標題: 點解我見好似好少人拿ak落場? [打印本頁]

作者: pmcoperator    時間: 18-1-2018 22:30     標題: 點解我見好似好少人拿ak落場?

我自認係ak fanatic.
我見打game多數都係ar
有時什至ak全場得我一枝
其實ak咁多野改咁多野玩,點解好似都唔係見好多師兄用嘅?
作者: 新手一隻    時間: 18-1-2018 22:34

作者: EER3YIU    時間: 19-1-2018 00:05

[quote]原帖由 pmcoperator 於 18-1-2018 22:30 發表
其實ak咁多野改咁多野玩,點解好似都唔係見好多師兄用
作者: EER3YIU    時間: 19-1-2018 00:05

我都係用AK架
我都有幾個朋友仔用AK架
不過似終唔夠AR多
作者: Dave    時間: 19-1-2018 00:11

從來都係m4 最多
之後ak, scar, g36 掃埋一碟... 加埋都係冇m4 咁多
作者: 48191    時間: 19-1-2018 00:30

事實上,AR系統在換匣時的確比AK快同就手。
我一直玩了AR系統6-7年,近這兩個月開始轉用AK,可能仲未算熟手,硬係上匣嗰吓唔夠快....
作者: rho837    時間: 19-1-2018 01:35

我有PTW! 但我一落場就用Real Sword AK!
作者: 美味炸雞脾    時間: 19-1-2018 02:18

作者: MG-42    時間: 19-1-2018 02:53

作者: vp70usp    時間: 19-1-2018 05:15

其實大家仲玩緊marui電槍個陣,ak系列都算唔少人用.........但歸根究底,只是因為在電槍世界里,ak可以話係marui出品入面實用性較高同天生少毛病而已,不同16系列搖頭又擺尾
作者: olw0978    時間: 19-1-2018 05:38

引用:
原帖由 pmcoperator 於 18-1-2018 22:30 發表
其實ak咁多野改咁多野玩,點解好似都唔係見好多師兄用
點會呀,我都經常帶鏟落場啦~~

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... p;page=1#pid1245517

作者: 媽屎    時間: 19-1-2018 06:00

可能我個人問題
拎AK落場果時, 頭重尾輕, 拎落都幾攰
作者: olw0978    時間: 19-1-2018 06:16

引用:
原帖由 Marsses 於 19-1-2018 06:00 發表
可能我個人問題
這是 AK 通病,我及隊友們身同感受,絶非師兄你的個人問題

我自己覺得枝槍唔算太重,但係掛幾隻 GBB AK 匣在胸前就真係好重。。。
作者: selvaria    時間: 19-1-2018 07:12

引用:
原帖由 olw0978 於 19-1-2018 05:38 發表

點會呀,我都經常帶鏟落場啦~~

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... p;page=1#pid1245517
話時話 師兄個鏟點整,我都想整個鏟既74u
作者: olw0978    時間: 19-1-2018 07:21

引用:
原帖由 selvaria 於 19-1-2018 07:12 發表

話時話 師兄個鏟點整,我都想整個鏟既74u
U 仔比較難搞,我用 AKM 來裝,見圖:

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... p;extra=&page=4

作者: gainax    時間: 19-1-2018 07:43

落場多數7成M4,2成MP7(gbbgame),1~3成其他
原因除左m4款吸引d又多野玩外, 我估AK夾大細同槍重量同改鏡唔係咁方便, 個人如果m4同AK簡一支落場都係偏向M4因實用d
不過用木頭AK加小背心rambo咁款型棍好多
作者: olw0978    時間: 19-1-2018 07:52

雖然我自己傾向鐵木真 AK, 落場見美帝款加骨裝鏡甚至自慰伸縮棒托都唔少
作者: 媽屎    時間: 20-1-2018 00:22

引用:
原帖由 olw0978 於 19-1-2018 06:16 發表

這是 AK 通病,我及隊友們身同感受,絶非師兄你的個人問題

我自己覺得枝槍唔算太重,但係掛幾隻 GBB AK 匣在胸前就真係好重。。。
以前有支KA既木托AKS都重好D,
後尾入左支E&L有骨AK104,加多個紅點真係拎一陣手軟,
而家心思思想入返支木托AK
作者: RCOOH    時間: 20-1-2018 00:35

引用:
原帖由 Marsses 於 19-1-2018 06:00 發表
可能我個人問題
真假AK都係後面空了了,前面大舊鐵,好難唔頭重尾輕~
作者: jn_jona    時間: 20-1-2018 01:08

如果用gbb黎講
暫時仲未有一間做岩個身...
作者: 48191    時間: 20-1-2018 07:11

GHK AKM都錯?
引用:
原帖由 jn_jona 於 20-1-2018 01:08 發表
如果用gbb黎講

作者: gainax    時間: 20-1-2018 07:21

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-1-2018 01:08 發表
如果用gbb黎講
幾年前台廠有間號稱真數不過最後不了了之
Akgbb我寄望eml出,始終個殻佢做得靚好多
作者: 紗夢    時間: 20-1-2018 08:22

