標題: [認真] 呢條友究竟知唔知自己講緊乜? [打印本頁]

作者: 48191    時間: 6-11-2017 19:35     標題: 呢條友究竟知唔知自己講緊乜?

https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20171106/57425269
莫非佢見過「小姐」塊田上面紋咗「二維碼」?
作者: walther    時間: 6-11-2017 19:48

生果報D嘢不能盡信。我唔相信堂堂大學講師會係公開場合講D咁既嘢。不過如果佢話大陸係電子支付方面較香港普及就係先進既表現的話,我就唔係咁認同,大陸D人唔鍾意用現金既其中一個原因係太多假銀紙。我上次賣咗件二手嘢上大陸,幾千銀,我都指明唔收現金,只收支付寶。
作者: oliver1997    時間: 6-11-2017 19:52     標題: 回覆 2# 的帖子

勸你唔好睇得大學講師呢類身份咁重
大把有博士學位都係講野語無倫次既
睇下國師 佢德國哥廷根大學出黎既....
但我同意生果報不能盡信
作者: 新手一隻    時間: 6-11-2017 20:10

作者: Epxaiual    時間: 6-11-2017 20:26

其實佢知唔知內地叫雞係犯法?
作者: 48191    時間: 6-11-2017 20:28

今年年頭我同老婆番大陸間屋度假,發覺所有舖頭,包括士多都用支付寶。我買支啤酒,我老婆又掃一輪,我食碗蘭州拉麵又掃,煩到HiHi咁,我數錢仲快過佢。
係,大陸偽鈔多如牛毛係人都知,但係我響香港中銀ATM㩒,唔會有偽鈔啩!但係見我老婆又要掃又要入一大輪先俾到錢,我寧願數錢! 如果太依賴個系統,假如跌Q咗個電話咪要食幾日西北風?何況香港偽鈔問題並沒有大陸般嚴重,要方便就八達通、ApplePay即可,何必跟風?
引用:
原帖由 新手一隻 於 6-11-2017 20:10 發表

唔評論經濟同政治,但反對盲反。

師兄不妨看下呢個支付寶二維碼收付款教學,增廣見聞下都好。

作者: reniless    時間: 6-11-2017 20:30

引用:
原帖由 walther 於 6-11-2017 19:48 發表
生果報D嘢不能盡信。我唔相信堂堂大學講師會係公開場合講D咁既嘢。不過如果佢話大陸係電子支付方面較香港普及就係先進既表現的話,我就唔係咁認同,大陸D人唔鍾意用現金既其中一個原因係太多假銀紙。我上 ...
劣幣驅逐良幣。
支付寶餘額寶有利息收益,不過其實係基金。

作者: JBL    時間: 6-11-2017 20:45

作者: 48191    時間: 6-11-2017 21:14

明報又係不可盡信?某人又玻璃心發作?
引述自明報新聞網(20:22,2017年11月6日):
「....雷鼎鳴接受本報查詢時,直認不諱「叫雞」係講緊召妓,唔覺得用字有咩問題,以佢理解呢個字眼唔係形容性工作者做「雞」,而係用普通話講「召妓」和「叫雞」發音相似」云云。
https://m.mingpao.com/ins/instan ... 00001/1509971140350

作者: JBL    時間: 6-11-2017 21:20

作者: 48191    時間: 6-11-2017 21:26

不是不信,但你我之間的爭議點變成「蘋果不能盡信與否」,而明報亦不只是引述消息那麼簡單,而且該教授親自承認,這報導已經令到你的言論不攻自破。
再者,我駛鬼叫雞咩?唔知並不出奇。但作為「教授」,公衆自會對其身份有一定程度的期望,但該「公眾人物」一開口就是這樣,難免影響形象。
引用:
原帖由 JBL 於 6-11-2017 21:20 發表

數字兄,明報可不可盡信我唔想再講了,無謂又筆戰比呀公禁言,我只係想講內地用支付寶召妓以經唔係新鮮了,你唔信?可以問問內地居民.......
作者: JBL    時間: 6-11-2017 21:45

作者: loveless    時間: 6-11-2017 21:52

引用:
原帖由 48191 於 6-11-2017 20:28 發表
要方便就八達通、ApplePay即可,何必跟風?
基本上消費者既所謂方便往往係建立在商户既運作成本之上。
公司正在同步處理緊信用卡/聯通/AE/Paypal/八達通/pay wave/tap n go/android pay/apple pay/samsung pay/wechat pay/alipay online 及offline merchant/settlement account既各種申請及講數事宜。
每種付款方式都要俾錢,對消費者黎講係方便,對商戶黎講係支出。

