標題: IPSC Production 槍 [打印本頁]

作者: no-name    時間: 2-2-2018 11:49     標題: IPSC Production 槍

請問師兄們,除左公廁 Glock 之外你地會唔會用其他槍呢?
小弟想用 FN57 但 safety 好似有 D 唔就手
求推薦~

PS: 自膠,特然醒起睇 Gun List 原來冇 57 份

作者: hi202020ch    時間: 2-2-2018 12:31

M&P9
作者: pbay    時間: 2-2-2018 14:36

其實個list 竟然係有P38同P99 (可以扮魯幫3世同James Bond)
想知係咪真係有人用?
作者: T-800    時間: 2-2-2018 15:24

引用:
原帖由 pbay 於 2-2-2018 14:36 發表
其實個list 竟然係有P38同P99 (可以扮魯幫3世同James Bond)
想知係咪真係有人用?
P38軍醫個人超喜愛,但打IPSC的話,換匣手勢要從新練過。。。

Happy shooting!
作者: pbay    時間: 2-2-2018 16:01

引用:
原帖由 T-800 於 2-2-2018 15:24 發表

P38軍醫個人超喜愛,但打IPSC的話,換匣手勢要從新練過。。。

根本不能快速換匣吧 ?
作者: no-name    時間: 2-2-2018 16:43

M&P9 都係考慮之一,正等緊馬記支 M&P9L

P38... 讓 round 首選
作者: T-800    時間: 2-2-2018 17:54

Dele...

作者: T-800    時間: 2-2-2018 17:54

引用:
原帖由 pbay 於 2-2-2018 16:01 發表

根本不能快速換匣吧 ?
始終是慢少少,不在乎拿獎,只在乎個人高興是無妨。
但又不一定百分百會輸,看個人的修練功夫如何。。。不過個「快拔」都幾難搞。。

作者: safety_tim2003    時間: 2-2-2018 17:58     標題: 回覆 1# 的帖子

其實比賽槍除了要考慮外觀,更重要考慮維修、後勤、賽例要求等因素,G系同M&P是比較多維修件(買個支全新都叫平)

建議先看看賽例有關Production槍要求、Gun list

作者: g3a4user    時間: 2-2-2018 21:10

其實個gun list是誰定出來?點解二戰手槍無1911, C96 mauser?
作者: no-name    時間: 3-2-2018 01:24

引用:
原帖由 safety_tim2003 於 2-2-2018 17:58 發表
其實比賽槍除了要考慮外觀,更重要考慮維修、後勤、賽例要求等因素,G系同M&P是比較多維修件(買個支全新都叫平)

建議先看看賽例有關Production槍要求、Gun list
先多謝師兄指教,要求同Gun list 我都尙算清楚明白
唯獨識既師兄都一味話用hicapa打open. Glock打production,真係好悶
所以先想八下有冇師兄用其他槍
作者: magichour    時間: 3-2-2018 01:44

引用:
原帖由 g3a4user 於 2018-2-2 21:10 發表
其實個gun list是誰定出來?點解二戰手槍無1911, C96 mauser?
From IPSC website

Question 5.
Q: Can I use my 1911 style SA pistol in Production Division?
A: No. Single-action (1911) style pistols currently dominate Open, Standard and Classic Divisions. Production Division was created to accommodate all other styles.

Ref: http://www.ipsc.org/rules/rules_faq.php#production
作者: magichour    時間: 3-2-2018 01:51

引用:
原帖由 no-name 於 2018-2-3 01:24 發表

先多謝師兄指教,要求同Gun list 我都尙算清楚明白
唯獨識既師兄都一味話用hicapa打open. Glock打production,真係好悶
所以先想八下有冇師兄用其他槍
見過有人用 P226, M9. 但論性能, glock 氣槍是有優勢的.
作者: 新手一隻    時間: 3-2-2018 03:54

作者: safety_tim2003    時間: 3-2-2018 09:23     標題: 回覆 14# 的帖子

For Action Air Production Division, only replicas of the handguns listed below are approved

Extracted from ipsc.org
作者: tf141    時間: 3-2-2018 13:27

FN5-7係一枝Single Action手鎗嚟,唔打得Production
係未有咁多仿Strike Fire手鎗如M&P, XDM等等GBB推出之前,除咗Glock,我知道有好多人用P226
作者: no-name    時間: 4-2-2018 00:48

引用:
原帖由 magichour 於 3-2-2018 01:51 發表

見過有人用 P226, M9. 但論性能, glock 氣槍是有優勢的.
的確論本體性能後勤特性,glock唯一係輸trigger行程
作者: no-name    時間: 4-2-2018 00:48

