標題: 台灣反恐維安特勤隊招募海報 [打印本頁]

作者: bennytsang16    時間: 26-1-2018 02:56     標題: 台灣反恐維安特勤隊招募海報

警察也能很創意!台灣反恐維安特勤隊最近的招募海報超酷!

圖片附件: 001.jpg (26-1-2018 02:56, 117.55 KB) / 該附件被下載次數 171

圖片附件: 002.jpg (26-1-2018 02:56, 118.87 KB) / 該附件被下載次數 197

圖片附件: 003.jpg (26-1-2018 02:56, 119.08 KB) / 該附件被下載次數 182

圖片附件: 004.jpg (26-1-2018 02:56, 129.61 KB) / 該附件被下載次數 171

圖片附件: 005.jpg (26-1-2018 02:56, 92.34 KB) / 該附件被下載次數 187

作者: olw0978    時間: 26-1-2018 03:07

唔係化,啲雞腸咁搞笑。。。?
作者: gtoray    時間: 26-1-2018 04:59

尾果張最正
唔知點解感覺好有日本味?
作者: 48191    時間: 26-1-2018 08:57

台灣警察唔只賣專業,今次賣創意同比較漫畫同英雄感的型像,型爆燈!
作者: horenhim    時間: 26-1-2018 09:25

D slogan很好 lol
shotgun個張下左架
作者: Nova_Dust    時間: 26-1-2018 09:46

真的很有創意,台灣廣告文創一向都不差。
作者: 屈濕    時間: 26-1-2018 09:55

引用:
原帖由 horenhim 於 2018-1-26 09:25 發表
D slogan很好 lol
shotgun個張下左架
已經放返上去

左膠酸民
作者: bennytsang16    時間: 26-1-2018 10:02

張民光︰「根據報告,你體能好好喎,以後附加裝備要你孭喇喎……」(飛虎雄心)  
引用:
原帖由 gtoray 於 26-1-2018 04:59 發表
尾果張最正

作者: pbay    時間: 26-1-2018 10:15

幾有幽默感, 相亦影得唔錯, 與眾同樂咪幾好
作者: rho837    時間: 26-1-2018 11:38

#3 係有日本味道! 日本民風一向以(FOCUS)清楚簡單直接(Slogan)載出信息!  

呢類推廣咪似樣! 簡單直接載出信息!

作者: rho837    時間: 26-1-2018 11:47

引用:
原帖由 屈濕 於 26-1-2018 09:55 發表

已經放返上去

左膠酸民
大家最㨢曾班左膠! Double Fuxking Standards!
作者: kornhill401    時間: 26-1-2018 12:16

尾果張,果位伙計,辛苦你了. Thx for sharing.
作者: loveless    時間: 26-1-2018 13:52

現實:
毒販心諗我隻律師一個夠打你一百個..
作者: 屈濕    時間: 26-1-2018 13:57

引用:
原帖由 loveless 於 2018-1-26 13:52 發表
現實:
所以唔好俾毒販有命見律師
作者: rho837    時間: 26-1-2018 14:05

引用:
原帖由 屈濕 於 26-1-2018 13:57 發表

所以唔好俾毒販有命見律師
看仔细了! 我們只示范一次!
作者: RCOOH    時間: 26-1-2018 14:12

律師樓不開門?

沒關係,我們有很多方法打開它!
作者: tonyecl    時間: 26-1-2018 14:54

覺得如果用英文會更型,定係我睇得多洋腸睇壞腦。。。
作者: gtoray    時間: 26-1-2018 16:06

剩睇海報仲以為係 SAT
作者: bennytsang16    時間: 26-1-2018 16:46

原來海報惹來部份台灣民眾反感,謂覺得恐怖心寒。警政署事後將其中兩幅修改,分別在海報上方加上「面對恐怖威脅」、「搶救人質」的字眼。

以下是經修改的兩幅海報︰

圖片附件: 004a.jpg (26-1-2018 16:46, 146.63 KB) / 該附件被下載次數 188

圖片附件: 005a.jpg (26-1-2018 16:46, 144.47 KB) / 該附件被下載次數 192

作者: tinyau1134    時間: 26-1-2018 17:04

左仔害人不淺
作者: ranger_hk    時間: 26-1-2018 22:35

引用:
原帖由 loveless 於 26-1-2018 12:22 發表
現實:
仲有立委同恐龍法官,只要你膽敢開一槍包保傾家蕩產!!
作者: gtoray    時間: 26-1-2018 22:50

引用:
原帖由 ranger_hk 於 26-1-2018 22:35 發表

仲有立委同恐龍法官,只要你膽敢開一槍包保傾家蕩產!!
最近又有一位台灣警察被起訴...
超硬膠, 超無奈, 唔通等佢車死我或者車死人先開槍?
https://tw.appledaily.com/headline/daily/20170512/37647570
作者: blockhead    時間: 27-1-2018 01:51

