標題: (CRW玩具店)G17 jam slide問題 (店方回應# 296) [打印本頁]

作者: 556.300    時間: 8-3-2018 11:15     標題: (CRW玩具店)G17 jam slide問題 (店方回應# 296)

話說小弟早2個月去鰂魚涌某槍鋪整槍
俾佢整完之後 我收槍發現冇左slide lock 之後已問店只點解冇左
之後佢店員話天氣凍問題
之後小弟因為工作關係一直冇時間玩 到早兩日小弟得閒拎上手諗住燒幾槍 發現每次cock槍 只要慢慢放滑架 每次都jam死左 要重新快cock先得

請問到底邊一個位出問題
Kj底
nova tti rmr滑架
鰂魚涌槍鋪換左鋼hammer set
拆開上身發現彈弓有明顯磨損
未拎去整: trigger bar磨平左變左auto 不過好順 槍管都冇花( crw就聲稱 我裝唔到? 急症? ) 而且我唔止問過佢間 因為佢25號開 q記29號開 先試下crw
https://photos.app.goo.gl/0CyZW3pMtqafzcud2

12月尾 第一次拎去換grip trigger bar 師父sale左套吉打hammer set 即日2個交左貨 果時冇slide lock 師父話天氣問題 好正常(果日唔凍 室溫25度左右
3月頭 落油保養發現支槍一樣冇slide lock。落完油jam都支槍
3月頭contact crw 一星期後落佢門市整 師父都係不停sale 話我支槍 吉打hopup座同楓葉管係原裝kj 之後就開左條9ball管話收錢200 我堅持唔需要 講除非真係內管問題 之後師父裝完上槍一樣jam死左
3月中收槍前 老闆send左條試槍片黎 過幾日我去收槍 支槍管變到花晒 花到入晒骨 仲有hammer set 中身細左成個碼 成條slide鬆身到左右可以大幅度搖晃
https://photos.app.goo.gl/GYBUEQ8RdozfUrTc2

作者: Flanker    時間: 9-3-2018 13:19

吉打hammer set?
作者: secure12    時間: 9-3-2018 14:42

Jam roller?
作者: 556.300    時間: 9-3-2018 17:45

引用:
原帖由 Flanker 於 9-3-2018 13:19 發表
吉打hammer set?
對呀師兄

作者: Flanker    時間: 9-3-2018 19:56     標題: 回覆 4# 的帖子

我個人經驗係吉打hammer座做錯位 成set野會高左導致卡住條slide
好彩就大力啲可以cock到槍 唔好彩就成支卡死
另外我聽聞吉打個roller係大過Marui小小
作者: 1stsfod    時間: 9-3-2018 20:10

馬記果支都係咁 設計問題 個bearing jam 快放就得
作者: 48191    時間: 9-3-2018 21:07

裝GM Zero Hammer (ver 3)咪冇事囉。就算Marui原廠都㦸㦸哋,何況吉打呢⋯⋯
作者: 556.300    時間: 9-3-2018 21:48

引用:
原帖由 48191 於 9-3-2018 21:07 發表
裝GM Zero Hammer (ver 3)咪冇事囉。就算Marui原廠都㦸㦸哋,何況吉打呢⋯⋯
槍鋪推薦。。。
作者: 48191    時間: 9-3-2018 22:12

你想買料自己整?
引用:
原帖由 556.300 於 9-3-2018 21:48 發表
槍鋪推薦。。。

作者: HkTurTle    時間: 10-3-2018 01:25

GM Zero Hammer,啤零滾輪定原裝滾輪三款小弟都打過,事實上Zero Hammer只係幫到你係滑架覆位時吾會比滾輪頂起BBU,但吾會點改善到效能(同力水既Hammer彈弓,action啤零滾輪定Zero hammer係效能上分別不大)。

而小弟打鋁定鋼slide用啤零滾輪個時亦未見會令slide覆位特別不順或更甚會jam slide。我反而相信係其他部件問題,但睇字面上未能理解問題之處,有片或有相可能會幫到大家去理解你支槍既問題。

另外Marui規格一向有滾輪係slide覆位時頂起既問題,除非滾輪條數大左,否則應該只會減低效能。

小弟吾係專家,我只係個glock痴,有錯請指正

作者: 556.300    時間: 10-3-2018 07:56

https://photos.app.goo.gl/aJM7XObsLk1TfDFD2
作者: 556.300    時間: 10-3-2018 07:57

求指教
作者: Ben_9413    時間: 10-3-2018 08:55

引用:
原帖由 556.300 於 2018-3-10 07:56 發表
https://photos.app.goo.gl/aJM7XObsLk1TfDFD2
o華

