標題: [VFC] 究竟VFC係咪真係好快打柴 [打印本頁]

作者: 海綿寶寶玩gbb    時間: 15-1-2018 23:30     標題: 究竟VFC係咪真係好快打柴

小弟想問問各位,想換 vfc hk416d, vfc mk12mod1, 但係好多人都話vfc好快玩完,執完啲錢夠買過另一把......究竟係咪?
作者: 48191    時間: 16-1-2018 07:06

VFC係俾錢買外觀!不論SMG、Rifle、Pistol都係。但執完就打得幾順,但是執的過程很痛苦⋯⋯
我買不小V記產品:M40A3、MP5兩支、MP7A1、VP9、HK45CT ,全部都要大執。除咗MP7A1執完都係冇乜作為之外(份Bolt太像真、太大舊,冬天表現係零;膠外管易撞斷),其餘都表現中上。
VFC的優勢在於呎吋和真槍比相差不大,可以直上真品配件。
就以我的MP5K PDW為例子。一買回來要換精密管、哭泣膠、膠上彈坡和WE入汽嘩佬,就已經準過好多Rifle好多。
所以玩VFC,除了買槍和匣之外,還要預鬆少少錢嚟執。但執完的表現是比老原的性能好一大截。
以下的兩幅圖,明就明:

引用:
原帖由 海綿寶寶玩gbb 於 15-1-2018 23:30 發表
小弟想問問各位,想換 vfc hk416d, vfc mk12mod1, 但係好多人都話vfc好快玩完,執完啲錢夠買過另一把......究竟係咪?
作者: BLSK    時間: 16-1-2018 08:52

邊個先係真 ?好堅
作者: 48191    時間: 16-1-2018 09:35

已經裝咗嘅就係Hello Kitty特別版。
引用:
原帖由 BLSK 於 16-1-2018 08:52 發表
邊個先係真 ?好堅

作者: 2slow    時間: 16-1-2018 09:41     標題: 回覆 2# 的帖子

請教師兄你的PDW詳細改了什麼? 如冬天天氣落場ok嗎? (CQB用)
作者: eda    時間: 16-1-2018 09:48

只可以講vfc唔會開盒就落到場
好多時都有小問題要執,執完一樣就有第二樣出現
執順晒要好多心機時間同金錢
但順左就好打得,基本上都唔易壞,特別係近幾年出既修改版槍
想慳錢又好打,首選一定唔係vfc
因為Vfc外觀十分吸引,所以好多人對佢有愛而征服佢
作者: 48191    時間: 16-1-2018 09:50

1)匣的入氣嘩佬一定要換
2)上彈坡要換十字軍膠的
3)楓葉管
4)哭泣膠便可
早兩個禮拜打CQB,配VFC原裝頂骨加Bushnell TRS-25,紅點指邊打邊。Outdoor,就應該一逐飛打穩陣。
引用:
原帖由 2slow 於 16-1-2018 09:41 發表
請教師兄你的PDW詳細改了什麼? 如冬天天氣落場ok嗎? (CQB用)
作者: 2slow    時間: 16-1-2018 10:12

引用:
原帖由 48191 於 16-1-2018 09:50 發表
1)匣的入氣嘩佬一定要換
2)上彈坡要換十字軍膠的
3)楓葉管
4)哭泣膠便可
請問邊隻哭泣膠?? thanks
作者: 48191    時間: 16-1-2018 10:54

俾個Hints你,淺紫色的。
引用:
原帖由 2slow 於 16-1-2018 10:12 發表

請問邊隻哭泣膠?? thanks

作者: Dave    時間: 16-1-2018 10:57

VFC...外觀唔錯,講完。
作者: kornhill401    時間: 16-1-2018 12:19

睇左呢個post,我呢D唔識diy之人,VFx都係唔駛諗了. Thx for sharing.
作者: samsonco    時間: 16-1-2018 12:35     標題: 回覆 9# 的帖子

del

作者: 48191    時間: 16-1-2018 13:35

HK45CT 其實唔駛執其實已經好好打,不過我屎忽鬼咪換鋼Slide/ barrel啫!
引用:
原帖由 eda 於 16-1-2018 09:48 發表
只可以講vfc唔會開盒就落到場
好多時都有小問題要執,執完一樣就有第二樣出現
執順晒要好多心機時間同金錢
但順左就好打得,基本上都唔易壞,特別係近幾年出既修改版槍
想慳錢又好打,首選一定唔係vfc
因為Vfc外 ...

作者: hoperper    時間: 16-1-2018 14:04

所謂既執我覺得真係好難定義. 有少執有大執
無錯,vfc係要執,但我又唔覺係咁特別困擾,而家vfc好多槍都一開波就全鋼件. 呢一個係佢地既優勢
加上1:1數, 外觀一流. 我自問就好鍾意,加上執槍係一份樂趣, 所以我無咩所謂

唔好以為咩馬記唔洗執, 馬記用亞沿, 打得咁上下都要攪, 唔計長槍, 手槍用膠slide, 換金屬silde, hopup 膠已近乎係必然的事, 你平平地執條agency arms slide 都洗你一千幾百, 仲未計管同膠, 其實分分鐘vfc用來改槍,執槍既錢會少過你買一條金屬slide

好似我支馬記hk45, 係好打呀, 頭兩年囉, 打到第三年, 條回堂杆自己崩壞左, 因為亞沿, 市面上仲要無補品.
攪到要我朋友將佢支hk45送比我,等我有零件整返好, 所以黎緊,VFC出USP都係我入手重點
因為馬記槍既膠SLIDE , 真係唔開胃, 一換SLIDE又洗你一,二千.
我比某槍鋪執槍先係個100幾10蚊, 買多兩隻匣, 換膠換膠,都係差唔多錢.

