標題: 唔知香港果D合味道有冇問題 [打印本頁]

作者: MG-42    時間: 3-11-2017 05:31     標題: 唔知香港果D合味道有冇問題

作者: reniless    時間: 3-11-2017 06:54

要請名偵探呂布出嚟破案。
---
轉食公仔麵。
作者: JBL    時間: 3-11-2017 09:05

作者: horenhim    時間: 3-11-2017 10:00

神戶鋼又唔得, "但馬牛" 又有"馬", 今次日本陸沈都似
作者: kornhill401    時間: 3-11-2017 10:00

引用:
原帖由 JBL 於 3-11-2017 09:05 發表
香港應該唔關事啩,除非食曰本版
即是香港的合味道,不是..made in Japan, Thx for sharing.
作者: horenhim    時間: 3-11-2017 10:08

引用:
原帖由 kornhill401 於 3-11-2017 10:00 發表

即是香港的合味道,不是..made in Japan, Thx for sharing.
好似海鮮味之外都是made in china,放心食!
作者: pbay    時間: 3-11-2017 11:14

引用:
原帖由 horenhim 於 3-11-2017 10:00 發表
神戶鋼又唔得, "但馬牛" 又有"馬", 今次日本陸沈都似
可惜神戶鋼係大陸廠出事,
"但馬牛"誤傳有馬, 係記者出事 .
作者: pbay    時間: 3-11-2017 11:17

引用:
原帖由 kornhill401 於 3-11-2017 10:00 發表

不是 made in Japan好耐了, 以前是made in Hong Kong.
現在made in Hong Kong全部用來出口歐洲, made in China留俾香港人食
https://martinoei.com/article/16041/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E8%A3%BD%E9%80%A0%E5%98%85-%E5%90%88%E5%91%B3%E9%81%93%E6%9D%AF%E9%BA%B5-%E5%8E%BB%E5%92%97%E9%82%8A%EF%BC%9F
作者: horenhim    時間: 3-11-2017 11:55

引用:
原帖由 pbay 於 3-11-2017 11:17 發表

不是 made in Japan好耐了, 以前是made in Hong Kong.
現在made in Hong Kong全部用來出口歐洲, made in China留俾香港人食
https://martinoei.com/article/16 ... %A3%BD%E9%80%A0%E5% ...
唉以後自己返home拉麵算, 可以扮下格雷的50條麵...
呀係12道瘋味先arm
作者: MG-42    時間: 3-11-2017 12:19

作者: 48191    時間: 3-11-2017 13:51

外國廠佬撤出大陸係時候了,在大陸製造只會毀了自家品牌。
作者: Dave    時間: 3-11-2017 14:00

主觀認知,合味道自從古巨GAY 賣廣告果期又有BIG CUP 已經是大陸製...
作者: horenhim    時間: 3-11-2017 14:30

引用:
原帖由 MG-42 於 3-11-2017 12:19 發表

應該拎去歐洲賣得貴D, 乜都係錢作怪 , 正如日本仔唔係為錢食水深都唔會判D鋼出去比 D Cheap(D價錢)的人  同唔同意?
sorry for 撩交打
作者: MG-42    時間: 3-11-2017 14:32

作者: MG-42    時間: 3-11-2017 14:37

作者: horenhim    時間: 3-11-2017 14:42

引用:
原帖由 MG-42 於 3-11-2017 14:32 發表

福島合味道料包... 原產地是福島 , 冇得推卸責任了 , 認同嗎?
三個字: 透明度
作者: JBL    時間: 3-11-2017 14:48

作者: Dardoman    時間: 3-11-2017 15:38

作者: JBL    時間: 3-11-2017 15:41

作者: yuen95    時間: 3-11-2017 16:08

自己去第二個國家開廠,d出品有事自己做數呃人不特止仲想瀨當地人,真係好野
作者: JBL    時間: 3-11-2017 16:24

作者: pbay    時間: 3-11-2017 16:28

引用:
原帖由 Dardoman 於 3-11-2017 15:38 發表
依家福島出品的食物化名叫做 - 會津產出!留意
感謝提示
作者: pbay    時間: 3-11-2017 16:30

