標題: MARUI MICRO PRO SIGHT 手槍紅點鏡簡介 [打印本頁]

作者: Dave    時間: 6-12-2017 10:43     標題: MARUI MICRO PRO SIGHT 手槍紅點鏡簡介

話說近年來,手槍在「戰術」上的重要性愈來愈重,
幾乎任何一條「戰術」片,總是有理無理要拋下手中步槍,快拔出手槍來轟幾槍,再來個快速RELOAD 再轟幾槍,考車牌式頭扭左右再收槍,謂之「PRO」。
為了增加手槍的存在感,在手槍上加上小型紅點蔚為風潮,先不論一柄應急用的武器是否有提升準度的必要,
但加上紅點,再加個槍燈,之後配一條SILENCER,確實特戰味滿分。
而真鐵來說幾乎每款槍都有專用的滑架安裝紅點,
但談回玩具,帶有紅點BASE 的滑架卻是要不多,比較常見的有FNX,GLOCK 系列等。
然而玩具槍面對的另一個問題,是紅點的選擇,除非買的是千餘元以上的真品,不然一般玩具用的迷你紅點實在是質素麻麻,
在下之前也有買過來玩,二百餘元,一買回來,歸零已經幾乎無效,而且調完後再射擊會走位,
調一格,不動... 兩格...不動...三格...一下子動三格...吹漲也。
玩了不夠一星期連燈也關了,非常可悲。
當然預算稍為提高的話,玩具鏡仍是有些是頂到GBB 的,例如 VECTXX 的迷你紅點質素算是比較高的,五百餘元的價位。

後來MARUI 也來順應潮流,自家生產手槍紅點,索價 6800 日元,來港7 算前後約四百餘元。
如無記錯應該是上年年尾還是今年年初發佈的,當時仍是灰色膠件,最吸引目光的是其超輕重量,聲稱只有16 克本體連電池,輕絕宇宙,
對手槍來說當然是好事,一來加了紅點跟不加幾乎相同重量 ( 鋼後西的話動輒都20 克了 ),不影響操作性。
二來輕一點,回膛時對滑架負擔輕,不怕因重量跟慣性拗斷甚麼螺絲之類。
另外非常富有市場策略的一步棋是MARUI 會不停出新款MOUNT 對應不同手槍,而安裝方法只是更換後準星,
不需要在滑架上開孔或更換甚麼之類。
需知道手槍上加紅點的玩家仍屬少數,現在馬記四百餘元價位再買多套底座,安裝方法只是扭走一粒螺絲將後西換做紅點,扭回去,完成了。
相信不少早就手痕的玩家有興趣一試,就算不岩玩,原裝紅點仍是附有20mm rail,可裝回一般步槍之上,頗能打破玩家的心理關口,進可攻退可守也。
因此本身預了給手槍用的紅點,原裝跟的是20mm mount,反而手槍底座卻是另購,不可謂沒有市場策略。

香港最先出現的是紅狼,有點小貴,埋單62x 元,一粒紅點+ 20mm mount,另外一份是兩片glock 用的底座 ( 其實兩片死人膠收120 蚊真是好貴 )
2017 年 12 月 初的報價,槍街格價是 560 元 包一套紅點+ 一套glock mount 捆綁式售賣,至於單買粒紅點則尚未知多少錢,歡迎報價。

一套紅點,一個保護套,一份工具,兩個glock mount ( 注意說明書上說不能上18c 也不能上 AEP ),圖中所有都是膠,包括鏡片。

這張貼紙是貼在mount 底,可能擔心長期安裝,mount 底跟滑架會互相甩色或痴在一起。

安裝在GLOCK 底座的樣子,動的是紅點上面的兩顆螺絲

GLOCK MOUNT 套裝的另一個底座,自帶IRON SIGHT ( 膠製 )

紅點的光源是 弱 - OFF - 強 光度,沒有感光調節元件,一律手動。

這是HIGH 的光度,比VECTOR COPY M2 紅點鏡的第 5 格還要光一點點

紅點+GLOCK 底座的重量 ( 連電池2032 ),23.5 克,輕到離奇

說明表示不能安裝GLOCK 18C,重點是18C 跟17 滑架厚薄不同,裝上後,MOUNT 跟SLIDE 有虛位,會讓飛機座鬆鬆的,
在下只有G26 跟 18C ,又想試一下連射會否死點,因此土炮加厚了MOUNT 底,手邊只有水候膠圈,如果真是長用當然是要硬膠片,
約2~3MM 厚便可。

WE 18C + 馬記手槍紅點英姿,不影響插進快拔又是便利的設定。

實際射擊

後記:
早2 日去了打WARGAME ( 室外 ) ,用的是 MARUI 17 ,已改金滑架增加出氣量等基本改動,
打0.9J 的槍仔,理論上比原裝MARUI 134A 的後座力更大。
拿了手槍+3 隻匣去實戰打大場,打了兩小節,瞄準是方便了,只是舉槍到找紅點的位置需要習慣,
而事後的紅點也沒病沒痛,應該不太擔心頂GBB 的問題。
順帶一題,歸零調節時的紅點移動相當明顯,一邊扭是一邊見到粒點郁,

圖片附件: sight.JPG (6-12-2017 10:43, 40.15 KB) / 該附件被下載次數 222

作者: Ben_9413    時間: 6-12-2017 11:17

勇士

馬記o係新 product o尼方面其實幾好, 玩具槍上輕身sight真係好合理...