假設改完番o黎無攪過

鰂魚涌o甘都交得貨俾客?? 有冇再聯絡過店舖?
作者: 48191    時間: 10-3-2018 09:15

似係條外管唔識跌管
作者: 556.300    時間: 10-3-2018 10:45

引用:
原帖由 Ben_9413 於 10-3-2018 08:55 發表

o華

假設改完番o黎無攪過

鰂魚涌o甘都交得貨俾客?? 有冇再聯絡過店舖?
已聯絡槍鋪

因為我拎支槍俾佢執 我要求果整好簡單明確 執順支槍同換grip,trigger bar之後佢推薦鋼hammer set 試槍冇左lock我已經信左佢一次 估唔到得閒想燒下槍先發現咁十九
作者: clay82    時間: 10-3-2018 11:54

引用:
原帖由 48191 於 10-3-2018 09:15 發表
似係條外管唔識跌管
我睇片都覺得有呢個可能性

556.300兄,
當滑架卡住時,槍管能否自由活動?
向上cock槍,會否較片中順暢?
作者: 556.300    時間: 10-3-2018 11:58

引用:
原帖由 clay82 於 10-3-2018 11:54 發表

我睇片都覺得有呢個可能性

556.300兄,
當滑架卡住時,槍管能否自由活動?
向上cock槍,會否較片中順暢?
依個問題又冇留意 不過外管落左油都花得好勁 cock左幾下 肉都赤晒 *間中*槍向右45度會較順少少
作者: clay82    時間: 10-3-2018 12:38

引用:
原帖由 556.300 於 10-3-2018 11:58 發表

依個問題又冇留意 不過外管落左油都花得好勁 cock左幾下 肉都赤晒 *間中*槍向右45度會較順少少
向右?

你試試外管頂和滑架的磨擦是否卡的主因
如果是的,問題就容易解決
作者: 556.300    時間: 10-3-2018 12:45

引用:
原帖由 clay82 於 10-3-2018 12:38 發表

向右?

你試試外管頂和滑架的磨擦是否卡的主因
如果是的,問題就容易解決
唔清楚。。 外管頂冇磨損 不過滑架有
作者: kornhill401    時間: 10-3-2018 13:00

請教樓主,之前支槍有什麼問題,要去修理呢? Thx for sharing.
作者: 新手一隻    時間: 10-3-2018 13:07

作者: BLSK    時間: 10-3-2018 13:26

原裝老馬都有呢個問題,不過睇片嚴重過老原個陣
飛機座個斜位其實可以執去改善呢個問題
外管卡的話就執多啲位去跌管,Nova睇圖都好似唔係跌得咁好,執左既話甩色會慢好多
hammer roller都可以換,都會cock順啲
作者: 556.300    時間: 10-3-2018 13:44

引用:
原帖由 kornhill401 於 10-3-2018 13:00 發表
請教樓主,之前支槍有什麼問題,要去修理呢? Thx for sharing.
Trigger bar磨損要換 順便叫槍鋪幫我換grip
作者: HkTurTle    時間: 10-3-2018 17:16

中身(內軌)有冇換過?有冇機係Hammer座或內軌未磨順導致卡?
作者: 48191    時間: 10-3-2018 17:24

其實你試試拍埋支原裝外管同而家呢支睇睇,應該係外管底斜位不足,導致唔識跌管。
有一期PGC都係咁,要響Chamber底車走多少少;後尾換GM就冇事,不過隻色好肉。
作者: jn_jona    時間: 10-3-2018 17:50

我琴日都換左套吉打g17 rear chassis落枝we g17
唔知做咩鬼野緊到slide都拉唔到
似係個chassis條軌太低 要換埋吉打個frame...
作者: 556.300    時間: 10-3-2018 20:16

我放工再試下先 最灰係我放星期日 但間槍鋪唔開😭😭
作者: 556.300    時間: 10-3-2018 20:29

早知搵返朗哥幫手唔貪新鮮 最灰唔就腳

作者: 556.300    時間: 10-3-2018 20:32

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-3-2018 17:50 發表
我琴日都換左套吉打g17 rear chassis落枝we g17
我gm身黎 又唔算太低 不過可能gm身氣數錯左 前段有微微彎向下 見好多師兄都咁講
作者: 556.300    時間: 10-3-2018 20:45

