標題: 估唔到日本仔成屋都係Made in China [打印本頁]

作者: MG-42    時間: 9-12-2017 03:34     標題: 估唔到日本仔成屋都係Made in China

作者: Ben_9413    時間: 9-12-2017 09:41

引用:
原帖由 MG-42 於 2017-12-9 03:34 發表
變左日本城..
https://www.youtube.com/watch?v=5Ji7X0e7AE4
要祼跑
作者: JBL    時間: 9-12-2017 09:55

作者: kornhill401    時間: 9-12-2017 12:57

世界輪流轉,70年代,香港人的家電用品,汽車.
多數都是Made in Japan,現在輪到日本人用MIC都好應該. Thx for sharing.
作者: gtoray    時間: 9-12-2017 13:15

又估唔到日本仔會拍個咁既節目喎
作者: loveless    時間: 9-12-2017 13:56

有分別.
生產同自主係兩回事.

個人o甘諗:
消費者貨比貨後選擇去買 美的冷氣 / 華為手機 /  天塞紅酒之類,
o甘係中國贏.
如果消費者只係買中國造既外國牌子, 即係Apple / Panasonic 之類,
應該係另一樣野.

舉個例, 大家都有MIC既衣褲鞋襪,
但有幾可肯優先選擇購買掛正中國牌子既衣物?
中國製衣業生產全球一半衣物,  但到今日都未有能力建立出響國際層次有影響力既服裝品牌.
Vancl 曾經係最接近國際化既中國牌子, 但點睇都仲係爭好多班.

我諗到2個範圍, 係由中國自主再伸延去領導國際消費市場:
1. 電動車輛
2. LED 照明
作者: Epxaiual    時間: 9-12-2017 15:24

過多十年八年又要拍多次..MIV
作者: rho837    時間: 9-12-2017 17:17

呢啲間題其實有可以掉翻轉講! 試試拿走日本公司製造既產品或部件! 咪一樣...........
作者: hang2    時間: 9-12-2017 17:41

過多十年八年係柬浦寨,越南
中國仲做尼D好失敗......廉價公廠
作者: MG-42    時間: 9-12-2017 22:19

作者: MG-42    時間: 9-12-2017 22:35

作者: hang2    時間: 9-12-2017 23:43

中國而家做都做高科技高增值野la
又隱形布 又無人駕駛
車牛仔布, 穿皮鞋,留番比中南半峊國家
作者: hang2    時間: 9-12-2017 23:44

delete
作者: 48191    時間: 10-12-2017 00:58

IPhone? 中國工廠咪係OEM,錢一樣俾人哋賺哂。
成日話MIC有幾勁,勁極都係出人頭、搞血汗工廠。勁響邊呢?
都係一樣嘢,中國品牌家電之類嘅消費品,如果能夠做出名堂,有口皆碑才算是真正的成功。
一味響度講「MIC嘅IPhone」,但係Apple唔係中國品牌。
60蚊個Set lunch同200幾以上一個餐,閣下只睇到價錢,而並不明白甚麼是價值。
引用:
原帖由 MG-42 於 9-12-2017 22:35 發表

用唔失敗? 做先失敗? 蘋果都想iPhone全USA造,但用家群比唔起呢個成本,你比到嗎?
但全屋都係... 冇銷量點勁都冇用,有市場才有銷量,市場90%都係接受到$60蚊午餐,你走去自命清高玩$200個餐,最後整個市場都在$60那人 ...
作者: type38    時間: 10-12-2017 01:19

assembled by china 同made in china 都分唔開既人真係笑而不語
請教Iphone有邊parts零件係中國制?
講緊個鏡頭都係產自Sony 日本工場

起中國組係因為富士康大規模用15 天就做到人地 9 個月既野加上中國限制稀土出口
作者: 48191    時間: 10-12-2017 01:30

優勢就在於稀土金屬而已,否則...
Mmm....對於電子產品不熟悉的人,真的會分不開「Assembled by China」同「Made in China」的分別。IPhone背後面寫的並不是「MIC」,用過的人(某人認知為自命清高的那種)會知道,未用過的人當然不懂,笑而不語是應對不懂的人的最佳方法。
引用:
原帖由 type38 於 10-12-2017 01:19 發表
assembled by china 同made in china 都分唔開既人真係笑而不語
請教Iphone有邊parts零件係中國制?
講緊個鏡頭都係產自Sony 日本工場