所以唔好講咩執唔執, 咩廠槍執一執都打得好, 不如索性一開始原裝性能係點
WE 執一執都係神兵利器啦, 不過要錢咁架O者
作者: 48191    時間: 16-1-2018 14:51

事實上,玩得老馬,十居其九換金身又係一條數,最經濟玩Marui G17玩PGC架又駛五、六百,換個吉吉Hammer同Hammer spring又舊幾......
引用:
原帖由 hoperper 於 16-1-2018 14:04 發表
無錯,vfc係要執,但我又唔覺係咁特別困擾,而家vfc好多槍都一開波就全鋼件. 呢一個係佢地既優勢
加上1:1數, 外觀一流. 我自問就好鍾意,加上執槍係一份樂趣, 所以我無咩所謂 ...

作者: sealsman    時間: 16-1-2018 14:52

v記16年後d 416 m4 開盒落得場啦 ump g36改新版後都無乜大問題
作者: no-name    時間: 16-1-2018 15:13

V 記無論外表同槍款都真係冇得彈,但最抵死有好多低能出錯...
VP9 空對地管
45CT 初期 D 神奇件
MP7 個 Bolt 比飛機抽插個位不是圓柱型
FNS 個唔知幾多磅力 trigger

其實如果冇呢 D 低能野 V 記真係唔錯
作者: horenhim    時間: 16-1-2018 15:24

如果支槍得VFC有, 買VFC
作者: Dave    時間: 16-1-2018 15:35

引用:
原帖由 horenhim 於 16-1-2018 15:24 發表
如果支槍得VFC有, 買VFC
VFC 417 GBB  肯肯定係市面上最好既417 GBB 我有一支
作者: jn_jona    時間: 16-1-2018 15:35

引用:
原帖由 no-name 於 16-1-2018 15:13 發表
V 記無論外表同槍款都真係冇得彈,但最抵死有好多低能出錯...
VP9 空對地管
45CT 初期 D 神奇件
MP7 個 Bolt 比飛機抽插個位不是圓柱型
FNS 個唔知幾多磅力 trigger

其實如果冇呢 D 低能野 V 記真係唔錯
hk45ct第一水 其中一批?
作者: no-name    時間: 16-1-2018 15:58

引用:
原帖由 jn_jona 於 16-1-2018 15:35 發表

hk45ct第一水 其中一批?
會挫爆飛機果批... 之後既好似冇事了吧?
佢唔係有呢 D 低級(有心?) 錯誤真係有 80 分 ga
其他內件野唔講,淨係 VP9 求其拎一支對住 5m 靶射下都知批貨有問題 la.. 咁都出到街既...
唔係想酸... 而係有 D 恨鐵不成鋼既感覺... 明明 D 槍款同外表真係好正...
作者: hoperper    時間: 16-1-2018 15:59

引用:
原帖由 48191 於 16-1-2018 14:51 發表
事實上,玩得老馬,十居其九換金身又係一條數,最經濟玩Marui G17玩PGC架又駛五、六百,換個吉吉Hammer同Hammer spring又舊幾......
無錯. 不過唔係人人玩glock< 加上出來出去都係gen3 底,我睇都睇到厭啦

v記唔同, fns, vp9 呢一槍真係得佢獨市, 416a5等等. 人家係版權小強, 但至少出update槍款.
其實v記係早一兩年,15-16年已經改變左唔少, 氣化方面都做左唔少功夫,出左好多改版匣.
加上內部件全鋼, 你打top gas都唔怕.

我唔係咩v記打手,我玩過馬記,we, ksc, ghk, v記
其實各有各好,仲有一個不變的定理,就係沒有一間槍廠會出一支完美既槍.如果無野壞,佢點賣佢d配件,副廠食風都得啦
不過你話我膚淺都得, 因為我係marking忍,加上係die hard h&k fans, 只有v記先滿足到我
其實買槍應該係睇自己心水同鍾意槍款, 但唔好偏聽人地話點差差差就信晒
世界上無執唔好的槍,只要有錢, 咩都得架啦
有心買心頭好,上一上來cgf, 落鋪頭摸下, feel 下, 問有呢支槍既朋友試打. 不要完全相信別人所講
因為我都係有前設~~哈哈
作者: laiwangkai    時間: 16-1-2018 16:06

VFC的確係幾真下
支SR25自從換完新Bolt,換埋PDI 605管 之後, 12度都清匣有凸, 爽直準無得輸
其他槍唔知, SR25係幾好

再順手換埋條真數牙而且岩粗度既外管佢, 原裝VFC做到好似5.56咁真心頂唔順

圖片附件: 24173192_10208823703868347_2780859816345328512_o.jpg (16-1-2018 16:06, 226.67 KB) / 該附件被下載次數 197

圖片附件: [順手換埋條真數牙外管佢] WhatsApp Image 2018-01-16 at 12.07.45 AM.jpeg (16-1-2018 16:08, 358.75 KB) / 該附件被下載次數 142

作者: samsonco    時間: 16-1-2018 16:07

HK45CT 換飛機
VP9 套個hop up 皮落 slide lock

便可解決
作者: samsonco    時間: 16-1-2018 16:15     標題: 回覆 17# 的帖子

MP7 同 FNS 真係唔知點解決, 有冇 ching 指教?
作者: gainax    時間: 16-1-2018 16:36

買左咁多年槍,除左馬記原裝接近做到一開即落場lv, 其它牌子大部分都唔見得做好呢部分, 平又係咁貴又係咁 , 呢d牌子要執既地方通常係hopup同內管部分, 氣化同密氣方面就睇設計同支槍行得順唔順先決定有冇需要執, 不過每個人定義唔同,有人唔執打單發30m中人清夾已ok有人追求極限性能改法,睇自己要求好了
作者: 海綿寶寶玩gbb    時間: 16-1-2018 17:14

我自己已經有一把cybergun scar-h,想另外玩一支5.56,所以應該唔會入sr-25/417. 想砌mk12mod1 spr,唔知買咩base
作者: Ben_9413    時間: 16-1-2018 17:14

引用:
原帖由 samsonco 於 2018-1-16 16:07 發表
HK45CT 換飛機
VP9 套個hop up 皮落 slide lock

便可解決
請問 Hop up 皮落 slide lock 是怎樣的

想像不到
作者: olw0978    時間: 16-1-2018 18:12

引用:
原帖由 Dave 於 16-1-2018 15:35 發表

VFC 417 GBB  肯肯定係市面上最好既417 GBB 我有一支
槍就唔 comment 了,但係隻匣真係不敢恭維,我整過兩隻 417 漏氣匣,整到我甩肺,底片設計極之 lousy fxxking!
作者: 48191    時間: 16-1-2018 19:30