引用:
原帖由 48191 於 10-3-2018 17:24 發表
其實你試試拍埋支原裝外管同而家呢支睇睇,應該係外管底斜位不足,導致唔識跌管。
有一期PGC都係咁,要響Chamber底車走多少少;後尾換GM就冇事,不過隻色好肉。
師兄 jam果陣條外管係可以前後動到少少 不過緊緊地
作者: jn_jona    時間: 10-3-2018 22:09

引用:
原帖由 556.300 於 10-3-2018 20:32 發表

我gm身黎 又唔算太低 不過可能gm身氣數錯左 前段有微微彎向下 見好多師兄都咁講
we full marking身都有人講過係 聽說吉打係最好
作者: 48191    時間: 10-3-2018 22:15

3HK幾好
引用:
原帖由 jn_jona 於 10-3-2018 22:09 發表

we full marking身都有人講過係 聽說吉打係最好

作者: jn_jona    時間: 10-3-2018 22:34

引用:
原帖由 48191 於 10-3-2018 22:15 發表
3HK幾好
我依家都唔知點搞 似係個rear chassis同個frame唔對數
作者: 1stsfod    時間: 10-3-2018 23:09

引用:
原帖由 556.300 於 10-3-2018 20:29 發表
早知搵返朗哥幫手唔貪新鮮 最灰唔就腳
有時都見到xxw個腦細係朗哥舖頭放低槍
作者: 48191    時間: 10-3-2018 23:28

唔係啩.....
引用:
原帖由 1stsfod 於 10-3-2018 23:09 發表

作者: HkTurTle    時間: 10-3-2018 23:49

GM,吉打同WE小弟都有用過,外觀反而覺得後期既WE下身好正,真係差Marking呢Part.手感就GM好Feel啲,吉打係介乎兩者之間
作者: 556.300    時間: 11-3-2018 00:41

咁小弟有時間拎番cxw整先 因為半千靜換grip 又冇執順 我條氣頂住頂住 好似俾個店員水左咁
作者: 556.300    時間: 11-3-2018 00:42

引用:
原帖由 1stsfod 於 10-3-2018 23:09 發表

我之前係永高行見佢入貨返自己鋪頭
作者: jn_jona    時間: 11-3-2018 00:53

引用:
原帖由 556.300 於 11-3-2018 00:41 發表
咁小弟有時間拎番cxw整先 因為半千靜換grip 又冇執順 我條氣頂住頂住 好似俾個店員水左咁
500蚊換個frame?

以前我都係咩都比人整 當然果位師父收得我算平
佢會比我睇住整 好多時都係直裝唔洗執 摟粒螺絲入枝pin咁
我覺得自己都搞得黎 咁就變左自己整
其實依家好多件都係drop fit 頂多砂紙修下銼下
唔明唔識就睇下youtube問下人 交流下
慳返唔少又學到野
最過癮係我拆FNX45搵唔到拆玩具片就睇真槍片 差唔多

自己動手就會買下買下好多工具
當然自己能力範圍外既會搵師父搞
作者: BLSK    時間: 11-3-2018 02:02     標題: 回覆 39# 的帖子

我以前都係咁 都係呢一年半載先開始自已拆
買個frame都係二百,唔知根麼個幾多錢,但據樓主說講咁樣就收五百又唔執好少少不如自己來

慢慢來囉,G17未由拆上身開始練習下
睇下試下就識,慢慢黎驚就温柔啲就ok
大把片睇,鐘意既睇下啲英文教學學埋英文又得
作者: jn_jona    時間: 11-3-2018 03:15

引用:
原帖由 BLSK 於 11-3-2018 02:02 發表
我以前都係咁 都係呢一年半載先開始自已拆
買個frame都係二百,唔知根麼個幾多錢,但據樓主說講咁樣就收五百又唔執好少少不如自己來

慢慢來囉,G17未由拆上身開始練習下
睇下試下就識,慢慢黎驚就଄ ...
仲有另一樣野 你比d件出面師傅裝 佢係同你大大力打入去 睇到好肉緊
自己裝可以隔舊膠慢慢打入去 自己裝先會錫住裝
作者: Kwind    時間: 11-3-2018 03:50