引用:
原帖由 48191 於 20-1-2018 07:11 發表
GHK AKM都錯?
WE同GHK單發同連發個selector定位同真鐵唔同的
好似係照抄AEG為左就波箱而成既失真
作者: 48191    時間: 20-1-2018 08:24

唉......
引用:
原帖由 紗夢 於 20-1-2018 08:22 發表

WE同GHK單發同連發個selector定位同真鐵唔同的
好似係照抄AEG為左就波箱而成既失真

作者: pmcoperator    時間: 20-1-2018 12:28

用慣Ghk,就算E&l 出gbb我都唔會咁快轉,睇清楚傷亡報告先新落手。
作者: jn_jona    時間: 20-1-2018 14:02

引用:
原帖由 gainax 於 20-1-2018 07:21 發表

幾年前台廠有間號稱真數不過最後不了了之
Akgbb我寄望eml出,始終個殻佢做得靚好多
E&l出真係要買 用料真係不得了
而且佢係真鐵廠 應該有數

話說最近買左隻E&l 既m4身 但原廠係上左沙色油
我拎去吹砂 師傅吹左一陣 話用晒成缸氣只吹到少少走
正常玩具身吹砂吹兩野咩都甩晒油
作者: 紗夢    時間: 20-1-2018 14:40

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-1-2018 14:02 發表

E&l出真係要買 用料真係不得了
而且佢係真鐵廠 應該有數

話說最近買左隻E&l 既m4身 但原廠係上左沙色油
我拎去吹砂 師傅吹左一陣 話用晒成缸氣只吹到少少走
正常玩具身吹砂吹兩野咩都甩晒油
We沙英成把吹哂應該唔洗15分鐘
作者: 罪與佛    時間: 20-1-2018 15:03

AR系統手持舒適度十分高,換匣亦更易上手,又較輕,加上次文化大熱門,所以搶晒其他槍系的市場吧

AK aeg還好,怕重仲可以用膠身,唔想伏地時彈匣食泥可以用短匣
但對於經常要換彈的gbb來講,幾樣野都冇得揀...
作者: jn_jona    時間: 20-1-2018 15:07

引用:
原帖由 紗夢 於 20-1-2018 14:40 發表

We沙英成把吹哂應該唔洗15分鐘
我都想知有冇野可以洗左d油再吹砂 唔知佢會收我幾多錢
作者: jn_jona    時間: 20-1-2018 15:19

引用:
原帖由 罪與佛 於 20-1-2018 15:03 發表
AR系統手持舒適度十分高,換匣亦更易上手,又較輕,加上次文化大熱門,所以搶晒其他槍系的市場吧

AK aeg還好,怕重仲可以用膠身,唔想伏地時彈匣食泥可以用短匣
但對於經常要換彈的gbb來講,幾樣野都冇得揀...
呢樣真 ak匣比較長 匣袋都要買專用
作者: jacko    時間: 20-1-2018 15:50

我有用啊∼

圖片附件: IMG_9210.JPG (20-1-2018 15:50, 67.46 KB) / 該附件被下載次數 99

作者: olw0978    時間: 20-1-2018 17:06     標題: 回覆 31# 的帖子

你啲 ak 居然夠(細)力打 indoor?
作者: rho837    時間: 20-1-2018 17:27

佢啲AK火力好細!   除非佢劈底支槍同你隻凹就......
作者: jacko    時間: 20-1-2018 17:29

引用:
原帖由 olw0978 於 20-1-2018 17:06 發表
你啲 ak 居然夠(細)力打 indoor?
1J only
作者: gunlock34    時間: 20-1-2018 20:23

做咩啫你
作者: 罪與佛    時間: 20-1-2018 20:56

話說如果想要支AK符合人體工學,最終通常都改到個外型冇晒AK味
作者: gainax    時間: 20-1-2018 22:44     標題: 回覆 26# 的帖子

吹左佢諗住整乜表面處理 香港仲有陽極代工?
又諗住砌乜款
作者: gainax    時間: 20-1-2018 23:11

引用:
原帖由 罪與佛 於 20-1-2018 20:56 發表
話說如果想要支AK符合人體工學,最終通常都改到個外型冇晒AK味
我諗Ak頂蓋裝鏡個度難改到好用,裝鏡係前骨會加重前面視野又未必習慣,加側橋拆解唔方便,好似ktr頂蓋有骨就最順手但又話會搖。。
改哂符合人體工學變支ak12就唔係AK外型冇性趣