引用:
原帖由 yuen95 於 3-11-2017 16:08 發表
自己去第二個國家開廠,d出品有事自己做數呃人不特止仲想瀨當地人,真係好野
一個願打一個願捱, 兩邊都無好人
作者: yuen95    時間: 3-11-2017 18:03

去年3月31日報道,安倍在同月30日播放的一檔自民黨網絡節目中給4月份即將步入社會的大學畢業生打氣。在節目中,他提起自己留學回國後剛進入神戶制鋼工作時的一段經歷。安倍介紹説,當時他輸錯了鋼管的尺寸數,造出了一大批長度過短的鋼管,“本以為會被辭退,最後卻沒什麼大事兒”。

2006年,神戶制鋼旗下兩家煉鐵廠神戶制鐵所、加古川制鐵所被曝排放廢氣不達標,且篡改排放廢氣數據欺騙當地政府。在加古川制鐵所,這種手法沿用了30年。安倍也曾在加古川制鐵所工作一年。

第二起類似醜聞發生在2008年,神戶制鋼子公司日本高頻波鋼業生産的棒狀鋼材在沒有經過強度檢驗的情況下就向用戶銷售,相關産品性能數據被證實造假.

按某些人的理論,原來幾十年前安倍就去中國開的工廠打工
作者: hang2    時間: 3-11-2017 18:46

無證......無毒無害okLA
作者: MG-42    時間: 4-11-2017 01:32

作者: RCOOH    時間: 4-11-2017 21:43

引用:
原帖由 MG-42 於 3-11-2017 14:37 發表

自己造成本高,又賣唔得再高,賺唔到錢,咪要貼Made in Japan 但其實扼人,判比大陸造... 故事就係咁: 扼人--->賺錢
莫講話杯麵,surefire係大陸裝嵌番美國打包,然後官網大大隻字Manufactured in USA都已經係公開秘密,G2XZ-MV可以搞到雙色光斑、sidekick裂開、E1定E2刮傷筒身加LED歪炮照賣、P1R成批車多條痕都當冇事,美國班QC死哂去邊?

MIC冇緊要,Helinox一樣MIC,我把H記細遮硬接吹得起人既陣風 (我同個管理員兩個男人要捉實對方先冇被吹到跌低)先斷一條纖維骨,免費維修,另一把大遮幾次八號十號企街食風都冇事,睇住路人d七仔啪啪聲咁斷不知幾爽,一樣MIC。

LOWA夠話100%斯洛伐克人手製造,我對野千Q幾蚊打柴速度快過閃電,永糕店員都睇到囧左,雞過對120蚊MIC以純布鞋,同貴D既361差仲遠。

MI乜唔緊要,關鍵係QC唔可以馬虎,學日本講法要有:匠魂,但互鬥綽頭既惡性競爭加埋唔公正既公證行(個人有聽過某大行一d內幕),莫講匠魂,大笨象都暈!

作者: reniless    時間: 4-11-2017 21:57     標題: 回覆 27# 的帖子

上海迴力鞋唔差,幾年前買30幾人仔。
作者: 48191    時間: 4-11-2017 22:42

白飯魚?
引用:
原帖由 reniless 於 4-11-2017 21:57 發表
上海迴力鞋唔差,幾年前買30幾人仔。

作者: loveless    時間: 4-11-2017 23:19

從前,
有一個世界,
你買adidas係因為佢係德國造,
買Armani係因為意大利造
買LV因為佢係法國造
買Burberry因為佢係英國造
買RL 因為佢係美國造..

今天,你只可以信豆豉鯪魚彷彿仲係同以前差不多。
作者: reniless    時間: 4-11-2017 23:29

因為網上一張相迴力變成一股潮流。
---
其實好多搭棚佬都著迴力鞋。
迴力有法國版個樣潮好多。

圖片附件: IMG_3772.JPG (4-11-2017 23:32, 65.57 KB) / 該附件被下載次數 132

作者: JBL    時間: 5-11-2017 12:19

作者: MG-42    時間: 5-11-2017 13:05

作者: 48191    時間: 5-11-2017 14:25

中國牌Converse All Star...
引用:
原帖由 reniless 於 4-11-2017 23:29 發表
因為網上一張相迴力變成一股潮流。
---
其實好多搭棚佬都著迴力鞋。
迴力有法國版個樣潮好多。

