標題: 想喊...啱啱買咗個Blackhawk Omnivore冇燈版 [打印本頁]

作者: tf141    時間: 29-12-2017 00:09     標題: 想喊...啱啱買咗個Blackhawk Omnivore冇燈版

呢舊咁既垃圾學人賣5舊水....同Safariland 579挽鞋都唔配
最衰都係自己今次冇做過功課就買,買咗番嚟先知原來枝枝鎗都要裝粒柒野上去先用到
鬼叫自己窮L冇錢玩鎗燈,如果買鎗燈版就唔洗咁伏
有冇ching覺得邊枝鎗裝咗果粒野之後柒得嚟係冇咁柒,可以同小弟分享下?
屋企冇套用既手鎗已經唔係枝枝fit呢舊垃圾,1911得兩枝有骨但裝咗上去真係好樣衰
作者: olw0978    時間: 29-12-2017 00:37

請問可有圖看否?
作者: tf141    時間: 29-12-2017 01:01

引用:
原帖由 olw0978 於 29-12-2017 00:37 發表
請問可有圖看否?
一定要裝粒咁既野上鎗

圖片附件: 30ED2FBF-8492-46FF-9543-8DD299133B41.jpeg (29-12-2017 01:01, 46.58 KB) / 該附件被下載次數 193

作者: olw0978    時間: 29-12-2017 01:03

明白了,thank you.
作者: BLSK    時間: 29-12-2017 01:10

哇咁無骨手槍真係慘,有骨原來都要裝呢舊野
如果唔係師兄中伏都真係唔知無燈版要舊野先work

1911入唔到579嫁原來 即係買又M45又要破多樣費
作者: RX7    時間: 29-12-2017 01:18

引用:
原帖由 BLSK 於 29-12-2017 01:10 發表

傑電Kimber kit

圖片附件: FB_IMG_1514481630530.jpg (29-12-2017 01:18, 85.89 KB) / 該附件被下載次數 188

作者: tf141    時間: 29-12-2017 01:30

引用:
原帖由 BLSK 於 29-12-2017 01:10 發表

好似入到不過要裝果粒spacer,利伸冇試過,因為為咗1911犧牲咗579個彈性唔值得,反正1911我都有好幾個套用
作者: tf141    時間: 29-12-2017 01:35

其實我一早知佢係要有骨先用到,但我以為係個套入面有個位直接鎖骨,冇諗過要裝粒咁既野
咁樣根本唔係真正multi-fit,果粒野裝起上嚟又唔方便,我見E興趣個網賣百幾蚊兩粒仲要冇貨
都唔明Blackhawk諗埋晒d咁既19設計,如果咁就想同579撼過真係可以叫佢番鄉下吔屎,不如淨係出鎗燈版唔好留d咁既伏俾人中啦

作者: Dave    時間: 29-12-2017 02:01

引用:

HI CAPA 同 1911 都入到 579 ,不過護弓窄要加粒SPACER 係鎖位( 跟套有一粒 )
作者: Dave    時間: 29-12-2017 02:07

引用:
原帖由 tf141 於 29-12-2017 01:35 發表
其實我一早知佢係要有骨先用到,但我以為係個套入面有個位直接鎖骨,冇諗過要裝粒咁既野
咁樣根本唔係真正multi-fit,果粒野裝起上嚟又唔方便,我見E興趣個網賣百幾蚊兩粒仲要冇貨
都唔明Blackhawk諗埋晒d咁 ...
今時今日仲要裝零件先用到個「萬用套」,都的確落後左D...
作者: vgrdragon1    時間: 29-12-2017 02:09

樓主唔使傷心,今日流少少血其實醒覺咗,他日就抵返曬。
小弟選擇產品用最愚蠢保守方法,首先現實部隊用甚麼就用甚麼,其次再考慮是否合適自己,對於一些閉門造車幻想出嚟嘅產品,例如SF成碌槍全裸嘅Holster或者今次呢個Holster,我睬佢都傻!