引用:
原帖由 gtoray 於 26-1-2018 22:50 發表

最近又有一位台灣警察被起訴...
超硬膠, 超無奈, 唔通等佢車死我或者車死人先開槍?
https://tw.appledaily.com/headline/daily/20170512/37647570
台灣係咪好似美國咁可以包攬訴訟?
作者: magichour    時間: 27-1-2018 12:18

特勤隊攻堅

https://www.youtube.com/watch?v=fLCjvvU6M1Q
作者: a1353116217    時間: 29-1-2018 12:20

刑事局特勤正名「除暴特勤隊」 狙擊行動組已常態訓練
2017年12月26日 04:10

原文網址: 刑事局特勤正名「除暴特勤隊」 狙擊行動組已常態訓練

記者柳名耕卅台北報導

刑事警察局「除暴特勤隊」在12月25日上午11點正式揭牌成軍,成立的主要目的在於強化台灣的反恐能量,未來將主導重大刑案攻堅、並落實緝毒、打詐、肅槍、掃黑四大重點工作,同時共分為「山區緝毒組」、「狙擊行動組」、「攻堅圍捕組」,落實維護治安的使命。

刑事局局長劉柏良指出,「除暴特勤隊」是經過1年7個月的努力爭取,終於在11月時經由警政署長陳家欽核准成立,在揭牌當天行政院國土安全辦公室等相關單位也都到場觀禮。

▼刑事局除暴特勤隊簡稱「S.T.U」(Special Task Unit)。(圖卅記者柳名耕翻攝)

在尚未正名前,刑事局的特勤警都隸屬于警備隊內,而一般縣市的警備隊大多都是從事不需配槍的勤務,兩者的勤務屬性迥異,因此有正名的必要性;同時行政院國土安全辦公室的「國土安全緊急通報作業規定」,將刑事局列入「重大人為危安事件」以及「恐怖攻擊」的預警通報單位,成立「常設」、「統轄」的固定編組單位有助於訓練、勤務的推動。

且除暴特勤隊與保一總隊的維安特勤隊以及縣市單位的霹靂小組不同,為了凸顯與其他特勤的不同,目前「除暴特勤隊」共有26名特殊任務警力組成,並分為「山區緝毒組」、「狙擊行動組」、「攻堅圍捕組」。

山區緝毒組
為配合掃蕩隱藏於山區之製毒工廠、協助圍捕山區逃犯、支援偵查大隊於山林地形之攻堅任務及特勤隊日常訓練勤務,配戴新式戰術防彈頭盔、綠色操作訓練服、戰術防彈背心、勤務通訊設備、黑色防火頭套、配戴M4突擊步槍、GOLCK 19型手槍、黑色戰鬥靴。

▲刑事局特勤正名「除暴特勤隊」,狙擊行動組已常態訓練。(圖卅記者柳名耕翻攝)

狙擊行動組
特勤隊平日就有培養狙擊小組,並施以常態化訓練,穿戴多地形迷彩偽裝任務服、戰術防彈背心、勤務通訊設備、持SIG-SSG-2000型狙擊槍、M4短程半自動支援狙擊火力、SIG-P226型手槍、沙色戰鬥靴、黑色防火頭套。

攻堅圍捕組
著藍色操作訓練服、藍色小帽、黑色防火頭套、勤務通訊設備、戰術防彈背心、配戴MP5衝鋒槍、GOLCK 19型手槍、黑色戰鬥靴著裝,藍色霹靂小組制服為特勤隊制式標準勤務服裝,多年來刑事局的霹靂小組參與攻堅圍捕任務的印象已經深植民心,所以城市攻堅戰鬥任務中「警界藍衫軍」始終是讓民眾最安心的一道防線。

原文網址: 刑事局特勤正名「除暴特勤隊」 狙擊行動組已常態訓練 | ETtoday社會 | ETtoday新聞雲
作者: T-800    時間: 29-1-2018 21:46

引用:
原帖由 gtoray 於 26-1-2018 04:59 發表
尾果張最正
台灣不多嬲都有日本味的。。。

Happy shooting!
作者: T-800    時間: 29-1-2018 21:49

引用:
原帖由 tonyecl 於 26-1-2018 14:54 發表
覺得如果用英文會更型,定係我睇得多洋腸睇壞腦。。。
台灣一向唔係太「興」英文的

作者: Ben_9413    時間: 29-1-2018 22:32

https://m.facebook.com/photo.php ... 24787&source=48

靚抽

圖片附件: 27173404_906132149558125_8131037714352914544_o.png.jpg (29-1-2018 22:32, 299.35 KB) / 該附件被下載次數 112

圖片附件: 27356357_906126972891976_3706057591378352352_o.jpg (29-1-2018 22:32, 238.01 KB) / 該附件被下載次數 120

圖片附件: 27164751_906126959558644_3329603442629646752_o_resized_1.jpg (29-1-2018 22:32, 157.6 KB) / 該附件被下載次數 127