引用:
原帖由 jn_jona 於 10-3-2018 17:50 發表
我琴日都換左套吉打g17 落枝we g17
我吉打rear chassis + 吉打frame

rear chassis都係要修...唔係一樣郁唔到
作者: 紗夢    時間: 11-3-2018 04:35

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-3-2018 03:15 發表

仲有另一樣野 你比d件出面師傅裝 佢係同你大大力打入去 睇到好肉緊
自己裝可以隔舊膠慢慢打入去 自己裝先會錫住裝
所以我先堅持乜都自己搞
最憎有時同啲fd講自己想點改,一嘢就聽倒句"囉去俾人搞啦,有啲錢係要俾人賺下"
但其實我買工具買材料慢慢試下中下伏,搞搞下重貴過囉去俾人整,但對我黎講左拆右拆,磨lee磨路fit位反而係最大樂趣
一黎又唔想枝嘢要擺底人地度,二黎唔知人地搞過乜,第時又有問題真係唔知邊度入手,如果由頭到尾都係自己搞起碼會有啲眉目
作者: clay82    時間: 11-3-2018 13:37

引用:
原帖由 Kwind 於 11-3-2018 03:50 發表

我都用緊吉打rear chassis同frame,再配GM zero hammer

都一樣要磨到個chassis見銀色先順
作者: Ben_9413    時間: 11-3-2018 15:30

引用:
原帖由 556.300 於 2018-3-11 00:41 發表
聯絡o左睇o下肯o吾肯幫你善後o拉

舖sell得你買件你要舖砌埋無理由o甘鑊都交貨o架
作者: jn_jona    時間: 11-3-2018 15:54

引用:
原帖由 Kwind 於 11-3-2018 03:50 發表

你係修邊個位啊
左右側定條軌下方 we slide已經係比正常marui闊 咁多要執
吉打真係...
作者: jn_jona    時間: 11-3-2018 15:57

引用:
原帖由 紗夢 於 11-3-2018 04:35 發表

所以我先堅持乜都自己搞
最憎有時同啲fd講自己想點改,一嘢就聽倒句"囉去俾人搞啦,有啲錢係要俾人賺下"
但其實我買工具買材料慢慢試下中下伏,搞搞下重貴過囉去俾人整,但對我黎講左拆 ...
大部分師父你都睇唔到佢點整
有d細心位佢未必幫你跟 例如落螺絲膠
如果要cut野鑼野就一定要比錢ga啦
作者: 紗夢    時間: 11-3-2018 16:25

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-3-2018 15:57 發表

大部分師父你都睇唔到佢點整
有d細心位佢未必幫你跟 例如落螺絲膠
如果要cut野鑼野就一定要比錢ga啦
cut野鑼野噴砂要比人搞
作者: 556.300    時間: 11-3-2018 17:44

其實最驚去到間cxw 佢又話要俾幾多幾多錢先肯執返順/攪到我支槍損晒
作者: jn_jona    時間: 11-3-2018 21:55

引用:
原帖由 556.300 於 11-3-2018 17:44 發表
其實最驚去到間cxw 佢又話要俾幾多幾多錢先肯執返順/攪到我支槍損晒
到時未話諗諗先
或許自己比d時間研究下
要修最多都係買把銼買兩張砂紙 二三十蚊貨仔

但回返前題 阻力點都會有d 可以借人地d槍睇下係咪自己果枝特別唔順著
有時係要打多d磨合下
作者: ddlkh    時間: 12-3-2018 08:59

XRW 改glock 已經係高手黎,佢都搞唔掂你都唔洗搵其他人搞喇
作者: ddlkh    時間: 12-3-2018 09:03

其實個問題唔難搞, 老馬同吉打都係做高晒。
所以你先會卡slide. 由其係換咗鋁slide 後會更加卡。
因為slide 同rail 嘅虛位都少咗。
作者: 556.300    時間: 12-3-2018 09:06

唔是掛出晒名。。。
不過我試原裝slide又work 原裝slide鋁管都順
不過鋁管+slide就出事

作者: 556.300    時間: 12-3-2018 09:20

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-3-2018 21:55 發表
師兄自己攪大約幾多buget左右
到時未話諗諗先
或許自己比d時間研究下
要修最多都係買把銼買兩張砂紙 二三十蚊貨仔

但回返前題 阻力點都會有d 可以借人地d槍睇下係咪自己果枝特別唔順著
有時係要打多d磨合下
師兄如果自己攪 攪錯左咪死得 搵人整通常buget都1xx-6xx...定槍鋪拖症
作者: 2slow    時間: 12-3-2018 11:35

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-3-2018 15:54 發表

你係修邊個位啊
左右側定條軌下方 we slide已經係比正常marui闊 咁多要執
吉打真係...
小弟都係吉打鋼rear chassis + 吉打frame + 吉打鋼slide + 吉打鋼前rail mount
砌過兩把, 經驗如下:
鋼Chasis及鋼前rail mount 的rail面,先打磨至順滑...
鋼Chasis兩邊rail底凸出的部份要慢慢打磨慢慢試, 見下圖...

