標題: 請問有冇師兄係日本訂過槍返嚟 ? [打印本頁]

作者: walther    時間: 14-11-2017 09:25     標題: 請問有冇師兄係日本訂過槍返嚟 ?

譬如日本雅虎拍賣,樂天等
作者: jacko    時間: 14-11-2017 09:46

引用:
原帖由 walther 於 14-11-2017 09:25 發表
譬如日本雅虎拍賣,樂天等
有∼有咩想知?
作者: walther    時間: 14-11-2017 09:49

想知如果訂 cap 槍, D 彈個樣咁真, 枝槍又係全金屬, 點樣可以過到香港海關呢 ?
作者: jacko    時間: 14-11-2017 09:55

引用:
原帖由 walther 於 14-11-2017 09:49 發表
想知如果訂 cap 槍, D 彈個樣咁真, 枝槍又係全金屬, 點樣可以過到香港海關呢 ?
基本上無cap喺支槍度就無問題
作者: walther    時間: 14-11-2017 10:00

引用:
原帖由 jacko 於 14-11-2017 09:55 發表

基本上無cap喺支槍度就無問題
無 cap 就當然, 但我睇中枝槍 ( Marushin SAA 牛仔輪 ) 係跟 dummy 彈, D 彈頭仲可以拆出嚟, 睇落根本同真子彈冇咩分別. 海關如果睇到, 照計唔會照過呱 ?
枝槍係中古品, 未必有說明書.

作者: bennytsang16    時間: 14-11-2017 10:22

我搵代拍 agent 代購。
作者: walther    時間: 14-11-2017 10:25

引用:
原帖由 bennytsang16 於 14-11-2017 10:22 發表
可否 PM agent 既 contact 俾小弟呢 ? 我真係唔敢茂茂然自己訂呢D槍, BB 彈氣槍就冇問題.
作者: 紗夢    時間: 14-11-2017 10:37

我都想知依家邊間代購重做氣槍,用開果啲全部都話氣槍唔做了
作者: ~繪~    時間: 14-11-2017 10:39

小弟都求pm資料
作者: Ha佬    時間: 14-11-2017 10:44

我都有好多cap槍想訂,可否pm資料
作者: kornhill401    時間: 14-11-2017 11:32

引用:
原帖由 bennytsang16 於 14-11-2017 10:22 發表
請教C Hing, 他們是如何計算服務收費呢? Thx for sharing.
作者: queen    時間: 14-11-2017 13:56

早排試過,香港有幾間代拍唔肯做,buyee唔做....最後由在日朋友代購寄過來
作者: walther    時間: 14-11-2017 14:13

揾到有間代拍肯做, 但收費好貴, 枝槍本身 HKD 2500, EMS 郵費大約 HKD 150, 代拍要收總數係 HKD 3600 , 呢個係咪市價 ?
作者: jn_jona    時間: 14-11-2017 14:30

除左日本仲有冇師兄係台灣買槍呢?
而且郵購氣槍洗唔洗再店家準備d咩呢?
台灣d 我們牌m4 gbb好抵 但運費可能好貴
作者: walther    時間: 14-11-2017 14:38

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-11-2017 14:30 發表
除左日本仲有冇師兄係台灣買槍呢?
而且郵購氣槍洗唔洗再店家準備d咩呢?
台灣d 我們牌m4 gbb好抵 但運費可能好貴
有冇試過用集運呢?15 蚊一磅,體積就冇考究。當然店家到集運倉果程係另計

作者: queen    時間: 14-11-2017 15:18

引用:
原帖由 walther 於 14-11-2017 14:13 發表
揾到有間代拍肯做, 但收費好貴, 枝槍本身 HKD 2500, EMS 郵費大約 HKD 150, 代拍要收總數係 HKD 3600 , 呢個係咪市價 ?
$2500.....即係大概36000日元,計你十算差唔多啦
作者: walther    時間: 14-11-2017 15:29

引用:
原帖由 queen 於 14-11-2017 15:18 發表

$2500.....即係大概36000日元,計你十算差唔多啦
十算係一般代購其他日本物品既市價 ?
作者: 紗夢    時間: 14-11-2017 16:38

引用:
原帖由 walther 於 14-11-2017 14:13 發表
貴多千1蚊
如果無記錯我以前用開果間,代拍費加運費,全部加埋好似都係6-7xx蚊倒
作者: 紗夢    時間: 14-11-2017 16:40

