標題: 零票房?! [打印本頁]

作者: JBL    時間: 4-11-2017 20:40     標題: 零票房?!

作者: olw0978    時間: 4-11-2017 21:19

無票房可能是口味不符,很多文藝片票房都損手爛腳啦,不一定是爛呀。。。
作者: reniless    時間: 4-11-2017 21:21

其實我係好希望依個主題帖會係零回應。
作者: loveless    時間: 4-11-2017 21:22

唔係爛片,亦唔係佳作
個人覺得滿口仁義道德並唔會令一個只係出黎撈既人變得偉大
作者: 48191    時間: 4-11-2017 21:26

咁你咪輸咗囉。佢出Post,一係出自FB的「歷史長河」,一字不改地照搬,又唔寫出處。唔知就真係以為係佢寫;出新槍Post,一係出自Charlie Lin,一係出自XX開心聯盟,又係唔寫出處。
引用:
原帖由 reniless 於 4-11-2017 21:21 發表
其實我係好希望依個主題帖會係零回應。
作者: JBL    時間: 4-11-2017 21:36

作者: rex12781    時間: 4-11-2017 21:47

引用:
原帖由 loveless 於 4-11-2017 21:22 發表
唔係爛片,亦唔係佳作
個人覺得滿口仁義道德並唔會令一個只係出黎撈既人變得偉大
我相信大部份需要食飯嘅人類,都係要出嚟撈先有飯食。比起滿口仁義道德,我更鄙視為咗搵食而滿口歪理嘅人類。
PS:唔係指笠兄你
作者: zipp    時間: 4-11-2017 21:50

得幾間院上,又無字派做票包場'係咁上下,但又一定唔會零票房既
作者: loveless    時間: 4-11-2017 23:27

引用:
原帖由 rex12781 於 4-11-2017 21:47 發表

我相信大部份需要食飯既人類,都係要出黎撈先有飯食。比起滿口仁義道德,我更鄙視為咗搵食而滿口歪理既人類。
PS:唔係指笠兄你
但細佬又的確要靠滿口歪理去搵食
最鄙視我係我
作者: JBL    時間: 4-11-2017 23:42

作者: T-800    時間: 5-11-2017 00:00

嚇得我!仲以為講緊呢套。。。。!

Happy Shooting!

圖片附件: IMG_20171104_235831_1509811371811.jpg (5-11-2017 00:03, 20.54 KB) / 該附件被下載次數 140

作者: Ben_9413    時間: 5-11-2017 00:58

引用:
原帖由 JBL 於 2017-11-4 20:40 發表
以後睇下仲有無人敢拍(爛)港產片.......

?oh=02253b18328d7585ba206993856f110c&oe=5AAC9BF9
其實o尼間戲院o係邊...

利申: 元天屯街坊
作者: type38    時間: 5-11-2017 01:03

杜汶澤 唔出奇

拍親都係低俗垃圾戲

要睇都睇 常在你左右

作者: loveless    時間: 5-11-2017 02:56

引用:
原帖由 type38 於 5-11-2017 01:03 發表
杜汶澤 唔出奇

拍親都係低俗垃圾戲

06年衣沙貝拉比較例外
作者: Epxaiual    時間: 5-11-2017 09:48

尼個post 令我諗起尼幅圖

零票房 vs 場場爆滿但冇人坐

圖片附件: 31po0000pr8or2so14n8.jpg (5-11-2017 09:48, 88.88 KB) / 該附件被下載次數 132

作者: gtoray    時間: 5-11-2017 11:06

又黎?
作者: Lolanto    時間: 5-11-2017 11:08

星期六晚黃金時段都無人睇
作者: rho837    時間: 5-11-2017 11:10

有冇片頭望下係乜春片?
作者: 0o0p    時間: 5-11-2017 11:11

你要知道同一時間有一套武打片:Ahhh ahh ahh ahhhhhhhhh~~

有得揀 你睇邊套

作者: MG-42    時間: 5-11-2017 12:22

作者: loveless    時間: 5-11-2017 17:46

引用:
原帖由 rho837 於 5-11-2017 11:10 發表
有冇片頭望下係乜春片?
可能我睇慣電影,佢其實好行,套野全程係用拍MV技倆
https://youtu.be/SctWZveRn-A
作者: 48191    時間: 5-11-2017 21:10

只睇片頭,有杜Sir 「柔道龍虎榜」的影子。
睇選角,毀譽參半。
倉田保昭係一個經典,在日本武術界也佔一席之地;杜汶澤雖然之前口沒遮攔,又拍太多笑片被定型,比較難走出固有型象,但是作為倉田高徒(黑帶),拳腳工夫應該有看頭;歐錦棠本身為武癡,武術修為頗高,但演技一般,可能會有驚喜;鄧麗欣可能就真係窄咗少少喇,之前拍葉念琛嘅戲就已經唔鍾意睇。葉念琛的戲大有「無病呻吟」、「鴛鴦蝴蝶」之氣息,鄧麗欣根本發揮不到演技(如果有),在葉念琛的戲中,鄧麗欣只是掛頭銜的花瓶。
引用:
原帖由 loveless 於 5-11-2017 17:46 發表