起中國組係因為富士康大規模用15 天就做到人地 9 個月既野加上中國限制稀土 ...
作者: loveless    時間: 10-12-2017 02:50

明明可以以事論事,點解總係要人身攻擊至C服呢
作者: 新手一隻    時間: 10-12-2017 03:41

作者: ooshu    時間: 10-12-2017 07:24

其實一d都唔出奇。。因為現時中國以低價製造業影響外國行業。。。所以好多野都係中國製造。。香港大部分汽車零件包括電器。。服裝都係中國製造。。
作者: 48191    時間: 10-12-2017 07:39

現在在中國大陸生產的成本已經比起外國生產成本差不多睇齊。就以福旺集團為例,福旺集團在美國設廠,是否意味著汽車玻璃行業已經脫離「勞工密集式」的生產模式?值得諗一諗。
引用:
原帖由 ooshu 於 10-12-2017 07:24 發表
其實一d都唔出奇。。因為現時中國以低價製造業影響外國行業。。。所以好多野都係中國製造。。香港大部分汽車零件包括電器。。服裝都係中國製造。。

作者: JBL    時間: 10-12-2017 08:18

作者: reniless    時間: 10-12-2017 13:53

引用:
原帖由 loveless 於 9-12-2017 13:56 發表
有分別.
生產同自主係兩回事.

個人o甘諗:
消費者貨比貨後選擇去買 美的冷氣 / 華為手機 /  天塞紅酒之類,
o甘係中國贏.
如果消費者只係買中國造既外國牌子, 即係Apple / Panasonic 之類,
應該係另一樣野.

...
大陸無人機,領先世界(民用)。
大陸成衣欠缺高級面料,loveless正好係日本高級面料商成衣。
作者: rho837    時間: 10-12-2017 17:00

引用:
原帖由 JBL 於 10-12-2017 08:18 發表

聽得多就會慣,同檯食飯各自修行,人格大顯現.......
對住某幾個人! 我一早冇哂感覺! 性格係天生, 冇得改變!
作者: MG-42    時間: 11-12-2017 01:32

作者: MG-42    時間: 11-12-2017 02:09

作者: 48191    時間: 11-12-2017 06:59

閣下不懂就是不懂,對你多解釋亦無益。

作者: 48191    時間: 11-12-2017 07:29

福旺集團,執汽車玻璃業之牛耳,因為需要將貨物賣美國,而在美國設廠。再加上美國政府低價租地、減稅等因素,令到美國工業正開始回流,亦間接顯示出在中國製造成本亦越來越高。美國正以廿多年前大陸的把戲來陰乾中國。
中國大陸以勞工密集式工業起家,核心技術依然在外國公司手工。如果你去認真檢視「國產手機」的零件製造商,我相信你不會再駁下去。
再重申一次,中國製造的招牌只是出人頭,而勞工並不是無可取代,也就是說今天用你的人,明天可以去印度、越南僱用他們的人。商家佬只是睇錢份上,哪裡成本低就去哪裡;而中國的「出人頭」優勢亦開始走向盡頭。
引用:
原帖由 MG-42 於 11-12-2017 02:09 發表

可能人地只想慳運輸成本,同國家設廠供應同地區,出前一丁咁樣, 如果照你講.. 成本一樣都山長水遠運來造,造完山長水遠送番去明蝕運費,你更聲稱iPhone大陸只砌不造... 落埋China marking都明益中國佬,咁就真係有情有 ...
作者: yuen95    時間: 11-12-2017 08:31

係某d人眼中凡親係中國做的都唔係核心技術
作者: loveless    時間: 11-12-2017 09:02

其實呢, 上面Reni兄講左...民用無人機.

無人機同相機Stabilizer市場,
中國不論係技術開發或生產, 都係龍頭.