...而且佢出得有信心真係頂到gbb, 大家不用再問了
作者: no-name    時間: 6-12-2017 11:28

好文謝分享!

我啱啱星期日借過朋友的落場試,載左黑超 + 非常猛太陽,用 H 粒光都好清,L 就差少少但都勉強睇到,我估 L 係室內用就啱啱好

作者: 2slow    時間: 6-12-2017 11:41

謝分享~!  馬記野就係實用及穩定
好耐無落槍街, 上星期六行左個round第一時間就留意到呢舊野, 心諗咁貴買唔買好呢...
作者: 新手一隻    時間: 6-12-2017 12:57

作者: JFCP    時間: 6-12-2017 13:17

1.唔走點 + 2. $5XX + 3. 馬記出品 = 一定會買
作者: joshualeung22    時間: 6-12-2017 13:28

老翻rmr都5舊幾水啦
而家差唔多價錢掛返馬記個名喎
真係諗得過
作者: kornhill401    時間: 6-12-2017 13:28

比多百0蚊,好過買大陸野. Thx for sharing.
作者: joshualeung22    時間: 6-12-2017 13:28

老翻rmr都5舊幾水啦
而家差唔多價錢掛返馬記個名喎
真係諗得過
作者: pbay    時間: 6-12-2017 17:09

多謝介紹, 膠鏡來講又幾清,
唔走點頂到GBB, 呢個價位好過買山寨
睇到我心郁郁
作者: tinyau1134    時間: 6-12-2017 17:54

OK WOR!!
作者: BLSK    時間: 6-12-2017 17:58

想問下鑼絲位同rmr一樣嗎?
作者: Dave    時間: 6-12-2017 18:01

引用:
原帖由 BLSK 於 6-12-2017 17:58 發表
想問下鑼絲位同rmr一樣嗎?
sorry 沒有rmr
只知兩個螺絲的距離是13.5mm
作者: rho837    時間: 6-12-2017 18:02

Nice!
作者: 美味炸雞脾    時間: 6-12-2017 23:09

作者: killermike    時間: 7-12-2017 01:03

落場派溫馨提示, 支鏡好大機會係一槍死, 加返塊"護目鏡"穩陣
作者: Easy240    時間: 7-12-2017 06:32

呢隻都巧有性趣
作者: Dave    時間: 7-12-2017 09:28

引用:
原帖由 killermike 於 7-12-2017 01:03 發表
落場派溫馨提示, 支鏡好大機會係一槍死, 加返塊"護目鏡"穩陣
日本仔用 0.8 j 手槍兩米直擊, 無事

圖片附件: 未命名.JPG (7-12-2017 10:09, 45.95 KB) / 該附件被下載次數 177

作者: kornhill401    時間: 7-12-2017 13:20

引用:
原帖由 killermike 於 7-12-2017 01:03 發表
請教C Hing,如果要加護目鏡,請問加在那一位置,和如何裝上呢?
作者: Eddiem249    時間: 7-12-2017 19:30     標題: 回覆 16# 的帖子

真品都係一槍死啦
作者: BLSK    時間: 7-12-2017 21:21

又係喎
作者: Dave    時間: 8-12-2017 13:32

報價, 名搶 $420 紅點鏡
$100 一套兩隻glock base
作者: walther    時間: 8-12-2017 14:15

引用:
原帖由 Eddiem249 於 7-12-2017 19:30 發表
真品都係一槍死啦
Ace 1 arms RMR 聲稱可以頂到兩招 : https://www.youtube.com/watch?v=oDy-CwzFU6g&t=37s
作者: 新手一隻    時間: 8-12-2017 15:32

作者: walther    時間: 8-12-2017 15:35

引用:
原帖由 新手一隻 於 8-12-2017 15:32 發表
買marui, vector定ace 1 arms好?
我就只係愛嚟收藏, 所以一定係 A1A , 因為外觀靚D.
作者: 新手一隻    時間: 8-12-2017 16:30

作者: walther    時間: 8-12-2017 20:36

引用:
原帖由 新手一隻 於 8-12-2017 16:30 發表

a1a有真marking比較靚,馬記就最輕。
咁光學性能上,比如話透光度,視差, 呢類嘢同埋耐用比如話碰撞會唔會爛之類邊個牌子好啲?
剛剛同我個真紅點西 Burris Fast Fire III 比較過 :
透光度 : 一樣
視差 : 對 10 米或以外既靶兩個都冇視差問題
粒點清唔清 : 清,但 A1A 粒點係鏡既邊緣時係比接近中間時暗好多。你可能要開光D補償。 A1A 粒點可以好光
碰撞會唔會爛 : 5G

作者: killermike    時間: 8-12-2017 23:46

引用:
原帖由 kornhill401 於 7-12-2017 13:20 發表

請教C Hing,如果要加護目鏡,請問加在那一位置,和如何裝上呢?
正面保護, 左右兩邊貼住
真品都係一槍死, 咁你會唔加 定 放上神枱 ?
作者: kornhill401    時間: 9-12-2017 14:10

[quote]原帖由 killermike 於 8-12-2017 23:46 發表
真品都係一槍死, 咁你會唔加 定 放上神

原來如此,請問可否給予圖片分享呢?Thx for sharing.