作者: 48191    時間: 5-11-2017 21:53

https://youtu.be/h17u2oJcpus
呢個Making of帶出一個訊息,今次武打場面是非常擬真的,但不會太誇張。
其實如果想睇勵志的體育電影,近年不乏佳作。
以戲論戲:
杜琪峰的「柔道龍虎榜」是一個經典再加上情懷,以成班黑幫在街上打交都竟然係打柔道!那種手法我諗冇一個大導敢咁樣去拍,杜Sir即係杜Sir。
「全力扣殺」比較無釐頭,再加上林敏驄亂入式加亂咁嚟嘅演釋,只可以話有趣,懂不懂欣賞就比較兩極;
「點五步」就係正宗Jump式王道熱血青春勵志電影,雖然徧離真正的「沙燕隊」太多,但戲中彷佛看到少年人的熱血和對生活的苦惱;
「空手道」未看,但似乎是向杜琪峰「柔道龍虎榜」的致敬之作,但應該未至於去到杜氏那種很強烈的風格,又有一點點「點五步」對現實生活的無奈的那種中間路線。
似乎也是看得過。

至於建X大業之流,是神功戲....明明應該有好多觀眾,但係你同我都時運太高,見唔到。

題外話,近年最令人跌破眼鏡的港產片就是麥浚龍的「殭屍」,未睇之前都以為只係一部向八十年代「港產」殭屍片致敬的電影(台灣產的更加不要提),但麥浚龍加上清水崇就變成不一樣的「港產殭屍片」。以前一有殭屍片,只要掛「林正英」三個大字作頭牌,加上錢小豪、林冠英、陳友,就算中間怎樣插科打諢也會覺得好看。但麥浚龍很聰明,在選角上刻意找回錢小豪、陳友和吳耀漢,但是戲中那些Urban Myth,再加上以往殭屍片完全沒有的陰冷和絕望的氛圍,完全可以成為經典。

作者: hang2    時間: 6-11-2017 00:29

美術音樂很棒 女角演技不錯
用心之作  香港眾觀眾又多一選擇
好電影未必一定賣座
作者: rho837    時間: 6-11-2017 00:36

引用:
原帖由 loveless 於 5-11-2017 17:46 發表

呢啲戯! 我唔會睇!

如果拍'胸搜'道! 個女煮腳一對五個高手! 撳落地下任人魚肉! 咁就大把人睇!
作者: hang2    時間: 6-11-2017 00:51

引用:
原帖由 rho837 於 6-11-2017 00:36 發表

呢啲戯! 我唔會睇!

如果拍'胸搜'道! 個女煮腳一對五個高手! 撳落地下任人魚肉! 咁就大把人睇!

這個當然  我亦會睇  正既仲會睇多次
作者: 48191    時間: 6-11-2017 06:46

唔係講笑,蚊香廠真係好似有套AV係咁。不過都有十年八年貨仔咯!
引用:
原帖由 rho837 於 6-11-2017 00:36 發表

呢啲戯! 我唔會睇!

作者: kornhill401    時間: 6-11-2017 10:26

如果4X年前出.我一定去睇. Thx for sharing.
作者: pbay    時間: 6-11-2017 10:41

呢個評論人比較過stephy以前D戲, 今次<空手道>評價似乎OK,
今晚買咗飛睇, 希望唔會失望
http://www.hollywoodreporter.com ... film-review-1053241

The story is a simple enough one about coming to a crossroads in life, reconciliation and forgiveness, and finding the maturity to pick oneself up when things don’t go as planned and carry on. But To and Li frequently usurp expectations of a martial arts movie, beginning with the martial art in question. Karate isn’t the traditional form for Hong Kong cinema, and it makes for a nice change of pace. It also photographs beautifully, with Tam Wai Kai’s images gracefully capturing the flow of forms as Chan and Mari train, with Irving Cheung’s impeccable production design giving the film and Mari’s story a warm, tactile tone. To clearly has an eye for memorable set pieces, and even when they don’t contribute anything substantial to the narrative (we don’t need to see Chan’s gangster backstory as just one), they look really cool.

Structure is where To needs the most work, but Empty Hands manages to keep you engaged through its little details. Side characters like a few local kids at the dojo and Dada Chan (Love Off the Cuff) in a small role as Mari’s vacant, pretty, good-hearted friend spice up the film when it sags. And To doesn't completely abandon his funnyman status, injecting touches of brevity in a few choice spots. But the film belongs to Tang, who makes Mari and all her faults sympathetic, even if she isn’t likable, and empathetic when she isn’t smart, particularly with regards to her married boyfriend. She wants things her way, and Li resists the urge to redeem Mari when they in fact do go her way. By the end of the film, Mari has smartened up, if not completely grown up, and her final decisions are refreshingly unapologetic. Tang allegedly put six months into karate training for the film, and it shows onscreen; she’s completely believable as a lapsed karate prodigy, and action by To, Au and their army of choreographers seals the deal.
作者: pbay    時間: 6-11-2017 10:43

引用:
原帖由 loveless 於 5-11-2017 02:56 發表

06年衣沙貝拉比較例外
<低俗喜劇> 其實都係笑中有淚, 言之有物
作者: loveless    時間: 6-11-2017 11:58

引用:
原帖由 pbay 於 6-11-2017 10:43 發表

其實都係笑中有淚, 言之有物
要比較的話 <金雞2> 應該更言之有物了

杜先生的演譯方法,
多年來每每如是,
係一種過骨式討好式小聰明,
而唔係敢於賭上自已利益去開拓新境界.