近年最失敗的產品非VFC MP7A1系列同支手拉M40A3莫屬⋯⋯
MP7A1用膠外管,正確嚟講係同Upper frame一體成型,極易撞斷;份Bolt Carrier 本身極仿真,所以極重,冬天打得極吃力。
M40A3,支氣筒本身係用一塊極薄嘅鋁片屈出嚟,拉一次未必有事,拉第二次開始變型,拉第三次就打柴。回推嗰吓極易Double Feed同Jam槍,到時又要成支爆散佢清理。

作者: 48191    時間: 16-1-2018 19:43

講開馬記,一樣係問題多多。
我隊友支Marui MP7爆完槍尾亞鉛Frame就爆尾Pin位膠身;
Marui M4系列條尾通粒螺絲就算上紅色螺絲膠一樣係連尾蓋飛出嚟,就算打134A一樣有問題;
支M870,唔係個Loading plate彎咗上唔到彈,就到筷子彎,一係就Gas tank發脹,不論係打134A同Top gas,照脹如儀。好在Tactical 多鋼件換,我另一個隊友嗰支係Breacher ,筷子已經冇得救。
引用:
原帖由 hoperper 於 16-1-2018 14:04 發表
加上1:1數, 外觀一流. 我自問就好鍾意,加上執槍係一份樂趣, 所以我無咩所謂 ...
作者: Dave    時間: 16-1-2018 20:05

引用:
原帖由 olw0978 於 16-1-2018 18:12 發表

槍就唔 comment 了,但係隻匣真係不敢恭維,我整過兩隻 417 漏氣匣,整到我甩肺,底片設計極之 lousy fxxking!
提到漏氣...又係時候叫VFC UMP 45 出場,完勝
作者: gainax    時間: 16-1-2018 20:07

引用:
原帖由 48191 於 16-1-2018 19:43 發表
講開馬記,一樣係問題多多。
我隊友支Marui MP7爆完槍尾亞鉛Frame就爆尾Pin位膠身;
Marui M4系列條尾通粒螺絲就算上紅色螺絲膠一樣係連尾蓋飛出嚟,就算打134A一樣有問題;
支M870,唔係個Loading plate彎 ...
講耐用馬記咁既料就唔係強項
唔係點會熱門系列有一堆補品出完又出,如果原本係咁耐用無問題買返原件味得唔洗受d補品獲氣又貴,同其他廠先甜後苦同先苦後甜分別咁解~~
作者: 48191    時間: 16-1-2018 20:44

馬記主打實用同精準,而如果身在日本,後備件隨時也可訂購。可惜海外市場就....
引用:
原帖由 gainax 於 16-1-2018 20:07 發表

講耐用馬記咁既料就唔係強項
唔係點會熱門系列有一堆補品出完又出,如果原本係咁耐用無問題買返原件味得唔洗受d補品獲氣又貴,同其他廠先甜後苦同先苦後甜分別咁解~~

作者: gainax    時間: 16-1-2018 21:29     標題: 回覆 34# 的帖子

改哂補品執好佢馬記GBB系統係最好玩既, 冇咩件改個D槍款就麻煩d不過都有得訂原裝件頂到一段時間
個人鍾意玩槍一次過整好佢玩一段好長時間唔洗煩,間中做下保養少少野整整OK,
d件冧易蝕唔知幾時到期打一段時間要睇睇又每次續件換就好麻煩,等爛內件個日成份改哂補品執好佢就無手尾
作者: 48191    時間: 16-1-2018 21:46

我反而係咁玩法:
有新出品》有興趣〉買咗先但唔玩住》等人哋出Po講出問題》針對問題去儲齊所有必需的改件〉儲齊》交俾師傅一次過改哂佢〉落場測試》有乜需要改善就針對問題再搞番掂佢
其實所有新產品,或多或少存在問題。但這種玩法是最保險最不會行冤枉路的改裝方程式,萬試萬靈。亦都可以省回不少冤枉錢。
引用:
原帖由 gainax 於 16-1-2018 21:29 發表
改哂補品執好佢馬記GBB系統係最好玩既, 冇咩件改個D槍款就麻煩d不過都有得訂原裝件頂到一段時間
個人鍾意玩槍一次過整好佢玩一段好長時間唔洗煩,間中做下保養少少野整整OK,
d件冧易蝕唔知幾時到期打一段時間 ...
作者: davyto    時間: 16-1-2018 22:27

引用:
原帖由 48191 於 16-1-2018 21:46 發表
我反而係咁玩法:
有新出品》有興趣〉買咗先但唔玩住》等人哋出Po講出問題》針對問題去儲齊所有必需的改件〉儲齊》交俾師傅一次過改哂佢〉落場測試》有乜需要改善就針對問題再搞番掂佢
其實所有新產品 ...
我唔信,你的6.01 管事件話我知
作者: 48191    時間: 16-1-2018 22:37

6.01管事件係我太主觀所致⋯⋯
所以最後換First 6.03,跟手鋸斷支6.01管.....
引用:
原帖由 davyto 於 16-1-2018 22:27 發表

我唔信,你的6.01 管事件話我知

作者: 海綿寶寶玩gbb    時間: 16-1-2018 22:38

但係如果VFC mk12mod1 lone survivor個隻,同用mws base加VFC mk12mod1套件,點揀好?有冇師兄唔介意詳細幫我分析一下?
作者: 48191    時間: 16-1-2018 22:40

不如咁講,你鍾意比較像真還是覺得性能優先但唔像真?
我自己個人傾向補品/ 後備零件充足的品牌,因為Marui響香港的優勢係補品非常充足,但係原廠零件係非常缺乏;反之,VFC的優勢係原廠零件算易搵(不過我係響香港彩虹八又或者台灣KXC搵,搵香港代理就好彩就有現貨,唔好彩就你諗你......),補品/ 改裝件差不多係零。
所以我會選擇老馬,以性能及補品充足為大方向,但內部構造極不仿真,不過可靠。(Zet System係比較可靠,好少機會會Lock唔到Bolt)
引用:
原帖由 海綿寶寶玩gbb 於 16-1-2018 22:38 發表
但係如果VFC mk12mod1 lone survivor個隻,同用mws base加VFC mk12mod1套件,點揀好?有冇師兄唔介意詳細幫我分析一下?
作者: kin123450    時間: 16-1-2018 22:42

VF_ 我支416 一出就買, 已經爆左兩條BOLT.....

