標題: 醉漢搶槍轟警 [打印本頁]

作者: 2slow    時間: 15-3-2018 10:08     標題: 醉漢搶槍轟警

警槍咁易槍到既咩

https://m.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180315/s00001/1521075572243

https://www.hk01.com/%E6%B8%AF%E8%81%9E/168390/-%E6%90%B6%E6%A7%8D%E8%BD%9F%E8%AD%A6-%E6%8C%81%E7%BA%8C%E6%9B%B4%E6%96%B0-%E6%B2%99%E7%94%B0%E4%B8%8A%E6%A8%93%E6%9F%A5%E6%A1%88%E9%86%89%E6%BC%A2%E6%90%B6%E6%A7%8D%E8%BD%9F%E4%B8%89%E9%9F%BF-%E5%85%A9%E8%AD%A6%E4%B8%AD%E5%BD%88%E5%82%B7
引用:
【清晨7時30分更新】消息稱,疑犯為一名男子,事發時疑與母親在家中爭執。警員到場時有人醉酒情緒失控,涉嫌搶走其中一名警員配槍,據悉有人得手後連轟幾槍。事出突然,警員需開槍制服疑犯。據知事件中有4人受傷,包括3名警員及疑犯,當中1名警員受槍傷,暫時未知傷勢。

作者: 屈濕    時間: 15-3-2018 10:18

引用:
原帖由 2slow 於 2018-3-15 10:08 發表
警槍咁易槍到既咩

https://m.mingpao.com/ins/instan ... 00001/1521075572243

https://www.hk01.com/%E6%B8%AF%E ... BD%9F%E8%AD%A6-%E6% ...
係背面後搶會唔會易啲?
不過兩個都搞唔掂一個
作者: jacko    時間: 15-3-2018 10:24

引用:
原帖由 屈濕 於 15-3-2018 10:18 發表

係背面後搶會唔會易啲?
不過兩個都搞唔掂一個
出手重,又話對付醉酒佬都咁重手,就住嚟,又話攪唔掂⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
作者: walther    時間: 15-3-2018 10:24

兩名警員, 一個醉貓, 都可以搶到槍 ?

無知兩問: 
1)左輪點解冇保險制 ?
2)成日都聽人話?俾子彈擦傷?,機會率照計係好低, 但實際好似唔係咁, 有冇咩理由.
作者: 屈濕    時間: 15-3-2018 10:31

引用:
原帖由 walther 於 2018-3-15 10:24 發表
兩名警員, 一個醉貓, 都可以搶到槍 ?

無知兩問: 
1)左輪點解冇保險制 ?
2)成日都聽人話?俾子彈擦傷?,機會率照計係好低, 但實際好似唔係咁, 有冇咩理由.
1) 左輪本身重磅trigger已經算係保險,不過唔防蠢人
2) 唔明?擦傷唔出奇

作者: RCOOH    時間: 15-3-2018 10:40

香港和平太耐,基層裝備一直冇換,甚至見過部份警察對自己支鎗亳不在意,鎗套鬆到支鎗斜左30度都繼續行咇,好似寫左包單冇人會搶咁。

啪鈕皮套發力一掹就出,面對醉拳好自為之,鹿頭防搶鎗套先有橫棍頂,再有下壓解鎖先掹得出既彈弓鎖,外行人起碼要試幾次,醉左只會做簡單動作既就更難。

既然有CTRU,基層警察都係時候更新一下裝備對付班生番架啦。不過,過到死人生果同垃圾會再講......

作者: Dave    時間: 15-3-2018 11:03

引用:
原帖由 RCOOH 於 15-3-2018 10:40 發表
香港和平太耐,基層裝備一直冇換,甚至見過部份警察對自己支鎗亳不在意,鎗套鬆到支鎗斜左30度都繼續行咇,好似寫左包單冇人會搶咁。

啪鈕皮套發力一掹就出,面對醉拳好自為之,鹿頭防搶鎗套先有橫棍頂,再 ...
買架水炮車都話過度武力...換支曲尺仲得了?

到時大字標題「警方為鎮壓本土派,不惜重金更換致命裝備」乜乜乜
作者: rho837    時間: 15-3-2018 11:41

香港警察應該加多隻狗! 下次遇醉酒佬! 應該載隻DOLLY一齊去!
作者: rho837    時間: 15-3-2018 11:44

引用:
原帖由 Dave 於 15-3-2018 11:03 發表

買架水炮車都話過度武力...換支曲尺仲得了?