引用:
原帖由 新手一隻 於 3-2-2018 03:54 發表
呢個post講緊真槍ipsc定氣槍ipsc?
師兄你唔好玩我la
作者: no-name    時間: 4-2-2018 00:51

引用:
原帖由 tf141 於 3-2-2018 13:27 發表
FN5-7係一枝Single Action手鎗嚟,唔打得Production
係未有咁多仿Strike Fire手鎗如M&P, XDM等等GBB推出之前,除咗Glock,我知道有好多人用P226
我仲以為FN57唔用得係因為真槍用5.7彈 TIM
作者: magichour    時間: 4-2-2018 01:21

引用:
原帖由 no-name 於 2018-2-4 00:48 發表

的確論本體性能後勤特性,glock唯一係輸trigger行程
production 的槍要 load and make ready, 如果有 external hammer, 要先 decock.
但 glock 不是 external hammer, 無需亦無得 decock.

而且氣槍 glock 其實 load and make ready 時, internal hammer 已經 up 左, 即是與 single action 一樣, 就好似一枝可打 production 的 single action only 氣槍.
而 glock 本身指向性亦很好. 適合打快.

至於 trigger 行程, 真槍 glock 要拉起彈弓, 當然需要一些行程. 而仿真的氣槍 glock 也會一樣.
作者: no-name    時間: 4-2-2018 21:50

引用:
原帖由 magichour 於 4-2-2018 01:21 發表

production 的槍要 load and make ready, 如果有 external hammer, 要先 decock.
但 glock 不是 external hammer, 無需亦無得 decock.

而且氣槍 glock 其實 load and make ready 時, internal hammer 已經 u ...
謝師兄詳細指教!以氣槍黎講 XDM 除左後勤差之外係咪同 Glock 接近一樣?
我再睇睇其他馬記槍資料先
作者: horenhim    時間: 5-2-2018 10:04

為甚麼用Glock?
because other PD airsoft guns are kinda shit

為甚麼用Glock好似好D咁?
因為氣槍Glock是single action trigger而依然是production legal (不要問點解)

我用其他槍得唔得?
on gun list咪得囉...........

為甚麼我個支好L正的__槍晤比打Production?
因為有gun list 同賽例規範

賽例傳送區:
http://www.hkapsc.org/rulebook/IPSC_Action_Air_Rulebook_2017_Chinese.pdf
見 p.88 附錄 D4: Action Air Production 組別

http://www.ipsc.org/rules/proddiv.php
而家gun list係跟IPSC網站的

http://www.ipsc.org/rules/rules_faq.php.
IPSC division FAQ
Production懶人包看這裡.

咁你話D marking有分別得唔得? 一般是比的, 如果形狀不同就不ok了

最終決定權在誰手上?
唔係你, 唔係我, 係阿公決定
如有懷疑使用前可以問主辦單位, 免得比人送去Open

作者: pbay    時間: 5-2-2018 10:27

引用:
原帖由 horenhim 於 5-2-2018 10:04 發表
http://www.ipsc.org/rules/proddiv.php
而家gun list係跟IPSC網站的
CZ 75 SP01 ACCU Shadow 竟然唔可以用響production
作者: pbay    時間: 5-2-2018 10:53

引用:
原帖由 T-800 於 2-2-2018 17:54 發表

始終是慢少少,不在乎拿獎,只在乎個人高興是無妨。
但又不一定百分百會輸,看個人的修練功夫如何。。。不過個「快拔」都幾難搞。。

玩風味, 當然係要撤底D

作者: horenhim    時間: 5-2-2018 11:15

引用:
原帖由 pbay 於 5-2-2018 10:27 發表

CZ 75 SP01 ACCU Shadow 竟然唔可以用響production
CZ custom shop 用shadow 改出來, of coz not
不過佢對target sight可以用落普通shadow wor!
作者: pbay    時間: 5-2-2018 12:35

引用:
原帖由 horenhim 於 5-2-2018 11:15 發表

CZ custom shop 用shadow 改出來, of coz not
不過佢對target sight可以用落普通shadow wor!
等我仲以為ACCU係官方出既改良版
作者: 暈又暈    時間: 5-2-2018 22:55

吹水
如果有人拎支P210落場又會點
作者: T-800    時間: 5-2-2018 23:18

引用:
原帖由 pbay 於 5-2-2018 10:53 發表

玩風味, 當然係要撤底D
龟速的大龟殼。。。

作者: magichour    時間: 6-2-2018 00:37

引用:
原帖由 no-name 於 2018-2-4 21:50 發表

謝師兄詳細指教!以氣槍黎講 XDM 除左後勤差之外係咪同 Glock 接近一樣?
我再睇睇其他馬記槍資料先
XDM 我未用過, 未能與 glock 比較.