同埋支野成日都有D小問題
作者: 海綿寶寶玩gbb    時間: 16-1-2018 22:48     標題: 回覆 40# 的帖子

我當然選擇像真,性能排第二,但都要求有反咁上下
我個人唔係完美主義者,吾要求支槍完美,吾要求玩到好似毒蛇咁,全部用鋼件。
打outdoor為主,只需要落到場打game,穩定發揮,射得準,唔好飄黎飄去。
唔會成日爆件,要搵零件又唔難。
我因為唔會成日打,一個月平均一場outdoor,所以唔會快老化。
作者: 海綿寶寶玩gbb    時間: 16-1-2018 22:57     標題: 回覆 41# 的帖子

師兄,我都有考慮過416d,但係長管版係japan version,我嚴佢唔夠力。短管配套麻麻,所以放棄左。唔鍾意m27機槍version
作者: 48191    時間: 16-1-2018 22:57

如果有要求,咁我會選GHK M4A1 V2去改,起碼條數同真鐵唔會差太遠,要改起上嚟唔會太煩。幾年前,我買咗支GHK M4A1,再向沙漠蟲訂馬仔下身,再用珍品件改,起碼個LMT尾托完全直上,所有外觀件小執甚至直上,無需太煩。反而而家支Marui CQBR上真Wilcox鏡橋加多支真Aimpoint M3,個紅點側咗埋一邊......
最最最大鑊係冇廠出M16A1下身俾Marui支CQBR同埋冇仿M84 Gasbuster俾佢,唔係就完美囉!
引用:
原帖由 海綿寶寶玩gbb 於 16-1-2018 22:48 發表
我當然選擇像真,性能排第二,但都要求有反咁上下
我個人唔係完美主義者,吾要求支槍完美,吾要求玩到好似毒蛇咁,全部用鋼件。
打outdoor為主,只需要落到場打game,穩定發揮,射得準,唔好飄黎飄去。
唔會成日爆 ...
作者: 2slow    時間: 16-1-2018 23:11

引用:
原帖由 Dave 於 16-1-2018 20:05 發表

Dave 請教呢支野要落場有冇得搞??
作者: 48191    時間: 16-1-2018 23:16

如果係講手槍, WE、KJ同Marui M9系列簡直係前無古人,後無來者。
今時今日仲就咁打兩條空心Pin去固定匣身同匣底,會唔會太過份?
引用:
原帖由 Dave 於 16-1-2018 20:05 發表

作者: 海綿寶寶玩gbb    時間: 16-1-2018 23:16     標題: 回覆 44# 的帖子

其實我要求又唔需要去到咁,只需要金屬身,渣上手有手感啊,full marking咁都ok,又唔需要去換曬真品。
sorry誤會左你
作者: 海綿寶寶玩gbb    時間: 16-1-2018 23:18     標題: 回覆 46# 的帖子

我都有支kj m9,打左差唔多4年,性能同新槍一樣
作者: 48191    時間: 16-1-2018 23:20

可能我比較要求真Marking,內構像真追到過咗籠就真。
引用:
原帖由 海綿寶寶玩gbb 於 16-1-2018 23:16 發表
其實我要求又唔需要去到咁,只需要金屬身,渣上手有手感啊,full marking咁都ok,又唔需要去換曬真品。
sorry誤會左你

作者: 48191    時間: 16-1-2018 23:23

講開KJ M9,響幾年前我會覺得呢支槍係幾好,佢嘅內管固定方式比Marui仲要好,但外觀油油亮亮,再加上匣底漏氣無日無之,無奈忍唔住放棄。
引用:
原帖由 海綿寶寶玩gbb 於 16-1-2018 23:18 發表
我都有支kj m9,打左差唔多4年,性能同新槍一樣

作者: 48191    時間: 16-1-2018 23:29

如果唔係話砌SPR,以現在的內外兼備的M4A1系列一定係GHK M4A1 V2,匣的重量已經差不多和老馬匣一樣,Bolt Lock冇咁容易打柴,就算粗粗哋上支Bushnell TRS-32已經可以瞄邊打邊.....
不過記得唔好裝6.01管.....!
引用:
原帖由 海綿寶寶玩gbb 於 16-1-2018 23:16 發表
sorry誤會左你

作者: 海綿寶寶玩gbb    時間: 16-1-2018 23:42     標題: 回覆 50# 的帖子

匣底漏氣有同感,壞左3隻
作者: 48191    時間: 16-1-2018 23:42

師兄又講得好喎!
自從出咗VP9,一Grip上手,咁我就放棄咗Glock....
但係邊有生產商老土到咁?買DX版就加前後西、Slide Lock都係鋼,反而條Recoil Spring Guild仲要額外買條鋼㗎!
HK45CT 一樣,冇DX版唔緊要,自己執靚件搞囉!但係竟然個Trigger係錯得非常離罩,無厘頭又要洗七十幾蚊買個「修正版」Trigger 咁搵笨㗎!最慘係要重新爆散個下身先可以換到個Trigger,真係有少少俾槍玩嘅感覺。
引用:
原帖由 hoperper 於 16-1-2018 15:59 發表

無錯. 不過唔係人人玩glock< 加上出來出去都係gen3 底,我睇都睇到厭啦

v記唔同, fns, vp9 呢一槍真係得佢獨市, 416a5等等. 人家係版權小強, 但至少出update槍款.
其實v記係早一兩年,15-16年已經改變左唔少 ...
作者: 海綿寶寶玩gbb    時間: 16-1-2018 23:45     標題: 回覆 51# 的帖子