作者: killermike    時間: 9-12-2017 14:57

引用:
原帖由 kornhill401 於 9-12-2017 14:10 發表
[quote]原帖由 killermike 於 8-12-2017 23:46 發表
真品都係一槍死, 咁你會唔加 定 放上神

原來如此,請問可否給予圖片分享呢?Th ...
真係好簡單。。。
一塊長型膠片,屈返左右,左右用雙面海綿膠紙 / 魔術貼。
Cgf 貼相都幾煩,我唔整啦

我咁講 你會唔會 都係唔明 ??
作者: no-name    時間: 9-12-2017 15:42

引用:
原帖由 walther 於 8-12-2017 20:36 發表

剛剛同我個真紅點西 Burris Fast Fire III 比較過 :
透光度 : 一樣
視差 : 對 10 米或以外既靶兩個都冇視差問題
粒點清唔清 : 清,但 A1A 粒點係鏡既邊緣時係比接近中間時暗好多。你可能要開光D補償。 A1A  ...
請問師兄A1A頂唔頂到GBB? 馬記螺絲位似係自家數... thanks!
作者: BLSK    時間: 9-12-2017 16:15     標題: 回覆 30# 的帖子

都大概明白,但請問膠片大概幾厚 5mm?

即係紅點係自家數市面啲slide裝唔到?
咁黎緊支M&P9L會唔會只可以裝佢呢隻
作者: Dave    時間: 9-12-2017 16:44

引用:
原帖由 killermike 於 9-12-2017 14:57 發表

真係好簡單。。。

其實師兄你整過未?
就咁諗真是幾難想像到如何製作,
膠片不難處理,問題係固定,貼上紅點鏡面定係邊框?
貼鏡片會大幅影響視野,貼邊框大概只有 1mm 寬,除用aa 膠痴死,不然沒可能靠貼紙或魔術貼固定。
如果師兄有製作過或者見過人整可以分享實物,否則別人真是信哂照做但根本不可能成事又是冤枉。

作者: walther    時間: 9-12-2017 17:16

引用:
原帖由 killermike 於 9-12-2017 14:57 發表

真係好簡單。。。

小弟都對 DIY 都算有D經驗,但老實講, 唔明。
一塊長型膠片,屈返左右,點屈 ?沿著摺邊加熱 ?係屋企有咩架餐可以做到 ?薄膠片就唔駛加熱既,但點頂兩招 ?
左右用雙面海綿膠紙黐 ?假設你真係整到,點樣可以將塊 U 形膠片“埋位” ?夾硬啦闊個 U 形膠片然後套上去 ? 點樣可以保證未移正位前唔會俾塊雙面膠紙黐著 ?其實都有辦法既,但呢個辦法未必係人都諗到。
仲魔術貼添 ? 果個位面積咁細,靠少少勾同絨毛會固定得到 ?唔好唔記得 RMR 果個位係個制,係咪要開返個大窿俾個制 ? 
CGF貼圖係超容易,咁樣都話煩 ?係既話你講既“好簡單” 方法就煩大約一萬陪,仲係假設行得通既話。  
作者: Dave    時間: 9-12-2017 17:27

其實rmr都有些保護套,用番呢種概念去整可能更簡單。

https://www.google.com.hk/search ... iw=1396&bih=668

例如馬記本身有個罩,開前後兩孔再痴膠片可能得,先旨聲明我是靠估的。
自己用鏡就算是過千銀的都是裸跑不理
作者: BLSK    時間: 9-12-2017 18:07     標題: 回覆 35# 的帖子

咁睇法strike industry 個隻幾好最多再加厚前面

馬記原裝個套自改可能打打下會甩
佢本身預你收納用可能唔會好實頂到blowback
作者: killermike    時間: 9-12-2017 22:42

就係咁, 用3M 魔術貼已好穩陣。
覺得唔夠嘅 o係兩隻摺埋嘅耳仔用電線膠布向內痴
再覺得唔夠嘅,我箭嘴位 cut個凹位, 用幼oring 或者 黑色嗰啲綁頭髮嘅幼橡筋 固定

光學質素? 一定有差, 5%-10%到掛,我覺得好清。

另外一款簡單野,不值一提。

呢個post係為自我辯護而出,並唔係啲乜太空科技,上圖膠片係1.5mm用間尺用手都屈到。 用較剪/ 花泥較剪可以較到。下圖1.5mm 更加輕鬆。
啱啱特登開1x空槍完全無走位。基本上落兩條膠紙仔已經好穩陣。驚嘅咪用軍用膠片。