所以我至話衣沙貝拉比較例外.

個人覺得,
杜生參與過三+幾部電影,
三+部以上都係揾食mode.
由佢黎痛心疾首,
講良心講理想講原則,
其實很有點喜劇效果.
作者: JBL    時間: 6-11-2017 12:13

作者: horenhim    時間: 6-11-2017 12:20

看王晶D片最好, 合乎大眾口味!
期待下次開心share

同志們你們辛苦了!
作者: 48191    時間: 6-11-2017 13:23

響呢行碌咗咁耐都仲未沉,演技應該進步咗啩。
引用:
原帖由 pbay 於 6-11-2017 10:41 發表
呢個評論人比較過stephy以前D戲, 今次評價似乎OK,
今晚買咗飛睇, 希望唔會失望
http://www.hollywoodreporter.com ... film-review-1053241

The story is a simple enough one abou ...

作者: 48191    時間: 6-11-2017 13:25

夫子自道式的電影,可以更好睇。
引用:
原帖由 loveless 於 6-11-2017 11:58 發表

要比較的話  應該更言之有物了

杜先生的演譯方法,
多年來每每如是,
係一種過骨式討好式小聰明,
而唔係敢於賭上自已利益去開拓新境界.

所以我至話衣沙貝拉比較例外.

個人覺得,
杜生參與過三+幾部電 ...

作者: kornhill401    時間: 6-11-2017 14:27

引用:
原帖由 hang2 於 6-11-2017 00:29 發表
美術音樂很棒 女角演技不錯
用心之作  香港眾觀眾又多一選擇
好電影未必一定賣座
根據C Hing的評語,似乎都值得一看. Thx for sharing.
作者: RCOOH    時間: 6-11-2017 14:46

引用:
原帖由 48191 於 5-11-2017 21:10 發表
只睇片頭,有杜Sir 「柔道龍虎榜」的影子。
睇選角,毀譽參半。
倉田保昭係一個經典,在日本武術界也佔一席之地;杜汶澤雖然之前口沒遮攔,又拍太多笑片被定型,比較難走出固有型象,但是作為倉田高徒(黑帶),拳 ...
原來杜記都頗有料到,同而家鎗街間TMC專門店門口大立牌果個女仔:AOR PINK一Q樣。

音樂老師兼射擊比賽常勝將軍,品牌設計師兼鎗廠鎗書model,但一講到大陸即刻把口臭過坑渠,又唔寸得唔質疑得,狂爆粗又喊打喊殺之後fb刪文當冇事......

根本台灣杜記 wwwww
作者: pbay    時間: 6-11-2017 17:39

引用:
原帖由 RCOOH 於 6-11-2017 14:46 發表

原來杜記都頗有料到,同而家鎗街間TMC專門店門口大立牌果個女仔:AOR PINK一Q樣。

音樂老師兼射擊比賽常勝將軍,品牌設計師兼鎗廠鎗書model,但一講到大陸即刻把口臭過坑渠,又唔寸得唔質疑得,狂爆粗又喊打喊 ...
我成日睇佢page, 又好少見pink姐會爆粗bor, 派福利就多
台灣被壓迫多年, 年青人都係天然獨為多, 若然親大陸又點會有咁多fan屎

依家女仔要睇得又打得真係唔易揾, 好好珍惜啦
作者: 48191    時間: 6-11-2017 18:52

Pink姐唔上妝個樣....
你究竟有冇睇過「畫皮」㗎?
引用:
原帖由 pbay 於 6-11-2017 17:39 發表

我成日睇佢page, 又好少見pink姐會爆粗bor, 派福利就多
台灣被壓迫多年, 年青人都係天然獨為多, 若然親大陸又點會有咁多fan屎

依家女仔要睇得又打得真係唔易揾, 好好珍惜啦

作者: loveless    時間: 6-11-2017 19:43

引用:
原帖由 horenhim 於 6-11-2017 12:20 發表
看王晶D片最好, 合乎大眾口味!
期待下次開心share

同志們你們辛苦了!
王晶有黑金帝國
作者: hang2    時間: 6-11-2017 20:43

引用:
原帖由 pbay 於 6-11-2017 10:43 發表

其實都係笑中有淚, 言之有物
當年周星馳喜劇之王
寫盡力爭上游 ,鬱鬱不得志的茄喱啡尹天仇辛酸故事。

場務大哥你好!我想羅個飯盒。
喂! 霞姨  係邊呀!
「第一句係:啊,第二句係:哦 第三句係:你都係走把la。」
作者: 48191    時間: 7-11-2017 07:03