我就係想砌SPR lone survivor,vfc 原裝mk12mod1 好,定係買mws再慢慢換件?mws可以一雞兩味,玩完mk12 spr,又可以裝反原裝rail,玩反普通m4
作者: 48191    時間: 16-1-2018 23:50

其實上面我已經俾咗建議你,兄台可以參考一下。但原裝MWS記住換尾通。
引用:
原帖由 海綿寶寶玩gbb 於 16-1-2018 23:45 發表
我就係想砌SPR lone survivor,vfc 原裝mk12mod1 好,定係買mws再慢慢換件?mws可以一雞兩味,玩完mk12 spr,又可以裝反原裝rail,玩反普通m4
作者: 海綿寶寶玩gbb    時間: 16-1-2018 23:52     標題: 回覆 55# 的帖子

你唔係話如果唔係砌SPR,以現在的內外兼備的M4A1系列先係GHK M4A1 V2嘛?
作者: 48191    時間: 16-1-2018 23:56

兄台你剛剛又話想玩一王兩后....Sorry ,係一雞兩味嘛,咁咪Marui囉。但如果只玩M4A1,V2係上佳選擇....但我玩過V1,始終對G社的M4有戒心。何況2000零蚊有套SPR Kit,抵到爛喇!
引用:
原帖由 海綿寶寶玩gbb 於 16-1-2018 23:52 發表
你唔係話如果唔係砌SPR,以現在的內外兼備的M4A1系列先係GHK M4A1 V2嘛?
作者: 海綿寶寶玩gbb    時間: 17-1-2018 00:12     標題: 回覆 57# 的帖子

但係如果mws換左kit,力大概去到咩位?想打反大概1.5-1.6j,mws有冇可能
作者: Opica    時間: 17-1-2018 00:29

引用:
原帖由 海綿寶寶玩gbb 於 17-1-2018 00:12 發表
但係如果mws換左kit,力大概去到咩位?想打反大概1.5-1.6j,mws有冇可能
原裝換14.5吋內管用恐龍0.2珠有1.4左右
作者: Dave    時間: 17-1-2018 02:10

引用:
原帖由 2slow 於 16-1-2018 23:11 發表

Dave 請教呢支野要落場有冇得搞??
幾年前買番來漏到今日.. 根本冇落過場用 ,SORRY 比唔到意見

論原裝性能算係準的,但FULL AUTO 一雞到底唔算爽快,而家試緊 樂泰565 補漏,暫時未漏,如果唔漏再研究性能。

當日買呢碌野一來平二來自己喜歡UMP,結果就係麻煩多多。又唔可以話係惡夢,

只係比我掟入冷宮咁解。成堆槍好地地拎上手就玩得,得閒先攪佢...

作者: rYaN    時間: 17-1-2018 03:01

我有既KFC既槍有: MK18MOD1, HK416D, MK12MOD1, MP5A3, MP5SD, MP7, HK417, UMP.45, SR-25, 迷GLOCK 17, 19 , SAI 17, 34 , HK45CT
最大獲就係MP5同埋UMP..........其他執一執打到今時今日..........
作者: 海綿寶寶玩gbb    時間: 17-1-2018 07:40     標題: 回覆 61# 的帖子

好啊,唔該師兄!但係mk12mod1有咩一定要執
作者: 48191    時間: 17-1-2018 07:47

通常MWS打.25珠,換走支250內管,換番長啲唔止有1.6,如果狠下心腸搞埋個飛鏢同埋加硬飛機?打Marui過J不是夢,但是問題在於有冇咁嘅需要。而且在機件損耗上,會比打Top gas更快打柴。
引用:
原帖由 Opica 於 17-1-2018 00:29 發表

原裝換14.5吋內管用恐龍0.2珠有1.4左右
作者: Opica    時間: 17-1-2018 08:08

引用:
原帖由 48191 於 17-1-2018 07:47 發表
通常MWS打.25珠,換走支250內管,換番長啲唔止有1.6,如果狠下心腸搞埋個飛鏢?打Marui過J不是夢。
我兩支新版,管同皮都換左。
一支250 - 1.3j
一支370 - 1.45j
作者: 48191    時間: 17-1-2018 08:17

第一版嗰支MWS改大力係非常容易,但亦容易爆飛機。
引用:
原帖由 Opica 於 17-1-2018 08:08 發表

我兩支新版,管同皮都換左。
一支250 - 1.3j
一支370 - 1.45j

作者: cbt08196    時間: 17-1-2018 10:05     標題: 回覆 55# 的帖子

有邊隻尾通介紹?
作者: 2slow    時間: 17-1-2018 10:15

引用:
原帖由 Dave 於 17-1-2018 02:10 發表

幾年前買番來漏到今日.. 根本冇落過場用 ,SORRY 比唔到意見

論原裝性能算係準的,但FULL AUTO 一雞到底唔算爽快,而家試緊 樂泰565 補漏,暫時未漏,如果唔漏再研究性能。

當日買呢碌野一來平二來自 ...
thank Dave兄,
小弟係貪佢夠輕(槍同匣), 一心想買返黎落場用,
d匣換了新版底膠及小心擰佢d縲絲, 暫時都有少漏,
但氣化及效能好一般, 睇下有無得搞
作者: 48191    時間: 17-1-2018 10:35

嬲嬲槍
引用:
原帖由 cbt08196 於 17-1-2018 10:05 發表
有邊隻尾通介紹?

