標題: [others] 紅氣係咪真係咁勁 ? [打印本頁]

作者: walther    時間: 18-11-2017 14:30     標題: 紅氣係咪真係咁勁 ?

剛用枝鋼 1911 試下兩種氣。程序係首先入滿匣,打幾槍空槍放咁D氣(匣入面全部係液體估計壓力會低D),擺低隻匣 10 分鐘,等佢回復室溫,打 8 槍, 用  0.45g  Mad Bull彈. 每槍相隔大約 5 秒。 結果係出乎意料 :

猛將 ET-2200 22 bar 紅氣
1.05
1.1
1.03
1.1
1.07
1.03
1.06
1.01

恐龍氣( Puff Dino ) 14 kg
1.19
1.13
1.15
1.12
1.08
1.07
1.09
1.19

紅氣竟然弱過恐龍氣,我唔知係咪相同單位,係既話紅氣既氣壓高恐龍氣成 57% 咁多, 竟然J數會低D ? 雖然佢睇落係比較穩定。
師兄們點睇 ? 其實市面上邊隻氣係最勁 ?

圖片附件: gas.jpg (18-11-2017 14:34, 87.4 KB) / 該附件被下載次數 371

作者: JBL    時間: 18-11-2017 15:12

作者: walther    時間: 18-11-2017 15:12

已經係 150% 彈弓,要幾多至夠呢 ?
作者: gtoray    時間: 18-11-2017 15:13

會唔會你支槍唔夠力打落個嘩佬度?
以前nbb年代打22氣都要改埋相應彈簧
作者: walther    時間: 18-11-2017 15:22

引用:
原帖由 gtoray 於 18-11-2017 15:13 發表
會唔會你支槍唔夠力打落個嘩佬度?
以前nbb年代打22氣都要改埋相應彈簧
本身已經係 150%彈弓, 啱啱再塞多粒 BB 彈落個 spring housing 度,火力都係差唔多,依家拉個 hammer 已經要好大力下。
作者: Tango1997    時間: 18-11-2017 16:48

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 7565&highlight=
作者: Ang123456    時間: 18-11-2017 16:56

1911 + 150 彈弓 + 粒BB彈,絕對不能夠發揮紅氣2200既效能!
建議用nbb, digicon 呢類古董再加強彈弓,才可看出紅氣和其他氣的分別!
作者: walther    時間: 18-11-2017 17:54

引用:
原帖由 Tango1997 於 18-11-2017 16:48 發表

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 7565&highlight=
師兄有測試過紅氣嗎 ?
作者: jn_jona    時間: 18-11-2017 17:54

引用:
原帖由 Tango1997 於 18-11-2017 16:48 發表

睇左t兄篇野10頁
我一直有個疑問 rwa氣係600ml we新氣大樽d(1x,2x,3x,4x果d)係1100ml
咁係唔係即係we叉到更多匣?

而同rwa氣既size 都有d係1100ml 係咪即係rwa係冇咁滿?

我搵緊一隻比較抵玩既氣平時自high用 rwa 差不多50蚊先得600ml 而we 45蚊就有1100ml
數字上we好似抵玩d
作者: walther    時間: 18-11-2017 18:39

我們氣係咪仲係以前咁超多油?
作者: jn_jona    時間: 18-11-2017 18:45

引用:
原帖由 walther 於 18-11-2017 18:39 發表
我們氣係咪仲係以前咁超多油?
睇t兄個post 數碼迷彩裝已經唔算多油
依家果d 就咁用都幾得 用3x blowback明顯勁左 鑄件slide我唔夠膽用
作者: Ha佬    時間: 18-11-2017 19:29

引用:
原帖由 Ang123456 於 18-11-2017 16:56 發表
1911 + 150 彈弓 + 粒BB彈,絕對不能夠發揮紅氣2200既效能!
建議用nbb, digicon 呢類古董再加強彈弓,才可看出紅氣和其他氣的分別!
即係一般GBB不識合用紅氣?
作者: walther    時間: 18-11-2017 20:32

引用:
原帖由 Ang123456 於 18-11-2017 16:56 發表
咩理由呢?自己整條 200%彈弓唔難,兩倍力,係咪都冇用呢?我唔明背後既原因。

作者: Dave    時間: 18-11-2017 22:13

引用:
原帖由 walther 於 18-11-2017 20:32 發表

咩理由呢?自己整條 200%彈弓唔難,兩倍力,係咪都冇用呢?我唔明背後既原因。
紅氣2200 大概是 TOPGAS 既 1.8 倍力
CO2 大概係 TOPGAS 既 6~8 倍力,都是實測的數據。

