標題: 電筒牌子問題 [打印本頁]

作者: 來自星星的猩猩    時間: 15-11-2017 12:30     標題: 電筒牌子問題

作者: loveless    時間: 15-11-2017 12:55

同一出處
一個走侵權路線
一個走正當商品自家品牌路線

個人相信NE 既QC可能會比較嚴謹..
作者: 來自星星的猩猩    時間: 15-11-2017 16:27

作者: jn_jona    時間: 15-11-2017 16:34

同一樣既野可以有幾個牌子名
copy既dbal-pl 同packing 兩個牌子可以差200
作者: Nova_Dust    時間: 15-11-2017 16:59

QC = Quality Control 品質管制
作者: walther    時間: 15-11-2017 17:26

Night Evolution 官網大大隻字話佢地係 Element 產品既唯一官方 agent. 咁你話個分別係咩呢 ? 我唔肯定, 但我相信冇囉
以前剛剛反既時候買鏡, 有 King Arms 既貴舊幾水, 結果咪又係咁廢雞, D 制擰幾下就 jam, 十字線打打下變 X 線, QC ? 咪反啦

作者: 來自星星的猩猩    時間: 15-11-2017 20:28

作者: gunlock34    時間: 15-11-2017 23:39

其實你可以平平地買支surefire G2 裝上槍或者買niteforce呢d 牌子,點都好過買老番。我試過老番裝gbb打打下唔識熄.....
作者: RCOOH    時間: 16-11-2017 00:39

你用係長鎗定手鎗先,如果長鎗,與其買垃圾,不如去鴨記蘇拉force執支單段光特價品好過,再唔係Nite記 P10/P20/MT21A/MT2C,平靚正又細支好夾,跌得砸得又防水,落場有人打得爛塊鏡片你可以報警。
作者: secure12    時間: 16-11-2017 15:47

Nitecore塊鏡唔會爆?
作者: RCOOH    時間: 16-11-2017 15:55

引用:
原帖由 secure12 於 16-11-2017 15:47 發表
Nitecore塊鏡唔會爆?
強化玻璃,我一樓掟落街都唔爆。

逢係大牌子都用鍍膜強化玻璃,SF G2都起碼係防彈膠,JJ內冇可能打得爆。
作者: loveless    時間: 16-11-2017 16:24

太高估SF了, 佢地膠係Lexan, 玻璃係Pyrex, 都係大路野, 玻璃只有熱處理, 冇針對shatter的鍍膜...
佢地話 Pyrex 係硼玻璃容許極端溫度差異兼硬淨, 但實際上Pyrex生產商Corning在20年前起已轉用鈉鈣玻璃..

Corning/Pyrex 因為甘受到唔少批評, 但佢地唔在乎, 因為Gorilla Glass係Corning旗下產品, 揾緊真銀..
作者: RCOOH    時間: 16-11-2017 16:45

引用:
原帖由 loveless 於 16-11-2017 16:24 發表
太高估SF了, 佢地膠係Lexan, 玻璃係Pyrex, 都係大路野, 玻璃只有熱處理, 冇針對shatter的鍍膜...
佢地話 Pyrex 係硼玻璃容許極端溫度差異兼硬淨, 但實際上Pyrex生產商Corning在20年前起已轉用鈉鈣玻璃..

Corning ...
咁我又實際搵支1.7J零距離6連射爆落支MT21A塊玻璃度,而我之前碌SF G2X係柯士甸道比架7人車碌過都冇樹幹,JJ力以下打得爆我就唔信啦。

另外,我不嬲都睇死SF,咸菜當上菜。只不過以事論事,點都冇虧到會死係一支氣鎗下。

作者: loveless    時間: 16-11-2017 17:04

SF 硬淨o架, JJ力一定冇問題..
咸豐年未進入LED年代平價電筒真係好屎, 要夠光一係重到o區maglite, 一係SF.  
Streamlight/pelican都已經係中後期的事, 中國其時更加影都未有.
LED年代解決o左好多問題, 百花齊放, SF唔可以向下同人鬥, 出路就一定要升上神話級, 唔再係真神話都要係 marketing度出黎既神話....
作者: goodsmile    時間: 16-11-2017 17:44