作者: samsonco    時間: 17-1-2018 11:15     標題: 回覆 61# 的帖子

mp7 要執d乜先打得順呢?
作者: 48191    時間: 17-1-2018 11:17

你講VFC?
引用:
原帖由 samsonco 於 17-1-2018 11:15 發表

作者: samsonco    時間: 17-1-2018 11:21     標題: 回覆 70# 的帖子

係呀, 馬記同ksc個size 真係細成個碼咁
作者: 48191    時間: 17-1-2018 11:33

我之前擁有過,但之後在一場冬天Outdoor 之後就賤賣咗俾人。
執內管、哭泣膠同改入氣嘩佬,執極都只能夠執呢啲......
引用:
原帖由 samsonco 於 17-1-2018 11:21 發表
係呀, 馬記同ksc個size 真係細成個碼咁

作者: hoperper    時間: 17-1-2018 12:11

引用:
原帖由 48191 於 17-1-2018 11:33 發表
我之前擁有過,但之後在一場冬天Outdoor 之後就賤賣咗俾人。
執內管、哭泣膠同改入氣嘩佬,執極都只能夠執呢啲......
其實VFC MP7本身唔係氣化差, MP7氣化衰既問題在於條bolt太重.令到彈匣用了大量green gas去推動, 令到彈匣非常快凍
解決方法有幾個的.

1. 之前Dave 師兄有講過, 一係cut 走bolt carrier 最重的一部份, 已經大大解決問題
2. cut 回堂彈弓, 換條軟既又得.
3. 改軟hammer spring.

仲有一個方法可大大解決, 就係睇下台灣方面大唔大需求, 如果出鋁bolt carrier, 咁MP7 就變得幾無敵了

但終歸VFC點解要出份咁重既bolt carrier? 因為佢賣blow back 係所有MP7 中最強架嗎. 所以咪放棄了氣化了

本人就相反, 上月專登去入一支VFC mp7, 的確氣化係好差, 個時係上年12月, 得13度個時試槍, 跟本就係一舊垃圾
打單發唔夠20飛, 已經打唔郁(當然用猛將氣試槍)

小弟最後改左D野, cut 左recoil spring 大約9格. 第二, 換左海神抗寒紫飛標, 磨bolt 底, bolt 軌道
用恐龍氣, 上次17度, 快扣40粒, 清匣lock bolt 無問題. 如果full auto,就尾後腳軟地清匣lock bolt
我無換過任何匣valve

基本我我呢個改法, 溫度大約19-20度打, 已經不成問題
18度以下會有少少吃力. 如果去到12-13度, 邊間廠都總有一點腳軟
作者: no-name    時間: 17-1-2018 12:25

引用:
原帖由 hoperper 於 17-1-2018 12:11 發表

其實VFC MP7本身唔係氣化差, MP7氣化衰既問題在於條bolt太重.令到彈匣用了大量green gas去推動, 令到彈匣非常快凍
解決方法有幾個的.

1. 之前Dave 師兄有講過, 一係cut 走bolt carrier 最重的一部份, 已經大 ...
其他唔敢講,Marui MP7 係零度爽清!係零度!係爽清!唔知咩怪物黎

利申,Marui 同 VFC MP7 都有但賤賣左 VFC,理由噬神者兄一樣,點汁性能都不及一支原廠乜都冇改既馬記....

作者: Dave    時間: 17-1-2018 12:36

引用:
原帖由 hoperper 於 17-1-2018 12:11 發表

解決方法有幾個的.

1. 之前Dave 師兄有講過, 一係cut 走bolt carrier 最重的一部份, 已經大 ...
其實有一個好立竿見影既改裝不太花錢,就係換oring,換一條幼身(1mm 或0.8mm粗),寬度跟原裝那條一樣的,
吹氣入bolt 時條oring 會被推郁貼住底做成氣密,回膛時氣壓下降會鬆弛令回堂阻力下降。
當日試過換條岩岩好貼住bolt carrier 的oring 是根本不行,之前說了,bolt carrier 個坑不是正圓柱,而是錐狀,愈入愈啜,
當隻飛機完全藏哂入去時是會啜得非常浪費gas,你換一條鬆的oring 又唔得,因為飛機出到一半,carrier 坑直徑增加,漏氣噴白煙。
用一條幼身oring 可以取其中庸,唔算極度密氣,但又唔算啜,試左n 次之後個人認為比較妥當的setting。
原裝啦wo...一句到尾 A.P.S.....a piece ...of...s...

其實佢規規矩矩用番大路設定係完全唔會有事,加埋個BODY 靚絕對會係GBB 廠頭3 名,偏偏佢係要攪D 「巧思」...

作者: hoperper    時間: 17-1-2018 12:53

引用:
原帖由 Dave 於 17-1-2018 12:36 發表

其實有一個好立竿見影既改裝不太花錢,就係換oring,換一條幼身(1mm 或0.8mm粗),寬度跟原裝那條一樣的,
吹氣入bolt 時條oring 會被推郁貼住底做成氣密,回膛時氣壓下降會鬆弛令回堂阻力下降。
當日試過換條岩 ...
Dave 兄, 求Oring 的呎吋大細, 我會出司達到配返幾個.

作者: hoperper    時間: 17-1-2018 12:58

引用:
原帖由 no-name 於 17-1-2018 12:25 發表

其他唔敢講,Marui MP7 係零度爽清!係零度!係爽清!唔知咩怪物黎

利申,Marui 同 VFC MP7 都有但賤賣左 VFC,理由噬神者兄一樣,點汁性能都不及一支原廠乜都冇改既馬記....
的確V記MP7點改, 最盡盡都係8-8成5既馬記氣化效能
但基於實際,打game 時, 跟本不會常用full suto, 就算單法亦不會突然狂扣, 所以其實只有8-8成5的馬記氣化性能係一個可接受範圍

不過馬記我之前都打過, 我真係好憎佢D亞沿件, 同埋佢個flash hider 係12mm,同埋內管唔穿頭, 要裡面換個adapter 先可以換加長內管. 個到又係錢. 同埋馬記細左一個足吋,唔係1:1, 又有made in japan, ASKG 等等....