但你可先睇睇氣槍 glock 本身的優點, 然後與 XDM 比較. (或者有機會試射感受下)
- Single action only.
- 指向性好. 一 draw 槍就容易地, 甚至自然地指向想射擊的位置.
- grip size 相對地細 (vs M9, etc), 適合東方人手掌大小, 無需 "抛槍" 亦能按 mag release. (減少 reload 時間)
- 只有 trigger safety. 不會因為忘記 disable 其他 safety 而損失時間.
- etc
作者: pbay    時間: 6-2-2018 10:01

action air例 無列明唔準用co2.
只係有唔少會自家例寫禁止co2.

咁其實打比賽准定唔准 ?  
作者: no-name    時間: 6-2-2018 11:25     標題: 回覆 22# 的帖子

詳細!但 Guns List 睇返 APSC 果個好 D? 雖然係唔 update...
http://www.hkapsc.org/rulebook/2 ... n%20Guns%20List.pdf
作者: no-name    時間: 6-2-2018 11:34     標題: 回覆 29# 的帖子

謝師兄再指教!

Double check 過 Guns List 上有既馬記槍,係得 XDM 同 Glock 係 Single action 加冇 manual safety

其實 2 支槍我都有,操作上 XDM 同 Glock 非常相似
後勤冇得比
XDM 本身大支小小,會比 Glock 冇咁好渣(手細既話)
自稱用左大口徑飛機,性能同後座力都 up,確實性能up幾多唔學但後座的確係大 D
不過話晒 XDM 都算係 Marui Gen 2 既槍,可能會好少少少少卦

會試下汁汁支 XDM 落場睇下咩情況先
作者: EF66-1192    時間: 6-2-2018 12:28

其實我唔明點解 有usp45 tac ,mk23又唔得
作者: magichour    時間: 6-2-2018 21:43

引用:
原帖由 pbay 於 2018-2-6 10:01 發表
action air例 無列明唔準用co2.
只係有唔少會自家例寫禁止co2.

咁其實打比賽准定唔准 ?  
準唔準用 co2
AA IPSC: 無限制使用 co2
香港法例: 無限制使用 co2
比賽單位: 暫無明文禁止使用 co2
比賽埸地: 某些場地明文禁止打 co2 (雖有選擇性執法之嫌)
作者: magichour    時間: 6-2-2018 23:44

引用:
原帖由 no-name 於 2018-2-6 11:34 發表
謝師兄再指教!

Double check 過 Guns List 上有既馬記槍,係得 XDM 同 Glock 係 Single action 加冇 manual safety

其實 2 支槍我都有,操作上 XDM 同 Glock 非常相似
後勤冇得比
XDM 本身大支小小,會比 G ...
係 IPSC 角度, 支槍越少後座力會越好. 無 grip safety 亦比有 grip safety 好一點.

但如果樓主想用 XDM 打 production 也沒有問題. 只要留意改裝限制就可以了.
作者: horenhim    時間: 7-2-2018 09:15

引用:
原帖由 no-name 於 6-2-2018 11:25 發表
詳細!但 Guns List 睇返 APSC 果個好 D? 雖然係唔 update...
http://www.hkapsc.org/rulebook/2 ... n%20Guns%20List.pdf
2017 AA 例係跟IPSC網頁, 不明白可以參考#22例書 的 p.88 附錄 D4: Action Air Production 組別 第8點 (回帶)
講多少少, list 有 氣槍又有就用到喇~most likely
引用:
原帖由 EF66-1192 於 6-2-2018 12:28 發表
為甚麼我個支好L正的__槍晤比打Production?因為有gun list 同賽例規範 (回帶)
最終決定權在誰手上? 唔係你, 唔係我, 係阿公決定 (回帶)

hope it helps
作者: katotaka    時間: 7-2-2018 10:08

引用:
原帖由 EF66-1192 於 6-2-2018 12:28 發表
引用:
13.  Can we use Glock models 34 and 35 in Production Division?

Glock in their own advertising call them "long slides". They are special sporting handguns with a lighter trigger pull (3.5 lbs) and a longer barrel (135mm) out of the box. Maximum barrel length in Production Division is 127 mm (5".

The Production Division does not include special sporting models like the Glock 34 and 35, or the H&K USP Expert, or the Sig Sauer Sport II series if they differ in barrel length from the standard model (Glock 17, Sig Sauer 226, H&K USP).

"Production" does not necessarily mean that all pistols which are currently in production are legal for use in this division.
Mk23 管長:
引用:
Barrel length        149.10 mm (5.87 in)

作者: no-name    時間: 7-2-2018 11:11

引用:
原帖由 magichour 於 6-2-2018 23:44 發表

係 IPSC 角度, 支槍越少後座力會越好. 無 grip safety 亦比有 grip safety 好一點.