作者: olw0978    時間: 29-1-2018 22:35

引用:
原帖由 T-800 於 29-1-2018 21:49 發表

台灣一向唔係太「興」英文的

也不見得,基本上不論男女都必定會起一個洋朵
作者: T-800    時間: 29-1-2018 23:38

引用:
原帖由 olw0978 於 29-1-2018 22:35 發表

也不見得,基本上不論男女都必定會起一個洋朵
若經常去/住過台灣的,就一定明白,跟香港市面英文的普及程度還有很大距離。。。

作者: gtoray    時間: 29-1-2018 23:45

引用:
原帖由 T-800 於 29-1-2018 23:38 發表

若經常去/住過台灣的,就一定明白,跟香港市面英文的普及程度還有很大距離。。。

認同,其中一個例子
你去 coffee shop佢地都係用國語講d咖啡種類
作者: T-800    時間: 30-1-2018 00:22

引用:
原帖由 gtoray 於 29-1-2018 23:45 發表

認同,其中一個例子
麻煩您:我點一杯卡布其洛,還有一個提拉米蘇。。。

作者: 屈濕    時間: 30-1-2018 09:19

引用:
原帖由 gtoray 於 2018-1-29 23:45 發表

認同,其中一個例子
其實只要譯到ge英文佢地都會譯
作者: Nova_Dust    時間: 30-1-2018 09:44

是的,台灣在日常使用英文上和香港相比之下較低。在那你會很自然使用國語,不夾雜英語。
作者: a1353116217    時間: 31-1-2018 13:04

任何國家的人都不應該夾雜英語只有香港人這樣做不中不英
要不完部講英語要不完部講中文
作者: olw0978    時間: 31-1-2018 13:13

引用:
原帖由 a1353116217 於 31-1-2018 13:04 發表
架仔一樣兩溝。。。
作者: pbay    時間: 31-1-2018 14:32

引用:
原帖由 Nova_Dust 於 30-1-2018 09:44 發表
是的,台灣在日常使用英文上和香港相比之下較低。在那你會很自然使用國語,不夾雜英語。
台灣人有時會夾雜日語
作者: pbay    時間: 31-1-2018 14:34

引用:
原帖由 a1353116217 於 31-1-2018 13:04 發表
正如英國人有時夾雜法語, 美國人有時夾雜西班牙話.
大陸人一樣會夾雜阿拉伯數目字, 和製漢語同英語
作者: 屈濕    時間: 31-1-2018 17:10

我唔覺兩溝有咩大問題
最緊要係係formal情況下中就中,英就英,唔係溝埋做瀨尿牛丸(ar笨!)
作者: T-800    時間: 31-1-2018 17:32

通常夾雜台語(閩南話),同夹雜福建話

作者: Lolanto    時間: 31-1-2018 19:04

引用:
原帖由 olw0978 於 31-1-2018 13:13 發表

架仔一樣兩溝。。。
架仔直情英文日語化
好似日語鎖匙漸漸被日語Key取代
作者: carl    時間: 31-1-2018 19:23     標題: 回覆 41# 的帖子

年輕人覺外來語比較新潮, 而且好多時比較簡單.
作者: olw0978    時間: 31-1-2018 19:34

引用:
原帖由 Lolanto 於 31-1-2018 19:04 發表

架仔直情英文日語化
好似日語鎖匙漸漸被日語Key取代
如此應該反過來,日語英文化了。。。
作者: MG-42    時間: 6-2-2018 18:01

作者: Lolanto    時間: 6-2-2018 22:47

引用:
原帖由 MG-42 於 6-2-2018 18:01 發表

當然 , 日本入侵台灣時燒村殺台灣平民殺左十幾萬人,被日本統治50年... 遺留大量日本文化
但家下台灣以[s]恥[/s]此為榮喎
作者: MG-42    時間: 7-2-2018 06:54

作者: pbay    時間: 7-2-2018 11:06

引用:
原帖由 MG-42 於 7-2-2018 06:54 發表

冇計,依家D年青人... 總之套日本漫畫動畫好睇,殺佢阿爺燒光佢條村都可以舊事不計...
共產黨殺4千萬中國人咪又咁, 依家D後生, 有錢就大晒架啦
作者: JBL    時間: 7-2-2018 11:50

作者: 48191    時間: 7-2-2018 13:04

首先,人哋出個同本主題無關的Post ,係咪真係需要同人癲呢?
其次,我更正你的說法。
當年日本侵華,是敵國派兵攻打中國,不論軍人、平民,一律殺掉;
而當年中共,長春圍城,餓死又好,打死又好,都是自己人殺自己人。四九年建政至今,不論鬥死,直接殺死同餓死,都是中國人殺中國人。
引用:
原帖由 pbay 於 7-2-2018 11:06 發表