所以我決定先要外觀而非性能優先情況下, 簡VFC MP7
事實上VFC mp7 氣化上係可以優化, 唔咪去到無得攪.只係有無人願意用少少錢同時間去攪
好似Dave 兄之前放既片咁, 我自己就覺得好滿意.
其實大家真係可以試下海神標, 因為佢有節氣打寒既丐用, 節氣方面, 可限制每次出氣量, 令到隻匣唔會咁快凍
小弟試過, 差10秒恐龍氣比V記MP7匣. 扣單發, 慢慢扣,慢慢回氣, 扣到108發先無氣
所以其實海神標已發揮到佢既作用
所以呢到改善一下, 個到改善一下. 其實V記MP7絕對不是垃圾

作者: no-name    時間: 17-1-2018 13:03

引用:
原帖由 hoperper 於 17-1-2018 12:58 發表

的確V記MP7點改, 最盡盡都係8-8成5既馬記氣化效能
但基於實際,打game 時, 跟本不會常用full suto, 就算單法亦不會突然狂扣, 所以其實只有8-8成5的馬記氣化性能係一個可接受範圍

不過馬記我之前都打過, 我真係 ...
馬記外觀根本係... 仲要細左個碼...
但我係性能重視,所以結果都係簡馬記

都係果句,各取所需 lor~ 冇話一間係最好既廠既
作者: rYaN    時間: 17-1-2018 13:24

引用:
原帖由 海綿寶寶玩gbb 於 17-1-2018 07:40 AM 發表
好啊,唔該師兄!但係mk12mod1有咩一定要執
基本上換內管換膠,之前再執順條BOLT,執到個飛機拉出黎之後會好快縮返入去就OK
作者: 48191    時間: 17-1-2018 13:31

玩兩年爆Pat Pat喎⋯⋯
引用:
原帖由 no-name 於 17-1-2018 12:25 發表

作者: 48191    時間: 17-1-2018 13:33

非常討厭佢個「一體成型」膠外管⋯⋯
引用:
原帖由 Dave 於 17-1-2018 12:36 發表

當日試過換條岩 ...

作者: rYaN    時間: 17-1-2018 13:34

引用:
原帖由 samsonco 於 17-1-2018 11:15 AM 發表
基本上換內管換膠,之前再執順條BOLT,執到個飛機拉出黎之後會好快縮返入去就OK
GBB枝枝都差唔多係執依幾樣野,不過MP7要小心佢個TRIGGER,會蝕,如果蝕左佢會你咁一下想開一槍佢會開幾槍
作者: Dave    時間: 17-1-2018 14:15

引用:
原帖由 hoperper 於 17-1-2018 12:53 發表

Dave 兄, 求Oring 的呎吋大細, 我會出司達到配返幾個.
槍已賣了不記得。
可拆原裝oring 之後叫佢跟番個外徑配瘦一級的ring
保險計我會配多個 +1 mm 配多個 -1 mm size 的
作者: stevechau    時間: 17-1-2018 15:24

引用:
原帖由 海綿寶寶玩gbb 於 16-1-2018 22:57 發表
師兄,我都有考慮過416d,但係長管版係japan version,我嚴佢唔夠力。短管配套麻麻,所以放棄左。唔鍾意m27機槍version
416d japan version都嫌細力, 無理由會走去諗馬記GAWOR, 兩優都係細力既~
作者: stevechau    時間: 17-1-2018 15:33

引用:
原帖由 rYaN 於 17-1-2018 03:01 發表
我有既KFC既槍有: MK18MOD1, HK416D, MK12MOD1, MP5A3, MP5SD, MP7, HK417, UMP.45, SR-25, 迷GLOCK 17, 19 , SAI 17, 34 , HK45CT
最大獲就係MP5同埋UMP..........其他執一執打到今時今日..........
想請教下......迷19有咩要執/可以執??
我擺左支19上神台, 家陣支槍啜啜地, 可能一次過執好晒佢

作者: samsonco    時間: 17-1-2018 16:13     標題: 回覆 83# 的帖子

睇返你以前個 post 似咁寫

還有換一個新的飛機ORING,尺寸是11*2

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... ight=mp7&page=3

作者: hoperper    時間: 17-1-2018 16:18

引用:
原帖由 samsonco 於 17-1-2018 16:13 發表
睇返你以前個 post 似咁寫

還有換一個新的飛機ORING,尺寸是11*2

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... ight=mp7&page=3

Thanks, nice record
作者: alvin155    時間: 18-1-2018 14:23

引用:
原帖由 rYaN 於 17-1-2018 03:01 發表
師兄,小弟剛入ump,到底有幾鑊(^_^)v,同埋我支416c成日bolt lock後返唔到前,已經全新煲同全新recoil set,有解嗎?謝謝
作者: hoperper    時間: 18-1-2018 16:40

引用:
原帖由 alvin155 於 18-1-2018 14:23 發表

師兄,小弟剛入ump,到底有幾鑊(^_^)v,同埋我支416c成日bolt lock後返唔到前,已經全新煲同全新recoil set,有解嗎?謝謝
UMP9 無咩獲氣, 改管改膠即可以打得好遠, 但因為天生管短, 唔好prefer 佢group 太靚

416C方面, 早一年已聽聞呢個問題, 只係無諗過2017版問題仍然存在, 不如拎比gunsmith 執一執吧
作者: 520df10    時間: 18-1-2018 19:19

引用:
原帖由 hoperper 於 18-1-2018 16:40 發表

UMP9 無咩獲氣, 改管改膠即可以打得好遠, 但因為天生管短, 唔好prefer 佢group 太靚

416C方面, 早一年已聽聞呢個問題, 只係無諗過2017版問題仍然存在, 不如拎比gunsmith 執一執吧
416C好睇彩數,唔係支支有事
作者: samsonco    時間: 29-1-2018 23:06

關于支 mp7, 最後換咗hop up 膠,楓葉管,a牌valve 同p 牌抗寒飛機都係打得唔順腳軟,始終都係個bolt出事,唔順又太重,如果有廠出鋁bolt同飛機就解決晒

作者: 0050100    時間: 30-1-2018 00:45

我比較好彩,MP7第一水,全原裝,執一執及只換hop up 膠,凍凍地隨手試兩匣每匣35粒,爽清,直、遠、準因太夜,沒試打遠!