但如果樓主想用 XDM 打 production 也沒有問題. 只要留意改裝限制就可以了.
是的,小後座,SA,冇 manual / grip safety,改件奇多....
其實睇完一大輸都明白返點解 Glock 最好
但就係支 Glock 啱啱打柴,手上仲有 XDM FN57 HK45 PX4
可能會先用埋 XDM 玩住先
結果可能都係會轉返 Glock

多謝師兄指教
作者: g3a4user    時間: 7-2-2018 14:00

聽講Marui GLOCK Custom不可用來打production,其實係咩原因?
作者: horenhim    時間: 7-2-2018 14:18

引用:
原帖由 g3a4user 於 7-2-2018 14:00 發表
聽講Marui GLOCK Custom不可用來打production,其實係咩原因?
slide 頂有開洞wor....
作者: no-name    時間: 7-2-2018 14:40

引用:
原帖由 horenhim 於 7-2-2018 14:18 發表

slide 頂有開洞wor....
唔怪得 34 都唔得 la
作者: horenhim    時間: 7-2-2018 15:32

引用:
原帖由 no-name 於 7-2-2018 14:40 發表

唔怪得 34 都唔得 la
非也, 34係competition model....再加上槍管超過127mm, 可看前文/參考例書.
原產Glock 17並無頂上圓洞, 那自然是不可以.
都講明是custom"改裝型", 走去打"原廠組" , 不是不合邏輯嗎?
其實大可以去參加standard 或open組別, 那就少點顧慮.
作者: no-name    時間: 7-2-2018 16:07

引用:
原帖由 horenhim 於 7-2-2018 15:32 發表

非也, 34係competition model....再加上槍管超過127mm, 可看前文/參考例書.
原產Glock 17並無頂上圓洞, 那自然是不可以.
都講明是custom"改裝型", 走去打"原廠組" , 不是不合邏輯嗎?
其實大可以去參加standar ...
你又啱 wo, 17 本身都長過 127mm,唔係因為有窿
btw 我係知 17c 點解唔用得的 XD
作者: T-800    時間: 7-2-2018 17:18

引用:
原帖由 magichour 於 6-2-2018 21:43 發表

準唔準用 co2
AA IPSC: 無限制使用 co2
香港法例: 無限制使用 co2
比賽單位: 暫無明文禁止使用 co2
比賽埸地: 某些場地明文禁止打 co2 (雖有選擇性執法之嫌)
就因如此,軍醫用KP06打有都要焗住買Tap Gas 匣。。真無計

作者: pbay    時間: 7-2-2018 17:36

引用:
原帖由 no-name 於 7-2-2018 16:07 發表

你又啱 wo, 17 本身都長過 127mm,唔係因為有窿
btw 我係知 17c 點解唔用得的 XD
點解17c唔得 ?  
作者: horenhim    時間: 7-2-2018 17:38

引用:
原帖由 pbay 於 7-2-2018 17:36 發表

點解17c唔得 ?  
ported model
雖然氣槍是無意義的
作者: pbay    時間: 7-2-2018 18:31

引用:
原帖由 horenhim 於 7-2-2018 17:38 發表

ported model
雖然氣槍是無意義的
等我一路都以為係 production (of airsoft gun)
點知係production (of real steel)
作者: no-name    時間: 7-2-2018 18:38

引用:
原帖由 pbay 於 7-2-2018 18:31 發表

等我一路都以為係 production (of airsoft gun)
我最初都以為係,所以馬記支 M&P9L 都唔得 la

圖片附件: hyperdouraku_tm_mnp9l_pcported_hobbyshow2017.jpg (7-2-2018 18:38, 88.23 KB) / 該附件被下載次數 139

作者: horenhim    時間: 7-2-2018 18:52

點解咁灰嘅?你可以用嗰啲槍打standard 或open 組别wor!
作者: magichour    時間: 7-2-2018 21:40

引用:
原帖由 no-name 於 2018-2-7 11:11 發表

是的,小後座,SA,冇 manual / grip safety,改件奇多....
其實睇完一大輸都明白返點解 Glock 最好
但就係支 Glock 啱啱打柴,手上仲有 XDM FN57 HK45 PX4
可能會先用埋 XDM 玩住先
結果可能都 ...
想用 glock 或 XDM 都無問題. 最緊要玩得開心, 射得開心.
作者: magichour    時間: 7-2-2018 21:58