共產黨殺4千萬中國人咪又咁, 依家D後生, 有錢就大晒架啦
作者: pbay    時間: 7-2-2018 13:21

引用:
原帖由 48191 於 7-2-2018 13:04 發表
首先,人哋出個同本主題無關的Post ,係咪真係需要同人癲呢?
其次,我更正你的說法。
當年日本侵華,是敵國派兵攻打中國,不論軍人、平民,一律殺掉;
而當年中共,長春圍城,餓死又好,打死又好,都是自己人殺自己人。四九年建政至今,不論鬥死,直接殺死同餓死,都是中國人殺中國人。
工人無祖國嘛, 共產黨根本都無當過自己為中國人, 反而覺得自己係黃皮俄羅斯, 要聯合日軍打倒腐敗國民政府
正正唔當自己為中國人, 所以反右文革, 破壞中國文化, 先至可以咁恨咁辣

二戰果陣, 好多台灣原住民加入日軍, 其實同一個原因 : 唔認為自己係中國人(事實真係唔係)

作者: magichour    時間: 7-2-2018 13:24

共軍與日軍
本是一伙人
臭蟲何太急
作者: 48191    時間: 7-2-2018 14:04

事實上,國民黨陳儀一手包辦的「二·二八事件」也是一個自己人殺自己人的事件。但論慘烈程度,似乎四九年後的「新中國」遺禍時期最長。
引用:
原帖由 magichour 於 7-2-2018 13:24 發表
共軍與日軍
本是一伙人
臭蟲何太急

作者: MG-42    時間: 7-2-2018 14:06

作者: 48191    時間: 7-2-2018 15:00

如果你說的是日本戰國時代,我只會想問你懂不懂歷史。
首先日本戰國時代,是由各個「大名」(分封了的土地領主)在戰爭,也只是在領主麾下的武士在殺戮。而各「大名」嚴禁農民及商人參與戰爭。所以各大名及武士們甚少以戰爭指令及戰術上殺害百姓。這也是你忽略的地方。還有一個原因,各大名需要農作物及稅收支持藩務,所以更加不會對平民痛下殺手。請不要用閣下半吊子的歷史常識來誤導其他人,謝謝。
引用:
原帖由 MG-42 於 7-2-2018 14:06 發表

你講到好似得中國有自己人打自己人咁啵... 日本仔開國至今相親相愛嗎??  

你冇睇日本戰國漫畫?? 日本戰國打左150年 , 殺自己人殺左150年就唔講?   好唔中肯... 還敢說中國 "四九年後的「新中國」遺禍時期最 ...
作者: MG-42    時間: 7-2-2018 19:19

作者: MG-42    時間: 7-2-2018 19:38

作者: 48191    時間: 7-2-2018 21:05

果然是無知識,平民階層要加入武士階層難比登天。正如黑澤明的「七武士」,三船敏郎的角色是農民之子,連武士的資格也沒有。用你的所謂「常識」就以為可解通日本史,未免貽笑大方。
回家讀多點有用的書,少看漫畫,我相信你會沒那麼膚淺。
引用:
原帖由 MG-42 於 7-2-2018 19:19 發表

中國內戰.. 你說中國自己人殺自己人 是嚴重罪行

現在我說日本內戰 , 你就轉向說日本內戰不殺平民 , 那麼日本戰國內戰殺左150年 "日本士兵殺日本士兵不叫殺自己人" 嗎?

武士死曬咪又係train壯丁農民做 ...

作者: 48191    時間: 7-2-2018 21:20

閣下果然閲讀理解能力不足,請細心閲讀原文:
「如果你說的是日本戰國時代,我只會想問你懂不懂歷史。
首先日本戰國時代,是由各個「大名」(分封了的土地領主)在戰爭,也只是在領主麾下的武士在殺戮。而各「大名」嚴禁農民及商人參與戰爭。所以各大名及武士們甚少以戰爭指令及戰術上殺害百姓。這也是你忽略的地方。還有一個原因,各大名需要農作物及稅收支持藩務,所以更加不會對平民痛下殺手。請不要用閣下半吊子的歷史常識來誤導其他人,謝謝。」
大意是在說,當武將攻城前,事實上會將城內居民趕走。交戰方也沒有將平民百姓當成攻擊目標那麼鄙劣。原因在於不是保護平民那麼單純,而是防止居民趁兵亂是搶掠,又或是為了減低消耗。情況有如「英法百年戰爭」,打仗戰死的都是騎士和兵士們,但當地人照常生活,很少受到騷擾。
還是那句話,回家讀多點書吧!
引用:
原帖由 MG-42 於 7-2-2018 19:19 發表

中國內戰.. 你說中國自己人殺自己人 是嚴重罪行

現在我說日本內戰 , 你就轉向說日本內戰不殺平民 , 那麼日本戰國內戰殺左150年 "日本士兵殺日本士兵不叫殺自己人" 嗎?