我只可以話,從營商角度睇,有冇中國人生意都好,Wechat Pay 同 Alipay都企得住腳。
作者: hang2    時間: 6-11-2017 21:54

叫雞都申利
作者: 48191    時間: 6-11-2017 21:58

情況有啲似八達通,有好多新開茶記都唔裝,原來係因為每十蚊消費,有五毫子要拆俾八達通公司(兩年前)。反而旺角有好多食肆都唔介意裝,尤其係賣臺灣外賣茶嗰啲。可能支付寶抽水冇抽得咁重手。
引用:
原帖由 loveless 於 6-11-2017 21:52 發表

基本上消費者既所謂方便往往係建立在商户既運作成本之上。
公司正在同步處理緊信用卡/聯通/AE/Paypal/八達通/pay wave/tap n go/android pay/apple pay/samsung pay/wechat pay/alipay online 及offline  ...
作者: JBL    時間: 6-11-2017 21:58

作者: loveless    時間: 6-11-2017 22:20

引用:
原帖由 48191 於 6-11-2017 21:58 發表
情況有啲似八達通,有好多新開茶記都唔裝,原來係因為每十蚊消費,有五毫子要拆俾八達通公司(兩年前)。反而旺角有好多食肆都唔介意裝,尤其係賣臺灣外賣茶嗰啲。可能支付寶抽水冇抽得咁重手。
八達通原本係好平價既純Offline/batch系統。
但自從可以信用卡直接自動增值,即係involve使用信用卡,而使用信用卡既所有費用就轉移到八達通既運作成本之上,之後就轉移到商戶...
作者: 48191    時間: 7-11-2017 06:54

睇怕而家行Batch mode的就只有泊車咪錶同汽水機。
引用:
原帖由 loveless 於 6-11-2017 22:20 發表

但自從可以信用卡直接自動增值,即係involve使用信用卡,而使用信用卡既所有費用就轉移到八達通既運作成本之上,之後就轉移到商戶...

作者: 48191    時間: 7-11-2017 07:24

呢單嘢仲爆......
https://hk.news.appledaily.com/c ... e/20171107/57425660
作者: olw0978    時間: 7-11-2017 07:31

引用:
原帖由 48191 於 7-11-2017 07:24 發表
呢單嘢仲爆......
https://hk.news.appledaily.com/c ... e/20171107/57425660
打交跟拍卡或本主題有何關係?
作者: loveless    時間: 7-11-2017 08:20

引用:
原帖由 48191 於 7-11-2017 06:54 發表
睇怕而家行Batch mode的就只有泊車咪錶同汽水機。
斷估泊車咪錶同汽水機都好快會變, 反正要推窄頻NB-IoT
幾年後睇怕屎坑都要IoT..理由係..why not?
作者: pbay    時間: 7-11-2017 12:13

HSBC依家都推緊"PayMe",
P2P過戶交易, 亦接受信用卡轉任何香港銀行戶口, 無手續費,
變相小商戶同個人業者多一個零成本收credit card途徑.
朋友間食飯夾錢也可用, 形式同alipay, wechat pay類同,
但資料留返響香港範圍, 少左戶口資料走上大陸被外泄或監控風險.

雖然年初一出就甩左碌變play me, 宣傳hold住左, 但執完一輪後, 依家試用過既商戶同用家評價暫時正面.
有本土野梗係用左本土先, 起碼養住班IT香港自己人.
作者: 媽屎    時間: 7-11-2017 13:26

我尼D港燦少返大陸
真係唔明掃QR曲有咩特別方便
作者: Epxaiual    時間: 7-11-2017 13:33

引用:
原帖由 Marsses 於 7-11-2017 13:26 發表
我尼D港燦少返大陸
唔洗驚收到假人民幣
作者: 48191    時間: 7-11-2017 13:50

我掹張銀紙岀嚟快過佢。
引用:
原帖由 Marsses 於 7-11-2017 13:26 發表
我尼D港燦少返大陸

作者: yuen95    時間: 7-11-2017 15:17

講到底如果移動支付係歐美發揚光大而吾係中國的話LZ就唔會咁大反應
作者: yuen95    時間: 7-11-2017 15:23     標題: 回覆 20# 的帖子

你唔知LZ要全方位地抽水先滿足的嗎?
作者: JBL    時間: 7-11-2017 15:35

作者: kornhill401    時間: 7-11-2017 17:12

引用:
原帖由 loveless 於 6-11-2017 22:20 發表

唔怪得,灣仔玩具街,某間玩具店,數年前開始,
在我用pps比錢時,說要收我?元付加費(之前係無收的). Thx for sharing.
作者: walther    時間: 7-11-2017 17:36