最好睇㗎始終都係「西遊記」,冇犯駁之餘嗰個故仔有太多Detail位要留意同思考,比較有少少王家衞風格。
劉鎮偉飾演的菩提老祖同三百年前的山賊啲台詞其實好絕。
數至尊寶發開口夢數紫霞同白晶晶的次數,來暗示至尊寶真正所愛的是紫霞,而且越來越思念;同至尊寶討論「愛一個人需不需要理由」,都是比較精彩的對話;到至尊寶變回孫悟空,淸楚到要得回法力,就要拋開七情六欲,但為了要救回心愛的人,而去放下情愛嗰個衝突位同至尊寶的頓悟才是最感人的情節。
至於劉鎮偉之後拍嗰啲,都係算把喇!
引用:
原帖由 hang2 於 6-11-2017 20:43 發表

當年周星馳喜劇之王
寫盡力爭上游 ,鬱鬱不得志的茄喱啡尹天仇辛酸故事。

場務大哥你好!我想羅個飯盒。
喂! 霞姨  係邊呀!
「第一句係:啊,第二句係:哦 第三句係:你都係走把la。」
作者: loveless    時間: 7-11-2017 08:38

個人會擺大內零零發/喜劇之王/回魂夜在西遊記之前..
作者: pbay    時間: 7-11-2017 10:16

引用:
原帖由 48191 於 6-11-2017 18:52 發表
Pink姐唔上妝個樣....
你究竟有冇睇過「畫皮」㗎?
若然如花咁既樣同身型, 識畫皮都無用啦.
人地免費俾你睇架, 仲想點, 咪咁高要求啦.
作者: zipp    時間: 7-11-2017 10:37     標題: 回覆 39# 的帖子

Pink姐唔上妝真係路人甲中既路人甲
作者: pbay    時間: 7-11-2017 11:56

"空手道"睇完, 佈景美指都算細心, 畫面係靚既,
訓練場面, 打鬥, 都算用心拍,
stephy武場亦似模似樣,睇得出有認真練過下. 唔會姐手姐腳.
文場做得仲好,  演出比孽念深果堆有深度左, 可能經歷過失戀, 又踏入中女階段,
劇情同佢真實生活有雷同, 感覺到佢由心演返出黎, 係幾令人抽心, 又加少少同情分.
有幾場做到爛撻撻個樣, 可憐得黎又有幾分可愛同搞笑

杜生作為新導演, 分鏡調度合格, 只係劇情交待上明顯嫩左少少,
可能劇本本身情節幾簡單, 無乜橋可以扭, 所以著重抒情同生活細節, 但又唔想咁灰咁煽情, 變左有D去得唔夠盡既感覺.

睇到佢同演員之間溝通得幾好, 幾個主角亦交到戲,
父女情, 師徒情, 愛情, 友情(呢part令我諗起破事兒, 亦係stephy做得好好既一套戲), 各有小情趣.
只嫌刻劃唔夠深, 如聾啞人仕面對生活困難呢條線可以再發揮多D. 整體慘位可以再慘D, 反彈位可以再開心D.
片頭剪出黎好似好沉重, 但成套片其實又唔太灰, 有D位仲幾搞笑.

比較同類型既片, 講風格同影像當然係比唔上杜其峰"柔道龍虎榜"強烈, 講熱血勵志遜於"點5步", 青春激情不及"狂舞派",
但杜文澤加左當下生活感,現實矛盾,令成件事比柔片"有解",
再用少少幽默感同中女中佬內心掙扎,放響當下灣仔銅鑼灣街景入面 ,又令人覺得比"點"同"狂"貼地返D, 能諷刺時弊多一D.

睇credit原來由武指到出鏡客串係揾左唔少空手道港隊人馬幫手(e.g.空手道兄妹劉知名, 劉慕裳),又有倉田保昭, 又有何慈茵(劉家良徒孫)
咁強人腳, 可惜佢地發揮唔多, 打得唔夠喉, 若最尾加多一兩場大戰, 或者更可滿足武術愛好者.