紅氣2200 個壓一定是遠高於TOPGAS,打出來弱雞只能說支槍未設定好。
不外乎HAMMER 唔夠力敲 22KG 氣,敲得少少都打得響都退到膛的,但火力一定未拎盡。
正如原裝馬記HI CAPA 乜都唔改直接打TOPGAS都響的,大概0.8 J,你改條硬HAMMER SPRING 可以上到近乎1J,
開到VALVE 不等於全開,反而台仔的HAMMER 原裝已經十分硬,打TOPGAS都是開盡的。

至於150% 彈弓唔等於真係1.5 倍磅數,在下總覺得D 廠是鳩寫的。最實際是用磅壓彈弓試力,
去上海街拉弾弓鋪乜都有得你配,但個膠SPRING HOUSING 爆唔爆另一回事。

作者: keln    時間: 19-11-2017 00:42

有兩個問題想問下
第一樣係,睇翻師兄依家個測試結果,基於開唔晒嘩呶下,紅氣個穩定性比恐龍氣高。
如果我唔追求力度,我可唔可以用紅氣取代top gas呢?
第二樣想問既係,基於第一條問題下,用左紅氣,佢既可擊發數\氣化效果會唔會比top gas好呢?
作者: walther    時間: 19-11-2017 09:12

引用:
原帖由 keln 於 19-11-2017 00:42 發表
有兩個問題想問下
第一樣係,睇翻師兄依家個測試結果,基於開唔晒嘩呶下,紅氣個穩定性比恐龍氣高。
如果我唔追求力度,我可唔可以用紅氣取代top gas呢?
第二樣想問既係,基於第一條問題下,用左紅氣,佢既可擊發 ...
其實最好自己試下,開唔晒嘩呶暫時只係猜測。

作者: Ang123456    時間: 19-11-2017 12:18     標題: 回覆 15# 的帖子

Gas壓力越高, 越難打開valve, 即使勉強打得開亦不代表隱定, 在此情況下, 相信可擊發數\氣化效果亦不會比top gas好!
作者: clay82    時間: 19-11-2017 16:57

引用:
原帖由 Dave 於 18-11-2017 22:13 發表

紅氣2200 大概是 TOPGAS 既 1.8 倍力
CO2 大概係 TOPGAS 既 6~8 倍力,都是實測的數據。

紅氣2200 個壓一定是遠高於TOPGAS,打出來弱雞只能說支槍未設定好。
不外乎HAMMER 唔夠力敲 22KG 氣,敲得少少都打得 ...
小弟從沒有在hammer是否夠力開盡valve的角度考慮過...
假設馬記hi capa原裝hammer彈弓唔夠力開匣valve,換ANG的沒彈弓彈匣valve,hammer彈弓克服少一度力去開匣valve,我沒試過,但理論上火力會大左,blowback都會勁左。
值得買隻試下
作者: no-name    時間: 20-11-2017 09:42

題外話,一般 topgas 12kg,樓主果支白身恐龍氣標明自己係 14kg,WE 又有 2 隻氣 X3 X4 又話自己係大力 D 但唔知幾 kg,比起白恐龍係咪真係大力 D ga 呢?

小弟買左支 X3 返黎之後有人話係紅氣黎搞到我唔敢用
作者: walther    時間: 20-11-2017 10:24

引用:
原帖由 no-name 於 20-11-2017 09:42 發表
題外話,一般 topgas 12kg,樓主果支白身恐龍氣標明自己係 14kg,WE 又有 2 隻氣 X3 X4 又話自己係大力 D 但唔知幾 kg,比起白恐龍係咪真係大力 D ga 呢?

小弟買左支 X3 返黎之後有人話係紅氣黎搞到我唔敢用 ;sw ...
首先恐龍氣罐上面係冇標明 14kg, 只係話 "MORE POWERFUL". 店員話 14kg 我就信.
我們氣我都有興趣再試下, 但官網好似冇講幾多 X 代表咩嘢 . 邊度有料呢 ?
以前聽D人吹到紅氣咁勁, 又話會轟散枝槍又盛, 仲諗著入落枝鋼槍度反下大後座力,點知係完全冇料到. 師兄有興趣既話我可以俾咗用剩果D你.
作者: Dave    時間: 20-11-2017 10:27