中國固然有好多陋病, 但同時亦有數唔盡既優勢.
如果乜都盲撑中國, 只係竉壞佢害左佢.
相反如果乜都睇少中國, 到輸到盡頭o個日就都仲係R緊頭只能呻呻呻

美國3D Robotics原本主力發展無人機市場,
最高峰時佔美國本土市場17%,
雄心壯志要領導世界,
燒完投資者接近一億美金後, 完全輸晒.
剛剛宣佈將開發中新技術注入對頭DJI 去救亡.
作者: JBL    時間: 11-12-2017 09:10

作者: dogjumpjump    時間: 11-12-2017 09:26

現實就係咁, 幾十年前 就係made in Hong Kong , made in Japan 多,
阿爸阿媽仲話日本貨易壞, 美國最好
有好多人去外國買手信返來先發現made in Hong Kong
作者: yuen95    時間: 11-12-2017 09:31

就講電視機,由芯片,面板到組裝都係大陸一手包辦,依d都叫冇核心技術的話唔知咩叫核心技術lu
作者: pbay    時間: 11-12-2017 10:20

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 11-12-2017 09:26 發表
現實就係咁, 幾十年前 就係made in Hong Kong , made in Japan 多,
阿爸阿媽仲話日本貨易壞, 美國最好
有好多人去外國買手信返來先發現made in Hong Kong
依家倒轉, 當乜都Made in China既時候,
D人又追求返made in Japan, USA, HK   
尤其食物, 奶粉, 藥物, 尿片, 廁所板....
作者: rho837    時間: 11-12-2017 10:22

引用:
原帖由 MG-42 於 9-12-2017 22:19 發表

咁肯定有電腦,電話用上到CGF回post先
用到! 乜你唔知某部分啲CHIP set係日本仔發明及專利呀喎! 就連Apple II都係用NEC/富士通IC!

作者: reniless    時間: 11-12-2017 10:38

今曰先睇條片,講衣物鞋履 ,我一身上下九成係意大利造,唔怕輸剩條底褲。
作者: rho837    時間: 11-12-2017 12:33

引用:
原帖由 reniless 於 11-12-2017 10:38 發表
今曰先睇條片,講衣物鞋履 ,我一身上下九成係意大利造,唔怕輸剩條底褲。
我都輸唔哂, 不至于全羅跑! 我全身啲衣服都係(中國生產)! 只係條底褲係100 % (澳洲製造), 隻手錶(歐洲製造), 對鞋係(印度生產)! 我架單車就100%冇中國生產!

作者: loveless    時間: 11-12-2017 13:02

我窮到成身冇件係中國造
唔係越南就係孟加拉...

錶鞋皮帶銀包呢D唔係衫另計
作者: reniless    時間: 11-12-2017 13:45

深圳銳意打造成為智慧城市,最近福田區發佈咗個2017-2035規劃,過幾年咪睇下大陸係唔係得個空喊口號地方。
作者: loveless    時間: 11-12-2017 14:28

引用:
原帖由 reniless 於 11-12-2017 13:45 發表
深圳銳意打造成為智慧城市,最近福田區發佈咗個2017-2035規劃,過幾年咪睇下大陸係唔係得個空喊口號地方。
到時有IoT智能喊口號機代勞  
作者: Nova_Dust    時間: 11-12-2017 14:57

小弟認為那裡做的倒是其次,QC比較重要。買東西貨比三家不吃虧,現在很多時候是比質量,有時候價錢也未必能反映一切。

買東西最重要的是用到它,有時候看見自己用壞卅用舊了一樣東西心裡都有一種欣慰的感覺。
作者: loveless    時間: 11-12-2017 15:23

今時今價錢差不多已不能反映任何事.
因為消費者懶,
唔願花時間去明白質量既根本.
作者: rho837    時間: 11-12-2017 15:40

引用:
原帖由 reniless 於 11-12-2017 13:45 發表
當年大西北.......跟着又乜乜豬三腳....又到錢海....近年期又大環區...年年都有新朵!

豬三腳個陣時都加强力度去推動三隻腳打造成為乜乜現代化高科技環保智能超自動化高素質生產生物科技尖端生化機因然究科學配合中西互謂互利極先進科研成果结合成優質生活成為亜周區中心輸樓求同全易成為雙方搞好經濟河蟹共赢世界第一乜乜....中西成藥乜乜藥業港.......當年深震都好似有份參與其中???

作者: queen    時間: 11-12-2017 16:09

大陸確係有好多産品都領導全球,唔講航拍,以小弟本業為例,近呢十五年香港建築業用的玻璃同鋁材,基本上已經全部都係大陸製,某程度上全東南亞都係,而且大陸玻璃廠可生産尺寸亦係冠絕全球.....

但分別就係大陸自己都知國內用玻璃同出口用係兩回事,國内用質素差好多,而早兩年去中東某大型基建工程,就講明唔用大陸玻璃…証明大陸貨係比唔到信心人,亦表明其他人眼裡大陸只能出産cheap嘢,高端嘢免問....