圖片附件: f42.jpg (20-1-2018 23:11, 133.77 KB) / 該附件被下載次數 163

作者: 罪與佛    時間: 20-1-2018 23:18

引用:
原帖由 gainax 於 20-1-2018 23:11 發表

我諗Ak頂蓋裝鏡個度難改到好用,裝鏡係前骨會加重前面視野又未必習慣,加側橋拆解唔方便,好似ktr頂蓋有骨就最順手但又話會搖。。
AK至少有樣野係好既
假如雙方都只能用iron sight, AK個準星瞄得快好多
以wargame個距離又未會見到AK照門準星太近唔夠準既問題
作者: jn_jona    時間: 20-1-2018 23:20

引用:
原帖由 gainax 於 20-1-2018 23:11 發表

呢張圖係經典
玩ak都係原味最正

Ak咁design咁多年前 果時邊有咁多人體工學
Ar就 駁唔到
作者: jn_jona    時間: 20-1-2018 23:22

引用:
原帖由 gainax 於 20-1-2018 22:44 發表
吹左佢諗住整乜表面處理 香港仲有陽極代工?
又諗住砌乜款
有啊 好似100蚊件
我買左一隻 打算砌gi 軍版
好玩既買多兩隻砌mk18mod1同mk12mod1
作者: Dave    時間: 21-1-2018 01:20

引用:

其實如果裝t1 之類小紅點,在下反而覺得ak 前骨上面裝是十分好瞄。
ak 有樣好,槍托斜向下,唔似ar 類係唔係都要用高mount。
作者: mouselkm    時間: 21-1-2018 02:13

資本主意X 47一支,是否還有AK味自行評價....

個人認為再好看也好,也要手力夠,不連電和只上吉匣 4.5KG
作者: rho837    時間: 21-1-2018 02:30

我有幾支AK! 3支Tactical style! 2支原裝! 渣上手此終原裝手感最好!

美佬都讚AK人體工學係好過AR! 只係個樣唔靚唔合美國人口味!

實際上100米苑圍內駁火! AK準承度唔輸比AR!
作者: nnapoil    時間: 21-1-2018 08:47     標題: 回覆 30# 的帖子

gbb ak都有短甲買呀!
作者: gainax    時間: 21-1-2018 09:06     標題: 回覆 39# 的帖子

AK準星大d 照門又少左罩擋視野係幾易上手, 對比同年M16照門視野擋左冇咁好瞄
作者: gainax    時間: 21-1-2018 09:16     標題: 回覆 40# 的帖子

AKM,AK47等等老年代槍型同M16A1 M602都係原裝外型最多加下榴彈炮舊鏡炮尺等等最順眼 ,
改戰術風格用74MN AK105個d較近代已開始發展摺托/膠夾已有戰術元素襯d
不過點改都冇問題最緊要自己鐘意
作者: gainax    時間: 21-1-2018 09:21     標題: 回覆 41# 的帖子

砌完記得開心Share, 好耐冇見你貼
作者: gainax    時間: 21-1-2018 09:24     標題: 回覆 42# 的帖子

見好多人都咁裝,搵日借下人地支瞄瞄
作者: jackytkh    時間: 21-1-2018 11:40

I use AK GA
作者: jn_jona    時間: 21-1-2018 12:08

引用:
原帖由 gainax 於 21-1-2018 09:21 發表
砌完記得開心Share, 好耐冇見你貼
睇緊有冇機會買隻'小海螺'

作者: gainax    時間: 21-1-2018 12:28     標題: 回覆 51# 的帖子

TA31定TA01? 一世人一定要入支啦
作者: F22    時間: 21-1-2018 12:29

AK少人用?我打game十支八支閒閒地............

圖片附件: 12122838_10205951401877055_1849566435181422959_n.jpg (21-1-2018 12:29, 189.06 KB) / 該附件被下載次數 184

作者: jn_jona    時間: 21-1-2018 13:18

引用:
原帖由 gainax 於 21-1-2018 12:28 發表
TA31定TA01? 一世人一定要入支啦
緊係31啦 m150
作者: olw0978    時間: 21-1-2018 13:49

引用:
原帖由 F22 於 21-1-2018 12:29 發表
AK少人用?我打game十支八支閒閒地............
請問師兄 AMD65 右面第 3 把 U 仔,hand guard 上的紅色圓餅是什麼玩意?

Btw, 一場釘有咁多把 AK, 何其壯觀
作者: kornhill401    時間: 21-1-2018 14:33

回53#

好壯觀的一群AK.使我眼界大開 Thx for sharing.
作者: F22    時間: 21-1-2018 17:49

引用:
原帖由 olw0978 於 21-1-2018 13:49 發表

請問師兄 AMD65 右面第 3 把 U 仔,hand guard 上的紅色圓餅是什麼玩意?

Btw, 一場釘有咁多把 AK, 何其壯觀
哦…一個臂章仔
作者: F22    時間: 21-1-2018 17:51

引用:
原帖由 kornhill401 於 21-1-2018 14:33 發表
回53#

好壯觀的一群AK.使我眼界大開 Thx for sharing.
其名為AK上河圖……

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0