武士死曬咪又係train壯丁農民做 ...
作者: MG-42    時間: 7-2-2018 21:30

作者: 48191    時間: 7-2-2018 21:32

台灣在當時的宗主國是日本,怎樣徵兵不是重點;但徵召慰安婦確實是罪行。
而閣下想轉移視線也沒有用。因為我方才說的是,中共建政後,甚麼民眾自發運動、大躍進、除麻雀運動、民革、六四屠城,也是在政權殺人,而不是亡於敵手。不論被殺、餓死等罪行,往往和這個政府的指令或政策脫不了關係,是中國人謀殺中國人的舉動。
引用:
原帖由 MG-42 於 7-2-2018 19:38 發表

CGF討論質數每況越下有原因...

臺灣日治時期自1895年至1945年9月2日 二戰日本投降  ,  話埋你知點解日軍有台灣人,慰安婦都好多台灣人

48191你睇住自己友撞山都唔幫手...

作者: magichour    時間: 7-2-2018 21:34

引用:
原帖由 48191 於 2018-2-7 14:04 發表
事實上,國民黨陳儀一手包辦的「二·二八事件」也是一個自己人殺自己人的事件。但論慘烈程度,似乎四九年後的「新中國」遺禍時期最長。
一場共產黨動員的 "文化大革命" 不知為禍幾多無辜百姓性命.
作者: MG-42    時間: 7-2-2018 21:40

作者: 48191    時間: 7-2-2018 21:43

我再一次質疑你的閲讀理解能力,現原文標註:
「足輕是日本平安時代到江戶時期的一種步兵,根據戰爭的不同需要,可以使用不同裝備。此名稱沿自中國的「捕快」[原創研究?][1],是衙門裡擔任緝拿人犯的差役,日本平安時代出現的檢非違使的下屬人員,負責京都與令制國的治安,即是足輕的最初原型。日本南北朝開始大量運用對付惡黨,鎮壓國一揆、土一揆,加上「下克上」風氣漫延,遂成正式戰鬥人員。其底層人員絕大部分是所謂「放免囚人」的皂隸,只有為數不到十分之一的火長,由衛士府派任,所以足輕的紀律問題成為很大的隱憂,亦無忠誠度可言。除了放免囚人各地方上的足輕亦可能為中小莊園領主底下的郎黨、族人、家丁,依附於實力雄厚的「官省符莊」或「國免莊」等大領主底下,而通常大和朝廷對於這些「不輸不入」的大領主,會因懷柔政策授與「追捕使」、「押領使」、「國檢非違使」等官職,維持地方治安[2]。而這些實力派多為藤原氏、平氏、源氏為主的武士集團,因此足輕或許各代名稱不一,可以說其產生的歷史與武士同樣久遠。
足輕是否屬於武士的問題,其實是因為兩者不同時代的定義也有不同的,但肯定在江戶幕府時代定性亦屬武士之內,因為幾乎都是指定由有世襲身分和姓氏的人擔任,也允許並需要配帶戰刀的。但實際不過和浪人或鄉士等實際沒有武士官銜的人相近的,列為下士(下級武士)的一種,不屬於貴族階級,而屬廣義的四民等級制度的最高的士的下端,仍然屬於平民中較高地位的人。

在明治維新四民平等後,足輕也獲得較浪人或鄉士高的待遇,和高級的武士一樣稱為士族(相對浪人或鄉士仍然是平民),但在士族中又是偏低的身分。」
重點在於,這些是正式的武裝「戰鬥人員」,而不是一般平民。一般平民,收藏武器、刀具也是嚴重罪行。
(文中的「一揆」即是農民起義)

作者: 48191    時間: 7-2-2018 21:52

你不如讀完這本書才說吧,因為和一個連書也懶得看只懂找「維基百科」的人辯論,只覺得浪費時間。(三聯有繁體版本)
引用:
原帖由 MG-42 於 7-2-2018 21:40 發表

師兄「英法百年戰爭」如果打左百幾年都影響唔到當地人...  就唔會有 "聖女貞德" 啦   點打100年杖唔影響當地人?

作者: 48191    時間: 7-2-2018 22:37

我亦認同「CGF討論質數每況越下有原因...」的說法。我相信是因為有太多人閲讀理解能力上出現障礙有關。
引用:

臺灣日治時期自1895年至1945年9月2日 二戰日本投降  ,  話埋你知點解日軍有台灣人,慰安婦都好多台灣人

作者: MG-42    時間: 7-2-2018 23:21

作者: loveless    時間: 7-2-2018 23:25

我成日睇維基
我又成日寫維基
究竟有雞先定有蛋先呢
作者: derp    時間: 7-2-2018 23:46

回到主題,佢地係唔係可以唔使由老散做起直接入反恐部隊?輯野令我諗起usmc 個"slay the dragon" 廣告。HBO 電視劇generation kill 提到: https://m.youtube.com/watch?v=0Dg3Us9ld2g. 即係,你信個廣告而入隊你就中伏了。

又講開反恐部隊,唔知點解相比之下依家香港警察好似成日用ctru / sdu 打game look 做招募主題。唔知呢可能呢期多左反恐訓練,D game 友look 上鏡率高左。即係比起以前講「使命感」個隻(例如00 年代初有一輯係用警察誓詞做背景然後用埋GFS D s-70,又有個督察飛身跳水救個小妹妹個輯)變得家下咁⋯⋯膚淺? 係咪同dress blues 廣告都有異曲同工之妙⋯⋯?