引用:
原帖由 walther 於 14-11-2017 14:38 發表

有冇試過用集運呢?15 蚊一磅,體積就冇考究。當然店家到集運倉果程係另計
睇左好多集運9成9都唔做玩具槍啊
作者: walther    時間: 14-11-2017 16:44

引用:
原帖由 紗夢 於 14-11-2017 16:38 發表

貴多千1蚊
如果無記錯我以前用開果間,代拍費加運費,全部加埋好似都係6-7xx蚊倒
我估佢地既計法係件物品既價錢乘個百份比而唔係固定收費, 有師兄買枝 HKD 900 既槍佢地收 HKD 1250. 都係俾多 350. 但計返都係大約 Yen 價十算.
作者: Ben_9413    時間: 14-11-2017 17:03

引用:
原帖由 紗夢 於 2017-11-14 16:40 發表

無計, 個個都驚因為一支半支玩具俾人hold起成lot貨
作者: MG-42    時間: 14-11-2017 21:10

作者: jn_jona    時間: 14-11-2017 22:34

引用:
原帖由 紗夢 於 14-11-2017 16:40 發表

佢怕成lot貨比人hold起
之前冇大哥用代運運枝vertex鏡 比海關周到 間公司成lot野比人hold左
唔知最後點解決了

如果集運行得通 我都想係台灣買多枝we m4 under 1700
作者: 紗夢    時間: 14-11-2017 23:26

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-11-2017 22:34 發表

佢怕成lot貨比人hold起
之前冇大哥用代運運枝vertex鏡 比海關周到 間公司成lot野比人hold左
唔知最後點解決了

如果集運行得通 我都想係台灣買多枝we m4 under 1700
係呀,都係想回應番#15 walther師兄 集運行唔通唔好試呀
如果人地要你賠償番hold貨既損失真係收唔倒科
作者: jn_jona    時間: 14-11-2017 23:41

引用:
原帖由 紗夢 於 14-11-2017 23:26 發表

係呀,都係想回應番#15 walther師兄 集運行唔通唔好試呀
如果人地要你賠償番hold貨既損失真係收唔倒科
最後過到海關 但人地係hold貨中既損失真係唔少野
作者: 03602    時間: 15-11-2017 00:20

我都有好多gbb槍想訂,可否pm資料
作者: walther    時間: 15-11-2017 00:32

引用:
原帖由 jn_jona 於 14-11-2017 22:34 發表

運枝vertex鏡 比海關周到  
海關會 hold 鏡 ?以前未聽過 .....
作者: jn_jona    時間: 15-11-2017 00:36

引用:
原帖由 walther 於 15-11-2017 00:32 發表

海關會 hold 鏡 ?以前未聽過 .....
軍用spec既鏡係會周
但vertex算唔算就唔知了 反正xray見到枝riflescope係到就hold起開箱睇左先
作者: walther    時間: 15-11-2017 00:40

引用:
原帖由 jn_jona 於 15-11-2017 00:36 發表

軍用spec既鏡係會周
但vertex算唔算就唔知了 反正xray見到枝riflescope係到就hold起開箱睇左先
小弟以前都郵購過幾枝,未試過有問題,係咪只係好彩呢 ?   其實有冇人賴過嘢 ?
作者: jn_jona    時間: 15-11-2017 01:17

引用:
原帖由 walther 於 15-11-2017 00:40 發表

小弟以前都郵購過幾枝,未試過有問題,係咪只係好彩呢 ?   其實有冇人賴過嘢 ?
你買com鏡?呢d真係睇彩數
如果枝鏡係mil spec 又itar 兩邊都會周你 唔知會唔會第時入美國境有record
作者: sealsman    時間: 15-11-2017 02:13

引用:
原帖由 jn_jona 於 15-11-2017 01:17 發表

你買com鏡?呢d真係睇彩數
如果枝鏡係mil spec 又itar 兩邊都會周你 唔知會唔會第時入美國境有record
放心一定會
係美國被人抄牌 係大公司做international background check 都有 record
itar出事申請visa得唔得都成問題
講真香港幾多人會去美國

無事咪好地地囉

作者: MG-42    時間: 15-11-2017 03:38

作者: jn_jona    時間: 15-11-2017 15:24

引用:
原帖由 sealsman 於 15-11-2017 02:13 發表

放心一定會
係美國被人抄牌 係大公司做international background check 都有 record
itar出事申請visa得唔得都成問題
講真香港幾多人會去美國