Surefire 唔同年代用嘅鏡片材質都唔同
而且就算打爆左,都有保養可以送過去整
(係所謂嘅濕鳩代理收運費)
———————————————————
Surefire從來未講過自己嘅產品可以頂到airsoft
射擊前鏡片而無事
作者: loveless    時間: 16-11-2017 18:38

如果有朝一日Surefire話產品可以頂到airsoft就真係冇眼睇了
作者: walther    時間: 16-11-2017 21:59

作者: RCOOH    時間: 16-11-2017 21:59

夜晚進化同圓方平極都兩三條魚。

手鎗的話就冇乜辦法,最平就去鎗街買悲他仆直彷M3X,再試下去蘇拉force換杯,中國大牌子O光既PL1、PL2、PLM三支手鎗燈,除非你隻手好大,否則極惡用。

步鎗就大把可以揀,18650款都配到老鼠尾,O光、卡拉rus、Nite記都平而好用,要貴D有Army踢同菲力士,至於撕bralight、閹馬lent、噴射beam同日路人就未必頂得順碰碰撞撞,唔建議。

我的話就是咁的......

作者: 來自星星的猩猩    時間: 17-11-2017 06:13

作者: RCOOH    時間: 17-11-2017 14:30

引用:
原帖由 來自星星的猩猩 於 17-11-2017 06:13 發表
Um..因為細佬我想買支m300放長槍 但我之前試過買element 落一次場3.7v cr123a燒膽 所以驚驚element出品
蝦蝦蝦,SF你用16340都係會燒的。

美國牌子為左穩定性多數限定用一次過CR123A,滿壓3.3V,平壓3V。CR123A可以用於極端溫度而不減性能,加熱後危險性相對亦低,但叉得既16340或者叫做RCR123A係極端溫度下電量會異乎尋常咁暴跌,高溫下更可以引致爆炸.......

RCR123A滿壓4.2V,常壓3.7V,用落為3.3V設計既電路度,十四冇三。

作者: loveless    時間: 17-11-2017 18:58

3.7V 一開波通常係4.2V,  有時真係玩對賭

我用16340 LiFePO  3.0V ...
作者: 紗夢    時間: 17-11-2017 19:08

我有枝660同951,用3v叉電無燒。
但唔知係咪打通左任督二脈,好似用翻一次性會變左唔夠光,
用翻叉電先夠光 但有時岩叉飽都唔係咁夠膽即刻放入去
作者: RCOOH    時間: 17-11-2017 19:38

引用:
原帖由 紗夢 於 17-11-2017 19:08 發表
我有枝660同951,用3v叉電無燒。
但唔知係咪打通左任督二脈,好似用翻一次性會變左唔夠光,
用翻叉電先夠光 但有時岩叉飽都唔係咁夠膽即刻放入去
單次性CR123A,滿電3.3V,平壓3V,約1500mAh
鋰離子16340,滿電4.2V,平壓3.7V,約600-700mAh
鋰鐵16340,滿電3.3-3.4V,平壓3V,約500mAh

如果電壓會一開始就影響光度,咁應該係LED電路中最雞既限流直驅。限流直驅只保證電流衝唔爆LED,電壓一變光度就變,4.2固然最光,一跌落3.7就變暗,用3.3、3更暗,而且直驅多數冇保護,會放到唔識停直到死電為止。

靚電筒份電路有穩壓穩流甚至溫控,自動根據電壓、電流、溫度黎調節輸出,保持光度一致,或者及時Step down免得過熱。

作者: 紗夢    時間: 17-11-2017 21:34

引用:
原帖由 RCOOH 於 17-11-2017 19:38 發表

單次性CR123A,滿電3.3V,平壓3V,約1500mAh
鋰離子16340,滿電4.2V,平壓3.7V,約600-700mAh
鋰鐵16340,滿電3.3-3.4V,平壓3V,約500mAh