引用:
原帖由 pbay 於 2018-2-7 18:31 發表

以前 IPSC 係用實彈, 無 action-air discipline 的. 係 HKAPSC 自己參考實彈 IPSC 例編成 HKAPSC 例. airsoft production gun list 亦只可參考實彈 production gun list 編成.  (這就是為可 SAO 的氣槍 glock 也可以打 production division)
直至幾年前 HKAPSC 成功向 IPSC 爭取將 airsoft 納入 IPSC 的 action-air discipline. 亦有 IPSC-AA 例.  airsoft production gun list 亦直接參考實彈 production gun list.
作者: magichour    時間: 7-2-2018 22:37

引用:
原帖由 T-800 於 2018-2-7 17:18 發表

就因如此,軍醫用KP06打standard 有都要焗住買Tap Gas 匣。。真無計

其實之前我見過有射手在此 "例明嚴禁使用 co2" 的比賽場地中使用 co2 手槍打 IPSC 比賽, 亦順利完成比賽.
點解? 因為此射手身分非 "一般槍會會員". 自問亦學不來.
作者: T-800    時間: 7-2-2018 22:46

引用:
原帖由 magichour 於 7-2-2018 22:37 發表

其實之前我見過有射手在此 "例明嚴禁使用 co2" 的比賽場地中使用 co2 手槍打 IPSC 比賽, 亦順利完成比賽.
點解? 因為此射手身分非 "一般槍會會員". 自問亦學不來.
其實係D場多舊魚者。。。点解會唔比人用C O2匣比賽先得架。。。吹漲!

作者: magichour    時間: 8-2-2018 01:11

引用:
原帖由 T-800 於 2018-2-7 22:46 發表

其實係D場多舊魚者。。。点解會唔比人用C O2匣比賽先得架。。。吹漲!

official: 驚有人射金屬彈.
my guess: 驚合法火力但相對 top gas 較容易大火力之 co2 槍加快設備損耗, 增加成本 (我都覺得多餘). 或者租場打 co2 要收多兩成租金 (錢作怪) 等......

作者: no-name    時間: 8-2-2018 10:48

引用:
原帖由 horenhim 於 7-2-2018 18:52 發表
點解咁灰嘅?你可以用嗰啲槍打standard 或open 組别wor!
師兄你指我?我唔灰 ar, 都仲有好多槍可以玩~ 認真先轉返 Glock
不過小弟傾向同 3GN 同 Wargame 統一,加上唔想花錢改槍,所以不太想玩 standard 同 open
作者: no-name    時間: 8-2-2018 10:49

引用:
原帖由 magichour 於 7-2-2018 21:40 發表

想用 glock 或 XDM 都無問題. 最緊要玩得開心, 射得開心.
係,乜槍都玩下,唔想一味練失去玩唔同槍既樂趣~
作者: pbay    時間: 8-2-2018 11:32

引用:
原帖由 magichour 於 8-2-2018 01:11 發表

official: 驚有人射金屬彈.
my guess: 驚合法火力但相對 top gas 較容易大火力之 co2 槍加快設備損耗, 增加成本 (我都覺得多餘). 或者租場打 co2 要收多兩成租金 (錢作怪) 等......
只係證明"CO2槍大力D"呢個印象深入民心....
佢地驚D槍大力可能會打爆玻璃, 打穿partition, 打壞D stop plate. 問題係要大力的話green gas槍一樣可以大大力

其實佢怕人D槍大力可以chrono架姐.
當佢限1.5J以下, KJ上CO2匣, 唔用到0.3g珠都唔會過呢個數.
作者: magichour    時間: 11-2-2018 21:58

引用:
原帖由 pbay 於 2018-2-8 11:32 發表

只係證明"CO2槍大力D"呢個印象深入民心....
佢地驚D槍大力可能會打爆玻璃, 打穿partition, 打壞D stop plate. 問題係要大力的話green gas槍一樣可以大大力

其實佢怕人D槍大力可以chrono架姐.
當佢限1.5J以下, KJ上CO2匣, 唔用到0.3g珠都唔會過呢個數.
非玩氣槍的人不懂分辨 top gas/co2/電槍, 對佢地黎講都只係一枝有威力的槍.

有時反而某些自私的玩家為求自保, 抹黑金屬彈.

講番 co2, 呢個會O的木板, 木棍, 全部都係 bb 彈凹痕, 唔通又係 c02 槍做成咩.

佢地一面唔俾會員 zero 電槍, 一面俾另一 wargame group 用電槍做 training.
其他會會長/副會長咪又可以用 co2 glock 17 參加佢地舉辦的 IPSC 比賽.

