK件貨有問題即時影相拍片再聯絡買家件貨出問題交易唔到

大部份都願意諒解...

係最近有一次賣支Silencer...買家返去話開槍會射到支Silencer我有D無言

作者: 520df10    時間: 9-11-2017 12:35

引用:
原帖由 Kwind 於 9-11-2017 12:26 發表

我通常出去交收前都會再CHECK一次件貨先拎出去交易

咁耐試過幾次...出門前一CHECK件貨有問題即時影相拍片再聯絡買家件貨出問題交易唔到

大部份都願意諒解...
琴日我先有一單,
支十幾年老電筒林交收前測試點鬼知唔着
明明上一次先着
唯有同個買家講清楚
之後協商合理減價買返燈泡
完成交易
作者: kornhill401    時間: 9-11-2017 12:44

引用:
原帖由 selvaria 於 9-11-2017 11:40 發表
都試過槍,照計責任理應在買家處. Thx for sharing.
作者: Nova_Dust    時間: 9-11-2017 14:21

delete

作者: Nova_Dust    時間: 9-11-2017 14:22

引用:
原帖由 520df10 於 9-11-2017 12:35 發表

琴日我先有一單,
支十幾年老電筒林交收前測試點鬼知唔著
明明上一次先著
唯有同個買家講清楚
之後協商合理減價買返燈泡
完成交易
合理協商,支持友善二手買賣市場。

作者: jn_jona    時間: 9-11-2017 14:46

引用:
我都試過類似既野 賣左枝手槍 試既時候無問題
買家返去話拆開斷左飛機彈弓 咁岩手頭上有條spare
再約個時間比埋佢 廢事招人話柄
作者: jn_jona    時間: 9-11-2017 14:50

引用:
原帖由 gainax 於 4-11-2017 00:57 發表

賣野出去真係好怕翻手 買野既話有時小問題自己搞搞佢算
對方有心陰你既話唔會肯出返黎 對方唔知既只怪自己唔好彩

作者: selvaria    時間: 9-11-2017 16:16

引用:
原帖由 jn_jona 於 9-11-2017 14:46 發表

我都試過類似既野 賣左枝手槍 試既時候無問題
買家返去話拆開斷左飛機彈弓 咁岩手頭上有條spare
再約個時間比埋佢 廢事招人話柄
試之前當面拆過比佢睇
試完番到屋企就話爆飛機

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0