如果電壓會一開始就影響光度,咁應該係LED電路中最雞既限流直驅。 ...
謝謝師兄專業技術解說,
另外話說呢我有隻copy x300。。。
但係有爆閃,好唔鐘意 請問師兄係咪應該有辦法廢左佢呢? 上網睇過有啲師兄話要買過組control board,有啲話飛線唔行爆閃果度路就得
作者: 來自星星的猩猩    時間: 17-11-2017 22:57

作者: sealsman    時間: 18-11-2017 01:14

引用:
原帖由 來自星星的猩猩 於 17-11-2017 22:57 發表
講起cr123 好似好貴咁 十幾蚊粒 所以小弟就死去淘佬...結果因小失大。。。
香港d cr123咪又係淘佬貨 先一蚊粒
作者: 來自星星的猩猩    時間: 18-11-2017 07:46

作者: RCOOH    時間: 18-11-2017 12:50

引用:
原帖由 紗夢 於 17-11-2017 21:34 發表

謝謝師兄專業技術解說,
另外話說呢我有隻copy x300。。。
但係有爆閃,好唔鐘意 請問師兄係咪應該有辦法廢左佢呢? 上網睇過有啲師兄話要買過組control board,有啲話飛線唔行爆閃果度路就 ...
咪住,你支660同碌9......51係真野?燈膽?如果係燈膽就好正常,電壓高就亮度高,只要鎢絲頂得住。

作者: secure12    時間: 18-11-2017 13:09

Sf唔一定頂到jj,見過好多支打爆。。。
作者: 紗夢    時間: 18-11-2017 16:38

引用:
原帖由 RCOOH 於 18-11-2017 12:50 發表

咪住,你支660同碌9......51係真野?燈膽?如果係燈膽就好正常,電壓高就亮度高,只要鎢絲頂得住。
係啊黃膽,但我意思係我用叉電隊著過枝660同951後,下次用番非叉電時,就算係新電都係好暗 不過可能係d電太cheap 遲d再試真d

講起surefire 諗起上次放枝628
個師兄射我左眼話oh唔小心,跟住2秒後射埋我右眼話oh sorry走火
so 9 sad
作者: jn_jona    時間: 18-11-2017 16:41

引用:
原帖由 紗夢 於 18-11-2017 16:38 發表

係啊黃膽,但我意思係我用叉電隊著過枝660同951後,下次用番非叉電時,就算係新電都係好暗 不過可能係d電太cheap 遲d再試真d

講起surefire 諗起上次放枝628
個師兄射我左眼話oh唔小心,跟住2秒後射埋我 ...
我最近都買左枝951 原裝佢比左兩粒電我 我用住先 應該都係cr123a?

岩岩到手果時 裝好電接掣試試 冇光既 原來未開ir蓋
作者: 紗夢    時間: 18-11-2017 16:58

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-11-2017 16:41 發表

我最近都買左枝951 原裝佢比左兩粒電我 我用住先 應該都係cr123a?

岩岩到手果時 裝好電接掣試試 冇光既 原來未開ir蓋
報告下先,我換左P90燈膽,用依隻叉電,無燒

圖片附件: 20171118_165316-1164x873-1-1.jpg (18-11-2017 16:58, 148.05 KB) / 該附件被下載次數 133

作者: jn_jona    時間: 18-11-2017 16:59

引用:
原帖由 紗夢 於 18-11-2017 16:58 發表

電筒野唔係好識p90同p60(p61)有咩分別?
作者: 紗夢    時間: 18-11-2017 17:11

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-11-2017 16:59 發表

電筒野唔係好識p90同p60(p61)有咩分別?
6V
P60膽   65流明  用倒60分鐘
P61膽  120流明  用倒20分鐘 (我奶過野,實際差唔多光,但使用時間就真係得番一半,不推薦)