分別就係一D人會用千幾吹買件日本/外國潮Tee,但用一舊水買件大陸tee會覺得唔值一樣....
作者: reniless    時間: 11-12-2017 16:18

華大基因
作者: loveless    時間: 11-12-2017 17:50

引用:
原帖由 reniless 於 11-12-2017 16:18 發表
華大基因
中國應該出見得場面既鞋膏鞋油, 砌低Saphir
作者: reniless    時間: 11-12-2017 17:58

引用:
原帖由 loveless 於 11-12-2017 17:50 發表

中國應該出見得場面既鞋膏鞋油, 砌低Saphir
saphir淘寶買已好抵買

作者: loveless    時間: 11-12-2017 18:08

引用:
原帖由 reniless 於 11-12-2017 17:58 發表

saphir淘寶買已好抵買
唔淘既人會話係假既 !!
作者: rho837    時間: 11-12-2017 18:51

引用:
原帖由 queen 於 11-12-2017 16:09 發表
大陸確係有好多産品都領導全球,唔講航拍,以小弟本業為例,近呢十五年香港建築業用的玻璃同鋁材,基本上已經全部都係大陸製,某程度上全東南亞都係,而且大陸玻璃廠可生産尺寸亦係冠絕全球.....

但分 ...
我同學仔間玻璃廠就係係大陸, 冇計地方一定要好大至達到合理成本大量生產, 投資額好大, 用德國生產線, 每年生意額有20億但利潤算一般! 金鐲鋁材日本進口! 佢地情願保持質素搛小啲都唔想咩鑊!
作者: 48191    時間: 11-12-2017 20:49

如果想俾都人信心,係要時間去改變大陸人「搵快錢」心態同著重真正的R&D,而唔係一味抄。
但可惜眼光短淺的人太多,而且亦不知「商譽」為何物的人亦多。著重吹捧,到頭來卻像一陣風,產品熱潮來也快,去也快。「風火輪」就是一個明證。
兩、三年前,大陸一櫃櫃風火輪運落嚟香港轉口,當初並無任何問題,但係後來幾間空運公司貨箱著火,甚至在運入機場途中著火,機管局就發指引去介定這類「Scooter」是潛在危險品,一時班貨主風聲鶴唳,到後來半年,美國NTSB才發出警告,完全不準入囗(除非拆電先可上機)。
本來Scooter是大有可為,只可惜大陸QC又係得啖笑,大部分的UN38.3都係假嘅(又或者翻用來蒙騙空運公司甚至海關),那還有何信心可言?
引用:
原帖由 queen 於 11-12-2017 16:09 發表

但分 ...
作者: ++朗++    時間: 12-12-2017 11:03

引用:
原帖由 MG-42 於 11-12-2017 01:32 發表

請問assembled by china是否等於入面冇部件係made in china ? 即係中國組裝assembled by china入面就唔可以有野made in china?  

你地大大聲係咪肯定 ?!  你敢唔敢肯定先?
apple大部份CNC件都係大陸做
先唔講內部
最基本鋁機身都係大陸做
作者: loveless    時間: 12-12-2017 11:40

LVMH 早幾個月被報導其實響羅馬尼亞設有工廠,
專生產 LV 鞋面, 再送去意大利或法國車上鞋底, 今佢可以合法標幟意大利/法國造.
工廠內工人平均薪金係每月港幣$1200, 2017年計.

呢D技倆, 去到所謂既金字塔頂一樣係o甘狗.
一般中國企業欠缺係正確既奸狗式管理同正確既奸狗式遠見,
要正面同世界一流企業打硬仗, 首先要建立/累積/收購全球化既經驗,
即係點去冧/昆掂所有唔同文化唔同階層既消費者,
而唔係安份於淘寶揾到turnovero個幾招..
作者: Dave    時間: 12-12-2017 11:59

引用:
原帖由 loveless 於 12-12-2017 11:40 發表
LVMH 早幾個月被報導其實響羅馬尼亞設有工廠,
專生產 LV 鞋面, 再送去意大利或法國車上鞋底, 今佢可以合法標幟意大利/法國造.
工廠內工人平均薪金係每月港幣$1200, 2017年計.