會唔會係我rank低覺得我唔可信 ?  覺得比人藐視咗。
作者: killermike    時間: 9-12-2017 23:22

補充返 cgf 貼圖真係好麻煩嫁, 影相, 執相, 貼上網, 攞link,  修好link,  再貼
全用電話整。

相比wtsapp / fb 貼相 係煩好多。
作者: Dave    時間: 9-12-2017 23:23

引用:
原帖由 killermike 於 9-12-2017 22:42 發表
要討論就不要拎身份來做條款,不然一質疑就說歧視,甚麼都不用談。
glock 那支不談,底座夠大,裝甚麼都可以,何況回膛時那鏡是不會動的。
只談fnx 那支,說實話這個模式其實聽師兄你的言談已想像得出來,但還是那一句,
這種固定方式,射擊時的衝擊應該一百幾十發已經將那膠片跳出來,另外還未談不小心碰一碰便甩的可能。
人家rmr 那個罩,好歹還是有個凸出位置倒扣著rmr 本體,沒那麼易掉出來。
上魚骨紅點的保護片,最簡單一款是直接mount 一片垂直的膠片在紅點前,有事都先爆膠片先,十分直白實用,
但槍紅點面對的難題有2 ,一就是回膛時的大後助力,第二是基本上沒有太多固定位置,所有零件一定要做得很fit。
當然這都是我估算的,也許師兄這設計非常堅固亦有可能,但在下暫時沒太多信心去照跟。
作者: BLSK    時間: 9-12-2017 23:41     標題: 回覆 37# 的帖子

哦原來係咁 之前手殘打錯0.5mm做5mm
第一個都幾好 但我都覺得加多條橡筋係底固定可能再穩陣啲
我覺得加左塊片反而仲清
第二個塊片斜左會唔會影響粒點望落個位嫁

支持diy CGF貼圖又真係幾煩 用手機影完壓好煩,我都係cap 圖縮圖咁先得
作者: walther    時間: 9-12-2017 23:46

引用:
原帖由 killermike 於 9-12-2017 22:42 發表 [url=http://www.wargamehk.com/cgf/redirect.php?goto=findpost&pid=1289517&ptid=172860]
用間尺用手都屈到 ...
係屈到.......爆
另外塊膠片咁薄都頂到 2J 既話,睇唔到點解塊鏡頂唔到。

圖片附件: Capture.JPG (9-12-2017 23:47, 40.28 KB) / 該附件被下載次數 190

作者: killermike    時間: 10-12-2017 00:13

引用:
原帖由 walther 於 9-12-2017 23:46 發表

係屈到.......爆
另外塊膠片咁薄都頂到 2J 既話,睇唔到點解塊鏡頂唔到。
阿師兄, 我建議你地做COVER保護你地嘅鏡姐 !
方法係點, WORK 唔 WORK, 鍾唔鍾意落 自己諗啦
固定補強方式, 2nd, 3rd 我都講過啦

呢D不碎膠片試過1.8J 貼住7,8槍都唔穿.
你覺得得咪得, 唔得咪唔得.
膠片就試過頂到. 如你同人打AUTO大火力近距離仲攞支手槍出嚟, 我幫你唔到啦.

支鏡嘅鏡片應該係玻璃, 官網無寫乜乜 Z87防彈防破片, 我唔會駁, 我自己唔容易返, 又窮,
廢事寄嚟寄去又維修費又SHIPPING 又有機會比人收 / 唔見咗 等等 自己諗啦

BTW, 我好幾次見d自以為醒嘅師兄爛鏡爛電筒

不過 倍數鏡 我唔落COVER, COMPACT ACOG 都唔落
因為頂到

ELCAN DR 都落COVER (唔係KILLFLASH) 因為驚頂唔到, 而且加咗都好清, 無乜損光學質素.
作者: killermike    時間: 10-12-2017 00:23

引用:
原帖由 Dave 於 9-12-2017 23:23 發表

要討論就不要拎身份來做條款,不然一質疑就說歧視,甚麼都不用談。
glock 那支不談,底座夠大,裝甚麼都可以,何況回膛時那鏡是不會動的。
只談fnx 那支,說實話這個模式其實聽師兄你的言談已想像得出來,但還 ...
Dave 師兄,

支鏡咁嘅形狀,做保護係監硬嚟,
用EOTECH COVER 嘅 方式 , 頂,左,右, 3片膠片用魔術貼 / 海綿膠布 , 底再cut個凹位, 用幼oring 固定 , 可以好穩陣.

支鏡3XX 可以唔考慮, 成3千我會保護吓
作者: killermike    時間: 10-12-2017 00:29

引用:
原帖由 BLSK 於 9-12-2017 23:41 發表
哦原來係咁 之前手殘打錯0.5mm做5mm
第一個都幾好 但我都覺得加多條橡筋係底固定可能再穩陣啲
我覺得加左塊片反而仲清
第二個塊片斜左會唔會影響粒點望落個位嫁

支持diy; ...
一手揸相一手揸電話 勁難影

斜膠片 無問題, 好清. ( PIC2 膠片係1mm )
作者: BLSK    時間: 10-12-2017 11:43

感謝師兄分享
有排都玩唔起真鏡 我啲copy都要保護下
作者: killermike    時間: 10-12-2017 11:50

引用:
原帖由 BLSK 於 10-12-2017 11:43 發表
感謝師兄分享
有排都玩唔起真鏡 我啲copy都要保護下
真話 ?  