引用:
原帖由 clay82 於 19-11-2017 16:57 發表

小弟從沒有在hammer是否夠力開盡valve的角度考慮過...
假設馬記hi capa原裝hammer彈弓唔夠力開匣valve,換ANG的沒彈弓彈匣valve,hammer彈弓克服少一度力去開匣valve,我沒試過,但理論上火力會大左,blowback都 ...
AMG 的無彈弓VALVE 主要係因為通氣個孔係大D ,所以流量多D ,同條彈弓其實冇大關係。
但凡事有代價,大VALVE 肯定會出現兩件事,就係耗氣增加,匣亦更快凍。
冬天測過一些GBBR ,普通VALVE VS AMG ,前者個BLOWBACK 明顯唔及後者,但全自動FULL 的話,AMG 快軟過原裝普通流量VALVE,
雙面刃吧。當然天暖你唔需要介意,兩者都可以一雞清到尾,但天冷就見到差異。
BTW 整槍既野,夠用就好,原裝穩定OK,AMG 打出來「勁」D 就好OK,不要改過龍一味勁但賠上穩定性即可。
作者: Dave    時間: 20-11-2017 10:28

引用:
原帖由 walther 於 20-11-2017 10:24 發表

首先恐龍氣罐上面係冇標明 14kg, 只係話 "MORE POWERFUL". 店員話 14kg 我就信.
我們氣我都有興趣再試下, 但官網好似冇講幾多 X 代表咩嘢 . 邊度有料呢 ?
以前聽D人吹到紅氣咁勁, 又話會轟散枝槍又盛, 仲 ...
TANGO 兄之前個POST 用壓力錶測過哂呢堆GAS..
DINO GAS 並不是特別勁。
作者: walther    時間: 20-11-2017 10:42

引用:
原帖由 Dave 於 20-11-2017 10:28 發表

TANGO 兄之前個POST 用壓力錶測過哂呢堆GAS..
DINO GAS 並不是特別勁。
恐龍氣市面有兩款, 一款聲稱 12kg, 另一款聲稱 14kg .
作者: Dave    時間: 20-11-2017 10:47

引用:
原帖由 walther 於 20-11-2017 10:42 發表

恐龍氣市面有兩款, 一款聲稱 12kg, 另一款聲稱 14kg .
明白,在下買時都是直接說dino gas,之後都沒問過我12定14kg ,照買可也,但打出來的火力應該是最普通那種。

另外上面提支we 1~4x ,在下估計應該是貼牌銷售這種 gas
https://www.youtube.com/watch?v=3yW5g_fasLM

按數字來計,4x 已經是16kg 紅氣的級數。
作者: no-name    時間: 20-11-2017 11:58

引用:
原帖由 walther 於 20-11-2017 10:24 發表

以前聽D人吹到紅氣咁勁, 又話會轟散枝槍又盛, 仲 ...
恐龍自己寫的,反而白色我冇試過
https://www.puffdino.com/en/prod ... rup-14KG/e0104.html

X3 X4 我都買左,多謝師兄先~ 但我鋁身 only,就係聽人吹到好勁所以冇用,聽你咁講反而我安心使用下先 XDDD
作者: jn_jona    時間: 20-11-2017 13:11

引用:
原帖由 no-name 於 20-11-2017 11:58 發表

恐龍自己寫的,反而白色我冇試過
https://www.puffdino.com/en/prod ... rup-14KG/e0104.html

X3 X4 我都買左,多謝師兄先~ 但我鋁身 only,就係聽人吹到好勁所以冇用,聽你咁講反而 ...
鑄鋁slide真係要戴左mask先好打
3x blowback已經有明顯分別 無記錯樽身標住唔建議手槍用
我諗佢意思係唔建議原廠we手槍用
作者: kornhill401    時間: 20-11-2017 15:25

成日心思思,想買支紅氣試下,睇完呢個POST.
原來都唔係咁簡單,隨便就咁用. Thx for sharing.

作者: no-name    時間: 21-11-2017 13:24

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-11-2017 13:11 發表

鑄鋁slide真係要戴左mask先好打
3x blowback已經有明顯分別 無記錯樽身標住唔建議手槍用
我諗佢意思係唔建議原廠we手槍用
我們氣 D Warning 梗係標返比我們 D 槍睇 XDD

BTW X4 睇落最多都係 16kg,今日凍左好多,可能都唔夠 3x 度 topgas 大力,今晚返去帽屎試下先
作者: T-800    時間: 21-11-2017 15:55

红氣唔是亂用的,皆因樓主完全未發揮到红氣的力量。。。

Happy shooting!
作者: walther    時間: 21-11-2017 16:21

其實有冇師兄真係做過客觀測試 ? 真係好有興趣睇下. 感覺上好多人話紅氣好勁, 又話驚差人用紅氣 + 鋼珠試槍就死啦云云其實都係聽返嚟.

作者: T-800    時間: 21-11-2017 17:03

Dele..