BH雖然算大牌,但產品設計一向並非高質及大體,所以現實中的部隊都不多使用,只是偶有佳作。呢個O乜鬼套我一開始就唔睇好,佢係燈套!並非槍套!至於無燈版我就唔知,樓主你應該清楚D。始終,雖然大家Game友玩的係玩具槍、BB彈,但認真的玩家相信都會借助真槍射手的經驗去訓練的。
作者: mouselkm    時間: 29-12-2017 02:50

這個Omnivore我入了個X300版,吸引之處是只要X300就OK ,合我這花心男,我有G22,1911+MR07,P226RAIL 全部是X300 不用再破費,特別是1911+MR07 真品6004 上千,而且永GO要訂無法實物試位(TM比真鐵厚,真品CQC直上但真鐵RAIL要偷簿),雖然年代不合但好過冇  不過我想應該無常規部隊用,因無人會帶多支不同型號手槍上戰場,特種部隊資金足夠,不會節省槍套錢,看來BH視民用為主要市場
作者: BLSK    時間: 29-12-2017 03:25

多謝多位師兄解答小弟問題 咁用1911都唔洗破費

無燈版omnivore好似仲貴過珍579 仲要無長度揀?
真既話認真麻麻

我都覺得SF個大師火有啲肉,不過有得draw槍較on/ off mode概念幾好
可能遲下會出包埋成支槍既version咁可能會靚仔啲
作者: stevenyu2000    時間: 29-12-2017 08:09

SF Holster was the only solution for Silencer , Optic and Light

圖片附件: MF_1.jpg (29-12-2017 08:09, 110.65 KB) / 該附件被下載次數 159

圖片附件: MF_2.jpg (29-12-2017 08:09, 103.06 KB) / 該附件被下載次數 155

圖片附件: MF_3.jpg (29-12-2017 08:09, 109.38 KB) / 該附件被下載次數 162

作者: selvaria    時間: 29-12-2017 08:18

有燈板個個都我覺得麻麻地
雖然真係fit晒所有槍咁制,但佢個鎖點位係燈最後個個位
而且解鎖手勢我覺得勁難解,可能用慣SAFARILAND
個lock舊野都係膠,但燈多數都係金屬,搖得耐會唔知會唔會蝕
最後我賣左
Btw 投入safariland既懷抱吧

作者: safety_tim2003    時間: 29-12-2017 08:59

我本身用左無燈版(俾馬記gold match用),之前看已知要裝粒野上骨到先用到(打靶用無什麼所謂),因為喜樂thumb break多過用食指解鎖(個人喜好),問題唔大
作者: kornhill401    時間: 29-12-2017 11:49

引用:

C Hing,可能你誤會樓主的意思,1911係可以入到579的.
作者: ayaka    時間: 29-12-2017 12:28

樓主賣番出去吧, 無燈用番579系列細/輕巧D
OMNIVORE唔用槍燈版無乜意思, 好似COPY X300 都用到OMNIVORE的
作者: tf141    時間: 29-12-2017 21:04

引用:
原帖由 ayaka 於 29-12-2017 12:28 發表
樓主賣番出去吧, 無燈用番579系列細/輕巧D
OMNIVORE唔用槍燈版無乜意思, 好似COPY X300 都用到OMNIVORE的
Safariland 579我都有,未試過向下壓既Thumb break holster想買個玩下啫
第一時間只係諗起呢個同埋5.11 Thumbdrive,咁我見佢萬用,咪買咗囉,冇諗過會咁流...
作者: tf141    時間: 29-12-2017 21:17

啱啱發現原來呢舊垃圾可以裝到Marui Glock 26 Advance
立即升值咗做半舊垃圾

圖片附件: IMG-20171229-WA0016.jpg (29-12-2017 21:17, 243.24 KB) / 該附件被下載次數 156

圖片附件: IMG-20171229-WA0017.jpg (29-12-2017 21:17, 236.01 KB) / 該附件被下載次數 159

作者: Ben_9413    時間: 29-12-2017 21:45

引用:
原帖由 tf141 於 2017-12-29 21:17 發表
啱啱發現原來呢舊垃圾可以裝到Marui Glock 26 Advance
立即升值咗做半舊垃圾

幾順眼o咼
作者: BLSK    時間: 29-12-2017 21:51

同個compensator幾夾
作者: tf141    時間: 29-12-2017 21:52

係呀,反正果個位都一舊二舊,唔差在多多一舊
作者: tf141    時間: 29-12-2017 23:15

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 29-12-2017 02:09 發表
樓主唔使傷心,今日流少少血其實醒覺咗,他日就抵返曬。
小弟選擇產品用最愚蠢保守方法,首先現實部隊用甚麼就用甚麼,其次再考慮是否合適自己,對於一些閉門造車幻想出嚟嘅產品,例如SF成碌槍全 ...
其實CQC我覺得係好出色的
作者: vgrdragon1    時間: 30-12-2017 00:08     標題: 回覆 24# 的帖子