作者: 48191    時間: 8-2-2018 00:05

請你再解釋吓你同我嘅理解有乜唔同先喇:
「我再一次質疑你的閲讀理解能力,現原文標註:
「足輕是日本平安時代到江戶時期的一種步兵,根據戰爭的不同需要,可以使用不同裝備。此名稱沿自中國的「捕快」[原創研究?][1],是衙門裡擔任緝拿人犯的差役,日本平安時代出現的檢非違使的下屬人員,負責京都與令制國的治安,即是足輕的最初原型。日本南北朝開始大量運用對付惡黨,鎮壓國一揆、土一揆,加上「下克上」風氣漫延,遂成正式戰鬥人員。其底層人員絕大部分是所謂「放免囚人」的皂隸,只有為數不到十分之一的火長,由衛士府派任,所以足輕的紀律問題成為很大的隱憂,亦無忠誠度可言。除了放免囚人各地方上的足輕亦可能為中小莊園領主底下的郎黨、族人、家丁,依附於實力雄厚的「官省符莊」或「國免莊」等大領主底下,而通常大和朝廷對於這些「不輸不入」的大領主,會因懷柔政策授與「追捕使」、「押領使」、「國檢非違使」等官職,維持地方治安[2]。而這些實力派多為藤原氏、平氏、源氏為主的武士集團,因此足輕或許各代名稱不一,可以說其產生的歷史與武士同樣久遠。
足輕是否屬於武士的問題,其實是因為兩者不同時代的定義也有不同的,但肯定在江戶幕府時代定性亦屬武士之內,因為幾乎都是指定由有世襲身分和姓氏的人擔任,也允許並需要配帶戰刀的。但實際不過和浪人或鄉士等實際沒有武士官銜的人相近的,列為下士(下級武士)的一種,不屬於貴族階級,而屬廣義的四民等級制度的最高的士的下端,仍然屬於平民中較高地位的人。

在明治維新四民平等後,足輕也獲得較浪人或鄉士高的待遇,和高級的武士一樣稱為士族(相對浪人或鄉士仍然是平民),但在士族中又是偏低的身分。」
重點在於,這些是正式的武裝「戰鬥人員」,而不是一般平民。一般平民,收藏武器、刀具也是嚴重罪行。
(文中的「一揆」即是農民起義)」
引用:
原帖由 MG-42 於 7-2-2018 23:21 發表

你話打100年杖都唔影響到D平民...  我真的不敢再與你吹落去了 我真係服左你.. 師兄果然唔係浪得虛名

作者: Lolanto    時間: 8-2-2018 01:09

睇完只能夠說句「反正你信了」
然後同自己講「認真便輸了」
跟住同CGF講「質素下降了」

-完-

作者: 美味炸雞脾    時間: 8-2-2018 06:27

作者: 美味炸雞脾    時間: 8-2-2018 06:32

作者: Nova_Dust    時間: 8-2-2018 10:17

引用:

師兄,小弟認為用?日據?比較正確。近年臺灣教科書已將?日據?改成?日治?,似乎有點淡化歷史、合理化攻佔的意味。次序是先佔據而後統治沒錯,但用?日治?像是站在侵掠國的角度來看事情。

台灣教改有點走偏了。
作者: loveless    時間: 8-2-2018 10:26

引用:
原帖由 Lolanto 於 8-2-2018 01:09 發表
睇完只能夠說句「反正你信了」
然後同自己講「認真便輸了」
跟住同CGF講「質素下降了」

-完-
...這樣罷, 我教你一招『質素下降』...待她掌來, 真的也好, 假的也罷,
你只給她來一招『質素下降』, 那就破了....她有多大本事, 能擋得住我教你的這一招?...
作者: pbay    時間: 8-2-2018 10:30

引用:
原帖由 magichour 於 7-2-2018 21:34 發表

一場共產黨動員的 "文化大革命" 不知為禍幾多無辜百姓性命.
對, 大躍進, 文革, 不是內戰, 死的全是平民. 4千萬無辜百姓
希魔要再世幾次才追得到
作者: Nova_Dust    時間: 8-2-2018 10:32

回到主題。

我認為從軍從警應該是有強烈的愛國心和使命感為出發點,至少做為前線人員來說。用海報做招攬非新鮮事,有創意也是符合時代潮流。
作者: pbay    時間: 8-2-2018 10:38

