標題: 訓練營租槍如何? [打印本頁]

作者: jonchanzc    時間: 26-2-2018 17:00     標題: 訓練營租槍如何?

我諗住帶個團去玩, 大部份冇玩開, 之前去過海灣但係租果d槍真係好差.

有冇人知訓練營既租用槍點? 同海灣或三軍比較如何?

Thanks!
作者: marco91919    時間: 26-2-2018 17:32

訓練營個死牛場分開左兩邊打 好唔掂
租鎗outdoor其實無乜邊間掂
如果幼兒班點解唔打cqb先?
或者w28囉
作者: 新手一隻    時間: 26-2-2018 18:15

作者: 新手一隻    時間: 26-2-2018 18:19

作者: 48191    時間: 26-2-2018 19:07

租得俾新手上路,只係俾人開心吓,就唔好咁高期望喇...
作者: LCH925    時間: 26-2-2018 23:58

個人反而覺得軍軍軍租槍唔錯,起碼見到係條直線
作者: 48191    時間: 27-2-2018 07:11

唔開名話邊個場,有好多租槍連前Sight都冇。
作者: stevechau    時間: 27-2-2018 10:49

第一次好睇以後仲想唔想玩落去......
如果本身就想帶人玩落去, 第一次帶去OUTDOOR效果係好過CQB好多~

香港地CQB場太細, 走動好少, 槍聲又會令佢地感覺極近而唔會敢衝敢駁,
通常新手都係開場匿到比人清走為止, MOU得多NEWBIE極快玩到攰, 槍又開唔到幾多發, 成晚打落可能都射唔到100飛果D係見唔少, 而且場地設計通常都極窄, 近距離打中佢地會覺得痛好多!! 呢D唔係鼓勵新手就祇夠令佢地出去打的~

反而OUTDOOR場點細都夠大, 跑跑跳跳要舒服匿埋都大把位, 距離夠遠中槍都唔算痛到班新手接受唔到, 只要引導到佢地唔好比槍聲/快頻聲嚇親、又唔好咁唔好彩地第一次就撞正打鬼火/只係打得比較大力既人同團, 佢地反而會比較夠膽跑出黎試, 好多玩完係覺得OK肯再玩的~ 之後再接觸CQB就算試過係痛好多好多都仲肯留低玩~

NEWBIE初玩, 令佢地夠膽跑出黎玩係重要過枝槍打唔打到人~
自己團見識過好多次第一次就打CQB就無下次, 個個都走夾唔唞~
作者: pbay    時間: 27-2-2018 11:13

同意steve, 第一次打都係戶外好.
CQB太短兵相接, 室內又黑, 新手心理壓力太大加痛, 下次就唔來了....

btw, 早排見有場全部租槍 換晒amoeba, 又幾佛心, 抵讚的.
作者: horenhim    時間: 27-2-2018 11:28

引用:
原帖由 48191 於 27-2-2018 07:11 發表
唔開名話邊個場,有好多租槍連前Sight都冇。
怕乜, 有D人打左幾年game都唔知個準星點用 lol
作者: kornhill401    時間: 27-2-2018 13:14

[quote]原帖由 48191 於 26-2-2018 19:07 發表
租得俾新手上路,只係俾人開心

絕對讚同C Hing的論點. Thx for sharing.

作者: 48191    時間: 27-2-2018 13:29

唔係啩⋯⋯準星先至易瞄,以前從第一支電槍Marui FAMAS開始,都係用準星,到玩AR、MP5都係用準星;反而近年啲真品紅點越出越平,反而因為用Mount,再上紅點,感覺反而差咗。
引用:
原帖由 horenhim 於 27-2-2018 11:28 發表

怕乜, 有D人打左幾年game都唔知個準星點用 lol
作者: pmcoperator    時間: 27-2-2018 14:38

引用:
原帖由 48191 於 27-2-2018 13:29 發表
唔係啩⋯⋯準星先至易瞄,以前從第一支電槍Marui FAMAS開始,都係用準星,到玩AR、MP5都係用準星;反而近年啲真品紅點越出越平,反而因為用Mount,再上紅點,感覺反而差咗。
同意
有一段玩電槍時期我落場只用準星
作者: FAFner    時間: 27-2-2018 19:42

曾經我好有沖動去買佢果枝 Ak Beta
有次領枝SRC Mp5 燒左, 要比錢租佢枝槍就發覺返唔到轉頭,
枝野又輕 而且我記得有個湖 我同我朋友試過可以打到中間隻船仔.
打CQB 一流, 而且好似唔算好痛

作者: 48191    時間: 28-2-2018 08:45

首先,我好明白自己玩緊玩具槍,明顯知道自己支M4A1根本打唔到250米。準星其實已經好貼近槍管,在彈道觀測上用準星優勢係大好多,問題只在於習慣。
引用:
原帖由 pmcoperator 於 27-2-2018 14:38 發表