整體係合格有餘, stephy演出討好, 拉唔少分, 製作用心既治愈式小品, 小情懷,
當然講唔上乜野鉅作, 但肯定不是爛片. 可以入場一看.  75分.
作者: 48191    時間: 7-11-2017 13:53

咁我就放心買飛睇喇!近年Golden Scene啲戲真係唔錯。
引用:
原帖由 pbay 於 7-11-2017 11:56 發表
"空手道"睇完, 佈景美指都算細心, 畫面係靚既,
訓練場面, 打鬥, 都算用心拍,
stephy武場亦似模似樣,睇得出有認真練過下. 唔會姐手姐腳.
文場做得仲好,  演出比孽念深果堆有深度左, 可能經歷過失戀, 又踏入中女階 ...
作者: pbay    時間: 7-11-2017 14:28

引用:
原帖由 48191 於 7-11-2017 13:53 發表
咁我就放心買飛睇喇!近年Golden Scene啲戲真係唔錯。
Golden Scene算係近年少數有心既本地發行商, 引入唔少好評外語片,
又支援好多純本地片, 低俗喜劇, 點5步 都係佢地做發行

近年做埋電影投資, 紅van, 狂舞派, 選老坐,  今次 空手道 都係佢地出資.

http://dailynews.sina.com/bg/ent ... 22/20035661988.html

作者: horenhim    時間: 8-11-2017 11:54

引用:
原帖由 loveless 於 6-11-2017 19:43 發表

王晶有黑金帝國
lol what
I am talking about 賭俠大戰拉斯維加斯!
天地有正氣!

作者: 48191    時間: 15-1-2018 22:11

今次真係跌爆眼鏡......
https://hk.entertainment.appleda ... e/20180115/57710606
葉念琛只會浪費Stephy同其他演員 ,拍埋啲垃圾情愛片。今次杜記真係幾OK!
作者: gtoray    時間: 15-1-2018 22:52

引用:
原帖由 48191 於 15-1-2018 22:11 發表
https://hk.entertainment.appleda ... e/20180115/57710606
葉念琛只會浪費Stephy同其他演員 ,拍埋啲垃圾情愛片。今次杜記真係幾OK!
商業角度葉念琛係ok的,劇情貼地,預左唔係拎獎作品
作者: 48191    時間: 16-1-2018 06:59

只可以說口味不對,我不太懂得欣賞。
但「蕩寇風雲」似乎也值得一看。陳嘉上說故事的功力很飄忽。「飛虎雄心」係佳作,「飛虎雄心2」的故事比較牽強。但將「逃學威龍2」這種無厘頭喜劇拍得有聲有色而又不失周星馳風格,可見陳嘉上的厲害。而「戚繼光」的故事也很少作為電影題材,也是值得一看。
引用:
原帖由 gtoray 於 15-1-2018 22:52 發表

商業角度葉念琛係ok的,劇情貼地,預左唔係拎獎作品

作者: pbay    時間: 16-1-2018 12:04

引用:
原帖由 48191 於 15-1-2018 22:11 發表
恭喜stephy
導演捕捉到佢情傷之後果種無奈同恍惚, 佢做返自己已經好入戲
作者: pbay    時間: 16-1-2018 12:07

引用:
原帖由 48191 於 16-1-2018 06:59 發表
只可以說口味不對,我不太懂得欣賞。
但「蕩寇風雲」似乎也值得一看。陳嘉上說故事的功力很飄忽。「飛虎雄心」係佳作,「飛虎雄心2」的故事比較牽強。但將「逃學威龍2」這種無厘頭喜劇拍得有聲有色而又不失周星馳風 ...
呢套有一陣合拍片「除」, 上果陣猶豫左一下就落畫了.
倉田保昭做到有獎羅相信值得一看, 希望搵到碟.
作者: 48191    時間: 16-1-2018 13:45

蕩寇風雲有上過咩?
引用:
原帖由 pbay 於 16-1-2018 12:07 發表

呢套有一陣合拍片「除」, 上果陣猶豫左一下就落畫了.
倉田保昭做到有獎羅相信值得一看, 希望搵到碟.

作者: pbay    時間: 16-1-2018 14:07

引用:
原帖由 48191 於 16-1-2018 13:45 發表
蕩寇風雲有上過咩?
有上過正場, 上年大約6,7月
作者: 48191    時間: 16-1-2018 14:43

都係買DVD好過。
引用:
原帖由 pbay 於 16-1-2018 14:07 發表

有上過正場, 上年大約6,7月

作者: bennytsang16    時間: 16-1-2018 14:57

似乎很多對這套電影的批評,是源於他們對杜汶潭為人的成見,甚至是針對他的政治立場。
作者: 48191    時間: 16-1-2018 20:47

咦,又嚟撩交打咁趣緻?
引用:
原帖由 JBL 於 16-1-2018 15:51 發表
空手杜蝕成千幾萬,呢一巴真係打得極响,希望杜生長蝕長有,千其唔好洩氣,以後拍多D戲比我地睇呀,蝕下蝕下就慣嫁喇, 我鐘意你D戲呀!最緊要有某君讚你,真係蝕死都抵喇係咪?我120%支持你呀空手杜,杜生加油 ...