作者: gtoray    時間: 5-11-2017 16:09

如果唔係自己去過幾次日本,就咁上網睇相真係會以為日本同大陸人質素一樣咁差

作者: horenhim    時間: 6-11-2017 09:32

引用:
原帖由 gtoray 於 5-11-2017 16:09 發表
如果唔係自己去過幾次日本,就咁上網睇相真係會以為日本同大陸人質素一樣咁差

資訊爆發的年代, 人好容易被誤導
要誤導人亦到很簡單
作者: pbay    時間: 6-11-2017 10:12

引用:
原帖由 RCOOH 於 4-11-2017 21:43 發表

MI乜唔緊要,關鍵係QC唔可以馬虎,學日本講法要有:匠魂,但互鬥綽頭既惡性競爭加埋唔公正既公證行(個人有聽過某大行一d內幕),莫講匠魂,大笨象都暈!
零售生產售全球化 + 消費淘寶化

消費者用一年半載就丟, 造成製造者也有一種求其交差了事態度, 唔預人維修使用十數年.
然後消費者也就更無要求, 翻版也用得落, 反正質素相約地差,
惡性循環.... 成本尋底, 社會責任尋底, 質素自然也沉底.

呢個時代背景講匠魂, 只會死得更快

幾時大眾肯回到 貴買平用, 匠魂先至有得回魂.
作者: MG-42    時間: 6-11-2017 13:47

作者: pbay    時間: 6-11-2017 14:16

引用:
原帖由 MG-42 於 6-11-2017 13:47 發表

賣次貨原來同客人用幾耐有關... 但你賣比人係用十年個日本價,非淘寶價
真小人同偽君子既分別
作者: 暈又暈    時間: 6-11-2017 16:30

死火,小弟仲幻想緊買對貴鞋,可以每天著仲可以頂紅黑雨更可以攀山涉水,3-5年唔爛唔穿唔爆線唔甩底
想想會唔會有人當我痴線
作者: pbay    時間: 6-11-2017 17:09

引用:
原帖由 暈又暈 於 6-11-2017 16:30 發表
死火,小弟仲幻想緊買對貴鞋,可以每天著仲可以頂紅黑雨更可以攀山涉水,3-5年唔爛唔穿唔爆線唔甩底
想想會唔會有人當我痴線
攀山涉水就難講,
但timberland, columbia 果D當你日日著返工, 都仲頂到3,4年, 唔爛唔穿唔爆線唔甩底
作者: loveless    時間: 6-11-2017 17:20

引用:
原帖由 pbay 於 6-11-2017 10:12 發表

零售生產售全球化 + 消費淘寶化

消費者用一年半載就丟, 造成製造者也有一種求其交差了事態度, 唔預人維修使用十數年.
然後消費者也就更無要求, 翻版也用得落, 反正質素相約地差,
惡性循環.... 成本尋底, 社會 ...
貴賣平用就輪到股價唔郁了.
依家 LVMH net margin 係10%
Prada net margin 係8%
gross都只係50-60%左右
若用以前標準, 貴買平用20年唔爛唔換唔駛再買, 真係揾鬼做
作者: queen    時間: 6-11-2017 17:35

引用:
原帖由 pbay 於 6-11-2017 17:09 發表

攀山涉水就難講,
但timberland, columbia 果D當你日日著返工, 都仲頂到3,4年, 唔爛唔穿唔爆線唔甩底
唔好發傻啦,我去columbia專門店買對高階防水行山便鞋比老婆平日著去帶仔行街市,防水層最多頂3個月,鞋底大概一年已經磨蝕晒.....最多一年貨仔,宜家一年換一對
作者: pbay    時間: 6-11-2017 17:50

引用:
原帖由 queen 於 6-11-2017 17:35 發表

唔好發傻啦,我去columbia專門店買對高階防水行山便鞋比老婆平日著去帶仔行街市,防水層最多頂3個月,鞋底大概一年已經磨蝕晒.....最多一年貨仔,宜家一年換一對
我對columbia皮鞋, 日日著返工, 3年幾了, 暫時都未散. 鞋底有蝕但未穿, 鞋面甩青, 但仲頂到下雨水濺(水浸梗係唔掂啦)
係我買過咁多牌子最襟了.