高手們請補充

圖片附件: guarder_chassis.jpg (12-3-2018 11:35, 20.24 KB) / 該附件被下載次數 141

作者: 2slow    時間: 12-3-2018 11:39

引用:
原帖由 556.300 於 12-3-2018 09:20 發表

師兄如果自己攪 攪錯左咪死得 搵人整通常buget都1xx-6xx...定槍鋪拖症
樓主你個case睇完條片似係外管跌管問題 (如其它師兄所講)
你可以先試下裝返條原裝外管落去試試先...

另外CRVV應該唔會咁唔負責任的, 可試試電話同佢地溝通下先
作者: ddlkh    時間: 12-3-2018 12:25

引用:
原帖由 2slow 於 12-3-2018 11:35 發表

小弟都係吉打鋼rear chassis + 吉打frame + 吉打鋼slide + 吉打鋼前rail mount
砌過兩把, 經驗如下:
鋼Chasis及鋼前rail mount 的rail面,先打磨至順滑...
鋼Chasis兩邊rail底凸出的部份要慢慢打磨慢慢試, 見下 ...
如果唔裝鎚都卡哩個位我先會執佢, 否則應先搞掂個鎚roller頂機座嗰個斜。
作者: Kwind    時間: 12-3-2018 16:29

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-3-2018 15:54 發表

你係修邊個位啊
吉打真係...
引用:
原帖由 2slow 於 12-3-2018 11:35 發表

砌過兩把, 經驗如下:
鋼Chasis兩邊rail底凸出的部份要慢慢打磨慢慢試, 見下 ...
我都係修下面突出位

建議落手前慢慢睇真D係要修邊個位先好動手

因未必每個情況相同...同埋真係要慢慢修...修多左條SLIDE就會搖

圖片附件: 20180312_004348.jpg (12-3-2018 16:29, 94.85 KB) / 該附件被下載次數 163

圖片附件: 20180312_004412.jpg (12-3-2018 16:29, 96.42 KB) / 該附件被下載次數 136

作者: 556.300    時間: 12-3-2018 23:42

2條外管腳基本上一樣 長度 高度。。。
用200%彈弓 有30%會jam
100% 一定jam...
如果槍咀指向下 九成唔jam....請問係唔係hammer set要磨
作者: HkTurTle    時間: 12-3-2018 23:59

引用:
原帖由 556.300 於 12-3-2018 23:42 發表
2條外管腳基本上一樣 長度 高度。。。
用200%彈弓 有30%會jam
100% 一定jam...
如果槍咀指向下 九成唔jam....請問係唔係hammer set要磨
如果師兄懷疑係中身/Hammer座Jam而不順,可以先試就禁條滑架吾落外管,
Hop up set同回膛彈弓,然後試下插入下身拉下試下順吾順,吾順就係飛機座/中身/Hammer座有野要汁,反之就係冇裝落去既野要汁。
作者: 556.300    時間: 17-3-2018 21:30

引用:
原帖由 HkTurTle 於 12-3-2018 23:59 發表

如果師兄懷疑係中身/Hammer座Jam而不順,可以先試就禁條滑架吾落外管,
Hop up set同回膛彈弓,然後試下插入下身拉下試下順吾順,吾順就係飛機座/中身/Hammer座有野要汁,反之就係冇裝落去既野要汁。
今日去完crw 講中晒 個師父不停sale g34 112mm內管 佢同我講hicapa管當我水魚 我就同佢老闆講啦 我都想知佢地想當我水魚到幾時
作者: Ben_9413    時間: 17-3-2018 22:32

引用:
原帖由 556.300 於 2018-3-17 21:30 發表

今日去完crw 講中晒 個師父不停sale g34 112mm內管 佢同我講hicapa管當我水魚 我就同佢老闆講啦 我都想知佢地想當我水魚到幾時
o甘
作者: 556.300    時間: 17-3-2018 23:13