幾百蚊 玩具價錢都有真野, 睇你自己選擇
作者: BLSK    時間: 10-12-2017 12:15

梗係真啦!
真係嫁?! 咩鏡黎型唔型嫁
作者: kornhill401    時間: 10-12-2017 12:42

回37# killermike C Hing.
謝謝給予圖片參考.十分有用.
作者: killermike    時間: 10-12-2017 16:18

引用:
原帖由 kornhill401 於 10-12-2017 12:42 發表
回37# killermike C Hing.
謝謝給予圖片參考.十分有用.
Welcome 師兄,土炮扎作, 不值一提, 獻醜了
作者: killermike    時間: 10-12-2017 16:30

引用:
原帖由 BLSK 於 10-12-2017 12:15 發表
梗係真啦!
真係嫁?! 咩鏡黎型唔型嫁

4百蚊到
呢支都係真, 質素ok,  唔走位, 最暗光度比較暗,室內game夠用,二級比較光,outdoor都可以接受。

A1A rmr 都唔差,唔走位, 防bb.  
宜家有款 Flip up 嘅 reflex sight 好似都係真品。 好似8xx 有交易。
Holosun 間中二手有 7xx 都見過。

Ebay >> OmegaMfg Mini Micro Red Dot Green Dot Sight fits All Weaver And Picatinny Rails
報稱 shotgun , 手槍用, 美國OEM / china made 我唔肯定, 不過做工好, 唔走位,透明鏡片,3 moa 左右,都係4百到

再唔係 近期 bunny,  jk 返咗隻 有橋有mount 嘅 docter 款 MRD 好似 7xx hkd
作者: Dave    時間: 2-1-2018 11:36

USP 紅點MOUNT 1 月17 日發售,980 日元

圖片附件: tokyo-marui-micro-pro-sight-mount-for-tokyo-marui-usp (1).jpg (2-1-2018 11:36, 119.08 KB) / 該附件被下載次數 432

圖片附件: tokyo-marui-micro-pro-sight-mount-for-tokyo-marui-usp.jpg (2-1-2018 11:36, 32.5 KB) / 該附件被下載次數 279

作者: kornhill401    時間: 2-1-2018 13:07

引用:
原帖由 Dave 於 2-1-2018 11:36 發表

馬老二,今次都幾關照我地D玩家.打IPSC又多支槍選擇 Thx for sharing.
作者: Dave    時間: 2-1-2018 13:55

引用:
原帖由 kornhill401 於 2-1-2018 13:07 發表

馬老二,今次都幾關照我地D玩家.打IPSC又多支槍選擇 Thx for sharing.
其實最多人想要應該是hi capa mount ,不過馬記吊大家癮
作者: ~~方~~    時間: 2-1-2018 14:58

引用:
原帖由 Dave 於 2-1-2018 13:55 發表

其實最多人想要應該是hi capa mount ,不過馬記吊大家癮
e 個真呀...支鏡又咁輕, 打game 都方便
作者: sealsman    時間: 2-1-2018 16:26

引用:
原帖由 Dave 於 2-1-2018 13:55 發表

應該好快有人睇到條水 出晒所有mount
作者: 暈又暈    時間: 2-1-2018 21:07

唔知有冇所謂萬用mount?
作者: Dave    時間: 2-1-2018 22:00

引用:
原帖由 暈又暈 於 2-1-2018 21:07 發表
唔知有冇所謂萬用mount?
結構上應該不可能
正如沒有一對照門可以「萬用」。馬記此MOUNT 正是替換照門的零件而已。
作者: clay82    時間: 4-1-2018 00:31

引用:
原帖由 Dave 於 2-1-2018 11:36 發表

幾有心思,會蓋番住兩條邊
其他廠既hi capa 款唔會,由得成隻底座「懸浮」係滑架頂
作者: r3420083    時間: 5-1-2018 14:33

引用:
原帖由 Dave 於 6-12-2017 10:43 發表
後記:
早2 日去了打WARGAME ( 室外 ) ,用的是 MARUI 17 ,已改金滑架增加出氣量等基本改動,
打0.9J 的槍仔,理論上比原裝MARUI 134A 的後座力更大。
拿了手槍+3 隻匣去實戰打大場,打了兩小節,瞄準是方便了,只是舉槍到找紅點的位置需要習慣
而事後的紅點也沒病沒痛,應該不太擔心頂GBB 的問題。
順帶一題,歸零調節時的紅點移動相當明顯,一邊扭是一邊見到粒點郁,
師兄, 建議你去搵番有後備Ironsight的RMR底座, 咁樣o係舉槍到找紅點位置的瞄準過程, 會方便好多.

個人意見係, 唔同類似一般IPSC, 或者係步槍紅點鏡之類的視野咁大,
呢類RMR的細鏡, 如果冇Ironsight去先大概的對正, 係會令舉槍起始的瞄準會麻煩D, 甚至會瞄得"慢過頭"

一般你搵Trijicon或者係Suppressor Ironsight的圖片,
都會有類似的概念, 會將呢類Mini紅點鏡,
同埋加高左的Ironsight, 成一直線.
小弟唔識太多, 但真槍就通常會RMR mount冇後備準星, 所以就將個mount推前多少少,
岩岩好o係後準星的前面. 而氣槍版的就通常有部份係mount連後備準星.
不過去揀呢類有後備準星的mount時, 要留意有冇真係一樣高度, 有D真係亂黎, 前後完全差好遠.
作者: horenhim    時間: 5-1-2018 15:28

引用:
原帖由 r3420083 於 5-1-2018 14:33 發表

個人意見係, 唔同類似一般IPSC, 或者係步槍紅點鏡之類的視野咁大,
呢類RMR的細鏡, 如果冇Ironsight去先大概的對正, 係會令舉槍起始的瞄準會麻煩D, 甚至會瞄得"慢過頭"
經過了學習曲線就不會有慢過頭的問題, 只需要多練習
享受單點光學瞄準提供的速度及準繩度
作者: Dave    時間: 5-1-2018 15:40

引用:
原帖由 r3420083 於 5-1-2018 14:33 發表

師兄, 建議你去搵番有後備Ironsight的RMR底座, 咁樣o係舉槍到找紅點位置的瞄準過程, 會方便好多.