講到尾都係選擇性執法.
作者: magichour    時間: 11-2-2018 23:07

co2 的另一用途.

https://www.youtube.com/watch?v=BqlwUXP-ubI&t=329s
作者: T-800    時間: 12-2-2018 01:17

有關C O2匣的爭議∼1句講講晒:
1。無知真可怕
2。白痴無药醫
3。唔識扮專業
4。费事揾人去鑑定您(無咁既誠意。。)
5。場係佢,您又吹佢唔漲。。。
Ps:如此社會有如此的「專業態度」乃係好正常的!符合國情。。。

作者: no-name    時間: 4-12-2018 00:03

推返自己 post 先
話說最近見到 Detonator 出左條冇開窿既 5 inch slide 比 M&P9L
外觀似係普通 Performance Center M&P 9L Pro Series CORE 但 marking 有 D 唔同
而 Pro Series CORE 係喺 IPSC (not AA) Production List 度的
請問有冇師兄知咁可唔可以落 Production 比賽呢?

另外 M&P 系列本身係有冇 thumb safety 版本,咁可唔可以閹左汽槍個 safety 用市面上既塞塞返個 safety 㝫扮野呢?

問題比較複雜,小弟個會得一位師兄係打 P,仲要唔係用 M&P,所以比較無奈冇師兄解答到我問題... 希望呢度既師兄們可以幫手解答,謝謝

圖片附件: pccore3.jpg (4-12-2018 00:03, 81.07 KB) / 該附件被下載次數 143

作者: TheOrigina1    時間: 4-12-2018 00:18

引用:
原帖由 no-name 於 4-12-2018 00:03 發表
推返自己 post 先
話說最近見到 Detonator 出左條冇開窿既 5 inch slide 比 M&P9L
外觀似係普通 Performance Center M&P 9L Pro Series CORE 但 marking 有 D 唔同
而 Pro Series CORE 係喺 IPSC (not AA)  ...
oot
都幾靚仔
唔知有無人出膠身比佢?
作者: no-name    時間: 4-12-2018 00:38

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 4-12-2018 00:18 發表

oot
都幾靚仔
唔知有無人出膠身比佢?
你指下身定 slide?
full marking 下身吉打有出
slide 就唔會有廠出膠吧
作者: BLSK    時間: 4-12-2018 00:43

我無打開真係唔知 換左slide都可以打?

有身,但唔係無身係預無窿無safety
我都唔明點解無人整 係咪marking 問題?
作者: TheOrigina1    時間: 4-12-2018 00:51

引用:
原帖由 no-name 於 4-12-2018 00:38 發表

你指下身定 slide?
full marking 下身吉打有出
slide 就唔會有廠出膠吧
I mean 齊marking既纖維身
thanks 我搵搵
作者: TheOrigina1    時間: 4-12-2018 00:58

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 4-12-2018 00:51 發表

I mean 齊marking既纖維身
thanks 我搵搵
M&P9L同普通版係一樣下身?
作者: BLSK    時間: 4-12-2018 03:25

不同,有寫明performance centre的trigger位有得加野
作者: horenhim    時間: 4-12-2018 12:11

引用:
原帖由 no-name 於 4-12-2018 00:03 發表
推返自己 post 先
而 Pro Series CORE 係喺 IPSC (not AA)  ...
除非Marui/WE/cybergun原裝的是MP core,
否則換套kit上去變MP core=prod legal這理論是不通的
因位pord div的基本原則就是一定要用回原廠零件(除了準星還有些許微量改裝)
祥細可以參考IPSC AA例書

你的見解並沒有錯, 但是不能套用在production (optics) 上, 你的方案只可以打open

作者: no-name    時間: 4-12-2018 12:37

引用:
原帖由 horenhim 於 4-12-2018 12:11 發表

除非Marui/WE/cybergun原裝的是MP core,
否則換套kit上去變MP core=prod legal這理論是不通的
因位pord div的基本原則就是一定要用回原廠零件(除了準星還有些許微量改裝)
祥細可以參考IPSC AA例書

你的 ...
咁咁咁咁有趣
係就 GG 了,一時心急買鬼左 tim...

如果普通 9 換 9L kit 可能叫改左 setting (大幅加長內管)
但其實馬記果支本身已經係 9L CORE 黎,不過 ported 左... 咁換返做唔 ported 唔知算唔算灰色地帶...

而 AA 例書係寫話要跟果份 4 年冇 update 過既 gun list... 又冇寫可以換金身
但換金身已係平常事,亦有聽師兄講過跟真鐵份 gun list 就得

始終 p 都係太小眾... 有好多唔清析既地方...
作者: Contingency    時間: 4-12-2018 15:59

引用:
原帖由 magichour 於 11-2-2018 21:58 發表

非玩氣槍的人不懂分辨 top gas/co2/電槍, 對佢地黎講都只係一枝有威力的槍.

有時反而某些自私的玩家為求自保, 抹黑金屬彈.