好多人話Serpa系列有食指解鎖有安全隱患,但同時亦有好多人話無問題。

我覺得BH Serpa算係幾安全、實淨同順暢。
作者: 新手一隻    時間: 30-12-2017 02:16

作者: selvaria    時間: 30-12-2017 08:34

引用:
原帖由 vgrdragon1 於 30-12-2017 00:08 發表
好多人話Serpa系列有食指解鎖有安全隱患,但同時亦有好多人話無問題。

我覺得BH Serpa算係幾安全、實淨同順暢。
香港ctru用呢款野不時走火,轉晒safariland就無煩惱
作者: tf141    時間: 30-12-2017 09:37

引用:
原帖由 selvaria 於 30-12-2017 08:34 發表

香港ctru用呢款野不時走火,轉晒safariland就無煩惱
堅? 資料來源係?
作者: kornhill401    時間: 30-12-2017 11:13

引用:
原帖由 tf141 於 29-12-2017 21:17 發表
立即升值咗做半舊垃圾

wow!簡直係絕佳的配搭. Thx for sharing.
作者: tf141    時間: 30-12-2017 15:02

引用:
原帖由 kornhill401 於 30-12-2017 11:13 發表

wow!簡直係絕佳的配搭. Thx for sharing.
好似冇乜邊幾個套入到呢枝鎗,CP Gun Clip唔知得唔得?
作者: 48191    時間: 31-12-2017 23:48

CP Gun clip得Glock 17.....而且唔算好用。
自從用咗579,真係用唔番轉頭。因為解鎖方式太快,比6004快,比起Blackhawk Serpa 安全。所以除咗1911用Serpa ,就真係用579。
引用:
原帖由 tf141 於 30-12-2017 15:02 發表

好似冇乜邊幾個套入到呢枝鎗,CP Gun Clip唔知得唔得?

作者: kornhill401    時間: 1-1-2018 13:00

引用:
原帖由 48191 於 31-12-2017 23:48 發表
CP Gun clip得Glock 17.....而且唔算好用。
自從用咗579,真係用唔番轉頭。因為解鎖方式太快,比6004快,比起Blackhawk Serpa安全。所以除咗1911用Serpa ,就真係用579。
絕對讚同C Hing對579的評價.
Blackhawk Serpa 安全問題,我就覺得是個人問題.
反而我覺得佢的解鎖制,面積少了點,我就有時沒有在第一時間按到解鎖制.
作者: 48191    時間: 1-1-2018 13:17

冇579之前,我絕對會推介serpa,因為我自己比較有Trigger discipline 。所以我之前用Blackhawk Serpa ,拔槍時會警覺自己會不會金手指;二來我覺得佢本身嘅鎖Trigger Guard機制有少少問題,尤其是如果個Tension screw較得太鬆,好易走火。
如果M1911系用Serpa ,而插槍前有用Thumb safety 嘅習慣,反而就冇乜機會走火。 如果用於Strike fire的槍,就要好小心。
http://weaponsman.com/?p=16642
https://youtu.be/zYvAxLX6OzE
引用:
原帖由 kornhill401 於 1-1-2018 13:00 發表

絕對讚同C Hing對579的評價.
Blackhawk Serpa 安全問題,我就覺得是個人問題.
反而我覺得佢的解鎖制,面積少了點,我就有時沒有在第一時間按到解鎖制.
作者: ayaka    時間: 1-1-2018 14:12

CQC走火係用家問題
睇過外國的評輪CQC唔好係個制有機會被沙卅泥卅雪等等攝住按唔到而不能拔槍
作者: rYaN    時間: 2-1-2018 07:08

引用:
原帖由 ayaka 於 1-1-2018 02:12 PM 發表
CQC走火係用家問題
睇過外國的評輪CQC唔好係個制有機會被沙卅泥卅雪等等攝住按唔到而不能拔槍
用過cqc走火真係唔敢再用……
作者: secure12    時間: 2-1-2018 10:37

其實cqc點走火,in holster ?
作者: kornhill401    時間: 2-1-2018 12:57

引用:
原帖由 rYaN 於 2-1-2018 07:08 發表

C Hing,請問可否分享下,你的走火經驗呢?
作者: 48191    時間: 2-1-2018 13:08

會唔會係G26插G17套?
作者: ayaka    時間: 2-1-2018 13:34

引用:
原帖由 rYaN 於 2-1-2018 07:08 發表

咩野原因? 金手指? 定個HOLSTER會卡到TRIGGER(?)
作者: rYaN    時間: 2-1-2018 14:49

引用:
原帖由 ayaka 於 2-1-2018 01:34 PM 發表

咩野原因? 金手指? 定個HOLSTER會卡到TRIGGER(?)
當時打完GAME返休息區,除BELT再掉上張台到......
就啪一聲,之後全場靜哂
作者: 48191    時間: 2-1-2018 17:57