呢類RMR的細鏡, 如果冇Ironsight去先大概的對 ...
第一...MARUI 的GLOCK MOUNT 已經是一隻有IRON 西一隻冇IRON 西,任君選擇。然而在下練紅點手槍基本上不會去借助IRON 西甚麼的,紅點就是要快,還要用IRON 西去定位倒不如直接用IRON 西好了。
第二...手槍瞄準是要練的,因為步槍尾托已經固定了一點,步槍瞄準只需要槍頭指向對就是對,手槍不同,沒固定點,手勢決定快慢,所以說手槍難打得好就是這個原因。
第三...想練手槍紅點在下有一點心得,就是用可見LASER,開著,同時裝著紅點,找一個五米~八米的目標,大概拳頭大小的,垂手->舉槍,練習到一舉,LASER 就疊在目標上,同時紅點亦會出現在視線,練個一、二百次可有小成。
久而久之,一舉便是「大概」目標,同時肌肉會用紅點微調至完全準確。一句到尾,練習。
第四...紅點手槍數年前在下也有練,練來打CQB,HICAPA 加一個T1 相當笨重,但在10 米開外的距離,紅點是有其準度的優勢。

作者: r3420083    時間: 5-1-2018 16:15

引用:
原帖由 horenhim 於 5-1-2018 15:28 發表
經過了學習曲線就不會有慢過頭的問題, 只需要多練習
享受單點光學瞄準提供的速度及準繩度
反而我覺得用紅點, 係已經成左"直線"之後, 同埋對移動目標的觀察特別有效果.
不過可能都係未習慣, 所以本能下一舉槍, 都係會追左個Ironsight先
作者: r3420083    時間: 5-1-2018 16:31

引用:
原帖由 Dave 於 5-1-2018 15:40 發表

第一...MARUI 的GLOCK MOUNT 已經是一隻有IRON 西一隻冇IRON 西,任君選擇。然而在下練紅點手槍基本上不會去借助IRON 西甚麼的,紅點就是要快,還要用IRON 西去定位倒不如直接用IRON 西好了。
第二...手槍瞄準是 ...
自己都試過用紅點歸零後, o係16步左右, 向住類似半個頭咁大的目標.
除左係確保射中之外, 仲可以好清昕咁睇埋grouping, 係好好玩

至於"快", 我同意用紅點係比較快, 尤其係o係成直線後+對移動目標.
可能真係過往係練Ironsight多, 如果係要近但準, 例如係5米內要射一粒固定的電芯, 咁我用Ironsight係會快過用紅點
手槍難練, 易學難精, 小弟都同意.

回番師兄先:
1. 小弟新手一名, 目前係用緊Ace1Arms的RMR紅點. 我仲以為係馬記只係得冇Iron西添
2. 同意
3. 我都有試過交替打唔同距離的目標, 都係收槍, 再拔&舉槍, 射, 重復之類.
4. 可能我用的紅點鏡比較輕, 我又唔覺得笨重.(你用Aimpoint T1? 師兄犀利!Aimpoint我睇價錢已經驚, 雖然我知係好野黎)
作者: no-name    時間: 5-1-2018 17:50

小弟係 RMR 新手,上次老粒左人地隻 RMR 打左場 Outdoor,冇後西,感覺上係瞄既位高左少少,只要唔係渣到支槍斜晒,打幾匣習慣返個高度就唔會睇唔到粒點。
打遠距離優勢就非常明顯,唔會比支槍同個西遮左半個 target...
作者: 罪與佛    時間: 5-1-2018 19:18

其實手槍用紅點不是難瞄,而是過往可裝紅點的手槍不普及
多年來都是用只比槍管高幾mm的照門準星瞄準,所以極度習慣該瞄線,一舉槍就是那個位,不用說紅點,單單要用為避開silencer而設的高身準星,一下子已經會慢相當多,只係照門準星唔同紅點,無論你在邊個角度都唔會睇唔到(相反紅點錯角度,你都唔知應該擺支槍去邊個方向先搵得番),所以可以好快對番正,減少唔習慣造成的影響

------------------------------------------------------
如果是那些十零廿米的距離,雙方都是只伸個頭出來用手槍對射,一個有紅點一個用iron sight,就會覺得有紅點實在太舒服

作者: r3420083    時間: 28-1-2018 23:14

回師兄, 小弟因為試試下, 個北極熊手槍mount(Airsoft Artisan)有D問題
最後都係忍唔住試一試marui手槍紅點,再買埋sightmark minishot, 睇下有幾唔同

結果比較完, 同Ace1Arms紅點鏡, 仲有同北極熊mount的質素, 根本係兩回事
馬記粒紅點的清晰度, 睇落真係拍得住sightmark minishot
(馬記個mount都可以裝到minishot, 不過sightmark minishot, 會遮左個後備機械準星)

1. 試完北極熊mount for marui G17, 射射下, 發覺係個mount係fit唔實,
Ace1Arms鏡都算係可以抵抗到GBB的, 但本身個mount移位, 個鏡set得幾準都唔掂
(好輕微, 就咁睇slide係肉眼一時難睇到的移位, 但實際已經影響到好大)