到時大字標題「警方為鎮壓本土派,不惜重金更換致命裝備」乜乜乜
點同呢! 人民唔聽話係罪大惡極! 要政府聽民意係合法, 但要跟從民意就有灰色地带 !

作者: kornhill401    時間: 15-3-2018 12:07

今次真係醉拳無敵,証明左電影..中華丈夫..內容. Thx for sharing.
作者: pbay    時間: 15-3-2018 12:24

引用:
原帖由 RCOOH 於 15-3-2018 10:40 發表
基層警察都係時候更新一下裝備對付班生番架啦。不過,過到死人生果同垃圾會再講......
政府議案, 簡單過半就得, 之前3年都係咁過. 點會過唔到?

三年以來,警隊預算開支增29億元至近185億元.
http://www.hkcd.com/content/2017-09/29/content_1066640.html
作者: walther    時間: 15-3-2018 12:57

引用:
原帖由 pbay 於 15-3-2018 12:24 發表

政府議案, 簡單過半就得, 之前3年都係咁過. 點會過唔到?   
冇計,社會撕裂, D人已經慣性將所有嘢簡單化, 非黑即白, 民主派,生果報一定逢警必反, 話之你係囉D錢嚟買對付示威者既防暴工具定係警員既日常自衛武器, 一律都肯定唔會過到立法會.
作者: Lolanto    時間: 15-3-2018 13:09

引用:
原帖由 pbay 於 15-3-2018 12:24 發表

三年以來,警隊預算開支增29億元至近185億元.
http://www.hkcd.com/content/2017-09/29/content_1066640.html
果啲會唔會係對佔中時超時工作的警察補水來
作者: bennytsang16    時間: 15-3-2018 13:34

記得有親建制議員都話,香港現時的警員「低學歷、易失控、體能差」。2014年北區醫院大陸漢成功搶奪衝鋒隊員配槍並發射事件;今次多名警員處理醉酒鬧事,期間有警員被搶槍及射傷事件,足以證明現時的警員普遍無能力保護自己枝配槍。為了警員自身及市民安全起見,社會應該認真思考,是否需要容許每名警員每次出勤都配槍
作者: 1stsfod    時間: 15-3-2018 13:43

引用:
原帖由 walther 於 15-3-2018 12:57 發表

冇計,社會撕裂, D人已經慣性將所有嘢簡單化, 非黑即白, 民主派,生果報一定逢警必反, 話之你係囉D錢嚟買對付示威者既防暴工具定係警員既日常自衛武器, 一律都肯定唔會過到立法會.
點解又過到ge
https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20170330/19974546
作者: LCH925    時間: 15-3-2018 13:48

引用:
原帖由 bennytsang16 於 15-3-2018 13:34 發表
記得有親建制議員都話,香港現時的警員「低學歷、易失控、體能差」。2014年北區醫院大陸漢成功搶奪衝鋒隊員配槍並發射事件;今次多名警員處理醉酒鬧事,期間有警員被搶槍及射傷事件,足以證明現時的警員普遍無能力保 ...
因為冇人call你而你又試過趺電話,所以以後都唔帶手機出街?
作者: walther    時間: 15-3-2018 14:12

引用:
原帖由 1stsfod 於 15-3-2018 13:43 發表

點解又過到ge
https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20170330/19974546
證明依家D人連幻想同現實都分唔清,或者根本就唔願意去分清, 莽下判斷.師兄既客觀態度係呢個年代係較鮮見.
作者: pbay    時間: 15-3-2018 15:20

講開又講, 醉酒佬只會做簡單動作, 而左輪無manual safety, 所以出事,
換曲尺會唔會好D ?  我睇未必.

如果跟便衣換P250DCc 果類, DAO trigger, 一樣無manual safety,
估計都係chambered carry(近似返左輪操作減少重新訓練需要), 即係一樣draw槍簡單動作就開得.
除非換埋level 2,3 holster, 否則一樣防止唔到同類事件.

即係話問題根源係響個holster度, 唔係支槍度
作者: 2slow    時間: 15-3-2018 15:42

問題係幾名差人都掀唔住一個醉酒佬
鎮壓市民時又識用胡椒噴霧? 點解今次又唔用呢
作者: bennytsang16    時間: 15-3-2018 16:20

槍械係可以殺人既武器,電話係咪?同一枝槍,可以殺賊亦可以殺警。正如幾任一哥上立法會都會講,現時香港治安良好,罪案率低、破案率高。事實上,同八九十年代省港旗兵橫行相比,今日時今日香港涉及槍械既嚴重罪案已經少之又少,而每個警察員已經配備警棍、胡椒噴霧等武器;而且自從「梁成恩案」之後,警員出勤都行孖必可以互相支援。所以,每名警員每次執勤都配槍既安排,並非必要。
引用:
原帖由 LCH925 於 15-3-2018 13:48 發表

因為冇人call你而你又試過趺電話,所以以後都唔帶手機出街?