引用:
原帖由 Ben_9413 於 17-3-2018 22:32 發表

o甘
各位師兄點睇 其實我去過幾次果間鋪 一次老細都未見過 整槍師父sale字行頭
之前叫佢幫手磨magwell入prowin匣 佢唔肯磨都算
咁當我水魚法
我真心想開全名公審....第一次我去換grip+triggerbar整槍師父就夾硬話我hammer唔順換隻鋼 今次又話內管有分glock hicapa 1911? 我完全覺得佢黑sale我 我好bad feeling囉真心 當啲客傻

作者: yukihiro2140    時間: 17-3-2018 23:21

引用:
原帖由 556.300 於 17-3-2018 23:13 發表

各位師兄點睇 其實我去過幾次果間鋪 一次老細都未見過 整槍師父sale字行頭
咁當我水魚法
我真心想開全名公審....第一次我去換grip+triggerbar整槍師父就夾硬話我 ...
但內管會關條Slide jam咩事?
作者: Ben_9413    時間: 17-3-2018 23:28

引用:
原帖由 556.300 於 2018-3-17 23:13 發表

咁當我水魚法
我真心想開全名公審....第一次我去換grip+triggerbar整槍師父就夾硬話我 ...
Glock 同 1911 又什麼關係
作者: 556.300    時間: 17-3-2018 23:37

2位師兄點睇... 小弟求救
作者: yukihiro2140    時間: 17-3-2018 23:50

引用:
原帖由 556.300 於 17-3-2018 23:37 發表
2位師兄點睇... 小弟求救
現在係咩情況先?
你拿返去俾佢講出左問題後,佢叫你換內管?
作者: BLSK    時間: 17-3-2018 23:57

要你換啲野幫襯先肯執?
作者: 48191    時間: 18-3-2018 00:23

等等,佢今次冇水你。內管真係有分;但係同Slide Lock 死呢個症狀完全唔對。
引用:
原帖由 556.300 於 17-3-2018 23:13 發表

咁當我水魚法

作者: 48191    時間: 18-3-2018 00:29

交去槍街整冇咁嬲...
以前有一段時間,PXC的Glock 17 Slide試過條外管個斜位冇完全做斜造成跌管不完全。令到Slide卡住卡住。我睇你而家嘅情況同當時嘅PGX Slide有啲相似:個斜位深度淺,斜度不夠。

作者: 48191    時間: 18-3-2018 00:37

GM RTF Frame好似仲正!
引用:
原帖由 HkTurTle 於 10-3-2018 23:49 發表
GM,吉打同WE小弟都有用過,外觀反而覺得後期既WE下身好正,真係差Marking呢Part.手感就GM好Feel啲,吉打係介乎兩者之間

作者: 556.300    時間: 18-3-2018 07:12

[quote]原帖由 48191 於 18-3-2018 00:29 發表
早知唔急住整
貴又貴過槍街 5舊水手術 仲要成肚氣

作者: 48191    時間: 18-3-2018 08:50

呢啲咁嘅小手術,百五蚊俾多佢。
心急係砌槍大忌,如果未問過師傅點搞,就不如唔好搞。
攞去九龍整喇!
引用:
原帖由 556.300 於 18-3-2018 07:12 發表
[quote]原帖由 48191 於 18-3-2018 00:29 發表
早知唔急住整
貴又貴過槍街 5舊水手術 仲要成肚氣

作者: 556.300    時間: 18-3-2018 14:15

早知搵返朗哥算
仲以為真係youtube講到手工咁好..原來都唔係老細執 整槍果個就當我水魚

作者: kornhill401    時間: 19-3-2018 12:42

引用:
原帖由 556.300 於 18-3-2018 14:15 發表
早知搵返朗哥算
仲以為真係youtube講到手工咁好..原來都唔係老細執 整槍果個就當我水魚
請問..整槍果個..是否高高,大大隻果個
作者: 48191    時間: 19-3-2018 17:57

唔通講緊C Long? 佢手嘢冇咁差吓嘩?
引用:
原帖由 kornhill401 於 19-3-2018 12:42 發表

作者: jn_jona    時間: 19-3-2018 18:08

引用:
原帖由 48191 於 19-3-2018 17:57 發表
唔通講緊C Long? 佢手嘢冇咁差吓嘩?
整槍好似睇醫生咁有時要睇夾唔夾
我搵開果位師父我覺得佢整野係幾得
有次幫我個fd砌枝meu 但整好上唔彈 諗黎諗去都唔知咩原因
原來係飛機彈弓唔夠力  
我亦不懷疑果位師父既功力 只係有時d野係咁的
作者: BLSK    時間: 19-3-2018 19:44