講番 co2, 呢個會O的木板, 木棍, 全部都係 bb 彈凹痕, 唔通又係 c02 槍做成咩.
...
[好奇]
如果我地係講緊同一個會,佢地有唔比set 電槍??
作者: Contingency    時間: 4-12-2018 16:07

引用:
推返自己 post 先
[另外 M&P 系列本身係有冇 thumb safety 版本,咁可唔可以閹左汽槍個 safety 用市面上既塞塞返個 safety 㝫扮野呢?]

如果我係RO,我見到你支槍有thumb safety,但冇應有功能....我可以話你支槍有安全問題,你整好再打...

如果你係話有'冇 thumb safety 版本',咁麻煩你用反個枝,但要跟反個原廠樣

PS:如果你CON 1冇起SAFETY入槍套可以DQ你....
作者: TheOrigina1    時間: 4-12-2018 16:50

引用:
原帖由 BLSK 於 4-12-2018 03:25 發表
不同,有寫明performance centre的trigger位有得加野
唔見guarder有
作者: no-name    時間: 5-12-2018 01:01

引用:
原帖由 Contingency 於 4-12-2018 16:07 發表

[另外 M&P 系列本身係有冇 thumb safety 版本,咁可唔可以閹左汽槍個 safety 用市面上既塞塞返個 safety 㝫扮野呢?]

如果我係RO,我見到你支槍有thumb safety,但冇應有功能....我可以話你支槍有安全問題 ...
師兄誤會了,小弟意思係直頭拆左粒 thumb safety 制,然後填返個窿
其實我到而加都搞唔清夠竟係可以用汽槍砌到同真係有呢個 model 一樣既槍出黎(例如散砌支 glock, m&p9 換 slide 變 9L)
定係要用返原廠汽槍喺 on list 既先得
作者: horenhim    時間: 5-12-2018 09:34

引用:
原帖由 no-name 於 4-12-2018 12:37 發表

咁咁咁咁有趣
係就 GG 了,一時心急買鬼左 tim...

如果普通 9 換 9L kit 可能叫改左 setting (大幅加長內管)
但其實馬記果支本身已經係 9L CORE 黎,不過 ported 左... 咁換返做唔 ported 唔知算唔算 ...
香港以前是可以的, 但2017起跟IPSC AA的賽例就不可以了,
舉例你用Glock marui就用原裝marui,WE就用原裝WE, Marui 改WE的金屬slide也是不行的喔.

你舉的例需要Marui有出冇ported 的外管供替換才算合例, 其他廠商出的換了也不可以打prod div
作者: no-name    時間: 5-12-2018 10:17

引用:
原帖由 horenhim 於 5-12-2018 09:34 發表

香港以前是可以的, 但2017起跟IPSC AA的賽例就不可以了,
舉例你用Glock marui就用原裝marui,WE就用原裝WE, Marui 改WE的金屬slide也是不行的喔.

你舉的例需要Marui有出冇ported 的外管供替換才算合例, 其他 ...
慘... 好彩買完槍同 slide 都未開封...
即係而加改金身都唔得? 實係用左其他牌子 wo
謝師兄詳細解答

作者: horenhim    時間: 5-12-2018 10:21

引用:
原帖由 no-name 於 5-12-2018 10:17 發表

謝師兄詳細解答
打其他division囉, 你可以慢慢改....
作者: no-name    時間: 5-12-2018 10:33

引用:
原帖由 horenhim 於 5-12-2018 10:21 發表

打其他division囉, 你可以慢慢改....
實不相暪,在下並唔想玩一個支槍閹到變 fix slide AEG 既遊戲...
我心目中既改裝都係想改改外觀等支槍靚仔 D 但想 keep 返支槍完整功能,但原來係我一直有誤會...
如果跟制到咁不如索性 cut 鬼左 production 算 la, 仲搞乜 production optics
作者: TheOrigina1    時間: 5-12-2018 10:34

引用:
原帖由 no-name 於 5-12-2018 10:17 發表

謝師兄詳細解答
幫你收左佢
作者: no-name    時間: 5-12-2018 10:39

引用:
原帖由 TheOrigina1 於 5-12-2018 10:34 發表

幫你收左佢
攬多陣先!真係全新星期六先買 ar 陰公
作者: horenhim    時間: 5-12-2018 10:52

引用:
原帖由 no-name 於 5-12-2018 10:33 發表

實不相暪,在下並唔想玩一個支槍閹到變 fix slide AEG 既遊戲...
我心目中既改裝都係想改改外觀等支槍靚仔 D 但想 keep 返支槍完整功能,但原來係我一直有誤會...
如果跟制到咁不如索性 cut 鬼左 production 算 ...
你理得人做乜, 你一樣可以打大blowback的槍一樣可以有表現
氣槍终歸都係條slide pop pop pop, 我早已經看化了