作者: vgrdragon1    時間: 15-3-2018 16:36

件案都仲要查、攞口供、化驗各樣。呢度個個都Airsoft專家上身咁?好多留言根本明顯超錯,回都費事。
作者: LCH925    時間: 15-3-2018 17:04

引用:
原帖由 bennytsang16 於 15-3-2018 16:20 發表
槍械係可以殺人既武器,電話係咪?同一枝槍,可以殺賊亦可以殺警。正如幾任一哥上立法會都會講,現時香港治安良好,罪案率低、破案率高。事實上,同八九十年代省港旗兵橫行相比,今日時今日香港涉及槍械既嚴重罪案已 ...
早排先有單斬人,係在埸警員開槍平息
再之前雲南恐襲,就係因為內地公安當時唔會配槍係身,警察只可以拎棍仔同班一神教徒開片導致多人死傷
配槍呢家野同門鎖一樣,唔係因為用唔到就等於冇用
作者: tinyau1134    時間: 15-3-2018 17:33     標題: 回覆 14# 的帖子

倫敦差佬?
https://www.nbcnews.com/news/world/why-london-won-t-arm-all-police-despite-severe-terror-n737551

作者: walther    時間: 15-3-2018 18:03

以前警察應付牽涉大量人群既示威( 唔係暴動 )係唔帶槍,  因為一來驚俾人搶槍, 二來帶槍都唔可以用, 因為咁多人既環境下根本唔容許開槍.

作者: jn_jona    時間: 15-3-2018 19:59

話分兩頭 開槍果個警察都好野 同袍比人搶左槍 醉酒佬仲開槍
都可以做到先警告後開槍
作者: 1stsfod    時間: 15-3-2018 20:23

引用:
原帖由 jn_jona 於 15-3-2018 19:59 發表
都可以做到先警告後開槍
邊度有先警告後開槍 好似得醉酒佬開槍炸喎
作者: walther    時間: 15-3-2018 20:24

引用:
原帖由 jn_jona 於 15-3-2018 19:59 發表
都可以做到先警告後開槍
我話最好嘢就係可以做到開槍擦傷個犯,唔致命而又制服到個犯嗰度好嘢.
呢單嘢個犯只係喳把介刀, 警員三個 head shot 送佢走 : https://hk.news.appledaily.com/l ... e/20140506/18711007

作者: jn_jona    時間: 15-3-2018 20:53

引用:
原帖由 1stsfod 於 15-3-2018 20:23 發表

邊度有先警告後開槍 好似得醉酒佬開槍炸喎
警察都開左槍
作者: jn_jona    時間: 15-3-2018 20:54

引用:
原帖由 walther 於 15-3-2018 20:24 發表

我話最好嘢就係可以做到開槍擦傷個犯,唔致命而又制服到個犯嗰度好嘢.
呢單嘢個犯只係喳把介刀, 警員三個 head shot 送佢走 : https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/ ...
醉酒都咁好野 唔醉真係槍王
作者: matthong    時間: 15-3-2018 21:03

其實唔應該爭議幾多個警察都制服唔到一個醉漢,個個都覺得自己勁好好打,我相信警察目標只是想制動佢,並唔係毆打佢令佢受傷無得還撃先拉佢,所以根本兩回事。第二警察唔會甘願比佢搶掛,搶到有機會冇命架喎,我相信佢已經盡咗力保護,打唔中要害係萬幸。
作者: 1stsfod    時間: 15-3-2018 21:06

引用:
原帖由 jn_jona 於 15-3-2018 20:53 發表

警察都開左槍
邊個source講
https://hk.news.appledaily.com/b ... e/20180315/57948353
「佢從同事個槍袋搶槍出嚟」,並連開三槍,一名警員右手及右腳中槍,另一警員右腳亦被子彈擦傷,疑犯最後被制服拘捕,案件列傷人處理。兩名警員無生命危險