呢D技倆, 去到所謂既金字塔頂一樣係 ...
天下烏鴉一樣黑,無商不奸,無奸不商,呢個道理世界通行,唔好再說甚麼臭虫論了,面對現實就好。
商家出牌頭標高價吸金,客人科水開心以為品質保證再笑人低檔大6 仔野,win win 雙嬴。
太清高太純潔係因為沒活過在商場,好簡單,你有粒臭魚蛋,一毫子都唔值,但有一班人同你100 蚊一粒咁買...
你會收一百蚊袋袋平安,定係同佢講粒魚蛋臭呢?
一百蚊唔夠?有人同你收購一萬粒,即100 萬買你10000 粒臭魚蛋,你又賣唔賣呢?
良心...有價講。

作者: loveless    時間: 12-12-2017 12:11

引用:
原帖由 Dave 於 12-12-2017 11:59 發表

天下烏鴉一樣黑,無商不奸,無奸不商,呢個道理世界通行,唔好再說甚麼臭虫論了,面對現實就好。
商家出牌頭標高價吸金,客人科水開心以為品質保證再笑人低檔大6 仔野,win win 雙嬴。
太清高太純潔係因為沒活 ...
所以LVMH 每年要洗40億美金響marketing.
呢樣都係成本.

到頭來, 係社會既錯
作者: NCP013    時間: 12-12-2017 12:19

本大大本, 印刷精美Vickers Guide, 都係PRINTED AND BOUND IN CHINA
作者: Dave    時間: 12-12-2017 12:26

引用:
原帖由 loveless 於 12-12-2017 12:11 發表

所以LVMH 每年要洗40億美金響marketing.
呢樣都係成本.

到頭來, 係社會既錯
消費享樂主義又好,一毛不拔用到爛到底才換也好,
也只是資金流動快慢的分別,跟快樂與否沒有太大關係,
人賺錢多,洗錢多,賺錢少,洗錢少,各有各好,
但看清現實遊戲玩法,不要人云亦云,在任何年代都是正確的事。
作者: rho837    時間: 12-12-2017 12:43

其實中國現時優勝之處係比較起其他國家以較底成本做普通生產及加工產品! 而呢類工業生産在其他國家以經可以做到不過成本比較高過中國, 中國係欢迎這類工業! 至于高科技生產避免技術外流就由開發國家自行設計及製造生產再入口中國加工!

For example: 我自己有投資一個工業電力系统; 開發及全球PATENT係原自于澳洲, 澳洲負責做(最重要核心技術)銅合金度電片再出口到中國加工包膠殻, 而别一個配套膠殻就在印度生産, 成品就係把中國完成件装入印度製成品就等如一件完成產品, 别外後加配套系统由越南及美國負責生產. 五個地方夾埋生產出來成本比較平之如最重要係"冇人"能够抄袭到出來, 中國有公司試過抄袭我們套系统産品但因銅合金片技術掌握不到以至運作上不能達標在三日內過熱斷路着火! 所以澳洲公司早早估計亜洲地區會有抄袭問題就花了10年時間R&D秘密銅合金技術更不會外流生產有關物料, 10年後中國發明到的時候我地以經佔哂大部分市場及進化產品推出!
作者: loveless    時間: 12-12-2017 12:54

引用:
原帖由 NCP013 於 12-12-2017 12:19 發表
本大大本, 印刷精美Vickers Guide, 都係PRINTED AND BOUND IN CHINA
我記得睇過Larry 響網上噴到嘈什麼"點解唔係美國印云云" 既人一面屁
作者: loveless    時間: 12-12-2017 12:57

引用:
原帖由 Dave 於 12-12-2017 12:26 發表

消費享樂主義又好,一毛不拔用到爛到底才換也好,
也只是資金流動快慢的分別,跟快樂與否沒有太大關係,
人賺錢多,洗錢多,賺錢少,洗錢少,各有各好,
但看清現實遊戲玩法,不要人云亦云,在任何年代都是正 ...
賺錢少洗錢多點算
作者: reniless    時間: 12-12-2017 13:09

引用:
原帖由 loveless 於 12-12-2017 12:57 發表

賺錢少洗錢多點算
洗錢係講開心,唔係講洗多洗少的(導遊姐姐講)。
作者: Dave    時間: 12-12-2017 13:13

引用:
原帖由 loveless 於 12-12-2017 12:57 發表

賺錢少洗錢多點算
借!