引用:
原帖由 Nova_Dust 於 8-2-2018 10:17 發表

師兄,小弟認為用?日據?比較正確。近年臺灣教科書已將?日據?改成?日治?,似乎有點淡化歷史、合理化攻佔的意味。次序是先佔據而後統治沒錯,但用?日治?像是站在侵掠國的角度來看事情。

台灣教改有點走 ...
或者可以這樣比一比, 日本3年零8個月對香港肯定是"日據", 因為多有破壞少有建設.
反觀日本在台灣那幾十年有不少建設, 當地教育,文明程度亦提升(日人進台前, 台灣大半個是蠻荒世界), 所以說"日治"是洽當的說法.
作者: loveless    時間: 8-2-2018 10:45

引用:
原帖由 pbay 於 8-2-2018 10:30 發表

對, 大躍進, 文革, 不是內戰, 死的全是平民. 4千萬無辜百姓
希魔要再世幾次才追得到
安祿山, 帖木兒, 成吉思汗..
作者: pbay    時間: 8-2-2018 10:46

引用:
原帖由 derp 於 7-2-2018 23:46 發表
唔知呢可能呢期多左反恐訓練,D game 友look 上鏡率高左。即係比起以前講「使命感」個隻(例如00 年代初有一輯係用警察誓詞做背景然後用埋GFS D s-70,又有個督察飛身跳水救個小妹妹個輯)變得家下咁⋯⋯膚淺? 係咪同dress blues 廣告都有異曲同工之妙⋯⋯?
事實上呢幾年警察形象真係插晒水, 貪贓枉法, 強姦非禮偷竊, 毆打市民, 當更休班皆有之,
唯一飛虎同反恐仲保持到少少形象,只能這樣膚淺宣傳了, 無奈也.
作者: pbay    時間: 8-2-2018 10:57

引用:
原帖由 loveless 於 8-2-2018 10:45 發表

安祿山, 帖木兒, 成吉思汗..
帖木兒, 成吉思汗係蠻族四處侵略, 安祿山係反賊亂黨....
但反右, 文革, 大躍進, 係大權在握之下對自己平民大屠殺, 比較不可思義
作者: Lolanto    時間: 8-2-2018 11:58

引用:
原帖由 pbay 於 8-2-2018 10:57 發表

帖木兒, 成吉思汗係蠻族四處侵略, 安祿山係反賊亂黨....
但反右, 文革, 大躍進, 係大權在握之下對自己平民大屠殺, 比較不可思義
不可思義的是中大陸進行文革的同時,台灣進行白月色恐怖高壓統治,一樣有對自己平民大屠殺,但就無人提。

https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw ... 6%E6%99%82%E6%9C%9F
作者: reniless    時間: 8-2-2018 12:14

引用:
原帖由 loveless 於 8-2-2018 10:26 發表

...這樣罷, 我教你一招『質素下降』...待她掌來, 真的也好, 假的也罷,
你只給她來一招『質素下降』, 那就破了....她有多大本事, 能擋得住我教你的這一招?...
亢龍有悔
---
琴晚冇見到依段嘢
作者: 48191    時間: 8-2-2018 12:58

「立法院於1998年制定《戒嚴時期不當叛亂暨匪諜審判案件補償條例》。」政府後知後覺,有平反,有賠償,起碼做到啲嘢。大陸呢?
引用:
原帖由 Lolanto 於 8-2-2018 11:58 發表

不可思義的是中大陸進行文革的同時,台灣進行白月色恐怖高壓統治,一樣有對自己平民大屠殺,但就無人提。

https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw ... %90%E6%80%96%E6%99% ...

作者: Lolanto    時間: 8-2-2018 13:54

引用:
原帖由 48191 於 8-2-2018 12:58 發表
「立法院於1998年制定《戒嚴時期不當叛亂暨匪諜審判案件補償條例》。」政府後知後覺,有平反,有賠償,起碼做到啲嘢。大陸呢?
原來有賠償等於無做過就不用提了,長知識了

作者: JBL    時間: 8-2-2018 14:53

作者: pbay    時間: 8-2-2018 16:42

引用:
原帖由 Lolanto 於 8-2-2018 11:58 發表

https://zh.m.wikipedia.org/zh-tw ... %90%E6%80%96%E6%99% ...
國民黨既壞事當然要提
但死既人唔夠反右, 大躍進, 文革多, 持續時間亦無佢咁長.
作者: 48191    時間: 8-2-2018 16:47