可能columbia都已經開始淘寶化, 換下對就無貴買平用
作者: gtoray    時間: 6-11-2017 17:54

引用:
原帖由 pbay 於 6-11-2017 17:50 發表

我對columbia皮鞋, 日日著返工, 3年幾了, 暫時都未散. 鞋底有蝕但未穿, 鞋面甩青, 但仲頂到下雨水濺(水浸梗係唔掂啦)
係我買過咁多牌子最襟了.

可能columbia都已經開始淘寶化, 換下對就無貴買平用
Columbia d 鞋真係麻麻地
作者: MG-42    時間: 6-11-2017 18:11

作者: reniless    時間: 6-11-2017 18:35

columbia 啲鞋一向都唔得,十幾年前買過兩對都係著得年幾兩年就爛,褸可以幾好唔錯。
---
鞋係要多幾對輪流替換,日日著死一對鞋,咩牌子都死。
作者: loveless    時間: 6-11-2017 19:02

Limmer > Danner > AKU

如無意外暢銷榜上應該唔輪到佢地, 量唔夠大.
今時今日, 量大又夠錢做marketing, 至會在最佳乜乜乜頁面出現
作者: reniless    時間: 10-11-2017 21:57

約翰·瓦維托斯話自己鞋櫃只有匡威冇其他牌子,匡威確實係百搭。
---
我有下面對全新JV下次補圖。
JV只做男裝,西裝很帥氣。
JV靴唔覺唔覺已有4對,
以靴計JV買得最多,鞋就MJ佔最多。

圖片附件: IMG_4004.JPG (12-11-2017 18:59, 39.34 KB) / 該附件被下載次數 127

作者: loveless    時間: 10-11-2017 23:49

引用:
原帖由 reniless 於 10-11-2017 21:57 發表
約翰·瓦維托斯話自己鞋櫃只有匡威冇其他牌子,匡威確實係百搭。
---
即係佢真係肯著既鞋都唔擺入鞋櫃...
以佢老佛爺同Converse既關係,講野真係圓滑
作者: rho837    時間: 11-11-2017 11:01

引用:
原帖由 loveless 於 6-11-2017 17:20 發表

貴賣平用就輪到股價唔郁了.
依家 LVMH net margin 係10%
Prada net margin 係8%
gross都只係50-60%左右
若用以前標準, 貴買平用20年唔爛唔換唔駛再買, 真係揾鬼做
咁小! 真唔真呀?

以前LVMH班高層洗成千萬裝修間二千尺單位! 眼都唔斬一下!
作者: rho837    時間: 11-11-2017 11:05

食即食面! 一定食正版韓國及日本出產!  

大陸食物品質保證真係???
作者: loveless    時間: 11-11-2017 11:24

引用:
原帖由 rho837 於 11-11-2017 11:01 發表

咁小! 真唔真呀?

以前LVMH班高層洗成千萬裝修間二千尺單位! 眼都唔斬一下!
上o左市,賺得少同駛得多冇關係o架o波
依家情況應該係Prada經營不善, 而LVMH就依然仲擴展緊.
Prada夫妻檔坐住chairman 同 CEO位, 唔知點解公司股價插水, 但完全無阻兩位個人身家搭火箭o甘升..
作者: reniless    時間: 12-11-2017 22:59

兩對JV半皮底,始終膠底無咁多地形限制比較方便。

圖片附件: IMG_20171112_225403.jpg (12-11-2017 22:59, 58.09 KB) / 該附件被下載次數 133

圖片附件: IMG_20171112_225455.jpg (12-11-2017 22:59, 68.72 KB) / 該附件被下載次數 121

圖片附件: IMG_20171112_225526.jpg (12-11-2017 22:59, 49.96 KB) / 該附件被下載次數 121

圖片附件: IMG_20171112_225618.jpg (12-11-2017 22:59, 72.7 KB) / 該附件被下載次數 121

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0