丫唔係...係融資...
之後再搵d 「財務賊惑師」幫你債務重組一身輕
作者: loveless    時間: 12-12-2017 13:38

引用:
原帖由 reniless 於 12-12-2017 13:09 發表

洗錢係講開心,唔係講洗多洗少的(導遊姐姐講)。
即刻去買對LV 先
作者: loveless    時間: 12-12-2017 13:39

引用:
原帖由 Dave 於 12-12-2017 13:13 發表

借!

即刻去賣對LV 先
作者: rho837    時間: 12-12-2017 13:50

引用:
原帖由 Dave 於 12-12-2017 13:13 發表

借!

好易! 劏啲內藏去賣! 連本載利翻埋泥!
作者: rho837    時間: 12-12-2017 13:52

https://www.youtube.com/watch?v=yY86vH7z9qA

用USD$115 trade ditcoin!  買牛呀!

佢係FB話250元買林保! 都唔知邊句真?

作者: reniless    時間: 12-12-2017 14:24

識個有錢阿姨就得啦!
有時老虎發現啲新嘢,
問我邊度得返嚟,
我都係話有個有錢阿姨送。
作者: loveless    時間: 12-12-2017 14:25

引用:
原帖由 rho837 於 12-12-2017 13:52 發表
https://www.youtube.com/watch?v=yY86vH7z9qA

用USD$115 trade ditcoin!  買牛呀!

佢係FB話250元買林保! 都唔知邊句真?
對VinWiki有興趣D...
全程 kickstarter 包裝手法,
起左一年多少少,
即係就黎有得被融資或被發達
作者: 48191    時間: 12-12-2017 23:15

The Sims入面嘅Aunt Rosebud原來真係存在㗎!?
引用:
原帖由 reniless 於 12-12-2017 14:24 發表
識個有錢阿姨就得啦!
有時老虎發現啲新嘢,
問我邊度得返嚟,
我都係話有個有錢阿姨送。

作者: pbay    時間: 14-12-2017 17:13

引用:
原帖由 rho837 於 12-12-2017 12:43 發表
...中國有公司試過抄袭我們套系统産品但因銅合金片技術掌握不到以至運作上不能達標在三日內過熱斷路著火! 所以澳洲公司早早估計亜洲地區會有抄袭問題就花了10年時間R&D秘密銅合金技術更不會外流生產有關物料, 10年後中國發明到的時候我地以經佔哂大部分市場及進化產品推出!
中國最弱暫時都係材料科學, 呢關突破唔到, 重工業就無法有原創力, 只能繼續做代工....
作者: rho837    時間: 15-12-2017 02:17

強國抄襲專利產品好西利! 但秘製技術就冇辦法在短時間內抄襲得到! 不過再抄襲多20年後強國會係全球最有實力開發新技術國家之一!
作者: horenhim    時間: 15-12-2017 14:38

開文酸他國人民, 何不修身審視一下自己的生活質素, 然後再跟大家分享一下有甚麼貼地的MIC產品是好用又被港人違忘的, 豈不樂哉? 這事不能假手於人, 要靠自己喔! 切身感受是重點
作者: loveless    時間: 15-12-2017 21:51

我OT緊.

面前用既係Lenovo電腦,
Yealink 電話系統,
GlocalMe 既全球wifi蛋
公司派既iPhone,  
POSH 既檯檯凳凳,
Canon 既Imagerunner 影印機,
Arristo 咖啡機, Miele吸塵機, 小寶智能機械人...

要揾有乜唔係MIC 反而有難度.
作者: tf141    時間: 16-12-2017 13:17

引用:
原帖由 horenhim 於 15-12-2017 14:38 發表
開文酸他國人民, 何不修身審視一下自己的生活質素, 然後再跟大家分享一下有甚麼貼地的MIC產品是好用又被港人違忘的, 豈不樂哉? 這事不能假手於人, 要靠自己喔! 切身感受是重點
只係轉post一個日本當地電視節目,自己覺得酸係自己問題啫
人地真真正正日本人接受咗,又唔見得個個都覺得酸,何不修身審視一下自己的器量 ?
作者: loveless    時間: 16-12-2017 14:25

外國企業有所謂良心的話,
中國製造業就唔會有今日.

同樣道理之下,
今日既局面,
消費者責任, 其實最大.