不過要帶住浪漫競爭又怕"洩底"比人的心情, 我也是明白的.
作者: horenhim    時間: 5-12-2018 10:57

引用:
原帖由 no-name 於 5-12-2018 10:33 發表

如果跟制到咁不如索性 cut 鬼左 production 算 ...
production是原廠組阿...你改咁多野就不是"原廠", 我想這大概是條例限制的精神
就算如你所願一樣有人會judge你又要做"原教旨派"又要整色整水, 那些改槍改到飛起的人也許也會看不順眼阿
很多事情也是一體兩面的, 對不?
作者: cky0311    時間: 5-12-2018 11:13

改左金身重係咪原裝
作者: no-name    時間: 5-12-2018 11:22

師兄所言甚是,但因為始終係屬於競技,自然想同相同條件下既對手交量先知道差距,因為咁先分咁多 division 吧,自己亦只係低手冇能力讓人半臂。

P 組最弱智係,一係就跟 "原廠汽槍",有咩汽槍就用咩汽槍,乜都唔郁得,但理得我拎支 Hi Capa M&P9L PC Proted 落場,最多限槍管長度;但而加又要學人地真鐵咁又唔可以開㝫款又限口徑又乜乜物物,落喺 AA 度變左不倫不類。如果連膠 side 都唔換得咁真係反智到一個點... 而我想打 P 唔係因為想打 "原廠",只係 P 先係一支 full function 既槍

自己玩 IPSC 唔係因為鐘意 IPSC,只係單純鐘意槍。本身惗住的起心肝下年報下,但如果 D 例係咁既都係算了。

純粹呻下,師兄既資料非常有用,提供到我問左幾個月都冇人答到我既資料比我,再次感謝師兄指導

作者: horenhim    時間: 5-12-2018 11:49

引用:
原帖由 no-name 於 5-12-2018 11:22 發表
師兄所言甚是,但因為始終係屬於競技,自然想同相同條件下既對手交量先知道差距,因為咁先分咁多 division 吧,自己亦只係低手冇能力讓人半臂。

P 組最弱智係,一係就跟 "原廠汽槍",有咩汽槍就用咩汽槍,乜都唔郁 ...
如果只係想拎自己中意的槍射打std便可, 如要加鏡打open便是.
我覺得氣槍prod optics好難流行, 主要是沒款, 然後就是你遇上的問題.
作者: no-name    時間: 5-12-2018 11:54

引用:
原帖由 horenhim 於 5-12-2018 11:49 發表

如果只係想拎自己中意的槍射打std便可, 如要加鏡打open便是.
我覺得氣槍prod optics好難流行, 主要是沒款, 然後就是你遇上的問題.
D 例咁膠,想流行都難...
作者: horenhim    時間: 5-12-2018 11:57

引用:
原帖由 no-name 於 5-12-2018 11:54 發表

D 例咁膠,想流行都難...
煩到嘔, 我去打open算
作者: horenhim    時間: 5-12-2018 12:00

突發奇想, 用Marui USP+佢個mount+佢個膠dot
應該會好玩過用Glock改, 支槍打topgas硬呀, 爽過Glcok成倍
作者: no-name    時間: 5-12-2018 12:11

其實我都用支真。全原裝 TM G19 打左 2 個月,真係爽過 G17 十倍,不過係新果條 M&P9L slide 太靚仔先惗住轉會
作者: cky0311    時間: 5-12-2018 13:22     標題: 回覆 88# 的帖子

後座力係咪大過g17
作者: no-name    時間: 5-12-2018 13:36

引用:
原帖由 cky0311 於 5-12-2018 13:22 發表
後座力係咪大過g17
係大過 G17 唔少, slide 往復都快 D
個人體感 G19 膠 Slide > G17 鋁 Slide > G17 膠 Slide
作者: cky0311    時間: 5-12-2018 14:07     標題: 回覆 90# 的帖子

利害
我都入技
作者: Contingency    時間: 5-12-2018 17:00

打IPSC又唔係個個支槍後座力大同輕槍GE,至少我支STD冇開洞,其實點解唔問平時訓練D人或者會長??
作者: no-name    時間: 5-12-2018 18:41

引用:
原帖由 Contingency 於 5-12-2018 17:00 發表
打IPSC又唔係個個支槍後座力大同輕槍GE,至少我支STD冇開洞,其實點解唔問平時訓練D人或者會長??
冇人打 P... 問暈都冇人 firm 到... 咁辛苦就 rules 我都係砌支自己鐘意既款 hea 打下算
作者: Contingency    時間: 6-12-2018 18:12

基本上每個會個會頭都係資深裁判...應該答到你先啱

始終係一種競賽運動,你唔會見奧運d氣手槍選手為左靚或者有愛就用d其他款~

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0