9V
P90膽   105流明  用倒60分鐘 (怕叉電唔知會唔會高壓左會燒6V膽,所以換依粒,用兩粒RCR123A推既效果唔夠P60光,因為正常要3粒CR123A推)
P91膽  200流明  用倒20分鐘  (未試過)
作者: jn_jona    時間: 18-11-2017 17:15

引用:
原帖由 紗夢 於 18-11-2017 17:11 發表

6V
P61膽  120流明  用倒20分鐘 (我奶過野,實際差唔多光,但使用時間就真係得番一半,不推薦)

9V
P90膽   105流明  用倒60分鐘 (怕叉電唔知會唔會高壓左會燒6V膽,所以換依粒,用兩 ...
我果枝係951 kit02 應該都係乖乖地用p60好了
作者: 紗夢    時間: 18-11-2017 17:16

其實咁做有點多舊魚,淘寶幾廿蚊粒既LED已經光過哂依炸P乜P物
但學好多師兄齋,surefire 都係要暖暖地黃光先夠浪漫
作者: 紗夢    時間: 18-11-2017 17:18

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-11-2017 17:15 發表

我果枝係951 kit02 應該都係乖乖地用p60好了
CXW好似有Fit M95X 系列既 LED 膽,好光
但我為左浪漫無換到
作者: jn_jona    時間: 18-11-2017 17:49

引用:
原帖由 紗夢 於 18-11-2017 17:18 發表

CXW好似有Fit M95X 系列既 LED 膽,好光
但我為左浪漫無換到
本身係黃光就由佢係黃光
我隻insight usp utl都係黃光 好浪漫

btw 如果用ir蓋 led膽 咁出黎既ir未會好弱  
唔知concept有冇錯
作者: loveless    時間: 18-11-2017 17:59

lumen factory 出咗 insight M3/6/X 用LED代用膽
不過未買
xenon 一日膽未燒晒我冇心魔一定要換
作者: 紗夢    時間: 18-11-2017 18:04

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-11-2017 17:49 發表

本身係黃光就由佢係黃光

無夜視,真係唔知效果係點
你有insight utl
上星期baybay見倒有隻真品500港紙即買,不過係貼紙版不是HK marking版。。無bid到,依家有啲後悔
作者: sealsman    時間: 18-11-2017 18:10

引用:
原帖由 jn_jona 於 18-11-2017 17:49 發表

本身係黃光就由佢係黃光

ir filter無記錯係用唔到係led 光譜問題
作者: RCOOH    時間: 18-11-2017 18:10

引用:

本身係黃光就由佢係黃光

睇佢光譜齊唔齊。

鎢絲係加熱後自然發光,光譜齊全,用棱鏡可以拆出完整七色,為之顯色性100,而LED只發藍光,其他色光係die面鋪螢光粉溝色,人造光。淘你個寶低級冷(係)白光LED一直都偏藍,顯色性50左近,CREE正廠大約70~80,而日亞219C大約90,最近撕bra黎出左支92定95既,攝影級,貴到傻。

不過唔好誤會,光色同顯色指數係兩回事。黃而高顯色,黃得黎係一致既,執相後可以完全還原實色;黃而缺色就會部份色濃部份淡甚至起螢光色,成張相失真。

光譜齊,意味住紅外範圍光譜都齊,IR濾光罩隔出黎既量都多。不過,鎗燈係唔會理呢d野既,尤其是老翻。

作者: jn_jona    時間: 18-11-2017 18:14

引用:
原帖由 RCOOH 於 18-11-2017 18:10 發表

睇佢光譜齊唔齊。

鎢絲係加熱後自然發光,光譜齊全,用棱鏡可以拆出完整七色,為之顯色性100,而LED只發藍光,其他色光係die面鋪螢光粉溝色,人造光。淘你個寶低級冷(係)白光LED一直都偏藍,顯色性50左近,CR ...
好detail 唔該師兄
作者: RCOOH    時間: 18-11-2017 19:03

引用:
原帖由 紗夢 於 18-11-2017 17:11 發表

6V

9V
P90膽   105流明  用倒60分鐘 (怕叉電唔知會唔會高壓左會燒6V膽,所以換依粒,用兩 ...
65同120流明,如果你肉眼見到有好明顯分別,應該去應徵份電視睇驗員賺兩萬蚊。