個間鋪的話glock好似係另一位R字頭既師傅?
上次去買件老闆話佢熟glock多啲有乜問佢
作者: 556.300    時間: 19-3-2018 20:17

引用:
原帖由 kornhill401 於 19-3-2018 12:42 發表

係呀...sale爆小弟 都唔係幫我解決問題
作者: 556.300    時間: 19-3-2018 20:27

好好笑嫁 我同佢講
作者: 556.300    時間: 19-3-2018 20:31

佢仲講左句好好笑**我記得你唔想洗錢執** 我_ _ 你啦一支glock當800 ,nova rmr 1800 ,加長回鏜240,grip 570,hammer set 460,仲加你5舊水換grip 都已經差唔多5千啦dllm有手尾跟?
作者: 556.300    時間: 19-3-2018 20:34

已經未計hopup組

作者: jn_jona    時間: 19-3-2018 21:27

引用:
原帖由 556.300 於 19-3-2018 20:31 發表
佢仲講左句好好笑**我記得你唔想洗錢執** 我_ _ 你啦一支glock當800 ,nova rmr 1800 ,加長回鏜240,grip 570,hammer set 460,仲加你5舊水換grip 都已經差唔多5千啦dllm有手尾跟?
上裝自己砌?500只換frame?
作者: 556.300    時間: 19-3-2018 22:53

引用:
原帖由 jn_jona 於 19-3-2018 21:27 發表

上裝自己砌?500只換frame?
係呀 所以小弟先咁操 講明執順 換grip 你靜係換隻grip收我turn槍

上裝nova rmr+飛機組 ,楓葉hopup+管 ,吉打hopup座
作者: jn_jona    時間: 19-3-2018 23:16

引用:
原帖由 556.300 於 19-3-2018 22:53 發表

係呀 所以小弟先咁操 講明執順 換grip 你靜係換隻grip收我turn槍

上裝nova rmr+飛機組 ,楓葉hopup+管 ,吉打hopup座
我諗問題似出係上裝 但收500如果講明係包執順 然而事實冇執就...
講真如果換frame真係睇youtube都換到 gm野應該係可以直上
作者: 556.300    時間: 19-3-2018 23:31

引用:
原帖由 jn_jona 於 19-3-2018 23:16 發表

我諗問題似出係上裝 但收500如果講明係包執順 然而事實冇執就...
講真如果換frame真係睇youtube都換到 gm野應該係可以直上
收就收足你錢 做唔做野就一回事(( 依條友好似唔係幾識野啵 哼哼哼 hea下佢順便賺返筆先
作者: jn_jona    時間: 19-3-2018 23:35

望返你之前果到講 係咪用nova tti slide + 原廠外管係ok
如果係咁 應該係nova管有跌管問題

作者: 48191    時間: 20-3-2018 00:04

我講咗幾次喇...
將條外管Chamber位執番少少斜度,已經可以解決問題⋯⋯
引用:
原帖由 jn_jona 於 19-3-2018 23:35 發表
望返你之前果到講 係咪用nova tti slide + 原廠外管係ok
如果係咁 應該係nova管有跌管問題

作者: 556.300    時間: 20-3-2018 06:44

引用:
原帖由 48191 於 20-3-2018 00:04 發表
我講咗幾次喇...
將條外管Chamber位執番少少斜度,已經可以解決問題⋯⋯
更證明左cxw真係冇咩料到
By the way 小弟唔知磨邊個位...
作者: 48191    時間: 20-3-2018 07:22

你將條老原外管拍埋條TTI外管睇個Chamber位,睇吓個TTI外管斜位係咪未開到位先。
引用:
原帖由 556.300 於 20-3-2018 06:44 發表
更證明左cxw真係冇咩料到
By the way 小弟唔知磨邊個位...

作者: 556.300    時間: 20-3-2018 08:09

[quote]原帖由 48191 於 20-3-2018 07:22 發表
你將條老原外管拍埋條TTI外管睇個Chamber位,睇
作者: 2slow    時間: 20-3-2018 09:34

引用:
原帖由 556.300 於 19-3-2018 22:53 發表

請問條片入面係用邊隻飛機座?
及其他設定如用幾%回鏜彈弓等等?