2. Ace1Arms個手槍紅點, 同馬記比, 都係比較散光,
同埋因為Ace1Arms鏡, 根本係fit唔到入馬記mount
所以我直接轉埋用馬記鏡, 咁個sightmark minishot就留俾HK416次世代用

3. 馬記本身個backup sightmount, 都係全黑, 所以我就咁搵D白油, 油番D坑位
就算係最差情況下, 一開波拔槍, 萬一係未開紅點鏡時, 都仲可以用到機械準星頂住先
(不過仔細去睇番個水平, 馬記個後備準星都係有D高低差, 所以我都借左北極熊mount附送的高身前準星去裝,
咁就可以o係唔用/未用紅點鏡的時候, 都可以容易D瞄番岩適合的水平高度. 相太大, 貼唔到第2張去show呢一點)

Sorry今日仲覆舊貼, 不過師兄真係好推薦

圖片附件: 26269016_149255432400064_3911382598563135488_n.jpg (28-1-2018 23:14, 49.78 KB) / 該附件被下載次數 204

作者: BLSK    時間: 29-1-2018 10:06

哇好似幾正咁
有師兄話馬記隻鏡成8MOA,唔知可唔可以有大圖同其他鏡對比下
作者: clay82    時間: 1-2-2018 23:07

兩支鏡
aimpoint t1 2moa vs marui,大點係marui
張相好難focus, 純粹參考

個人觀感:
1. marui粒點真係幾大
2. marui兩粒鑼絲距離不對應rmr,rmr slide冇得裝,浪費左手頭上幾條rmr slide

圖片附件: IMG_0692.JPG (1-2-2018 23:07, 109.18 KB) / 該附件被下載次數 166

圖片附件: IMG_0691.JPG (1-2-2018 23:07, 115.91 KB) / 該附件被下載次數 169

圖片附件: IMG_0689.JPG (1-2-2018 23:07, 122.65 KB) / 該附件被下載次數 172

作者: Dave    時間: 2-2-2018 10:56

引用:
原帖由 r3420083 於 28-1-2018 23:14 發表
回師兄, 小弟因為試試下, 個北極熊手槍mount(Airsoft Artisan)有D問題
最後都係忍唔住試一試marui手槍紅點,再買埋sightmark minishot, 睇下有幾唔同

結果比較完, 同Ace1Arms紅點鏡, 仲有同北極熊mount的質素, 根 ...
有少少迷信既,話哂馬記肯出呢種小紅點自然有其自信,尤其是佢開宗明義話明對應GBB,即係好震得啦...
震到死點即刻品牌崩壞,我估佢不會咁搵命搏 ,所以都信佢是OK
作者: BLSK    時間: 2-2-2018 14:22

多謝師兄分享
我之前睇外國review個個人又裝到上FNX
不過我無仔細睇可能有改裝
作者: RCOOH    時間: 20-12-2018 20:33

今日見到捅公終於番貨,入手左一開鏡,正呀喂!紅點成像靚過A1A,最光雖然有輕微散光但實在正過何老申太多。

A1A上Glock在我本人而言根本瞄唔到,鬼影變幻點,而且加太重磅好食氣......
作者: minecraftrjj    時間: 5-1-2019 11:57     標題: 想請問呢一隻紅點鏡 MARUI MICRO PRO SIGHT

因為我近排換咗吉打鋁SILDE
想請問可唔可以裝落去?
定係要執少少?

吉打鋁SILDE for (TM G17)
想買MARUI MICRO PRO SIGHT裝落去
我驚買咗返嚟裝唔到落去
作者: RCOOH    時間: 5-1-2019 12:09

我條濕9 design可以裝,fit到螺絲都慳番,吉打係換料唔改尺,照理可以無痛直上。
作者: EF66-1192    時間: 6-1-2019 17:28

引用:
原帖由 Dave 於 2017-12-6 06:01 PM 發表

sorry 沒有rmr
只知兩個螺絲的距離是13.5mm
師兄,請問個13.5係說明書寫定師兄自己度既?
作者: Dave    時間: 7-1-2019 10:38

引用:
原帖由 EF66-1192 於 6-1-2019 17:28 發表

師兄,請問個13.5係說明書寫定師兄自己度既?
自己度的
作者: ayaka    時間: 7-1-2019 13:15

MARUI MICRO PRO SIGHT係用DOCTER數MOUNT加上自家方形對位柱
小弟改了MARUI GLOCK MOUNT裝了SIGHTMARK & 防彈膠片

圖片附件: 20190107_105327.jpg (7-1-2019 13:15, 201.36 KB) / 該附件被下載次數 206

圖片附件: 20190107_105340.jpg (7-1-2019 13:15, 203.74 KB) / 該附件被下載次數 208

圖片附件: 20190107_105312.jpg (7-1-2019 13:15, 191.36 KB) / 該附件被下載次數 198

圖片附件: 20190107_105427.jpg (7-1-2019 13:15, 163.59 KB) / 該附件被下載次數 204

作者: EF66-1192    時間: 7-1-2019 18:02

引用:
原帖由 ayaka 於 2019-1-7 01:15 PM 發表
MARUI MICRO PRO SIGHT係用DOCTER數MOUNT加上自家方形對位柱
小弟改了MARUI GLOCK MOUNT裝了SIGHTMARK & 防彈膠片
原來docter 數岩裝
感謝師兄,我要出手了