人眼既光感鈍,要光一倍先會覺得光左一級,一級乍。當去到3000流明,睇5000都係覺得光D架乍。

我支Army踢Partner C1 Pro可以頂真shotgun,最盡600流明,但我set 95同200架乍,打game開咁光,差人查牌咩。
作者: 紗夢    時間: 18-11-2017 19:28

引用:
原帖由 RCOOH 於 18-11-2017 19:03 發表

65同120流明,如果你肉眼見到有好明顯分別,應該去應徵份電視睇驗員賺兩萬蚊。

人眼既光感鈍,要光一倍先會覺得光左一級,一級乍。當去到3000流明,睇5000都係覺得光D架乍。

我支Army踢Partner C1 Pr ...
我唔打game我唔知呀 我最大用途係整槍飛左d零件落床下底先照下係邊
作者: goodsmile    時間: 19-11-2017 11:07

引用:
原帖由 紗夢 於 18-11-2017 18:04 發表

無夜視,真係唔知效果係點
你有insight utl
上星期baybay見倒有隻真品500港紙即買,不過係貼紙版不是HK marking版。。無bid到,依家有啲後悔
街兩隻都有,不過要1K

PS:師兄支951好熟面①

作者: 紗夢    時間: 19-11-2017 12:04

引用:
原帖由 goodsmile 於 19-11-2017 11:07 發表

街兩隻都有,不過要1K

PS:師兄支951好熟面①
1k買唔起

師兄我係網上買伽,見個s/n咁衰忍唔住bid左翻黎
作者: goodsmile    時間: 19-11-2017 12:53

引用:
原帖由 紗夢 於 19-11-2017 12:04 發表

1k買唔起

師兄我係網上買伽,見個s/n咁衰忍唔住bid左翻黎
當你試過賣家玩野,或者寄失左就唔會咁諗
作者: 4jai    時間: 19-11-2017 14:00

引用:
原帖由 紗夢 於 18-11-2017 16:58 發表

我果時就係用呢款電吉P60膽,GG左
BTW,依家細路支M952用 http://www.lumensfactory.com/
作者: jn_jona    時間: 19-11-2017 14:21

引用:
原帖由 4jai 於 19-11-2017 14:00 發表

BTW,依家細路支M952用 http://www.lumensfactory.com/  
952 kit01?
952v係用咩膽呢
作者: sealsman    時間: 19-11-2017 14:36

引用:
原帖由 4jai 於 19-11-2017 14:00 發表

ssp大把代用膽 lmf貴到
作者: loveless    時間: 19-11-2017 15:10

引用:
原帖由 jn_jona 於 19-11-2017 14:21 發表

952 kit01?
952v係用咩膽呢
952V 好難有代用品耶
作者: goodsmile    時間: 19-11-2017 16:14

引用:
原帖由 loveless 於 19-11-2017 15:10 發表

952V 好難有代用品耶
有,LU60
作者: loveless    時間: 19-11-2017 16:32

引用:
原帖由 goodsmile 於 19-11-2017 16:14 發表

有,LU60
復古
作者: goodsmile    時間: 19-11-2017 18:21

引用:
原帖由 loveless 於 19-11-2017 16:32 發表

復古
唉,,,比人話玩老古董
作者: 4jai    時間: 19-11-2017 23:22

引用:
原帖由 sealsman 於 19-11-2017 14:36 發表

ssp大把代用膽 lmf貴到
可以入到M952個筒身?
因為M952個筒身直徑細左,好多代用膽都入唔到
只入到6P,G2
作者: sealsman    時間: 20-11-2017 00:13

引用:
原帖由 4jai 於 19-11-2017 23:22 發表

可以入到M952個筒身?
因為M952個筒身直徑細左,好多代用膽都入唔到
只入到6P,G2
拎走條彈弓就得啦 g2執短代用膽個杯頭就得

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0