原來又係一個閲讀有障礙的朋友。「有平反、有賠償」,就不是認為自己做錯了事作出補救嗎?
引用:
原帖由 Lolanto 於 8-2-2018 13:54 發表

原來有賠償等於無做過就不用提了,長知識了

作者: derp    時間: 8-2-2018 17:31

引用:
原帖由 pbay 於 8-2-2018 10:46 發表

事實上呢幾年警察形象真係插晒水, 貪贓枉法, 強姦非禮偷竊, 毆打市民, 當更休班皆有之,
唯一飛虎同反恐仲保持到少少形象,只能這樣膚淺宣傳了, 無奈也.
公平D 講, 我工作上成日有機會同警察共事, 絕大部份警員以至警官都係正直之人. 我諗如果佢地係形象插水, 都唔係因為佢地自己一手破壞. (回想起黎, 依家關係到行政機關工作既機構都已經叫形象插水. 相反, 例如消防, 海關, 衛生及福利局 (以前高永文叫"最高民望"個個), 個形象都唔係太大問題. 假如警察形象真係咁差, 又係咪真係佢地自己造成呢...), 反而我地D 行家有時會有意無意講下, 咦呢期7 警點點點, 又講下咦D 示威者俾佢地打嚇TUM. 就岩岩尋日, 對家當住警察講(佢係幫緊警察個邊), "我相信全香港警察都係好人黎, 除左依家去左上訴庭個D (即係7 警...)". 平心而論, 我係警察我個心都唔會咁好受, 但係專業上又唔可以係度同人拗. 呢樣野上面我唔多唔少會明白警員作為一個個體既難處LOR.

我反而個著眼點係係咪可能時代變左, 依家D 小朋友 (包括香港同主題講既台灣), 要俾佢地見到有槍玩下, 又可以拎正牌打GAME LOOK 咁行街, 咁先會吸引到佢地, 反而潛在警員人選唔係太BUY "使命" 之類睇唔到又唔食得既野呢. 又講開, 咁有D 乜野可以吸引女仔入警察呢.

PS: 網上世界, 無須太認真. 唔係有LAST SAY 就等如有道理. 亦都只係大家係度轉圈子.

作者: pbay    時間: 8-2-2018 18:07

引用:
原帖由 derp 於 8-2-2018 17:31 發表

公平D 講, 我工作上成日有機會同警察共事, 絕大部份警員以至警官都係正直之人. 我諗如果佢地係形象插水, 都唔係因為佢地自己一手破壞. (回想起黎, 依家關係到行政機關工作既機構都已經叫形象插水. 相反, 例如消防 ...
一來早幾年警察硬食太多政治任務, 但又唔識卸, 叫佢做就乜諗都唔諗仆去做, 中立角色無左, 咪搞到公眾形象插水.
公眾形象插水, 有想法既正義青年不屑入伍, 潛在警員人選得返D讀書唔成爛仔入去, 偷呃非禮, 濫用暴力, 物腐而後虫生

當年港英建立警隊專業中立形象用左20幾年, 唔係咁易搞得返好架.
作者: JBL    時間: 8-2-2018 18:14

作者: JBL    時間: 8-2-2018 18:25

作者: loveless    時間: 8-2-2018 18:46

能夠活在自己的世界真好
真正的 no compromise
作者: gtoray    時間: 8-2-2018 19:02

引用:
原帖由 pbay 於 8-2-2018 18:07 發表

一來早幾年警察硬食太多政治任務, 但又唔識卸, 叫佢做就乜諗都唔諗仆去做, 中立角色無左, 咪搞到公眾形象插水.
公眾形象插水, 有想法既正義青年不屑入伍, 潛在警員人選得返D讀書唔成爛仔入去, 偷呃非禮, 濫用暴力 ...
活在自己世界?
作者: sealsman    時間: 8-2-2018 19:27

引用:
原帖由 pbay 於 8-2-2018 18:07 發表

公眾形象插水, 有想法既正義青年不屑入伍, 潛在警員人選得返D讀書唔成爛仔入去, 偷呃非禮, 濫用暴力 ...
師兄擁有獨特見解
雖然好仔唔當差都唔係今日講 警察做嘢不嬲係咁上下 係近年一街鏡頭 報紙見有警察犯法就做文章 先暴露人前姐
讀書唔成爛仔入去  大把pc有大學到博士畢業 外國回流
讀得書唔可以係爛仔咩
作者: 美味炸雞脾    時間: 8-2-2018 19:36

作者: loveless    時間: 8-2-2018 19:41

氣槍狂徒令槍友公眾形象插水, 有想法既正直青年不屑入坑, 潛在入坑人選得返D質素下降爛仔入去, 亂槍掃射, 漠視法紀, 物腐而後虫生

下次遇著新手問野答佢好定X佢好呢
作者: JBL    時間: 8-2-2018 20:02

作者: derp    時間: 8-2-2018 21:05

我講個"使命感"例子:

https://www.youtube.com/watch?v=nxo888PqlnI

(一支槍都無, 無出過SDU (當年未有CTRU))

https://www.youtube.com/watch?v=-_s7yXwwLMQ

SAME SAME
作者: 美味炸雞脾    時間: 8-2-2018 21:56

作者: gtoray    時間: 9-2-2018 01:00

美味炸雞脾
JBL
禁言7天

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0