無事咪好地地囉
為左少少野成世冇得去一個地方 值得咩
有心搞你既話 轉機落一落地都可能奶野
作者: walther    時間: 15-11-2017 15:32

會唔會過份幻想 ? 美國既網店根本唔會出口任何鏡, 列入 ITAR 嗰D就更加, 何來咩嘢有 record , 將來可能入唔到美國境云云
作者: jn_jona    時間: 15-11-2017 16:07

引用:
原帖由 walther 於 15-11-2017 15:32 發表
會唔會過份幻想 ? 美國既網店根本唔會出口任何鏡, 列入 ITAR 嗰D就更加, 何來咩嘢有 record , 將來可能入唔到美國境云云
信不信由你 反正我唔係既得利益者 我亦冇真鏡賣
作者: sharpshooterhk    時間: 16-11-2017 01:50

咁多位師兄大家好,小弟叫呀寶,專長係台灣買wargame嘢,可能有師兄都識小弟,路過見此post,都想分享下,如果有講錯,請咁多位師兄多多包涵

台灣訂airsoft嘢:
1) 主要問題係多數都係收銀行匯款,只有小數收paypal同肯寄香港,當然訂貨者亦要為收貨作出安排,例如收貨地址有無人收件之類。
2) 如果用集運,都係要解決付款問題,而集運如果發現你寄嘢有懷疑,會打開睇,如有問題會充公同blacklist你,而且於果你買果間店唔生性,寄本地快遞時會寫咗寄方店名,咁亦會引起集運懷疑,會打開睇,一睇之下多數有殺錯,無放過。
3) 如果訂槍,特別係gbb,台灣火力限製同香港唔同,收貨人有機會觸犯法例
4) 貨品質素,如果你自己訂,收貨後有咩事,會極難追究,就算追到,你亦要承擔運費,當然亦會涉及要再付款的問題。
5) 所以朋友問我,有嘢台灣買回平過香港,我會話,你計埋運費同風險,未必會平過香港,咁何必慳小小,冒呢個風險?如果香港有得賣,我一定會叫佢香港買。
6) 如果買一d特別嘢,咁真係要自行考慮自己搞,定搵人幫手了

日本訂airsoft嘢:
1) 我試過一次膽粗粗用集運,就中招,集運公司用埋來影相放係news比人睇,話呢d嘢唔可以寄。
2) 日本來港,出口氣槍都會要申請或文件,個人係極難做到的,所以機本上係唔駛諗,普通人難成功。
3) 香港有專門的日本汽槍代購,雖然比較貴,但已包含了運費同保險,如貨品有咩事不能到你手上,代購會負責。

美國訂珍品:
1) 當然可以試集運,不過美國太敏感,而且集運係咁多國家中最醒目,佢見sender係槍店就一定死梗,而佢見你報關有古怪,都會check,我試過ebay買槍燈,係一般個人賣家,而且槍燈無packing。我報稱係hand tourches(手電筒),都俾集運周到,好彩該集運容許收我錢,幫我寄去美國任何地址,咁我先唔洗total lost。
2) 所以自己搞用集運,風險都相當高。一般大美國軍用品店都唔會出口,而家開始有新checking,如果佢哋見個收貨地址唔係一般住家,佢地唔會寄,唔止係airsoft/軍用品,連dyson都唔得。
3) 如果想美國買airsoft嘢什至氣槍,大型網店e仔係可以寄香港的,當然運費唔平,如果佢有堅嘢唔可以出口,你埋單時會知。
4) 香港亦有獨立人事可幫忙,不過就不至於可幫到一d真鐵零件或套件,鏡果d就唔大問題。

希望小弟的小小睇法同經驗會幫到大家。如有講錯的地方,請多多包涵同指教,謝謝。

作者: secure12    時間: 16-11-2017 10:03

有錢咩都有方法
作者: walther    時間: 16-11-2017 11:29

引用:
原帖由 secure12 於 16-11-2017 10:03 發表
有錢咩都有方法
咁運毒都有方法既
作者: walther    時間: 16-11-2017 11:30

又問過好景有間代購, 佢哋話只做零件, 唔做成槍, 分得咁細, 幾得意.

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0