引用:
原帖由 JBL 於 7-11-2017 15:35 發表

請問乜野叫LZ?唔明。
我估係漢語拼音 lou zhu
作者: 48191    時間: 7-11-2017 17:54

只要你唔係俾現金,不論信用咭、EPS、PPS、八達通、ApplePay,一律係會收番商戶Charge,而收得最貴嘅叫America Express!早響五年前,我去某連鎖假意大利餐廳消費,一吓唔記得用緊個新銀包,入面得張American Express,埋單打開個銀包先醒起,個Waiter話:「先生,呢張唔收喎!」搞到我一頭煙,好彩老虎有張中銀先叫冇咁狼狽。
引用:
原帖由 kornhill401 於 7-11-2017 17:12 發表

唔怪得,灣仔玩具街,某間玩具店,數年前開始,
在我用pps比錢時,說要收我?元付加費(之前係無收的). Thx for sharing.

作者: 媽屎    時間: 7-11-2017 19:52

引用:
原帖由 Epxaiual 於 7-11-2017 13:33 發表

唔洗驚收到假人民幣
咁人仔真係好多假野既.......
作者: 媽屎    時間: 7-11-2017 19:54

引用:
原帖由 48191 於 7-11-2017 13:50 發表
我掹張銀紙岀嚟快過佢。
我不嬲都覺得比cash才是皇道
掃qr code比叫g錢
容咩易比老婆check到交易紀錄
作者: pbay    時間: 8-11-2017 12:07

依家連打劫都掃QR code, 真係先進

https://news.mingpao.com/ins/ins ... 00004/1510109184868
內地手機付款好方便? 寧波賊打劫順便搶微信錢包餘額

虛擬貨幣在全球愈趨盛行,香港科技大學經濟系前系主任及榮休教授雷鼎鳴,近日亦大讚內地科技進步生活方便過香港,舉例朋友「叫雞都可以拎部手機出嚟照(付款)」。原來,連內地劫匪亦有打劫「微信錢包」。
內地傳媒報道,寧波奉化月前有女子晚上獨自回家時遇劫,男賊人除即場搶走其300元現金外,還迫令她拿出手機查看其微信錢包餘額,看到當中有450元後,即時迫令女子掃瞄其手機二維碼(QR code),用微信轉帳方式把餘額也搶去,後因有人經過,賊人慌張離去。
女子報警後公安接手追查,至近日把涉案賊人及其同黨拘捕,被捕者承認搶手機程式錢包餘額非首次,早前用同一方式成功搶去900元。
不少網民認為「時代的進化」,對有人搶劫虛擬財產並不意外,支付寶或微信號也不時發生盜號的情況,惟恥笑賊人直接「掃」二維碼轉帳反映其智商有問題,「打劫也要想想如何不被查獲,轉帳不是邀請公安上門嗎?」
作者: horenhim    時間: 8-11-2017 14:34

人地可能講緊叫KFC全筒套餐
作者: gtoray    時間: 8-11-2017 21:55

平時有得DO~都盡量DO~
一係百達通, 一係paywave
唔洗找錢又唔洗成日撳錢, 好方便
作者: Lolanto    時間: 8-11-2017 22:21

引用:
原帖由 pbay 於 8-11-2017 12:07 發表
依家連打劫都掃QR code, 真係先進

https://news.mingpao.com/ins/ins ... 00004/1510109184868
內地手機付款好方便? 寧波賊打劫順便搶微信錢包餘額

虛擬貨幣在全球愈趨盛 ...
人民質素低,科技點先進都無用
作者: 48191    時間: 8-11-2017 22:45

大陸啲交通燈、紅綠燈夠先進喇!有幾多人睇到紅公仔真係企定定先?
Hardware幾好,Software唔匹配,都係哂氣。
作者: yuen95    時間: 8-11-2017 23:04

有人日日都要揾野酸中國真係過癮
作者: schuetze    時間: 4-12-2017 14:42

香港法例夠無厘頭,做雞唔犯法依靠妓女為生就犯法,拉埋果D的扯皮條友,又唔見拉埋果D依靠妓女為生的妓女父母及妓女的兒女。
作者: Tango1997    時間: 4-12-2017 15:01

引用:
原帖由 schuetze 於 4-12-2017 14:42 發表
香港法例夠無厘頭,做雞唔犯法依靠妓女為生就犯法,拉埋果D的扯皮條友,又唔見拉埋果D依靠妓女為生的妓女父母及妓女的兒女。
香港賣淫應該係犯法。。。只係嫖客無罪
作者: zipp    時間: 4-12-2017 19:34

引用:
原帖由 Tango1997 於 4-12-2017 15:01 發表

香港賣淫應該係犯法。。。只係嫖客無罪
1樓1個體互係合法

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0