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... ef101622738440330f6
【08:10】現場消息稱,沙田軍裝巡邏隊一車5人到場,登樓處理該宗家庭糾紛時,在單位外發現兩母子,1男1女警員負責向疑犯母親錄取口供,1名沙展及2名男警則向疑犯調查,惟疑犯情緒失控,不停手舞足蹈,向母親指罵,又向警員潑酒,並欲衝向母親,3名警員遂將疑犯按在地上;糾纏間,有人搶去一名警員佩槍,連開2槍,以致2名警員中槍受傷,之後疑犯持手槍再射第3槍,惟未有命中目標,多名同胞見狀衝前將疑犯制服。

https://www.hk01.com/%E6%B8%AF%E ... 8%E8%A2%AB%E7%A0%B4
據了解,事發時五名警員接報上樓調查,其中兩名警員向報案的母親查問;三名警員則負責向疑犯了解。當時,醉酒的疑犯發難,已被扣上手扣的他,伸手入其中一名林姓警員的槍袋,還未拔出手槍,已射出兩發子彈,其中一槍射傷林姓警員的右大腿及右手,流彈並射傷了另一位湯姓警員。疑犯搶走警槍,再向天花板發射一槍,其後被警員制服。
作者: JBL    時間: 15-3-2018 21:41

作者: T-800    時間: 15-3-2018 22:02

引用:
原帖由 jn_jona 於 15-3-2018 20:54 發表

醉酒都咁好野 唔醉真係槍王
唔醉酒夠鬼胆搶鎗咩。。。

Happy shooting!
作者: T-800    時間: 15-3-2018 22:05

警察除非在特殊環境之中,否則是應該佩鎗的。。。這點軍醫是支持的。。。

Happy shooting!
作者: jn_jona    時間: 15-3-2018 22:13

引用:
原帖由 1stsfod 於 15-3-2018 21:06 發表

邊個source講
https://hk.news.appledaily.com/b ... e/20180315/57948353
「佢從同事個槍袋搶槍出嚟」,並連開三槍,一名警員右手及右腳中槍,另一警員右腳亦被子彈 ...
sor我睇錯
睇左related既新聞撈亂左

作者: wing383    時間: 16-3-2018 01:15

好多人講就天下無敵,祝百發百中

作者: key1981    時間: 16-3-2018 01:49

今時今日做差大哥係慘啲架喇,就算成功制服倒個醉酒鬼,都會比人話3抽1勝之不武。
現場情況係點就無人知嘰, 假如3位差大哥企定定係醉酒鬼面前都比人搶咗支炮又開幾槍,咁就真係又點兒那個,但事實係咪就係咁?
查實早幾年都發生過糾纏間比人插隻手指入槍袋打晒六飛,有啲野係無法防止,差大哥既工作就係有危險性。
至於事件結局應該好多人都好喜歡,無半個市民受傷,只係差人受輕傷又拉到人,條傻佬又有排返唔到屋企,網民又可以笑啲差佬無鬼用,皆大歡喜!
作者: pbay    時間: 16-3-2018 09:46

引用:
原帖由 key1981 於 16-3-2018 01:49 發表
今時今日做差大哥係慘啲架喇,就算成功制服倒個醉酒鬼,都會比人話3抽1勝之不武。
現場情況係點就無人知嘰, 假如3位差大哥企定定係醉酒鬼面前都比人搶咗支炮又開幾槍,咁就真係又點兒那個,但事實係咪 ...
未拔槍都開到槍, 講到尾都係槍袋問題, 換左硬式槍袋已經防到.....
作者: walther    時間: 16-3-2018 09:56     標題: 回覆 36# 的帖子

馬後炮 ?
點至算馬前炮 ?
事情發生咗至會引發討論, 理論上全部都係馬後炮,
唔係現場唔肯定當時情況就唔可以討論 ? 咁就基本任何人都唔應該討論,
如果係咁, 可能呢個水區都可以唔駛存在啦

放鬆D啦師兄 ,呢度係吹水區, 唔係警局或法庭, 唔明點解咁多師兄咁嚴肅, 教人應該點吹至合符規則

作者: loveless    時間: 16-3-2018 10:40

引用:
原帖由 bennytsang16 於 15-3-2018 13:34 發表
記得有親建制議員都話,香港現時的警員「低學歷、易失控、體能差」。2014年北區醫院大陸漢成功搶奪衝鋒隊員配槍並發射事件;今次多名警員處理醉酒鬧事,期間有警員被搶槍及射傷事件,足以證明現時的警員普遍無能力保護自己枝配槍。為了警員自身及市民安全起見,社會應該認真思考,是否需要容許每名警員每次出勤都配槍。.
即係那位議員話過香港現時的警員「低學歷、易失控、體能差」呢?
如果要話係梁婆娘, o甘我會建議將佢全段發言貼出黎, 睇晒前文後理, 而唔係穿鑿附會摘句生義.