圖片附件: 988BC63C-32B7-40C0-BB66-94F3E28A2B1C.jpeg (30-1-2018 00:45, 108.89 KB) / 該附件被下載次數 92

作者: oliver1997    時間: 30-1-2018 01:00     標題: 回覆 91# 的帖子

我早排跟Dave兄個post咁上下既方式
Cut 回鏜彈弓最少5圈 然後1000>>>3000>>>5000沙紙拋光過隻Bolt
其實已經爽好多

反而想問 P牌抗寒飛鏢對調低火力有冇用???
會唔會冇咁爽
作者: ~~方~~    時間: 30-1-2018 01:49

引用:
原帖由 0050100 於 30-1-2018 00:45 發表
我比較好彩,MP7第一水,全原裝,執一執及只換hop up 膠,凍凍地隨手試兩匣每匣35粒,爽清,直、遠、準因太夜,沒試打遠!
我果支都係第一水, 玩左幾年都冇病冇痛, 都係準直遠同清到匣

另外, 如果唔介意失真既話, 可以cut 走飛機之前果一部份, 會快好多!
作者: alvin155    時間: 30-1-2018 02:21

福佳,睇見貢多師哥對支mp7嘅療法,我發覺乃乃地㖭
作者: ~~方~~    時間: 30-1-2018 02:38

引用:
原帖由 alvin155 於 30-1-2018 02:21 發表
福佳,睇見貢多師哥對支mp7嘅療法,我發覺乃乃地㖭
如果你經歷過mp5 一劫, 再玩mp7 就會好自然有種vfc 終於生性既感覺!

不過老實講, 今次算有良心啦, 火控入面除左撞針, 都係比鋼件你, 原裝黎講落槍夠用有凸

換埋hopup 膠(耳仔要cut 少少), 內管既話效果更好

玩左咁耐, 唯一唔滿意係....隻匣d 油好易甩
作者: 0050100    時間: 30-1-2018 07:56     標題: 回覆 96# 的帖子

師兄好波,受過mp5洗禮係唔同D.係啱傾D嘅!
飛機之前果一部分我冇cut,太快反而不利呢枝mp7,反正好難追到另外兩牌子速度.
我反而主力修正內殼夾bolt導至不順問題及加點東西在飛機後室,降低耗氣.
作者: no-name    時間: 30-1-2018 09:28

其實咩叫 "抗寒飛鏢"?向前/後出氣量多 D? 自己會發熱?
作者: gainax    時間: 30-1-2018 09:55

其實見成日有人心理上覺得V記新槍唔掂,除左佢間中流出一d小問題外要自己FIX,以咁既價錢買到高質數外觀同鋼火控,
性能簡單搞下已經落到落實用已算交到功課掛? n年前第一代D產品過左就算吧...

同馬記KVVA個類比氣化其實大家知實係有差距,原因都係內部結構差異,
一個主力為運作而開發設計而成既內構,一個主力為體驗像真FEEL而設計既內構
如係注重性能可以捨棄像真FEEL不如直接投入馬記KVVA個類產品會有更好性能體驗,
同型號產品有得選擇下價錢差唔多,而仲簡返V記既人不在乎都係對"像真"個FEEL執著,
至於為像真而設計既內構有冇得搞提升更好性能,或者可以追近馬記KVVA差距?答案係一定有
睇肯唔肯偷輕偷短行程用軟彈弓磨順支煲密氣再減力將氣推多D BLOW BACK姐,支支GBB基本上有得整睇心機時間手工

點解原本唔做埋先出廠?如果偷輕偷短行程做埋又會有D人話冇後坐力又短行程唔真,減力又話細力用軟彈弓又彈ROF唔夠快...
收得咁既價更加唔會支支煲人手磨順加多經費幫你做埋, 所以其實玩得非馬記,大家都已經意識到想得到更佳性能水平或再上要達到個系統最佳化效能預左自己動手,如原裝表現未滿意又唔想點改,得有簡之下不如玩返馬記KVVA讓步接受唔像真既地方妥協
始終GBB世界冇一開盒又有馬記系統性能而穩定,又有V記外觀而咁像真既產品, 要自行平衡取捨...
作者: Dave    時間: 30-1-2018 10:13

引用:
原帖由 gainax 於 30-1-2018 09:55 發表
其實見成日有人心理上覺得V記新槍唔掂,除左佢間中流出一d小問題外要自己FIX,以咁既價錢買到高質數外觀同鋼火控,
性能簡單搞下已經落到落實用已算交到功課掛? n年前第一代D產品過左就算吧...

同馬記KVVA個類 ...
都唔係以前問題,新野一樣有瑕疵,
vp9 跌匣都算小問題,hop 坐斜向下要搵野「撬番起」真心膠 ( 支槍我沒但朋友買左 ),
fns 9 trigger bar 做短左打得多會擊發不能,fire pin 磨漏左個角位,唔起鎚會入唔到匣 ( 或者超大力拍入去其實係撬起個hammer 一半 ),
417 未執但唔知攪咩連射時快時慢 ( 我估佢應該有得執 ...卦 ),買左一槍三匣左好耐但得閒先攪...
ump 45 鋁bolt 版本( 算是舊槍 ) ,終於fix 好隻漏匣 ( 用樂泰膠水 ),全原裝狀態有落silicon 睇下咩表現 ( 30 發 )。
呢個表現 ( 數天前19 度 )

有時唔係話黑呢間廠...我自己買vfc 槍都不算少,scar H SSR AEG,G36K GBB,UMP 45 GBB, 417 GBB,FNS 9 ...
但有時原裝性能唔達標,基本一雞全自動清 ( 20 ~25 度 ),都做不到,談甚麼像真...( 不要說打單發好正常...自動步槍無自動,SMG 只可以打SEMI 何其悲哀 )
在下買佢根本唔係為佢像真,係因為有D 款得佢先有。
以前都會講句恨鐵不成鋼,而家講野都廢事。

至於甚麼執槍是樂趣,絕對認同,如果你的槍是個位數...試下買一支執一支...二、三十支槍排隊要你執先可以玩,
到時應該樂趣唔起了。

圖片附件: VFC UMP.JPG (30-1-2018 10:13, 95.03 KB) / 該附件被下載次數 70

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0