姐係我買docter mount就裝到marui 鏡

作者: ayaka    時間: 7-1-2019 18:41

引用:
原帖由 EF66-1192 於 7-1-2019 18:02 發表

原來docter 數岩裝
感謝師兄,我要出手了

姐係我買docter mount就裝到marui 鏡
YES, 但馬記鏡底下4隻角無對位窿, 買MOUNT時要留意下, 或番來自己執走柱仔
作者: BLSK    時間: 7-1-2019 19:07     標題: 回覆 76# 的帖子

我都係襯呢支Inforce APLC 靚仔
作者: RCOOH    時間: 7-1-2019 19:26

引用:
原帖由 BLSK 於 7-1-2019 19:07 發表
我都係襯呢支Inforce APLC 靚仔
我買國貨Olight或NEX好過,打幾下支APL自己飛pin......永糕正品Inforce買四支衰三支,得最古董支9VX係冇病冇痛......

作者: EF66-1192    時間: 7-1-2019 20:36

引用:
原帖由 ayaka 於 2019-1-7 06:41 PM 發表

YES, 但馬記鏡底下4隻角無對位窿, 買MOUNT時要留意下, 或番來自己執走柱仔
感謝大大支援
我睇中隻mount 係鋁料應該執得輕鬆d
作者: TheOrigina1    時間: 7-1-2019 20:49

咩係doctor數? 想學野 有枝m&p9l
作者: EF66-1192    時間: 7-1-2019 20:57

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 2019-1-7 08:49 PM 發表
咩係doctor數? 想學野 有枝m&p9l
https://outerimpact.com/shop/red ... xdm-xds-pistol-m-r/

姐係唔同既 Mount pattern
Info for u sir
作者: BLSK    時間: 7-1-2019 22:03     標題: 回覆 80# 的帖子

我唔捨得實戰唔知 驚中槍會爆玻璃
不過呢支係上螺絲喎,玩具都會甩?
作者: RCOOH    時間: 7-1-2019 22:05

引用:
原帖由 BLSK 於 7-1-2019 22:03 發表
我唔捨得實戰唔知 驚中槍會爆玻璃
不過呢支係上螺絲喎,玩具都會甩?
APL兩邊開關掣都係用pin固定,我裝上支我們XDM打幾鎗就左邊掣飛pin然後散左,好在砌得番埋。

APL真野黎架,上氣鎗都可以震到飛pin咁上真鐵咪自爆?Inforce真品衰過玩具,偏偏馬老二擺明係玩具但實際質素仲好過平價真品.....

作者: TheOrigina1    時間: 8-1-2019 03:09

引用:
原帖由 EF66-1192 於 7-1-2019 20:57 發表

https://outerimpact.com/shop/red ... xdm-xds-pistol-m-r/

姐係唔同既 Mount pattern
Info for u sir
thanks
仲想問下邊隻鏡係可以上到m&p9l?
我有隻copy trijicon 係唔啱位

作者: ayaka    時間: 8-1-2019 12:04

引用:
原帖由 RCOOH 於 7-1-2019 22:05 發表

APL兩邊開關掣都係用pin固定,我裝上支我們XDM打幾鎗就左邊掣飛pin然後散左,好在砌得番埋。

APL真野黎架,上氣鎗都可以震到飛pin咁上真鐵咪自爆?Inforce真品衰過玩具,偏偏馬老二擺明係玩具但實際質素仲好過 ...
咁差...
我只有APLC, 制的PIN只可由上面打入, 裝上了GLOCK會比下身檔住, 應唔會震到甩PIN
作者: ayaka    時間: 8-1-2019 12:05

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 8-1-2019 03:09 發表

thanks
仲想問下邊隻鏡係可以上到m&p9l?
我有隻copy trijicon 係唔啱位
MP9L塊PLATE有四方對位柱, 執走對位柱應可上DOCTER MOUNT PATTERN的鏡

作者: TheOrigina1    時間: 9-1-2019 02:53

引用:
原帖由 ayaka 於 8-1-2019 12:05 發表

MP9L塊PLATE有四方對位柱, 執走對位柱應可上DOCTER MOUNT PATTERN的鏡
thank you
作者: TheOrigina1    時間: 9-1-2019 23:30

其實手痕買左馬記紅點
想問下點zero
作者: EF66-1192    時間: 24-1-2019 11:10

引用:
原帖由 ayaka 於 2019-1-7 06:41 PM 發表

我買左隻Docter sights base唔知點解唔岩數,塊base 窄過marui洞位
作者: ayaka    時間: 24-1-2019 12:06

引用:
原帖由 EF66-1192 於 24-1-2019 11:10 發表

我買左隻Docter sights base唔知點解唔岩數,塊base 窄過marui洞位
咁個BASE應該錯數...我馬記鏡, SIGHTMARK, Docter都共通
作者: EF66-1192    時間: 26-1-2019 02:09

引用:
原帖由 ayaka 於 2019-1-24 12:06 PM 發表

咁個BASE應該錯數...我馬記鏡, SIGHTMARK, Docter都共通
頂距,問果間野話距用copy 數既docter鏡做數
寫又唔寫清楚,距又以為自己岩真數

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0