作者: T-800    時間: 21-11-2017 17:04

引用:
原帖由 walther 於 21-11-2017 16:21 發表
其實有冇師兄真係做過客觀測試 ? 真係好有興趣睇下. 感覺上好多人話紅氣好勁, 又話驚差人用紅氣 + 鋼珠試槍就死啦云云其實都係聽返嚟.
上世紀N年代軍醫實驗太多了,“紅仔”多數用在無blow back的汽鎗上,GBB盛行而又下下「話拉話鎖」的今天,已經不是盲目地追求力量,而是追求動作!
要兼有力量同動作不如玩4.5mm的CO2 Gbb,費事煩!
要简單体驗一下红汽的力量,可以用KJ MK1改重2級hammer彈弓入红汽放試下,不過唔好話軍醫教的、犯法自負。。

作者: jn_jona    時間: 21-11-2017 17:49

引用:
原帖由 no-name 於 21-11-2017 13:24 發表

我們氣 D Warning 梗係標返比我們 D 槍睇 XDD

BTW X4 睇落最多都係 16kg,今日凍左好多,可能都唔夠 3x 度 topgas 大力,今晚返去帽屎試下先
我都想買枝3x比枝鋼hk45ct用
2x好似唔係好發揮到 但聽講hk45ct個鎚唔夠力
作者: walther    時間: 21-11-2017 17:55

引用:
原帖由 T-800 於 21-11-2017 17:04 發表

要兼有力量同動作不如玩4.5mm的CO2 Gbb,費事煩!...
有邊隻打 4.5 mm 彈既 CO2 手槍係GBB 呢 ? NBB 就大把,小弟都反過幾枝, 但 GBB 暫時未見過.

作者: T-800    時間: 21-11-2017 18:12

Dele...

作者: T-800    時間: 21-11-2017 18:12

引用:
原帖由 walther 於 21-11-2017 17:55 發表

有邊隻打 4.5 mm 彈既 CO2 手槍係GBB 呢 ? NBB 就大把, 但 GBB 小弟暫時未見過.
唔少喎!您一定好少行鎗街。。。
U記p.38
U記P.08
U記ppks
U記PPS
U記CP99compact
U記M84
U記PX4(有blow back,無blow lock)
U記SA10(有blow back,無blow lock)
U記CZ75 duty(有blow back,無blow lock)
U記沙鷹(有blow back,無blow lock)

還有更多,不可盡全錄。。

Ps.連半自動MP5K pdw都有4.5mm GBB版喎

Ps.以上8成的鎗軍醫都玩過

作者: T-800    時間: 21-11-2017 19:55

P's. KJ MARK 1全新只係2XX 元唔洗揾2手喎。。

Happy Shooting!
作者: no-name    時間: 24-11-2017 22:23

今晚終於有時間試我們果 2 支氣,用紅娘做對比
室內氣溫 20 度
使用槍係 Marui G17 / PGC Slide / 9Ball 6.00 Barrel / PDI winter 拍頭 / 150% hammer + 回膛弓
彈係 BLS 0.25, 2 秒 1 發,由第二人入表紀錄,測試結果如下

另外友人買左支白龍試,都係搵紅娘做對比,結局係... 連頭果幾槍都一樣
睇返之前 test,黑龍係細力過紅娘...

所以結論係... 我們頭 3 槍好大力,平均計 16kg 紅氣 >>>>>>>>>>>> X4 >= X3 >= 紅娘 = 白龍 > 黑龍,好似係

圖片附件: Screen Shot 2017-11-24 at 10.22.04 PM.png (24-11-2017 22:23, 105.17 KB) / 該附件被下載次數 117

作者: walther    時間: 24-11-2017 22:28

引用:
原帖由 no-name 於 24-11-2017 22:23 發表
使用槍係 Marui G17 / PGC Slide / 9Ball 6.00 Barrel / PDI winter 拍頭
彈係 BLS 0.25, 2 秒 1 發,由第二人入表紀錄,測試結果如下

另外友人買左支白龍試,都係 ...
多謝分享, X3 = x4 ?
作者: Dave    時間: 24-11-2017 22:56

引用:
原帖由 no-name 於 24-11-2017 22:23 發表
使用槍係 Marui G17 / PGC Slide / 9Ball 6.00 Barrel / PDI winter 拍頭