作者: 556.300    時間: 20-3-2018 10:23

引用:
原帖由 2slow 於 20-3-2018 09:34 發表

請問條片入面係用邊隻飛機座?
及其他設定如用幾%回鏜彈弓等等?
Nova rmr 包晒飛機座 飛機 飛標 100%彈弓
作者: 2slow    時間: 20-3-2018 14:50

小弟昨晚試了條Nova TTI G34 slide但不是RMR版,
用原裝老馬飛機座, 加楓葉hopup座, 原裝彈弓等等
試裝上本身砌好的鋼吉打glock下身(鋼前rail mount, 鋼Chasis)

發覺Nova的數好fit, 唔執下的話, 條slide應該係郁唔到的,
無裝外內管及hopup組的情況下, 見圖只有hammer roller同飛機座底部有接觸
(其餘trigger bar及fire pin lock雖有接觸, 但彈弓太弱, 無視了)

本身鋼Chassis底rail已執好, 所以只打磨飛機座底凸出部份,
見圖上面係未執過的飛機座, 紅圈部份已打磨

另外見圖中的hammer roller確實係凸出了, 暫時想不到除了換較細的roller外...可以點執

所以想到樓主的case, 外管的跌管問題睇黎無相關,
如果只打磨飛機座低凸出部份至完全唔kick的話, 雖然可解決你慢放slide的暢順度,
但咁做應該會加快飛機座耐用度, 久而久之會變左cock唔到槍

估計執槍C苦考慮到耐用度無過份打磨飛機座 (靠估無辛苦 )
如果樓主的槍係落場用的話, 應該打幾場就磨合到理想程度了
否則屋企自high的話可考慮再打磨下飛機座

有錯請高手們補充

圖片附件: g17jam03.jpeg (20-3-2018 14:50, 27.96 KB) / 該附件被下載次數 136

圖片附件: g17jam02.jpeg (20-3-2018 14:50, 83.09 KB) / 該附件被下載次數 129

作者: 556.300    時間: 20-3-2018 16:38

引用:
原帖由 2slow 於 20-3-2018 14:50 發表
小弟昨晚試了條Nova TTI G34 slide但不是RMR版,
用原裝老馬飛機座, 加楓葉hopup座, 原裝彈弓等等
試裝上本身砌好的鋼吉打glock下身(鋼前rail mount, 鋼Chasis)

發覺Nova的數好fit, 唔執下的話, 條slide應該係郁 ...
師兄請問你內管都係用番11x mm長度? 我有幾個朋友都用11x mm好順 但cxw個整槍就sale我內管問題叫我買條精密管 話楓葉唔係精密管啵
作者: 2slow    時間: 20-3-2018 16:59

引用:
原帖由 556.300 於 20-3-2018 16:38 發表

師兄請問你內管都係用番11x mm長度? 我有幾個朋友都用11x mm好順 但cxw個整槍就sale我內管問題叫我買條精密管 話楓葉唔係精密管啵
我係用緊97mm長度的, 但應該可用hi-capa size的113mm, 因為係G34 滑架..
咁你現在用咩內管?
作者: 新手一隻    時間: 20-3-2018 17:11

作者: ayaka    時間: 20-3-2018 17:40

內管係有機會影響跌管而JAM SLIDE
原因係有D外管內徑較窄/定管位太後, 換長內管會"撬"住搞到跌管不足而JAM SLIDE
小弟套港制ZEV G17L KIT條外管就係咁, 用番原裝G17內管無問題
作者: jn_jona    時間: 20-3-2018 18:18

引用:
原帖由 ayaka 於 20-3-2018 17:40 發表
內管係有機會影響跌管而JAM SLIDE
原因係有D外管內徑較窄/定管位太後, 換長內管會"撬"住搞到跌管不足而JAM SLIDE
小弟套港制ZEV G17L KIT條外管就係咁, 用番原裝G17內管無問題
我枝we g17換左吉打鋼管 個假膛線位變左金色
應該係關呢樣事 不過唔影響操作
作者: 556.300    時間: 20-3-2018 19:01

引用:
原帖由 新手一隻 於 20-3-2018 17:11 發表
內管又唔關jam slide事,所謂唔同槍的內管,多數都只係唔同長度,只影響火力同外觀。cutting唔同除外。

另外你都識講人地sale緊你,服務又唔係好,唔係咁都要繼續畀錢啊?
佢老細話會免費執順返啵 過多2日睇下點囉

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0