同意
有一段玩電槍時期我落場只用準星

作者: marco91919    時間: 28-2-2018 23:52     標題: 回覆 8# 的帖子

咁都要睇下打OUTDOOR咩場
打密林一樣都係掃興多 加上香港OUTDOOR話大既場其實真係多咩?
一打返近反而打返FULL AUTO其實陰影仲大
其實打鴨仔團CQB同OD都打過 兩者都有人ENJOY有人掃興
最重要係睇隻鴨係咩心態

有試過俾鴨打CQB打屎忽 步速意識一D都唔弱
作者: stevechau    時間: 1-3-2018 09:57     標題: 回覆 16# 的帖子

密林其實佢地仲開心, 因為佢地對WARGAME既印象係咁, 你比返D野FIT返佢地既印象同幻想佢地都會投入D~
尤其係D女仔, 因為佢地真係匿得埋嘛~

我對新人心態既諗法比較簡單, 就係佢地乜都唔識, 本身係對WARGAME呢樣野唔會有興趣, 我只係得呢一日呢個機會去引導到新人有興趣黎玩多一兩次, 之後先再決定買唔買GEAR......而呢一日佢地玩得唔夠開心/投入, 就無回頭無以後無下一次(甚至連講WARGAME呢個字既機會都無)GA喇~ 而咁多次同唔同性格唔同新人既相處同交往入面, 普遍GET到返黎同粗略見到既, 都係OD果種環境同面對既情況比較容易令到新人投入, 無咁嚇人~ 心態既野, 就算本身佢更想玩, 第一次帶得唔好, 佢都一樣唔會想再玩的~

大同細就睇對比啦, 香港地室內最大/最鬆動果一個CQB ZONE, 同OUTDOOR比較細既ZONE比, 應該大唔過OUTDOOR掛??
作者: 天翔翼    時間: 3-3-2018 13:53

之前打過indoor,同班鴨仔friend一齊打下開心下
佢地用緊戰神既M4 handgun做租槍裝

質素點......只能夠話係池中無魚蝦為大
除咗我拎住把AS01之外全世界都用緊M4就冇話邊個好啲(唔好問點解CQB我就拎狙咁低能,我仲要唔記得帶手槍 )
其實命中率並唔差,特別係交戰距離唔長,甚至唔望準星好似CS咁放係眼隔離都一樣容易中人,反正個in-built準星真係細到睇唔到又唔係好就手
但係個問題係每枝槍質素不一,有時候你以為無事佢又唔知點解唔識FEED,扣極雞都係空槍成日以為唔認死,之後先發現唔推個彈匣上去佢就唔FEED,有啲個safety就好化學差唔多求其撥一撥都會解
當然如果無視呢啲問題,要穩定咁射到人又做到,之不過好影響體驗咁

作者: 48191    時間: 3-3-2018 22:20

其實帶新豬打CQB比較麻煩。
新豬唔知乜嘢係了槍,CQB本身對新豬嚟講距離太近,太有壓迫感,好易發生意外同衝突。
作者: jonchanzc    時間: 5-3-2018 17:12

非常同意, 我之前帶過班friend去玩CQB, 講真係難玩好多, 又會好大既壓迫感. 反而戶外打, 佢哋冇咁驚同會去以專住玩戰術同teamwork, 比較可以俾返佢哋玩返一個較似體育既經驗, 佢哋槍法唔勁都可以玩得開心.
引用:
原帖由 stevechau 於 27-2-2018 10:49 發表
第一次好睇以後仲想唔想玩落去......
如果本身就想帶人玩落去, 第一次帶去OUTDOOR效果係好過CQB好多~

香港地CQB場太細, 走動好少, 槍聲又會令佢地感覺極近而唔會敢衝敢駁,
通常新手都係開場匿到比人清走為止,  ...

作者: T-800    時間: 5-3-2018 17:58

引用:
原帖由 48191 於 3-3-2018 22:20 發表
其實帶新豬打CQB比較麻煩。
新豬唔知乜嘢係了槍,CQB本身對新豬嚟講距離太近,太有壓迫感,好易發生意外同衝突。
CQB通常只打半自動,相對來講無咁傷。。。
2.子彈無眼,盲拳打死老師父一的都唔奇。。。

Happy shooting!

作者: 48191    時間: 5-3-2018 18:59

因為新手冇裝冇Radio,通常都嗌到殺聲震天,High到爆燈....老手就出奇地靜。
引用:
原帖由 jonchanzc 於 5-3-2018 17:12 發表
非常同意, 我之前帶過班friend去玩CQB, 講真係難玩好多, 又會好大既壓迫感. 反而戶外打, 佢哋冇咁驚同會去以專住玩戰術同teamwork, 比較可以俾返佢哋玩返一個較似體育既經驗, 佢哋槍法唔勁都可以玩 ...

作者: 48191    時間: 5-3-2018 19:01

新手肯衝肯搏,反而好多老手一係就龜,一係就慢慢Cut Pie......
引用:
原帖由 T-800 於 5-3-2018 17:58 發表

CQB通常只打半自動,相對來講無咁傷。。。
2.子彈無眼,一盲拳打死老師父一的都唔奇。。。

Happy shooting!

作者: jonchanzc    時間: 6-3-2018 16:57

有冇其他對訓練營既槍同場既意見?

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0