咁可能唔關個Holster事,事關我以前一直用開,連人帶槍同槍套碌地沙都冇事。總之用開一款槍就買一個,從來未試過有問題;只不過579一出,實在太好用,結果就放棄咗Serpa。
題外話,CP Gun Clip都用過,不過解鎖同上番槍好煩,真係好難適應。
引用:
原帖由 rYaN 於 2-1-2018 14:49 發表

當時打完GAME返休息區,除BELT再掉上張台到......
就啪一聲,之後全場靜哂
作者: tf141    時間: 2-1-2018 20:06

引用:
原帖由 secure12 於 2-1-2018 10:37 發表
其實cqc點走火,in holster ?
正常情況下,你應該先grip好鎗,食指完全伸直,用食指既中指節壓下個解鎖制,之後再拔鎗

係緊急情況下,有好多人可能未完全grip好鎗,食指未解到鎖就想抆鎗,當佢抆唔到枝鎗而枝鎗已剛好頂住holster入面個lock之際,只用食指既中節已唔夠力按下解鎖制,因為你自己隻手臂正用力頂住咗
呢個時候係應該先放鬆,停止向上抽,重新解鎖再draw鎗
但由於係緊急情況下,人係好自然會屈曲食指,改用手指頭用力按下解鎖制,當你強行用力禁制, 而手臂又同時用力向上抽,食指就會好自然一下按落trigger
作者: ayaka    時間: 2-1-2018 20:35     標題: 回覆 42# 的帖子

小弟未見過所有CQC既MODEL, 自已有用開1911 CQC
一般大路既1911/GLOCK款個解鎖制按位其實都係O係支槍既FRAME到
手指按完制應該都係會按係槍FRAME到, 而唔係直接扣落個TRIGGER到
不過手勢唔好咩都會發生...
作者: tf141    時間: 2-1-2018 21:28

引用:
原帖由 ayaka 於 2-1-2018 20:35 發表
小弟未見過所有CQC既MODEL, 自已有用開1911 CQC
一般大路既1911/GLOCK款個解鎖制按位其實都係O係支槍既FRAME到
手指按完制應該都係會按係槍FRAME到, 而唔係直接扣落個TRIGGER到
不過手勢唔好咩都會發生...
當你手指屈曲下壓,同時快速抽出既時候,手指落咗trigger係唔出奇
因為鎗frame係平滑,用力禁落去就會冼到落trigger,情形就好似你用刀咁,有野kick住kick住,隻手用力一推,一過咁6果下收制不及就會到手一樣
作者: secure12    時間: 2-1-2018 22:20

師兄果次走火似火控安全防撞問題多過hoster岀事
作者: 48191    時間: 2-1-2018 23:12

呢個真係似個火控/ 司牙出事⋯⋯

作者: 48191    時間: 2-1-2018 23:17     標題: 回覆 44# 的帖子

呢個咪手勢唔好囉!㩒完個Release,就算食指冼住去到應該伸到直一直,再微微向上,就算個Trigger guard出哂Holster都應該係隻食指按到Trigger guard側面或者個lower frame,冇乜可能伸到入trigger guard。
反而有好多新手,莫講話draw槍,就算係就咁揸住都金手指,真係想捉佢哋去上初級IPSC堂,學乜嘢係Safety先。

作者: kornhill401    時間: 2-1-2018 23:25

這個就真正關個槍套事.

圖片附件: leather-holster-ad-nd-1.jpg (2-1-2018 23:25, 65.15 KB) / 該附件被下載次數 142

作者: sammc    時間: 3-1-2018 01:21

OLIGHT  PL-2
1200流明,玩過好夠光!
鴨記 $4xx
作者: kornhill401    時間: 3-1-2018 10:48

引用:
原帖由 sammc 於 3-1-2018 01:21 發表
鴨記 $4xx
早晨,C Hing!謝謝你的好介紹.
可否你開一個新post,詳細分享呢?
作者: sammc    時間: 3-1-2018 20:38

我嘗試過貼圖,但唔成功!

我玩電筒多過玩槍。( 年紀大)
OLIGHT出左四款,我買左其中三支,
PlL-2最抵玩, 叉電或者 123A 都可以
作者: sealsman    時間: 3-1-2018 21:22

引用:
原帖由 sammc 於 3-1-2018 01:21 發表
鴨記 $4xx
平到咁?仲平過淘寶價

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0