作者: JBL    時間: 16-1-2018 20:51

作者: gtoray    時間: 16-1-2018 22:07

上面兩位一而再,再而三惡性留言,影響論壇氣氛
如再出現類似情況
本版無可奈何下將會作出嚴厲處理
作者: Lolanto    時間: 17-1-2018 13:18

引用:
原帖由 bennytsang16 於 16-1-2018 14:57 發表
似乎很多對這套電影的批評,是源於他們對杜汶潭為人的成見,甚至是針對他的政治立場。
套戲囉獎都係因為導演的政治立場

好似2015年果套十年

作者: kornhill401    時間: 17-1-2018 15:33

回52#
謝謝C Hing介紹呢套「蕩寇風雲」 昨晚看完,真是值得一看, 可比美..黑鷹down..
作者: 48191    時間: 17-1-2018 16:21

響香港影評大會攞得獎嘅電影,十居其九不會差。而這個學會所發的獎,通常會是「香港金像獎」的指標。所以Stephy 今年真係有機會攞影后!倉田保昭響香港電影界打滾了三十多年,現在才能找到一個合適的劇本去發揮,雖然是配角,但這個獎是對他的演技的肯定,而唔係不知所謂的「豬肉獎」。
反而許鞍華的「明月幾時有」得獎比較特別,當然許的說故事功力不容置疑,但是她的作品題材往往比較灰暗。
引用:
原帖由 kornhill401 於 17-1-2018 15:33 發表
回52#
謝謝C Hing介紹呢套「蕩寇風雲」 昨晚看完,真是值得一看, 可比美..黑鷹down..
作者: 48191    時間: 17-1-2018 16:30

奇怪,Stephy 是攞最佳女角,是對她演技的肯定,該電影並沒有拿下「最佳電影」,而Stephy 從來沒有表態她的政治取向為何,請問兄台是以何根據去支持閣下的論點?
引用:
原帖由 Lolanto 於 17-1-2018 13:18 發表

套戲囉獎都係因為導演的政治立場

好似2015年果套十年

作者: Lolanto    時間: 17-1-2018 17:42

引用:
原帖由 48191 於 17-1-2018 16:30 發表
奇怪,Stephy 是囉最佳女角,是對她演技的肯定,該電影並沒有拿下「最佳電影」,而Stephy 從來沒有表態她的政治取向為何,請問兄台是以何根據去支持閣下的論點?
我諗住承之前bennytsang16師兄所說吹下水姐,無諗過吹水區講野要立論

作者: MG-42    時間: 18-1-2018 00:30

作者: JBL    時間: 18-1-2018 07:11

作者: pbay    時間: 18-1-2018 09:57

引用:
原帖由 MG-42 於 18-1-2018 00:30 發表

票房是香港市民對電影的真普選民主投票,不是學會小圈子 如果你有更好的論點,可以拿出來 , 而且你覺得杜生未站邊前票房很好? 他一向言語傷人為樂當風趣, 你與其話佢被政治影響不如話佢份人有問題影響 , 你有幾 ...
資料提供 :
杜生主演曾經票房也很好, 多為喜劇
2012年 《低俗喜劇》   票房3千萬
2013年 《飛虎出征》  票房1千1百萬
2014年 《豪情3D》  票房1千6百萬

但也不是全爛片, 有些嚴肅片由他監制和主演得過獎或某程度藝術肯定
2002年 《無間道》  香港電影金像獎 - 最佳男配角
2006年 《伊莎貝拉》(監制) - 入圍柏林電影節競賽部分
2013年 《DIVA華麗之後》 - 19屆香港電影評論學會 - 最佳男主角獎
2015年 《雛妓》(監制)- 21屆香港電影評論學會 - 年度推薦電影, 最佳導演, 最佳女演員

作者: queen    時間: 18-1-2018 10:15

一票房又代表一砌.....如果係咁....

被美帝時代雜誌評為「百大不朽電影」的重慶森林,香港票房八百萬唔夠....而同年上影的「滿清十大酷刑」就一千萬多少少.....如根據票房成績片而言,作為咸片都唔合格的「滿」一定比「重」是一部更好的電影了.....

仲有如果以此理論「十年」在被各方打壓,只得幾間戲院上畫,依然有六百萬(同年港産片十大票房第十位「反貪風暴2」票房係8.7M),就應該係實至名歸的好電影啦....

So....有人包場睇的建軍大業票房又如何??

作者: JBL    時間: 18-1-2018 10:16

作者: pbay    時間: 18-1-2018 11:42

我諗香港人將娛樂和其他東西分得很開, 看電影主要還是娛樂行先,
創作人政治取向如何, 人品如何, 不是首要考慮.
有很多大導大明星出名拋妻棄子, 亂搞男女關係, 但票房仍然很好, 尤其是笑片.

只要有人拍好笑的笑片, 票房就會好.
那怕是王晶曾志偉拍還是杜汶澤拍.
只是杜汶澤說2014年以後,看著香港已經笑唔出, 很難再拍笑片.