另外友人買左支白龍試,都係 ...
粗略睇,4x 比rwa 大概+15% 火力,不過呢個優勢會因凍匣而收窄。

用來係天冷時補助下火力/增加退膛力都尚算ok ,雖然4x 是貴一些。
作者: 新手一隻    時間: 24-11-2017 23:20

作者: no-name    時間: 24-11-2017 23:58

朋友提了我一點,mps上差異得好少,但j 數就大好多,x4 頭一槍有成 100mps = 1.25j,呢個數我用咁耐都未試過... 小弟做過多次唔同槍用紅娘測試條path都差唔多,係唔知點解x3x4頭幾槍係力度同blowback都好大力,但打完幾槍好快跌watt,中段大家都係keep住0.8-9 j。過2日試下用 mws 試下會唔會同樣情況先。

另外想請教一個白痴問題,其實如果在更凍既天氣例如10度以下,用16kg紅氣代替 topgas 會唔會係一個可取調整力道既方法呢?
作者: Easy240    時間: 25-11-2017 12:50

即係红娘氣最好?
作者: no-name    時間: 25-11-2017 19:22

今次再用 Rifle 測試,基本上同之前的差唔多
室內氣溫 20 度
使用槍係 Marui M4 MWS(第一水) / 魔膠 / 嬲嬲槍外管
今次用 4 秒傳奇方式 + timer 入氣,入氣前後都灘返 5 分鐘
彈係 BLS 0.25, 2 秒 1 發,今次冇人幫部 J 機只記到 25 飛
基本上每隻氣都測左 2 次,測試結果差唔多所以拎最齊數果次做 chart,數據如下

結論都係差唔多... 我們頭幾槍大力,去到中期同紅娘差唔多,原因不明

圖片附件: Screen Shot 2017-11-25 at 6.38.25 PM.png (25-11-2017 19:22, 84.99 KB) / 該附件被下載次數 108

作者: blockhead    時間: 26-11-2017 00:34

根本一樣氣,只係加壓入罐?
作者: jn_jona    時間: 26-11-2017 01:53

但we係大樽d會唔會抵d呢?
唔知2x打出黎會唔會直頭同紅娘一樣
作者: no-name    時間: 26-11-2017 21:29

引用:
原帖由 jn_jona 於 26-11-2017 01:53 發表
但we係大樽d會唔會抵d呢?
唔知2x打出黎會唔會直頭同紅娘一樣
去生根見好似得單支買,45 55 65
同紅娘比樽高度一樣但肥D, 用磅磅紅娘 400g, x34 都係 500g
作者: 新手一隻    時間: 26-11-2017 22:45

作者: jn_jona    時間: 26-11-2017 22:54

引用:
原帖由 no-name 於 26-11-2017 21:29 發表

去生根見好似得單支買,45 55 65
同紅娘比樽高度一樣但肥D, 用磅磅紅娘 400g, x34 都係 500g
如果用ml黎計 紅娘標600ml we 2x標1100ml
如果we 2x打出黎同紅娘條curve 差唔多 咁應該係we抵玩了
作者: no-name    時間: 27-11-2017 09:53

引用:
原帖由 新手一隻 於 26-11-2017 22:45 發表
咁究竟乜gas表現好得嚟又最平?
只知道如非必要唔用 慢障 XDD
作者: no-name    時間: 27-11-2017 10:06

引用:
原帖由 jn_jona 於 26-11-2017 22:54 發表

如果用ml黎計 紅娘標600ml we 2x標1100ml
如果we 2x打出黎同紅娘條curve 差唔多 咁應該係we抵玩了
發現唔知係紅娘定我們氣有個突點,用 Marui G17 匣試,我在入氣咀力左 o ring 防止入氣時噴氣
2 支都插足十秒入到冇聲,我們氣係打多半匣的
但條 path 一樣係頭幾槍大力,之後跌到同紅娘差唔多,原因不明

另外睇返 tango 兄的 gas 測試,原來大部分 gas 都係標 1100ml 但唔過 400g (連樽)
係得紅娘標 600ml 重 400g,我們標 1100ml 重 500g + 個樽明顯粗 D
但實際容量又係不得而知
作者: walther    時間: 27-11-2017 10:26

引用:
原帖由 no-name 於 27-11-2017 10:06 發表
...2 支都插足十秒入到冇聲,我們氣係打多半匣的 ...
姐係我們氣係多D氣,少D 唔係氣既雜質 ?
作者: kornhill401    時間: 27-11-2017 13:25

引用:
原帖由 no-name 於 27-11-2017 09:53 發表

只知道如非必要唔用 慢障 XDD
請教C Hing,可否分享原因嗎?
作者: Dave    時間: 27-11-2017 17:46

引用:
原帖由 kornhill401 於 27-11-2017 13:25 發表

請教C Hing,可否分享原因嗎?
太多老翻吧

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0