到有朝一日,
買西班牙牌子既Jamon ,
或意大利牌子Prosciutto,
一睇包裝原來都係中國造既金華火腿,
就真的噴飯了..
作者: rho837    時間: 16-12-2017 18:05

引用:
原帖由 loveless 於 16-12-2017 14:25 發表
外國企業有所謂良心的話,
中國製造業就唔會有今日.

同樣道理之下,
今日既局面,
消費者責任, 其實最大.

到有朝一日,
買西班牙牌子既Jamon ,
或意大利牌子Prosciutto,
一睇包裝原來都係中國造既金華火腿, ...
喂! 咁都俾你估中! 而家有人係大陸學(抄襲) 水牛芝士及鬼佬CAM華火腿......
作者: 48191    時間: 16-12-2017 19:21

唔L係啩!
引用:
原帖由 rho837 於 16-12-2017 18:05 發表

喂! 咁都俾你估中! 而家有人係大陸學(抄襲) 水牛芝士及鬼佬CAM華火腿......

作者: rho837    時間: 17-12-2017 09:17

引用:
原帖由 48191 於 16-12-2017 19:21 發表
唔L係啩!
強國有錢佬思維! 唔講你唔知, 俾香港人更加愛外國產品!
作者: 48191    時間: 17-12-2017 13:30

佢哋堅係買外國貨定買仿品先?
引用:
原帖由 rho837 於 17-12-2017 09:17 發表

強國有錢佬思維! 唔講你唔知, 俾香港人更加愛外國產品!

作者: rho837    時間: 17-12-2017 19:01

引用:
原帖由 48191 於 17-12-2017 13:30 發表
佢哋堅係買外國貨定買仿品先?
唔敢講! 但一定有小部份商人靠抄襲賣次貨發大達, 有錢享受就100%來佬正貨!

我係深圳識一間造花𣄃蔘既上市大企業, 佢地話原材料(純正花𣄃篸粉)從加拿大某某大公司入口, 世界真細小! 我同學仔移民加拿大就係在那間大公司工作, 那公司𨍭生產纯正花𣄃蔘薬粉原材料出口, 同他Chat時講過呢間深圳間公司有幫他買材料, 他就火都來埋説記得呢間公司十年來只買過一次500kg藥粉, 跟着只係成日sent emails來取單價但冇幫襯! 連其他行家都係話小心呢間公司搞搞震冇幫襯! 但係深圳呢間公司業績報導係產品含100%纯正加拿大花𣄃蔘, 每年消路十億生意額...有人寄該公司產品去加拿大驗證, 發現產品內跟本冇花𣄃蔘成份! 冰山一角 難怪本地咁多水貨客載貨北上, 某些人(中產)對上便啲產品的確有些保留...

作者: 48191    時間: 17-12-2017 21:07

唉....同某外國奶粉公司撤出中國的故事如出一轍⋯⋯
輸入一噸奶粉,竟然有十噸銷量一樣。
引用:
原帖由 rho837 於 17-12-2017 19:01 發表

唔敢講! 但一定有小部份商人靠抄襲賣次貨發大達, 有錢享受就100%來佬正貨!

我係深圳識一間造花𣄃蔘既上市大企業, 佢地話原材料(純正花𣄃篸粉)從加拿大某某大公司入口, 世界真細小! 我同學仔移民 ...

作者: loveless    時間: 18-12-2017 12:34

明治好似從來冇撤出過中國.

2013年明治宣佈停止在中國售賣嬰兒奶粉,
最主要原因係2010年宮城縣口蹄疫, 2011年日本大地震後核泄漏,
令明治奶粉長期在中國受到入口禁令,
當時明治放棄入口日本本土罐裝,轉而購入澳洲奶源生產,
但無法長期負擔所帶來的額外成本.
到2013年, 再遇上中國對外國奶粉公司進行反壟斷調查,
明治終於決定唔再在中國保留嬰兒奶粉市場.

明治在中國停售奶粉的同年,
明治乳業開始在蘇州生產明治奶類及乳類產品,
到2015年明治在廣州的廠房完工, 開始明治生產朱古力及雪糕.

Meiji 在中國仲有好多路數, 唔覺佢想撤出中國.
明治乳業(蘇州)有限公司(中國)
明治乳業(蘇州)有限公司 上海分公司(中國)
明治制果食品工業(上海)有限公司(中國)
明治雪糕(廣州)有限公司(中國)
明治醫藥(山東)有限公司(中國)
汕頭經濟特區明治醫藥有限公司(中國)

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0