這時期杜生剛好在學空手道, 順勢就拍了這個片, 體育文藝片.... 香港人做運動已經少, 肯花精神看文藝片更少, 根本小眾到痺
很多人一看是體育類已經skip,
政治保守如曾志偉, 也投資過體育片, 一樣係蝕到喊
我諗就算王晶拍同一題材,嚴肅正經地拍,一樣難有好票房.
題材使然,同人品政治也無關.
作者: 阿芝    時間: 18-1-2018 11:49

引用:
原帖由 pbay 於 18-1-2018 09:57 發表

資料提供 :
杜生主演曾經票房也很好, 多為喜劇
2012年 《低俗喜劇》   票房3千萬
2013年 《飛虎出征》  票房1千1百萬
2014年 《豪情3D》  票房1千6百萬

但也不是全爛片, 有些嚴肅片由他監制和主演得過獎或某 ...
《伊莎貝拉》好睇阿~~

作者: pbay    時間: 18-1-2018 12:01

若要論杜汶澤的公眾形象, 或者可試用另一大眾指標:
至今仍有大眾企業大快活願意用杜汶澤做廣告代言,
就算2014年杜汶澤得罪權貴後, 其代言的公司盈利仍一直上升, 這某程度也是一種民意普選吧?

反映香港人其實很支持杜汶澤, 也支持他串爆某些人,因此企業計算下也覺得繼續用杜汶澤會令公司有實利.
但體育文藝片嘛..... 香港人始終愛看笑片, 不了.

杜生看往積有輝煌一頁(笑片在票房方面, 嚴肅片在獎項方面). 應該算是有點才能 (不算很高才華吧)
今次不是拍笑片,沒票房是意料中事; 但其實拍嚴肅片能獲獎也算一項成就.
他也不是因新近表達政治立場才忽然獲獎, 事實上他十多年前已經不時獲獎了。

而以其串咀敢言性格, 尚能在娛圈存在這麼久, 又有大企業支持,證明這路線是有一定民意基礎。
這個人口沒遮攔是肯定的, 但在出名虛偽的社會和娛樂圈, 有這種直腸直肚的藝人存在,
我又覺得是好事.

而以往只要拍笑片就輕易有好票房的演員,忽然感覺這個社會已經不再有好笑的事可拍,
這其實是社會整體出問題的警號,只是杜汶澤比較直腸直肚,勇於講出來罷了.
作者: JBL    時間: 18-1-2018 12:02

作者: pbay    時間: 18-1-2018 12:11

內地戲院看其他戲 戲票印《建軍大業》 網民質疑票房造假
https://news.mingpao.com/ins/ins ... 00004/1502117845907

"房票如人品" ,  "房票如普選" 的論點如果成立的話,呢個政權係咪可以摺埋 ?
作者: JBL    時間: 18-1-2018 12:22

作者: JBL    時間: 18-1-2018 12:27

作者: 48191    時間: 18-1-2018 12:40

似乎你諗得太遠,講緊嘅係電影本身。如果你閲讀理解能力有限,或者想像力太豐富,咁就冇辦法喇!
引用:
原帖由 MG-42 於 18-1-2018 00:30 發表

票房是香港市民對電影的真普選民主投票,不是學會小圈子 如果你有更好的論點,可以拿出來 , 而且你覺得杜生未站邊前票房很好? 他一向言語傷人為樂當風趣, 你與其話佢被政治影響不如話佢份人有問題影響 , 你有幾 ...

作者: 48191    時間: 18-1-2018 12:42

如果係咁,搵阿貓阿狗做代言人可矣!
你睇睇成龍俾人笑足今日就知。
引用:
原帖由 JBL 於 18-1-2018 12:22 發表
快餐店生意上升又関個代言人事?呢個理由有創意我中意!美心大家樂無明星做代言人一様好生意,咦?咁揾呀杜生做代言人咪廢既?查實大X活老細係X絲帶支持者,一向對杜生有好感當係同路人,空手道上 ...

作者: JBL    時間: 18-1-2018 12:44

作者: 48191    時間: 18-1-2018 12:54

唔好,我連阿豬阿狗都不如。所以我建議你做,因為我肯定你收得平過我先。 廣告商實鍾意,話唔定一炮而紅呢!
引用:
原帖由 JBL 於 18-1-2018 12:44 發表

揾你做囉,呢度你至勁!
作者: JBL    時間: 18-1-2018 12:59

作者: pbay    時間: 18-1-2018 14:30

好多香港導演拍笑片叻, 其實只係做得到香港語境既笑片.

跨地域既笑話係非常非常難度.
好多笑話係同一地生活習慣, 政治, 語言環境有關連,
強如黃子華, 去到深圳隔條河已經唔係下下引到人笑,
又如周星馳自從搬左上天比高, 都拍唔返獅子山下港人D基層生活, 佢D笑片已經唔再好笑.
山上山下, 河裡河外, 已經兩個世界, 何況杜汶澤唔係大馬人, 去到大馬咁遠拍笑片.... 9成唔會成功.

但呢D都唔係人品或政治取向問題, 係語言文化隔閡問題.