因為如果按這種斷章截句式邏輯,
講得直D即係龍門任搬,
那同樣理由一樣可以搬去限制玩具槍.
作者: loveless    時間: 16-3-2018 10:53

引用:
原帖由 walther 於 16-3-2018 09:56 發表
馬後炮 ?
點至算馬前炮 ?
唔係現場唔肯定當時情況就唔可以討論 ? 咁就基本任何人都唔應該討論,

放鬆D啦師兄 ,呢度係吹水區, 唔係警局或法庭, 唔明點解咁多師兄咁嚴肅, 教人應該點吹至合符規則  
吹水應該係你喜歡亂
作者: loveless    時間: 16-3-2018 10:53

引用:
原帖由 walther 於 16-3-2018 09:56 發表
馬後炮 ?
點至算馬前炮 ?

吹水應該係你喜歡亂Up又得,
你喜歡嚴肅又得.
要不然大家乜都只係容許符合自己喜好既聲音存在,
甘就唔係吹水啦.
作者: wing383    時間: 16-3-2018 12:04

引用:
馬後炮 ?
點至算馬前炮 ?

放鬆D啦師 ...
歡迎對號入座
"放鬆D啦師兄 ,呢度係吹水區"
不能同意更多
作者: queen    時間: 16-3-2018 13:35

真係以為制服一個發緊酒癲的醉酒佬咁易咩.....D無情力大到呢.....
作者: rho837    時間: 16-3-2018 14:33

引用:
馬後炮 ?
點至算馬前炮 ?

放鬆D啦師 ...
馬後炮都有觀點與角度! 賽後檢討是人知常情! 在兩極之斤分析作出實際討論行動才有真正進步!
作者: loveless    時間: 16-3-2018 15:04

引用:
原帖由 rho837 於 16-3-2018 14:33 發表

馬後炮都有觀點與角度! 賽後檢討是人知常情! 在兩極之斤分析作出實際討論行動才有真正進步!
Yup, 香港現時既治安情況, 某程度上真係可以用taser作為代替.
當然細節, LE risk management, 使用指引, 內部傳統/阻力, 全部都係要轉變時, 煩到不得之了的現實問題.
作者: key1981    時間: 16-3-2018 15:25     標題: 回覆 38# 的帖子

係喎,硬式袋又形仔啲。
作者: 1stsfod    時間: 16-3-2018 15:32

引用:
原帖由 pbay 於 16-3-2018 09:46 發表

未拔槍都開到槍, 講到尾都係槍袋問題, 換左硬式槍袋已經防到.....
早期都話係美國製 依家係柳記d老翻貨 又鬆又唔襟 出事都好正常啫
作者: pbay    時間: 16-3-2018 16:02

引用:
原帖由 1stsfod 於 16-3-2018 15:32 發表

早期都話係美國製 依家係柳記d老翻貨 又鬆又唔襟 出事都好正常啫
來路野貴ma....
我聽D做皮具既師傅講, 以前一段時期係搵香港皮具廠做, 落足晒料, 又厚又硬.
後尾D廠搬晒上大陸, 就唔知點了.... 原來搞到要搵柳記...

皮具呢家野好講手藝同心機, 柳記出品點會同你咁好心機整, 叫佢啤舊膠好過.
作者: rho837    時間: 16-3-2018 16:04

引用:
原帖由 loveless 於 16-3-2018 15:04 發表

Yup, 香港現時既治安情況, 某程度上真係可以用taser作為代替.
當然細節, LE risk management, 使用指引, 內部傳統/阻力, 全部都係要轉變時, 煩到不得之了的現實問題.
我都熟啲官! 佢地係"講應魚業在轉接期"個個做到死下死下! 做多錯多, 唔做冇人話錯既工作環境心態之下等退休! 子女就個個卦英讀書! 退休就遠走高飛(香港/外國兩邊住)! 冇計! 上一代打工仔係有啲唔適應新一代社會環境! 就好似本人連寫中文同講國語都半桶水! 好似我啲仔女小學以經中英國語樣樣叻叻聲又熟內地文化! 下一代香港應該會好好多!

歡迎光臨 CGF (http://wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0