橙係應該同返橙比既, 如果杜生拍返香港笑片, 而唔收得既, 到時先笑佢都未遲.
又或者王晶拍返套體育文藝, 又收得, 或者拍到有獎手羅, 我咪寫個服字囉.

ps. 講開又講, 周星馳當年最好笑果套叫國產零零柒, 又係最政治唔正確, 但現實就係越政治唔正確越好笑.
要求一個笑片藝人完全政治正確, 講野十足八股佬, 無凌無角, 呢D笑片真係搵鬼睇

作者: JBL    時間: 18-1-2018 15:53

作者: pbay    時間: 18-1-2018 17:33

咁講格衰口臭, 周星星更甚添, 佢身邊有邊個能人最終唔係同佢反面收場 ?
有才華既人多少有呢類問題.

但周星星當年套國產零零七, 到今日不斷重溫仍然好笑,
因香港既現實係, 拍套咒罵式囗臭X大陸同大陸人既笑片, 其實真係會好好票房

香港人係惜部戲出啖氣 , 要當頭棒喝, 兜口兜面, 好似"十年"果種, 根本唔想睇咩體育文藝片,
社會有咁強既政治諷刺片需求, 但竟然無資金供應, 係源自政治壓力. 唔係咩格衰口臭.
作者: JBL    時間: 18-1-2018 17:50

作者: 48191    時間: 18-1-2018 18:00

講緊「戰狼」系列?
作者: rex12781    時間: 18-1-2018 21:18

引用:
原帖由 JBL 於 18-1-2018 17:50 發表
錯!予其賴落政治壓力度,不如正視—下內地市民既反彈情緒,你罵得大陸人,就預咗人地會低制你套戲,國產零零七係鬧大6政府腐敗,無咒罵及母欲大6人民,所以大6人民接受周星馳,仲要會心微笑,但呀杜生直頭係F ...
呀杜生直頭係FB鬧大6人為支那人<請問有無呢句說話o既出處呢?我搵o吾到o咼
另外[支那]o尼兩個字,以我o既認識,只係某個時期中國o既名稱,並無任何其他意思,
點解會變o左係用o黎侮辱人字眼o尼?
作者: JBL    時間: 18-1-2018 22:02

作者: rex12781    時間: 18-1-2018 22:45

引用:
原帖由 JBL 於 18-1-2018 22:02 發表

成幾年前佢fb既事喎!佢fb日日有新野貼,點搵,你去問下佢有無講過囉!斷估佢唔會敢講唔敢認瓜...?
中華民國在日本戰敗後曾明確要求日本禁止再用支那一詞稱呼中國,
日本答應,無記錯仲立例禁示國內煤體使用,法例有效至 ...
Fb有搜尋功能架o麻,我就係搵唔到先至想請教你o丫o麻.
另外你話日本禁止使用[支那]一字,我去日本o個陣都見到o吾少[支那そば]o咼
作者: type38    時間: 18-1-2018 22:55

引用:
原帖由 rex12781 於 18-1-2018 22:45 發表

另外你話日本禁止使用[支那]一字,我去日本o個陣都見到o吾少[支那そば]o咼
佢話禁止使用支那應該copy自維基,見到d人掛住上網但又唔識出下國見識下 就以為自己能知天下事
真係笑出尼
作者: JBL    時間: 18-1-2018 23:08

作者: Lolanto    時間: 18-1-2018 23:09

引用:
原帖由 type38 於 18-1-2018 22:55 發表

佢話禁止使用支那應該copy自維基,見到d人掛住上網但又唔識出下國見識下 就以為自己能知天下事
真係笑出尼
「支那」一詞只係日本官方於公務文件上唔再使用,但對日本人而言,「支那」係對一個地方稱呼的方言,無可能禁絕得到,但「支那人」一詞就唔同,日本人自己使用上都係有忌諱。
作者: JBL    時間: 18-1-2018 23:16

作者: rex12781    時間: 18-1-2018 23:40

引用:
原帖由 JBL 於 18-1-2018 23:16 發表

咁以後我就叫你做支那人啦好無...?
?oh=93e1f0f1a84214df6f0b76333bf1c1eb&oe=5AE203F2
其實我又o吾係o個年代o既人,o吾通我無端端叫你做清朝人o羊?
不過你要o甘叫我又阻止o吾到你o既,而且o尼兩個字對我o黎講只係一個地方o既名稱.
另外阿杜生o係FB鬧人o個句o野,我o係FB用搜尋功能都搵o吾到,可o吾可以教下我點樣搵到?o吾該你先
作者: 48191    時間: 19-1-2018 00:10

突然間,花生期貨價格暴升!
作者: 48191    時間: 19-1-2018 00:16

http://www.cup.com.hk/2017/02/01/from-china-noodle-to-ramen/
其實你見到的,是指「支那麵」...
也差不多有100年了,在「支那」這個詞語還沒有褒貶之分時,日本中式餐館「來來軒」引進中式拉麵,是日本米飯大國開始大量接受小麥製品的先驅,也是今天日本拉麵的始祖之一(之前也有麵包,但普遍日本人不接受)。但是到了今天,中國人看到「支那」這個詞語,就聽到裂玻璃聲....
引用:
原帖由 rex12781 於 18-1-2018 22:45 發表

作者: MG-42    時間: 19-1-2018 00:32

作者: MG-42    時間: 19-1-2018 00:46

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0